Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πελέ: Γιορτάζει τα 73α γενέθλιά του με νέα αυτοβιογραφία

Τα 73 χρόνια ζωής γιορτάζει ο Πελέ, ο οποίος δέχεται χιλιάδες ευχετήρια μηνύματα από κάθε πλευρά του πλανήτη.
Ανήμερα των γενεθλίων του ο Πελέ παρουσίασε μια νέα αυτοβιογραφία που τιτλοφορείται «1283», όσα δηλαδή και τα γκολ που σημείωσε κατά τη διάρκεια

Έχεις ΑΓΧΟΣ;;; Ξεκίνα το... πλέξιμο!- ΔΕΣ τι λένε οι έρευνες!

Το πλέξιμο επιδρά στον οργανισμό μας σαν το καλύτερο αγχολυτικό. Αποδείχθηκε με Έρευνα του Ινστιτούτου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ... Η έρευνα έδειξε ότι μειώνει τους παλμούς της καρδιάς κατά 11 το λεπτό, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση. Ακόμη διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πλέκουν δείχνουν πιο ευτυχισµένοι.

Ποδόσφαιρο: Καταγγελία της Σίτι για τη ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών της ΤΣΣΚΑ

Εγγραφη διαμαρτυρία θα καταθέσει στην UEFA η Μάντσεστερ Σίτι για την ρατιστική συμπεριφορά των οπαδών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατά του Γιάγια Τουρέ. Μάλιστα ο διαιτητής του αγώνα έγραψε στην αναφορά

Κρατήστε μακριά τα μικρόβια

Εξολοθρεύστε τα μικρόβια! Υπάρχουν τρόποι που βασίζονται σε μελέτες, οι οποίοι θα τους κλείσουν την πόρτα του σπιτιού σας και θα σας κρατήσουν υγιή. Χρησιμοποιείτε υγραντήρα χώρου: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βρήκαν ότι οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με ξηρό αέρα. Γι’ αυτό διατηρείτε κατά 50% υγρασία στο σπίτι σας.

Πάτρα: "Χρωματικά αποτυπώματα" από τον Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Σώκαρη , ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής των μελών του, με τίτλο : ''ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ''.   Συμμετέχουν :

Τι τρώει ο κοστοβόρος;

Του Νίκου Σαραντάκου

Όπως διαβάζω στις εφημερίδες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέκλεισε χτες τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, δεδομένου ότι η οικονομία έχει ήδη οριζοντιωθεί, αλλά διευκρίνισε ότι: «Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Δεν θα σταθώ στην ουσία της δήλωσης, πάντα υπάρχει κάτι να κόψεις από μια μερίδα του πληθυσμού, που δεν το έχει η άλλη μερίδα του πληθυσμού, και μετά θα πας να κόψεις κάτι της άλλης μερίδας που δεν το έχει η τρίτη και ούτω καθεξής, όμως εδώ δεν οικονομολογούμε αλλά λεξιλογούμε, οπότε θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις κοστοβόρες εξαιρέσεις, και μάλιστα όχι στις εξαιρέσεις αλλά στις κοστοβόρες.

Η λέξη “κοστοβόρος” ακούγεται εδώ και κάμποσα χρόνια, αν και όχι πάρα πολλά. Από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι “κοστοβόρος” χρησιμοποιείται από τον υπουργό με τη σημασία “δαπανηρός”, “πολυδάπανος”, ίσως και “επαχθής”, κι αν γκουγκλίσουμε τη λέξη θα δούμε κι άλλα παραδείγματα χρήσης που συγκλίνουν στο ίδιο, π.χ. “κοστοβόρα για τον Γερμανό φορολογούμενο η ελληνική διάσωση” ή “η σύνδεση Ισραήλ-Ελλάδας με υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου παραμένει μια πολύ κοστοβόρα λύση που παράλληλα εμφανίζει και τεχνικές δυσκολίες”.

Γκουγκλίζοντας διαπιστώνουμε και κάτι άλλο, ότι το γκουγκλ δεν “ξέρει να κλίνει” τη λέξη. Αν δηλαδή βάλετε στο γκουγκλ τον τύπο “κοστοβόρος” θα πάρετε μόνο ακριβώς αυτές τις εμφανίσεις, στην ονομαστική πτώση του αρσενικού, ενώ αν βάλετε ένα γνωστότερο επίθετο θα πάρετε επίσης και τη γενική πτώση ή το θηλυκό του γένος. Το να μην “ξέρει” το γκουγκλ πώς κλίνεται μια λέξη, είναι μια έμμεση ένδειξη ότι η λέξη είναι φρέσκια, νεοφανής, δεν έχει ακόμα καθιερωθεί απόλυτα -κι ας βγάζει χιλιάδες γκουγκλιές. Μπορούμε πράγματι να τη χαρακτηρίσουμε νεολογισμό.

Στα σύγχρονα μεγάλα λεξικά δεν υπάρχει η λέξη, ούτε στο Αντίστροφο της Άννας Συμεωνίδη που έχει το πλουσιότερο λημματολόγιο απ’ όλα και που απαριθμεί καμιά εικοσαριά λέξεις σε -βόρος, μερικές σπανιότατες, αλλά όχι τον κοστοβόρο. Να σημειώσουμε πάντως ότι και στα σώματα κειμένων το θηλυκό του “ο κοστοβόρος” είναι, ευτυχώς, “η κοστοβόρα”. Τον ίδιο τύπο υποθέτω θα χρησιμοποιεί ο υπουργός, διότι όταν λέει για “κοστοβόρες εξαιρέσεις” ο αντίστοιχος τύπος στον ενικό είναι “η κοστοβόρα εξαίρεση”. Αν λέτε “η κοστοβόρος λύση”, τότε στον πληθυντικό πρέπει να πείτε “οι κοστοβόροι λύσεις, τις κοστοβόρους λύσεις”.

Για τη σημασία της λέξης κοστοβόρος δεν υπάρχουν διαφωνίες ή αμφιβολίες, αλλά πολλοί έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την ορθότητα του σχηματισμού του νεολογισμού. Λένε, και όχι άδικα, ότι με βάση την ετυμολογία της λέξης, αφού σαρκοβόρος είναι αυτός που τρώει σάρκες και χρονοβόρος αυτός που τρώει (ή τέλος πάντων καταναλώνει) χρόνο, ο κοστοβόρος θα έπρεπε να είναι αυτός που τρώει, δηλαδή καταναλώνει, μειώνει το κόστος, ενώ, όπως είδαμε, στην πράξη χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι που δημιουργεί κόστος -άρα, σωστότερο φαντάζει ο κοστογόνος, ας πούμε.

Τη συζήτηση αυτή την είχαμε κάνει στη Λεξιλογία πριν από τρία και βάλε χρόνια, όταν ο νεολογισμός ήταν ακόμα νεότερος, και ίσως οι ενστάσεις για τη χρήση του όρου περισσότερες. Από τότε ακούγεται όλο και περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι το παραγωγικό τέρμα -βόρος, παρά τη λογιοσύνη του είναι ζωντανό και χρησιμοποιείται συνεχώς για την παραγωγή όρων που δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξουν στο χρόνο, π.χ. ποροβόρος αυτός που καταναλώνει πολλούς πόρους, ωστόσο δεν ξέρω άλλη περίπτωση όρου σε -βόρος που να παρουσιάζει τέτοιο σημασιολογικό πρόβλημα, δηλ. να σημαίνει το αντίθετο από αυτό που ετυμολογικά φαίνεται πως θα έπρεπε να δηλώνει.

Είναι όμως εύκολο να υποθέσουμε πώς γεννήθηκε ο όρος. Στους κύκλους των μανατζαραίων, χρόνος και κόστος είναι δυο πανταχού παρούσες παράμετρες (σικ), οπότε μπορούμε να φανταστούμε ότι σε τέτοιους κύκλους πολύ συχνά θα τύχαινε να πουν, ας πούμε, ότι η τάδε λύση “είναι όχι μόνο χρονοβόρα, αλλά και ….” Ο ένας θα είπε “πολυέξοδη”, ο δεύτερος “δαπανηρή”, ο τρίτος ο μικρότερος δεν θ’ άντεξε, θα είπε κοστοβόρος.

Και επειδή η σύνδεση με τον χρονοβόρο είναι πάντοτε εδώ και πάντοτε ζωντανή, φαίνεται πιθανό ότι ο κοστοβόρος ήρθε για να μείνει, όσο κι αν τον καταδικάζουμε. Ωστόσο, δεν είμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να τον χρησιμοποιούμε. Προσωπικά δεν βρίσκω ότι εξυπηρετεί κάτι, ούτε έχει πάρει κάποια σημασία που δεν καλύπτεται από τα συνώνυμα που αναφέραμε. Εγώ τουλάχιστον δεν τον χρησιμοποιώ και το ίδιο συνιστώ και σε σας -κι αν τύχει και τον δω σε κείμενο που επιμελούμαι, θα τον αλλάξω με κάποιο από τα συνώνυμά του, τουλάχιστον μέχρι να κατοχυρωθεί σε λεξικό. (Σημειώνω ότι δεν έχω δει αν ο όρος περιλαμβάνεται στην 4η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη, την οποία δεν έχω προμηθευτεί επειδή δεν περισσεύουν ογδοντάρια να δίνουμε κάθε χρόνο, αν ήταν έτσι να γραφόμασταν συνδρομητές).

Το άρθρο θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, αλλά μετά τη δουλειά έρχεται η ώρα της διασκέδασης, οπότε παρατηρώ ότι η λέξη κοστοβόρος έχει τέσσερις συλλαβές, όλες με όμικρον, όπως άλλωστε και ο καθόλα αποδεκτός χρονοβόρος ή ο εφήμερος ποροβόρος. Μπορούμε να πάμε πιο πάνω; Να βρούμε μια λέξη σε -βόρος πεντασύλλαβη, που να έχει μόνο όμικρον; Προς στιγμή σκεφτόμαστε τον οπωροφόρο (Γκρίζα διαφήμιση: το βιβλίο μου Οπωροφόρες λέξειςπαρουσιάζεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. στον Ιανό), αλλά ο οπωροφόρος έχει πέντε /o/ και όχι πέντε “ο” και για να μη μας κατηγορήσει η δασκάλα της Ραφήνας ότι θέλουμε να καταργήσουμε το ωμέγα κάνουμε πίσω.

Άλλη λέξη με πέντε όμικρον (σε -βόρος) που να υπάρχει σε λεξικό δεν βρήκα, υπάρχει όμως ο προσοδοφόρος που έχει πέντε ο έστω κι αν είναι -φόρος κι όχι -βόρος. Αν πάλι χαλαρώσουμε την απαίτηση να βρίσκεται σε λεξικό η λέξη, τότε είναι εύκολο να φτιάξουμε τον προσοδοβόρο, που έχει πέντε ο. Παραπάνω γίνεται να πάμε;

Φυσικά και γίνεται. Για παράδειγμα, λέξη σε -βόρος με έξι όμικρον θα μπορούσε να είναι ο ομολογοβόρος -ξέρω κάποιον πολιτικό που οι μικρομολογιούχοι του δημοσίου θα μπορούσαν να τον χαρακτηρίσουν έτσι. Κι όποιος καταναλώνει ή καταστρέφει τις προσοδοφόρες πηγές, θα μπορούσα με να τον πούμεπροσοδοφοροβόρο, εφτά όμικρον στη σειρά, αν και ίσως δοκιμότερος θα ήταν ο προσοδοφοροφθόρος. Όσο για κάποιον που έχει άχτι όσους κυκλοφορούν με κομπολόι στο χέρι και τους κατασπαράζει, αυτός θα ήταν κομπολογοφοροβόρος. Το κοντέρ έχει αισίως φτάσει στα οχτώ όμικρον κι εγώ σταματάω εδώ, αφήνοντάς σας να δείτε αν μπορείτε να προχωρήσετε πιο πέρα -μόνο με όμικρον, και η λέξη να τελειώνει σε -βόρος.

Όσο για το ερώτημα του τίτλου, τι τρώει ο κοστοβόρος δεν το απαντήσαμε, Από την άλλη, ο κύριος Στουρνάρας, όπως έχει δηλώσει, τρώει μια κριθαροκουλούρα στα διαλείμματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οπότε είναι κριθαροκουλουροβόρος. Οι άλλοι, τρώνε συνταξιούχους.

Σώζοντας το προστατευόμενο είδος Βενιζέλος Βενιζέλος

Του Κώστα Βαξεβάνη

Χρειάστηκαν 12 σελίδες και 44 «σημεία» για να περιγράψουν την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα ήταν μάλλον μη ακριβής ο όρος «προγραμματική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ». Γιατί όπως ορθά λέει ο Βενιζέλος «Εγώ και ο Σαμαράς» χαράσουμε την πολιτική. Αλλοίμονο. Ποιός άλλος; Κάτι Κοινοβουλευτικές ομάδες, υπουργοί κλπ εκπαιδεύονται απλώς δίπλα στη σοφία ενός πρωθυπουργού που μιλά με τον Θεό και ενός Ναπολεοντικά εγώπληκτου, που προσπαθεί να αποφύγει το Βατερλώ του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην συνέντευξη τύπου ο Βενιζέλος «γιατί να καλύπτει ο Σαμαράς εμένα και όχι εγώ τον Σαμαρά».

Μεταξύ όλων αυτών των «εγώ» και του Σαμαρά, υπάρχει αναμφισβήτητα και συνενοχή και πολιτικός εκβιασμός και συμφωνίες. Σίγουρα όχι προγραμματική συμφωνία. Αυτό που περιγράφεται ως προγραμματική συμφωνία, είναι ένα αόριστο, ευχολογικό κείμενο, που προσπαθεί να δώσει διάσταση σε κάτι που δεν υπάρχει. Σε μια πολιτική συνεργασία αρχών. Η συνεργασία δεν είναι πολιτική, είναι συνενοχική. Προσπαθεί να αποδώσει πολιτική υπόσταση σε όλο αυτό το «εγώ» του Βενιζέλου, να το εμφανίσει ως κόμμα, για να πει μετά ότι συνεργάζεται με το κόμμα άρα έχει κοινωνική συναίνεση. Ο Σαμαράς έχει μετατρέψει την πολιτική διακυβέρνησης της χώρας σε πολιτική διάσωσης του προστατευόμενου είδους Βενιζέλου. Σαν να προσπαθεί να σώσει το σπάνιο είδος Βενιζέλος Βενιζέλος, κατά το καρέτα καρέτα ή το μονάχους μονάχους.

Ο Σαμαράς ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και την ατιμία κυβέρνηση. Τόσο απλά. Η προγραμματική συμφωνία είναι ένα τρικ. Πρώτα για να κλείσει τα στόματα των στελεχών του που πολύ απλά αναρωτιούνται «γιατί δεν βάζει τον Βενιζέλο στο Επικρατείας της ΝΔ, να τον σώσει να τελειώνουμε;» Και δεύτερον για να προσφέρει επίσημη κάλυψη προγραμματικού τύπου, γι΄ αυτόν που τις επόμενες μέρες πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή για τα υποβρύχια. Έτσι θα θεωρηθεί έως και λογικό να καλύπτει των έτερο συνέταιρο, αφού βρε αδερφέ σε τελευταία ανάλυση η πολιτική φταίει που είναι εταίρα και συνηθίζει να εκδίδεται.

Ο Βενιζέλος, μαζί και ο Σαμαράς που σηκώνει πλέον στις πλάτες του το βάρος του Βενιζέλου, πρέπει να απαντήσουν στη Βουλή για την σύμβαση των υποβρυχίων που όπως είχε υποστηρίξει τότε η ΝΔ ήταν συνέχεια των συμβάσεων Άκη. Αλλά και για τις αποκαλύψεις του HOT DOC, ότι οι Γερμανοί έκλεβαν και ο Βενιζέλος έσβηνε. Πώς θα απαντήσει σε όλα αυτά και μάλιστα στα στελέχη του που έχουν χαρακτηρίσει πριν δύο χρόνια σκάνδαλο τη διαδικασία με τα υποβρύχια;

Ο Σαμαράς λοιπόν επέλεξε να βαθύνει την εικόνα της συνεργασίας με το Βενιζέλο. Να της αποδώσει προγραμματική διάσταση. Έτσι δίνει την πιο επίσημη κάλυψη στον Βενιζέλο ο οποίος μεταφέρει όλο αυτό το διάστημα την νευρικότητά του στην κυβέρνηση. Ο Σαμαράς πιστεύει πως απαντά έτσι και στις γκρίνιες δείχνοντας πως είναι ο συνέταιρος στην πολιτική της σωτηρίας της χώρας. Βέβαια όπως συνηθίζουν, μπερδεύουν τη χώρα με τους εαυτούς τους. Δίνει όμως την πραγματική διάσταση σε αυτούς που την ανταλαμβάνονται εσωκομματικά λόγω των ένστικτου της επιβίωσης: «χωρίς Βενιζέλο δεν υπάρχουμε, και το να υπάρχουμε είναι προτιμότερο απ΄ το να μην υπάρχει αυτός». Ωστόσο η Ιστορία θα απαντήσει αν μπορεί να συμβεί και το αντίθετο,να υπάρχει δηλαδή ο Βενιζέλος, έστω και όπως δεν το θέλει ο ίδιος, αλλά να μην υπάρχει πολιτικά ο Σαμαράς. Και θα είναι η δεύτερη φορά που θα αναγκαστεί να ζήσει τον βαρύ πολιτικό χειμώνα της Πολιτικής Άνοιξης.

http://www.koutipandoras.gr/

Σούπερ Λιγκ: Θετικό και το δεύτερο δείγμα Λισγάρα

Θετικό σε απαγορευμένη ουσιά βρέθηκε και το δεύτερο δείγμα του Χρήστου Λισγάρα όπως ενημέρωσε τον ποδοσφαιριστή και την ομάδα του, τον Αστέρα Τρίπολης το ΕΣΚΑΝ.
Όπως είχε συμβεί και στο πρώτο δείγμα, βρέθηκε η ουσία οξυλοφρίνη μετά από έλεγχο αντιντόπινγκ που έγινε στον παίκτη

Επιστροφή πινακίδων, αν πληρώσεις

photo: ceasedesist@flickr
Σπύρος Σεραφείμ

Αν σου είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας από το αυτοκίνητό σου και περίμενες να κάνεις οικονομική ρύθμιση για να τις πάρεις πίσω, θα περιμένεις άδικα...

Για να σου επιστραφούν οι πινακίδες θα πρέπει να πληρώσεις ολόκληρο το ποσό του προστίμου που σου αναλογεί, αλλιώς το πλαίσιο στη μάσκα του αυτοκινήτου σου και στο πορτμπαγκάζ, θα παραμείνει άδειο. Αυτό, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Μεταφορών: «Το διοικητικό μέτρο της αφαίρεσης στοιχείων κυκλοφορίας διατηρείται έως την πλήρη εξόφληση του προστίμου. Κατά συνέπεια, τυχόν χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, δεν αποτελεί λόγο επιστροφής των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος».

Χαιρόμαστε που το υπουργείο έδωσε διευκρινίσεις και αποσαφήνισε ένα θολό τοπίο που είχε απλωθεί πάνω από παρμπρίζ σχετικά με τα πρόστιμα, αλλά ποιος μπορεί να είναι χαρούμενος; Το… “deal” είναι, πια, απλό: «Έχεις τα χρήματα για να εξοφλήσεις το ύψος του προστίμου που σου είχε επιβληθεί, μαζί με την αφαίρεση των πινακίδων; Αν ναι, οι πινακίδες είναι δικές σου, παρ’ τες, έφυγες, καλό δρόμο, καλοτάξιδος. Δεν έχεις τα χρήματα να αποπληρώσεις άλλο ένα χρέος που έχεις προς το κράτος; Λυπούμεθα, δεν μπορούμε να σου κάνουμε ρύθμιση, δεν μπορείς να πληρώσεις σε δόσεις, δεν είμαστε τίποτα λιανέμποροι. Στο καλό και, όταν τα βρεις όλα τα χρήματα, ξέρεις πού θα βρεις κι εμάς, για να (μας) πληρώσεις».

Απελπισία. Δεν έρχεται άλλη λέξη στο μυαλό μου. Να έχεις κάνει κάποια παράβαση που όντως σηκώνει την αφαίρεση των πινακίδων σου, να μην έχεις άλλον τρόπο να κινηθείς, πέραν του αυτοκινήτου σου, να έχεις κάποια ελάχιστα χρήματα στην άκρη και μην μπορείς να κάνεις ρύθμιση για να τις πάρεις -με δόσεις, έστω- πίσω. Τι κάνεις; Το ερώτημα είναι ρητορικό, ο καθένας θα πράξει κατά το δοκούν. Κάποιοι θα συμμορφωθούν και θα βάλουν στην άκρη τα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, όμως, που θα κινηθούν χωρίς πινακίδες, ελπίζοντας να μην υποπέσουν σε κάποιον έλεγχο-μπλόκο και έχουν μεγαλύτερες «επιπλοκές».

Αλλά, πείτε μου, πόσα τέτοια αυτοκίνητα δεν έχετε δει να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς πινακίδες; Τέτοιες περιπτώσεις είναι, από ανεξόφλητα πρόστιμα. Βέβαια, άλλοι έχουν καταθέσει όλα τα στοιχεία κυκλοφορίας τους για να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, αλλά και ασφάλεια. Άλλη μεγάλη πληγή τα ανασφάλιστα οχήματα. Βγαίνεις στον δρόμο και παρακαλάς να μην έχεις κάποιο τρακάρισμα με αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμένο. Πλέον θα κυκλοφορείς φοβούμενος διπλά, για να μην κάνεις κάποια παράβαση που θα σε αφήσει χωρίς πινακίδες, επειδή δε θα έχεις τα χρήματα για να τις πάρεις πίσω. Ειδικά εδώ και έναν χρόνο, η αφαίρεση πινακίδων έχει γίνει τρεντ, σου ξηλώνουν τις πινακίδες για πλάκα. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές οδηγών που δηλώνουν ότι αδικήθηκαν από κάποιο όργανο της Τάξης που τους αφαίρεσε τις πινακίδες, εξαντλώντας την αυστηρότητά του. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αποδεικνύεται εύκολα. Το θέμα, πλέον, δεν είναι το ότι σου πήραν τις πινακίδες, αλλά το ότι θα πληρώσεις ό,τι χρωστάς, μέχρι τελευταίο σεντ, για να τις πάρεις πίσω. Πρόκειται για ένα μέτρο ιδιαιτέρως σκληρό για τις εποχές που διανύουμε, μέσα στη γενικότερη δύσκολη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει όλους μας.

Αλλά μην ανησυχείτε, πάντα θα περιμένουμε στην ελεημοσύνη που θα μας δίνει το κράτος. Κάθε χρόνο, «προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές...», των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, της Αποκριάς και του Πάσχα, ο εκάστοτε υπουργός θα συνεχίσει να βγαίνει στον εξώστη, ως άλλος Ρωμαίος έπαρχος, και θα δίνει χάρη, θα επιστρέφει τις πινακίδες των παραβατών, σε μια κρίση μεγαλοψυχίας.

Έτσι, αν τώρα δεν μπορείς να αποπληρώσεις το πρόστιμο και δεν μπορείς να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου -κάνε υπομονή, καταδικασμένε- τα Χριστούγεννα που δίνονται οι χάρες έρχονται. Εκτός αν καταργηθεί, πια, και αυτό...

http://www.protagon.gr/

Η Έλλη Κοκκίνου αποκάλυψε την ηλικία της!

Kαλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκόρδα βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου η Έλλη Κοκκίνου και μεταξύ των θεμάτων συζήτησής της με τους παρουσιαστές του Πρωινού, ήταν η επαγγελματική της πορεία, η σχέση της με τον μπασκετμπολίστα Γιώργο Μπόγρη, καθώς και η ζωή της με τον μικρό της γιο, Αλέξανδρο.

Βαρίδια

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχει πιο θλιβερό γεγονός από έναν άνθρωπο που ομολογεί πως γέρασε. Ο γέρος άνθρωπος δεν έχει ηλικία. Είναι ένας παραιτημένος, ανίκανος, περιδεής ανθρωπάκος που περιφέρεται συνεχώς γκρινιάζοντας, εφευρίσκοντας παντού εχθρούς, κατασκευάζοντας αντιπάλους, άτομο που σκιάζεται, δηλαδή παλεύει να γλιτώσει από σκιές και τρέμει κάθε σκιά που συνήθως είναι και φαντασίωσή του. Υπάρχουν γέροι είκοσι και σαράντα χρόνων και υπάρχουν έφηβοι ενενήντα. Αιώνιος έφηβος ήταν π.χ. ο Αντώνης Σαμαράκης. Αλληλογραφούσε με εφήβους, κέρναγε εφήβους και τον διάβαζαν τρεις γενεές εφήβων.

Ο δηλωμένος γέρος από τη νεανική του ηλικία, δηλαδή από τότε που έσβηνε τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του στα παιδικά πάρτι, είναι γερτός, είρωνας, κυνικός, γκρινιάρης, επιθετικός εναντίον ανεμομύλων, χωρίς δυστυχώς να είναι και Κιχώτης.

Αλλά το ίδιον του αιωνίως γερασμένου, του κυτταρικά γερασμένου ανεξαρτήτως ηλικίας είναι η επιστροφή στο παρελθόν. Γυρίζει πίσω συνεχώς και παίρνει αμπάριζα από νεανικά του κείμενα, πράξεις του που φαντασιώνεται πως ήταν ξεχωριστές, κατορθώματα που είχε ονειρευτεί και τα νομίζει πως είναι πραγματικότητα.

Και ζηλεύει, ζηλεύει σαν τρελός, γίνεται μαινόμενη μαϊμού όταν βλέπει ακόμα και μεγαλύτερους από αυτόν ανθρώπους να νιώθουν και να δρουν σαν έφηβοι, να δημιουργούν, να προκαλούν γεγονότα, να υπάρχουν και να συζητούνται.

Δεν τους λυπάστε τους γερασμένους συνοδοιπόρους σας που σας γίνονται και ενοχλητικά βαρίδια;

http://www.enet.gr

Τι ξέρεις για τη σχετικότητα;

Photo: darwinsbulldog/Flickr
Σπύρος Κιτσινέλης

Στο σχολείο δεν μας διδάξανε πολλές σημαντικές θεωρίες και επιτεύγματα που έφεραν επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση (τουλάχιστον μάθαμε ορθόδοξα χριστιανικά θρησκευτικά). Όσοι σπούδασαν Φυσική ή τους αρέσει να διαβάζουν βιβλία που περιέχουν δυσνόητες επιστημονικές πληροφορίες γνωρίζουν αρκετά όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες. Και το θέμα είναι ότι ενώ δεν θα παραδεχόταν εύκολα κάποιος ότι δεν ξέρει απολύτως τίποτε για πασίγνωστα λογοτεχνικά έργα, δεν μας ξενίζει το γεγονός ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ούτε στο περίπου τι λένε επιστημονικές θεωρίες που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας. Θα κάνω λοιπόν την απόπειρα να περιγράψω κάποιες από αυτές όσο πιο εύκολα μπορώ. Βέβαια, απευθύνομαι στους αναγνώστες που δηλώνουν άγνοια και ενδιαφέρον γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας σπάνια δηλώνουμε το πρώτο για οποιοδήποτε θέμα και δύσκολα το δεύτερο για την επιστήμη. 

Ας δούμε την πασίγνωστη θεωρία της σχετικότητας που έκανε το όνομα του Αλβέρτου Αϊνστάιν γνωστό σε όλες τις νοικοκυρές. Στην πραγματικότητα είναι δύο οι θεωρίες (ειδική και γενική) σχετικότητας και είναι πολλά τα ονόματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της. Για την ιστορία να πούμε πως τη φράση «Θεωρία της Σχετικότητας» χρησιμοποίησε πρώτος ο γερμανός φυσικός Alfred Bucherer σε σχόλιο μιας δημοσίευσης.

Η πρώτη ειδική θεωρία της σχετικότητας που δημοσιεύτηκε το 1905 έχει δύο πυλώνες: οι νόμοι της Φυσικής ισχύουν για όλους τους παρατηρητές που κινούνται με σταθερές ταχύτητες μεταξύ τους και η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι η μέγιστη και σταθερή για όλους. Οι συνέπειες αυτών είναι διάφορες όπως το ότι ενέργεια και μάζα είναι αλληλένδετα (η πυρηνική βόμβα βασίζεται σε αυτή την αρχή) και ότι ο χρόνος και το μήκος αλλάζουν σε μεγάλες ταχύτητες όταν τα παρατηρούμε από άλλο σημείο αναφοράς. Για παράδειγμα ίσως έχεις ακούσει την ιστορία με τον δίδυμο που κάνει ένα ταξίδι στο Διάστημα και επιστρέφει νεότερος από τον αδερφό του. Όχι δεν αναφέρομαι στο ζώδιό του (άλλο «μεγάλο» θέμα προτεραιότητας στη χώρα μας) ούτε τον άλλο τον γέρασαν τα προβλήματα και οι σκοτούρες της Γης μιας και έμεινε πίσω. Απλά είναι μία από τις συνέπειες της θεωρίας που μας λέει πως όταν ταξιδεύεις με μεγάλες ταχύτητες (και ένα διαστημόπλοιο είναι μέχρι τώρα ο γρηγορότερος τρόπος για εμάς) ο χρόνος τρέχει πιο αργά σε σχέση με τους παρατηρητές σου. Μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές για τις δικές μας ταχύτητες αλλά έχουμε αποδείξει ότι ισχύει με ατομικά ρολόγια (ατομικό ρολόι είναι ένας τρόπος να μετράμε τον χρόνο με ακρίβεια, με βάση τις ακτινοβολίες κάποιων ατόμων).

Η γενική θεωρία της σχετικότητας ήρθε αργότερα και έχει να κάνει με μη σταθερές κινήσεις μεταξύ σημείων αναφοράς και εν τέλει με τα βαρυτικά φαινόμενα. Ο χώρος και ο χρόνος αντιμετωπίζονται ως ένα μέγεθος που αποκαλούμε απλά χωροχρόνο και ο οποίος επηρεάζεται από τη βαρύτητα μαζών. Ακόμα και το φως αλλάζει πορεία λόγω μεγάλης βαρύτητας καθώς περνά μέσα από καμπυλωμένο χωροχρόνο. Ήταν το 1919 όταν ο Άρθουρ Έντινγκτον επιβεβαίωσε την καμπύλωση του φωτός αστεριών κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης κάνοντας τη θεωρία διάσημη. Δεν θα ήταν ανακριβές αν έλεγα πως όσοι ζουν σε ρετιρέ γερνούν πιο γρήγορα από αυτούς που μένουν σε χαμηλότερους ορόφους. Η ζωή τους είναι μικρότερη όχι μόνο επειδή χάνουν χρόνο στις σκάλες και τα ασανσέρ αλλά διότι ακόμα και το πόσο κοντά είμαστε στη βαρύτητα της Γης επηρεάζει το πόσο τρέχει ο χρόνος σε σχέση με ένα παρατηρητή. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μετακομίσεις στο ισόγειο μιας και η διαφορά θα ήταν πάλι απειροελάχιστη, αλλά είναι επιστημονικό γεγονός.

Οι θεωρίες της σχετικότητας άλλαξαν ένα σωρό πεδία, από την πυρηνική Φυσική έως την Αστροφυσική. Και φυσικά πολλές τεχνολογίες όπως το GPS βασίστηκαν εκεί. Στη χώρα που όλα είναι σχετικά, όλοι οι παρατηρητές έχουν δίκιο και όσοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καμπυλώνουν τα πάντα, θα περίμενες πως οι θεωρίες αυτές θα έπρεπε να διδάσκονται από μικρή ηλικία σαν παραβολές και μεγάλες αλήθειες αντί άλλων.

http://www.topontiki.gr

Μικρά μυστικά για να ψωνίσουμε υγιεινά από το σούπερ μάρκετ

Καθημερινά στα sites , στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες και στα περιοδικά διαβάζουμε και ακούμε περι.. υγιεινής διατροφής και υγείας. Ωστόσο, το σούπερ μάρκετ όπου αποτελεί την πρακτική άσκηση του «επιλέγω υγιεινά…τρώω σωστά», προβληματίζει συνεχώς την ελληνική οικογένεια, μιας και τα τόσα διαφορετικά είδη στο ίδιο τρόφιμο δημιουργούν το δίλημμα «ποιο είναι καλύτερο για τη διατροφή και την υγεία μου;»

Επέτειος και κρίση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΗ*

Αν η φετινή στρατιωτική παρέλαση πρόκειται να γίνει με ή χωρίς τανκς και αεροπλάνα, τούτο δεν είναι σίγουρα από τα ζητήματα εκείνα που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον τωρινό προβληματισμό ως πρός την επίκαιρη σημασία του ιστορικού Επους του '40. Στο βαθμό δε που τούτο συνιστά μια ένδειξη για το επίπεδο και την ποιότητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων στη χώρα μας σήμερα, το ίδιο παραπέμπει συνάμα και σε γνωστές ανεπάρκειες «λήψης» από πλευράς συντελεστών της εγχώριας πολιτικής.

Οταν δηλαδή βασικοί παράγοντες του πολιτικού συστήματος αδυνατούν να συλλάβουν και να ερμηνεύσουν τα εκρηκτικά μηνύματα που διακινούνται έντονα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Κι ενώ η κοινωνία γνωρίζει καθημερινά το βιοτικό ξεπεσμό της, ανασαίνοντας τον πνιγηρό αέρα μιας βαριάς συλλογικής κατάθλιψης, υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να αναζητούν διεξόδους μέσα από μιντιοδιαδραστικές ενέσεις «εθνικής» εκτόνωσης.

Στον τέταρτο χρόνο της κρίσης που βιώνουμε, ένα μίγμα οργής, κατάθλιψης και ανασφάλειας, όπως τούτο καταγράφεται από «ειδικούς» και πολύ συχνά τελευταία στις χειμαζόμενες συνοικίες πόλεων, δεν αφήνει πλέον περιθώρια αυτοσχεδιασμών απέναντι στον κίνδυνο μιας συνολικής κατάρρευσης. Η οποία δεν θα είναι οικονομική πλέον -εδώ φαίνεται πως μάλλον «βρήκαμε πάτο»-, αλλά κοινωνική και συνάμα εθνική. Την ώρα, δε, που έχουν ανάψει και πάλι έντονες οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεντούζα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια ήδη συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Η κρίσιμη αυτή κοινωνική παράμετρος της ελληνικής κρίσης δεν απασχολεί, ως φαίνεται, σοβαρά τους λοιπούς Ευρωπαίους, ως να μην αφορά και τους ίδιους. Ισως όμως να μην την προβάλλουμε ανάλογα προς τα έξω κι εμείς οι ίδιοι, για διάφορους λόγους -στο μέτρο βεβαίως που τέτοια θέματα συνδέονται και με εγγενείς αδυναμίες στο διεθνή τομέα ενημέρωσης.

Το θέμα που προέκυψε αίφνης με τις πολιτικά ανούσιες συζητήσεις για την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτικό μιας πολιτικής επικοινωνιακών επιλογών που εφαρμόζονται ακόμη και για θέματα αναγόμενα στην ιστορική μνήμη του λαού μας. Εκείνοι που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις επιλογές θεωρούν προφανώς τις παρελάσεις και τους πανηγυρικούς σαν τη μοναδική δίοδο επαφής με την εθνική μας Ιστορία. Πέρα όμως από τους καθιερωμένους συμβολισμούς, οι εορτασμοί των εθνικών επετείων εκπέμπουν συχνά μηνύματα, που εκφράζουν άμεσα λαϊκά συναισθήματα. Τούτα εκδηλώνονται έξω από κάθε πλαίσιο καθιερωμένης επισημότητας, όπου όλα βρίσκονται και κινούνται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» και με κανόνες πρωτοκόλλου. Την ώρα μάλιστα που οι γνωστοί μας τροϊκανοί παζαρεύουν στην Αθήνα εκ νέου τους όρους αυστηρής εφαρμογής των Μνημονίων, σε ποιους αλήθεια περισσεύουν αντοχές ώστε να αφιερώσουν χρόνο και σκέψη στο πράγματι μεγαλειώδες Επος του '40; Και τούτο μάλιστα όταν φέτος βιώνουμε ένα άλλο μαύρο «έπος» στον τόπο μας, εκείνο της κρίσης, η οποία βρίσκει τον αντίκτυπό της και σε μορφώματα οργανωμένης υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας.

Εχοντας συνηθίσει πλέον με την ιδέα περιορισμού της εθνικής μας κυριαρχίας, παρακολουθούμε απαθείς τις αφίξεις στελεχών της τρόικας εν αναμονή των «χρησμών» από μέρους τους για το δικό μας αύριο. Οι τρεις αυτοί κύριοι εκπρόσωποι των δανειστών μας δείχνουν αδιάφοροι απέναντι σε όσα δεινά σωρεύονται στον κοινωνικό χώρο, καθ' ότι ουδόλως τους απασχολεί αν στη δάρκεια του ερχόμενου χειμώνα θα πεθάνουν εδώ άνθρωποι από το κρύο. Οι ίδιοι παρεμβαίνουν όμως προκλητικά στο ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης, αποκλείοντας ακόμη ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής και συμβάλλοντας (εν αγνοία τους;) με τούτο στην άνθηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Θα μπορούσε ίσως να αναλογισθεί κάποιος ότι ζουν ανάμεσά μας ακόμη και άνθρωποι που βρέθηκαν στο μέτωπο της Αλβανίας μαχόμενοι για την εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Ποια μπορεί να είναι άραγε η επετειακή σημασία για τους ίδιους, των οποίων οι περικομμένες πενιχρές συντάξεις δεν επαρκούν σήμερα ούτε για τη στοιχειώδη καθημερινή τους φροντίδα;

Η τρέχουσα κρίση λοιπόν στα τέλη του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου προσλαμβάνει σ' ένα εύφλεκτο περιβάλλον ακόμη και τον επετειακό χαρακτήρα της. Οχι μόνο καταδεικνύοντας έτσι εμφανείς αδυναμίες πρόσληψης των συναισθημάτων που καθορίζουν την πληττόμενη κοινωνία μας εν όψει της 73ης εθνικής επετείου. Οι οποίες αναφέρονται πρώτιστα στις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς να εξαιρούνται όμως και οι θεωρούμενοι «ταγοί» σε κοινωνικούς χώρους εθνικής εμβέλειας και προοπτικής. Η κρίσιμη πτυχή της επετείου αντιστοιχεί στα όρια αντοχών μιας κοινωνίας που τείνει οσημέραι να διαρραγεί στον πυρήνα της -αν όχι και να εκραγεί ολικά.

Οι επέτειοι όμως είναι γεγονότα με σαφώς εθνικό χαρακτήρα, λειτουργώντας ως εκ τούτου και σαν φορτιστές κεραιών της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. Στον ορίζοντα των συλλογικών μας προσδοκιών για ένα (φευ!) πιο δύσκολο αύριο, αξίζει ωστόσο να αναζητήσουμε το σθένος μιας ηρωικής γενιάς, που αγωνίστηκε τότε ασύγκριτα «υπέρ βωμών τε και εστιών». Η γενιά του '40 είχε περάσει και η ίδια τη δική της κρίση ύστερα από την εθνική καταστροφή του 1922, χωρίς όμως να περιέλθει σε κατάθλιψη, ούτε σε κανενός είδους εσωστρέφεια. Τούτο μπορεί ίσως να συνιστά κάποιο μήνυμα για σήμερα, καθώς οφείλουμε πλέον όλοι να αντιπαλέψουμε ενεργητικά και να σταθούμε όρθιοι μέσα στη δίνη της θύελλας των εξελίξεων.

* Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμων

http://www.enet.gr

Γνώρισα έναν «εγκληματία»

Πέρσι, κάτι τέτοιες Οκτωβριάτικες μέρες με λιακάδες γλυκές ήμουνα στις Σκουριές. Ένα μεσημέρι έφτασα στην Ιερισσό, με το λεωφορείο από Θεσσαλονίκη, κι έτσι όπως ήμουν ζαλισμένος από το στροφιλίκι του Χολομώντα, ένιωσα απίστευτη ανακούφιση σαν είδα την αμμουδερή παραλία με τη γαλήνια θάλασσα και τον Τόλη με τη Μαρία να με περιμένουν.

Ήτανε μια αίσθηση καλοκαιριού που έφυγε, μα επέστρεψε πάλι για λίγο, ίσα να μ’ αποχαιρετίσει, κι είχε μια τόσο γλυκιά μελαγχολία όλο αυτό, που την μεγάλωνε, την έκανε ασήκωτη, το βάρος των μεταλλείων στο στήθος μας.

Τον Τόλη τον είχα ακουστά από την αφοσίωσή του στον άνισο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής με το αδίστακτο κράτος, ήτανε τότε πρόσφατα όλα τα γεγονότα και οι χημικοί πόλεμοι μες στο χωριό αλλά και στο βουνό, κι είχα συναντηθεί μαζί του μια φορά τυχαία, λίγες μέρες πρωτύτερα, στην Θράκη, εκεί που σύσσωμη η κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση ήτανε ενάντιοι στην “επένδυση” των χρυσορυχείων. Μου είχε δώσει την αίσθηση ανθρώπου πράου, μιας ήρεμης δύναμης, που στηρίζεται στην ευρύτατη γνώση όλων των τεχνικών και νομικών παραμέτρων της υπόθεσης, στην μακρόχρονη εμπειρία προσωπικών και συλλογικών αγώνων και στην βεβαιότητα ότι αυτό που κάνει είναι ακριβώς αυτό που νιώθει.

Μου έδωσε την αίσθηση ανθρώπου συγκροτημένου, πλήρως νηφάλιου, σε απόλυτη ισορροπία νου και ψυχής, αφοσιωμένου με αυταπάρνηση σε υψηλά ιδανικά, όπως η προστασία της φύσης, του τόπου του, της πατρίδας όλων μας, αφοσίωση και δράση για την οποία το λογικό θα ήταν να τον τιμά η Πολιτεία, μου έδωσε την αίθσηση ανθρώπου βέβαιου για το ιερόν του σκοπού του, ανθρώπου μεγαλόψυχου, γενναιόδωρου, ψυχωμένου.

Με φιλοξένησε στο σπίτι του ο Τόλης, με πήγε βόλτα μες στο μελλοθάνατο δάσος και μου ‘δειξε τα ρυάκια, τους δρύδες, τα μέρη που οι μελέτες προβλέπουν να καταστραφούν, μ’ έκανε κοινωνό του βουνού και του αρχέγονου δάσους, μου εξήγησε με άπειρη υπομονή, παρά τις τόσες φορές που τα είχε ήδη πει, όσες παραμέτρους της υπόθεσης δεν είχα καταλάβει, με κέρασε στην ταβέρνα όπως κάνει κάθε ψυχωμένος ντόπιος στους μουσαφιρέους του, κι έφυγα από την Ιερισσό με χαμόγελο, παρά το βάρος στο στήθος που είχε γίνει ασήκωτο αφού είχα πλέον γνωρίσει και νιώσει το βουνό, είχα όμως μέσα μου φεύγοντας την μορφή του Τόλη να μου δίνει ελπίδα, δεν θα αφήσει ο Τόλης και οι άνθρωποι εκεί, να χαθεί το δάσος, έλεγα, θα το προστατεύσουν το βουνό με όλο τους το Είναι, ήμουνα βέβαιος γι’ αυτό, ήτανε πιο αναπτερωμένο το ηθικό μου.

Πήρα ένα μάθημα μεγάλο από τον Τόλη τότε, μικρότερος εγώ και πιο ορμητικός, πιο οργισμένος. Είδα έναν άνθρωπο γελαστό και πράο, γνώστη του μάταιου της οργής και της βίας, που έδινε μάχες διάφανες, ψύχραιμες και με γαλήνευε απίστευτα.

Ακόμα, όποτε τον σκεφτώ, έχω μια γαλήνια αίσθηση, σαν ότι είμαι μέσα στην ακύμαντη Οκτωβριάτικη θάλασσα, μεσημέρι, εκεί στην ήσυχη παραλία της Ιερισσού, εμπρός από την ταβέρνα κι ο Τόλης με περιμένει στο τραπεζάκι κι έχει το χαμόγελο της αυταπάρνησης στα χείλη.

http://yiannismakridakis.gr/

Ποδόσφαιρο: Κατεβαίνουν σε απεργία οι σύλλογοι στην Γαλλία


Σε κίνηση αποχής για ένα Σαββατοκύριακο από τους αγώνες του γαλλικού πρωταθλήματος τον Νοέμβριο προσανατολίζονται οι σύλλογοι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αντιδράσουν και να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει μεγαλύτερη φορολογία στους παίκτες.

Η κυβέρνηση προτείνει παίκτης που κερδίζει

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

του Χάρη Μαθιόπουλου

Την περίοδο αυτή, εδώ και στο εξωτερικό, παρατηρούμε την κορύφωση μιας χρηματιστικής ανόδου που ξεκίνησε πριν από 11 μήνες. Από τότε μέχρι σήμερα οι κεντρικές τράπεζες των Η.Π.Α και της Ιαπωνίας επιχειρούν την αναζωογόνηση των οικονομιών τους μέσω μίας πρωτόγνωρης και μη δοκιμασμένης νομισματικής πολιτικής, πλημμυρίζοντας κάθε μήνα το τραπεζικό τους σύστημα με 160 δισ. δολάρια.

Μέχρι τώρα, η πραγματική οικονομία δεν δείχνει να ωφελείται - και αυτό κρατάει σε ομηρία τις κεντρικές τράπεζες. Η ξέφρενη άνοδος των χρηματιστηρίων τον τελευταίο καιρό, που στηρίζεται από την περαιτέρω μόχλευση μίας ήδη ακραία μοχλευμένης ρευστότητας, μπορεί αντιστραφεί άμεσα με καταστροφικές συνέπειες. Πήραμε ένα πρώτο δείγμα  στις αρχές του καλοκαιριού: η νύξη του κ. Μπερνάκι για μία μικρή συγκράτηση στην ακατάσχετη παροχή ρευστότητας, οδήγησε εντός ελάχιστων ημερών σε ακραίες πτώσεις τα νομίσματα και τις αγορές της Ινδίας, της Ν. Αφρικής, της Τουρκίας και πολλών ακόμα αναδυόμενων οικονομιών. Αποτέλεσμα; Οι κεντρικές τράπεζες υπαναχώρησαν από κάθε υπόνοια συγκράτησης με αποτέλεσμα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια να είναι πρόθυμα να αναδεχθούν όλο και μεγαλύτερο ρίσκο.

Μέσα σε δύο μήνες η αξία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών εις χείρας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ανατιμηθεί παραπάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτήν τη διαφορά, όμως, δεν θα προλάβει να την ωφεληθεί η χώρα και ο κάθε έλληνας πολίτης ως τελικός πραγματικός μέτοχος, γιατί το ΤΧΣ τέθηκε εξαρχής σε διαρκή ομηρία. Που σημαίνει ότι και το τελευταίο hedge fund της υφηλίου μπορεί να κερδοσκοπεί ακραία και να αποκομίζει εξωφρενικό όφελος – ενώ (ή, πιο σημαντικά, επειδή) το ΤΧΣ είναι δέσμιος θεατής.

Κύριε πρωθυπουργέ: έχετε ελάχιστο χρόνο - ίσως εβδομάδες, ίσως μόνο λίγες μέρες ή ώρες. Η εδώ χρηματιστική φρενίτιδα δεν έχει καμία σχέση με την προεξόφληση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – είναι απόρροια ενός κυνηγιού αποδόσεων, σε όλο τον κόσμο, που έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Όσο πιο μικρή και χειραγωγήσιμη είναι μία αγορά, τόσο πιο εξωφρενικό γίνεται το κυνήγι και τόσο πιο άσχημα τελειώνει.

Πώς θα μπορούσατε να το διαχειριστείτε όλο αυτό; Να καταθέσετε, σήμερα κιόλας, τροποποίηση νόμου που να επιτρέπει στο ΤΧΣ να πουλήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του - τα τεχνικά ζητήματα επιλύονται, να είστε βέβαιος. Δώστε στη χώρα τη δυνατότητα (που τώρα μόνο τα επενδυτικά κεφάλαια της συμφοράς έχουν) να καρπώνεται ένα σημαντικό όφελος. Αύριο, θα είναι αργά.

*Ο Χάρης Μαθιόπουλος γεννήθηκε το 1956 στη Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και Μουσική. Εργάστηκε ως διαχειριστής των επενδύσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια. Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο Μικρό Εγχειρίδιο του Επενδυτή... Ακολούθησαν τα Απληστία στο Όριο, Ο Λίμιτ-Ντακ να Δεις πώς Φιλούσε, Τετράδια Τήνου, Ευφεικόνες, Έντεκα Απαγορευμένα Γραμματόσημα. Φωτογραφίες και κολλάζ του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις.

http://www.protagon.gr

Επανέρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση στην Αθήνα -Τέλος το παράνομο παρκάρισμα

Η λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης επανέρχεται στο δήμο Αθηναίων από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου. Η υπηρεσία θα λειτουργεί ως τμήμα στη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχου Κοινοχρήστου Χώρου.

ΕΡΤ: Συνεχίζει παρά το «κατέβασμα» του δορυφόρου...

Κάλεσμα σε ραδιοερασιτέχνες.

LIVE το πρόγραμμα της ΕΡΤ..
Κατακλύζεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΕΡΤ από μηνύματα συμπαράστασης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο πριν «πέσει» το σήμα από τον δορυφόρο, όσο και μετά.

Όπως...ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ: «Μπορεί η  κυβέρνηση να κατέβασε μόλις πριν από λίγα λεπτά το δορυφορικό σήμα της ΕΡΤ, εμείς όμως συνεχίζουμε, είμαστε εδώ, και δεν πτοούμαστε. Εδώ και λίγα λεπτά, η  φωνή και η εικόνα της ΕΡΤ παύει πλέον να μεταδίδεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας μετά την διακοπή της μετάδοσης του σήματος μας από τον δορυφόρο Άστρα. Και η διακοπή, οφείλεται στις πιέσεις που άσκησε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τους Ισραηλινούς ιδιοκτήτες του δορυφόρου με στόχο να ρίξει και πάλι μαύρο στους δέκτες μας και τα ραδιόφωνα. Τον δορυφόρο πληρώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ, δηλαδή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ».
Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καλούμε σε συγκέντρωση όλους τους ραδιοερασιτέχνες, το Σάββατο 26/10/13 στις 4 το απόγευμα στο Studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία σας για να κρατήσουμε την ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία και τον Ελληνικό λαό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη φασίζουσα κυβέρνηση να ξαναρίξει μαύρο στους δέκτες μας και στη ζωή μας».

Μηνύματα και από τις ΕΡΑ της περιφέρειας

Ενδεικτικό τους κλίματος, μπροστά και στο ενδεχόμενο επέμβασης για εκκένωση της ΕΡΤ, είναι τα μηνύματα από την επαρχία.

Ζάκυνθος: «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ζακύνθου, μετά από 135 ημέρες αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας του τοπικού ραδιοσταθμού, συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε στις 11 Ιουνίου, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας στην αχειραγώγητη ενημέρωση. Η νέα επίθεση που δεχτήκαμε σήμερα  -με το «κόψιμο» του σήματος του 2ου δορυφόρου από τον οποίο η Ε.Ρ.Τ. εξέπεμπε το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της πρόγραμμα- δηλώνουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να μας λυγίσει. Μαζί με ένα δυναμικό κομμάτι της ζακυνθινής κοινωνίας θα εξακολουθήσουμε να προστατεύουμε τη φωνή της δημόσιας ραδιοφωνίας. Συνεχίζουμε να εκπέμπουμε από τους 95,2».
Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της Ε.ΡΑ. ΖακύνθουΤρίκαλα: «ΕΡΤ: 135 περήφανες ημέρες … και συνεχίζουμε μαζί με την κοινωνία

Πάνω από 4 μήνες τώρα, το “μαύρο” που επιχείρησε η δικομματική κυβέρνηση κατ’ εντολή της Τρόϊκας και με σκοπό να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα των απολύσεων, το μετατρέψαμε σε χρώμα ελευθερίας, αυτοδιαχείρισης και αντικειμενικής-πραγματικής ενημέρωσης. Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στην δεύτερη κυβερνητική απόπειρα, 135 περήφανες ημέρες μετά την αυταρχική και σκοταδιστική απόφαση για τη μόνη και γνήσια Ελληνική Ραδιοφωνία - Τηλεόραση. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα η κυβέρνηση “έριξε” το σήμα του δορυφόρου, από τον οποίο η Ε.Ρ.Τ. εξέπεμπε το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της πρόγραμμα στην ελληνική Περιφέρεια. Η Θεσσαλία, όμως, συνεχίζει να εκπέμπει. Από τους 98,3 στα FM συνεχίζουμε να έχουμε φωνή!
Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί, οι δημοσιογράφοι του Δικτύου της Ε.ΡΑ. στη Θεσσαλία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών στην ενημέρωση και εκπέμπουμε πλήρες ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Ενημερώνουμε την κοινωνία και δεν αφήνουμε κανέναν να μας νικήσει!
Σε συντονισμό με τους συναδέλφους της Αθήνας συνεχίζουμε. Πιο δυνατοί και αποφασισμένοι!
Σ’ αυτόν τον αγώνα, έχουμε κοντά μας τους πολίτες, όπως και τους Τρικαλινούς φορείς, συντονίζοντας από κοινού την αντεπίθεση στην αθλιότητα των ημερών, ενεργοποιώντας, άμεσα, τη Διασωματειακή Επιτροπή εκπροσώπων Τρικαλινών φορέων, εργαζομένων και Κοινωνικών Κινημάτων.
Ο Δημοτικός Ραδιοθάλαμος της Ε.ΡΑ. στα Τρίκαλα θα συνεχίσει να είναι κυψέλη ενημέρωσης, διαλόγου, αντίστασης και ανάτασης της κοινωνίας».

Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της Ε.ΡΑ. στα Τρίκαλα, Ελπίδα Κουτσογιάννη, Αλέξανδρος Ζαούτσος

Πηγή: www.ertopen.com

http://nonews-news.blogspot.gr/

Στης Κεντροαριστεράς την ποδιά σφάζονται παλικάρια...

Τα παλικάρια Βενιζέλος και Κουβέλης σφάζονται στην ποδιά της Κεντροαριστεράς. 

Το κείμενο των «58» έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στη ΔΗΜΑΡ, όπου προχτές ξέσπασε φουρτούνα μετά και την απόφαση των Γ. Γεωργάτου και Στ. Λιβαδά, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, να συμμετάσχουν στο 9μελές συντονιστικό όργανο. Ο κυρ-Φώτης τα έχει πάρει στο κρανίο, θεωρώντας ότι επιχειρείται πασοκική άλωση στο κόμμα του. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, προχτές έσπευσε να διαρρεύσει ότι συμφωνεί με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εναντίον Βενιζέλου και θα την ψηφίσει το κόμμα οψέποτε έρθει στη Βουλή. Και έτσι θέλει να σφραγίσει οποιαδήποτε δυνατότητα σχέσης με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Μια ωραία ατμόσφαιρα…

http://www.topontiki.gr

Ένα τεράστιο σαλάχι στο ενυδρείο του Όσεαν Παρκ στο Χονγκ Κονγκ!!

Επισκέπτες του ενυδρείου του Όσεαν Παρκ στο Χονγκ Κονγκ παρατηρούν ένα σαλάχι. Το ενυδρείο φιλοξενεί περίπου 5.000 ψάρια που ανήκουν σε περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη.

«Όταν οι δάσκαλοι φεύγουν...»

Της Μαρίας Τριαντοπούλου

Στο θέμα των δασκάλων υπήρξα τυχερή στη ζωή μου. Και μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να το καταλάβω αυτό και να το εκτιμήσω. Άνθρωποι φωτισμένοι που μου άνοιξαν τον δρόμο και που προσπάθησαν, ο καθένας όπως και όσο μπορούσε, να μου δώσουν τα γνωστικά εφόδια να αντιμετωπίσω το μέλλον, που τότε μάλιστα φαινόταν λαμπρό, και άγγιξαν την ψυχή μου έτσι ώστε να αγαπήσω τα πράγματα που αγαπώ.

Πολλά χρόνια πέρασαν από τότε και θες η ηλικία, θες οι εμπειρίες, που φέρνει μαζί της η ενήλικη ζωή, αποδόμησαν πολλές από τις εξιδανικευμένες εικόνες των σχολικών χρόνων. Δεν έπαψα βέβαια ποτέ να πιστεύω ότι η σωστή παιδεία αποτελεί τη βάση κάθε προσωπικής και κοινωνικής εξέλιξης. Η μόρφωση είναι η μόνη μας ελπίδα για αληθινή ελευθερία στην ψυχή και στο πνεύμα, για την εξάλλειψη της μισαλλοδοξίας και των προκαταλήψεων, για την αποδοχή της διαφορετικότητας αλλά και για τον πολιτισμό, την σωφροσύνη και εν τέλει την δημοκρατία γενικότερα. Η πραγματική, πολύπλευρη και πολυδιάστατη μόρφωση εννοείται, όχι η στείρα αναπαραγωγή γνώσεων που συνήθως επικροτείται από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σε μια εποχή σαν τη σημερινή που η εκπαίδευση βάλλεται από παντού, που τα σχολεία έχουν βασικές ελλείψεις σε βιβλία και υλικό, που το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν αξιολογείται σωστά και δεν αμοίβεται σωστά και που κάθε νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μοιάζει προβληματική η πολιτεία δεν έχει την δυνατότητα ούτε την προτεραιότητα να δώσει στους νέους την παιδεία που τους αξίζει και δικαιούνται. Και όπως η τήρηση του Συνταγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων έτσι και η σωστή παιδεία επαφίεται στον πατριωτισμό κάποιων πεφωτισμένων δασκάλων και καθηγητών που προσπαθούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν ο,τι καλύτερο μπορούν στους μαθητές τους.

Σήμερα δεν ήθελα να μιλήσω για το εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα του. Σήμερα ήθελα να μιλήσω για τους δασκαλους και τους καθηγητές εκείνους που κάποτε μας έδωσαν το «ευ ζειν». Που τους θυμόμαστε μετά σε όλη μας τη ζωή και τους μνημονεύουμε κάθε φορά που κάτι μας θυμίζει τα λόγια που πρωτακούσαμε από εκείνους. Για όσους βάλαν την μικρή σπίθα της ποίησης, της λογοτεχνίας και της τέχνης στην ψυχή μας. Που μας χάρισαν όραμα και πίστη στον εαυτό μας. Και ήθελα να πω σε όλους όσους έχετε κάνει την παιδεία των νέων σκοπό της ζωής σας να μην παραιτείστε από την προσπάθεια όσο και να είναι τραγικά δύσκολες και απαράδεκτες οι συνθήκες. Γιατί σίγουρα οι μαθητές εκείνοι που θα περάσουν από τα χέρια σας και εσείς θα καταφέρετε να αγγίξετε την ψυχή τους, όσο κι αν δεν μπορείτε να τους θυμάστε εσείς όλους, θα σας θυμούνται εκείνοι και θα σας ευγνομωνούν σε όλη τους τη ζωή.

Σήμερα «έφυγε» ένας τέτοιος δικός μου άνθρωπος. Σαν ύστατο αντίο λοιπόν θα της αφιερώσω τους στιχους του Καβάφη που εκείνη μου έμαθε με την ελπίδα ότι, ως τώρα τουλάχιστον, αυτή τη παρότρυνση της προσπάθησα να την ακολουθήσω όσο μπορούσα:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

http://tvxs.gr/

Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Η υπόθεση της ανήλικης που η αστυνομία απομάκρυνε από ζεύγος Ρομά στα Φάρσαλαανέδειξε σημαντικότατες αδυναμίες της διοίκησης, ως προς την προστασία των ανηλίκων αλλά και ως προς την προστασία από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη μισαλλοδοξία ολόκληρων ομάδων του πληθυσμού όπως οιΡομά, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Λογοκρισία ή σεβασμός στη θρησκεία του άλλου


Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Η τέχνη είναι συνηθισμένη στο να γίνεται μήλον της έριδος, ανάμεσα σε καλλιτέχνες, καλλιτεχνικούς φορείς και θεσμούς και πολιτικές ή θρησκευτικές ηγεσίες.

Τα παραδείγματα, ακόμα και από την σύγχρονη και πρόσφατα δημιουργία, είναι αμέτρητα. Πριν λίγες μέρες ένα βίντεο τάραξε τα νερά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «Nympea» του Κορσικανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Ange Leccia, όπου το γνωστό πανέμορφο μοντέλο και ηθοποιός Λετίσια Κάστα, εμφανίζεται ως Οφηλία κάτω από το νερό σε μια αισθησιακή κίνηση-χορογραφία. Κάποια στιγμή, φευγαλέα, φαίνεται το μπούστο της. Μικρό το κακό. Ή μάλλον δεν υπάρχει κανένα κακό. Μια τέτοια εικόνα φυσικά δεν έχει τίποτα το προκλητικό. Προβαλλόταν όμως, στο Αλατζέ Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε ΣυγχρονηςΤέχνης «Παλιές διασταυρώσεις-Make it new ».

Ήταν η πρώτη φορά που ο χώρος φιλοξένησε μια εικαστική έκθεση. Όχι βέβαια, για πολύ, γιατί το έργο μεταφέρθηκε πριν λίγες μέρες στη Μονή Λαζαριστών. Η τουρκική κυβέρνηση ήταν αυτή που ζήτησε την απόσυρση του, ύστερα από διαμαρτυρία μουσουλμάνων. Το Αλατζά παραχωρείται σε μεγάλες γιορτές, όπως στο Ραμαζάνι, στους μουσουλμάνους για προσευχή και για αυτό οι Τούρκοι επισκέπτες ενοχλήθηκαν από την προβολή του άσεμνου για αυτούς βίντεο. Αλλά και από κάτι επιπλέον: το βίντεο τοποθετήθηκε στον χώρο που «βλέπει» προς τη Μέκκα, καλύπτοντας το ιερό.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε αμέσως την δυσαρέσκεια του. «Δεν μας αρέσουν οι παρεμβάσεις και οι υποδείξεις», είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τότε ήταν που γνωστοποιήθηκε το περιστατικό, δηλαδή την προηγούμενη Παρασκευή, παρόλο που η ιστορία είχε ξεκινήσει μέρες. Ωστόσο, παρενέβη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το βίντεο μεταφέρθηκε στη Μονή Λαζαριστών.

Το ελληνικό ΥΠ ΕΞ έδωσε την εντολή, χωρίς να ζητήσει να μάθει τι εστί Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά και χωρίς να ζητήσει να δει το βίντεο. Δεν υπήρξε ποτέ τέμενος, απλά παραχωρείται στους μουσουλμάνους για προσευχή. Ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας και λειτούργησε ως πτωχοκομείο.

Προκύπτουν δύο ερωτήματα. Μιλάμε για λογοκρισία ή σεβασμό στην θρησκεία των άλλων; Από την μία, η ελληνική πλευρά «βαράει προσοχή» στο αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να αποσυρθεί το βίντεο από τον χώρο, από την άλλη όμως, αυτό έγινε τελικά με συμφωνία τόσο του Γάλλου δημιουργού, όσο και της διευθύντριας της οργάνωσης, αλλά και της επιμελήτριας της έκθεσης. Ο ίδιος μάλιστα, ο δημιουργός, αποδέχτηκε αμέσως την ιδέα να μεταφερθεί σε άλλο χώρο το έργο του, σεβόμενος ένα αίτημα που είχε να κάνει με ζητήματα θρησκείας και πίστης. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση μάλλον μιλάμε, για συναινετική λογοκρισία.

http://www.topontiki.gr/

Χαντ-μπολ: Νέο πλήγμα με Γεωργιάδη στην Εθνική ανδρών


Μετά τον τραυματισμό του Γρηγόρη Σανίκη ήρθε νέο πλήγμα για την Εθνική Ανδρών εν όψει των αναμετρήσεων με Ολλανδία και Βέλγιο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2015.

Μετά τον τραυματισμό του αριστερού ίντερ της ΑΕΚ ακόμα ένας συμπαίκτης του τέθηκε

Ελέγχουν τον Γιάννο για τα εξοπλιστικά...

Στους ανακριτές πόρισμα του ΣΔΟΕ...

Οι εισαγγελείς διαφθοράς την ερχόμενη βδομάδα θα αξιολογήσουν το πόρισμα από το ΣΔΟΕ, που αφορά στον οικονομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του τέως υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με...πληροφορίες, ο έλεγχος που είχε αρχίσει από το 2010, φαίνεται να βρίσκει αναπάντητα ερωτήματα γύρω από διάφορα ποσά που αφορούν τον κ. Παπαντωνίου, τόσο κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης όσο και στην υπόθεση περί ανακριβούς πόθεν έσχες, του ίδιου και της συζύγου του.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, φαίνεται να αξιοποιεί στοιχεία από γερμανικές δικογραφίες, για εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων κατά την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο οικονομικός και φορολογικός έλεγχος είχε ξεκινήσει μετά από εντολή της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου η οποία τώρα και θα αξιολογήσει τα όποια ευρήματα του ΣΔΟΕ.

crimenet.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Η κ. Κεφαλογιάννη ενέκρινε … στον εαυτό της 25.000€

του Νίκου Σέκερη
Την ώρα που στην Ελλάδα κλείνουν νοσοκομεία, χιλιάδες γιατροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό και οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Τουρκία όποτε χρειαστούν νοσηλεία για να μην πεθάνουν...
περιμένοντας κάποιο ελικόπτερο για αεροδιακομιδή, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη διαφημίζει τον ελληνικό ιατρικό τουρισμό στη Νέα Υόρκη!

Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει το e-reportaz.gr με ημερομηνία 23.9.2013 και η οποία φέρει τη διαβάθμιση “Εξαιρετικώς επείγον”, η ίδια υπουργός Τουρισμού ενέκρινε στον…

Χόρτο έφαγες, μάχαιρα θα λάβεις

Θεολόγος Αλεξανδράτος

Εφόσον οι συντηρητικές κοινωνίες δεν επιτρέπουν τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, τα προβλήματα από την παράνομη χρήση της παραμένουν πολλά και ποικίλα. Ο κόσμος που δεν μπορεί να βρει το αγαπημένο του «χόρτο» ελεύθερα., το φυλά ως κόρη οφθαλμού και αν το χάσει από μια ατυχή πράξη, τότε εξαγριώνεται και φτάνει στα άκρα.

Η Σέϊντι Σκοτ, κάτοικος της Ντάνια Μπιτς στην Φλόριντα, πήγε την Κυριακή το βραδάκι να στρίψει και να απολαύσει το αγαπημένο της τσιγάρο. Διαπίστωσε με φανερή έκπληξη ότι το απόθεμά της είχε εξαφανιστεί. Έκανε το σπίτι άνω – κάτω και τελικά διαπίστωσε ότι το «χόρτο» της είχε καταναλωθεί από τον σκύλο του φίλου της και συγκάτοικου.

Η δεσποινίς Σκοτ έγινε έξαλλη και κατηγόρησε τον Κέβιν Ουίγκινς για την απώλεια της μαριχουάνας. Κουβέντα στην κουβέντα, τα αίματα άναψαν, το «χόρτο» δεν υπήρχε για να της ηρεμήσει και τελικά άρπαξε ένα μαχαίρι και επιτέθηκε στον (πρώην μάλλον) αγαπημένο της. Ο Ουίγκινς προσπάθησε να προστατευτεί από τα χτυπήματα και μέχρι να φτάσει η αστυνομία την οποία φώναξαν οι γείτονες είχε υποστεί διάφορα τραύματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι καθώς και μια μεγάλη τομή στο χέρι.

Οι αστυνομικού συνέλαβαν την Σκοτ και την οδήγησαν για τα περαιτέρω αφού δεν πείστηκαν από την δικαιολογία της ότι κατά τη διάρκεια του καυγάς «ο Ουίγκινς επανειλημμένα έπεσε πάνω στο μαχαίρι της».

Μετά την επίδεση των τραυμάτων του στο νοσοκομείο ο σοκαρισμένος άνδρας πήρε τον (χαρούμενο) σκύλο του και τράβηξε για άλλες πολιτείες.

http://www.topontiki.gr/

ΣΕΒ προς ευρωπαίους εταίρους: Το δόγμα σας μας καταστρέφει όλους

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
«Δέσμια μίας ορθοδοξίας που έχει αναγορεύσει σε δόγμα τις πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη υφίσταται  τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση του παραγωγικού της ιστού και την αποδυνάμωση της κοινωνικής της συνοχής. Το πάλαι ποτέ ισχυρό ευρωπαϊκό όραμα απονομιμοποιείται στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικιστικό λαϊκισμό.

Η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται μόνο με γραφειοκρατικούς σχεδιασμούς και κανονιστικές αποφάσεις.  Απαιτεί ριζοσπαστικές επιλογές και πολιτικές μακράς πνοής για να  αναγεννηθεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών.»  Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώπιον του Προέδρου και της ανώτατης ηγεσίας της Ε.Ε., μιλώντας σήμερα (Πέμπτη, 21.10.2013) το πρωί, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης εργαζομένων- εργοδοτών και κοινοτικών αξιωματούχων με θέμα την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής.

Ο πολιτικός χρόνος, υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος, όπως και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης τρέχουν γρηγορότερα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.  Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης καλούνται να ξαναδούν τη δημοσιονομική πολιτική όχι ως δόγμα λιτότητας αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης.  Να υιοθετήσουν στοχευμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα Βορά – Νότου.  Να αναμορφώσουν χωρίς να συρρικνώσουν το κοινωνικό κράτος. Και να επιδιώξουν να γίνει επιτέλους το ευρώ ένα πραγματικά ενιαίο νόμισμα, μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της έκδοσης ευρωομολόγων.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόβλημα τονίζοντας: Οι εταίροι μας καταλογίζουν στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο μεταρρυθμιστική απροθυμία και ολιγωρία, καθώς και αποτυχία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ίσως αυτό να αληθεύει. Εκείνο, όμως, που από πλευράς μου θέλω να τονίσω, είναι ότι τη διαχρονική αυτή υστέρηση την  πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο.

Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης ισοδυναμεί με δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, χωρίς να προσφέρει διέξοδο.  Αν για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να επιδοθεί ειλικρινά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, για την Ευρώπη είναι αναγκαίο να άρει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από το βάρος του δημόσιου χρέους.   Γιατί μόνο τότε θα εισρεύσουν κεφάλαια, θα γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της οικονομίας - όλα βασικές προϋποθέσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.  

http://tvxs.gr/

Σαμαράς προς Μέρκελ: Γιατί η Ελλάδα λέει "ΟΧΙ"

Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία το "όχι" της σε οποιαδήποτε νέα μέτρα και παρεμβάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί της στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης»

Κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο των περιφερειών στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που διοργάνωσε, στο ξενοδοχείο Costa Navarino, στη Μεσσηνία, η περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και επισήμανε ότι εκεί οι περιφέρειες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ενώ οι πόροι που θα έχουν να διαχειριστούν θα είναι σημαντικά αυξημένοι, σε σχέση με τα χρήματα που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν.

Μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέφερε, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης: «Οι Έλληνες απλώνονται παντού στον κόσμο εδώ και αιώνες. Κι όσο μακρύτερα φτάνει η δράση τους και οι επιτυχίες τους τόσο η ψυχή τους φωλιάζει πάντα εδώ, στην Ιθάκη τους! Από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα μέχρι σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου».

«Είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να επανατοποθετήσουμε μαζί τον στόχο, να περιγράψουμε τον βηματισμό, να σχεδιάσουμε τις μικρές – μικρές εκείνες αλλαγές που θα κατορθώσουν να φέρουν τη μεγάλη ανατροπή στην Πελοπόννησο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Οι περιφέρειες είναι αυτές, είπε ο Πέτρος Τατούλης, που δίνουν ελπίδα στη χώρα να βρει γρήγορα τον δρόμο της στην πρόοδο. Αυτές, είπε, μπορούν να ανατρέψουν το face loss που υποστήκαμε ως τόπος και λαός, την ώρα που το κεντρικό κράτος θα επιχειρεί για δεκαετίες ακόμη την επίλυση των δύσκολων δημοσιονομικών ζητημάτων.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, εκδότης - διευθυντής της «Realnews», ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε πως «πρέπει επιτέλους να δώσουμε ένα τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. Πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσουμε τη νοοτροπία του Ελλαδισμού με τις αξίες του Ελληνισμού».

Στον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως μηχανών της οικονομικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, «είμαστε στην εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε κομπιούτερ από την άμμο, η Ελλάδα μπορεί και εάν θέλει να πατήσει στα πόδια της και να παίξει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης».

Η πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ) Άρτεμις Π. Σιμοπούλου Μ.D. μίλησε για την ξεχωριστή σημασία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και τις επιστημονικές αποδείξεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ερευνητικών κέντρων για τη διατροφή στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η έλλειψη στατιστικών στοιχείων για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ορθής πολιτικής στην Υγεία και τη Διατροφή.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κατά την ομιλία του ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μακρής (Australia), που μίλησε στους συμπατριώτες του για την κτηματο- μεσιτική αγορά, τον τουρισμό και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στους νέους Έλληνες και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Χρήστος Μπάρλας, ιδρυτής του ellines.com, ο οποίος τόνισε ότι η ιστοσελίδα θα υποστηρίζει, θα προβάλλει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για ανάλογες πρωτοβουλίες.

http://www.topontiki.gr/

Ένας εγχώριος Ντοστογιέφσκι

Του Παντελή Μπουκάλα

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την πρόσφατη δήλωση του κ. Β. Πολύδωρα. Και προσπαθώ να καταλάβω αν της αξίζει να συμπεριληφθεί στον τιμητικό κατάλογο με τα «λόγια μεγάλων ανδρών» ή ήταν μια κουβέντα της στιγμής, που η αξία της έγκειται στο ότι θα παιχτεί σε σταθμoύς και κανάλια (άρα θα αποφέρει τον του θορύβου στέφανον) και όχι στο τι όντως φανερώνει και τι πιθανόν υποδηλώνει.

Θυμίζω το απόφθεγμα του πρώην προέδρου της Βουλής, αφορμή του οποίου στάθηκε το «αντιστάσεως στόρυ» που διακινεί η κυβέρνηση, απογοητευμένη από το «επιτυχίας στόρυ», που τρεκλίζει παρά περπατάει: «Να προσέχουν μη στενοχωρήσουν τους δανειστές μας και θυμώσουν. Δηλαδή εάν δεν είναι οριζόντια τα πρόσθετα μέτρα, θα είναι καλά; Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουμε, με τους ηλίθιους που κυβερνάμε και με τον πόνο τους». Οσο είδα, το σχόλιο αυτό χαρακτηρίστηκε «άκρως ειρωνικό» και «καυστικό». Και ελάχιστη σημασία δόθηκε στην απόφανση περί «των ηλιθίων που κυβερνάμε», που είναι πολύ βαριά, εκτός και υποθέσουμε ότι ειπώθηκε απλώς για να τροφοδοτήσει την περιρρέουσα ελαφρότητα. Ο ίδιος ο ρήτορας, πάντως, τη χαρακτήρισε «ηθικό επιμύθιο». Την αξιολόγησε, δηλαδή, ως σοβαρή, όχι ως αστεϊσμό.

Αν λοιπόν τα πράγματα είναι σοβαρά, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις. Πρώτη, ότι όσα είπε ο κ. Πολύδωρας ανήκουν στην τυπική κατηγορία «Ατάκες της Στιγμής», στόχος των οποίων δεν είναι το καθαρό νόημα, αλλά ο ήχος, ο ντόρος μάλλον, η βαβούρα, ο σαματάς: μιλάμε όχι για να πούμε κάτι με ουσία, αλλά για να ειπωθεί από κανάλι σε κανάλι και από μπλογκ σε μπλογκ ότι κάτι είπαμε και να ξανακερδίσουμε έτσι ένα εκλογικώς ωφέλιμο μερίδιο δημοσιότητας.

Δεύτερο ενδεχόμενο, να υπάγονται οι διαπιστώσεις του κ. Πολύδωρα στην κατηγορία «Παραπονεμένα Λόγια». Εδώ συσσωρεύονται οι ρήσεις όσων πολιτικών ανακαλύπτουν τη γοητεία της κριτικής μόνον όταν βρεθούν έξω από το κλειστό σύστημα της εξουσίας· όταν, δηλαδή, πάψουν να κατέχουν μικρό ή μεγάλο θώκο, οπότε, πικραμένοι και με την πεποίθηση ότι αδικήθηκαν, ενίστανται, ψέγουν το κόμμα τους και την κυβέρνησή του, παίρνουν κάποια απόσταση, ώσπου να τους ξανασυνετίσει το άγχος μήπως βρεθούν οριστικά εκτός παιχνιδιού, τιμωρημένοι από τον ενοχλημένο αρχηγό.

Η κυνική βυρωνική διάγνωση περί «των ηλιθίων που κυβερνάμε» μπορεί να ανήκει και στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία, διατηρεί, ωστόσο, την αυτοτέλειά της. Οπότε αναρωτιόμαστε: Εννοεί, άραγε, ο κ. Πολύδωρας ότι οι εξουσιάζοντες αντιμετωπίζουν πάντοτε τους εξουσιαζόμενους ως ηλίθιους ή αυτό συμβαίνει ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση, που άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα πράττει; Κι όταν υπούργευε και ο ίδιος, μας μεταχειριζόταν επίσης ως ανόητους εμάς τους κυβερνώμενους ή άφηνε αυτή τη δουλειά στους εν εξουσία αδελφούς του; Ο,τι κι αν ισχύει, ακόμα κι αν πρόκειται για αντεστραμμένη κολακεία, παραμένουμε «ηλίθιοι». Δηλαδή προσβεβλημένοι.

Καθημερινή

tvxs.gr

Δώστε τη μάχη να σώσετε τις καταθέσεις του κοσμάκη!

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Κι αυτό οι πάντες το αντιλαμβάνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε πάνω σε στην τεχνο – γραφρειοκρατική λογική των Βρυξελλών αδυνατεί να δίνει πραγματικές λύσεις και σε πραγματικά προβλήματα. Συνήθως παίζει «κλωτσοσκούφι» με το χρόνο , με αποτέλεσμα κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, να μετατρέπεται σε «κρίση πανικού» και αξιοποιώντας αυτή την ψυχολογία να εφαρμόζει οριζόντια

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Κατά τον δέκατο ένατο αιώνα και σ’ ένα μεγάλο διάστημα του εικοστού, ο ευτραφής άν­θρωπος αποτελούσε προσω­ποποίηση του ευτυχούς και επιτυχη­μένου στη ζωή ατόμου και αντιπροσω­πευτικό δείγμα ευμάρειας και πλούτου. Με δυο λόγια, ο ευτραφής, αυτός που διέθετε επάρκεια φαγητού, προσήλ­κυε τον θαυμασμό. Αντίθετα από τις επιταγές της μόδας τού σήμερα, που το υπέρτατο στυλ υπαγορεύει σκελετω­μένους ανθρώπους, αυτούς που στους δυο προηγούμενους αιώνες θεωρού­σαν ως την απόλυτη προσωποποίηση της φτώχειας και της δυστυχίας – ως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα μιζέριας.

Κατ’ αντιστοιχίαν, ήταν η εποχή που το ψωμί στο τραπέζι αποτελούσε τεκ­μήριο ευτυχίας – κανονική ευλογία Θεού – αντίθετα από τις επιταγές των σύγχρονων διαιτολόγων που το πρώτο πράγμα που εξόρισαν από το καθημε­ρινό φαγητό ήταν το ψωμί, η πρώτη ύλη που έθρεψε για αιώνες την ανθρωπό­τητα. Το ψωμί εξέπεσε ως τροφή και η παρουσία του στο τραπέζι κατέστη δη­λωτικό φτώχειας, μιζέριας και υπανά­πτυξης.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με διά­φορα επαγγέλματα. Ποιος τολμούσε τα τελευταία τριάντα χρόνια του οργιώδους καταναλωτικού μας οίστρου να απευθυνθεί σε έναν τσαγκάρη για να φτιάξει τα παπούτσια του; Κι όμως, ο τσαγκάρης μαζί με μια σειρά απαξιω­μένων, εξαφανισμένων επαγγελμάτων επανέρχονται στη ζωή μας. Όπως η τι­μή του περιφρονημένου ψωμιού απο­κτά αξία, ένα καθαρό ρούχο ξανακερ­δίζει την προσοχή μας.

Γύρω μας ξαναζωντανεύει ένας ολό­κληρος ξεχασμένος, βυθισμένος στην άφρονα περιφρόνησή μας, μικρόκο­σμος. Αίφνης ο παρατημένος κήπος μας στο χωριό αποκτά ξεχωριστή αξία, τα εγκαταλελειμμένα χωράφια, οι πορτοκαλεώνες, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, ό,τι μας περίσσευε και μας γεννούσε την περιφρόνηση, γίνεται ως εκ θαύ­ματος πολύτιμο και αποσπά την προσο­χή μας. Μαζί με αυτά, ξαναβρίσκουμε τους χαμένους μας εαυτούς, τις κρυφές απλές χαρές μας, τη χαμένη μας περί­σκεψη.

Η εποχή της κρίσης μάς δίνει εκ νέου μια νέα δυνατότητα: να ξαναγεννηθού­με, σοφότεροι, περισσότερο ανθρώπι­νοι, με μεγαλύτερη κατανόηση για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, με λιγό­τερη «υπεροψία και μέθη». Η ζωή, ακό­μα και στην πιο αποτρόπαιη έκφρασή της, έχει τον τρόπο της να γεννά από τις τέφρες της ελπίδα, χαρά, μέλλον.

http://www.topontiki.gr/

Ξεσκονίζουν το ληξιαρχείο Αθηνών

Στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας του Δήμου Αθηναίων στο Ληξιαρχείο της πρωτεύουσας, εντείνουν τις υπόνοιες για ενδεχόμενη ύπαρξη κυκλώματος σε ό,τι αφορά τις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων.
Όπως είπε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα και είτε θα αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν, είτε οι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Καλσόν για άντρες...

Δείτε και τους Σαμαρά-Γεωργιάδη ... μεταμφιεσμένους!...

Σούπερ Βλέποντας τις δημιουργίες του Tzampa Nintza, σκέφτομαι πόσο βολικά ήταν τα πράγματα για τις εκάστοτε κυβερνήσεις όταν...δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Ήταν περίπατος.

pitsirikos.net

http://nonews-news.blogspot.gr/

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Πέντε ομάδες συνεχίζουν αήττητες μετά και την 3η αγωνιστική

Δεν έκρυβε εκπλήξεις η 3η αγωνιστική στην Α2 ΕΣΚΑ-Η που διεξήχθη προχθές το βράδυ, αφού οι πέντε ομάδες που ήταν πριν το τζάμπολ στην κορυφή παρέμειναν και μετά.
Μια 5άδα που συγκροτείται από τους Απολλωνιάδα, Σφήκα, Αχαγιά'82, ΕΑ Παραλίας και Γύπα και με τους τρεις πρώτους μάλιστα να έχουν ξεκάθαρο στόχο την άνοδο στην μεγάλη τοπική

To success story των... σεντουκιών

Ενδείξεις φυγής καταθέσεων καταγράφονται στις τράπεζες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για οφειλέτες του Δημοσίου.

Αντιλαμβα­νόμενοι ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, να αποδυναμώσει τις τράπεζες και να διευρύνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, οι τραπεζίτες ενεργοποιούνται επιχειρώντας να στήσουν αναχώματα.

Αν η ρύθμιση για κατάσχεση καταθέσεων αποσυρθεί, τότε οι απαιτήσεις της τρόικας θα διογκωθούν και θα ενταθούν, οδηγώντας σε αμφι­σβήτηση του στόχου των εισπράξεων από φοροδιαφυγή και λη­ξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Όπως όλα δείχνουν, η πρωτοβουλία για κατάσχεση κα­ταθέσεων αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι, ενώ καθίσταται σαφές ότι μεγάλο μέρος των μεγαλοκαταθετών είναι και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Για τρία ευρώ

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθη­κε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τράπεζες, οι οποίες μετέφεραν τα προβλήματα και τις δυ­σλειτουργίες που παρατηρούνται από παρόμοια φαινόμενα. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί στον βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει για τα καλά – εκτός από το Δημόσιο – και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πλη­ρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος Νεκροταφείου!

Οι τράπεζες καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώνουν παρόμοια αιτήματα, που καταφθάνουν βροχή στα αρμόδια τμήματα, φθάνοντας συνολι­κά από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο τα 80.000. Όπως εξη­γούν αρμόδια στελέχη, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν τη σχετική διαδικασία, διασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου για το ακα­τάσχετο του μισθού ή της σύνταξης και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ή των 2.000 ευρώ, εάν πρόκειται για κοινό λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο αναμένεται να αυξη­θούν το προσεχές διάστημα με τη θεσμοθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της πρακτικής της ηλεκτρονικής κατά­σχεσης.

Ήδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επι­τρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες. Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γίνεται σή­μερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γρα­φειοκρατία για το θέμα.

Οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημό­σιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφει­λές. Η απόδειξη, άλλωστε, για το πότε ένας λογαριασμός είναι μισθοδο­τικός ανήκει στον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση, στην περίπτωση που τηρεί όλη τη μισθοδοσία του προσωπικού της σε συγκεκριμένη τράπεζα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ίδιος να πιστοποιήσει με βεβαίωση του εργοδότη ότι τα χρήματα που εκταμιεύονται είναι αποτέλεσμα της μισθωτής εργασίας που παρέχει σε συγκεκριμένο εργοδότη.

http://www.topontiki.gr/

Τελικά τα smartphones είναι υπολογιστές;

Η προσπάθεια της canonical να βγάλει ένα smartphone που κάνει τα πάντα ήταν η αφορμή για να τεθεί το ερώτημα. Μήπως στο μέλλον χρησιμοποιούμε απλά το κινητό μας για ό,τι...
σχετίζεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή;

Πως θα σου φαινόταν να έχει μια συσκευή 5 ινστών η οποία "φοράει" windows (ή mac), andoid, μπαίνει στο skype, συνδέεται με οθόνη, τρέχει photoshop, apache, ms studio και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς;

Η αίσθησή μας είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί αλλά πάντα θα υπάρχουν μεγαλύτερες σε διαστάσεις

Στους εισαγγελείς το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον Γ. Παπαντωνίου

Στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών βρίσκεται το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, μετά από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Αντιδρούν -επιτέλους!- οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ...

Στις επιλογές Βενιζέλου, να προσδέσει το κόμμα τους στο άρμα της Δεξιας!...

Μέχρι και το MEGA, το έκανε θέμα.  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αντιστάθηκαν στα "τετελεσμένα", την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, με... την οποία το πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικό Κίνημα καταντά και τυπικά συνιστώσα της ΝΔ.  

Κατά την επιεική εκφραση του ρεπόρτερ του ΜΕGΑ Χασαπόπουλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν στον Βενιζέλο, πως,  δεν υπαρχει για το κόμμα τους " κανένα όφελος από την απόλυτη συμπόρευση με τη ΝΔ" .

Και βεβαίως , επεσήμαναν και την ακροβασία Βενιζέλου με το λεγόμενο "κεντροαριστερό πόλο".
  Δεν μπορείς , του είπαν, να κάνεις άνοιγμα στην Kεντροαριστερά και ταυτόχρονα να δενεις το ΠΑΣΟΚ στο άρμα της Δεξιάς.

Και ακόμη ειναι η αρχη...

http://nonews-news.blogspot.gr

Μαύρος χρυσός σε λάθος χέρια

Από το κακό στο χειρότερο πάει μια από τις μεγαλύτερες – και στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία – επιχειρήσεις της χώρας. Τα τραγικά αποτελέσματα που εμφανίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) δημιουργούν πολύ σοβαρό προβληματισμό, καθώς οι επιδόσεις τους επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρη την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Τι φταίει γι’ αυτό;

Η συνισταμένη των αναλύσεων υποδεικνύει το μοντέλο διοίκησης της εταιρείας, το οποίο, παρότι αποτυχημένο, συνεχίζει να ορίζει τη μοίρα των ΕΛΠΕ. Όπως υποδεικνύουν τα... στάνταρ κάθε επιχείρησης, ένας μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα σαφώς και θα είχε πάει στο... σπίτι του, εάν η επιχείρηση, την οποία διαχειρίζεται, παρουσίαζε ζημιές της τάξης των 173 εκατ. ευρώ το εξάμηνο.
Κι όμως, στην περίπτωση των – θεωρητικά τουλάχιστον – κρατικών ΕΛΠΕ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον επικεφαλής της Γιάννη Κωστόπουλο, που ασκεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, θεωρείται μια «ιερή αγελάδα» στην ελληνική ενεργειακή πιάτσα και «βασιλεύει» με... πέντε πρωθυπουργούς. Τα ερωτήματα όμως πληθαίνουν μετά τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία, όπως λένε στην αγορά, έπαιξαν και σημαντικό ρόλο στην αναβολή της αποκρατικοποίησης της εταιρίας προς το... «βάθος» του 2014:
• Πώς καλύπτεται το δημόσιο συμφέρον από τέτοιες επιδόσεις, που μάλιστα έχουν παρατηρηθεί συχνά σε βάθος χρόνου;
• Ασκεί το κράτος, μέσω του ΥΠΕΚΑ, τον απαιτούμενο έλεγχο στις δραστηριότητες και τη διοίκηση της εταιρείας ή αυτή λειτουργεί ως κράτος εν κράτει; Τι λέει επ’ αυτού ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης;
• Τι λένε, επίσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος;
• Πώς φτάσαμε στην τελευταία μετοχική σύνθεση και τι προβλήματα διαμορφώνει (και αυτή) στην επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση του ομίλου;
Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον όμιλο των ΕΛΠΕ στα τέλη Αυγούστου αφιέρωσε ελάχιστες λέξεις για να καταγράψει τις ζημιές του ισολογισμού του εξαμήνου στα 173 εκατ. ευρώ. Αφιέρωσε όμως αρκετές εκατοντάδες για να επιχειρήσει να αντιστρέψει την εικόνα αυτή μιλώντας για αύξηση όγκων πωλήσεων και διπλασιασμό εξαγωγών λόγω λειτουργίας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας. Για να καταλήξει ότι ήταν το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διύλισης που επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία.
Ένα πρώτο ζήτημα είναι ότι, αφού όλα πήγαν καλά και τόσο οι πωλήσεις όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, πώς κατάφερε η διοίκηση να πέσει τόσο έξω... Η ίδια πάντως στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως «τα κέρδη επηρεάστηκαν από τις απώλειες αποτίμησης αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού, τις αυξημένες αποσβέσεις λόγω των υψηλών επενδύσεων των τελευταίων ετών καθώς και το ιδιαίτερα υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος που επηρεάζει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων».
Το ερώτημα που μπορεί να υποβάλει ένας απλός πολίτης είναι: Η διοίκηση δεν τα γνώριζε όλα αυτά, ιδιαίτερα όταν και το πρώτο τρίμηνο ήταν εξίσου αρνητικό, με ζημιές μετά από φόρους ύψους 78 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 71 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο;
Θεωρητικά θα έπρεπε να τα γνωρίζει, είναι η απάντηση, αλλά μάλλον το θέμα μας είναι αρκετά... θεωρητικό, αφού τότε η ίδια διοίκηση απέδιδε τις ζημιές του τρίμηνου στη «χειρότερη περίοδο πετρελαίου θέρμανσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα». Εξηγούσε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την πτώση κατά 70% της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης για το σύνολο της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα – ιστορικό χαμηλό – μετά τον πενταπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο...
Ακόμη και αυτό να έφταιγε, όμως, οι προσεκτικοί των ισολογισμών παρατήρησαν ότι σημαντική «ευθύνη» για την τραγική εικόνα των ΕΛΠΕ στο τρίμηνο είχε και η πτώση της τιμής του αργού, που μείωσε την αξία των αποθεμάτων. Στα συγκρίσιμα μεγέθη (αφού αφαιρεθεί η επίπτωση των διεθνών τιμών), λοιπόν, οι ζημιές είναι 21 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 45 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Η διοίκηση δεν είναι υπεύθυνη να «δει» μπροστά και να προφυλάξει την επιχείρηση από τέτοιες καταστάσεις;

Ασφυκτική πίεση

Προφανώς η διοίκηση δεν είχε τέτοιες αγωνίες, αφού στη σχετική του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος έλεγε τότε ότι «η κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς θέτει τις εταιρείες μας στον κλάδο λιανικής εμπορίας υπό ασφυκτική πίεση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη δραστικών αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας τους, με μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους».
Με δύο λόγια, θα πρέπει να κόψουμε τους μισθούς και να απολύσουμε κόσμο. Δικαιολογώντας δηλαδή τις μειώσεις αποδοχών που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο στον όμιλο των ΕΛΠΕ αλλά και ρίχνοντας δηλαδή... σέντρα για την ανακοίνωση της εθελουσίας εξόδου που ακολούθησε. Πριν όμως φτάσουμε εκεί θα πρέπει να σημειώσουμε τρία σημαντικά ζητήματα:
1 Πρώτον, σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με τις ζημιές των ΕΛΠΕ, ούτε καν στον οικονομικό Τύπο. Όταν πρόκειται για δημόσιο οργανισμό, δεν θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος; Ή θα πρέπει τα ΕΛΠΕ να γίνουν... Ολυμπιακή για να αρχίσουμε να ψάχνουμε τι πήγε στραβά;
2 Δεύτερον, επίσης κανείς δεν ανέτρεξε στις εκτιμήσεις της ίδιας της διοίκησης (και οι αναλυτές μαζί της) τον Οκτώβριο του 2012 για τα αποτελέσματα του 2013. Την περίοδο εκείνη προέβλεπαν αύξηση της οργανικής ανάπτυξης κατά 40%, με πρόβλεψη για EBITDA 700 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή φυσικά της νέας μονάδας διύλισης.
Όπως είπαμε, στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου δόθηκε βάρος στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων και στα EBITDA, σημειώνοντας ότι τα συγκρίσιμα ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς να αναφέρεται το ποσό για το περυσινό αντίστοιχο μέγεθος. Ο λόγος είναι ότι και τα προσαρμοσμένα EBITDA αλλά και τα επίπεδα της προσαρμοσμένης κερδοφορίας ήταν πολύ χαμηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις.
Την περίοδο εκείνη όμως η διοίκηση Κωστόπουλου, γνωρίζοντας τα δεδομένα, προχώρησε (στο τέλος Απριλίου 2013) στην έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ (με κουπόνι 8%, ας όψονται τα χρηματοοικονομικά...). Η επιτυχία ήταν αναμενόμενη με τη ζήτηση επτά φορές μεγαλύτερη και τις εγγραφές στα 3,5 δισ. ευρώ. Το κρυφό χαρτί της κίνησης ήταν ότι τότε οι επενδυτές δεν ήξεραν τα αποτελέσματα (ούτε του πρώτου τριμήνου) και είχαν ενημέρωση μόνο από τις επίσημες προβλέψεις της διοίκησης και το... copy paste των αναλυτών.
Κυρίως όμως δεν γνώριζαν το αρνητικότερο σκηνικό που θα ακολουθούσε το άκρως αρνητικό σκηνικό του δεύτερου τριμήνου. Τότε ο Κωστόπουλος δήλωνε ότι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης ευρωομολόγου στην ιστορία της Ελληνικά Πετρέλαια επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας. Η έκδοση έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού μας προγράμματος και την εκκίνηση και εμπορική λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας». Το τι έγινε τελικά το μάθαμε τον Σεπτέμβριο....
3 Τρίτον, ότι, από τις ζημίες των 173 εκατ. ευρώ, τα 95 εκατ. προκύπτουν από τη διαφορά αποτίμησης αποθεμάτων και τα υπόλοιπα 78 εκατ. ευρώ είναι καθαρές λειτουργικές ζημίες. Θέμα που, εκτός από την άστοχη πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου, θέτει και άμεσο ζήτημα επενδυτικής στρατηγικής.
Προφανώς η χρονική συγκυρία της τεράστιας (2 δισ.) επένδυσης της Ελευσίνας δεν αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή. Και όταν η μονάδα άρχισε να λειτουργεί, τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν δραστικά. Μεταγενέστερα είναι πιθανό οι συνθήκες να αλλάξουν και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ να επιστρέψει σε θετικότερες αποδόσεις. Μέχρι τότε όμως οι μέτοχοι (τόσο το Δημόσιο όσο και οι ιδιώτες και οι ξένοι) βλέπουν ζημιές, την ώρα που είχαν προετοιμαστεί για... μεγαλεία. Όλα αυτά είναι προφανέστατα ζητήματα διοίκησης. Μιας διοίκησης (διευθυντικών στελεχών και μελών Δ.Σ.) που μάλιστα αμείφθηκε με 934.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
Η ίδια διοίκηση βέβαια δεν είχε κανένα πρόβλημα να ανακοινώσει προ καιρού εθελουσία έξοδο για την απομάκρυνση έως και 300 εργαζομένων ή του 8% του εργατικού της δυναμικού – κυρίως για διοικητικό προσωπικό. Μάλιστα, στις αιτιάσεις των εργαζομένων, απάντησε υπεροπτικά: «Όπως όλες οι εταιρείες, και τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών της στους πελάτες και όλες της οι κινήσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
Και τι καλύτερο να περιμένει κανείς από μια διοίκηση η οποία το 2011 είχε ζητήσει μειώσεις αποδοχών σε συνάρτηση με πριμ παραγωγικότητας με το αιτιολογικό ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ απασχολούνται λιγότερες ημέρες από τους συναδέλφους τους, καθώς οι Έλληνες δουλεύουν 197 μέρες τον χρόνο, στην Ισπανία 211, στην Ιταλία 232, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γερμανία 244 και σε Ουγγαρία, Ρωσία και Ρουμανία 261 μέρες...
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ απασχολούν περίπου 4.000 άτομα προσωπικό και το 80% αυτών εργάζεται στην Ελλάδα.
Προφανώς στα ΕΛΠΕ επιθυμούν να ασχολείται κανείς μόνο με τις «επιτυχίες» τους και ποτέ με τις αστοχίες. Και φυσικά ούτε λόγος για τα συμβόλαια της διοίκησης.

Μερικά ερωτήματα

Επί τη ευκαιρία, καλό είναι να απαντηθούν από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ μερικά ακόμη ερωτήματα:
1 Πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι η πίστωση σε κάποιους μεμονωμένους προμηθευτές των ΕΛΠΕ, όταν άλλοι προμηθευτές πιέζονται να πληρώνουν σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια;
2 Αγόρασε η εταιρεία πλοία αμφιβόλου ποιότητας από επιχειρηματία σε τιμές που προκάλεσαν έκπληξη στην αγορά;
3 Γιατί τα ΕΛΠΕ μείωσαν τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Λιβύη και προς όφελος τίνος;
Και τέλος: Έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τα παραπάνω; Έχει απαντήσεις – πέρα από αυτές που χρωστάει η ίδια η εταιρεία;
Νέο Δ.Σ. αλλά με τα ίδια «κεντρικά» πρόσωπα

Στα τέλη Ιουνίου του 2013, μετά την... εξαιρετική αυτήν οικονομική πορεία, το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ τροποποιήθηκε σημαντικά με την ανάδειξη νέου συμβουλίου. Σε αυτό όμως παρέμειναν όλα τα «κεντρικά» πρόσωπα. Το Δημόσιο, που διορίζει επτά μέλη, τοποθέτησε τους Χρήστο - Αλέξη Κομνηνό, Ιωάννη Κωστόπουλο, Ιωάννη Σεργόπουλο, Βασίλειο Νικολετόπουλο, Άγγελο Χατζηδημητρίου, Χρήστο Ραζέλο και Ιωάννη Ράπτη.
Η συμφερόντων της οικογένειας Λάτση μέτοχος εταιρεία «Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.» τοποθέτησε τους Αχιλλέα Βάρδα και Ανδρέα Σιάμιση. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. είναι οι Π. Οφθαλμίδης και Κ. Παπαγιαννόπουλος ενώ από την Ειδική Συνέλευση των Μετόχων της μειοψηφίας αναδείχτηκαν οι Θεόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς. Τη δουλειά βέβαια θα φέρουν σε πέρας οι ίδιοι. Δηλαδή τα εκτελεστικά μέλη, που είναι οι Κωστόπουλος, Κομνηνός (από το Δημόσιο), Βάρδας και Σιάμισης (από την οικογένεια Λάτση), με τον πρώτο και τον τελευταίο να έχουν απόλυτο λόγο στις εξελίξεις.
Τα διοικητικά των ΕΛΠΕ ήταν ανέκαθεν μια περίπλοκη υπόθεση.  Ο όμιλος Λάτση μπήκε μετοχικά με περίπου 36% στα ΕΛΠΕ με τη συμφωνία του 2003, η οποία προέβλεπε διορισμό της διοίκησης από το Δημόσιο για πέντε χρόνια. Μετά το διάστημα αυτό η συμφωνία όριζε την κατάργηση της δέσμευσης, υπό τον όρο ότι υπάρχει έγκριση από το 50% συν μία μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Από το 2007 οι εταιρείες της οικογένειας Λάτση ελέγχουν σχεδόν το 41% (40,984%) του ομίλου και είναι πλέον μεγαλύτερος μέτοχος από το Δημόσιο, που κατέχει το 35,4%.
Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε αλλαγή στο διοικητικό status quo του ομίλου, που ακόμα στηρίζεται στην άτυπη συμφωνία Δημοσίου - Λάτση του 2007, με την επιλογή του Κωστόπουλου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Με δυο λόγια ο Κωστόπουλος συνεχίζει να προτείνεται από το Δημόσιο, να εγκρίνεται από τον Λάτση και να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές... παραμένοντας ο «εγγυητής» της βελούδινης συμφωνίας, που πρακτικά εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο μέτοχο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πριν από τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ ο Κωστόπουλος ήταν εκεί διευθύνων σύμβουλος από το 2001...
Η δαιδαλώδης διοίκηση όσο και η μετοχική ασάφεια ταλαιπωρούσαν ανέκαθεν την υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Τώρα, με τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα, η κατάσταση είναι χειρότερη, με την αποκρατικοποίηση να πηγαίνει... βαθιά μέσα στο 2014. Γιατί;
Κατ’ αρχάς, ας μην ξεχνάμε ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ «λογικά» ακολουθούσε τη ΔΕΠΑ, ώστε να μπορέσουν τα ΕΛΠΕ να πουληθούν σε όσο το δυνατόν υψηλότερο τίμημα, έχοντας ενισχύσει την αξία τους μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου τους στη ΔΕΠΑ. Η ζημιά που έγινε με τους Ρώσους στη ΔΕΠΑ την άνοιξη και η καθυστέρηση του νέου διαγωνισμού (επίσης για το 2014) ζημιώνει τον όμιλο των ΕΛΠΕ. Ζημιά θεωρείται και η καθυστέρηση της είσπραξης του ποσού (212 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί στο μερίδιο των ΕΛΠΕ για το 35% που κατέχει εμμέσως στον ΔΕΣΦΑ. Εάν σε αυτό προστεθούν και οι ζημιές, το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο.
Υπάρχει βέβαια και ένα τελευταίο ερώτημα: Ποιος Έλληνας επενδυτής ή ξένος όμιλος θα ενδιαφερόταν να πάρει το 35% των ΕΛΠΕ όταν ο όμιλος Λάτση έχει το πάνω χέρι και μπορεί να διοικήσει άνετα με την υφιστάμενη δομή;
Πριν από δύο χρόνια οι φήμες έλεγαν ότι ένα αραβικών συμφερόντων χαρτοφυλάκιο ενδιαφέρεται για το ποσοστό του Δημοσίου ώστε να συμμετάσχει στα ΕΛΠΕ από κοινού με την PO&IH, προκειμένου στη συνέχεια να «χτυπήσουν» ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ... Τα αποτελέσματα, γνωστά. Στη σημερινή συγκυρία ήταν η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, που διέρρευσε ότι δύο από τις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, η Rosneft και η Gazpromneft, ο επενδυτικός βραχίονας της Gazprom, ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ΕΛΠΕ. Πραγματικότητα ή «χείρα βοήθειας», θα δείξει...

http://www.topontiki.gr/