Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Πού είναι το ευρωπαϊκό χρήμα;

Τάσος Τέλλογλου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ισχυρίζεται ότι διαθέτει 500 εκατομμύρια ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά έχουν διατεθεί μόνο 50 εκ. «Γιατί;», ρώτησα. «Οι τράπεζες, που πρέπει να τα διαθέσουν με εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεν έχουν» ήταν η απάντηση από τα πιο επίσημα χείλη. Αλλά τα παράδοξα με το ευρωπαϊκό χρήμα που υπάρχει αλλά δεν φθάνει στην πραγματική οικονομία, επειδή υπάρχει και η τραπεζική πραγματικότητα, δεν σταματούν εδώ.

Ο ζυθοποιός Θανάσης Συριανός, της Ζυθοποιίας Αταλάντης, βρήκε έναν Γερμανό προμηθευτή και εξαιτίας του γεγονότος ότι συνήψε μαζί του μία σύμβαση προμηθείας εξοπλισμού, το γερμανικό δημόσιο του εξασφάλισε μία εγγύηση 4 εκατομμυρίων ευρώ. Έλα όμως, που οι ελληνικές τράπεζες δεν δεχόντουσαν την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, διότι δεν είχαν να δώσουν προφανώς χρήματα στον άνθρωπο. Οι δε γερμανικές, τον ρώτησαν αν έχει κάποια θυγατρική στη... Βουλγαρία, όπου το ρίσκο της χώρας αξιολογείται χαμηλότερα από τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα. Ένας άλλος ομότεχνος του Συριανού, που κατάφερε να ανοίξει μετά από δυόμισι χρόνια μία «τραπεζική γραμμή», βρέθηκε μπροστά στον όρο πως πρέπει να αποδεχθεί νομισματική ρήτρα προκειμένου να του δανείσει η ελληνική τράπεζα - προφανώς διότι αντίστοιχο όρο αντιμετώπιζε και το πιστωτικό ίδρυμα από τον εξωτερικό δανειστή και, συνεπώς, μετέφερε τον όρο στον πελάτη.

Ασφαλώς, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό και δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι μανδαρίνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Βερολίνο, όταν τους τίθεται το ζήτημα, σφυρίζουν αδιάφορα και λένε ότι θα λυθεί μακροπρόθεσμα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση. Πώς το έλεγε ο Κέυνς; «Μακροπρόθεσμα όλοι θα έχουμε πεθάνει».

http://www.protagon.gr/

B' Eθνική: Αγωνία στον Πύργο για την ένσταση του Βύζαντα

Μεθαύριο Πέμπτη (17/10) θα κριθεί η τύχη του αγώνα του Βύζαντα με τον Πανηλειακό που είχε λήξει με νικητή τον Πανηλειακό με 2-1, όμως η ομάδα των Μεγάρων έκανε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Μαρτίνου.
Συγκεκριμένα, οι Μεγαρείς είχαν καταθέσει

ΤΟΝ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ Ανοικτή πολιτική επιστολή Γ.Λαγού προς Ν.Δένδια

Η επιστολή είναι συνταγμένη σε έντονο ύφος. Π.χ. αναφέρει: "Αυτός που κατηγορεί εμάς για φασίστες, για εγκληματίες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για έλα δημοκράτη Δένδια. Δείξε μας που μένεις εσύ και που εγώ. Δείξε μας τι καταθέσεις έχεις στις τράπεζες εσύ και τι εγώ. Πες μας με πόσους αστυνομικούς συνοδεία κινείσαι εσύ και με πόσους εγώ.
Έλα δημοκράτη Δένδια, περιμένω. Έλα. Κάντο να γελάσει ο κόσμος.
Έλα να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ποιος είναι ο δημοκράτης και ποιος ο φασίστας. Σε περιμένω Δένδια. Είσαι τόσο καθαρός, άλλωστε, τόσο δημοκράτης".
Ολόκληρη η πολιτική επιστολή του βουλευτή έχει ως εξής:
«Βγήκε, λοιπόν, ο μασόνος Δένδιας και αποφάσισε ότι δεν θα απαντάει στις ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής. Δεν θα απαντάει σε 460.000 Έλληνες. Γιατί; Γιατί έτσι «γουστάρει» δημοκρατικά και πολιτισμένα. Και ποιος του έδωσε το δικαίωμα αυτό; Κανείς. Το αποφάσισε μόνος του, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου.
Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς έτσι κι αλλιώς το είχε πράξει ατύπως εδώ και πολλούς μήνες. Στα δεκάδες ερωτήματά μας δεν είχε απαντήσει παρά σε ελάχιστα. Και καλά έκανε, γιατί με τις κωμικές του απαντήσεις είχε δημιουργήσει στιγμές απείρου κάλλους στη Βουλή.
Είχαμε δακρύσει από τα γέλια ακούγοντας τον Δένδια να μην μπορεί να δώσει μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση. «Αυτός» ο «σοβαρός» και «έγκυρος» πολιτικός είχε εξευτελιστεί όσες φορές τόλμησε να προσπαθήσει να απαντήσει στα ερωτήματα της Χρυσής Αυγής. Και τώρα προκαταλαμβάνοντας την απόφαση της δικαιοσύνης, μας λέει ότι δεν απαντάει.
Αυτός ο δημοκράτης. Αυτός που κατηγορεί εμάς για φασίστες, για εγκληματίες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για έλα δημοκράτη Δένδια. Δείξε μας που μένεις εσύ και που εγώ. Δείξε μας τι καταθέσεις έχεις στις τράπεζες εσύ και τι εγώ. Πες μας με πόσους αστυνομικούς συνοδεία κινείσαι εσύ και με πόσους εγώ. Έλα δημοκράτη Δένδια, περιμένω. Έλα. Κάντο να γελάσει ο κόσμος. Έλα να αποδειχτεί για μια ακόμη φορά ποιος είναι ο δημοκράτης και ποιος ο φασίστας. Σε περιμένω Δένδια. Είσαι τόσο καθαρός, άλλωστε, τόσο δημοκράτης.
Α! και κάτι άλλο. Τα πιστά σκυλιά σου που έστειλες και μου ρήμαξαν το σπίτι, τι έγινε;
Δεν βρήκαν τελικά ούτε ναρκωτικά, ούτε όπλα, ούτε εκδιδόμενες γυναίκες, ούτε «ξεπλυμένα χρήματα»;
Τα βαλιτσάκια της ΕΥΠ που με παρακολουθούσαν τι βρήκαν; Τίποτα!
Και πως εσύ με βαφτίζεις "ένοχο" όπως και τους Συναγωνιστές μου; Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα; Μήπως οι φίλοι σου στις μασονικές στοές;
Πάντως ο κόσμος ξέρει την αλήθεια. Εσύ με τα μασονάκια και τις δημοσιογραφάρες είστε εναντίον μας. Ο απλός λαός που τραβάει την ταλαιπωρία είναι μαζί μας. Είναι με την Χρυσή Αυγή. Το 7,5% και το 8% των δημοσκοπήσεων δεν είναι τίποτα. Και γι' αυτό τρέμετε. Ξέρετε την αλήθεια. Άντε τώρα, βρείτε κανέναν ακόμα από τους αξιόπιστους μάρτυρες που έχετε βρει.
Εξάλλου που ξέρεις μπορεί εκτός από το ότι σφάζαμε αρνιά στις στάνες, να αρμέγαμε κιόλας. Θα είναι κι αυτό μια συνταρακτική εξέλιξη στην υπόθεση. Γρήγορα τον επόμενο μάρτυρα.
Υ.Γ. Περιμένω την αντιπαράθεση που ανέφερα πιο πάνω. Του δημοκράτη Δένδια και του φασίστα Λαγού. Θα έχει πλάκα.
Συναγωνιστές το παραμύθι τους καταρρέει καθημερινά. Η πίστη μας και η ιδεολογία μας θα κερδίσουν κι αυτή τη μάχη. Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες αφοσιωμένοι στον αγώνα μας. Με τιμή και απόλυτη αφοσίωση.
ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
ΚΑΙ επειδή τον πειράζει πολύ...
ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Κεφαλογιάννη στη Μόσχα

Τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, που εξελίσσεται πλέον σε «κεντρική τουριστική αγορά για την Ελλάδα», πραγματοποιεί η υπουργός Τουρισμού... Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επεσήμανε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς τη χώρα μας είναι απόλυτα ικανοποιητική».

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ "ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ" Πορεία προς την άβυσσο: Εκτόξευση ελλειμμάτων-κατάρρευση εσόδων

Απίστευτη διεύρυνση του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό για το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου δείχνουν τα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εν μέσω παγώματος των δημοσίων επενδύσεων και εξαθλίωσης όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά- τα οποία, σημειωτέον, διαφέρουν από τα αντίστοιχα που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών καθώς περιλαμβάνουν δαπάνες για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος- το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 8,8 δισ. ευρώ έναντι 6,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα ταμειακά στοιχεία της ΤΕ καταγράφουν για το εννεάμηνο πρωτογενές έλλειμμα 3,3 δισ., διευρυμένο σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 543 εκατ. ευρώ.
 
Δηλαδή μιλάμε για κραχ, με την κατάσταση να χειροτερεύει καθημερινά όταν στην κυβέρνηση αερολογούν περί "πρωτογενούς πλεονάσματος".
 
Βέβαια διευκρινίζεται ότι αν στα ταμειακά στοιχεία του Προϋπολογισμού συμπεριληφθούν τα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Υποσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 4.820 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
 
Μα, ακόμα κα ένα νοικοκυριό αν δεν πληρώσει τις υποχρεώσεις του (ρεύμα, ΟΤΕ, τόκοι πιστωτικών καρτών κλπ) πλεονασματικό θα είναι...
 
Περίπου όσο έχει ανακοινώσει δηλαδή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε ταμειακή βάση τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν φέτος ΜΕΙΩΣΗ κατά περίπου 4% στα 32,7 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο περυσινό εννεάμηνο), παρά την τρέλα των φορολογικών μέτρων που επιβάλλει καθημερινά η κυβέρνηση και η τρόικα.
 
Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% στα 42,6 δισ. ευρώ.
 
Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 33,6% στα 8,7 δισ. ευρώ έναντι 6,6 δισ. ευρώ πέρυσι. Μικρή μείωση κατέγραψε μόνο η δαπάνη για τόκους του Δημοσίου Χρέους η οποία διαμορφώθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ έναντι 5,9 δισ. ευρώ πέρυσι.
 
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει πώς τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων μειώθηκαν κατά 12 δις ευρώ ή σε ποσοστό 12,3% σε σχέση με πέρυσι.
Διέλυσαν τα νοικοκυριά και τσάκισαν τα εισοδήματα τους. Τα εισοδήματα που δηλώθηκαν έφτασαν τα 82,7 δις ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 94,3 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως γκρέμισαν και τη φοροδοτική τους ικανότητα. Πέρυσι είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 6,8 δις ευρώ, ενώ φέτος μετά βίας φθάνουν τα 3,6 δις ευρώ. Μείωση της τάξεως του 47%.
Έσπειραν ανέμους, με ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, νέους φόρους, περικοπών μισθών και συντάξεων και θερίζουν θύελλες με τα έσοδα του κράτους να βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση».
Από τα 5.568.605 φορολογούμενους ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι που επιβιώνουν με το επίδομα ανεργίας. Φρόντισε γι’ αυτό η κυβέρνηση που με την πολιτική την οποία εφαρμόζει κατέστρεψε τον ιδιωτικό τομέα και έβαλε «χέρι» και στο δημόσιο τομέα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet

A1 Bόλεϊ: Οι διαιτητές των αγώνων της 2ης αγωνιστικής...

Για το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη ετοιμάζεται η ομάδα βόλεϊ της Παναχαϊκής, για το πρώτο ταξίδι φέτος στην Α1 εθνική, μεθαύριο στην Αλεξανδρούπολη κόντρα στον τοπικό Εθνικό.
Και οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με νίκη και οι παίκτες του Άρη Αγγελόπουλου είναι

Στην Καλαμάτα ρυμουλκήθηκε πλοιάριο με 73 σύρους μετανάστες

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 73 λαθρομετανάστες από τη Συρία, εκ των οποίων 44 άνδρες, 11 γυναίκες και 18 παιδιά. Στην Καλαμάτα ρυμουλκήθηκε το πρωί της Τρίτης το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν σύροι μετανάστες, και έμεινε από καύσιμα το βράδυ της Δευτέρας ανοικτά της Πύλου.

Το κόλπο της επαναφοράς των ενόχων διαχειριστών δεν θα περάσει

(Απάντηση στο 58 στροφών κεντροαριστερό πλυντήριο)
Η πρωτοβουλία των κατεστημένων δυνάμεων να ποδηγετήσουν τον ανένταχτο προβαδίζοντα, εν είδη προβάτου, ψηφοφόρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και να τον βάλουν στο μαντρί, να τον σφάξει ο τσοπάνος, δεν θα πετύχει!

Νεκρός στο παγκάκι

Του Μάριου Διονέλλη

Για ακόμα μία φορά έφτασε στις ειδήσεις ο θάνατος ενός άστεγου. Ξανά στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά, που κατά τα άλλα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις ως προς την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των αντίστοιχων εσόδων.

Ο προηγούμενος, πέθανε αβοήθητος δίπλα στο φωταγωγημένο δέντρο λίγο μετά την πρωτοχρονιά του 12. Ο προχθεσινός στο παγκάκι της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Πώς είναι άραγε να πεθαίνεις σε έναν σπουδαίο δρόμο, με βαριά ταμπέλα; Εκεί δίπλα στους περαστικούς, που για καιρό τον είχαν συνηθίσει να γυροφέρνει στην περιοχή. Το ασθενοφόρο απλά διαπίστωσε τον θάνατό του μαζί με την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος…

Σε ολόκληρη την Κρήτη δεν υπάρχει ούτε ένας ξενώνας για τους άστεγους. Φταίει η γραφειοκρατία και κάποιες κοινές υπουργικές αποφάσεις που δε βγήκαν ποτέ. Κι όμως ειδικά στα Χανιά υπάρχουν δεκάδες εγκατελειμένα κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τουλάχιστον 200 καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν είτε στο δρόμο είτε σε μη επαρκή παραπήγματα.

Ομοίως και στο Ηράκλειο, τουλάχιστον 100 άνθρωποι ζητούν βοήθεια σε τακτική βάση από ένα υποτυπώδες «ημερήσιο» κέντρο του Δήμου, που όμως και εκεί δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει τις νύχτες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Κρήτης. Έχω ξαναγράψει και πιο παλιά ότι δε μετράνε όλοι οι θάνατοι το ίδιο. Θάνατοι σαν αυτούς τρυπάνε με βία όχι μόνο το success story του Σαμαρά αλλά και τη δική μας ευκολία του «έλα μωρέ», του «κάτι θα γίνει», του «κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα».

Για αυτούς τους δύο δε θα προλάβουν να αλλάξουν.

Ο ένας ήταν 63, ο δεύτερος 60.

Και μπαίνει οι χειμώνας…

Πίσω Σελίδες

tvxs.gr

Τα παπούτσια του Δούναβη – Το πιο συγκινητικό μνημείο στην μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τους Ναζί [εικόνες]

Δεκάδες μπρούτζινα παπούτσια κοσμούν το πεζοδρόμιο δίπλα στη Γέφυρα των Αλυσίδων στον Δούναβη, αποτελώντας ένα μνημείο- ορόσημο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 45.

Καστοριά: Κλοπή 435 βιζόν – Μπήκαν από το παραθυράκι

Ξημερώματα, στη διάρκεια Σαββατοκύριακο, έσπασαν το τζάμι από ένα μικρό παράθυρο στο πλάι και μπήκαν οι ληστές στη γουνοποιητική επιχείρηση, στην περιοχή του Δισπηλιού!

Πολύ κέντρο, λίγο αριστερά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Για πολιτικό κείμενο που φιλοδοξεί να γίνει η βάση διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα, δυνάμεις και πρόσωπα για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς -με τον ανομολόγητο στόχο να είναι η τρίτη δύναμη πίσω από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές-, το κείμενο των 58 προσωπικοτήτων, από τον πολιτικό χώρο, την εκπαιδευτική κοινότητα και τον πολιτισμό, σίγουρα μπορεί να αποτελέσει την εκκίνηση διαδικασιών και ζυμώσεων.

Ενδεχομένως να απαντηθούν μέσα στο χρόνο και να έχουν άδικο όσοι έσπευσαν από την αρχή να μηδενίσουν, προβλέποντας αποτυχία, ή να αποθεώσουν τα αναπάντητα πολιτικά ερωτήματα. Σίγουρα όμως κάποιες αντικειμενικές παρατηρήσεις μπορούν ήδη να γίνουν.

Παρατήρηση πρώτη. Το κείμενο, σε ό,τι αφορά το πολιτικό διά ταύτα, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Δεν οριοθετεί τις σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει αναφορά -πέραν της κριτικής που ασκείται- στο ποιες θα πρέπει να είναι οι σχέσεις του νέου πολιτικού φορέα -εφ' όσον προκύψει- με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και έχει βάσιμες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ακόμα δεν προσπαθεί καν να δώσει στίγμα για ερωτήματα άμεσα που ήδη τίθενται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν απαντώνται. Ποια θα είναι η θέση του νέου πολιτικού φορέα έναντι της δικομματικής κυβέρνησης;

Προτείνεται να συνεχιστεί και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ή όχι; Τι θα πει ο νέος φορέας -εφ' όσον προκύψει, ξανασημειώνουμε- για την πολιτική των συνεργασιών με άλλους χώρους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Θα στηρίξει, για παράδειγμα, υποψήφιο της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιον από τους μεγάλους δήμους με πολιτική σημασία εφ' όσον του προταθεί; Μία πρώτη απάντηση σε όλα αυτά είναι πως το κείμενο επιχειρεί να θέσει τα διακυβεύματα της περιόδου και όχι να απαντήσει σε πολιτικά ερωτήματα. Και πως οι απαντήσεις σε πολιτικά ερωτήματα θα δοθούν από τους συντελεστές του νέου πολιτικού φορέα στον κατάλληλο χρόνο.

Παρατήρηση δεύτερη. Οι συμμετέχοντες είναι λιγότεροι από όσους προσεγγίστηκαν αλλά για διάφορους λόγους είτε απέφυγαν να υπογράψουν και δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν δημοσίως το εγχείρημα το επόμενο διάστημα είτε ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν. Κακά τα ψέματα, οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί παρέπεμπαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, ενώ την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο πολλοί υποστηρίζουν ότι το όλο εγχείρημα φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη δόση σημερινού ΠΑΣΟΚ, από αυτή που κάποιοι θα ήθελαν για να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να αποφασίσουν να συμμετάσχουν, ή από αυτή που θα ήθελε η κοινή γνώμη για να πειστεί ότι στόχος είναι να κτιστεί κάτι νέο.

Παρατήρηση τρίτη. Το κείμενο είναι πολύ κεντρώο και πολύ λιγότερο αριστερό, περισσότερο συμβατικό και λιγότερο ριζοσπαστικό, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλα κείμενα όσων υπογράφουν που είναι γνωστά και έχουν θίξει καίρια ζητήματα της κρίσιμης περιόδου που βιώνουμε. Μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη του συγγραφέα (ή των συγγραφέων) να τηρήσει ισορροπίες. Ο ριζοσπαστισμός όμως είναι αναγκαίο συστατικό της όποιας πολιτικής κίνησης φιλοδοξεί να γεννηθεί μέσα σε συνθήκες πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, και απουσιάζει.

Παρατήρηση τέταρτη. Είναι σαφές ότι το κείμενο επιχειρεί να είναι υπερβατικό. Δεν αποδέχεται την αντίθεση «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που όμως ακόμα διαιρεί την ελληνική κοινή γνώμη, δεν αποδέχεται το δικομματισμό «Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ» ως ισχυρό, ενώ είναι. Δίνει δηλαδή την εντύπωση ότι αναφέρεται περισσότερο στο αύριο (και μάλιστα σε ένα αύριο υπό πολύ αισιόδοξες προϋποθέσεις για την οικονομία και την πολιτική ζωή) και λιγότερο στο σήμερα.

enet.gr

Habertürk: Οι Έλληνες δεν έχουν λεφτά για να κάνουν αερομαχίες

Οι Έλληνες δεν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας γιατί δεν έχουν χρήματα, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Habertürk. Η τουρκική εφημερίδα Habertürk ισχυρίζεται πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να κάνει αερομαχίες στο Αιγαίο λόγω οικονομικής κρίσης και επικαλείται στρατιωτικά στοιχεία.

Nομοθετούν για να την γλυτώσουν! Ακυρώνουν τις μηνύσεις περι «ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» που εκρεμμούν

Είναι κοινά αποδεκτό και εμφανές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των σύγχρονων Ελλήνων, ότι οι επικρατούσες οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2013, έχουν ισοπεδώσει, αν όχι εξαφανίσει, την έννοια της Ισηγορίας, Ισονομίας, Ισοκρατίας στην Ελλάδα.

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως εις ό,τι αφορά την διαπλοκή και διαφθορά του δημοσίου βίου έρχεται ένα πρωτοφανές για τα παγκόσμια δεδομένα νέα τροπολογία που ετοιμάζεται από το Yπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο ΑΦΑΙΡΟΥΝ τα άρθρα 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία)!

Μάλιστα βιάζονται τόσο πολύ να τον περάσουν που ενώ η τροπολογία είχε αρχικά κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τελικά θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (!!!).

Παραδέχονται μάλιστα ότι η αλλαγή έγινε διότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Τι θα γίνει με τις μηνύσεις περι «ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» που εκρεμμούν (Βλέπε εδώ);;;;

Και δεν είναι το μόνο ΓΕΓΟΝΟΣ!

Τον Ιούλιο του 2013 αλλάξανε το ποινικό κώδικα προκειμένου να γλυτώνουν με τα κλοπιμαία!

Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης θα μπαίνει στη φυλακή για οφειλή ακόμα και μερικών εκατοντάδων ευρώ στο δημόσιο, ενώ η Δικομματική Κυβέρνηση της προδοσίας και του ξεπουλήματος, φροντίζει να «πέσουν» στα ελαφρά, όλοι όσοι από τη Μεταπολίτευση και μετά έτρωγαν με χρυσά κουτάλια το δημόσιο χρήμα.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο 298 του νέου Ποινικού Κώδικα, που σχετίζεται με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην παράγραφο 3.

Άρθρο 298
Υπεξαίρεση
1. Όποιος ιδιοποιείται παράνομα ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα που περιήλθε στην κατοχή του με οποιονδήποτε τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση ως δύο έτη ή χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή.
2. Αν πρόκειται για αντικείμενο που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω ανάγκης ή λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, επιτρόπου ή κηδεμόνα του παθόντος ή ως μεσεγγυούχου ή διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή και αν το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, μεκάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
3. Αν η υπεξαίρεση στρέφεται άμεσα κατά του ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το αντικείμενό της είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας επιβάλλεται κάθειρξη ως δεκαπέντε έτη και χρηματική ποινή.
4. Με το ξένο πράγμα εξομοιώνεται και: α) το τίμημα που έλαβε ο υπαίτιος για κινητό πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να το πουλήσει, καθώς και β) το κινητό πράγμα που απέκτησε ο υπαίτιος με χρήματα ή με άλλο πράγμα που του το είχαν εμπιστευθεί για να αγοράσει ή να ανταλλάξει αντίστοιχα το πράγμα που απέκτησε.
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος Ποινικού Κώδικα καταργούνται οι ακόλουθοι ειδικοί νόμοι:
1)Ν. ΤΟΔ΄/1871«περί της καταδιώξεως της ληστείας»
2)Ν. ΥΙΕ/1871«περί τροποποιήσεως άρθρων τινών του περί καταδιώξεως της ληστείας νόμου»
3) Ν. ΩΞΗ/1880 «περί καταδιώξεως της ληστείας»
4) Ν. 4277/1929 «περί τηλεγραφικής ανταποκρίσεως» 5) Ν. 1608/1950 «περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων για τους καταχραστάς του Δημοσίου»
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι, αντικαθίστανται τα ισόβια του Ν.1608/1950 με ποινή κάθειρξης 15 ετών. Έτσι πολιτικοί πρωταγωνιστές σκανδάλων που είχαν, έχουν και στο μέλλον θα βάλουν το δάχτυλο στο μέλι, θα είναι και πάλι ελεύθεροι πολύ σύντομα.

Συγκεκριμένα, τα 15 έτη κάθειρξης με καλή διαγωγή και με συμμετοχή σε μερικές δραστηριότητες των φυλακών, μπορούν να μειωθούν σε 4 έτη!

Ενώ λοιπόν οι κλέφτες του Δημοσίου Χρήματος θα «ξεκουραστούν» για μία 4ετία στη φυλακή, μετά θα είναι και πάλι ελεύθεροι να απολαύσουν τα όσα κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια, οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, ενώ ο Ελληνικός Λαός θα βλέπει συνεχώς το βιοτικό του επίπεδο να κατρακυλά σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας.

Θυμίζουμε επίσης τον επαίσχυντο νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών που ισχύει.

Να μην ξεχάσετε να τους ξαναψηφίσετε..για να μας “σώσουν”..

Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ 1, του νόμου περί ευθύνης υπουργών που ψηφίστηκε το 2003 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ,
Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους
Μόνο τα λαμόγια μπορούν να ασκήσουν δίωξη στα λαμόγια…

Νόμος 3126: Ποινική ευθύνη των Υπουργών

triklopodia

http://aienaristeyein.com/

Το εβδομαδιαίο παραλήρημα του Θεόδωρου Πάγκαλου

Ο κύριος «μαζί τα φάγαμε» ξαναχτύπησε πιστός στη συνήθειά του με νέα δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας το κόμμα της Αριστεράς «πατέρα της θεωρίας των δύο άκρων». Για μία ακόμη φορά επιτέθηκε επί προσωπικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπάγγελτο». «Η μόνη του δραστηριότητα είναι ότι καταλάμβανε το σχολείο του κάθε τόσο και το έκλεινε» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας το παραλήρημά του ο πρώην αντιπρόδρος της κυβέρνησης του μνημονίου.

Πιστός στις συνήθειές του δεν δίστασε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, πως μαζί με την Χρυσή Αυγή και σε συντονισμό μαζί της, «εξαπέλυσε ένα κίνημα πολιτικής και ιδεολογικής βίας που μπορεί να οδηγήσει και σε περιπτώσεις σαν του άτυχου Φύσσα στο Κερατσίνι ή μπορεί να μην έχει οδηγήσει ακόμα».

Βέβαια δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς δεν δίστασε να δηλώσει ότι «έχει οδηγήσει στην περίπτωση των άτυχων που δούλευαν στη Μαρφίν, εκείνη τη μέρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από το μπλοκ του και αποφάσισαν να κάψουν τους απεργοσπάστες».

Εν τω μεταξύ ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει και το σχόλιο του Χρ. Βερναρδάκη στο Twitter, στο οποίο ειρωνευόμενος χαρακτήρισε ton k. Πάγκαλο «υπεύθυνο επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ».

http://www.koutipandoras.gr

Έλα να μάθεις στη Πλατεία Βάθης…

Μια από τις παλιές συνοικίες της Αθήνας. Τόσο παλιά που στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα εκτός σχεδίου πόλης. Η Βάθεια ή Βάθη βρίσκεται δυτικά της σημερινής οδού 3ης Σεπτεμβρίου και αποτελεί μια από τις παλιές συνοικίες της Αθήνας. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα εκτός σχεδίου.

Από την περιοχή εκείνα τα χρόνια κατέβαινε ο περίφημος χείμαρρος του Κυκλοβόρου. Σήμερα βρίσκεται ενκυβωτισμένος κάτω από την οδό Μάρνης. Εκεί το έδαφος δημιουργούσε ένα κοίλο βαθούλωμα. Μετά τις βροχές η μεγάλη έκταση λίμναζε με νερά. Έτσι οι διερχόμενοι έπρεπε να περάσουν του το βαθούλωμα προκειμένου να οδηγηθούν στο Μενίδι. Για αυτό έμεινε η περιοχή να αποκαλείται Βάθεια.


Ο δρόμος που ξεκινούσε από εκεί είχε δυο κλάδους. Ο ένας δρόμος οδηγούσε στο Μενίδι, πάνω στη σημερινή οδός Αχαρνών και ο άλλος στα Λιόσια, η αποκαλούμενη αργότερα οδός Λιοσίων. Για αυτό το λόγο για πολλά χρόνια βρίσκονταν εκεί οι αφετηρίες για τα λεωφορεία προς τις δυτικές συνοικίες.


Τα μικρά σπίτια που κτίστηκαν γύρω από την Βάθεια δημιούργησαν έναν πρώτο οικισμό για την περιοχή. Έτσι το κύρτωμα που υπήρχε στο έδαφος αποξηράνθηκε και δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ανοικτός χώρος. Στην ουσία ο χώρος αυτός ήταν ένας μεγάλος κόμβος της Αθήνας που συνέδεε τις γύρω περιοχές. Περιμετρικά από το άνοιγμα αυτό κατασκευάστηκαν μικρότερες δημόσιες νησίδες. Έτσι δημιουργήθηκε η Πλατεία Βάθης. Το όνομά της προήλθε από την παλιά Βάθεια.

Ωστόσο πολλές αναφορές θέλουν να μιλούν για τον γαιοκτήμονα Βάθη που του άνηκε η περιοχή.


Από τα υπόγεια νερά των ρεμάτων που έρεαν, βοήθησαν να αναπτυχθούν πολλές λεύκες γύρω από τη Βάθη. Η μεγαλύτερη από αυτές, η περίφημη Λεύκα της Βάθης κόπηκε το 1926. Από τα ξακουστά κτίσματα της συνοικίας ήταν εκείνο του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Μιχαήλ Βόδα Σούτσου που βρίσκονταν μέσα σε ένα τεράστιο κήπο. Αργότερα μετατράπηκε σε Άσυλο.


Από τις αρχές του `70 η περιοχή αρχίζει να αλλάζει χαρακτήρα. Η οικιστική ζώνη της πρωτεύουσας μετατοπίζεται προς την οδό Πατησίων. Εγκαθίσταται στην περιοχή πολλές βιοτεχνίες, επιχειρήσεις και ταβέρνες. Η Βάθη γίνεται μια εργατική περιοχή μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Γρήγορα στην περιοχή κατά μήκος της Λιοσίων έρχονται οι οίκοι ανοχής. Η περιοχή ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες γίνεται κακόφημη.


Τη δεκαετία του `80 ένα νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στην οδό Λιοσίων 22 φιλοδοξούσε να αποσυμφορήσει εκείνο της οδού Αθήνας. Η φιλοδοξία τότε ήταν να αποτελέσει την καρδία του Δήμου Αθηναίων με την στέγαση εκεί όλων των διοικητικών υπηρεσιών. Αυτό εν μέρει μπορεί να επιτεύχθηκε. Όμως αντί το νέο δημαρχείο να επιφέρει κινητικότητα και ανάπτυξη στη περιοχή γύρω της Πλατείας ήταν η αρχή για την εγκατάλειψη της συνοικίας.


Ακόμας και σήμερα η περιοχή μοιάζει αδιάβατη και επικίνδυνη. Η άλλοτε ελαφριά παραβατικότητα γίνεται πλέον οργανωμένο έγκλημα και εκμετάλλευση ακόμα και έξω από τα σκαλιά του Δημαρχείου… Το μόνο που άλλαξε ήταν ήταν το επίσημα όνομα της Πλατείας που μετονομάστηκε σε Ανεξαρτησίας χωρίς φυσικά ποτέ να καθιερωθεί στην χρήση. Ίσως γιατί το νέο βαρύγδουπο όνομα έχανε λίγο από την λαϊκότητα αλλά και την δημιουργία που είχαν προσδώσει οι Αθηναίοι στο “Πλατεία Βάθης”. Όσο για τον γραμματικό τύπο ακόμα οι γνώμες για το ορθό διίστανται. (Είναι “η Πλατεία Βάθης” αλλά “Στη Βάθη”)


Το 1979 στο δίσκο της Σωτηρίας Μπέλλου με μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης γράφει την περίφημη «Πλατεία Βάθης» που γρήγορα γίνεται ένα από τα κλασικά λαϊκά τραγούδια. Σαν λαϊκό ηθογράφημά της ο καλλιτέχνης μεταφέρει ένα κομμάτι ιστορίας της πλατείας.

ΑΣΤΥρίες

tvxs.gr

Ηλεία: Κλειστό τα Σαββατοκύριακα το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας!

Απαγορεύεται να… αρρωστήσουν οι κάτοικοι της ορεινής ζώνης του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπως καταγγέλλουν στo patrisnews.com.Το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας εδώ και καιρό λειτουργεί αυστηρά σε πενθήμερη βάση και δίχως εφημερίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να προσεύχονται μην αρρωστήσουν το Σαββατοκύριακο.

Το άκρον άωτον...

O Πάγκαλος εμπίπτει στη θεωρία των δύο άκρων, που ήταν το θέμα της «Ανατροπής». Επιανε και...τις δύο άκρες του τραπεζιού.

Το συμπέρασμα της συζήτησης; Δεν υπάρχει θεωρία των δύο άκρων, αλλά μ@λ@κί@ των δύο άκρων!

Λάκης Μπέλλος (efsyn.gr)

H NSA παρακολουθεί και τα mail;

H NSA παρακολουθεί και τα mail;
Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) καταρτίζει εκατοντάδες εκατομμύρια καταλόγους από τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους λογαριασμούς ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων πολλών Αμερικανών, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Washington Post.

Βόλεϊ: Nέα αναβολή στα πρωταθλήματα Α1 Γυναικών, Α2 Ανδρών - Γυναικών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΠΕ, μετά από εξουσιοδότηση του ΔΣ, συνεδρίασε χθες, σχετικά με το θέμα που υπάρχει με τις άδειες λειτουργίας των Κλειστών Γυμναστηρίων και κατ' επέκταση με τις άδειες διεξαγωγής των αγώνων.
Διαπιστώθηκε ότι, παρά την έκδοση,

Ένα εκατομμύριο πολίτες περιθάλπτει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής!

Ιατρείο για ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες εγκαινίασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος Β΄στη ΓΣΕΒΕΕ ως Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Δυτική Ελλάδα:Η ΕΛ.ΑΣ πάει... σχολείο!Ενημερωτικές διαλέξεις για τα ναρκωτικά και την οδική ασφάλεια.Συγκλονίζουν τα στοιχεία για το bulling!

Καταρτισμένοι Αξιωματικοί θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές διαλέξεις σε Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Αστυνόμος Β', Προιστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Σφέτσος και η ψυχολόγος Θεοδώρα Χασάπη.

Έχασε τη μπάλα ο Βενιζέλος με τους Anonymous!

Υποβάθμισαν το γεγονός από το υπουργείο παρόλο που διέρρευσαν email

Όπως αναφέρεται στο Cyberguerrilla.org οι χακτιβιστές διέρρευσαν 3.700 έγγραφα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Op Golden Dawn”, και σε αντίποινα για τις συλλήψεις μελών της αδελφής οργάνωσης lulz. Σε κείμενο τους αναφέρουν:“Όλοι ξέρουμε πόσο κακή είναι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, καθώς παράλληλα με το

Αστεγος στο BBC: Η κρίση θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά

Αφιέρωμα στην ελληνική μεσαία τάξη που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση κάνει το BBC στο οποίο μιλά ένας άστεγος που μένει σε καταφύγιο και βασίζεται στα γεύματα οργανώσεων για να επιβιώσει.
Ένας άστεγος καλλιτέχνης, ο Λίο όπως αναφέρεται από το BBC, ζει σε καταφύγιο εδώ και δύο χρόνια και διαπιστώνει ότι το διάστημα αυτό, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών, από την μεσαία τάξη, που ζητούν βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα.

ΦΙΦΑ: Διά βίου αποκλεισμός 14 διεθνών παικτών του Ελ Σαλβαδόρ

Την απόφαση να επεκτείνει την τιμωρία που έχει ήδη επιβληθεί σε 14 διεθνείς παίκτες του Ελ Σαλβαδόρ από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η FIFA.
Οι ποδοσφαιριστές κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα που έστηνε

Πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό – Έρευνα για τις επιπτώσεις

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει στον Θερμαϊκό Κόλπο ο πληθυσμός του μπλε καβουριού, ενός ξενικού είδους που έχει εισαχθεί από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό και έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, αυτό προκύπτει από μελέτη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για την πληθυσμιακή δομή του μπλε καβουριού στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα στον Όρμο της Μεθώνης.

Νίτσε: Θα πίστευα μοναχά σε ένα θεό που ξέρει να χορεύει

Σαν σήμερα, στις 15 Οκτωβρίου του 1844, έρχεται στον κόσμο ο Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος Φρήντριχ Νίτσε. Η σκέψη του επηρέασε σημαντικά μετέπειτα φιλοσόφους, λογοτέχνες και καλλιτέχνες και έθεσε νέες βάσεις στις υπαρξιακές ανησυχίες για τον άνθρωπο, τη φύση του και τα συστήματα του.

Γεννήθηκε  στο Ρένκεν της Πρωσικής Σαξονίας, από θρησκόληπτους γονείς. Ξεκίνησε σπουδές κλασικής φιλολογίας και θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης τις οποίες όμως εγκατέλειψε, καθώς δεν έδωσαν απάντηση στην θρησκευτικές του αμφιβολίες. Στη συνέχεια, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, υπό τον καθηγητή Φρήντριχ Βίλχελμ Ριτσλ. Δημοσίευσε τα πρώτα του φιλοσοφικά άρθρα εμπνευσμένος από την επαφή του με τη φιλοσοφία του Σόπενχαουερ.

Εχοντας ήδη μυηθεί στον κόσμο της κλασικής μουσικής, γνώρισε το μεγάλο μουσικό δραματουργό Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η φιλία τους θα διαρκέσει χρόνια μέχρι τη στιγμή που οι προοδευτικές ιδέες του Νίτσε θα έρχονταν σε σύγκρουση με τη θρησκοληψία, το σωβινισμό και τον αντισημιτισμό του Βάγκνερ. Το 1869 το Πανεπιστήμιο της Λειψίας του απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα χωρίς εξετάσεις ή διατριβή, με βάση τα δημοσιεύματά του.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, μετά τις ενθουσιώδεις συστάσεις του καθηγητή του Ριτσλ, τον εξέλεξε έκτακτο καθηγητή της Κλασικής Φιλολογίας. Τον επόμενο χρόνο ο Νίτσε έγινε Ελβετός υπήκοος. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία απαιτούν αλλαγή κλίματος. Ταξιδεύει συχνά και γράφει διαρκώς. Το 1878 εκδίδει το «Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο» , το 1885 εκδίδει μόλις 50 αντίτυπα του «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» ενώ το 1888 γράφει το «Λυκοφώς των Ειδώλων» , τον «Αντίχριστο» και ξεκινάει το αυτοβιογραφικό «Ecce Homo». Στις 25 Αυγούστου του 1900, σε ηλικία 56 ετών, ο Φρήντριχ Νίτσε πεθαίνει από πνευμονία στην πόλη της Βαϊμάρης.


Το έργο του Νίτσε διακρίνεται σε τρεις περιόδους. Αρχικά, φανερά επηρεασμένος από τον Σοπενχάουερ και το Βάγκνερ, διαπνεόταν από μία ρομαντική αντίληψη των πραγμάτων. Στη δεύτερη περίοδο, χειραφετημένος από τις επιρροές της πρώτης, ο Νίτσε πλέκει το εγκώμιο της λογικής και της επιστήμης, ανακλώντας την παράδοση των Γάλλων αφοριστών. Στην τρίτη και πιο ώριμη περίοδο, ο Γερμανός φιλόσοφος ασχολείται με το ζήτημα της καταγωγής και της λειτουργίας των αξιών στην ανθρώπινη ζωή. Ο Νίτσε προχώρησε σε μία ανάλυση και εκτίμηση των θεμελιωδών πολιτιστικών αξιών της φιλοσοφίας, της θρησκείας και της ηθικής των καιρών του. Με τον όρο «μηδενισμός» εννόησε των υποβιβασμό των υψηλών αξιών της εποχή του, την οποία θεωρούσε ότι χαρακτηρίζει ο παθητικός μηδενισμός.

Ουσιαστικά, θέλησε να πει πως ο θετικισμός του 19ου αιώνα είχε καταρρίψει την απολυτότητα που περιέβαλλε τις παραδοσιακές αξίες της θρησκείας και της φιλοσοφίας. Αντιεθνικιστής και απόλυτα αντιρατσιστής, προέβλεψε ότι το έργο του θα παρερμηνευθεί και ότι δύσκολα θα γίνει κατανοητό σε βάθος – και η Ιστορία έδειξε ότι είχε απόλυτο δίκιο. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η παρερμήνευση του έργου του από τους οπαδούς του ναζισμού, κυρίως εξαιτίας παρεμβάσεων της αδερφής του στα γραπτά του Νίτσε, μετά τον θάνατό του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει για τον Φ. Νίτσε

Μια μέρα εκεί που διάβαζα σκυμμένος στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, μια κοπέλα με ζύγωσε κι έγειρε από πάνω μου. Κρατούσε ανοιχτό ένα βιβλίο κι είχε βάλει το χέρι της κάτω από τη φωτογραφία ενός αντρός που ‘χε το βιβλίο, για να κρύψει τ’ όνομά του, και με κοίταζε με κατάπληξη. -Ποιος είναι αυτός; με ρώτησε δείχνοντάς μου την εικόνα. Σήκωσα τους ώμους: -Πώς θέλετε να ξέρω; Είπα.

-Μα είστε εσείς, έκαμε η κοπέλα, εσείς, απαράλλαχτος. Κοιτάχτε το μέτωπο, τα πυκνά φρύδια, τα βαθουλά μάτια. Μονάχα που αυτός είχε χοντρά κρεμαστά μουστάκια, κι εσείς δεν έχετε.

Κοίταξα αλαφιασμένος: -Ποιος είναι λοιπόν; Έκανα προσπαθώντας ν’ αναμερίσω το χέρι της κοπέλας, να δω τ’ όνομα.

-Δεν τον γνωρίζετε; Πρώτη φορά τον βλέπετε;

Ο Νίτσε! Ο Νίτσε! Είχα ακούσει τ’ όνομά του, μα δεν είχα ακόμα τίποτα διαβάσει δικό του.

-Δε διαβάσατε τη Γένεση της Τραγωδίας, το Ζαρατούστρα του; Για τον Αιώνιο Γυρισμό, για τον Υπεράνθρωπο;

-Τίποτα, τίποτα, απαντούσα ντροπιασμένος, τίποτα.

-Περιμένετε! Είπε κι έφυγε η κοπέλα πεταχτή.

Σε λίγο μου ‘φερνε το Ζαρατούστρα.

-Να, είπε γελώντας, να λιονταρίσια θροφή για το μυαλό σας – αν έχετε μυαλό. Κι αν το μυαλό σας πεινάει.

Ετούτη στάθηκε μια από τις πιο αποφασιστικές στιγμές της ζωής μου. Εδώ, στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, με τη μεσολάβηση μιας άγνωστης φοιτήτριας, μου ‘χε στήσει καρτέρι η μοίρα μου. Εδώ με περίμενε, φλογερός, αιματωμένος, μεγάλος πολεμιστής, ο Αντίχριστος. Στην αρχή με κατατρόμαξε. Τίποτα δεν του ‘λειπε: αναίδεια κι αλαζονεία, μυαλό απροσκύνητο, λύσσα καταστροφής, σαρκασμός, κυνισμός, ανόσιο γέλιο, όλα τα νύχια, τα δόντια και τα φτερά του Εωσφόρου.

Μα με είχε συνεπάρει η ορμή του κι η περηφάνια, με είχε μεθύσει ο κίντυνος και βυθίζουμουν μέσα στο έργο του με λαχτάρα και τρόμο, σα να ‘μπαινα σε βουερή ζούγκλα, γεμάτη πεινασμένα θεριά και ζαλιστικά σερνικολούλουδα. Βιάζουμουν να τελειώσουν τα μαθήματα στη Σορβόννη, να βραδιάσει, να γυρίσω σπίτι, να ‘ρθει η σπιτονοικοκυρά να ανάψει το τζάκι και ν’ ανοίξω τα βιβλία του –πυργώνουνταν όλα απάνω στο τραπέζι μου– και να αρχίζω μαζί του το πάλεμα.

Σιγά σιγά είχα συνηθίσει τη φωνή του, την κομμένη ανάσα του, τις κραυγές του πόνου του. Δεν ήξερα, τώρα το μάθαινα, πως κι ο Αντίχριστος αγωνίζεται κι υποφέρει όπως κι ο Χριστός και πως κάποτε, στις στιγμές του πόνου τους, τα πρόσωπά τους μοιάζουν. Ανόσιες μου φάνταζαν βλαστήμιες τα κηρύγματά του, κι ο Υπεράνθρωπός του δολοφόνος του Θεού.

Κι όμως μια μυστική γοητεία είχε ο αντάρτης ετούτος, μαυλιστικό ξόρκι τα λόγια του, που ζάλιζε και μεθούσε κι έκανε την καρδιά σου να χορεύει. Αλήθεια, ένας χορός διονυσιακός ο στοχασμός του, ένας όρθιος παιάνας που υψώνεται θριαμβευτικά στην πιο ανέλπιδη στιγμή της ανθρώπινης κι υπερανθρώπινης τραγωδίας. Καμάρωνα, χωρίς να το θέλω, τη θλίψη του, την παλικαριά του και την αγνότητα και τις στάλες τα αίματα που περιράντιζαν το μέτωπό του, σαν να φορούσε και τούτος, ο Αντίχριστος, αγκάθινο στεφάνι.

Σιγά σιγά, χωρίς να το ‘χω διόλου συνειδητά στο νου μου, οι δυο μορφές, Χριστός κι Αντίχριστος, έσμιγαν. Δεν ήταν λοιπόν ετούτοι οι δυο, προαιώνιοι οχτροί, δεν είναι ο Εωσφόρος αντίμαχος του Θεού, μπορεί ποτέ το Κακό να μπει στην υπηρεσία του Καλού και να συνεργαστεί μαζί του; Με τον καιρό όσο μελετούσα το έργου του αντίθεου προφήτη, ανέβαινα από σκαλί σε σκαλί σε μια μυστική παράτολμη ενότητα. Το Καλό και το Κακό, έλεγα, είναι οχτροί, να το πρώτο σκαλοπάτι της μύησης.

Το Καλό και το Κακό είναι συνεργάτες, αυτό είναι το δεύτερο, το πιο αψηλό σκαλοπάτι της μύησης. Το Καλό και το Κακό είναι ένα! Αυτό ‘ναι το πιο αψηλό, όπου ως τώρα μπόρεσα να φτάσω σκαλοπάτι. […] Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν.

Α! φώναζα αγαναχτισμένος, η παμπόνηρη θρησκεία που μετατοπίζει τις αμοιβές και τιμωρίες σε μελλούμενη ζωή, για να παρηγορήσει τους σκλάβους, τους κιότηδες, τους αδικημένους, και να μπορέσουν να βαστάξουν αγόγγυστα τη σίγουρη ετούτη επίγεια ζωή και να σκύβουν υπομονετικά το σβέρκο στους αφεντάδες! Τι οβραίικη Αγία Τράπεζα η θρησκεία ετούτη, που δίνεις μια πεντάρα στην επίγεια ζωή κι εισπράττεις αθάνατα εκατομμύρια στην άλλη! Τι απλοϊκότητα, τι πονηριά, τι τοκογλυφία! Όχι, δεν μπορεί να ‘ναι λεύτερος που ελπίζει Παράδεισο ή που φοβάται την Κόλαση.

Ντροπή πια να μεθούμε στις ταβέρνες της ελπίδας! Ή κάτω στα υπόγεια του φόβου. Πόσα χρόνια και δεν το ‘χα καταλάβει, κι έπρεπε να ‘ρθει ο άγριος ετούτος προφήτης να μου ανοίξει τα μάτια! […] Κι άξαφνα η Εκκλησία του Χριστού, όπως την κατάντησαν οι ρασοφόροι, μου φάνταξε μια μάντρα, όπου μερόνυχτα βελάζουν, ακουμπώντας το ένα στο άλλο, χιλιάδες πρόβατα κυριεμένα από πανικό κι απλώνουν το λαιμό κι αγλείφουν το χέρι και το μαχαίρι που τα σφάζει. Κι άλλα τρέμουν γιατί φοβούνται πως θα σουβλίζουνται αιώνια στις φλόγες, κι άλλα βιάζουνται να σφαχτούν για να βόσκουν στους αιώνες των αιώνων σε αθάνατο ανοιξιάτικο χορτάρι.[…]

http://tvxs.gr/

Παναχαϊκή: Ο... Καβακάς στο Παμπελοποννησιακό, εξώδικο από την ΠΑΕ!

Απίστευτα πράγματα είχαμε το απόγευμα σήμερα στην Παναχαϊκή, αφού ο Τίμος Καβακάς ήρθε το μεσημέρι στην Πάτρα και πήγε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο όπου έχει προπόνηση η ομάδα! 
Τον είδαν οι άνθρωποι του Δήμου στς πόρτες, τον είδαν μετά και κάποιοι παίκτες της Παναχαϊκής

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ενα νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 απέστειλε το οικονομικό επιτελείο προς έγκριση στην τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στους βασικούς συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού).

Κούφια η ώρα που… τους ακούει!

γραφει ο αρισταρχος

Κάποτε, θυμάμαι πιτσιρικάς, ακολουθούσα μια πομπή με μπροστάρηδες παπάδες και εξαπτέρυγα και την εικόνα της Παναγίας. Έκανε ένα μεγάλο γύρο με στάσεις και παρακλήσεις και κατέληξε πάλι από εκεί που ξεκίνησε, την εκκλησία. Θυμάμαι, οι μεγάλοι μιλούσαν για λιτανεία λόγω ανομβρίας. Και η παιδική μου ψυχή τα ερμήνευε με τον απλό τρόπο που είχε μάθει. Έκκληση στο Θεό, στην Παναγία να βρέξει για να υπάρχει παραγωγή. Την άλλη μέρα κοιτάζαμε στον ουρανό κάτι περίεργα συννεφάκια που θαρρείς και μας πήραν χαμπάρι και μας έκαναν πλάκα. Μαύριζαν δηλαδή κάπου κάπου, άσπριζαν αλλά μάλλον ήταν δύστοκα. Αργά το βράδυ μύρισε η γη μ’ εκείνη την μυρουδιά από όζον που σε κάνει να νιώθεις το αρχέγονο και τα φυτά τέντωσαν τα κεφαλάκια τους προς τον ουρανό θαρρείς και τον φιλούσαν. Ναι! Η λιτανεία κίνησε τη διαδικασία της βροχής. Για όσους το πιστεύουν,όπως οι ανθρώπινη αδυναμία μου με την υπερβατικότητα, οι υπόλοιποι δίνουν ο καθένας τη δική του… συμπτωματική ερμηνεία.

Πάλι έρχονται στο μυαλό μου παλιά πράγματα και φράσεις όπως να πούμε “κούφια η ώρα που ακούει ”, και μάλιστα η μάνα μου έκανε ένα συριγμό με τα χείλια της σαν να έδινε σφυριχτό φιλί στον αέρα και ταυτόχρονα μου τραβούσε το λοβό από το αφτί. Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έννοια κούφια η ώρα. Μέχρι τότε ήξερα για κούφια αβγά ή κούφια φρούτα ή αργότερα μεγαλώνοντας για τα κούφια λόγια τα μεγάλα που δυστυχώς έγιναν η πρακτική της ζωής μας. Να χαϊδεύονται τ’ αυτιά, και ας γουργουρίζει η κοιλιά.

Να κι άλλο, μάλλον προερχόμενο από Κρήτη. “Και λέγε λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά και θέλει” Αμφιβάλλετε; Ότι επαναλαμβάνεται κινεί την προσοχή παντός απτού ή και εκτός ανίχνευσης αισθητήρων.

…Σήμερα θα το ακούσεις, από όλο τον κόσμο, στην εξελιγμένη πια φράση “δημιούργησε θετική ενέργεια”. Και το πιστεύουν όλοι, και αποδεικνύεται μάλλον αληθινό. Κάνε θετική σκέψη για να βγει το αποτέλεσμα θετικό ή τουλάχιστον κάνε κάτι θετικό. Πιστεύουμε όλοι, κι ας κρυφοχαμογελούμε, πως τάχα υπάρχουν αόρατα αφτιά και ακούν. Ακούν τις ευχές, ακούν τις κατάρες. Γι αυτό προσέχετε τι εύχεστε ή τι απεύχεστε, σας ακούν. Γελάτε ακόμη; Νομίζετε πως τα ξέρετε όλα; Έτσι νόμιζε και ο Θωμάς, ο Απόστολος του Ιησού και έθεσε τον δάχτυλον επί των τύπων των ήλων! Και τότε πίστεψε αλλά φευ, όλα σε ξεγελούν ακόμη και τα απτά, τα ορατά. Αυτά που βγάζουν μυρουδιά, ήχο, γεύση. Αν κάτι δεν το πιστέψεις πολύ… με τους πέντε αισθητήρες που σούδωσε η ζωή απλά, δεν γίνεσαι Θεός.

Πανεπιστήμια που ασχολούνται με την ανθρώπινη νοημοσύνη και γενικά με τον  ανθρώπινο οργανισμό διαπίστωσαν πως  ο άνθρωπος προαισθάνεται(;) ή εν πάση περιπτώσει καθορίζει μέχρι ενός σημείου την μοίρα του απλά και μόνο με την επιθυμία ή την έντονη σκέψη. Και αυτό είναι πολύ πιο δυνατό και αποτελεσματικό όταν γίνεται ταυτόχρονα από πολύ, πάρα πολύ κόσμο. Έτσι σας πετούν την πεπονόφλουδα με κάτι περίεργα και έμμονα άρθρα περί επερχόμενου… κάτι τέλος πάντων… μεγάλου σεισμού, καταποντισμού; Λιμού; Αλλαγής εξουσίας; Που ξέρεις; Απλά, μην ακολουθείτε με εμμονή  τα ίδια και επαναλαμβανόμενα άρθρα. Τους κάνετε τη χάρη να παίζετε το παιγχνίδι τους.

Τελικά να κάνω μια πρόταση. Να κάνουμε κύκλο και να πιαστούμε χέρι χέρι σ’ όλη την Ελλάδα. Να κλείσουμε τα μάτια και να επικεντρωθούμε σ’ ένα σημείο. Ας πούμε… στην ευημερία! Τι; Αυτό χάθηκε πριν τρία χρόνια; Από ποιόν; Τι, αυτόν τον κύριο καθηγητή; Μα όλα τα δεινά δεν έρχονται από τους δασκάλους; Τέλος πάντων. Λέω πως μπορεί και να ξεφύγουμε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με το ζόφο του ανθελληνισμού που μας τυλίγει από Έλληνες και ξένους ανθελληνιστές και παπατζήδες. Ποιος ξέρει… μπορεί.

Ως τότε, κάντε θετικές σκέψεις για θετικά πράγματα με θετικό πρόσημο. Που ξέρεις, μπορεί το πλην να γίνει συν.

http://aienaristeyein.com/

Το αλάτι ανεβάζει την πίεση; Μην παίρνετε κι όρκο…

Όποιον και να ρωτήσετε, επιστήµονα, δηµόσιο λειτουργό ή ακόµα και τον γείτονά σας, θα σας διαβεβαιώσει ότι το αλάτι προκαλεί υπέρταση και είναι καταστρεπτικό για την υγεία.
Το 1976 είχε χαρακτηρισθεί από τον επιφανή διατροφολόγο και Πρόεδρο του Πανεπιστηµίου του Tufts, Jean Mayer, ως «το πιο επικίνδυνο πρόσθετο τροφίµων στον κόσµο».

Η οµοψυχία στην καταδίκη του αλατιού είναι τόσο καθολική, που κάποιος αποκοµίζει την εντύπωση ότι, βασίζεται σε ατράνταχτα επιστηµονικά στοιχεία, τα οποία, µάλιστα, βρίσκονται σε αφθονία: αν

Τους 85 έφθασαν οι νεκροί από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.12 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) στις κεντρικές Φιλιππίνες. Τον αριθμό ανακοίνωσε η αστυνομία των Φιλιππίνων.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης παλλιρροϊκού κύματος.

Τζούντο: Θετική σε χρήση κοκαϊνης η Βαν Σνικ, ζήτησε έλεγχο στο β' δείγμα

Θετική σε κοκαΐνη διαπιστώθηκε ότι ήταν η Βελγίδα πρωταθλήτρια του Τζούντο, Σαρλίν Βαν Σνικ.
Η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στην κατηγορία των 48κ, υποβλήθηκε σε έλεγχο τον Αύγουστο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ρίο, όπου ανέβηκε στην 3η

Τσίπρας: Γιατί δεν φοράω γραβάτα...

Ο Χατζηνικολάου τον έσπρωξε στην επικίνδυνη ατραπό του lifestyle...
Εδώ που τα λέμε, τα 'θελε και ολίγον ο Αλέξης.
Με πολύ μεγάλη ευκολία υπέκυψε στον πειρασμό της απολογίας" γιατί δεν φοράω γραβάτα "...
Έτσι ξεκίνησα, χωρίς γραβάτα και έτσι πορεύομαι. Μια φορά στην ζωή μου έχω φορέσει γραβάτα, όταν ήμουν κελευστής στο Ναυτικό και επειδή δεν ήξερα να την λύνω και να την δένω, την άφηνα μόνιμα δεμένη.

Και συνέχισε απτόητος:  Αν φορούσα γραβάτα,

Ακραία επικίνδυνα παιχνίδια

Αντώνης Δελλατόλας

Όλη αυτή η συζήτηση για την θεωρία των δυο άκρων, είναι... άκρως υποκριτική, κυρίως από την πλευρά εκείνη που την επικαλείται, αλλά ταυτόχρονα την ξορκίζει ή, στην καλύτερη περίπτωση, την αιτιολογεί κατά περίπτωση.
Οι αναφορές αυτές, γίνονται κυρίως από κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ και λοιπές...δημοσιογραφικές δυνάμεις οι οποίες, αφού πρώτα τσουβαλιάσουν όλη την Αριστερά με συμπεριφορές ορισμένων που έχουν προβεί σε έκνομες ενέργειες- ενίοτε με εγκληματική χροιά- μας ρίχνουν και μια ανάλυση για άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Συντάγματος που προσδιορίζουν παρόμοια αδικήματα.
Βέβαια, μετά περνάνε στο… ψητό επισημαίνοντας ότι «φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εντός συνταγματικού τόξου, αλλά δεν καταδικάζει την βία από όπου κι αν προέρχεται και στελέχη του, υποστηρίζουν ακραίες συμπεριφορές, κλπ, κλπ».
Τι μένει τελικά από όλη αυτή την κουβέντα; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάπου έχει λερωμένη την φωλιά του και θα’ ρθουν οι μηχανισμοί να το αποκαλύψουν και να το «δέσουν» με στοιχεία από τον κοριό της ΕΥΠ, τις παρακολουθήσεις κινήσεων, μέχρι τις μαρτυρίες «οργάνων της πολιτείας»...
Να δεχθώ- το έχω πει πολλές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές- ότι στελέχη της Αριστεράς και κυρίως ορισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ένα αδικαιολόγητο κράτημα στο να καταδικάσουν χωρίς περιστροφές αυταπόδεικτα γεγονότα που συνιστούν βία, φθορά ξένης περιουσίας ή όσα κατά καιρούς έχουν συμβεί στο περιθώριο διαδηλώσεων ή απεργιακών κινητοποιήσεων που στο κάτω-κάτω αλλοιώνουν το νόημα των κοινωνικών διεκδικήσεων.
Όποτε το έπραξαν, κατέδειξαν και απομόνωσαν τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να τους χρεώσουν πολιτικά τέτοια γεγονότα...
Αυτό πρέπει να κάνει πάντα η Αριστερά για τις περιπτώσεις εκείνες, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές αντιδράσεις, είτε αφορούν την οικονομική πολιτική, είτε την επένδυση σε μια περιοχή, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και στην ανάπτυξή της...
Αυτές τις μέρες, οι υπόνοιες και οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών του, για προβοκάτσιες που στήνονται εις βάρος του, έρχονται να κολλήσουν δίπλα στις ανιστόρητες και βλακώδεις θεωρίες περί «δυο άκρων» και να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό σκηνικό.
Εδώ το επικίνδυνο είναι, ότι η θεωρία αυτή συνεχίζει να εκπορεύεται από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, πράγμα που δείχνει ότι αποτελεί  κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης. Εκτός κι αν στην πορεία το... μαζέψει ο ίδιος ο Σαμαράς πράγμα που δεν φαίνεται με τις τελευταίες δηλώσεις του.
Και σε αυτό το θέμα, ο Βενιζέλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να παριστάνουν πλέον τους Πόντιους Πιλάτους.
Ειδάλλως, τα δύσκολα και τα οδυνηρά για την δημοκρατική ομαλότητα είναι μπροστά μας...

http://www.topontiki.gr/

Παρέλαση και φιλοπατρία

Εμμένει στην απόφασή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που πιστεύει ότι για να τιμήσει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να επαναφέρει τις στρατιωτικές παρελάσεις των μηχανοκίνητων τμημάτων και τις πτήσεις επίδειξης των αεροσκαφών. Για να αιτιολογήσει την απόφασή του ανακοίνωσε χθες ότι θα υπάρχει χορηγός καυσίμων της παρέλασης, μόνο όμως για τα αεροσκάφη, όπως διευκρινίστηκε.

Ο υπουργός δίνει επισήμως σημασία και ρόλο σ' αυτού του είδους τις παρελάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό, αποπνέουν μια παλιά, απαρχαιωμένη ψυχροπολεμική αντίληψη περί ισχύος και γι' αυτό σπανίως πλέον γίνονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, οι παρελάσεις στρατιωτικών οχημάτων και τεθωρακισμένων, καθώς και οι υπερπτήσεις επίδειξης πολεμικών αεροσκαφών, σταμάτησαν πριν από τρία χρόνια. Αφορμή ήταν η δριμεία οικονομική κρίση, αφού αυτού του είδους οι πολυτέλειες κοστίζουν αρκετά χρήματα στους Ελληνες φορολογουμένους. Τα οχήματα μεταφέρονται από διάφορες μονάδες, ενώ υψηλό κόστος έχουν για το Δημόσιο και τα καύσιμα των αεροπλάνων.

«Δεν μπορεί το πατριωτικό φρόνημα να κοστολογείται», υποστήριξε ο υπουργός. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν τα χρήματα είναι το κριτήριο για να αξιολογούνται ανώτερες αξίες και έννοιες. Εχει δίκιο, αλλά...

Στην πραγματικότητα, με το επιχείρημα του πατριωτισμού και του υψηλού φρονήματος ο Δ. Αβραμόπουλος απαντούσε στο ΠΑΣΟΚ, που του είχε ζητήσει να ανακαλέσει την απόφαση, με το σκεπτικό ότι «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη στους δρόμους, αλλά για τις ανάγκες της άμυνας και τα αεροσκάφη μάς κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τα καύσιμα των οχημάτων που θα παρελάσουν. Κάτι που σημαίνει ότι «χορηγοί» τους θα είμαστε όλοι οι Ελληνες. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί τον υπουργό. Οπως άλλωστε ο ίδιος διεμήνυσε, «εάν είναι να κάνουμε μίζερες παρελάσεις, καλύτερα να μην τις κάνουμε καθόλου».

Η ακρότητα που προτείνει δεν είναι ποτέ απάντηση στα προβλήματα. Η φιλοπατρία δεν μετριέται με άρματα κι αεροπλάνα. Αλλά με την πίστη που έχει καθένας μέσα του. Κι αυτή δεν χτίζεται με τις παρελάσεις, αλλά με την Παιδεία. Εκεί ακριβώς που πάσχει η ελληνική κοινωνία. Εξ αιτίας της πολιτικής της ηγεσίας.

http://www.enet.gr/

Με υπουργική απόφαση ορίζεται τι θα κάψουμε στα τζάκια

Καθιερώνονται προδιαγραφές για τα στερεά καύσιμα –που παράγονται από στερεή βιομάζα- και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση. Δηλαδή για εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης -κατοικιών, γραφείων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης-, ενώ οι προδιαγραφές αφορούν και τις εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια νοσοκομείων, ξενοδοχείων κ.α.

Το σκοινί…

Δεν ακούνε τίποτα. Το παίζουν κουφοί. Λένε όχι, στα πάντα όλα και το τραβάνε το σκοινί, είπε ο Ρογκάκος για τους υπαλλήλους των δανειστών μας.

Δε λένε ναι, ούτε και σε απλές ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως είναι το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν συνεχίσουν έτσι, το σκοινί θα σπάσει, προέβλεψε ο οικονομικός συντάκτης του ΑΝΤ1.

Μήπως, είναι καλύτερα;..

http://nonews-news.blogspot.gr/

Εργάτες βρήκαν ιστορικό θησαυρό

Μπροστά σε έναν μεγάλο θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν οι εργάτες που αναστηλώνουν τον ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη δυτική Μάνη, καθώς ανακάλυψαν ένα πήλινο αγγείο με...
περισσότερα από 1.000 τουρκικά νομίσματα, ασημένια στην πλειονότητά τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε μέσα σε ένα μεταβυζαντινής εποχής αγγείο, κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του ναού που διενεργούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών

Διαθεσιμότητα ΑΕΙ: Εμπλοκή λόγω… λινκ

Από καθυστέρηση σε… καθυστέρηση πηγαίνει η ολοκλήρωση της διαδικασία της ένταξης σε διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ ΑΕΙ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει δημοσιοποιηθεί από την περασμένη Πέμπτη (σ.σ. άρα προφανώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου το έχει εκπονήσει νωρίτερα) ενώ η σχετική ΚΥΑ των κυρίων Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή, ακόμη δεν έχει βγει στον «αέρα» ο ιστότοπος στον οποίο θα απογράφονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ.

Ιταλία: Ο Μοράτι πούλησε την Ίντερ σε Ινδονήσιο μεγιστάνα

Σε νέα χέρια πέρασε η ιδιοκτησία της Ιντερ. Συγκεκριμένα μετά από 58 χρόνια, που ο ιταλικός σύλλογος ήταν στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μοράτι, ο Ερικ Τοχίρ είναι το νέο αφεντικό των «νερατζούρι».
Οπως ανακοίνωσε ο διάσημος ιταλικός σύλλογος, ο Μάσιμο Μοράτι παραχώρησε

Αμαλιάδα: Θρίλερ στο νεκροταφείο της Φραγκαβίλας

Με εικόνες που σοκάρουν και θυμίζουν ταινίες θρίλερ έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι στο κοιμητήριο καθώς και συγγενείς και φίλοι θανόντων που...
επισκέπτονται το νεκροταφείο Φραγκαβίλας.

Προ ημερών υπάλληλος του νεκροταφείου, μόλις έφτασε κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στο κοιμητήριο, υπέστη σοκ όταν σε κυπαρίσσι είδε δεμένη (!) μια κοπέλα η οποία βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Αμέσως ειδοποιήθηκε αστυνομία και ασθενοφόρο και η δυστυχισμένη κοπέλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Χθες βρέθηκε ανοικτός, οικογενειακός τάφος! Άγνωστος δράστης,χωρίς ιερό και όσιο, έσπασε την ταφόπλακα και τον σταυρό

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα. Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι διωκτικές αρχές, καθώς θεωρούν πως υπάρχουν συγκλίνουσες ενδείξεις για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.
Επιτείνει την ανησυχία το γεγονός ότι πίσω από τη ληστεία που έγινε το καλοκαίρι στα Μέθανα, βρισκόταν κατά την ΕΛ.ΑΣ, ο Ν. Μαζιώτης.
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στις Αρχές Ασφαλείας καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και τα συνδυαζόμενα στοιχεία για τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα σε "πολιτικό στόχο".

Φοροδιαφυγής το ανάγνωσμα

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Ενώ καλούνται για μυριοστή φορά οι κοινοί θνητοί αυτού του τόπου να καλύψουν με εικοσάρικα, πενηντάρικα και κατοστάρικα το ιλιγγιώδες δημόσιο χρέος μας μέσα από μια ευρεία γκάμα ευφάνταστων φόρων, κάθε τόσο μαθαίνουμε και για κάποιους επιδέξιους διάσημους φοροφυγάδες που ζουν πλέον σε βάρος μας κατά τρόπο βίαιο, άγριο, απαράδεκτο και ελεεινό. 

Γιατί αν δεν πληρώνει αυτός που μέσα σε ένα εξάμηνο της πιο βαθιάς κρίσης κερδίζει γύρω στα 3 εκατομμύρια και δεν τα δηλώνει, είναι σαφές ότι το έλλειμμα του αήθους φοροφυγά θα κληθεί για πολλοστή φορά να αντιμετωπίσει ο εργάτης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο εξαθλιωμένος πολίτης των 500, 600 ή 700 ευρώ τον μήνα… Αυτό το φάλτσο βιολί πρέπει να τελειώσει προκειμένου και ο καθημαγμένος πολίτης να αποκτήσει μια ελάχιστη εμπιστοσύνη στο κράτος και τους λειτουργούς του. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αμιγώς εισπρακτικό, αλλά είναι και θέμα δικαίου, ισονομίας, καταμερισμού των βαρών, εμπιστοσύνης , αμοιβαιότητας κ.τ.λ.

Έτσι, αυτή τη φορά το κράτος επείγει να γίνει – επιτέλους – αποτελεσματικότερο στην είσπραξη φόρων από τους πλούσιους και τους πάμπλουτους! Το κράτος μπορεί· η κυβέρνηση – και η κάθε κυβέρνηση… – θέλει;

http://www.topontiki.gr/

Ο γιατρός «μέσα μας»...

Ο ασθενής από παθητικός δέκτης θα κληθεί να γίνει, με τις νέες εξελίξεις στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, συνεργάτης του γιατρού στην προσπάθεια διατήρησης ενός υψηλού...
επιπέδου υγείας, ή αντιμετώπισης μιας συγκεκριμένης ασθένειας

Μέχρι τώρα η διαχείριση της υγείας μας ήταν κυρίως ευθύνη των επαγγελματιών της υγείας, με τον ασθενή να καλείται να ακολουθήσει τις οδηγίες που του δίνονται. Με τις νέες εξελίξεις στην κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης της υγείας που βρίσκεται κάποιος, μέσω μοριακών μεθόδων και της πληροφορίας του γονιδιώματος,

Ε9 το πολύπαθον!

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos
Του Δημήτρη Μάρδα

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου (σε 17 ημέρες!!!) πέντε εκατομμύρια περίπου πολίτες αυτής της χώρας, έπρεπε να παρέμβουν στην εφαρμογή του περιουσιολογίου (στο γνωστό έντυπο  Ε9) του Υπουργείου Οικονομικών για την καταγραφή των αγροτεμαχίων τους. Έως το βράδυ της Δευτέρας, 14/10, δε δόθηκε η παραμικρή παράταση.

Στις λίγες αυτές ημέρες, αξίζει να τονιστεί ότι το σχετικό πρόγραμμα συχνά δυσλειτουργούσε τα απογεύματα λόγω αναβαθμίσεων!. Επίσης, το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου «κράσαρε» για κάποιες ώρες!

Έχοντας υπόψη ότι ο Γεν. Γραμματέας Εσόδων ο κος Χ. Θεοχάρης προέρχεται από τη Lehman Brothers, από περιέργεια θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε και ποιος θα έχανε το κεφάλι του, αν τα προαναφερθέντα γίνονταν σε ώρα εργασιακής αιχμής στην εν λόγω εταιρία, αδρανοποιώντας έτσι τα εκεί στελέχη έστω και για λίγες ώρες!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το άνοιγμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή έως το άνοιγμα της φόρμας Ε9, κάθε ενδιαφερόμενος (αγρότης οποιασδήποτε ηλικίας κ.ά.) έπρεπε να «κλικάρει» στο πληκτρολόγιο επτά φορές, ψάχνοντας παράλληλα το σωστό τίτλο στις ηλεκτρονικές σελίδες.

Από την άλλη, κρυπτογραφικές ερωτήσεις με ένα πλήθος από αρκτικόλεξα, χωρίς να δίνεται σε μια ξεχωριστή σελίδα η ερμηνεία τους, (π.χ. αν βρίσκεται το αγροτεμάχιο εντός του ΟΤΧ (!!!) αριθ. 1) απαιτούσαν ακριβείς απαντήσεις, ενώ διάφορα μικρά λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικές χρηματικές επιβαρύνσεις.

Ερώτηση: Ποιος θα ελέγξει την ορθότητα όλων αυτών των λεπτομερειών που ζητήθηκαν; Ποιος θα επιβεβαιώσει λόγου χάρη, αν απέχει το όποιο αγροτεμάχιο πάνω ή κάτω από 500 μέτρα από τα όρια του όποιου οικισμού; Η μέτρηση της απόστασης αυτής θα γίνει σε ευθεία γραμμή ή επί του ανάγλυφου του εδάφους; Επίσης, ποιος ιδιώτης γνωρίζει τα ακριβή όρια του οικισμού όπου ανήκει το αγροτεμάχιό του;

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ε9, κάθε επιμελής φορολογούμενος, έπρεπε λοιπόν να αποταθεί αρχικά στην αρμόδια υπηρεσία κάθε Δήμου όπου έχει αγροτεμάχια και να μάθει τα εν λόγω όρια. Κατόπιν, με μια… μεζούρα όφειλε να υπολογίζει κάθε επίμαχη απόσταση και μετά να τη σημειώσει στη συγκεκριμένη φόρμα!. Και όλα αυτά σε 17 ημέρες!

Ακολούθως, δίνεται ένα παράδειγμα, που αφορά στον προσδιορισμό της τοποθεσίας ενός αγροτεμαχίου. Αυτό δείχνει, το βαθμό της πολυπλοκότητας (βλ. γραφειοκρατίας) που προκαλεί το ίδιο το σύστημα. Για τα αρκτικόλεξα απευθυνθείτε στο Google. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

Αναλυτικότερα, σημειωνόταν τα εξής στη σχετική φόρμα του Ε9:

Επιλέξτε για όσες εδαφικές εκτάσεις βρίσκονται (τα αγροτεμάχια):

1ο Μεταξύ του ρέματος Κουρού Ντερέ, Ν.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς (παλαιά χάραξη), επαρχιακής Θεσσαλονίκης-Μανδρών και ορίου Δ.Δ. Νέας Σάντας

2ο Του ρέματος Κουρού Ντερέ, Ν.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, ορίων του Νομού Θεσσαλονίκης και της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς

3ο Του ρέματος Κουρού Ντερέ, Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και όριο Νομού- Θεσσαλονίκης. (Σημείωση: Ας αποφασίσουν οι συντάκτες των προτάσεων αυτών για την επιλογή του ορθού όρου ανάμεσα στο «ορίου» ή «ορίων»)

4ο Σε απόσταση μέχρι και 200 μέτρα από το όριο του οικισμού Παντελεήμονα

5ο Σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρα αριστερά της Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Κικλίς, προς Κιλκίς και μέσα στην κτηματική περιφέρεια οικισμού Παντελεήμονα(!!!)

6ο στο υπόλοιπο του Δ.Δ

Εννοείται ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν επιλέξει την πιο κατανοητή από τα παραπάνω επιλογή, δηλαδή την 6η, θεωρώντας ότι έτσι θα επωμισθούν το μικρότερο κόστος

Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά, γιατί δυσνόητες επιλογές τοποθεσίας ως απόρροια μιας υπέρμετρα φλύαρης γραφειοκρατίας, είναι δυνατό να οδηγήσουν τυχαία ή ακόμη και εσκεμμένα, στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

http://tvxs.gr/

«Ακριβαίνει» η φύλαξη ιδιωτών από την ΕΛ.ΑΣ

Σημαντικά ποσά θα κληθούν να καταβάλουν κάθε μήνα ιδιώτες με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον τους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης από την Ελληνική Αστυνομία. 

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει διαβιβαστεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς υπογραφή από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 

Θεωρία των άκρων με τη βούλα της Ε.Ε.

Με κάθε ευκαιρία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκδηλώνουν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό τους για την εξέλιξη του νεοναζιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής, αξιώνοντας πολιτική σταθερότητα, για να εφαρμοστεί επιτέλους απρόσκοπτα το ρημάδι το μνημονιακό πρόγραμμα.

Η ανησυχία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Χάνες Σβόμποντα να προειδοποιεί ότι, αν δεν ανακοπεί η δράση της Χρυσής Αυγής, η ελληνική προεδρία θα είναι «απαράδεκτη». Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε ταχύτατα στις έξωθεν πιέσεις να συμμαζέψει την κατάσταση και προς το παρόν οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους, αν και περιμένουν να δουν τη συνέχεια. Ευτυχώς που ήταν οι εταίροι μας, λοιπόν, κι έσωσαν την κατάσταση… Ή μήπως όχι;

Στην πραγματικότητα, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι αυτά που εδώ και λίγα χρόνια με αποφάσεις τους έχουν «θεσμοποιήσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη θεωρία των άκρων, η οποία έδωσε και δίνει τροφή στο νεοφασιστικό φαινόμενο. Διότι, σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, η καταδίκη του φασισμού - ναζισμού προϋποθέτει την ταυτόχρονη καταδίκη αυτού που είναι απέναντι, είτε πρόκειται για τον κομμουνισμό είτε, κατ’ επέκταση, για ό,τι συνιστά λαϊκή δράση και αντίσταση απέναντι σε αυταρχικές και καταπιεστικές εξουσίες (οι οποίες μπορεί κάλλιστα να εμφανίζονται με το προσωπείο της αστικής δημοκρατίας).

Με δεδομένη και την αναθεωρητική ματιά στην Ιστορία, στην οποία προσχώρησαν αρκετοί θεωρητικοί και ιστορικοί, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αναδύθηκε η άποψη ότι ναζισμός και κομμουνισμός συνιστούν τις δύο όψεις του «ολοκληρωτισμού» και πως ο «μαύρος φασισμός» έχει το αντίστοιχό του, τον «κόκκινο φασισμό».

Τμήματα της ευρωπαϊκής κι εγχώριας ελίτ προπαγανδίζουν, χρόνια τώρα, τη θέση ότι η απειλή του «κομμουνιστικού κινδύνου» ευθύνεται για την άνοδο της Ακροδεξιάς και του νεοναζισμού. Κοινώς, αν οι «κομμουνισταί» και παντός είδους «εξτρεμισταί» δεν κάθονται φρόνιμοι, ποιος τους φταίει που κάποιοι «παρανοϊκοί» αισθάνονται την ανάγκη ν’ απαντήσουν; Πού οδηγεί αυτή η λογική; Είναι ευνόητο: για να εξαλειφθεί το ένα άκρο, πρέπει να χτυπηθεί και το αντίθετό του, το οποίο ορίζει ως τέτοιο ανάλογα με το συμφέρον της η εκάστοτε εξουσία. Ο φασισμός και ο ναζισμός, έτσι, αθωώνονται, αφού δεν αντιμετωπίζονται αυτόνομα, αλλά αποδίδονται κάθε φορά στην εκάστοτε «κόκκινη απειλή».

Βροχή τα ψηφίσματα

Οι απόψεις αυτές έγιναν επίσημες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια σειρά από πρωτοβουλίες με «αντικομμουνιστικό» χαρακτήρα (με τη στενή ή την ευρύτερη έννοια), υπό τον στόχο ή το πρόσχημα, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση στην επιρροή της Ε.Ε. των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και της βορειοανατολικής Ευρώπης, όπου είναι κυρίαρχος ο αντισοβιετισμός και ο αντικομμουνισμός.

Στις χώρες της Βαλτικής έχουν απαγορευτεί τα κομμουνιστικά σύμβολα, ενώ τιμώνται οι συνεργάτες των ναζί, στην Ουγγαρία επίσης έχουν απαγορευτεί τα σύμβολα, ενώ όποιος δημόσια αρνείται ότι υπήρξαν τα «εγκλήματα του κομμουνισμού» αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Στην Τσεχία απαγορεύτηκε το 2006 η δράση της Κουμμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας υπό το σκεπτικό ότι «η οργάνωση καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει τον μαρξισμό - λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου».

Στις αρχές του 2006 το Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίζει μνημόνιο με τίτλο «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», ενώ ακολουθεί το 2008 η Συνδιάσκεψη της Πράγας όπου υιοθετείται Διακήρυξη η οποία δίνει κατευθύνσεις για τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού.

Το 2009 το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του καθιέρωσε την 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», ενώ το 2010 υπήρξε σύσταση άτυπης ομάδας ευρωβουλευτών με τίτλο «Συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών» και διακηρυγμένο στόχο τη λήψη μέτρων ώστε να τύχουν ίσης μεταχείρισης τα θύματα των «ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση καταγράφεται σε έκθεση της Κομισιόν στο τέλος του ίδιου έτους, στην οποία η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων σε ορισμένα κράτη - μέλη και η απαγόρευση υπεράσπισης της κομμουνιστικής ιδεολογίας συγκαταλέγονται στα «θετικά βήματα».

Κερασάκι στην τούρτα και για να μη μείνουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού», με το οποίο στοχοποιούνται κοινωνικές ελευθερίες και δικαιώματα και κατ’ επέκταση η δυνατότατα κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Επί της ουσίας και εν μέσω κορύφωσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και άρα μπροστά στο επαπειλούμενο κύμα λαϊκών αντιδράσεων, στο στόχαστρο τέθηκε ο «αριστερός» ή «ριζοσπαστικός» εξτρεμισμός, ή αλλιώς επιχειρήθηκε τα αριστερά και ριζοσπαστικά κινήματα να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστικά» κι έτσι να εξισωθούν με τον «ακροδεξιό εξτρεμισμό» ή και την τρομοκρατία.

Το δικαίωμα στο… «ρεσό»

Μεταξύ άλλων, το παραπάνω ψήφισμα προβλέπει περιορισμούς στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ επιπλέον προσδιορίζεται ότι δικαίωμα του συνέρχεσθαι σημαίνει «συνέρχεσθαι ειρηνικώς». Προτείνει ακόμη και την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων αν η λειτουργία τους είναι «εξτρεμιστική» κι επικαλείται το παράδειγμα της Πολωνίας που απαγορεύει τη λειτουργία κομμάτων «που χρησιμοποιούν εξτρεμιστικές μεθόδους».

Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην Ελλάδα με αιχμή κυρίως το κίνημα της «αντιπαγκοσμιοποίησης» και τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές του Δεκέμβρη του 2008. Η συζήτηση αυτή δεν έχει τελειώσει, αλλά εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συστάσεις προς τα εθνικά Κοινοβούλια και εκθέσεις με κατευθύνσεις και αξιολογήσεις της «προόδου» των κρατών - μελών.

Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής που μεθοδεύτηκε όλη την προηγούμενη δεκαετία, με το ΚΚΕ να υψώνει σχεδόν μόνο του τους τόνους και να προειδοποιεί για την κατάληξη, τα βλέπουμε σήμερα. Πρώτα και κύρια, στο «άρρωστο» πλέον εγχώριο πολιτικό σκηνικό όπου επιχειρείται να εκβιαστεί η νομιμοποίηση της κυβερνητικής εξουσίας και όσων τη στηρίζουν με «κόλπα» όπως τα συνταγματικά ή κοινοβουλευτικά τόξα. Αλλά και με τον στιγματισμό ως απορριπτέου εξτρεμισμού όποιου στοιχείου δεν ταιριάζει στο κοστούμι της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής «δημοκρατίας».

http://www.topontiki.gr

Αυτοκίνητο: Νεκρός ο Βρετανός οδηγός, Σον Έντουαρτς σε δυστύχημα

Ο Βρετανός οδηγός αγώνων, Σον Έντουαρντς, σκοτώθηκε σε δυστύχημα που έλαβε χώρα στην πίστα «Queensland Raceway», στα δυτικά του Μπρισμπέιν, της Αυστραλίας.
Ο 26χρονος ήταν γιος του παλαίμαχου οδηγού της Φόρμουλα 1, Γκάι Έντουαρντς. Έχασε τη ζωή του όταν η Πόρσε,

Τόλμη και Γοητεία

Της Μαρίας Τριαντοπούλου

Υπάρχει ένα ερώτημα που με απασχολεί εδώ και καιρό. Τι ακριβώς πιστεύουν για εμάς, τους απλούς καθημερινούς πολίτες, οι εθνοσωτήρες της χώρας; Όσο πιο πολύ προσπαθώ να το αναλύσω τόσο καταλήγω στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι μόνο δύο πιθανές απαντήσεις υπάρχουν και ότι ισχύει είτε η μία είτε η άλλη είτε, πιθανότερα, ο συνδυασμός και των δύο:

Α. Μας θεωρούν εντελώς άνοες

ή

Β. Μας θεωρούν εντελώς αμνήμονες

Δεν υπάρχει καμιά άλλη δικαιολογία για τις καθημερινές ανακολουθίες με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε. Από το περίφημο «Λεφτά έχουμε» στα «Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα»... «Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές»... «Δεν έχω ιδέα για τη λίστα Λαγκάρντ αλλά κάπου έχασα το στικάκι»... «Τα κέντρα κράτησης των αλλοδαπών που προσάγονται ως μέρος της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» θα είναι προσωρινά και οι μετανάστες που θα έχουν την μεγάλη τύχη να επιλεγούν για να κρατηθούν εκεί θα είναι σαν να ζουν σε πολυτελές θέρετρο»... και τόσα άλλα που έχουν δηλωθεί, διαγγελθεί, υποστηριχθεί με πειθώ και σοβαρότητα από στόματος πολιτικών, αναλυτών και ΜΜΕ με γεμίζουν με θυμό και αγανάκτηση.

Καλά... δεν ντρέπονται καθόλου; Πως τολμάνε και με υποτιμάνε με τέτοιο κραυγαλέο και αναίσχυντο τρόπο. Τι νομίζουν δηλαδή; Ότι δεν θυμάμαι τι είχαν πει αυτοί οι ίδιοι λίγους μήνες πριν, ότι δεν είχα προσέξει πως τα στρίβουν ανάλογα με τις περιστάσεις και πως μου τα ξανασερβίρουν λίγες μέρες μετά μαγειρεμένα με διαφορετική σάλτσα, νομίζουν ότι δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου τα παιχνίδια που παίζονται και τα ψέματα που με τόση ψυχραιμία αραδιάζονται; Ή μήπως νομίζουν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη και κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης ότι έχω ξεχάσει τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονται και το τι εξήγγειλαν ως μέλη άλλων κομμάτων κάποτε;

Μήπως κάποιοι δημοσιογράφοι και κάποια τηλεοπτικά κανάλια πιστεύουν πραγματικά ότι δεν θα είχα προσέξει την «αλλαγή πορείας» και τις καινούργιες τους συμμαχίες; Πιστεύουν όλοι ότι έχω απόλυτη ανικανότητα να διαβάσω «ανάμεσα στις γραμμές» των βαρυσήμαντων δηλώσεών τους;

Όλο αυτό μου θυμίζει κάτι σαπουνόπερες της δεκαετίας του 1980 που όταν έφευγε κάποιος ηθοποιός μετά από πολλά χρόνια στον ίδιο ρόλο εμφανίζαν έναν άλλον που του έμοιαζε και έκαναν σαν να μην συνέβαινε τίποτα, με την ελπίδα ότι δεν θα το προσέξουμε ή ότι θα το συνηθίσουμε τέλος πάντων σύντομα. Ακόμα και οι αμερικάνικες σαπουνόπερες έμαθαν πια να μην το κάνουν αυτό. Ούτε οι χειρότερες. Μόνο η δική μας εγχώρια σαπουνόπερα συνεχίζει ασύστολα να προσβάλλει την νοημοσύνη του πολίτη, να θεωρεί ότι όλος ο λαός πάσχει από κάποιου είδους άνια και δεν αναγνωρίζει το ψέμα, την ανακολουθία, την αλαζονεία ή την παραποίηση των γεγονότων. Θεωρεί ότι δεν μπορεί κανείς μας να κάνει την πιο απλή πράξη του 1 + 1 = 2 και να αντιληφθεί τα άσχημα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μας.

Υπάρχει βέβαια και η σχεδόν χειρότερη εξήγηση: ξέρουν πολύ καλά ότι ξέρουμε πολύ καλά αλλά απλά δεν τους νοιάζει. Έχουν σχέδια, έχουν όραμα εθνοσωτήριο, έχουν συμφέροντα να προασπίσουν... Δεν τους ενδιαφέρει αν τους πιστεύουμε ή όχι, αν αντιλαμβανόμαστε τις ανακολουθίες και τους άγαρμπους ελιγμούς. Βασίζονται στη δύναμη του μέσου, της εικόνας, του εδώ και τώρα. Δεν θα έπρεπε όμως. Γιατί και η πιο μακροχρόνια σαπουνόπερα κάποτε φτάνει στον τελευταίο κύκλο της και αργά ή γρήγορα πέφτουν οι τίτλοι τέλους.

tvxs.gr