Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Δείτε την Ελένη Καστάνη όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Την Ελένη Καστάνη, στην σκηνή ανάμεσα σε άλλους, αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του entertv στην πρεμιέρα της νέας παράστασης «Οι Φόνισσες της Παπαδιαμάντη» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αποστόλου και του Αλέξανδρου Ρήγα.

Συνοδοιπόρος σ’ ένα κίνηµα

Στην ιστορία των µνηµονίων, της εξαθλίωσης, των αυτοκτονιών, των νεοναζί, και µιας κουτσής δηµοκρατίας, µια διαφορετική αφήγηση ξεφεύγει από τα όρια και για κάποιους ορίζει τα «άκρα». Η αφήγηση της Χαλκιδικής στα χρόνια των χρυσοθήρων.

Η αφήγηση αυτή ξεκινά και καταλήγει στο ίδιο υποκείµενο …το περιβάλλον. Το περιβάλλον, όχι σαν κάτι απόµακρο, θεωρητικό, γραφικό. Το περιβάλλον ως βάση ζωής και δηµιουργίας. Σαν κάτι που περιβάλλει όλες τις διαστάσεις της ζωής, από την επιβίωση µέχρι τη φιλοσοφία, από την ηθική µέχρι την πολιτική. Σαν ένα σύνολο του οποίου είµαστε µέρος.

Σε κάποιους φαίνεται περίεργο έως παράλογο, ένας αγώνας για το περιβάλλον –ειδικά σε καιρούς ανελέητης καπιταλιστικής κρίσης– να παίρνει τέτοιες διαστάσεις, να τρέφεται µε τόσες θυσίες, να αντέχει σε αλλεπάλληλα βίαια χτυπήµατα.

Η κρίση και τα ελληνικά ΜΜΕ

Γιώργος Πλειός

«Αν και τα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι ξοφλημένα εμπορικά και θα έπρεπε να έχουν κλείσει με τους νόμους της αγοράς ή και του κράτους, εντούτοις συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται. Τα χρήματα έρχονται από τις τράπεζες. Οι τράπεζες τα παίρνουν από τον Μηχανισμό Στήριξης και εγγράφονται στο δημόσιο χρέος» 

Τα προβληματικά mainstream ΜΜΕ έχουν καταστεί γραφεία Τύπου της τρόικας

Tηλεδημοκρατίες και μικροπολιτική

photo: Panayotis Tzamaros@fosphotos.com
του Γιώργου Κτενά

«Η αποστροφή που έχει δημιουργηθεί στους ενημερωμένους πολίτες από την επαγγελματοποίηση της μικροπολιτικής και η απομάκρυνση από τα κέντρα λήψεις των αποφάσεων που αφορούν την ίδια τη ζωή τους, οδηγεί συνεχώς περισσότερους στην προοπτική τής αυτοοργάνωσης σαν τη μοναδική βιώσιμη λύση. Όχι για το μέλλον, αλλά για το παρόν. Κάθε περήφανος ενεργός πολίτης που σέβεται τον ρόλο του στην κοινωνία, οφείλει να είναι ένας δυνατός χειρώνακτας (για να εξυπηρετεί τη δημόσια ζωή) αλλά και ένας τολμηρός, με κριτική σκέψη διανοητής: αυτόνομη και αυτόφωτη προσωπικότητα, με υψηλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεννόησης, που έχει στο επίκεντρο το πρόταγμα του κοινωνικού μετασχηματισμού και της αυτενέργειας και όχι την ανάθεση».**

Οι μυημένοι στην πολιτική θεωρία γνωρίζουν ότι αυτό που αποκαλούμε πολιτική, με τη μεγάλη έννοια του όρου, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουμε σε περίοδο αστικής κυριαρχίας και τηλεδημοκρατιών. Αλλά η ενασχόληση των ίδιων των πολιτών («Πολίτης είναι εκείνος που είναι ικανός να κυβερνήσει και να κυβερνηθεί»-Αριστοτέλης) με τα θέματα που τους αφορούν. Ένα απλό παράδειγμα: Μπορούν να ρυθμίσουν καλύτερα τις αστικές συγκοινωνίες, δρομολόγια κ.λπ. οι επιβάτες των ΜΜΜ, παρά οι αρμόδιοι εκείνοι που κάθονται κλεισμένοι σε γραφεία και οδηγούν ΙΧ.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ να δημιουργούν για δεύτερη φορά τούς τελευταίους μήνες, ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους. Με χιλιάδες αλληλέγγυους να συγκεντρώνονται έξω από το Ραδιομέγαρο, προκειμένου να συμπαρασταθούν και να ρίξουν οινόπνευμα σε μία φωτιά που είχε ανάγκη να αναζωπυρωθεί. Πάνω σε αυτό το ξέσπασμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μεταφέρει το κέντρο τού πολιτικού ενδιαφέροντος από τον δρόμο έξω από το Ραδιομέγαρο μέσα στη Βουλή, που θυμίζει μαυσωλείο νεκρού πολιτικού λόγου. Άραγε στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κατάλαβαν το αυθόρμητο κίνημα που πήγε να δημιουργηθεί ξανά έξω από την ΕΡΤ; Μήπως αυτή η ενέργεια, εκ του αποτελέσματος, ευνόησε στη συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών, βάζοντας στο περιθώριο την αυτενέργεια των πολιτών;

Δύο λόγια ακόμα για την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς καμία διάθεση να μπούμε στα εσωτερικά του κόμματος: Με αφορμή τη νέα θέση που εκφράστηκε για το ευρώ, προκύπτουν σκέψεις για το πόσο μακρινή είναι η πορεία από το μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ήταν μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως τον ρεφορμισμό. Μέλη και στελέχη ριζοσπαστικών δυνάμεων και ρευμάτων του κόμματος, γνωρίζουν ότι μία αντιπολίτευση που δεν ανατρέπει, κάπου ως έναν βαθμό συγκυβερνά. Οι εναλλακτικές θέσεις που ψύχωσαν τον λαό πριν από 1,5 χρόνο και εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν οι νεότεροι ψηφοφόροι του μεταφέρθηκαν από δεξαμενές άλλων κομμάτων, εξανεμίζονται. Και μαζί με αυτές, η ανοδική πορεία που είχε δημοσκοπικά το κόμμα, αλλά και το επίπεδο σύνδεσής του με την ίδια την κοινωνία.

** Απόσπασμα από το παραμύθι Το χωριό της Μαρμελάδας.

Ο Γιώργος Κτενάς γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1985 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Βρίσκεται στον χώρο της δημοσιογραφίας από το 2007. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στις εφημερίδες «Αυγή», «Δρόμος», «Εποχή», στο περιοδικό «Βαβυλωνία» και στις ιστοσελίδες «rproject», «sportdog», «gazzetta» και «othersidefootball»

http://www.protagon.gr/

Μούσι, μουστάκι ή ξυρισμένο πρόσωπο- Τι τύπος άνδρα κρύβεται πίσω από το καθένα

Κάποτε, μία ματιά στο πρόσωπο του άνδρα ήταν αρκετή για να βγουν πολλά συμπεράσματα. Από τις πολιτικές πεποιθήσεις του, έως τη θρησκεία ή την κοινωνική του τάξη. Βέβαια, αυτό άλλαξε στα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά παρόλα αυτά η επιλογή του άνδρα στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα- μούσι, μουστάκι ή εντελώς ξυρισμένος- δείχνει ακόμη κάποια πράγματα.

«Παρών» ψήφισε ο Φώτης Κουβέλης για το εάν θα βάλουν πετρέλαιο φέτος στην πολυκατοικία

Ημέρα ψηφοφοριών ήταν η χθεσινή για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, καθώς εκτός από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης στην Βουλή, ο έμπειρος πολιτικός παρέστη νωρίτερα το απόγευμα και στην έκτακτη συνέλευση της πολυκατοικίας του στην Άνω Κυψέλη, όπου το θέμα που κυριάρχησε ήταν το εάν ο διαχειριστής θα προμηθευθεί πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αλλά και της ψηφοφορίας που ακολούθησε σημειώθηκε σφοδρή μάχη μεταξύ των ενοίκων, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, αυτών που ιεραρχούν το ζήτημα της θέρμανσης ως ύψιστης σημασίας και υποστήριζαν την προμήθεια έστω μικρής ποσότητας πετρελαίου και εκείνων που λόγω οικονομικών δυσκολίων πρότειναν την στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Η δίκη Μαντέλη και η Siemens

Τάσος Τέλλογλου

Αρχίζει σήμερα η δίκη του τέως υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για τα δύο εμβάσματα των 450.000 μάρκων που φέρεται ότι έλαβε σε συνδεδεμένο με αυτόν λογαριασμό από κεφάλαια που του είχε στείλει η μητρική εταιρεία Siemens μέσω του υπεύθυνου τηλεπικοινωνιών της ελληνικής εταιρείας, Ηλία Γεωργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, η σημερινή δικάσιμος δεν θα γίνει καθώς συνήγοροι ορισμένων κατηγορουμένων θα δηλώσουν κώλυμα.

Στο φόντο αυτής της δίκης έχουν ενδιαφέρον οι απολογίες τεσσάρων στελεχών της γερμανικής μητρικής εταιρείας που δόθηκαν τις περασμένες δέκα μέρες στην ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα και τους συνεργάτες της.

Κοινός παρονομαστής των Γιουνγκ, Κουτσενρόιτερ, Γκάνσβιντ και Νουμπίργκερ, δηλαδή των 4 στελεχών της γερμανικής μητρικής εταιρείας που απολογήθηκαν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ήταν πως δεν γνώριζαν ποιοι πήραν τα χρήματα των 68 εκατομμυρίων ευρώ που βεβαιωμένα διοχετεύθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Ο επικεφαλής των σταθερών τηλεπικοινωνιών Γκάνσβιντ φέρεται να είπε ότι ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Κουτσενρόιτερ, του είχε πει ότι παράνομες πληρωμές γινόταν στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, άρα την εποχή της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας. Αντίθετα ο Κουτσενρόιτερ στη δική του κατάθεση βεβαίωσε ότι αυτές οι πρακτικές συνεχίσθηκαν και μετά το 2001, αλλά τις απέδωσε στον Σίκατσεκ.

Τα μέλη του ΔΣ Νουμπίργκερ και Γιουνγκ υποστήριξαν ότι όσα συνέβαιναν στην καταβολή «μαύρων πληρωμών» αφορούσαν τον τομέα σταθερών δικτύων και ουδέποτε έφθασαν στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εταιρείας. Καταθέτοντας στις 8 Ιανουαρίου 2007 στην εισαγγελία του Μονάχου ο Κουτσενρόιτερ είχε πει: «Ήταν ένα σύστημα που κτιζόταν χρόνια. Όταν το θέμα έφθανε στο Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του έστρεφαν την προσοχή τους σε εκείνους που δεν είχαν προκαλέσει το πρόβλημα, δηλαδή στους κατά τόπους πωλητές της Siemens.

Οι εκθέσεις για τη συμμόρφωση στους νόμους ήταν ένα άλλοθι καθώς δεν συμπεριλάμβαναν τα ζητήματα που έβγαζαν μάτι. Ο στόχος των επικεφαλής των τομέων για τη συμμόρφωση, ήταν να συγκαλύπτουν και να λύνουν «εσωτερικά» προβλήματα που παρουσιάζονταν με δωροδοκίες ή με εναρμονισμένες πρακτικές για τις τιμές, όπως είχε συμβεί στον τομέα της ενέργειας, χωρίς να επικοινωνούν και να αντλούν συμπεράσματα από αυτά.». Ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν την εισαγγελέα εφετών στην κλήση Γερμανών που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν κριθεί για τα ίδια πραγματικά παραστατικά, οι «ελληνικές» απολογίες των ίδιων πρωταγωνιστών ελάχιστα φαίνεται να προσφέρουν σε μία υπόθεση έξι ετών που ανήκει περισσότερο στην ιστορία παρά στη δικαστική αξιολόγηση.

http://www.protagon.gr/

Βρε, ποιον μου θυμίζει ο Σαμαράς...

Παπαλάμπραινα

Είδατε τον πρωθυπουργό μας στην ομιλία του στη Βουλή; Τι μαγκιά ήτανε κι αυτή!


O κ. Σαμαράς που μίλαγε για «το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ» αναφερόμενος στη συγκεντρωση στο Σύνταγμα και ακολούθως δήλωνε «τώρα καθαρίζει ο Δένδιας»...
Όση ώρα έβλεπα αυτόν τον σκυφτό πολιτικό άνδρα, που έβαζε το χέρι στην τσέπη για πει την ατάκα την καλή αναρωτιόμουν ποιον μου θυμίζει...

Δεν θα πιστεύετε τι μπορεί να μας κάνει να γεράσουμε έως και έξι χρόνια νωρίτερα

Πέρα από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης, όλα αυτά δηλαδή που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι προκαλούν επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος, επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορεί να βοηθήσει τις ρυτίδες να κάνουν γρηγορότερα την εμφάνισή τους και να μας προσθέσει μέχρι και έξι χρόνια!

Σύμφωνο Συμβίωσης

Του Αντώνη Σιγάλα

Ήταν το 2008, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατέθεσε στη βουλή σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. Προηγήθηκε μια περίοδος που η ΕΕ, με οδηγία της, ζητούσε από τα κράτη-μέλη τη θέσμιση του συμφώνου συμβίωσης για όλους. Ο έλληνας υπουργός, όπως κάνει πάντα τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κράτος να κινείται για θεσμικά ζητήματα δικαιωμάτων μετά από απαίτηση της ΕΕ, συνέταξε ένα σχέδιο νόμου το οποίο κατέθεσε στη βουλή προς ψήφιση. Αντιδράσεις υπήρξαν πολλές. 

Πρώτα και κύρια από την Eκκλησία, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι η καινούργια διάταξη που αφορούσε το οικογενειακό δίκαιο δε ήταν αποδεκτή, όπως δεν είναι αποδεκτός ούτε ο πολιτικός γάμος που ισχύει στη χώρα μας από το 1982.

Μάχη εντυπώσεων εν όψει κρίσεων

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΝΕΛΛΟ

Με την ηχώ της φωνής του Τόμσεν να ακούγεται στο βάθος και να αντιλαλεί την αποδιδόμενη σ' αυτόν έκφραση «μη λέτε εκεί έξω πως δεν θα πάρετε άλλα μέτρα, γιατί απλώς θα πάρετε», κατά την παροιμιώδη έκφραση «θα το κάνεις και θα πεις και ένα τραγούδι», που έλεγαν παλιότερα οι μεγάλοι στα απείθαρχα παιδιά, κύλησε το κοινοβουλευτικό τριήμερο της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.

Αυτό το ακριβό κοινοβουλευτικό εργαλείο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατάντησε να είναι στην πολιτική σαν τις διακλαδικές ασκήσεις των στρατιωτικών επιτελείων, που συνάζουν όλες τις δυνάμεις από αέρα, ξηρά, θάλασσα για να επιδοθούν σε μάχες εντυπώσεων εν όψει κρίσεων.

ΕΡΤ: Η Ελλάδα της ελπίδας μέσα στην κρίση

Θεανώ Φωτίου

Όσοι από μας βρέθηκαν το χάραμα της Παρασκευής, 7 Νοεμβρίου, μπροστά στα κάγκελα της ΕΡΤ και απέναντι στα ΜΑΤ, γνωρίζαμε ότι ζούσαμε τη βίαιη διακοπή ενός εξαιρετικού εγχειρήματος ελεύθερης και ανεξάρτητης ραδιοφωνίας/τηλεόρασης και ενημέρωσης.

Μέσα από μια αλληλουχία παράνομων ενεργειών της κυβέρνησης, που ξεκίνησε με το «μαύρο στην ΕΡΤ» της 11ης Ιουνίου, και με συνεχή ανυπέρβλητα εμπόδια επικοινωνίας, γεννήθηκε στον τόπο μας ένα καινούργιο υπόδειγμα ενημέρωσης, με πολυφωνία, υψηλό φρόνημα και συνεργασία.

Πύργος: Οι αιμοδότες των ρεκόρ...

Η δεύτερη εθελοντική αιμοδοσία για το 2013, από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη διεύθυνση του 6ου δημοτικού σχολείου στέφθηκε με επιτυχία. Για ακόμα μια φορά ο αριθμός των μονάδων αίματος που συγκεντρώθηκε αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της Ηλείας,

Τουφεκισμένο τοπίο

Του ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Πάλι με την προχθεσινή βροχή έγινε ποτάμι η Μιχαλακοπούλου. Τα νερά οδεύανε καμαρωτά καμαρωτά προς το Παναθηναϊκό Στάδιο και από κει στρίβοντας στο Μετς ακολουθούσαν την Καλλιρρόης προς το Φάληρο. Αλλά γιατί να μη γίνει ποτάμι η Μιχαλακοπούλου, αφού κάτω από το οδόστρωμα κυλούσε αιώνες πριν από το 1958 ο Ιλισός ο ποταμός.

Επειδή οι αρχαίες ροές δύσκολα λησμονούνται, τα νερά και η κλίση του τοπίου από κεκτημένη συνήθεια εξακολουθούν να αναζητούν ό,τι είχαν μάθει να κάνουν πριν κατοικήσουν σ' αυτόν τον τόπο οι Ιωνες, αργότερα οι Βυζαντινοί, οι Αρβανίτες της Αττικής, οι Γκαγκαραίοι και οι πρόσφυγες του '22. Επρεπε να έρθει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να καταργήσει το ποτάμι, όπως κατάργησε και το τραμ την ίδια εποχή.

Ημουν επαρχιώτης φοιτητής το 1955 όταν βρήκα συγγενικό κατάλυμα κάπου δίπλα στο Νοσοκομείο Συγγρού. Ετσι όταν ερχόταν το φθινόπωρο και ο χειμώνας οι νεροποντές πλημμύριζαν τον ακόμα έως τότε ρέοντα ποταμό Ιλισό. Θυμάμαι, για να περάσω απέναντι όταν ερχόμουν από το κέντρο έπρεπε να διαβώ μέσω των γεφυρών, αλλά για να μην κάνω διαδρομή και για να κόψω δρόμο είχα βρει εκεί που σήμερα είναι η οδός Ηριδανού μια κοίτη του ποταμού που είχε εξέχοντα βραχάκια.

Νεαρός, αδυνατούλης τότε, ακροπατώντας στα βραχάκια πέρναγα αβρόχοις ποσίν απέναντι. Θυμάμαι που συχνά για να φτάσω στο Γυμναστήριο του Εθνικού στο Μετς ακολουθούσα την αριστερή όχθη και όταν έφτανα στο Παναθηναϊκό Στάδιο περνούσα το γεφύρι και πέρναγα στη δεξιά όχθη προς τη μεριά του Ζαππείου. Δηλαδή έκανα την ίδια πορεία που έκανε και ο Σωκράτης 2.300 χρόνια πριν για να φτάσει στο ιερό του Πανός όπου σκηνοθετεί ο Πλάτων τον διάλογο «Φαίδρος».

Ποιος δολοφόνησε το ιστορικό τοπίο;

http://www.enet.gr/

Ένας σταθμός για την Ειρήνη

Το 1980 ο στόχος του Κων. Καραμανλή για την δημιουργία αθλητικών υποδομών γίνεται πράξη με την θεμελίωση του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών. Το όραμα τότε ήθελε μια σύγχρονη εγκατάσταση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάλι στην Ελλάδα.

Η περιοχή του Αμαρουσίου είχε έναν επιπλέον συμβολισμό. Πέρα από την κοντινή απόσταση με το κέντρο της πόλης, ήταν η γενέτειρα του πρώτου σύγχρονου ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.

Κβαντικές δουλειές

Σπύρος Κιτσινέλης

Μετά το άρθρο μου για τη σχετικότητα ήθελα να γράψω λίγες λέξεις και για την άλλη μεγάλη επιστημονική επανάσταση του εικοστού αιώνα που επηρέασε τον πλανήτη όσο καμία άλλη. Αναφέρομαι στην κβαντική φυσική χάρη στην οποία έχουμε σήμερα την τεχνολογία που θεωρούμε δεδομένη, όπως τους υπολογιστές και τα λέιζερ. Ο λόγος είναι ο ίδιος: αυτές τις σημαντικές επαναστάσεις δεν τις διδάχθηκε ο κόσμος στα σχολεία όπως θα έπρεπε, όμως είναι πασίγνωστες και έτσι αρκετοί θα ήθελαν να πάρουν μια ιδέα του τι σημαίνουν οι όροι.

Η κβαντική φυσική λοιπόν ήρθε για να συμπληρώσει την κλασική φυσική που είχαμε έως τότε. Η κλασική φυσική έχει να κάνει με τα μεγάλα αντικείμενα και τα καθημερινά όπως την κούπα του καφέ που κρατάς αλλά και τους πλανήτες, δηλαδή όλα αυτά που τα διέπουν οι νόμοι του Νεύτωνα και η βαρύτητα.

Συνελήφθη καταστηματάρχης στο Πύργο για κατοχή αναισθητικού σπρέι

Συνελήφθη χθες (8-11-2013) αργά το βράδυ, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 32 ετών σε βάρος του όποιου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή αναισθητικού σπρέι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κακιά πεθερά

Από την ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με την τρόικα να έχει στρογγυλοκαθίσει ως άλλη κακιά πεθερά στο σβέρκο μας και να δοκιμάζει πρακτικές, αργού ή γρήγορου, επώδυνου θανάτου, την κυβέρνηση να θέλει να φανεί αρραγής απέναντι στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΡΤ να είναι το κερασάκι στην τούρτα για τις απολύσεις, κυλά ο χρόνος, ενώ ο λογαριασμός δεν βγαίνει και η κυβέρνηση πρέπει να ξαναβγεί στη γύρα, για νέα μέτρα.

Πώς να πληρωθεί η λυπητερή, όταν οι μισθοί έχουν κατεβεί στα Τάρταρα, υπερωρίες δεν πληρώνονται, η μαύρη εργασία ανθεί, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο βιολί: στη συνταγή που πρώτος είχε καταγγείλει ο πρωθυπουργός, αλλά επειδή έχει και πολλές έγνοιες στο κεφάλι του δυσκολεύεται να θυμηθεί. Διότι, σ' αυτή την άτιμη πρωθυπουργική καρέκλα, μόλις καθίσει άνθρωπος, παθαίνει... Αλτσχάιμερ.

Πιτούρκα: «Ελπίζουμε για τον Κίρικες στον δεύτερο αγώνα με τηνν Ελλάδα»


Ο προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας, Βίκτορ Πιτούρκα διατηρεί κάποιες ελπίδες ότι ο Βλαντ Κίρικες θα ξεπεράσει το τραυματισμό στην μύτη και ίσως να είναι διαθέσιμος στον δεύτερο αγώνα με την Ελλάδα (19/11) για τα μπαράζ του Mundial στο Βουκουρέστι.

Ο παίκτης της Τότεναμ τραυματίστηκε στην μύτη στον αγώνα με την Νιούκαστλ

Βρέθηκε απαγορευμένη ουσία στο νερό των βουλευτών!

Ντοκουμέντο: Το «εμπλουτισμένο» νερό με την απαγορευμένη ουσία, που έχει πάρει μια παράξενη απόχρωση
και τα σχέδια που αποδεικνύουν την επίδραση της ουσίας στην ψυχολογική ισορροπία του Βουλευτή.
Νίκος Ζαχαριάδης

Με ακύρωση και αποκλεισμό απειλούνται τα μέλη του Κοινοβουλίου που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής, αφού όπως αποκαλύφθηκε οι θεατρικές τους επιδόσεις, ήταν αποτέλεσμα ντόπινγκ!

Εμπλουτισμένο με ειδική ουσία, που τους επιτρέπει να αντεπεξέρχονται στις αυξημένες υποκριτικές απαιτήσεις της παράστασης, χωρίς να χάνουν το θάρρος τους από τις αντιδράσεις του κοινού, είναι το νερό που πίνουν οι ομιλητές στη Βουλή.

Νορμανδία: Ιστορία και ρομάντζο!!!

Στα 500 χλμ. ακτογραμμής, από το Χερβούργο ώς τη Χάβρη, η Νορμανδία είναι από τα πλουσιότερα τμήματα της Γαλλίας σε ιστορία και αξιοθέατα, χαρτογραφημένα σε δεκάδες θεματικές διαδρομές.

ΚΕΙΜΕΝΟ: MAΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κλιματική αλλαγή: Η πιο ταξικά φορτισμένη μεταβολή

Κώστας Ζαχαριάδης

Σήμερα ξεκινά η ετήσια σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP19. Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι παντελώς απούσα, παρόλο που και στα αρμόδια Υπουργεία και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί θα πλήξει καίρια την χώρα μας!

Η κλιματική αλλαγή έρχεται για ν΄ αλλάξει μη αντιστρεπτά τα αποθέματα νερού, να κάνει πιο εύθραυστη τη διατροφική επάρκεια, να διαφοροποιήσει την αγροτική παραγωγή, να αυξήσει την ενεργειακή κατανάλωση, να πυκνώσει τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και σε συχνότητα και σε ένταση, να αυξήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Πέππα το γουρουνάκι

Οδυσσέας Ιωάννου

Τα απογεύματα είναι μια τρέλα! Προς το βράδυ, κορυφώνεται. Μετά τον Παιδικό, θέλει «Πέππα το γουρουνάκι». Σε πεντάλεπτα επεισόδια. Με τον μπαμπά γουρουνάκη, τη μαμά γουρουνίτσα και τον μικρό αδερφό Τζωρτζ. Ο ήχος στο laptop στο τέρμα. Είναι η ώρα που αρχίζουν οι ενημερωτικές. Προσπαθώ να ακούσω, δεν είναι πάντα εύκολο, χάνω τα μισά.

Κάποιες φορές παρατάω την προσπάθεια, παραδίνομαι, αφήνω τη συγκέντρωσή μου να γίνει κορδέλες, έρχονται από παντού ήχοι και φράσεις και στριμώχνονται μπροστά από τα αυτιά μου. Μπαίνουν σαν ένας σωρός, ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, σαν φίλαθλοι που ξεχύνονται από τις θύρες του γηπέδου έπειτα από νικηφόρο αποτέλεσμα. Χρώματα, λέξεις, σουλούπια, χιλιάδες.

Κοιτάξτε την κόκκινη κουκκίδα και θα εκπλαγείτε -Ενα απίστευτο «παιχνίδι» του μυαλού [εικόνα]

Κοιτάξτε την κόκκινη κουκκίδα στη μύτη της κοπέλας για 30 δευτερόλεπτα και μετά στρέψετε το βλέμμα σας σε μια μεγάλη κενή επιφάνεια (π.χ. ένας τοίχος ή το ταβάνι).

Ο Πόουλ, το θηρίο

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

Μόνο «αξιέπαινη» μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την προσπάθεια της κυβέρνησης να δαιμονοποιήσει τα πρόσωπα και όχι το θεσμό που υπηρετούν οι τρεις άνδρες της τρόικας. Παραδοσιακά τα πυρά των κυβερνητικών στελεχών συγκεντρώνει ο Δανός Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και πώς αλλιώς, αφού οι άλλοι δύο της τρόικας, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς (και παλαιότερα ο Σ. Ντερούς, προτού προαχθεί στην Κομισιόν και εγκαταλείψει την ελληνική τρόικα), εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντίστοιχα. Δηλαδή εκπροσωπούν τους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Οι κανόνες του savoir vivre δεν μας επιτρέπουν να δαιμονοποιήσουμε τους εταίρους μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Λογικό, θα έλεγε κάποιος, αν σκεφτεί ότι τους «δικούς σου» ανθρώπους τους προστατεύεις.

Ως εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλα ακούγονται πολύ λογικά. Γιατί ο κ. Τόμσεν είναι ο πιο σκληρός στις διαπραγματεύσεις. Ο φίλος Πόουλ είναι αυτός που επιμένει διαρκώς σε σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι αυτός που πριν από μία βδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απείλησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: «Μη λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί θα τα πάρετε».

Είναι όμως έτσι τα πράματα ή έχουμε πέσει θύμα μιας προσπάθειας όλων ανεξαιρέτως των μνημονιακών κυβερνήσεων να ενοχοποιήσουν τον Πόουλ Τόμσεν και μέσω αυτού το κακό ΔΝΤ; Μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ εκπροσωπεί στην τρόικα και τους Αμερικανούς, που παραδοσιακά είναι άσπονδοι φίλοι της Ελλάδας, με τουλάχιστον ύποπτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.

Κάποιος λίγο πιο πονηρός ίσως να έλεγε, «και η Ευρώπη τι κάνει; Αφήνει τον κ. Τόμσεν να αλωνίζει ελεύθερος και να προσβάλλει κατ' αυτό τον τρόπο μια χώρα-μέλος της Ε.Ε.;».

Η αλήθεια όμως είναι μάλλον μακριά από αυτή την εικόνα που έχει παρελκυστικά δημιουργηθεί. Και αυτό γιατί δεν είναι δα και πολύ παλιές οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα, ώστε να παραμείνει η χώρα πιστή στις δεσμεύσεις της. Ας μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε είχε έρθει με μια βαλίτσα γεμάτη απειλές προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις της και με ακόμη μια βαλίτσα γεμάτη νέα μέτρα με τα οποία θα υλοποιούσε τις δεσμεύσεις της.

Μην ξεχνάμε επίσης τα λεγόμενα κράτη-«δορυφόρους» της Γερμανίας, στον ευρωπαϊκό Βορρά. Αυτοί συνήθως σέρνουν το χορό των απειλών κατά της Ελλάδας, με μοχλό πίεσης το «πράσινο φως» που δεν θα ανάψουν για την εκταμίευση των δόσεων.

Και βέβαια μην ξεχνάμε τις ευρωπαϊκές Συνθήκες και τα Μνημόνια που έχουν υπογράψει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με τις οποίες παραχώρησαν το κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους να ορίζει μόνο του την οικονομική του πολιτική.

Προφανώς, η προσπάθεια κυβερνητικών κέντρων και «παράκεντρων» να στοχοποιήσουν τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές τους αποτελεί το άλλοθι του πολιτικού συστήματος για τις υπογραφές που έχουν βάλει φαρδιές πλατιές κάτω από κείμενα που παραχωρούν a priori την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στους οργανισμούς που εκπροσωπεί η τρόικα και όχι στα πρόσωπα. Ή αλλιώς, αν ο Πόουλ δεν ήταν ο Πόουλ, αλλά η Μαρία από τη Λάρισα, πάλι τα ίδια θα έκανε. Ισως με μεγαλύτερη χάρη, αλλά και πάλι τα ίδια θα έκανε.

a.klossas@eleftherotypia.net

http://www.enet.gr/

Μειωμένες οι προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις τον Οκτώβριο

Μειωμένες κατά περίπου 35.000 (34.999), ήταν οι προσλήψεις σε σχέση με τις απολύσεις κατά τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 138.408 προσλήψεις και 173.407 απολύσεις ενώ ο υψηλότερος αριθμός χαμένων θέσεων εργασίας κατά τον περασμένο μήνα (75.146) αφορά στην ηλικιακή ομάδα από 30- 44 ετών.

Συμπέρασμα; Μομφή και πάλι μομφή!

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com
Γιώργος Λακόπουλος

Μερικά συμπεράσματα από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή το Σαββατοκύριακο.

-Πρώτο: Η μεγαλύτερη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά στον ελληνικό Κοινοβουλευτισμό και η βασική συμβολή του στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό είναι ότι δεν πατάει το πόδι του στη Βουλή - άλλωστε, τον αντικαθιστά επάξια ο Άδωνις.

Στίβος: Κοινωνικό ρατσισμό καταγγέλουν δύο Παραολυμπιονίκες στον Μαραθώνιο

Κοινωνικό ρατσισμό εναντίον συμμετοχής Παραολυμπιονικών αθλητών στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, κατήγγειλαν επώνυμα ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και ο Μάκης Καλάρας, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Κομοτηνή για να λάβουν μέρος

Αρχίζει η δίκη του Τάσου Μαντέλη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Tα χρήματα ήταν προεκλογική χορηγία, λέει ο πρώην υπουργός. Αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου σήμερα Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, και...
των τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση χρηματικού ποσού, που έλαβε από τη μητρική ΖΗΜΕΝΣ το 1998 και το 2000.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του πρώην υπουργού, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία, χρήματα τα οποία αποτελούσαν «δώρο» για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.

Από Γενάρη και... βλέπουμε για τη συμφωνία Αθήνας - δανειστών

Σπεύδουν... βραδέως κυβέρνηση και δανειστές σε αυτό τον τελευταίο (;) γύρο διαπραγματεύσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η τρόικα είναι αυτή, που ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις έχουν επέλθει στη διαδικασία : "Η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα. Εμείς ήμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι. Έχουμε κι εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε, αλλά όχι αύριο", δηλώνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. 

Οι βίαιες «λύσεις» και ο συμβολισμός τους

Του ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ*

Η πράξη της εισβολής των ΜΑΤ στην ΕΡΤ έχει ένα ευρύτερο συμβολικό χαρακτήρα και ας μην εξαπατηθούμε ότι αφορά μόνο την ΕΡΤ.

Κατ' αρχάς αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιλύσει αμιγώς πολιτικά οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει, όμως η επίλυση των θεμάτων διά τρομοκρατικής και βιαίας μεθόδου εμπεριέχει πολλά συμβολικά μηνύματα προς ολόκληρη την κοινωνία και τα πολλαπλά αυτά θαμπά μηνύματα συνοψίζονται σε ένα και σαφές: «Σκάστε και πληρώνετε. Αν δεν έχετε να πληρώσετε, θα έρθουν τα ΜΑΤ να πάρουν και τα σπίτια σας!». Το μήνυμα αυτό είναι ξεκάθαρο εν όψει και των απάνθρωπων μέτρων που έρχονται στο άμεσο μέλλον, δηλαδή: «Αν δεν μας δώσετε ήσυχα τις περιουσίες σας, θα στείλουμε τα ΜΑΤ».

Καλύτερες και από κομπιούτερ σε υπολογισμούς, οι...μέλισσες!

Πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, τα οποία βασανίζουν επί μέρες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι μέλισσες τα λύνουν σχεδόν...
αμέσως!
Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν, ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή, ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά "λύνοντας" το λεγόμενο "πρόβλημα του περιοδεύοντος

H τρόικα «υπό ανάκριση» στο Ευρωκοινοβούλιο

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Του Νίκου Χρυσόγελου

Με πρωτοβουλία των Πράσινων ξεκίνησε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο διαδικασία “ακρόασης” με πρόσκληση εκπροσώπων της τρόικα, οικονομολόγων αλλά και άλλων φορέων, με σκοπό να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίσης. Η διαικασία θα καταλήξει σε έκθεση που θα κατατεθεί πριν τον Μάιο 2014 στη σύνοδο των προέδρων των πολιτικών ομάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή πέρα από την προφανή της σημασία για τις κοινωνίες που βιώνουν την σκληρή λιτότητα, έχει και δυο άλλες διαστάσεις. Αποδεικνύει ότι οι Πράσινοι, αν και είμαστε μια μικρή σε εκλογικά ποσοστά πολιτική δύναμη, μπορούμε και παράγουμε πολιτική κι αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες προς όφελος της κοινωνίας. Δεύτερον, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση των πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών υποθέσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου από τη μία και Συμβουλίου (κυβερνήσεις) από την άλλη.

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας

Με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα για την περίοδο του 2014, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (EATA) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α) στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, World Travel Market στο Λονδίνο.

Χειμερινοί Αγώνες: Η Ολυμπιακή δάδα επέστρεψε στη Γη

Η κάψουλα του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες και τη ρωσική Oλυμπιακή δάδα, η οποία έκανε μια ιστορική έξοδο στο διάστημα, προσγειώθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Καζακστάν, στην κεντρική Ασία, λίγο λιγότερο από τρεις μήνες

Η μομφή και ο λαός

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net
Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η οποία συζητήθηκε επί τριήμερον σε μια μάλλον αδιάφορη κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν μπορεί να παραγάγει σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα εάν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο γεγονός ή ως ντουφεκιά αντιπολιτευτικού οίστρου στον αέρα.

Αντίθετα, εκείνο που έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία είναι η κίνηση αυτή να εντάσσεται σ' ένα γενικότερο πλαίσιο πρωτοβουλιών, που δεν ξεκαθαρίζουν μόνο τις τακτικές επιλογές αυτού που την προκαλεί, αλλά φωτίζουν τη συνολική στρατηγική του για την ανατροπή των τωρινών ζοφερών δεδομένων.

H ρεφλεξολογία στην καθημερινή μας ζωή

Πολλά καθημερινά μικροπροβλήματα υγείας μπορούν να βελτιωθούν με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας. Aν π.χ. νιώσατε ξαφνικά στο γραφείο έναν πόνο στη μέση, σας «έπιασε» το στομάχι σας μετά το μεσημεριανό ή γυρίσατε σπίτι -μετά τη δουλειά- με πονοκέφαλο, μπορείτε να...
ενεργοποιήσετε τη θεραπευτική ικανότητα του οργανισμού σας με τα σημεία-κλειδιά που βρίσκονται στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία (7.000 νευρικές απολήξεις) που

Ο χρυσός και η παράγκα

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos
Της Ελεάννας Ιωαννίδου

Μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ο τρόπος, με τον οποίο οι ιθύνοντες της "Ελληνικός Χρυσός" αντιλαμβάνονται την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Αν η περσινή σεζόν ήταν αφιερωμένη στην απόπειρα επηρεασμού δημοσιογράφων, φέτος, παράλληλα με τη "χρυσή" χορηγία στην Ελληνική Αστυνομία που προκάλεσε σάλο στον μακρινό -πλην δημοκρατικό- Καναδά, η εταιρία εδώ και λίγους μήνες προσεγγίζει συστηματικά αθλητικά νομικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, προσφέροντάς τους χορηγίες, με αντάλλαγμα το λογότυπό της στη φανέλα της ωφελούμενης ομάδας.

Όποιος αναρωτιέται ποιο ακριβώς καταναλωτικό προϊόν διαθέτει στην ελληνική αγορά η «Ελληνικός Χρυσός», που να χρειάζεται διαφήμιση σε αθλητική φανέλα (ή την πελώρια καμπάνια διαφημίσεων που έγινε πέρσι στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), δεν έχει παρά να διαβάσει τη δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας της εταιρίας που κάνει λόγο για αναζήτηση αθλητικών χορηγιών "στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αλληλεγγύης". Με άλλα λόγια, η «Ελληνικός Χρυσός» αναζητά "αλληλεγγύη" στον αθλητισμό των γηπέδων, προσφερόμενη να την αγοράσει από τα αθλητικά σωματεία και εταιρίες της συμπρωτεύουσας.

Στο σημερινό momentum, όπου η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού συναντά τη βαθιά ύφεση, για τις περισσότερες ομάδες, οι οποίες εξαρτούν τα έσοδά τους σε πολύ μεγάλο βαθμό από χορηγίες, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τέτοια, ώστε κινδυνεύει η ίδια η δυνατότητα συμμετοχής τους σε αθλητικές διοργανώσεις, άρα και, για μια μεγάλη μερίδα οπαδών τους, η ίδια η ύπαρξή τους. Έτσι, οι διοικήσεις των ομάδων έχουν το επιχείρημα της έλλειψης πόρων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη φανέλα-πιόνι σε ένα παιχνίδι όχι διαφήμισης, αλλά εκμαυλισμού συνειδήσεων, με σκοπό να προσεταιριστεί η «Ελληνικός Χρυσός» "στρατούς" οπαδών σε μια πόλη που, στη συντριπτική της πλειοψηφία, είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Φαίνεται, βέβαια, πως η εταιρία αρχικά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που, στις μεγάλες ομάδες, είναι οι φίλαθλοί τους. Μέσα από οργανωμένες αντιδράσεις σε ΗΡΑΚΛΗ, ΠΑΟΚ και ΑΡΗ που περιλάμβαναν από ανάρτηση πανό και παρεμβάσεις στη διάρκεια αγώνων, μέχρι δημόσιες ανακοινώσεις και καλέσματα για επιστροφή των εισιτηρίων διαρκείας αν οι διοικήσεις των ομάδων υποκύψουν στην προσφορά της εταιρίας, οι οργανωμένοι οπαδοί αντιτάσσονται με επιτυχία στα σχέδια της εταιρίας, τουλάχιστον στις τρεις μεγαλύτερες Π.Α.Ε. της πόλης, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν τη "διαφήμιση" σε "δυσφήμηση". Αυτή η στάση των φιλάθλων που, πέρα και πάνω από τις αθλητικές διαφορές τους, συγχρονίζονται στην αντίδραση απέναντι στην μετατροπή του αθλητικού θεάματος σε μέσο προπαγάνδας για το χρυσό αποτελεί ελπιδοφόρα απόδειξη πως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης έχει πειστεί για την καταστροφικότητα της επένδυσης στη Χαλκιδική.

Το μέγιστο, όμως, ηθικό ζήτημα είναι πως η διαφημιστική στρατηγική "επιχειρηματικής αλληλεγγύης" της εταιρίας, εκτός από το βόλεϊ του ΠΑΟΚ, όπου κι εκεί, λόγω της αντίδρασης των οργανωμένων οπαδών, η "χορηγία" έφερε προφανώς τα αντίθετα αποτελέσματα, πρόσφατα, σύμφωνα με καταγγελίες, αποπειράται να δώσει ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του αθλητισμού, αυτό των παιδικών ακαδημιών ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τη δημόσια καταγγελία οργανωμένων οπαδών ότι τα παιδιά του ερασιτέχνη Απόλλωνα Καλαμαριάς εξαναγκάζονται να φορέσουν φανέλα με το λογότυπο "Ελληνικός Χρυσός", προκειμένου να παίξουν στην ομάδα, η οποία, όσο δεν διαψεύδεται, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Σ’ αυτή την περίπτωση, γονείς και παιδιά άγονται ενώπιον εκβιαστικών ηθικών διλημμάτων που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση ούτε με τον αθλητισμό ούτε με την παιδεία. Κανένας και για κανένα λόγο, ακόμα κι αν το διακύβευμα είναι η επιβίωση ενός ιστορικού αθλητικού σωματείου, δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα σώματα και την ψυχή των παιδιών, ως αντικείμενα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην ανηλικότητα, προκειμένου να προωθηθεί μια τέτοια "χορηγία", είναι ακόμη μια ψηφίδα στο παζλ του πώς αντιλαμβάνεται την εταιρική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία η «Ελληνικός Χρυσός». Αυτή η υπόθεση ας γίνει η αφορμή να αναρωτηθούμε ποιο είναι το πρόσφορο έδαφος στον ελληνικό αθλητισμό που επιτρέπει σε μια εταιρία να παίξει παιχνίδι δημιουργίας υποστηρικτών των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων πάνω στις πλάτες των αθλητών. Το παιδικό ποδόσφαιρο δεν είναι παρά ένας καθρέπτης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και το ζήτημα δεν αφορά μόνο μία εταιρία ή τις ομάδες μόνο της Θεσσαλονίκης. Οι διοικήσεις των μεγάλων ΠΑΕ έχουν μακρά ιστορία διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα λοιπά επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Η παράγκα είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα και τα στημένα παιχνίδια δεν γίνονται μόνο στα γήπεδα. Αν, λοιπόν, θέλουμε αλλαγή στον ελληνικό αθλητισμό, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις αιτίες της.

* H Ελεάννα Ιωαννίδου είναι μέλος της Θεματικής Ομάδας Αθλητισμού των Οικολόγων Πράσινων

http://tvxs.gr/

458 Speciale: Mία Ferrari καλύτερη από όλες τις άλλες!

Αυτή είναι η 458 Speciale , διάδοχος των 360 Challenge Stradale και 430 Scuderia , δύο από τις καλύτερες Ferrari όλων των εποχών. Δεν είναι μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής και σίγουρα δεν αποτελεί αντικαταστάτρια του 458 Italia . Είναι μια νέα, πιο σκληροτράχηλη 458.

Είναι τόσο γρήγορη όσο φαίνεται ;

Τι να πει μπορεί κανείς να πει όταν τα 0 - 100 έρχονται σε τρία δευτερόλεπτα; Ικανή να εκτοξευτεί μαζί με ένα 4.5 λίτρων ατμοσφαιρικό V8 κινητήρα, 605 ίππων.

Μέρκελ-Σαμαράς Νο2

Τελικά τι είναι ανεργία; Πως μειώνεται; Βασικά ερωτήματα που έχουν απαντηθεί από τους οικονομολογους αλλά οι πολιτικοί, το ερώτημα το λιβανίζουν, ποιος ξέρει γιατί;

Ίσως γιατί η ανεργία είναι καλή αφού έως ένα βαθμό πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω και όχι μόνον!
Ενίοτε ωστόσο πρέπει να τιθασεύεται ή να κάνουμε ότι ενδιαφερόμαστε…

Για αυτό και οι Ευρωπαίοι την έβαλαν στην Ατζέντα… να μαζευτούν οι σοφοί στο Παρίσι και να μιλήσουν.

Χριστουγεννιάτικο δώρο οι 4 νέες συμβάσεις για τους παγωμένους αυτοκινητόδρομους

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι 4 αυτοκινητόδρομοι που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τον περασμένο μήνα (αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) και αναμένεται να πάρουν τις τελικές εγκρίσεις και να υπογραφούν... από τον υπουργό Ανάπτυξης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εργολάβοι (τα σχήματα) έχουν ήδη συμφωνήσει μεταξύ τους, οι ελληνικές τράπεζες θα αναλάβουν τη

Από το μάτι του πρωθυπουργού... στο μάτι του αναρχικού αγωνιστή

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/FosPhotos
...Το πρωί θα βρούμε κι άλλους. Θα έρχονται απ' τον ορίζοντα, τις πόλεις, τη θάλασσα. Θα πλησιάσουμε. Θ' αρχίσουμε πάλι. Να μια φωτεινή σκέψη! Οι άλλοι! Οι «σαν κι εμάς»... (Οδυσσέας Ιωάννου)

Του Κάιν

Μετά τη φασιστική πολιτική εκτέλεση του Παύλου Φύσσα ακολούθησε η αστυνομική βία στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο και η τύφλωση του διαδηλωτή Γαβριήλ Α. Από δακρυγόνο σε ευθεία δολοφονική βολή. 

Αλήθεια, πώς είναι η υπόλοιπη ζωή χωρίς μάτι, με τη μισή σου όραση βγαλμένη με Βία, από μια Βία που «καταδικάζει τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται», χωρίς όμως ποτέ να καταδικάζει την βασανιστική ατέλειωτη δική της βία.

Πλημμύρισε η Πάτρα από τη νεροποντή

Σοβαρά προβλήματα  έχει προκαλέσει σε μεγάλο τμήμα της Αχαϊκής πρωτεύουσας η ισχυρή καταιγίδα που πλήττει για αρκετή ώρα της Περιοχή.Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τμήμα της πόλης έχει μείνει χωρίς ρεύμα ενώ  σε πολλές περιοχές  έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε σπίτια και καταστήματα λόγω υπερχείλισης υπονόμων.

Τα τζάκια νέας γενιάς

Μαρία Πνευματικού

Όλο και περισσότερους καταναλωτές κερδίζει η επιλογή ενεργειακού τζακιού, παρά το γεγονός ότι η αγορά του καθώς και η διαδικασία µετατροπής ενός συµβατικού τζακιού σε ενεργειακό δεν επιδοτούνται από το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ Κατ’ Οίκον». Παρά το σχετικά υψηλό κόστος για τα δεδοµένα της κρίσης, αφού η εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού κοστίζει από 2.000 έως 3.500 ευρώ, η σηµαντική εξοικονόµηση που συνεπάγεται σε συνδυασµό µε την ιδιαίτερα ποιοτική θέρµανση που προσφέρει, αφού αξιοποιεί έως και το 80% της θερµογόνου δύναµης του ξύλου, εγγυάται γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.

∆ιαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού

Οι διαφορές των δύο τύπων τζακιού είναι µεγάλες και στη θέρµανση και στο κόστος χρήσης. Τα παραδοσιακά τζάκια ανοικτού τύπου ζεσταίνουν τοπικά, όπου φτάνει η φλόγα, ενώ η καµινάδα απορροφά από το σπίτι από 200 έως 400 κυβικά µέτρα αέρα την ώρα, µε αποτέλεσµα να το κρυώνει. Η κατανάλωση των ξύλων είναι µεγάλη και µη ελεγχόµενη, µε αποτέλεσµα να αξιοποιείται µόνο το 10-15% της θερµογόνου απόδοσης του ξύλου, ενώ βέβαια η καύση των ξύλων µέσω του συµβατικού τζακιού ρυπαίνει το περιβάλλον.

Ποδόσφαιρο: Εκτός δικαστηρίων η λύση συνεργασίας Βελάσκες-Παναθηναϊκού

Βρέθηκε η «χρυσή» τομή ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Σέμα Βελάσκες.
Ο Βενεζουελάνος στόπερ είχε καταθέσει προσφυγή η οποία μάλιστα θα εκδικάζονταν αύριο, Τρίτη.
Ωστόσο βρέθηκε ο τρόπος καταβολής

Γιατί, γιατί, γιατί...

Στους ρυθμούς ελαφρού άσματος του Μεσοπολέμου (που επαναλάμβανε την λέξη γιατί) η Σπυράκη. Ενα μάλιστα γιατί, δεν το εκφώνησε, το ξεφώνησε με πάθος.

Ενα...σχόλιο αφιερωμένο, εξαιρετικά, στον Ευάγγελο Βενιζέλο:

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν τρώμε σωστά

Μία πολύ συχνή απορία των καταναλωτών σήμερα είναι το αν τρώμε ή δεν τρώμε σωστά, αν παίρνουμε σήμερα μέσα από την καθημερινή μας διατροφή και τα τρόφιμα που τρώμε όλα τα...
απαραίτητα συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε.

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση μια πανευρωπαϊκή μελέτη, από ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Επιστημών για τη Ζωή, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition.

Τρία δείπνα με μενού... σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Μπρος οι καραμανλικοί, πίσω η Ντόρα και στη μέση ο Βύρων. Παρότι η ηγεσία Σαμαρά στη Ν.Δ. δεν αμφισβητείται προς το παρόν, η... καθημερινότητά του γίνεται δύσκολη, όχι μόνο λόγω τρόικας, αλλά και λόγω υπόγειων ρευμάτων που κινούνται στο εσωτερικό του κόμματός του. Άλλος ονειρεύεται να τον δει να παραδίδει σε κάποιον «Παπαδήμο», άλλος φαντασιώνεται νέο δεξιό κόμμα, κάποιοι ελπίζουν σε επιστροφή Καραμανλή. Ας τα πάρουμε ένα - ένα.

Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν γίνει τουλάχιστον τρία δείπνα με συνδαιτυμόνες στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και «μενού» τον σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να επιτευχθεί η συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια «οικουμενική» κυβέρνηση έχει πέσει στο τραπέζι ακόμη και η πρωθυπουργία, παρότι το πρόσωπο που κυκλοφορεί περισσότερο στις σχετικές συζητήσεις παρασκηνίου ως καταλληλότερο είναι ο Π. Πικραμμένος.

MEGA - STAR: Ιδια πλεύση...

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ : Λιγότερο λαβωμένη, βγήκε η κυβέρνηση. 
ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ηταν μια καλή βραδιά για τον Τσίπρα...

Και οι δυο (Ντερμπεντέρης και Χατζηνικολάου) κατέληξαν στο ιδιο συμπερασμα. Εχασε ο Τσίπρας. Και ο μεν Ντερμπεντέρης, ως γνωστόν, ειναι ...στρατευμένος στο Μαξίμου.

Γαλλία: Έρχονται πρόστιμα για τους πελάτες της πορνείας!

Νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπεται σε αδίκημα η ερωτική συνεύρεση με ιερόδουλες κατέθεσε στη Βουλή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία.

Το σχετικό άρθρο ορίζει την επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ και το διπλάσιο (3.000 ευρώ) εάν υποπέσει κάποιος ξανά στο ίδιο αδίκημα. Παράλληλα οι παραβάτες θα αναγκάζονται να παρακολουθήσουν σεμινάριο ευαισθητοποίησης, παρόμοιο με εκείνο για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ που παρακολουθούν όσοι συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.