Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Τρόμου Κράτος

Πριν από σαράντα ημέρες, ένας νεκρός από χέρι φασίστα επιβεβαίωσε αυτό που όλοι περίμεναν, και κανείς από τους συνταγματικούς τοξότες και δημοκρατικούς ταύρους δεν τόλμαγε να αποδεχθεί. Η Χρυσή Αυγή, κανέναν σκοπό να συμμετάσχει στα δημοκρατικά του τόπου δεν είχε, παρά μόνο να τους δώσει τη χαριστική βολή. Σκοπό είχε να αποτελειώσει ότι έχει μείνει από την κουρελιασμένη, καταπατημένη και κατακρεουργημένη δημοκρατία της χώρας.

Ο “κρότος” της δολοφονίας Φύσσα, είχε ως αποτέλεσμα μια υποτυπώδη κινητοποίηση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στη χώρα, που από τη στιγμή που εμφανίστηκε η οργάνωση στην επικαιρότητα, συστηματικά και δυναμικά επενδύει στο σκηνικό έντασης.

Ο αρχηγός, οι βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής που προφυλακίστηκαν, οι έλεγχοι της αντιτρομοκρατικής για όπλα, αλλά και διασυνδέσεις της οργάνωσης σε αστυνομία και υπηρεσίες, καθώς και η ξαφνική αντιφασιστική διάθεση των κυρίαρχων ΜΜΕ, έδωσαν την αίσθηση πως τα σχέδια όσων είχαν σκοπό να αιματοκυλήσουν τη χώρα ματαιώθηκαν. Μάταια.

Το βράδυ της Παρασκευής βρήκε τη χώρα με δύο νέους ανθρώπους νεκρούς, αυτή τη φορά από σφαίρες μιας, με απόλυτο τρόπο, μαφιόζικης δολοφονίας.

Κυβέρνηση και ΜΜΕ εμφανίστηκαν να γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή κιόλας πως πρόκειται για μια πράξη βίας του “άλλου άκρου”. Ίσως οι συνεχείς αναφορές τους προηγούμενους μήνες στο “αντίπαλο δέος” της Χρυσής Αυγής να τους εκπαίδευσαν να το αναγνωρίζουν πριν καν ξεκινήσει η αστυνομική έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή βοήθησε τα μάλα τα ΜΜΕ να βγάλουν το πόρισμα της εν ψυχρώ δολοφονίας. Το ρεπορτάζ τους συνέπιψε απόλυτα με την ταμπέλα της τρομοκρατικής ενέργειας του «άκρου της Αριστεράς» που μπήκε από τα πρώτα λεπτά, με την ανακοίνωση της εγκληματικής οργάνωσης και του Κασιδιάρη.

Οι δολοφόνοι των δύο νέων, που συμμετείχαν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των καναλιών στις δράσεις της Χρυσής Αυγής, ίσως αναζητούνται για καιρό. Όπως και η πολιτική σταθερότητα, που αν με τη δολοφονία του Φύσσα φάνηκε να δέχεται ισχυρό πλήγμα, μετά την δολοφονία των μελών της οργάνωσης εγκαταλείπει εντελώς τη χώρα.

Οι αμερικάνοι λένε “follow the money”, κι αν το χρήμα είναι η κλιμάκωση της έντασης, η πόλωση πλέον φτάνει σε ύψη θεόρατα. Όποιοι κι αν είναι οι δολοφόνοι, δίνουν συνέχεια στον κύκλο αίματος που άνοιξε με την δολοφονία στο Κερατσίνι, και αέρα στην ασφυκτιούσα μέχρι εχθές νεοναζιστική οργάνωση.

Η καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά που βλέπει καιρό τώρα να τελειώνει ο χρόνος της συνεχίζει να κερδίζει μέρες και να κόβει χρόνια από τις κοινωνικές αντιδράσεις και τον ίδιο της τον λαό.

Το παρακράτος, μέρα με τη μέρα κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του, την ώρα που η χώρα οδεύει στην καταστροφή. Και αυτό που φαντάζει ακόμα πιο τρομακτικό, είναι το πόσο αδίστακτα συμβαίνει αυτό, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξή του.

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας έχουν χρέος να μην ολισθήσουν στα βρωμερά μονοπάτια που κυβέρνηση και ΜΜΕ παρασύρουν τη χώρα. Η ψυχραιμία και η καθαρή και κριτική σκέψη είναι το ζητούμενο πλέον, την στιγμή που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά όχι και από τον τελικό της στόχο.

Αυτός δεν είναι άλλος από την αντίσταση του λαού στον στραγγαλισμό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που δεν θα διστάσουν να επιτρέψουν το αιματοκύλισμα της χώρας, αρκεί να διαφύγουν με κάθε κόστος των ευθυνών τους.

rebeliskos.wordpress.com

tvxs.gr


«Ο θάνατος του ιδιοκτητάκου»

Γιώργος Λακόπουλος

Στην πολιτική, συνήθως, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Και, το χειρότερο: ορισμένες φορές, πίσω από τυπικές δραστηριότητες, κρύβονται μεγάλα κόλπα. Μια τέτοια περίπτωση ζήσαμε στην εποχή της εκτόξευσης του χρηματιστηρίου.

Πίσω από τη φούσκα υπήρχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που απέληξε στη μεγαλύτερη και πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που έγινε ποτέ. Τα χρήματα των πολλών μεταφέρθηκαν, μέσα σε λίγα χρόνια, στις τσέπες των λίγων. Ήταν ένα κόλπο που στήθηκε από μια συγκεκριμένη ομάδα στην οποία συνεργάσθηκαν οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Για ορισμένους εκείνη την εποχή ο μηχανισμός του Χρηματιστηρίου ήταν ένας τρόπος να μεταφερθεί το κρυμμένο χρήμα στην επίσημη οικονομία. Για άλλους αυτές οι θεωρητικές προσεγγίσεις ήταν άχρηστες, το έβλεπαν πιο πρακτικά: «αυτοί τα χαρτιά εμείς τα λεφτά». Έτσι έγινε, τελικά.

Ανεξάρτητα από τους κερδοσκόπους που έπαιζαν στα δάκτυλα το ταμπλό της Σοφοκλέους και αναζητούσαν δίκτυα εσωτερικής πληροφόρησης για να πλουτίσουν από τη μια μέρα στην άλλη, τα πολλά λεφτά μεταφέρθηκαν - με κάθε νομιμότητα και απαλλαγμένα φορολογίας - από τον απλό αποταμιευτή στον μεγάλο «επενδυτή», που δεν τα επένδυσε πότε. Τα προσπορίστηκε για λογαριασμό του και τα έβγαλε στο εξωτερικό - κατά κανόνα.

Σε αυτό το σχέδιο η Πολιτεία, με όλες τις μορφές της, συνεργάσθηκε συνειδητά. Η κορυφαία κρατική τράπεζα έκανε καμπάνια για να ενημερώσει τους αφελείς ότι τους έδινε δάνεια για να αγοράσουν μετοχές. Σαν να σου δίνει η τράπεζα δάνειο για να παίξεις στο καζίνο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δια της φορολογίας των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο θα χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προήγγειλε ότι το Χρηματιστήριο θα ξεπεράσει τις εφτά χιλιάδες μονάδες - άρα ό,τι έχετε φέρτε το και να πλουτίσετε άκοπα. Και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν διαρκώς φακέλους ακόμη και για φούρνους και σουβλατζίδικα που δήθεν είχαν τις προϋποθέσεις να αντλήσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο. Το εγχείρημα κατέληξε σε ιλιγγιώδη πλουτισμό αρκετών από τη μια και στον «θάνατο του επενδυτάκου» από την άλλη.

Το ίδιο κόλπο φαίνεται να επαναλαμβάνεται αυτή την περίοδο, με αντικείμενο την ακίνητη περιουσία αυτή τη φορά. Η φορολογική επιδρομή στα ακίνητα πάσης φύσεως, πάσης χρήσεως, πάσης προελεύσεως, δεν εξυπηρετεί μόνο τρέχουσες ταμειακές ανάγκες. Δεν το κάνουν μόνο για να μαζέψουν λεφτά. Ούτε δήμευση περιουσίας είναι, όπως λένε πολλοί. Η δήμευση γίνεται υπέρ του δημοσίου. Εδώ θα ωφεληθούν ιδιώτες.

Αυτό που ξεκίνησε ο Βενιζέλος με το χαράτσι στη «δομημένη επιφάνεια» και το συνεχίζει ο Στουρνάρας αλλού, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ.

Η απαξίωση όλων των ακίνητων θα τα φέρει στο έλεος όποιων έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την αγορά τους σε ευτελείς τιμές. Και όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί. Μιζαδόροι, μεγαλοκαρχαρίες, αεριτζήδες, ψευτοεπενδυτές, καιροσκόποι που διαχειρίζονται ξεπλυμένα κεφάλαια, όσοι έχουν στη διάθεσή τους άνομο χρήμα, θα εισορμήσουν και θα διαλέξουν, ό,τι τραβήξει η ψυχή τους.

Τα πάντα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση, όσο-όσο. Όταν θα σε γονατίσει η εφορία θα φτάσεις στο σημείο να χαρίζεις το σπίτι σου αρκεί ο άλλος να πληρώνει τους φόρους. Θα παρακαλάς να εκποιήσεις τζάμπα την επιχείρησή του, για να μη σε δέσουν χειροπόδαρα. Θα βγάζεις στο σφυρί το οικόπεδό του για να μη σε θεωρούν «κατέχοντα». Όταν η τράπεζα θα πάρει το ακίνητο του διπλανού και θα το εκπλειστηριάσει στο ένα τρίτο της αξίας του, αυτομάτως και το δικό σου θα χάσει τα δυο τρίτα της δικής του αξίας.

Ίσως και αυτή τη φορά να υπάρχουν θεωρητικοί που πιστεύουν ότι έτσι θα επιστρέψει στην Ελλάδα το χρήμα που έφυγε. Αλλά αυτά είναι σαπουνόφουσκες. Η ουσία είναι ότι οργανώνεται η μετακίνηση της ιδιοκτησίας από τους πολλούς, στους λίγους. Και δεν γίνεται τυχαία, αλλά σχεδιασμένα.

Η απαξίωση της οικονομίας που έκανε μια ζωή ο μέσος άνθρωπος, γίνεται με τρόπο πιο κυνικό από το κούρεμα των ομολόγων που τσάκισε όσους είχαν εμπιστευτεί τους κρατικούς τίτλους, αλλά εμφανίστηκε ως… θρίαμβος. Και αυτή τη φορά οι συνέπειες θα είναι συντριπτικές. Με το Χρηματιστήριο ο αφελής έχασε τις οικονομίες του, γιατί πρόσεχε που του είπε -όχι και τόσο άδικα- τότε και ο Σημίτης. Τώρα θα χάσει το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, την επιχείρησή του, την οικογενειακή περιουσία του. «Ο θάνατος του ιδιοκτητάκου» θα είναι η χαριστική βολή για την κοινωνία και την οικονομία - δηλαδή για τη χώρα.

http://www.protagon.gr

Περού: Παρελθόν ο Μαρκαριάν από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Περού αποτελεί ο Σέρχιο Μαρκαριάν.
Ο Ουρουγουανός προπονητής απέρριψε την πρόταση που του έγινε από την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Περού να συνεχίσει

Πολλά τα σενάρια, ένα το γεγονός

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Το επόμενο πρωινό από τη δολοφονία του Φύσσα, λίγες ώρες πριν ομολογήσει ο χρυσαυγίτης εκτελεστής, ο Κασιδιάρης κυριολεκτικά ούρλιαζε στον Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ πως η Χ.Α. δεν έχει σχέση με το φονικό. Αντίθετα, χτες βράδυ, ο ίδιος βουλευτής, μέσα σε χρόνο ρεκόρ έσπευσε να αναγνωρίσει τους νεκρούς ως μέλη της Χ.Α. Τόση ετοιμότητα; Γιατί;

Γιατί, είτε ήταν μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είτε ήταν παρακρατική προβοκάτσια, είτε ήταν τρομοκρατικό χτύπημα, δεν αναιρείται καθόλου το θεμελιώδες πως δηλαδή η Χ.Α. έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, και τα γνωστά κοράκια των ΜΜΕ έσπευσαν να σιγοντάρουν την ηρωοποίηση των θυμάτων που λάνσαρε η ναζιστική συμμορία, αβαντάροντάς την ταυτόχρονα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, αλλά όχι και για εκτιμήσεις, ας μην ξεχνάμε τις πολύ πρόσφατες αποκαλύψεις -και καθεστωτικών μάλιστα- ΜΜΕ:

α) για τη δομή της Χ.Α. ως παραστρατιωτικής οργάνωσης όπου τα μέλη δέχονταν απειλές για τη ζωή τους εάν δήλωναν την πρόθεση να αποχωρήσουν και
β) τις άμεσες επαφές των μελών της Χ.Α. με τον κόσμο της νύχτας, την ημεδαπή μαφία.
Επομένως, το σενάριο να αλληλοεξοντώθηκαν δεν είναι και τόσο μακρινό.

Σε σχέση με το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος, ας λάβουν υπόψη τους όποιοι το υιοθετούν δύο παραμέτρους:

α) Ο αντεξουσιαστικός χώρος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ναζήδων από τότε που ακόμα ήταν μια περιθωριακή συμμορία που δεν την ήξερε η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αυτής της χώρας, από τη δεκαετία του '90. Ο α/α ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει όπλα στην αντιφασιστική του δράση. Όπλα χρησιμοποιούν αυτοί που τα κατέχουν: οι Χ.Α. και οι μπάτσοι. Και πάλι, ας μην ξεχνάμε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα οπλοστάσια των ναζήδων.

β) Οι δε τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτός του ότι έχουν εξαρθρωθεί εδώ και χρόνια, και έχει πάψει η οποιαδήποτε δράση τους, δε θα χτυπούσαν δύο απλά μέλη της Χ.Α., θα χτυπούσαν τουλάχιστον βουλευτές. Όποιος έχει αμφιβολίες ας ανατρέξει τη λίστα με τα θύματα της 17Ν και άλλων οργανώσεων. Ήταν κατά κανόνα αξιωματούχοι, πολιτικοί, πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά. Δε θα μπορούσαν να είναι δυο τυχαία μέλη της Χ.Α.

Εάν παρόλαυτα, κάποιοι θεωρούν πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, θα πρέπει και να παραθέσουν ένα πειστικό κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση όλοι ελπίζουμε να συλληφθούν οι δολοφόνοι και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Βέβαια, εάν πρόκειται για παρακρατική προβοκάτσια, αντιλαμβανόμαστε πως οι συλλήψεις θα παραμείνουν ένα ρομαντικό όνειρο...

niemandsrose-niemandsrose.blogspot.gr

http://tvxs.gr

Το στοίχημα περί θεού

Photo: Ben Heine/Flickr
Σπύρος Κιτσινέλης 

Ίσως το πιο σημαντικό θέμα που έχει ποτέ απασχολήσει το συλλογικό μυαλό της ανθρωπότητας είναι το θέμα της ύπαρξης ή όχι ενός θεού. Ασφαλώς δεν πιστεύω ότι είμαι σε θέση να απαντήσω μια τέτοια ερώτηση (κάτι που θα κάνει ορισμένους ανθρώπους να με αποκαλέσουν αγνωστικιστή) αλλά αν ΕΠΡΕΠΕ να πάρω θέση και να διαλέξω μόνο μεταξύ των επιλογών της ύπαρξης και της μη ύπαρξης, τότε θα έπαιρνα το μέρος των μη πιστών -ή αθεϊστών, αν θέλετε- για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι η έννοια ενός παντοδύναμου θεού που μας δημιούργησε με έναν ευφυή σχεδιασμό και μας κοιτά από ψηλά είναι ενάντια στη λογική και ένστικτό μου. Πάντως, σίγουρα δεν ανήκω σε καμία οργανωμένη ανθρώπινη θρησκεία ή ανθρώπινο σχέδιο λατρείας του υπερφυσικού.

Μα αν όμως δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση στο σημαντικότατο αυτό ερώτημα, τότε το στοίχημα του Πασκάλ θα πρέπει να με σπρώξει προς την πλευρά των πιστών. Ο Πασκάλ ήταν πρόθυμος να αναγνωρίσει την πιθανότητα ότι ο θεός ίσως να μην υπάρχει, αλλά υποστήριξε ότι ένα λογικό άτομο πρέπει να πιστεύει στον θεό. Το επιχείρημά του ήταν η πιθανολογία της προσδοκίας, η οποία είναι η μακροπρόθεσμη μέση αξία ενός στοιχήματος. Αν βάλετε στοίχημα ότι ο θεός σας υπάρχει και το κερδίσετε, τότε θα έχετε αιώνια μετά θάνατον ζωή. Έτσι, ακόμα και αν η πιθανότητα ότι ο θεός υπάρχει είναι μικρή, το μέσο κέρδος αυτού του στοιχήματος επισκιάζει το κέρδος που θα είχατε αν ο θεός δεν υπήρχε και είχατε στοιχηματίσει σε αυτό. Γιατί τότε ως λογικό άτομο αν έπρεπε να παίξω αυτό το στοίχημα θα υποστήριζα την πλευρά των άπιστων; Ο λόγος είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πραγματικό επιχείρημα, δεν υπάρχουν πραγματικά δύο πλευρές και επομένως δεν τίθεται θέμα συνηθισμένου στοιχήματος.

Επιτρέψτε μου να γίνω σαφέστερος εξηγώντας γιατί τέτοια θέματα είναι προβληματικά και τελικά οδηγούν στην υιοθέτηση της πλευράς της ανυπαρξίας ενός θεού.

Για να υπάρχει κάτι (έστω και στη σκέψη των ανθρώπων) θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε. Πώς ορίζουμε τον θεό; Δεν υπάρχει ομόφωνα αποδεκτός ορισμός του θεού ακόμη και μεταξύ ατόμων του ιδίου οργανωμένου συστήματος πεποιθήσεων. Έτσι, υπάρχει δυσκολία ακόμα και στο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Επίσης, πολλές θρησκείες και φιλοσοφίες συχνά αντικρούουν η μια την άλλη. Ως εκ τούτου, πολλές, αν όχι όλες, πρέπει να μην ισχύουν. Εξάλλου, η Ιστορία έχει εξαλείψει τις περισσότερες θρησκείες ή έννοιες του θεού και θα μπορούσε να είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να εγκαταλειφτούν και οι τωρινές ιδέες. Αλλά το σημαντικό σημείο εδώ είναι άλλο. Αν κάποιος μπορούσε να καθορίσει κάτι ως θεό τότε πέφτει αμέσως σε μια αντίφαση αφού ένας παντοδύναμος και παντογνώστης θεός δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Μια τέτοια έννοια ενός θεού δεν μπορεί να συζητηθεί ή να καθοριστεί. Αυτό μας οδηγεί στις δυνατότητες ότι θεός δεν υπάρχει. Ή ότι κανείς δεν θα μπορούσε να εφεύρει έναν αληθινό θεό. Οποιαδήποτε άλλη περίπτωση σύμφωνα με αυτό το επιχείρημα είναι απλώς ένα υπερτιμημένο και υπερεκτιμημένο κατασκεύασμα.

Όσον αφορά την αλήθεια μιας τέτοιας θέσης ότι θεός υπάρχει, τότε πρέπει να ορίσουμε την αλήθεια ή γνώση. Είναι η γνώση και η αλήθεια η επιστημονική γνώση και αλήθεια ή απλώς θέμα πίστης (και τα δύο είναι σε κάποιον βαθμό υποκειμενικά); Αν η αλήθεια και η γνώση παίρνει την επιστημονική οδό της εμπειρίας και λογικής (αναγόμενη γνώση από αξιώματα) τότε θα αντιμετωπίσουμε τα εξής παράδοξα. Η ληφθείσα γνώση και αλήθεια προέρχονται από τον φυσικό μας κόσμο τον οποίο μετρούμε και παρατηρούμε οπότε η υπερφυσική ουσία του θεού παύει να υφίσταται. Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι το υπερφυσικό υφίσταται και μπορούμε να το φτάσουμε, μόνο μέσα από το μυαλό τότε πάλι κάνουμε αναγωγή γνώσης και άρα χρήση της λογικής. Αλλά η λογική για την παραγωγή αξιόπιστης γνώσης πρέπει να ξεκινά από στέρεα αξιώματα ή προϋποθέσεις οι οποίες εδώ δεν υπάρχουν. Το να χρησιμοποιήσουμε κάτι ως αξίωμα για να αποδείξουμε μέσω της λογικής ότι ο θεός δημιούργησε κάτι ή ότι ο θεός είναι κάτι, είναι μια αυτοαναφερόμενη πρόταση (ταυτολογία) και, συνεπώς, ένα παράδοξο. Για να αποφευχθεί αυτό το παράδοξο μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι ο θεός είναι διττός (φυσικός και υπερφυσικός), καθώς μόνο ένας θεός θα μπορούσε να είναι τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει τρόπος να εξετάσουμε ή να γνωρίζουμε το υπερφυσικό ενώ το φυσικό ούτε έχει αποδειχτεί ούτε ταιριάζει με την εικόνα ενός θεού, οπότε και πάλι οι πιθανότητες είναι εναντίον.

Από την άλλη πλευρά αν κάποιος απορρίπτει τον ορισμό της αλήθειας και της γνώσης, μέσω της λογικής ή / και της επιστημολογικής οδού τότε θα έχει προχωρήσει σε ένα βαθύτερο επίπεδο υποκειμενικότητας οπότε πάλι δεν τίθεται θέμα συζήτησης και επιχειρηματολογίας. Η έννοια της πίστης, σε αντίθεση με τη γνώση και την αλήθεια που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι (ξανά) παρά μία προσωπική ιδέα περί αλήθειας και έχει δύο πιθανές προελεύσεις. Μια από αυτές είναι συνδεδεμένη με τη φυσική πραγματικότητα (τότε επιστρέφουμε στο φυσικό και επομένως επιστημολογικό) οπότε συγκρούεται με τη λογική ή συνδέεται μόνο με το υπερφυσικό κατασκεύασμα άρα για άλλη μια φορά δεν υπάρχουν επιχειρήματα.

Οπότε ως ένα ορθολογικό άτομο (που θεωρώ τον εαυτό μου), θα στοιχημάτιζα μόνο υπέρ της πλευράς που βλέπω. Για να αντιστρέψω το στοίχημα του Πασκάλ θα ήθελα να δηλώσω ότι κάθε λογικό άτομο πρέπει να βάζει στοίχημα υπέρ εκείνης της πλευράς που εμφανίζεται στο γήπεδο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά περιγράφεται ή φανταζόμαστε την άλλη πλευρά.

Μετά μια πολύ σύντομη έρευνα για να βρω και άλλα παραδείγματα επιχειρημάτων κατά της ύπαρξης ενός θεού ή, τουλάχιστον, κατά την ύπαρξη τέτοιων θεμάτων, ανακάλυψα μερικά που είναι γνωστά και διαδεδομένα μεταξύ των ανθρώπων.

1) Ένας παντογνώστης και παντοδύναμος θεός και δεν θα είχε κανέναν λόγο να ενεργήσει με οποιοδήποτε τρόπο, ειδικά με τη δημιουργία του σύμπαντος, διότι δεν θα έχει ανάγκες, "θέλω" ή επιθυμίες δεδομένου ότι αυτές οι έννοιες είναι πολύ υποκειμενικά ανθρώπινες. Καθώς το σύμπαν υπάρχει, υπάρχει μια αντίφαση, και ως εκ τούτου, ένας παντοδύναμος Θεός δεν μπορεί να υπάρχει.

2) Αν ο Θεός ξέρει ήδη το μέλλον (αλλιώς δε θα ήταν παντογνώστης), τότε η ανθρωπότητα είναι γραπτό να συμφωνεί με τη γνώση αυτή και δεν είναι πραγματικά ελεύθερη ώστε να αποκλίνει από αυτήν. Ως εκ τούτου η ελεύθερη βούληση έρχεται σε αντίθεση με έναν παντογνώστη θεό. Ένα άλλο επιχείρημα αμφισβητεί την ύπαρξη ενός παντογνώστη θεού με ελεύθερη βούληση χρησιμοποιώντας το παράδοξο που μας λέει ότι η βούληση του ίδιου του θεού είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το οτιδήποτε ο θεός γνωρίζει ήδη για οτιδήποτε θα κάνει στο αιώνιο μέλλον.

3) Το πιο γνωστό και διαδεδομένο μεταξύ των ανθρώπων επιχείρημα κατά της ύπαρξης ενός παντοδύναμου θεού είναι το περίφημο παράδοξο του βράχου το οποίο λέει το εξής: Μπορεί ο θεός να δημιουργήσει έναν βράχο τόσο βαρύ που ο ίδιος δε θα μπορεί να σηκώσει; Εάν δεν μπορεί τότε δεν είναι παντοδύναμος όπως θα πρέπει και αν μπορεί, τότε και πάλι δεν είναι παντοδύναμος αφού δεν θα είναι σε θέση να τον σηκώσει.

Οι θέσεις των θεϊστών δεν παρουσιάζουν μόνο όλα τα προαναφερθέντα παράδοξα αλλά (και αυτό είναι το κεντρικό μου σημείο) δεν μπορούν καν να θεωρηθούν θέσεις. Όσο και αν θεωρώ διασκεδαστικά τα παράδοξα που απέδωσε η σύντομη έρευνά μου, νομίζω ότι δεν τα έχουμε καθόλου ανάγκη πραγματικά.

Η θέση μου είναι ότι αυτή η μεγάλη συζήτηση δεν έχει καμία βάση και το βάρος ακόμα και της δημιουργίας συζήτησης με νόημα βρίσκεται στους ώμους των θεϊστών και πιστών. Πολύ αμφιβάλλω ότι θα μπορέσουν ποτέ να έχουν πραγματικά στέρεες θέσεις αλλά αν κάτι τέτοιο γίνει τότε τουλάχιστον στα μάτια και το μυαλό των αθεϊστών, πάλι δεν θα χρειάζονται επιχειρήματα και συζητήσεις, αφού η απάντηση θα είναι ήδη εκεί, εμφανής και όχι με αντιθέσεις και παράδοξα.

http://www.protagon.gr/

Εμπρησμοί σε αυτοκίνητα και σουβλατζίδικο!


Μυστήριο καλύπτει δυο περιστατικά εμπρησμού αυτοκινήτων σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο, στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας. Οι αστυνομικοί που ερευνούν τις δυο υποθέσεις είναι σίγουροι ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν πώς συνδέονται τα περιστατικά.

Σε βλέπω, σ’ ακούω

Την ώρα που πληκτρολογώ αυτά τα γράμματα, αυτές τις φράσεις, όσο κοντοστέκομαι στις λέξεις, σβήνω τη μια και ψάχνω άλλη, ένας γιγαντιαίος σέρβερ που δεν ξέρω πού ακριβώς βρίσκεται -υποθέτω κάπου στη Silicon Valley- καταγράφει κι αποθηκεύει κάθε δισταγμό και κάθε αποφασιστική μου κίνηση. Εφόσον το laptop μου είναι συνεχώς online και κάθε λίγο ανατρέχω στις μηχανές αναζήτησης για να ψάξω μια πληροφορία, να στείλω ή να πάρω ένα μήνυμα, να χαζέψω, να λύσω ένα Sudoku ή να κρυφοκοιτάξω μια τσόντα, ό,τι κάνω με τα μάτια και τα χέρια μεταξύ οθόνης και πληκτρολογίου απομνημονεύεται σε έναν τεράστιο ψηφιακό εγκέφαλο.

Δεν είναι βέβαιο ότι οι πληροφορίες που διαθέτει αυτός ο «Μεγάλος Αδελφός» για μένα ή για καθένα από τους 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες του Διαδίκτυου θα του είναι ποτέ χρήσιμες. Αλλά έχει όλες τις δυνατότητες να τις χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή εις βάρος μου και εις βάρος οποιουδήποτε. Το ίδιο συμβαίνει με τους περίπου 6 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών και σταθερών τηλεφώνων, το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι συνομιλίες των οποίων μπορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να καταγραφούν, να αποθηκευτούν, να απομαγνητοφωνηθούν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, αν παραστεί ανάγκη.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι ιδιωτικές ή κρατικές υπηρεσίες παροχής ψηφιακών επικοινωνιών έχουν τα τεχνολογικά μέσα να το κάνουν. Έχουν επίσης το νομικό πρόσχημα να το κάνουν, χάρη σε σειρά νομοθετημάτων που θεσπίστηκαν εν ονόματι της δημόσιας ασφάλειας ή της αντιτρομοκρατίας (ιδιαίτερα μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους). Και κατά κανόνα έχουν και τη συναίνεσή μας να το κάνουν. Άλλοτε με τη μορφή της φαρδιάς πλατιάς υπογραφής μας στα συμβόλαια σύνδεσης που υπογράφουμε χωρίς να διαβάσουμε, κι άλλοτε με την αθώα κι ανυποψίαστη συμβολή μας στην «αναβάθμιση» των υπηρεσιών που μας παρέχουν οι μηχανές αναζήτησης, οι εταιρείες εξυπηρέτησης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι εταιρείες παροχής λειτουργικών συστημάτων και τα social media.

Κάθε φορά που ο πάροχος ενός προγράμματος το οποίο μου είναι απαραίτητο μου στέλνει ένα άδολο μηνυματάκι περί αναβάθμισής του και «νέων όρων προστασίας απορρήτου», κάθε φορά που η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσθέτει λειτουργίες και δυνατότητες που η χρήση τους απαιτεί την «αποδοχή» μου, το δικό μου «ναι» ή «όχι» στους όρους που κατά κανόνα δεν διαβάζω δεν είναι μια πράξη δημοκρατίας στον κυβερνοχώρο, αλλά μια κίνηση συνενοχής. Παρ’ ότι η ψηφιακή τεχνολογία προκαλεί μια έκρηξη νέας κοινωνικότητας, μας οδηγεί ταυτόχρονα σε μια τρομακτική αύξηση της ιδιώτευσης. Και -σχιζοειδώς αντιφατικό αυτό- παρ’ ότι στο νέο σύμπαν της ψηφιακής κοινωνικότητας ιδιωτεύουμε περισσότερο από ποτέ, ο χώρος της προστατευμένης ιδιωτικότητας εξαφανίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μας βλέπουν και μας ακούνε, χωρίς να τους βλέπουμε και να τους ακούμε.

Το παράδοξο είναι πως αυτή η δικτατορία της παρακολούθησης δεν φαίνεται να ενοχλεί τους περισσότερους. Ίσα ίσα που σε ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναπτύσσεται μια κουλτούρα εθελοδουλείας και αυτο-έκθεσης, ένας αυτοπαθής ναρκισσισμός που ουδεμία σχέση έχει, φυσικά, με την παρρησία της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας (δικαίωμα και υποχρέωση της δημόσιας γνώμης). «Εγώ με την καινούργια γκόμενα φιλιόμαστε», «Είμαστε στα Starbucks και πίνουμε καφέ», «Σας αρέσουν αυτές οι γόβες; Τις παίρνω;». Η φωτογραφία, το σχόλιο και το κυνήγι των likes στις ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», όπου ένα παράξενο πλήθος δημοσιοποιεί κάθε εκδήλωση της ασημαντότητάς του, αναμένοντας την επιδοκιμασία από εκατοντάδες ή χιλιάδες «φίλους», είναι πρωτίστως ένας μηχανισμός συναινετικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης κοινωνικού, οικονομικού και τελικά καταναλωτικού προφίλ για κάθε χρήστη τους, η ιστοσελίδα του οποίου πλημμυρίζει από στοχευμένα διαφημιστικά «μπανεράκια».

Φυσικά, τα social media, το Διαδίκτυο, οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι μόνο «Μεγάλος Αδελφός». Δεν τα δαιμονοποιώ λόγω προσωπικής τεχνολογικής καθυστέρησης, ημιαναλφαβητισμού και καχυποψίας. Όλα είναι ταυτόχρονα δεσμοί κοινωνικοποίησης, δίαυλοι διαλόγου, δημόσιας γνώμης, ζύμωσης. Αλλά είναι πρωτίστως μια αγορά, μια τεράστια αγορά πληροφοριών για τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τα γούστα, τις ιδιοτροπίες, τα μυστικά και τα ψέματα του ατόμου και του πλήθους. Η συλλογή και αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών είναι το κίνητρο όλων αυτών που επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της επικοινωνίας. Η παρακολούθηση, η καταγραφή και η επεξεργασία αυτών των σημαντικών ή ασήμαντων πληροφοριών για καθέναν από μας είναι πυρήνας και όρος ύπαρξης της παγκόσμιας ψηφιακής μηχανής και αγοράς. Ειδάλλως δεν θα είχαν κανένα λόγο να ξοδεύουν έστω κι ένα ευρώ για να ικανοποιήσουν τις αδηφάγες επικοινωνιακές μας επιθυμίες πριν καν τις εκφράσουμε.

Κοντά στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Όποιος υποκρίνεται ότι εκπλήσσεται από τις αποκαλύψεις για τις αμοιβαίες παρακολουθήσεις ΗΠΑ - Ευρώπης ακόμη και στο ανώτατο επίπεδο των ηγετών είναι ή βλαξ ή ύποπτος συνενοχής. Όταν οι τηλεπικοινωνιακές συνήθειες εμού του ασημαντότατου είναι τόσο σημαντικές για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ώστε να προσπαθεί καθημερινά και επίμονα να με αποσπάσει από τον ανταγωνιστή της, όταν το Χ social medium καταφέρνει να πέσει διάνα στο ποιοι χρήστες ή bloggers θα μ’ ενδιέφεραν να τους «ακολουθήσω» (η ιδεολογική και πολιτική ευστοχία τους με κάνει ν’ ανατριχιάζω), γιατί θα ήταν αδιάφορες οι τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ για την αμερικανική NSA ή τη ρωσική FSB; Το έκαναν από την εποχή της Μάτα Χάρι, του Ράιλι και του Φίλμπι. Γιατί δεν θα το κάνουν τώρα που η τεχνολογία τους απαλλάσσει από τα ρίσκα των ανθρώπινων αδυναμιών;

Το σοβαρό και νέο -πέρα από τον γραφικό τζαμπαμαγκισμό του Πάγκαλου, που έκανε την εβδομαδιαία πλάκα του για να μείνει στο προσκήνιο του μηδενός- είναι ότι έχει επέλθει μια τεράστια τεχνολογική -και τελικά πολιτική, κοινωνική και οικονομική- αλλαγή στον μηχανισμό του «Μεγάλου Αδελφού». Η αμερικανική NSA μπορεί να παρακολουθεί τη Γερμανίδα Μέρκελ και τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ χρησιμοποιώντας και γερμανικής κατασκευής δορυφόρους ή κινεζικούς μικροεπεξεργαστές, αλλά αυτό είναι μόλις μια ελάχιστη ένδειξη της ώσμωσης που έχει επέλθει ανάμεσα στους ιδιωτικούς και τους κρατικούς «μηχανισμούς» παρακολούθησης. Το «παγκόσμιο ψηφιακό χωριό» είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα από ιδιωτικούς και κρατικούς δορυφόρους τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης δεδομένων, κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες παροχής ψηφιακών υπηρεσιών που λειτουργούν χωρίς στεγανά, με διαρκή συνέργεια, αλλά και ανταγωνισμό. Η δράση των μυστικών υπηρεσιών -είτε αναπτύσσεται με πρόσχημα την «εθνική» ασφάλεια, είτε την «κοινωνική»- στην πραγματικότητα είναι ένα απειροελάχιστο τμήμα αυτού του παγκόσμιου «νέφους» παρακολούθησης που αναπτύσσεται ερήμην μας, αλλά και με την ανυποψίαστη συναίνεσή μας. Κι είναι αδύνατη χωρίς τη συνεργασία των ιδιωτικών πυλώνων του που, κατά τα λοιπά, νοιάζονται απλώς για το καταναλωτικό μας προφίλ και τα όλο και λιγότερα λεφτά μας.

Μας βλέπουν και μας ακούνε ανά πάσα στιγμή. Ακόμη κι η τελεία που θα μπει στο τέλος αυτής της φράσης αυτού του κειμένου θα καταγραφεί. Δεν ξέρω σε τι θα τους φανεί χρήσιμη κάποτε. Ίσως είναι το τεκμήριο ενός στυγερού μου εγκλήματος κατά του κράτους, ίσως το σημείο στίξης που απλώς θα με κάνει post mortem διάσημο, όπως έκανε διάσημο τον Σαραμάγκου η γενική απέχθεια στις τελείες και στα άλλα σημεία στίξης. Ίσως είναι η τελεία που πρέπει να βάλουμε στην ανοχή και στην αμεριμνησία μας απέναντι σ’ όσους μας βλέπουν, μας ακούνε, μας καταγράφουν, μας φακελώνουν και μας καταστρέφουν.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ

Αισθήματα έχω αδερφικά
για της ασφάλειας τα φτωχά λαγωνικά
που με χιόνια και βροχές
να με φυλάνε έχουν διαταγές.

Μικρόφωνα βάζουν για ν’ ακούν
όσα από το στόμα μου περνούν
τραγούδια και βρισιές κι αστεία
στον καμπινέ και στην τραπεζαρία.

Αδέρφια μου ασφαλίτες, εσείς μόνο
τον δικό μου ξέρετε τον πόνο.

Εσείς ξέρετε πως
η σκέψη μου είναι διαρκώς
τρυφερή και παθιασμένη
στον αγώνα αφιερωμένη.

Λόγια που αλλιώς θα ’χαν χαθεί
στα μαγνητόφωνά σας έχουνε γραφτεί.
Και για ύπνο όταν πάτε
τα τραγούδια μου ξέρω τραγουδάτε.

Ευχαριστώ γι αυτό πολύ
συνεργάτες μου πιστοί.

Βολφ Μπίρμαν, «Μπαλάντα για τους ασφαλίτες» (Μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ, για τον δίσκο του Θ. Μικρούτσικου, «Πολιτικά τραγούδια»

kibi-blog.blogspot.gr

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Φτωχή με πανάκριβα κασμίρια η Μογγολία στο Ρίο!

Μπορεί η Μογγολία να μην είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, ωστόσο θα ντύσει τους αθλητές και αθλήτριές της που θα μετάσχουν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 με τα καλύτερα κασμήρια του κόσμου.
Τα δικά της κασμίρια, άριστης ποιότητας, που εξάγει σε ποσοστό 30% της παγκόσμιας

Γκάφα ολκής με την αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ -Εδιωξαν κόσμο και τώρα δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις υποθέσεις

Ελεγκτικό «κενό» θεωρούν ότι προκύπτει, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, από την αναδιάρθρωση του Σώματος, η οποία έγινε χωρίς να είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα και πάνω από όλα χωρίς να έχει προηγηθεί η ενίσχυση με έμπειρο ελεγκτικό προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι οι περίπου 8.000 υποθέσεις που εκκρεμούν- μεταξύ των οποίων και οι λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής- θα πρέπει να «κλείσουν» με τον εναπομείναν προσωπικό.

Τι είναι αυτό;

O Γ. Φουντούλης (αριστερά) και ο Μ. Καπελώνης, τα δύο θύματα της δολοφονικής επίθεσης.
Δημήτρης Καμπουράκης

Είναι εκτέλεση από «αριστερούς» τρομοκράτες ως εκδίκηση στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Είναι προβοκάτσια νεκρανάστασης της ναζιστικής Δεξιάς από το βαθύτατο εσωτερικό της; Είναι υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας; Είναι προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου από τα πραγματικά προβλήματα που συνεχίζει να φέρνει το μνημόνιο;  Είναι προσπάθεια ανάσχεσης μιας πορείας την ώρα που φθάσαμε στο τσακ για να απαλλαγούμε απ’ την κηδεμονία και τα μνημόνια; Είναι ένα χτύπημα στις αναμενόμενες ξένες επενδύσεις; Είναι χτύπημα στον τουρισμό που πήγαινε καλά; Είναι καλλιέργεια φόβου που θα τονώσει μια κυβέρνηση που κλονίζεται; Είναι έναρξη ενός πολέμου με πραγματικά πυρά ανάμεσα στα δύο εγκληματικά άκρα;

Έλα ντε. Και κάθεται εμβρόντητος ο ταλαίπωρος Έλληνας πολίτης μπροστά στις τηλεοράσεις και αναρωτιέται τι τον περιμένει, όποιο απ’ τα σενάρια αυτά κι αν είναι αληθινό. Και αναρωτιέται πότε και αν θα ησυχάσει λίγο αυτός ο τόπος. Αν θα βρει τον βηματισμό του ποτέ. Και αναρωτιέται ως πότε θα γίνεται μυλόπετρα ανάμεσα σε άγνωστες σκοτεινές δυνάμεις που τον συνθλίβουν κάθε μέρα. Λες και τον έχουν καταραστεί να μην μπορεί να βρει διέξοδο, αλλά να τριγυρίζει αέναα σ’ έναν λαβύρινθο απελπισίας και ανημπόριας.http://www.protagon.gr/

Το κράτος - απατεώνας

Οτι το κράτος έχει μετατραπεί σε μία τεράστια μηχανή οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών, το βλέπουμε, το ξέρουμε, το ζούμε όλοι, από πάντα. Για να βρει έσοδα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μεταφέρει μονόπλευρα τη δημοσιονομική προσαρμογή στις πλάτες των ασθενέστερων, κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων, υποβαθμίζοντας τη ζωή τους.

Την ίδια τακτική, του να τα αρπάξουμε όπου και όπως τα βρούμε, ακολουθούν όμως, μαζί με το στενό πυρήνα του Δημοσίου, και άλλοι φορείς, όπως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Η μαύρη τρύπα και στα δικά τους έσοδα είναι μεγάλη, οπότε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Αυτήν ακριβώς την τακτική ακολουθούν και στο ΙΚΑ. Εχουν στήσει μία εισπρακτική παγίδα, μέσω της οποίας ζητούν, παρανόμως, όπως αποδεικνύεται, χρήματα ασφαλιστικών εισφορών από τους 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που υπέβαλαν δηλώσεις νομιμοποίησης με βάση το νόμο Παπακωνσταντίνου.

Ελα όμως που ο νόμος αυτός κρίθηκε εκ των υστέρων αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά αυτό δεν φαίνεται ούτε να απασχολεί ιδιαίτερα ούτε να πτοεί τους διοικούντες το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν ήδη με τον επόμενο νόμο Καλαφάτη, που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2013, προβλέπεται ρητά πως αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και η είσπραξη βεβαιωμένων προστίμων!

Ο νέος νόμος είναι σαφέστατος, λένε οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ, καρφώνοντας τις πρακτικές του ΙΚΑ. Οι πολίτες που δήλωσαν το αυθαίρετο με το νόμο Παπακωνσταντίνου μπορούν να ξεφύγουν από την παγίδα του ΙΚΑ, αν ξαναδηλώσουν το αυθαίρετο με βάση το νέο νόμο. Ομως οι υπεύθυνοι του ΙΚΑ κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Προέχει γι' αυτούς η αύξηση των εσόδων. Με μια σειρά εγκυκλίων ερμηνεύουν τις διατάξεις υπέρ τους και αρνούνται σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο επιστροφής των καταβληθέντων ποσών, στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών!

Ολη αυτή η διαδικασία δείχνει ακόμη μία φορά την πλήρη έλλειψη σεβασμού του Δημοσίου και των φορέων του προς τους πολίτες. Είναι η νοοτροπία που καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια την εικόνα της γενικευμένης ανομίας, της αποδοχής των παρανομιών, της ατιμωρησίας των ενόχων, της αρπαχτής και των μικρών και μεγάλων ρουσφετιών. Αλλά αυτή η εκδοχή του Δημοσίου - δυνάστη για τους πολλούς και ευεργέτη για τους λίγους και εκλεκτούς είναι που κατέστρεψε τη χώρα. Και θα την αποτελειώσει αν δεν την καταστρέψουν τη νοοτροπία οι ίδιοι οι πολίτες. Ενάντια στους δήθεν συμπολίτες δυνάστες τους.

http://www.enet.gr/

Χρυσή Αυγή: Καταθέτουν τις άδειες οπλοφορίας τους Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος και Ηλιόπουλος

Τις άδειες οπλοφορίας τους θα καταθέσουν στις 12 το μεσημέρι στο Αστυνομικό Τμήμα Πεύκης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος και Ηλιόπουλος, όπως τους ζητήθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος...«χωρίς καμία δικαιολογία από το υπουργείο Προ-πο, λίγο πριν την διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο».

Ποδόσφαιρο: Ποδοσφαιριστής του Ρούβα «έθαψε» τον αδελφό του για άδεια

Στα χνάρια του προπονητή χάντμπολ της Ορμής, Γιάνι Ιβάν Τσοπ, ένας ποδοσφαιριστής του Ρούβα «έθαψε» τον αδελφό του, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια.
Πρόκειται για τον Κώστα Τσιταλκίδη, του οποίου το συμβόλαιο με την ομάδα λύθηκε.
Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είπε

Γ. Παπανδρέου: Ώρα για ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων

Τη λύπη του για τη δολοφονία των δύο νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός τρίτου στο Νέο Ηράκλειο, εξέφρασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενότητα και η συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων».
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το θλιβερό αυτό γεγονός επιβεβαιώνει ότι είναι ώρες ευθύνης για όλους και πως η  Δημοκρατία δεν προστατεύεται από οπαδούς της βίας, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται.

Ελεύθεροι οι γερμανοί απαχθέντες στο Λίβανο


Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Γερμανοί που είχαν πέσει θύματα απαγωγής χθες στον ανατολικό Λίβανο. Λίγο μετά την απελευθέρωσή τους, όμως, τούς συνέλαβε η αστυνομία με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο NNA.

Ας μην βιάζεται κανείς σε τέτοια περιστατικά...

Aς το συνειδητοποιήσουν όλοι επιτέλους... 

Από το ίδιο πιστόλι τύπου Zastava προέρχονται τελικώς όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, το βράδυ της Παρασκευής, στη λεωφόρο Ηρακλείου. Σύμφωνα με...τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που ανακοίνωσε η αστυνομία, το πιστόλι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση είναι δηλαδή «καθαρό».

Με πιο ψύχραιμη ματιά, οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τώρα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια «πληρωμένη» εκτέλεση από επαγγελματίες του είδους οι οποίοι μπορεί και να μην έχουν σχέση με την τρομοκρατία αλλά να τους δόθηκε εντολή από εγχώριους τρομοκράτες ή άλλους που είχαν στόχο να προκαλέσουν πολιτική και κοινωνική ανωμαλία και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ερευνούν δηλαδή το σενάριο της «πρόσληψης» επαγγελματιών δολοφόνων. πιθανώς αλλοδαπών, που έχουν την ψυχοσύνθεση να κάνουν τέτοιου είδους εγκλήματα. Να θυμίσουμε ότι ποτέ στα χρονικά της ελληνικής τρομοκρατίας δεν υπήρξε τέτοιου είδους χτύπημα, δηλαδή σφαίρα στο στήθος και στο κεφάλι και στη συνέχεια κι άλλο, τελικό χτύπημα. Επίσης, ποτέ καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει χτυπήσει μέλη κόμματος ή πολιτικής κίνησης. Οι Έλληνες τρομοκράτες, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, χτυπούσαν και χτυπούν επιχειρηματίες, αστυνομικούς, δημοσιογράφους κ.λπ. Όταν δε χτυπούν δεν τον κάνουν με τόσο στυγνό επαγγελματικό τρόπο που μοιάζει με μεθόδους μαφίας. Υπάρχουν, πάντως παρόμοια χτυπήματα στο χώρο της νύχτας από πληρωμένους δολοφόνους οι οποίοι εκτελούν το συμβόλαιο και στη συνέχεια εξαφανίζονται στο εξωτερικό.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο : Θυμίζω ότι χθες βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και δημοσιογράφοι βιάστηκαν να μιλήσουν για καλάσνικοφ και για περισσότερα τους ενός όπλα. Ο Νίκος Χατζηνικολάου εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι χρησιμοποιήθηκαν στρατιωτικά τουφέκια.

Πάντα είναι φρόνιμο να μην βιάζεται κανείς σε τέτοια περιστατικά, ας το συνειδητοποιήσουν όλοι επιτέλους.

parapolitiki.com

http://nonews-news.blogspot.gr/

Καλύτερη η σιωπή, πλην όμως…

Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com
Αντώνης Παπαγιαννίδης

Τέτοιες ώρες και στιγμές, που μπαίνει η δημόσια ζωή σε νέα σκοτάδια, όσο λιγότερα λέει κανείς κι όσο πιο επιφυλακτικά τοποθετείται, για τόσο λιγότερα θα κληθεί αύριο να μετανιώσει. Πλην όμως…

Θα ξεκινήσουμε από ένα σημείο που άμποτες να μην ξεφύγει γρήγορα (και πολύ). Στην Αντιτρομοκρατική περιήλθε από νωρίς η ευθύνη για την δολοφονική επίθεση κατά των Χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο – σε μιαν υπηρεσία με ένα μίνιμουμ επαγγελματισμού (μαζί με την Εσωτερικών Υποθέσεων, άλλωστε). Αλλά δεν βράδυναν να ξεκινήσουν οι διαρροές και οι εκτιμήσεις, με παραδοσιακά χωροφυλακίστικη λογική (και πρόθυμους στην διακίνηση, στο άλεσμα, στις προβολές, εμάς τους δημοσιογράφους). «Στοχευμένοι ατομικά οι τρεις στο Νέο Ηράκλειο», «πρακτική Σέχτας Επαναστατών (ή ΕΠΑΝ.ΑΓΩΝΑ) διαφαίνεται από τις κινήσεις». Απ’ εκεί, μέχρι την ονοματολογία περί Μαζιώτη κοκ, ένα βήμα. Που με μπρίο έγινε ενώ ακόμη το αίμα ήταν νωπό, ας είναι καλά τα τηλεπαράθυρα. Γίνεται να αυτοσυγκρατηθούν λιγάκι;

Πάμε τώρα στο άλλο: η περιέλευση των ανθρώπων της Χρυσής Αυγής στην θέση του θύματος, του αληθινού, του μέχρι θανάτου θύματος αντί την βιαιότητα του θύτη (ή την τζάμπα μαγκιά της αγέλης που κυνηγάει μετανάστες μέχρι την νύχτα της δολοφονίας Φύσσα) έδειξε να λειτουργεί κάπως σαν ηλεκτροσόκ στην καθ’ όλου συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών, πάντως εκείνων που διεκδικούν δημόσιο λόγο. Ασφαλώς και είχαμε τις κορώνες και τις καταγγελίες και τα σκουξίματα – όμως, να, στο σύνολό τους οι τόνοι ήταν διαφορετικοί. Να πούμε κάπως πιο σκιαγμένοι; Πιο προσγειωμένοι; Πιο…. ανθρώπινοι; Ξέρουμε, ξέρουμε, η αυτοθυματοποίηση θεωρείται κατεξοχήν πολιτική πρακτική, και θα την δούμε (μάλλον) σε πλήρη εξέλιξη τώρα – πλην αυτό το ψαλίδισμα των φτερών και η συνειδητοποίηση του πώς είναι να είσαι στην λάθος άκρια της βίας, μήπως λειτουργήσει και προσγειωτικά; Για τους συμπολίτες μας ψηφοφόρους, εννοείται.

Τέλος, δυο λέξεις, που «φυσικά» έτρεξαν στα πρωτοσέλιδα και τα super της τηλεόρασης. Όχι, δεν ήταν «εκτέλεση», αυτό που συνέβη! Η εκτέλεση απαιτεί δίκη, καταδίκη, απόφαση. Δεν ήταν εκτέλεση, ήταν δολοφονία. Τελεία. Όσο για την «προβοκάτσια» , που όλα τα εξηγεί και όλα τα σκουπίζει, αν μη τι άλλο ας περιμείνουμε λίγο να ξετυλιχτούν τα γεγονότα. (Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχική, επίσημη δήλωση, την απέφυγε αυτήν την πεπονόφλουδα).

http://www.protagon.gr

Παναχαϊκή: Μοίρσε προσκλήσεις στο Νυχτερινό Λύκειο της Πάτρας

Το νυχτερινό λύκειο της Πάτρας επισκέφτηκαν χθες το απόγευμα, αντιπροσωπεία παικτών της Παναχαϊκής με στόχο να «ζεστάνουν» το κλίμα και να φέρουν τους φιλάθλους πίσω στο γήπεδο

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Να... τετραγωνίσει το κύκλο καλείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να αλλάξει τους συντελεστές φορολόγησης αγροτεμαχίων, ενδεχομένως και αγροτικών κτισμάτων, χωρίς όμως να μετακυλίσει το βάρος στα ήδη υπερφορολογημένα αστικά ακίνητα και πάνω από όλα χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω ο κεντρικός δημοσιονομικός στόχος των 2,9 δισ ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε αφορμή στην Τρόικα για νέες απαιτήσεις.

Ομόθυμη, κατά τα γνωστά, καταδίκη...

Οι δηλώσεις των πολιτικών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καρμπόν με τις αντίστοιχες των προηγουμένων ετών , μετά από χτυπήματα αυτου του είδους. 

Φυσικά και...ο πρωθυπουργός με το γνωστό υφος και την πεπαλαιωμένη πολιτική αντίληψη που τον διακρίνει, δεν μπορούσε παρά να επαναλάβει τον εαυτό του.

Οπως μας είπε η Σπυράκη:
Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν. Και οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν από την Δικαιοσύνη. Χωρίς, όμως, καθυστέρηση, όπως έγινε με τον Μαζιώτη...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Παναχαϊκή: Ήττα στην πρεμιέρα οι νέοι και προπονητικό "διαζύγιο" με τον Φέργκος

Την ηττα γνώρισε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της football league η ομάδα νέων της Παναχαϊκής σήμερα το μεσημέρι, αφού αν και προηγήθηκε με 1-0, τελικά έχασε με 2-1 από τον Αστέρα Μαγούλας. 
Η Πατρινή ομάδα προηγήθηκε με 1-0 στο 60΄ με εύστοχο πέναλτι του Τσαρτόλια

Ολοι πίσω στην άμυνα...

«Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, για μια διαπραγμάτευση διαρκείας»,
τόνιζαν στελέχη του υπ. Οικονομικών, διαμορφώνοντας έτσι, από τώρα, κλίμα... (φωτ. ΑΠΕ)
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

Με συνεχείς συσκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας που θα χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όποτε και αν επιστρέψει στην Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι το ραντεβού της Τρίτης με τους επικεφαλής δεν έχει αλλάξει, διαψεύδοντας ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο πλευρών που οδηγεί σε νέα αναβολή της επίσκεψης.

Την ελληνική θέση επιβεβαίωσε και το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv, το οποίο μετέδωσε ότι οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου. Προηγουμένως και σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το γερμανικό δίκτυο, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Ελληνα ομόλογό τους Γιάννη Στουρνάρα.

Αγχος και εσωστρέφεια

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για τις τεχνοκρατικού επιπέδου διαβουλεύσεις, επιχειρώντας να κάνει ένα βήμα εμπρός ξεπερνώντας την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού για το 2014. «Είναι δεδομένο ότι η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις, για μια διαπραγμάτευση μακράς διαρκείας. Εμείς όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα θέματα που θα τεθούν από τους ελεγκτές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ανοιχτά μέτωπα

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη υποβάθμιζαν τη σημασία των ανοιχτών θεμάτων που παραμένουν στο μέτωπο των τεσσάρων προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί. «Η τρόικα μάς έχει συνηθίσει να αφήνει ανοιχτά όλα τα μέτωπα, ώστε να τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης. Αυτό κάνει και τώρα με τα τέσσερα προαπαιτούμενα», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή και συμπλήρωνε ότι «προφανώς, αν βρεθεί η χρυσή τομή στο δημοσιονομικό κενό και στα νέα μέτρα, θα καταλήξουν και οι συζητήσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες».

Πρόκειται ωστόσο για διαπραγμάτευση που θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς και συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους ελεγκτές, από τη μία ότι οι προβλέψεις που έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εφικτό να επιτευχθούν και, από την άλλη, ότι η λήψη νέων μέτρων θα προκαλέσει απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις.

Ζητείται χρυσή τομή

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να θέλει να το αναγάγει σε μείζον θέμα, κρατά ως εναλλακτική λύση το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς νέα μέτρα, και την άνοιξη να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό θα αποτελέσει τη μόνη λύση σε περίπτωση που προκύψει αδιέξοδο στις συνομιλίες, εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

a.klossas@eleftherotypia.net

http://www.enet.gr

Αποκλειστικό: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια Μάγδα Τσέγκου μετά από ατύχημα

Τραυματισμένη μετέφεραν στο νοσοκομείο Metropolitan στό Νέο Φάληρο την παρουσιάστρια, Μάγδα Τσέγκου συνεργάτιδα του Γιώργου Αυτιά...

Η Μάγδα Τσέγκου πριν από λίγα λεπτά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του plektani.gr κατά την διάρκεια του διαλείμματος της εκπομπής, καθώς προχωρούσε μέσα στο στούντιο μπερδεύτηκε στα καλώδια και έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Ενα εκατομμύριο οι δικαιούχοι των δωρεάν τροφίμων

 Ένα εκατομμύριο δικαιούχοι -από 800.000 που ήταν πέρυσι- θα ενταχθούν εφέτος στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, που ξεκίνησε από σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Πέρο Άντιτς: «Μακεδόνας» ο Μέγας Αλέξανδρος, «μακεδονικός» κι ο μουσακάς!

Μακεδόνας ο Μέγας Αλέξανδρος, μακεδονικός και ο μουσακάς... Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Σκοπιανός φόργουορντ των Ατλάντα Χοκς, Πέρο Άντιτς, ο οποίος «έφαγε ψωμί» στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι, μόλις πέρασε

Χρυσή Αυγή: Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη όλης της Ελλάδος για τον χαμό δύο νέων παιδιών, δύο ανθρώπων που θεωρούμε μέλη της δικής μας οικογένειας

Από το Γραφείο Τύπου
Η κυβέρνηση Σαμαρά και ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ Δένδιας προσωπικώς είναι ένοχοι και... απολύτως υπεύθυνοι για τις αποψινές εν ψυχρώ δολοφονίες νέων Ελλήνων. Η Χρυσή Αυγή είχε ζητήσει επανειλημμένως αστυνομική φύλαξη για τα κατά τόπους γραφεία της, που είχαν χτυπηθεί και αποτελούσαν μόνιμους στόχους τρομοκρατών. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά αφαίρεσε την ήδη υπάρχουσα αστυνομική προστασία που νομίμως διαθέταμε.

Ο άθλιος υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ όχι μόνο επέτρεψε, αλλά υποκίνησε τις τρομοκρατικές ομάδες, που

Μίλησαν οι εκτελεστές?...

Ανάκριση μάρτυρα από τον Στραβελάκη...

Ο διάλογος του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων του MEGA με τον αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης, ειχε ως εξής:

Στραβ- Θέλω να μας περιγράψετε την στιγμή της επίθεσης
Μαρτ -  Δεν....
ειδα πολλά πραγματα. Ειδα την μηχανή να φεύγει και τα παιδιά να είναι πεσμένα κάτω.
Στραβ- Προλάβατε να δείτε μόνο το τέλος
Μαρτ - Ναι, ναι
Στραβ- Μιλήσανε οι εκτελεστές?
Μαρτ- Ναι, μίλησαν ελληνικά. Μάλιστα πήγαν να χτυπήσουν κάποιον άσχετο που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο σημείο της επίθεσης. Τον σημάδεψαν, αλλά το όπλο τους μαλλον πρεπει να ήταν άδειο.
Στραβ - Το πιστόλι των 9 χιλιοστών παίρνει 14 σφαίρες. Αυτοί ρίξαν 12.
Μαρτ- Συνήθως βάζουν λιγότερες (σφαίρες) για να είναι πιο δυνατό το ελατήριο του όπλου...

http://nonews-news.blogspot.gr

Σέχτα για μια αποτελεσματική προβοκάτσια

του Κώστα Βαξεβάνη

Είναι η Σέχτα; Είναι η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”; Μήπως είναι μια νέα τρομοκρατική οργάνωση που θα αυτοχαρακτηριστεί με κάποιο όρο βγαλμένο από ξεχασμένο θεωρητικό βιβλίο ή ακόμη και απ τα αρχεία του παρακράτους και των ευφάνταστων αναλυτών του; Μήπως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά και είναι απλώς τύποι που κάποτε διάβαζαν “Μάσκα” μέχρι που έπεσε στα χέρια τους κάποια ανάλυση του Σεργκέι Νετσάγιεφ και αποφάσισαν πως η βία δεν είναι το μέσο αλλά ο σκοπός ο ίδιος; Δεν έχει σημασία ποιοί είναι. Άλλωστε ακόμη και αν αποκαλυφθούν, ίσως και οι ίδιοι ανακαλύψουν πως δεν ήξεραν ποιοί είναι. Πως άλλοι τους κινούσαν χωρίς να το καταλάβουν.

Πριν από ένα χρόνο, όταν είχε διαφανεί η άνοδος του φασισμού στην Ελλάδα, είχα διατυπώσει την άποψη πως η Χρυσή Αυγή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως κακό παράδειγμα για να θωρακιστεί η Δημοκρατία, αλλά ως ευκαιρία για να δημιουργηθεί μια “σιδηρά Δημοκρατία” καταστολής και “Ασφάλειας”. Είχα επίσης διακινδυνεύσει την πρόβλεψη πως η Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος να ιταλοποιηθεί. Δηλαδή να επιστρέψει στην Ιταλία της δεκαετίας του 70,όταν οι φασίστες με βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, δημιούργησαν χάος, αίσθηση ανασφάλειας και φόβο. Σε αυτή τους την τακτική απάντησαν ως τιμωροί οι τρομοκράτες της “Αριστεράς”. Το αποτέλεσμα ήταν να φοβηθούν οι πολίτες, να συντηρητικοποιηθεί το εκλογικό σώμα που κινιόταν προς την Αριστερά και να προτιμηθεί η λύση της Ασφάλειας. Των κυβερνήσεων δηλαδή που υποτυπωδώς, εμφανίζοντας μια τακτική πυγμής και αστυνομικού κράτους, έδειχναν να εξασφαλίζουν την ησυχία.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο νεαροί εκτελούνται από επαγγελματίες σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και φεύγουν. Η πόλωση, η αποσταθεροποίηση και βέβαια η θεωρία των δύο άκρων, που κόντεψε να ξεφτίσει, είναι εδώ. Ποιός το έκανε λοιπόν; Δεν παραβλέπω την σημασία της φυσικής περιέργειας, αλλά δεν έχει καμία σημασία ποιοί είναι. Σημασία έχει αυτό που έκαναν. Και βέβαια αυτό που εγκαινιάζουν.

Ας δούμε τα αποτελέσματα της εκτέλεσης των δύο παιδιών, όπως καταγράφονται πολιτικά:

1.Δίνεται ανάσα ζωής στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής η οποία μετά τη σύλληψή της, φάνηκε πως είναι κατώτερη των περιστάσεων. Θυματοποιείται, ηρωοποιείται και νομιμοποιείται να μιλά για δολοφόνους της Αριστεράς, για το άλλο άκρα δηλαδή.

2.Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, θεωρούν πως ζουν και δραστηριοποιούνται σε έναν επικίνδυνο χώρο τον οποίο καλό είναι να εγκαταλείψουν. Άρα ενώ εκλογικά η Χρυσή Αυγή γίνεται αδύνατη, η ηγεσία παραμένει ισχυρή για να μπορεί να λειτουργεί κατά περίπτωση.

3.Η κυβέρνηση υπόσχεται πως θα βάλει τάξη και αποκτά το δικαίωμα να εφαρμόσει αστυνομικές μεθόδους που δεν συνάδουν απαραίτητα με τη Δημοκρατία. Όλα αυτά για την Ασφάλεια. Ταυτόχρονα δείχνει αποφασιστική και άρα ικανή να κυβερνήσει.

4.Η Αντιπολίτευση χάνει την πολιτική της επιθετικότητα, μπαίνει σε αδιέξοδο, αφού οι καταγγελίες, τα σκάνδαλα φαντάζουν ως τακτική που πρέπει να εγκαταλειφθεί για να επικρατήσει η ηρεμία και όχι η ένταση. Δηλαδή όσα αφορούν τις υποκλοπές, τα υποβρύχια, παρακρατικές λειτουργίες της ΕΥΠ, για τα οποία η κυβέρνηση έχει έρθει σε δύσκολη θέση, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και αν δεν μπουν, φαντάζουν ως “επιθετικότητα” και ακραία αντιπολίτευση.

5.Το εκλογικό σώμα συντηρητικοποιείται. Δεν μπορεί να αναλύσει από πού προέρχονται όλα αυτά. Απλώς θέλει να μην σκοτωνόμαστε στο δρόμο. Θα προτιμήσει τους διεφθαρμένους απατεώνες να το κυβερνούν, απ το να πέσει στη διαμάχη των άκρων. Κανένας δεν συμπαθεί τον Βενιζέλο, αλλά αν είναι να γίνεται πόλεμος, ας κυβερνά αυτός.

Στις λογικές των αυταρχικών συστημάτων, όταν η προπαγάνδα αποτυγχάνει, το επόμενο βήμα είναι η βία. Η προπαγάνδα για την θεωρία των δύο άκρων έδειχνε να καταπέφτει. Και ξαφνικά δημιουργήθηκε το δεύτερο άκρο. Δεν έχει σημασία αν το άλλο άκρο έχει σχέση με την Αριστερά και τις θέσεις της. Σημασία έχει πως ξαφνικά το κέντρο της διαφθοράς, μπροστά στο φόβο να έρθουν τα χειρότερα, φαντάζει πολιτικό Κέντρο. Μια μέση τομή.

Μια ματιά στην παγκόσμια ιστορία της τρομοκρατίας σε εποχές που η Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να διευρυνθεί δείχνει δύο πράγματα. Πως δεν υπήρξε οργάνωση με μακροχρόνια δράση που να μην είχε χειραγωγηθεί από μυστικές υπηρεσίες. Και πως ακόμη και αν αυτοί που πάταγαν τη σκανδάλη ήταν ιδεολόγοι, το πτώμα ήταν πάντα η Δημοκρατία και όχι οι εχθροί της.

Μένει να δούμε τώρα, ποιά Σέχτα θα αναλάβει την ευθύνη για να πείσει τον κόσμο, ότι από τα άκρα πρέπει τελικώς να προτιμήσουμε τους διεφθαρμένους που εγγυώνται την ασφάλειά μας, από αυτή την ίδια.

http://www.koutipandoras.gr/

Ετσι έφτασε στο λουκέτο η Κατσέλης. Δεκτή η αίτηση πτώχευσης

Δεκτή έγινε από το Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η αρτοβιομηχανία Nutriart (πρώην Κατσέλης).
 Οι περίπου 500 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί και αποζημιωθεί από το βασικό μέτοχο της εταιρείας, την οικογένεια Δαυίδ. Μετά την απόφαση, αναμένεται ο πλειστηριασμός των εργοστασίων που διαθέτει ο όμιλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κεδίκογλου: Οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα Μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης. «Οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και ενωμένη την ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες» ήταν η δήλωση του κ. Κεδίκογλου από το μέγαρο Μαξίμου.

Μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης.

«Οι δολοφόνοι θα αντιμετωπιστούν αμείλικτα από τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και ενωμένη την ελληνική κοινωνία. Ας το γνωρίζουν οι πάντες» ήταν η δήλωση του κ. Κεδίκογλου από το μέγαρο Μαξίμου.

Ελπίζω να σηκωθεί όρθιος ο γιος μου...

Ο Αλέξανδρος Γέροντας ήταν ο πρώτος που δέχθηκε την σφαίρα , ειπε η μητέρα του, Ολγα Βλάχου, στο MEGA. 

Εχει...αυτή την ωρα, πιεση και ταχυκαρδία, είπε η μητέρα του, εμφανώς συγκινημένη.
Δεν βλέπω τον Αλέξανδρο να κινείται, κι αυτό με εχει  τρελάνει.

Τέλος, τόνισε πως ζούμε μέσα σε μια ζούγκλα, όπου ο ένας σκοτώνει τον άλλον...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Σόιμπλε: "Δεν θα σωθούν οι τράπεζες με τα χρήματα των φορολογούμενων"

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλβγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί την Κυριακή, την προσωπική του αντίθεση στη χρήση χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το ξεπούλημα, η κάθαρση και ο... γύφτος

Δήμητρα Μυρίλλα

Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει λεφτά ούτε για βενζίνη, εργαζόμενοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, την ώρα που άλλοι προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ με συμβάσεις δουλοπαροικίας, σωστικές ανασκαφές δίνονται σε ιδιωτικές εταιρείες. Ένα σενάριο επιτυχίας του υπουργείου Πολιτισμού

Από λογιστική σκοπιά είναι πράγματι εντυπωσιακό. Ξεπουλάς όσο όσο την περιουσία σου για να βάλεις χρήματα στα ταμεία και αμέσως μετά κάνεις χρήση αυτής της ξεπουλημένης περιουσίας ως νοικάρης για 20 χρόνια. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας, που στεγάζει το υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχουν λεφτά στα ταμεία για αρχαιολογικά έργα, αλλά δεν εκταμιεύονται, είτε γιατί απαγορεύει η κομαντατούρ - τρόικα τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού είτε γιατί μπλοκάρονται στην απαραίτητη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που πρέπει να τις εγκρίνει. Παραδείγματα; Το Κάστρο Λεονταρίου στην Αρκαδία και το Κάστρο της Ακροκορίνθου έχουν από 600.000 ευρώ το καθένα μέσω του Ταμείου Πυρόπληκτων, αλλά λιμνάζουν. Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν έχουν λεφτά για φως, νερό, τηλέφωνο, βενζίνη, αλλά οι «τεμπέληδες», «βολεμένοι» και άλλα τινά κοσμητικά που τους έχουν αποδοθεί υπάλληλοι βάζουν από την τσέπη τους και υποχρεώνονται σε φίλους, αν για παράδειγμα χαλάσει ένας υπολογιστής, λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τα χρήματα για σωστικές ανασκαφές φτάνουν για Οκτώβριο, παλεύοντας να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τις προσλήψεις φτάνει ο Νοέμβριος, χειμώνα δεν γίνονται ανασκαφές, το έτος κλείνει, το Λογιστήριο του Κράτους ζητάει πίσω τα χρήματα εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκαν και μετά έρχονται και σου λένε «είδες που δεν τα χρειαζόσουν; Δεν θα ξαναπάρεις». Δηλαδή, είσαι σπίτι σου, δεν τρως, δεν πίνεις, δεν ανοίγεις φώτα και βρύσες και έτσι σου μένουν λεφτά. Αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Και ενώ λεφτά δεν υπάρχουν, ω του θαύματος υπάρχουν για να τα παίρνουν οι ΜΚΟ να κάνουν προσλήψεις δουλοπάροικων και όχι εργαζόμενων και φυσικά να βγάζουν και τα τυχερά τους, ήτοι 5% κέρδος ανά κεφάλι. Υπάρχουν και για την ιδιωτική εταιρεία που θα κάνει σωστική ανασκαφή στην Αστυπάλαια, η οποία δεν γινόταν επειδή δεν υπήρχαν λεφτά!

«Ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει»
Έκπληκτοι, λοιπόν, παρατηρούμε την εξωφρενική αντιστροφή της λογικής και εν τέλει της πραγματικότητας, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που υπακούν στον λογικό συνειρμό του παραλόγου «ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει».

Ας δούμε ποια είναι η ράβδος, πού είναι η γωνία και γιατί δεν θα βρέξει. Η αγοραία λογική με την οποία αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός ως σύνολο συμβολισμών και δράσεων, αλλά και ως ζωντανό κομμάτι μέσω των ανθρώπων που τον υπηρετούν, είναι πανταχού παρούσα.

Διότι στο τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, των διοικητικών υπηρεσιών, η επίσημη κυβερνητική απάντηση μεταφέρεται και διά του ίδιου του πρωθυπουργού. Εγκαινιάζοντας την έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έργα που μετά το πέρας της έκθεσης θα πουληθούν και μέρος των εσόδων θα πάει προς ενίσχυση του μουσείου, αυτό που θεώρησε σωστό να πει ο πρωθυπουργός είναι πως αυτή η διοργάνωση «συνιστά την κάθαρση μιας τραγωδίας: της πρόσκαιρης αδυναμίας της πολιτείας μας να προσφέρει έστω και λίγα σε σχέση με εκείνα που προσέφερε παλαιότερα με τον πολιτισμό μας». Συγγνώμη, αλλά θα διορθώσω τον πρωθυπουργό. Συνιστά το «ξέπλυμα» μιας σχεδόν εγκληματικής στο σώμα του πολιτισμού αδιαφορίας. Τέτοιας που αναγκάζει ιστορικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στο έργο τους, να μετέρχονται τρόπους που ταιριάζουν σε εμπορικές γκαλερί, αλλά όχι σε δημόσιους θεσμούς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, προβολής και φυσικά παίδευσης.

Θα ιδιωτικοποιηθούν αρχαιολογικοί χώροι;

Αντίστοιχα, όταν ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος θέλησε να ασχοληθεί με το πρόβλημα του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας και του τοπικού μουσείου, κατόπιν της επιστολής του καθηγητή Στέφανου Μίλερ για τη δραματική έλλειψη προσωπικού, στην εν λόγω σύσκεψη το θέμα συζητήθηκε παρουσία δύο επιχειρηματιών. Αλλά, αν με τη φύλαξη, ανάδειξη, προστασία του χώρου δεν ασχοληθεί η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν γνωρίζουμε αν σε προσωπικό επίπεδο η ηγεσία του υπουργείου απάντησε στην πρόταση του Στέφανου Μίλερ να ιδιωτικοποιηθούν αρχαιολογικοί χώροι για να σωθούν, λέγοντας ότι αυτό είναι πρωτίστως αντισυνταγματικό – μπορεί και να το έκανε –, αλλά δημόσια απάντηση δεν υπήρξε, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι το κράτος σιγά σιγά εγκαταλείπει τη μέριμνά του για τον πολιτισμό. Αντ’ αυτού το πολιτιστικό αγαθό αρχίζει να εκπίπτει σε πολιτιστικό προϊόν και να περιφέρεται. Μη γελιόμαστε. Για ό,τι συνέβη με τους στίχους του Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση η αιτία βρίσκεται εκεί. Στο γεγονός ότι το αρχείο ενός τόσο σημαντικού ποιητή, αντί να διεκδικηθεί από το επίσημο κράτος, αφέθηκε στα χέρια ενός ιδιωτικού φορέα. Ας μην εντυπωσιαζόμαστε από το γκλάμουρ. Ο υπουργός Πολιτισμού στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για την έκθεση για το Βυζάντιο έταξε κι άλλες εκθέσεις με αντικείμενα από τα ελληνικά μουσεία. Αυτό όμως δεν συνιστά πολιτιστική πολιτική για τη δημιουργία σταθερών και αδιατάραχτων δομών. Μοιάζει περισσότερο σαν τον γύφτο που βγάζει βόλτα την αρκούδα του και της παίζει ντέφι για να χορεύει…

Ο φασισμός στο εδώλιο

Αυτή η ανάκριση (δε) θα κρίνει πολλά. Έξι μάρτυρες βρίσκονται απέναντι σε τέσσερις κατηγορούμενους (η Δικαιοσύνη απέναντι στον φασισμό), μπλεγμένοι σε ένα δικαστικό παιχνίδι χωρίς ξεκάθαρο νικητή και ηττημένο. Οι έξι επιζώντες (Π. Ορκόπουλος, Τζ. Κόλλια, Θ. Γράμψας, Ε. Κοταμανίδου, Μ. Τζάνη, Γ. Γούνας) από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στέκονται ενώπιον του ανακριτή (Κ. Καζάκος), κρατώντας μετά βίας τον θυμό και τη θλίψη τους. Το βλέμμα τους είναι σκυθρωπό και η φωνή τους τρεμάμενη όσο αναδύονται στην επιφάνεια οι φρικιαστικές μνήμες που έχουν από την παραμονή τους στο στρατόπεδο. Ο θεατής της παράστασης «Η ανάκριση» συγκινείται ακούγοντας τους μάρτυρες να αφηγούνται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τα βασανιστήρια που υπέμεναν, τις βάναυσες συνθήκες διαβίωσης και τον ανυπέρβλητο χλευασμό στα χέρια των Γερμανών αξιωματικών.

Απηυδισμένοι ως θεατές, παρατηρούμε πως οι τέσσερις κατηγορούμενοι αξιωματούχοι των SS, Βίλχελμ Μπόγκερ (Σπ. Τσεκούρας), Χανς Σταρκ (Κ. Καζάκος), Φραντς Χόφμαν (Κ. Μπάρας) και Γιόζεφ Κλερ (Ευθ. Ξυπολητάς), παραμένουν ανεπηρέαστοι και εριστικοί προς τον ανακριτή και τους μάρτυρες.
Aμφισβητούν τη γνησιότητα που εμπεριέχουν τα λεγόμενα των τελευταίων και υπερασπίζουν τις ενέργειές τους, ισχυριζόμενοι πως λειτουργούσαν για το καλό της πατρίδας. Ο στενογράφος «τρέχει» ασταμάτητα, ενώ τα θύματα διηγούνται προσωπικές εμπειρίες που βίωσαν σε ένα στρατόπεδο που μόνο κόλαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι αξιωματούχοι δε, αρνούνται την εμπλοκή τους σε κτηνωδίες και βιαιοπραγίες, είναι όμως αδύνατον να τους πιστέψουμε, έστω λίγο. Όχι όταν ακούς να δολοφονούνται και να βασανίζονται ανελέητα παιδιά, άντρες, γυναίκες με τρόπους που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει.

Ό,τι διαγράφεται στη σκηνή δεν αποκλίνει και πολύ από την επικαιρότητα. Τη θέση αυτή έρχεται, σαν από μηχανής θεός, να ισχυροποιήσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, υπενθυμίζοντας στο κοινό πως από το εδώλιο λείπουν εταιρείες και πρόσωπα πολύ πιο σημαντικά από τον Χίτλερ και μερικούς αξιωματικούς. Οι «αφανείς ήρωες» (Siemens, Krupp, General Motors, Μέρκελ) ήταν αυτοί που καλλιέργησαν τον φασισμό και  τον καπιταλισμό. Το τελικό μήνυμα της παράστασης ήταν ξεκάθαρο: ο φασισμός όχι μόνο πρέπει να νικηθεί, αλλά να ξεριζωθεί.

http://www.topontiki.gr

Σταθερή η κατάσταση του τραυματία...

Σταθερή άλλα κρίσιμη παραμένει η κατασταση του τραυματία, σύμφωνα με το ρεπορταζ του ΑΝΤ-1.

Ωστόσο, παραμένει ο ... φόβος να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή ο οργανισμός του τραυματια, αλλά κάθε ώρα που περνάει, οι γιατροί του Γενικου Κρατικου Νοσοκομείου, δείχνουν και πιο θετικοί...

http://nonews-news.blogspot.gr/

ΕΠΣ Αχαϊας: Νέο πρόστιμο για την απουσία γιατρών από τα γήπεδα...

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Αχαϊας σύμφωνα με τον έλεγχο που έκανε στα φύλλα αγώνων της προηγούμενης αγωνιστικής ανακοινώνει ότι επιβάλλει πρόστιμο 50 ευρώ στο σωματείο Α.Ο. Άρης Κάτω Αχαΐας λόγω του ότι δεν είχε δηλώσει

Σε... διαλογισμό η Μόσχα για τους 30 ακτιβιστές

Μηνύσεις, προσαγωγές, αυτόφωρα, πρόστιμα. Όλα αυτά, για τους ακτιβιστές της Greenpeace, είναι λίγο - πολύ μέσα στο πρόγραμμα. Κανένας όμως δεν περίμενε πως η διαμαρτυρία που σχεδίαζαν να φέρουν εις πέρας στην πλατφόρμα εξόρυξης της Gazprom, στη βόρεια ακτή της Ρωσίας, θα τους έφερνε αντιμέτωπους με ποινές που φτάνουν τα 12.000 ευρώ πρόστιμο, την πενταετή καταναγκαστική εργασία ή και την επταετή κάθειρξη.

Γνωστοί πλέον ως «οι 30 της Αρκτικής», οι ακτιβιστές που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα Prirazlomnava παραμένουν έγκλειστοι στα κελιά της πόλης Μουρμάνσκ πάνω από έναν μήνα τώρα. Οι αιτήσεις προσωρινής αποφυλάκισης πέφτουν στο κενό η μία μετά την άλλη. Οι κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο για την απελευθέρωσή τους δεν συγκινούν το δικαστήριο… το αντίθετο μάλλον. Όσο περνάνε όμως οι μέρες και η υπόθεση των «30» παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις διεθνώς, η Μόσχα καλείται να δώσει σαφείς απαντήσεις... εξ ου και ο «ελιγμός» των δικαστικών αρχών που αποφάσισαν να αλλάξουν το κατηγορητήριο αντικαθιστώντας τα περί «πειρατείας» με τον όρο «χουλιγκανισμό» (μια κατηγορία που οδήγησε πίσω από τα κάγκελα και τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot ). Τι έχει όμως πραγματικά συμβεί;

H Gazprom
Η αποστολή στην Αρκτική ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου, όταν το παγοθραυστικό «Arctic Sunrise» της Greenpeace - με ολλανδική σημαία - σαλπάρει από το λιμάνι το υ Άμστερνταμ. Στόχος των 28 ακτιβιστών (τους οποίους συνόδευαν και δύο δημοσιογράφοι), η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnava της Gazprom, στην οποία, σύμφωνα με επανειλημμένες ανακοινώσεις της οργάνωσης, δεν τηρούνται τα στάνταρ ασφαλείας που θα αποτρέψουν μια οικολογική καταστροφή σε περίπτωση διαρροής.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός - ο οποίος έχει μεριμνήσει να «πλασαριστεί» σε στρατηγικά σημεία της Αρκτικής, στην οποία το λιώσιμο των πάγων υπόσχεται... πολύ ψωμί - επιμένει πως λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως υποστηρίζει η Greenpeace όμως, δύο επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πέρσι αποδεικνύουν ότι μια διαρροή πετρελαίου στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα κατέστρεφε περί τα 3.000 ακτογραμμής και θα έφτανε σε 3 προστατευόμενες περιοχές μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Το σχέδιο
Το σχέδιο λοιπόν των ακτιβιστών ήταν να φτάσουν στην πλατφόρμα και να κρεμάσουν από αυτήν ένα γιγάντιο πανό, το οποίο θα προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι δραστηριότητες της Gazprom στην περιοχή. Τι πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου, μια μικρή ομάδα φεύγει από το «Arctic Sunrise» και προσπαθεί να σκαρφαλώσει στην πλατφόρμα, γίνονται όμως αντιληπτοί από το προσωπικό ασφαλείας, το οποίο τους κόβει τα σκοινιά και τους στέλνει... στη θάλασσα. Λίγο αργότερα, τους ακτιβιστές περισυλλέγει το ρωσικό Λιμενικό. Τους υπόλοιπους τους συλλαμβάνουν την επόμενη μέρα με μια... επιδρομή μασκοφόρων ένοπλων ανδρών του λιμενικού στο παγοθραυστικό.

Τους έκαναν χουλιγκάνους
Από την ημέρα της επιδρομής, οι «30» βρίσκονται πίσω από τα σίδερα... Πρώτα με την κατηγορία της «πειρατείας», μια από τις ελάχιστες που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια σύλληψη στη ρωσική ΑΟΖ (και επισύρει ποινή έως και 15 έτη), αλλά και η οποία θα κατέρρεε σαν χάρτινος πύργος στο δικαστήριο.
Έτσι, το κατηγορητήριο άλλαξε και πλέον οι ακτιβιστές κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό»... κάτι που μπορεί να ακούγεται λιγότερο βαρύγδουπο, αλλά που μόνο «ανώδυνο» δεν είναι αφού οι ποινές μπορούν να φτάσουν την πενταετή καταναγκαστική εργασία ή και την επταετή κάθειρξη. Βέβαια, αρκετοί νομικοί υποστηρίζουν πως και ο «χουλιγκανισμός» είναι δύσκολο να σταθεί αφού, σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο, πρόκειται για ένα αδίκημα που πρέπει να τελεστεί σε ρωσικό έδαφος και περιγράφεται ως «κάθε προμελετημένη συμπεριφορά που παραβιάζει τη δημόσια τάξη και εμπεριέχει ρητή ασέβεια προς την κοινωνία». Όπως και να ’χει, η Μόσχα θα πρέπει να αποφασίσει πολύ σύντομα τι θα κάνει με τους «30»... Θα τους τιμωρήσει παραδειγματικά προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα «πυγμής» και «ανεξαρτησίας» στη διεθνή κοινότητα; Θα τους χρησιμοποιήσει ως «ανταλλακτικό νόμισμα» προκειμένου να αποκομίσει κάποιο άλλο όφελος; Ίδωμεν...

http://www.topontiki.gr/

Παναχαϊκή: "Γιορτή για το ποδόσφαιρο, άριστη η φιλοξενία μας..."

Σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς κινείται τις τελευταίες ημέρες όλη η Αχαϊα λόγω του μεγάλου αγώνα της Δευτέρας της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό Βόλου, αφού και δικαιολογημένα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σε πανελλήνιο επίπεδο.
Η κοκκινόμαυρη ομάδα θα προπονηθεί

Συνελήφθη αλλοδαπός για ληστείες σε σταθμούς του ΗΣΑΠ

Στα χνάρια συμμορίας που λήστευε κυρίως ανηλίκους στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και στον περιβάλλοντα χώρο εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι, βρίσκεται η αστυνομία.
Το πρωί της προηγούμενης Τρίτης συνελήφθη στην Αθήνα ένας 20χρονος Αλβανός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε, είχε εννιά συνεργούς, επτά Αλβανούς και δύο Έλληνες, ηλικίας 15-21 ετών.

Με πιστόλια των 9 χιλιοστών πυροβόλησαν οι δράστες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες που πυροβόλησαν εν ψυχρώ τρία άτομα έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο χρησιμοποίησαν πιστόλια των 9 χιλιοστών.
Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν τουλάχιστον 15 κάλυκες από το σημείο της επίθεσης και ήδη έχουν μεταφερθεί στα εγκληματικά εργαστήρια της ασφάλειας.

Ποινική δίωξη σε έξι άτομα για την απάτη στον Οίκο του Ναύτου

"Βαρύ" είναι το κατηγορητήριο για τα έξι άτομα, εκ των οποίων τέσσερις υπάλληλοι του Οίκου του Ναύτου, που συνελήφθησαν την Παρασκευή (01/11) για απάτη σε βάρος του ταμείου των ναυτικών.

Παναιγιάλειος: Ήττα της ομάδας των Κ17 στην πρεμιέρα στο Μενίδι με 3-1

Από θετική εμφάνιση συνοδεύτηκε η πρεμιέρα της ομάδας Κ17 του Παναιγιαλείου στο πρωτάθλημα Νέων της Football League σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. 
Κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο (με μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες) όπως ο Αχαρναϊκός και μάλιστα εκτός έδρας,

Με προσωπική εντολή Σαμαρά ΔΕΝ θα φορολογηθούν οι στάνες (για αυτονόητους λόγους)

Τα λύτρα χρηματοδοτούν την παγκόσμια εγκληματική δράση

Το ένα τέταρτο από τα λύτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσαν οι πειρατές πλοίων στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής και των ακτών της Σομαλίας από το 2005 έως το 2012 χρησιμοποιήθηκαν για εγκληματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Δεκάχρονος πήδηξε στο κενό με εντολή του δασκάλου του

Ένα 10χρονο αγοράκι έπεσε από τον 30ο όροφο πολυκατοικίας μετά από υπόδειξη του δασκάλου του, ότι… ή να γράψει ένα κείμενο 1.000 λέξεων κάνοντας την αυτοκριτική του ή να πηδήξει από το μπαλκόνι.

Το παιδάκι ήταν αρκετά ζωηρό και μιλούσε στην τάξη. Έτσι του ζήτησε να γράψει μια επιστολή 1.000 λέξεων στην οποία θα ζητούσε συγνώμη.

Όταν το παιδάκι του είπε ότι δεν τα καταφέρνει παρά τις προσπάθειες, εκείνος του απάντησε ότι δεν του μένει τίποτε άλλο να κάνει από το να πηδήξει από την πολυκατοικία.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών είναι η παραπάνω.

Η γενική απάντηση είναι : σε ηλικία 4 ετών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Θα εξηγήσω ορισμένα σημεία στην ανάπτυξη των ματιών , ώστε να κατανοηθεί γιατί έχει εξαιρετική σημασία η έγκαιρη εξέταση του παιδιού.


Απόλλων: Στη Θεσσαλονίκη χωρίς άγχος, αλλά με πάθος!

Είναι από τα παιχνίδια που ακόμη κι αν χάσει μια ομάδα δεν «τρέχει τίποτα», ενώ αντίθετα αν κάνει το μπαμ τα ωφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια και αυτό ακροβώς ισχύει για την αυριανή αναμέτρηση του Απόλλωνα με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία.
Η πατρινή ομάδα ούτως ή άλλως έχει

Οργισμένοι οι φιλόζωοι με νέα έρευνα που δείχνει τα ζώα να μην έχουν αισθήματα

Οι δύο πιο ακραίες επιστημονικές έρευνες στην Ιστορία, που αφορούν τα συναισθήματα των σκύλων προς τα αφεντικά τους, παρουσιάστηκαν με διαφορά 15 ημερών. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είτε από άνθρωπο, είτε από ρομπότ, το σκυλί...
θέλει το φαγητό και τα χάδια του. Η δεύτερη υποστηρίζει ότι οι σκύλοι έχουν ανθρώπινα συναισθήματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στην πρώτη έρευνα, φάνηκε ότι τα τετράποδα που ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης έχουν μακριά από τον άνθρωπο θα τον θυσίαζαν για χάρη της... τεχνητής νοημοσύνη, στην περίπτωση που αυτή θα μπορούσε να τους προσφέρει μια λιχουδιά.