Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Το πετρέλαιο ανικανότητας

Αυτό που ζούμε ξανά τις τελευταίες ημέρες, με το επίδομα θέρμανσης, είναι ακόμη μία μεγαλοπρεπής κυβερνητική κοροϊδία. Το οικονομικό επιτελείο απέδειξε ότι δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη διάθεση να αλλάξει τα πράγματα. Γιατί ούτε διαπραγματεύθηκε σοβαρά με την τρόικα ούτε είχε έτοιμο εγκαίρως κάποιο σοβαρό εναλλακτικό σχέδιο, ώστε να μην ξεπαγιάσει ο κόσμος.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη διαπίστωση ότι η περσινή πρόβλεψη για καταβολή επιδόματος πετρελαίου απέτυχε παταγωδώς. Αντίκτυπος της αστοχίας ήταν ότι από τα προβλεπόμενα κονδύλια απορροφήθηκαν τελικά ελάχιστα χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι είτε αδιαφόρησαν για το επίδομα-κοροϊδία είτε δεν έβαλαν καθόλου πετρέλαιο, που είναι και το πιθανότερο, λόγω αδυναμίας.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν πως η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης διπλασίασε την τιμή του τελευταίου και περιόρισε το λαθρεμπόριο, δεν αύξησε όμως τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα, λόγω μείωσης της κατανάλωσης.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος από μια σοβαρή κυβέρνηση να έχει έτοιμο το plan Β, ώστε ο κόσμος να μην ξεπαγιάσει και το φετινό χειμώνα, τα σαΐνια μας ψάχνονται ακόμη. Μόλις προχθές έστειλαν e-mail στην τρόικα ζητώντας μείωση του φόρου. Και όταν κατάλαβαν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, μόλις μια ημέρα πριν αρχίσει η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου αναζητούν ξανά νέες λύσεις.

Η προχειρότητα και η ανευθυνότητα στο μεγαλείο τους. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Η θέρμανση του πληθυσμού, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δεν μπορεί να επαφίεται στις διαθέσεις του καιρού. Δεν είναι δυνατό να παρακαλάμε να κάνει ήπιο χειμώνα και φέτος για να αποφύγουμε τραγωδίες.

Πέρσι, από τα αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα που χρησιμοποίησαν πολλοί, θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα (Λάρισα, Καβάλα). Η ατμόσφαιρα τον περασμένο χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχε επιβαρυνθεί με επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια, από τα ακατάλληλα υλικά που έκαιγαν οι πολίτες για να ζεσταθούν. Στις περισσότερες πολυκατοικίες ήδη οι ένοικοι διαμηνύουν ότι δεν θα πληρώσουν για πετρέλαιο.

Τα ψίχουλα ενίσχυσης του περσινού επιδόματος, που ετοιμάζει στο παρά πέντε η κυβέρνηση, δεν αρκούν. Το ποσό αγοράς πετρελαίου εξακολουθεί να είναι δυσβάστακτο. Τα αστεία όμως τελείωσαν. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στους πολίτες της, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.

http://www.enet.gr/

Παναχαϊκή: Θα λυθούν τα συμβόλαια των Κοκκίνη και Σπίνουλα...

Τρίτη απώλεια για την Παναχαϊκή και δεύτερη στην Πάτρα, τη φορά αυτή από τα Χανιά και πάμε για τις πρώτες αποχωρήσεις παικτών, αφού και πάλι Σπίνουλας και Κοκκίνης έμειναν εκτός αποστολής και δεν υπολογίζονται για τη συνέχεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Κούγια και μετά από εισήγηση του καβακά.
Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Κούγιας ήταν καταλυτικός, τονίζοντας τα παρακάτω: 
«Ποτέ δεν έγινε όσα γράφονται περί διαφωνίας μου για το θέμα Κοκκίνη – Σπίνουλα. Δεν έχω παρέμβει ποτέ

Ο Θέμος και το βαθύ λαρύγγι του

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου, το λέει άλλωστε και το όνομά της. Οι πιστοί περιμένουν πως και πως την ημέρα αυτή, για να τιμήσουν τον Κύριο, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό κατά προτίμηση ή τέλος πάντων όποιον Κύριο τους έχει τάξει η μοίρα. Η Κυριακή είναι πολύ σημαντική ημέρα και για τον Θέμο Αναστασιάδη, τον Θέμο τον πιστό, τον Θέμο που λατρεύει τις εκκλησιές, ιδίως τις μέρες που έχουν μνημόσυνα και προσφέρουν δωρεάν κόλλυβα. Είναι τόσο πιστός ο Θέμος, που αν μπορούσε θα ανέβαινε προσκυνητής στο Θαβώρ και το Αραράτ, δεν μπορεί όμως, γι΄ αυτό περιορίζεται στα βουνά της Ελβετίας, τα οποία επισκέπτεται πλήρης κατανύξεως και πληρέστατος χαρτονομισμάτων. Στυλίτης στην έρημο του Σινά θα γινότανε ο Θέμος, δεν βρίσκει όμως στύλο στα μέτρα του, οπότε περιορίζεται στα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, έχοντας στην τσάντα και ένα ντιβιντί με τον Ζαχόπουλο για ώρα ανάγκης.

Τόσο πολύ αγαπάει τις Κυριακές ο Θέμος, που έβγαλε κυριακάτικη εφημερίδα, για να τιμήσει τον Κύριο του. Τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό ή έστω τον έκαστοτε Κύριο που του έταξε η μοίρα. Η μοίρα του έταξε εσχάτως τον Αντώνη Σαμαρά κι αν δεν το πιστεύετε, διαβάστε το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος», που κάποτε θα διδάσκεται ως υπόδειγμα χυδαίας προπαγάνδας στα πέρατα της Γης. Από το τμήμα δημοσιογραφίας του Columbia, μέχρι των Πρακτόρων τη Σχολή, από την οποία αποφοίτησαν οι θρυλικοί Θου-Βου και ΜΑΠ.

Την Παρασκευή, ο Κύριος του Θέμου μίλησε στην Π.Γ. της Ν.Δ. για την αριστερή βία, τις Σκουριές και την Μαρφίν, την Κυριακή το «Θέμα» βγήκε με τίτλο «Τι κοριός τσίμπησε τον Τσίπρα;», αναφερόμενο στα περί παρακολουθήσεων και προβοκάτσιας. Τον Τσίπρα τον τσίμπησε κοριός, τον τσίμπησε μύγα και κατελήφθη από οίστρο, τον τσίμπησε ταραντούλα και χοροπηδάει δαιμονιωδώς, σαν τον Φρανκ Πεντάντζελι στην εισαγωγική σκηνή του Νονού. Δεν ξέρει τι λέει ο Τσίπρας, είναι οιστρήλατος και αλλοπαρμένος: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Θέμος στο πόπολο, μήνυμα απλό και κατανοητό, κατά τα προστάγματα του κορυφαίου της προπαγάνδας Γιόζεφ φον Γκέμπελς.

Και μετά αρχίζει το παραλήρημα για το «βαθύ λαρύγγι» (την έχει μοιράσει άραγε την ομότιλη πορνοταινία ο Θέμος ή όχι ακόμα;) της ΕΥΠ, που αποκαλύπτει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκονται στις Σκουριές και την Μαρφίν, όπως υπονόησε και ο Σαμαράς στην ομιλία της Παρασκευής. Το «βαθύ λαρύγγι» της ΕΥΠ είπε κι άλλα πιο φοβερά και τρομερά. Είπε για δήθεν διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την ΜΙΤ, δηλαδή με τις τούρκικες μυστικές υπηρεσίες και με το «Ουράνιο Τόξο», την οργάνωση που υποτίθεται ότι αμφισβητεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Έτοιμο το κατηγορητήριο κατά του ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική οργάνωση, κατασκοπία, εσχάτη προδοσία, σχεδόν ίδιο κι απαράλλαχτο με το κατηγορητήριο της Χρυσής Αυγής. Η λάσπη του υπεδάφους βγήκε στην επιφάνεια και άντε να καταλάβεις που τελειώνει ο κιτρινισμός και που αρχίζει το πρακτοριλίκι. Ο Θέμος τα έβγαλε αυτά από την κοιλιά του, του τα έδωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του κράτους, του τα έδωσε το ίδιο το κράτος; Γιατί τα έδωσαν τώρα που εξαρθρώνεται η Χρυσή Αυγή; Γιατί τα έδωσαν στον Αναστασιάδη που ήταν ο σπόνσορας της Χρυσής Αυγής;

Το ΒΗΜΑ του Ψυχάρη έχει κερδίσει από παλαιά και με το σπαθί του τον επίζηλο και αποδοτικό τίτλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», της εκάστοτε Κυβερνήσεως. Από χθες το «Πρώτο Θέμα» κέρδισε με το λαρύγγι του τον εξίσου επίζηλο και αποδοτικό τίτλο της «Εφημερίδας της Παρακυβερνήσεως», της συγκεκριμένης Παρακυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά. Κατόπιν τούτων και το Κράτος και το Παρακράτος έχουν πλέον τα μίντια που τους αξίζουν.

Πηγή: avgi.gr

http://left.gr/

Ζωγράφος για φτωχούς

Η κόρη του Κώστα Σημίτη, Φιόνα, πρωτοστατεί στο κίνημα της «φθηνής» τέχνης

Μπορεί η παιδική της ηλικία να ήταν γεμάτη από πολιτικές αναφορές και κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της συμμετοχής του πατέρα της στην κεντρική πολιτική σκηνή, που πρωταγωνίστησε τις τελευταίες δεκαετίες, ως υπουργός, πρόεδρος κόμματος και πρωθυπουργός, ωστόσο η ίδια μεγαλώνοντας έδειξε πως δεν γοητεύεται από τον συγκεκριμένο χώρο, επιλέγοντας να αφιερώσει την ζωή της στην τέχνη.

Φαμίλιες της ξενιτιάς

photo: d o l f i@Flickr
Αύγουστος Κορτώ 

Και είμαστε κι εμείς που είτε δεν γνωρίσαμε αδέλφια, είτε αυτά που είχαμε, από λάθη και συγκυρίες ανάποδες δεν τα νιώσαμε ποτέ ως κοντινές υπάρξεις παρά το κοινό μας αίμα. Που οι πληγές του παρελθόντος, οι πίκρες, η αδιαφορία, η εγκατάλειψη ή και η απροκάλυπτη μικρότητα των τιτλούχων συγγενών μας άφησε ξεκρέμαστους και σαν ξεριζωμένους, να πορευόμαστε ως ξένοι ανάμεσα σε ξένους που είχαν απαιτήσεις μα που ποτέ δεν άπλωσαν το χέρι παρήγορα σαν δεύτεροι γονείς – θείοι και θείες και ξαδέλφια, όλοι τους πλάσματα ανοίκεια, μακρινά, που μια ζωή απορούσαμε τι νόημα είχαν οι πρόγονοι που μοιραζόμασταν, και τα σπίτια όπου μεγαλώσαμε σχεδόν μαζί αλλά πάντοτε χώρια.

Και είμαστε κι εμείς που σπρωγμένοι σε ξενιτιές της καρδιάς και του κόσμου βρεθήκαμε μόνοι, να περιφέρουμε την ερημία μας σαν όστρακο του πόνου που δεν λέει να σπάσει, με την αγάπη των γονιών συρρικνωμένη σε βιαστικά τηλεφωνήματα και φευγαλέες στιγμές νοσταλγίας, και τους έρωτες, εφήμερους η μη, σαν γάζες που πριν προλάβει να θρέψει η πληγή μουλιάζουν απ’ το αίμα κι αχρηστεύονται.

Κι όπως ο κάθε άνθρωπος που υποφέρει, είτε λίγο είτε πολύ, νομίσαμε την επαχθή μας μοίρα μοναδική σαν σπάνια ασθένεια, και με την γκρίνια του παιδιού που πάντοτε ξυπνά στα πρώτα ζόρια, γυρέψαμε καταφύγιο στη λήθη των ξενύχτηδων, σε μπαρ καπνισμένα και κατάμεστα, αποζητώντας έστω μια φορά το σπασμωδικό μας βλέμμα να δεθεί μ’ ενός άλλου ανθρώπου, και η ομορφιά που δεν τολμούσαμε όχι μονάχα να διεκδικήσουμε μα μήτε καν να ζυγώσουμε ένα βήμα να αντιληφθεί ως διά μαγείας τον καημό και την ανάγκη μας, και να μας γιατρέψει μ’ ένα χάδι.

Είχαμε συντροφιά συχνά τη μαύρη απελπισία, σαν ίσκιο αμετακίνητο στον τοίχο της γκαρσονιέρας, ή σαν λακκούβα απουσίας στο γυμνό στρώμα όπου κυλούσε η φτωχική μας ζωή, και η ολέθρια τούτη συναναστροφή μας έκανε πολλές φορές να φοβηθούμε πως η μοναξιά ήταν το αναπόδραστό μας πεπρωμένο, χρόνια και χρόνια φτιαγμένα από ατέλειωτες μέρες και νύχτες-αιωνιότητες, όλα τους βυθισμένα σε μιαν ομίχλη τόσο πηχτή και πικρή, που όλα τα φιλιά του κόσμου δεν θα ’ταν ικανά να τη γλυκάνουν.

Και ξαφνικά, μέσα στην περιπλάνηση που φάνταζε ήδη απέραντη σαν μια ζωή χαμένη, σκοντάψαμε πάνω σε ανθρώπους που απ’ την πρώτη ματιά κάτι εντός μας σοφό κι αλάθητο αναγνώρισε ως πρόσωπα ανεξήγητα οικεία, χείλη που καρτερούσαν τα δικά μας γλυκόλογα κι αστεία για να τσακίσουν, κι ώμους σκυφτούς πλασμένους θαρρείς ιδανικά για να χωρούν στην αγκαλιά μας.

Και με το πρόσταγμα της πεινασμένης ψυχής μας της ανάδελφης, απλώσαμε το χέρι με βιαστική, τυφλή εμπιστοσύνη, κι ενώσαμε τους κύκλους που διαγράφαμε μονάχοι με τις τροχιές των ουρανοκατέβατων φίλων, αφήνοντας τα κορμιά και τα σπίτια μας, τις νύχτες και τις μέρες μας, να ζευγαρώσουν δίχως χαλινό, με αμέτρητα μηνύματα χαράς πως κάποιος νοιάζεται, με μεθύσια για το μοίρασμα του πόνου και τη μετάλλαξη του χωρισμού, του κακοτράχαλου βιοπορισμού, του κάθε βάσανου, σε υλικό άξιο γελοιοποίησης, κι ο σαρκασμός που στην πρότερη απομόνωσή μας πόναγε σαν δαγκωματιά, έγινε τώρα θείο δώρο – ένα τεράστιο καλαμπούρι η ζωή.

Και φυσικά, λίγο η πρεμούρα μας και λίγο οι αποστάσεις των ψυχών, πολλές φορές προδοθήκαμε απ’ τους ίδιους αυτούς φίλους, ή τους προδώσαμε κι εμείς, αντιγράφοντας ασυναισθήτως την εγκατάλειψη των αλλοτινών μας "κοντινών ανθρώπων" – κι αυτή η προδοσία, αυτή η απώλεια, έτσουξε περισσότερο από κάθε άλλο τραύμα σαν έπεσε πάνω της άφθονο αλκοόλ να την ξεπλύνει μαζί με τα οδυνηρά υπολείμματα της εγγύτητας και της αδελφοσύνης που δεν έμελλε να βαστήξει πολύ.

Κι ωστόσο, παρά τη φρέσκια τη λαβωματιά απ’ την απώλεια αυτών των φίλων, την πιο βαθιά από κάθε άλλη, συνεχίσαμε με την ίδια ή και με περισσότερη επιμονή να αναζητούμε τους δικούς μας ανθρώπους μες στο πλήθος. Κάποιοι υπήρξαμε τυχεροί – αν όχι ευλογημένοι – και ψάξε-ψάξε βρήκαμε σύντροφο και σύνευνο και συνοδοιπόρο στη ζωή, το πρώτο και σπουδαιότερο πρόσωπο της νέας μας φαμίλιας, που η αγάπη του και μόνο αρκεί για να πεισθεί η καρδιά πως δεν χαράμισε τα νιάτα της, κι ούτε της μέλλει να γεράσει και να σταφιδιάσει κατάμονη και πικραμένη.

Κι όπως ο ξενιτεμένος κι ανέστιος κουβαλά μαζί του παντού τα μπαγκάζια του, τα λιγοστά του υπάρχοντα, τα ταίρια αυτά γέμισαν τα μικροσκοπικά μας σπίτια με πράγματα πολύτιμα κι αγαπημένα που μεταμόρφωσαν το θλιβερό, μοναστικό αχούρι σε νοικοκυριό, πήγαν μαζί μας στο σούπερ μάρκετ κι έπειτα μαγειρέψαμε, και λίγο-λίγο άρχισαν να εμφανίζουν και τις ανθρώπινες αποσκευές τους, φίλους δικούς τους παιδικούς κι εφηβικούς και των σπουδών, που ήρθαν και, σαν την απλούστερη εξίσωση (άλφα ίσον βήτα, βήτα ίσον γάμμα, άρα άλφα ίσον γάμμα) έγιναν εν μια νυκτί και δικοί μας φίλοι, με μόνο κίνητρό τους την αγάπη.

Και πέρασαν τα χρόνια. Άνθρωποι ήρθαν κι άνθρωποι έφυγαν. Σχέσεις κράτησαν κι άλλες σκορπίσανε. Κορίτσια κι αγόρια ξέγνοιαστα απόχτησαν το ανεκτίμητο νοιάξιμο παιδιών, και μοιραία ξεμάκρυναν, καθώς ο κόσμος τους πλέον περιστρεφόταν γύρω απ’ την ευτυχία ενός μικρού εαυτού που η αγάπη του ξεπερνά κάθε άλλη στον υπαρκτό κόσμο. Έρωτες έσβησαν και ξαναφούντωσαν, μαζώξεις πύκνωσαν κι αραίωσαν, και να σου ο χρόνος πάντα να κυλά ασυγκράτητος, ώσπου βρεθήκαμε στο σήμερα, μια χούφτα άντρες και γυναίκες που, αν και τέκνα άλλων γονιών, εξακολουθούμε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλον αδελφούλα κι αδελφούλη μου, κι όταν βρισκόμαστε να μη χορταίνουμε τα φιλιά και το αγκάλιασμα και το άσκοπο, ηδονικό ξενύχτι στους καναπέδες και τις πολυθρόνες (ενήλικα παιδιά του πρώτου εκείνου στρώματος στο πάτωμα), έτσι που ξέρουμε πια ποιον αριθμό να σχηματίσουμε τις δύσκολες ώρες, όταν η δυστυχία χτυπά την πόρτα.

Και τούτα τα εξ αίματος ψυχής αδέλφια, τα λατρευτά και ταλαίπωρα, τα κακοπαθημένα κι ανεξίκακα, γίνονται στο τέλος η φαμίλια μας, μια οικογένεια εξίσου πραγματική μ’ αυτήν όπου κάποτε ανατείλαμε στον κόσμο.

Σ’ εσάς κλίνω την κεφαλή με ευγνωμοσύνη. Εσείς είστε, μ’ όλη τη σημασία της λέξης, οι εκλεκτοί της καρδιάς μου.

http://www.protagon.gr/

Ατρόμητος Αχαϊας: Ο Ν. Γραμματικόπουλος αποβλήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι!

Ο Νίκος Γραμματικόπουλος απόρησε για την χθεσινή του αποβολή από τον ρέφερι της αναμέτρησης του Κυπέλλου με τον ΠΑΟ Βάρδας.
Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Αχαϊας, δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα

Άγγελος Τσιγκρής: «Να μη γίνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων πρόσχημα για νέα φορολογικά βάρη…»

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος επιβάλλεται σε κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια, από το πρώτο τετραγωνικό, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς εξαιρέσεις, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Γκούνιεθ Πάλτροου με νυφικο της Σήλιας Κριθαριώτη στο εξώφυλλο της Vogue

Μια υπέροχη δαντελένια δημιουργία haute couture που φέρει την υπογραφή της Ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Σήλια Κριθαριώτη (Celia Kritharioti) κλέβει τις εντυπώσεις ακόμη και από την σταρ Γκούινεθ Πάλτροου που την φοράει στο εξώφυλλο της Vogue Μεξικού.

Στίβος: Έλληνας ο κορυφαίος Ευρωπαίος Παίδας βαδιστής

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος Παίδας βαδιστής της χρονιάς κατάφερε να γίνει ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης στο Κιάσσο της Ελβετίας και μάλιστα έκανε και διπλό ρεκόρ.
Ο νεαρός διένυσε τα 10χλμ βάδην σε 41.43.4, κατέλαβε την πρώτη θέση και βελτίωσε

Ποιον... συγχωριανό του από την Αρκαδία συνάντησε ο Παναγιωτόπουλος στις ΗΠΑ; (ΦΩΤΟ)

Το ταξίδι στην Αμερική και η έκπληξη για τον υπουργό!Σημαντικές πολιτικές επαφές και συναντήσεις πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά την εκεί επίσκεψη του.

Είμαι κεντροαριστερός

Είμαι κεντροαριστερός: Δεν συνδικαλίζομαι, δεν απεργώ, δεν διαδηλώνω, δεν διαμαρτύρομαι. Περιμένω τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους. 

Είμαι κεντροαριστερός: Αποστρέφομαι τον Μαρξ, την κομμουνιστική φρασεολογία και τα σύμβολά της. Οι όροι πάλη των τάξεων, πλουτοκρατία και ιμπεριαλισμός μου προκαλούν αηδία. Απο τον όρο κεντροαριστερά αποστρέφομαι το δεύτερο συνθετικό, την αριστερά. Είμαι κεντρώος αλλά βάζω και την αριστερά από δίπλα γιατί είναι trendy και προσπαθώ να αποσπάσω καμία ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Είμαι κεντροαριστερός: Καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται, εξισώνω τη ρίψη πλαστικής κορίνας σε πάνοπλο μπάτσο που ψεκάζει χημικά με τα ρατσιστικά πογκρόμ και τα μαχαιρώματα των ναζήδων. Θέλω την ησυχία μου. Η ασφάλεια είναι το ύψιστο αγαθό της ζωούλας μου.

Είμαι κεντροαριστερός: Δεν πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη και δεν μάχομαι γι΄αυτή. Δέχομαι τις ταξικές ανισότητες ως status quo. Δε θα αλλάξω εγώ τον κόσμο. Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.

Είμαι κεντροαριστερός: Είμαι φουλ πατριώτης αλλά εκχωρώ την εθνική κυριαρχία της χώρας για πλάκα.

Είμαι κεντροαριστερός: Δεν έχω κρίση. Δέχομαι τη λογική του μονοδρόμου των μνημονίων, είμαι ευκολόπιστος, καταπίνω αμάσητη την κρατική προπαγάνδα, δεν αμφισβητώ τα ΜΜΕ, δεν πιστεύω στο δόγμα του σοκ, σιχαίνομαι τη συνομωσιολογία.

Είμαι κεντροαριστερός: Είμαι ο φιλήσυχος πολίτης που περιγράφει ο Μάρτιν Νίμελερ στο «πρώτα ήρθαν», είμαι το ανθρωπάκι που περιγράφει ο Βόλφ Μπίρμαν στο «αυτούς τους έχω βαρεθεί», πάνω στις υποτακτικές πλατούλες μου στήνεται το παιχνίδι, είμαι η μετακινούμενη μάζα που συντηρούσε τον δικομματισμό, είμαι ο νοικοκύρης με τα φασιστικά αντακλαστικά, είμαι ο αντιδραστικός ψηφοφόρος που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα.

niemandsrose.blogspot.gr

tvxs.gr

Θέλει εκκένωση του Ραδιομεγάρου...

... για να καλυφθούν λάθη και σκάνδαλα...

Το έδαφος για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου προετοιμάζει ο υφυπουργός δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής (απαντωνας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Κρεμαστινου,  αφησε να διαφανεί οτι "η επέμβαση του κράτους είναι προ των πυλών ").

Πρόκειται για ομολογία της αδυναμίας της κυβέρνησης, με τον πλέον επίσημο τρόπο για τη μετάδοση προγράμματος Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, σε όλες τις συχνότητες, όπως ορίζει η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Η ευθύνη αποδίδεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο, αν και είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης επιλογής να δημιουργήσουν την κυβερνητική “Δ.Τ.”, με πρόσωπα που έχουν στιγματιστεί από τη θητεία τους στην ΕΡΤ, αντί να επιλέξει το δρόμο της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, μέχρι την έναρξη της ΝΕΡΙΤ. Στη συνέχεια το ένα σκάνδαλο, ακολουθεί το άλλο στη “Δ.Τ.”

πηγη typologies.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

«Αν αντισταθείς, χάθηκες». «Αν υποκύψεις, χάθηκες»

Του Νίκου Σιδέρη

[...] Στην Ελλάδα της κρίσης, η επικοινωνιακή μηχανή παραγωγής διανοητικής εμπλοκής συνίσταται στο εξής σύμπλεγμα: Ενα πρώτο μήνυμα λέει «Αν αντισταθείς, χάθηκες» (=πτώχευση, καταστροφή…). Ενα δεύτερο μήνυμα λέει «Αν υποκύψεις, χάθηκες» (=ανεργία, φτώχεια, μιζέρια, απόγνωση…) [...] Όσο η αντιπολίτευση δεν ασχολείται με την αποδόμηση αυτού του διπλού δεσμού, παραβλέποντας την εμπλοκή των ψυχών, οι άνθρωποι θα παραμένουν μουδιασμένοι και πολιτικά καθηλωμένοι [...]


Ενα πένθιμο μούδιασμα ορίζει το ψυχολογικό στίγμα της κρίσης.

Η πένθιμη χροιά οφείλεται στις πολλαπλές απώλειες που βιώνουν οι άνθρωποι:

Χάνουν υλικές απολαβές. Χάνουν το σύμπλεγμα διασκεδαστικής αυταπάτης που καλλιεργούσε ο καταναλωτικός ναρκισσισμός, δηλαδή φαντασιακές ευχαριστήσεις.

Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον κόσμο, στον άλλον και σε ό,τι καλό κι αγαπητό έβλεπαν στον εαυτό τους.

Η απώλεια τόσο της υλικής κατάστασης όσο και της ηδονικής αυταπάτης προκαλεί ένα βίαιο πένθος.

Ωστόσο, η δεσπόζουσα ψυχολογική ιδιαιτερότητα της παρούσας κρίσηςαντιστοιχεί στο μούδιασμα της σκέψης, του λόγου και της πράξης, που ορίζει τη στάση των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων πλήττονται εξοντωτικά από την κρίση.


Ο κύριος ψυχοδιανοητικός μηχανισμός του μουδιάσματος ονομάζεται «διπλός δεσμός». Αντιστοιχεί στην εμπλοκή της σκέψης, που προκύπτει όταν οι άνθρωποι γίνονταιστόχος παράδοξων μηνυμάτων που αλληλοακυρώνονται, χωρίς να επιτρέπεται να σκεφτείς σχετικά μ’ αυτό το παράδοξο.

Στην Ελλάδα της κρίσης, αυτή η επικοινωνιακή μηχανή παραγωγής διανοητικής εμπλοκής συνίσταται στο εξής σύμπλεγμα:

Ενα πρώτο μήνυμα λέει «Αν αντισταθείς, χάθηκες» (=πτώχευση, καταστροφή…). Ενα δεύτερο μήνυμα λέει «Αν υποκύψεις, χάθηκες» (=ανεργία, φτώχεια, μιζέρια, απόγνωση…). Κι ένα τρίτο απαγορεύει τη σκέψη, εφ΄ όσον «Είναι μονόδρομος» γιατί «Το είπε η τρόικα».


Με απλά λόγια: Αν πεις ναι, χάθηκες. Αν πεις όχι, χάθηκες. Και απαγορεύεται να σκεφτείς και να σχολιάσεις αυτό το παράδοξο κλουβί της σκέψης.

Η παρατεταμένη εμβάπτιση των ψυχών σ’ αυτό το παράδοξο περιβάλλον επικοινωνίας τελικά εσωτερικεύεται και λειτουργεί ως φίλτρο/κώδικας ανάγνωσης και αναπαράστασης της πραγματικότητας, ανεξάρτητα από την άμεση παρουσία όλων των προηγούμενων συστατικών:

Εδώ οφείλεται και η κοινή αίσθηση ότι «οι άνθρωποι είναι τρελαμένοι / τα ‘χουν παίξει/είναι ζαλισμένοι» κ.τ.ό.

Ο διπλός δεσμός, ως ακραίο υπόδειγμα παράδοξης επικοινωνίας και επίθεσης στους ίδιους τους μηχανισμούς της σκέψης, δεν παράγει μόνο αίσθηση παραφροσύνης των πνευμάτων και των πραγμάτων.

Αλλά και υπονόμευση, εμπλοκή και αδρανοποίηση της ικανότητας των ανθρώπων να σκέφτονται –και, κατά μείζονα λόγο, να σκέφτονται νηφάλια και ορθολογικά.


Προφανώς, μια τέτοια επικοινωνιακή καταιγίδα, μέσα από το μούδιασμα που παράγει, καλλιεργεί ψυχολογία νεο-ραγιαδισμού και καθιστά ανέφικτη τη συγκροτημένη αντίσταση και κινητοποίηση, ακόμη και εκείνων που πλήττονται βαρύτατα.

Το επικοινωνιακό περιβάλλον του διπλού δεσμού διαμορφώθηκε στα χρόνια της πολιτικής διαχείρισης του Μνημονίου και κορυφώθηκε στις εκλογές του 2012.


Τότε απογειώθηκε πολιτικά και εκλογικά και η «Χρυσή Αυγή», η οποία ακριβώς προβάλλει και ασκεί την άρνηση της σκέψης – δηλαδή, το πυρηνικό παράγωγο του διπλού δεσμού. Επειδή η νύχτα της σκέψης απολήγει σε Χρυσή Αυγή. Ενώ ταυτόχρονα παρέχει διέξοδο στην αδιαμεσολάβητη από τη σκέψη οργή και εκδίκηση με προσφυγή στη δαιμονοποίηση του άλλου (ρατσισμός = ανθρωποφαγικός εθνικισμός) και στην ωμή δύναμη. Που παράγει όχι απλώς εργαλειακή χρήση, αλλά απόλαυση της βίας, συνηχώντας με βαθύτατα ρεύματα σαδισμού και καταστροφικότητας που ενυπάρχουν στον ανθρώπινο ψυχισμό – και, όταν καταλυθεί η πλαισίωσή τους και η αναχαίτισή τους από τη σκέψη και τον πολιτισμό, οδηγούν εδώ που οδήγησαν.

Παράλληλα, το μούδιασμα ερμηνεύει και την πολιτική και δημοσκοπική λίμναση της απήχησης της αντιπολίτευσης, που παραμένει «ακατανόητη» με όρους οικονομίστικης ανάλυσης, αλλά και κάθε πολιτικής ανάλυσης από την οποία λείπουν πρόσφορα εννοιολογικά εργαλεία, όπως ο διπλός δεσμός.


Και τα ισχυρότερα επιχειρήματα πάνε χαμένα όταν συναντούν μυαλά μπλοκαρισμένα, ανίκανα να σκεφτούν.

Οσο λοιπόν η αντιπολίτευση δεν ασχολείται με την αποδόμηση του διπλού δεσμού, παραβλέποντας την εμπλοκή των ψυχών, οι άνθρωποι θα παραμένουν μουδιασμένοι και πολιτικά καθηλωμένοι.-

* ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και συγγραφέας. Στο βιβλίο του «Μιλώ για την κρίση με το παιδί» (Μεταίχμιο 2013) αναλύεται διεξοδικά η Πολιτική Ψυχολογία της κρίσης και ο μηχανισμός του διπλού δεσμού.
syspeirosi.wordpress.com
---

tvxs.gr

Ο Ιησούς ήταν δημιούργημα των Ρωμαίων υποστηρίζει Αμερικανός επιστήμονας

Οι Ιουδαίοι περίμεναν τον ερχομό του Μεσσία ο οποίος θα τους λύτρωνε από τη ρωμαϊκή κατοχή. Η προσμονή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά εντάσεις στην περιοχή. Τότε οι κατακτητές επινόησαν τον ερχομό του Μεσσία.

Ενας Σαμαράς θα μας σώσει...

Mας το ξανάπε και σήμερα το MEGA.

Θύμωσε πολύ ο Σαμαράς. Οι κακοί τροϊκανοί Ολγα (κάτι αντίστοιχο με τους τροϊκανούς "που άσπρισαν από το κακό τους", που είπε ο Κουβαρας), είπαν "Οχι" στο επίδομα θέρμανσης, ανέφερε η ρεπόρτερ μουχρίτσα - Σπυράκη.
Αλλά ευτυχώς που υπάρχει ένας Σαμαράς.
Χτύπησε την γροθιά του στο τραπέζι κι έδωσε αμέσως εντολή να δώσουν προκαταβολικά το 25% του επιδόματος...
Ως πότε θα νομίζουν οτι οι τηλεθεατές, όπως γράφει και ο Λεωνίδας Σακλαμπάνης, "ειναι πειθήνια όντα που δεν έχουν κριτική σκέψη που ξεχνούν, που αγνοούν και που, τελικά, πρέπει να καταπιούν τη μοναδική αλήθεια τους"...

http://nonews-news.blogspot.gr/

ΒΟΥΛΗ: Το «πλυντήριο»… της αυθαιρεσίας

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
Του Χρήστου Γιαννούλη

Ροδαλοί και χαρούμενοι οι κυβερνητικοί  βουλευτές της Επαρχίας επέστρεφαν βράδυ Πέμπτης με το τελευταίο αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη. Παρότι με τους περισσότερους γνωριζόμαστε, δεν με πήραν χαμπάρι που τους παρακολουθούσα στο πίσω από αυτούς κάθισμα.

Βλέπετε η κρίση τους γονάτισε, τους τσάκισε και ταξιδεύουν πλέον στην οικονομική θέση.

- Πώς πήγε αυτή την εβδομάδα; Ρώτησε ο της Πέλλας τον της Καστοριάς.
- Καλά μωρέ, ήρεμα… Πήγα δύο φορές στον Σκαϊ αλλά δεν με φωνάζουν στο Μέγκα. Δεν ξέρω γιατί.
- Πήρες τον….. ;  λέει το όνομα ο της Πέλλας που είναι πιο «κωλοπετσωμένος».
- Όχι δεν τον πήρα, γιατί μου είχε ζητήσει κάτι και δεν μπόρεσα να το δω.
- Τίποτε άλλο έχουμε; Ξαναρωτάει ο ροδαλότερος των ροδαλών.
- Όχι μωρέ όλα καλά…

Και αφού ολοκληρώθηκε η μεστή αυτή στιχομυθία, βυθίστηκαν  και οι δύο στο κάθισμα τους, ζητώντας από μία εφημερίδα, κατά προτίμηση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Μου έδιναν την εντύπωση ότι δεν διάβαζαν την εφημερίδα, αλλά μάλλον έπαιρναν «γραμμή» για να μάθουν τι γίνεται στην χώρα τους. Το έχουν ανάγκη γιατί εντός Βουλής  λειτουργούν μόνο ως εξαρτήματα του «πλυντηρίου» της αυθαιρεσίας και του «παραλόγου» που γίνεται «λογικό» μέσω τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και διατάξεων που ψηφίζουν μεν αλλά μετά από μήνες μαθαίνουν τι ακριβώς περιείχαν και ποιους αφορούσαν.

Μόλις προσγειωθήκαμε έμαθα για μία ακόμη άσκηση αυθαιρεσίας που ξεπλύθηκε μέσω της Ελληνικής Βουλής για τους διμηνίτες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Περίπου 120 χιλιάδες ανάλογοι διμηνίτες, άλλων ειδικοτήτων είδαν την πόρτα της εξόδου, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούσε να ανατρέψει το Νόμο του ΑΣΕΠ και να επιτρέψει την ανανέωση των συμβάσεων τους.  Καλώς θα πείτε, καλώς θα πω και εγώ. Στην περίπτωση της Δ.Τ done.

Το ΑΣΕΠ αποτελούσε, γιατί πλέον δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από έναν θεσμικό πολυτραυματία, ανάχωμα του κράτους λάφυρο στα χέρια της Κεντρικής Εξουσίας και των κομματικών παραφυάδων της.

Αρκεί μία τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, για να γίνει το παράλογο, λογικό; Αρκεί.

Βασική προϋπόθεση  να υπάρχουν διαθέσιμοι βουλευτές «μαριονέτες» και υπουργοί που δεν διστάζουν να υλοποιήσουν ψηφίζοντας τυφλά και την πλέον πολιτικά ανήθικη λύση που εξυπηρετεί όμως την σκοπιμότητα της στιγμής.

Τι ακόμη χρειάζεται; Ησυχία…. Ένοχη σιωπή από τον δεύτερο κρίκο στην αλυσίδα της «ολιγαρχίας» που υποκαθιστά την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και μάλιστα θορυβώδης Ησυχία. Λέγε με Συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Είχαν και έχουν ανάγκη την κρατική «χρηματοδότηση» και «αλληλεγγύη»  ακόμη και με την μορφή ανοχής στις άδειες που δεν εκδίδονται, στις ψηφιακές συχνότητες που δεν πληρώνονται, στις δανειοδοτήσεις που συνεχίζονται με προκλητικό τρόπο. Το ξεπληρώνουν όχι με αυτά που λένε αλλά κυρίως με αυτά που δεν λένε. Το αντίτιμο της αλληλεγγύης παρέχεται δια της σιωπής σε μικρά ή μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα που αφορούν είτε πράξεις είτε παραλείψεις. Για αυτά δεν θα αφιερωθεί ούτε ένα λεπτό τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού χρόνου. Ταυτόχρονα όπως επισημαίνει ο βαθύς γνώστης της Επικοινωνίας καθηγητής Γιώργος Πλοιός, πλειοδοτούν στην προσπάθεια εκφοβισμού και δαιμονοποίησης σε κάθε τι που πάει να ανατρέψει την εικόνα που εξυπηρετεί την συγκυρία.

Πάντως αν θέλουμε πραγματικά η κοινοβουλευτική δημοκρατία να παραμείνει ασπίδα του πολιτεύματος, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κυρίως κινδυνεύει από όσους την εξευτελίζουν δια της νομιμότητας. Από τα άδεια έδρανα που ψηφίζουν, από την βιομηχανία τροπολογιών και την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας ακόμη και με την απειλή των εκλογών ή της εξτρεμιστικής ρετσινιάς. Λείπουν τραγικά οι πολιτικοί άνδρες σε αυτή την Βουλή επιβεβαιώνοντας παλιό συνάδελφο τους που είπε: έχω συναντήσει σε αυτή την αίθουσα δεκάδες βουλευτές, αλλά ελάχιστους «Πολιτικούς». Που παράγουν πολιτική και δεν μηρυκάζουν τις κομματικές πομφόλυγες. Που δυσαρεστούνται από αυτό που ζούμε σήμερα:

Οι εθνικοί σχολιαστές και τα εκδοτικά συγκροτήματα να παράγουν πολιτική και οι κυβερνητικοί  βουλευτές να ψηφίζουν τυφλά και μετά να σχολιάζουν απλά την επικαιρότητα.

http://tvxs.gr/

Σουφλέρης: «Κινδυνεύει με διάλυση ο Πανιώνιος»

Έκκληση για ενότητα και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τον Πανιώνιο έκανε ο Βαγγέλης Σουφλέρης.
Ο πρώην Γενικός Διευθυντής των «κυανέρυθρων» τόνισε στη «Sportday» πως αυτοί που διοικούν τον Πανιώνιο θα πρέπει να αφήσουν τους εγωισμούς. καθώς η ομάδα

Δώρον άδωρον...

"Ο κύβος ερρίφθη", είπε ο Ρογκάκος για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. 

Με την διεύρυνση των κριτιρίων, ευνοούνται περισσότεροι, αλλά και πάλι ένας στους τρεις Ελληνες δεν θα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο για να ζεστάνει την οικογένεια του. Με ότι αυτό σημαίνει.

Το δώρο - κόντρα, δήθεν, στην τρόικα- της κυβέρνησης είναι άδωρον...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Εκρηκτική λατίνα μοντέλο αποκαλύπτει ότι ο Μέσι της ζήτησε να βρεθούν ερωτικά επί πληρωμή

Θυμάστε την Λαρίσα Ρικέλμε; Έλα τώρα, λίγο πολύ κάτι θα σας θυμίζει το όνομα. Πάμε τρία χρόνια πίσω, το 2010, στο Μουντιάλ όπου είχαμε δει σχεδόν όλο τον... εσωτερικό της κόσμο και πολλές πόζες με το κινητό της ανάμεσα στο στήθος της.

Από την αφασική ανοχή στις συνταγματικές ακροβασίες

Πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τη θεσμική δημοκρατική - συνταγματική κατάσταση της χώρας γεννά η «φόρα» που έχει πάρει η συγκυβέρνηση με άλλοθι την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός και τα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ύστερα από τριετή σχεδόν αφασική ανοχή στα τερατώδη εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης - κόμματος, δηλώνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρις εσχάτων το «ξερίζωμα» του φασισμού στη χώρα, αρνούμενοι ουσιαστικά να εμβαθύνουν στα αίτια που συνέβαλαν στη μαζικότατη αποδοχή της «εγκληματικής συμμορίας».

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, επιχειρείται αυτή τη στιγμή μια κατ’ ουσίαν... ανασκολόπιση δημοκρατικών αρχών και η δημιουργία τετελεσμένων που μπορούν να εφαρμοστούν σε πλείστες όσες περιπτώσεις θέλουν οι αρχές εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία μας από συνταγματικές ακροβασίες, με νομοθετικές διατάξεις που υπερβαίνουν τη συγκυρία.

Η χρηματοδότηση

Πρώτος σταθμός στην προώθηση μιας σειράς «προβληματικών», σύμφωνα με απόψεις πολλών νομικών και συνταγματολόγων, μέτρων είναι η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής με την τροπολογία που αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Εκεί περιγράφεται ότι για κόμμα του οποίου ο αρχηγός ή σημαντική μερίδα ηγετικών στελεχών παραπεμφθούν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση. Το ερώτημα είναι όμως τι θα συμβεί αν υπάρξει αθώωση ή απαλλαγή των κατηγορουμένων από την κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά – κι αυτό αναμένεται να τονιστεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια – να καταθέσει ολοκληρωμένη άποψη η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ως προς τη νομική ορθότητα της διάταξης και επιμένει αυτή να αφορά αποκλειστικά τη Χρυσή Αυγή και να μην αποτελεί ένα γενικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικών... παρερμηνειών.

Έτσι κι αλλιώς ο ίδιος ο νόμος περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των νομικών, όπως και η ευκολία με την οποία οι ανακριτές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν κοινωνικές αντιπαραθέσεις μέσα από την κατηγορία για τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αριστερά

Οι πληροφορίες επιμένουν (παρά την αναδίπλωση του προέδρου της Βουλής την περασμένη Πέμπτη στη διάσκεψη των προέδρων, που ακολούθησε τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να «σαλαμοποιηθούν» τα όποια μέτρα της πολιτείας απέναντι στην «εγκληματική συμμορία» της Χρυσής Αυγής) ότι ο Αντώνης Σαμαράς εμμένει στη λήψη κι άλλων νομοθετικών μέτρων.

Η Αριστερά όμως είναι εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στην αβασάνιστη λήψη μέτρων με γενικές διατυπώσεις, των οποίων η ερμηνεία μπορεί να γίνει «λάστιχο» την επόμενη μέρα. Ζητεί λοιπόν μια συζήτηση ανοιχτή προς την κοινωνία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί, υπό κοινοβουλευτική πίεση, να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταθέσει όλα τα μέτρα που προτίθεται να πάρει προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη συζήτηση.

Μάλιστα στελέχη της Αριστεράς επιμένουν ότι, παρά την τριετή αφασία, η κυβερνητική πρεμούρα δεν έχει μόνο επικοινωνιακή βάση, προκειμένου να καλύψει την εξόφθαλμη «υπόθαλψη» των νεοναζιστών, αλλά επιχειρεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να πάρει μέτρα που θα κινούνται στη λογική της θεωρίας περί «δύο άκρων».

Έτσι μοιάζει εύλογο το αίτημα να τοποθετηθεί πρώτα ο νομικός κόσμος πριν υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Για παράδειγμα κάποιοι θεωρούν ότι υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να μην οδηγούνται σε αναπληρωματικές εκλογές οι περιφέρειες όπου ένα κόμμα οδηγεί σε παραίτηση όλο το ψηφοδέλτιό του.
Επίσης αναρωτιούνται πώς μπορούν να ανασταλούν οι αποζημιώσεις των προφυλακισμένων βουλευτών πριν καν δικαστούν, ενώ δεν χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα και ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος λαμβάνει τη σύνταξή του όσο διάστημα είναι προφυλακισμένος.

Πρωτόγνωρα

Μέγα ερώτημα είναι ακόμα αν θα πρέπει κάθε φορά που επιθυμεί ένας προφυλακισμένος βουλευτής να ψηφίσει να ζητά την άδεια του εισαγγελέα, ο οποίος θα απευθύνεται ή όχι στη Βουλή προκειμένου να βεβαιωθεί για τη σοβαρότητα ή όχι της ψηφοφορίας, και αν θα θεωρείται αδικαιολογήτως απών ένας προφυλακισμένος βουλευτής με αποτέλεσμα να υφίσταται περικοπή των αποδοχών του.

Όλα αυτά και άλλα πρωτόγνωρα για τη δημοκρατία στην Ελλάδα ζητήματα τίθενται στο τραπέζι και η κυβέρνηση, αντί να «βιάζεται» με γενικεύσεις και ισοπεδωτικές απλουστεύσεις να «απαντήσει» νομοθετικά, θα πρέπει να διαβουλευτεί και να λάβει υπόψη επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν μετέωρα και χωρίς πολιτική και νομική εμβάθυνση και θα πρέπει να γίνει εξαντλητικός διάλογος, ειδικά στον τρόπο νομοθετικής αντιμετώπισης εκλεγμένου κόμματος και βουλευτών. Και κυρίως για το αν η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα οδηγήσει σε συντηρητικοποίηση την πορεία της εξαγγελθείσας συνταγματικής αναθεώρησης. Γι’ αυτό και η κοινωνία οφείλει να γρηγορεί...

http://www.topontiki.gr/

Αν δεν εχετε προβλημα με τα νεύρα σας, δειτε αυτο…Παναιγιάλειος: Άψογη η φιλοξενία στην Καισαριανή από Γλυφάδα

Σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι – μετά από εκείνο με τον Αχαρναϊκό - η φιλοξενία των γηπεδούχων ήταν άψογη, τόσο προς την αποστολή της ομάδας του Παναιγιάλειου, όσο και προς τους φιλάθλους της ομάδς. 
Για το λόγο αυτό η «ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ»

Δύσκολα για τη Βουλιαγμένη στο Champions League πόλοΔύσκολα επεφύλασσε η κληρωτίδα του Champions League πόλο για τη Βουλιαγμένη, αφού την έφερε αντιμέτωπη με τη σέρβικη Ραντνίτσκι Κραγκούγεβατς, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου της διοργάνωσης.
Η Ραντνίτσκι κατέκτησε το κύπελλο Ευρώπης την περσινή χρονιά και θεωρείται από τις δυνατότερες ομάδες στην Ευρώπη, έχοντας στις τάξεις της αθλητές όπως οι Φιλίποβιτς, Ζλόκοβιτς και άλλους.

Πόλεμος φυρερίσκων για τη ναζιστική «προίκα»

Οι συλλήψεις και προφυλακίσεις του «φύρερ» Μιχαλολιάκου και των πρωτοκλασάτων επιτελών του ερμηνεύονται από αρκετούς ως το τέλος της Χρυσής Αυγής. Ή, εν πάση περιπτώσει, ως η απαρχή μεγάλων ανακατατάξεων στον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Μπορεί αλλεπάλληλες κυβερνήσεις και η Δικαιοσύνη να απέστρεφαν το βλέμμα από τον κίνδυνο που συνιστούσε η ναζιστική - εγκληματική οργάνωση για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, αλλά, όταν απειλήθηκε η ίδια η παραδοσιακή κοινοβουλευτική Δεξιά με άλωση και όταν οι διεθνείς παράγοντες έβαλαν το πιστόλι στον κυβερνητικό κρόταφο, όλα λειτούργησαν αστραπιαία.

Τώρα ο στόχος δείχνει να επιτυγχάνεται και η Χ.Α. σε λίγο καιρό είναι αμφίβολο αν θα υφίσταται, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή της. Όμως αυτή η ναζιστική αθλιότητα, η οποία εμφανίστηκε με τη μορφή κόμματος, έχει ήδη μια «προίκα» – ή, τουλάχιστον, έτσι εκτιμούν όσοι κάνουν... ουρά για να πάρουν μερτικό από τα προικιά της. Διότι, όσο και αν αυτό μοιάζει στους ανυποψίαστους... πρόωρο, η φάμπρικα της διαχείρισης της «επόμενης μέρας» έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών, γνωστών και μη εξαιρετέων.

Σε τι συνίσταται η «προίκα»; Μα, φυσικά, στους 425.990 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ίσως να προσέγγιζαν το 1.000.000 εάν γίνονταν εκλογές πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν πολύ, αλλά οι «γαμπροί» της Ακροδεξιάς περιμένουν με τα... μπουκέτα στο χέρι.

Ο «αποσυνάγωγος»

Ένας εξ αυτών, ο περίφημος «Περίανδρος», κατά κόσμον Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, πρώην στέλεχος της Χ.Α., ο οποίος σήμερα διαθέτει δική του οργάνωση με το όνομα «Μαίανδροι», αλλά εξακολουθεί να έχει επιρροή σε πολλούς «παλαιούς» χρυσαυγίτες.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου το οποίο, τον Ιούνιο του 1998, απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, τραυμάτισε και παραλίγο να σκοτώσει τον τότε φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και δύο συντρόφους του, τον Ιωάννη Καραμπατσόλη και τον Ηλία Φωτιάδη. Ο Ανδρουτσόπουλος δεν συνελήφθη, έφυγε από τη χώρα και παρέμεινε στη Λατινική Αμερική έως τον Σεπτέμβριο του 2005, οπότε επέστρεψε και παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη, από την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη δώδεκα ετών.

Ο «Περίανδρος», λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επομένη της σύλληψης του Μιχαλολιάκου επικοινώνησε με κεντρικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, το οποίο είναι πλέον προφυλακισμένο, και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ηγεσία του «κινήματος».

Ενδεχομένως ο... αποσυνάγωγος τέως αστέρας του χρυσαυγιτισμού να μην έχει καμιά τύχη. Όμως και μόνο η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει την αξία της, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι ο «προδομένος» από τον Μιχαλολιάκο «Περίανδρος» ισχυριζόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News» τον Ιούνιο, ότι «έχει στα χέρια του στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται η κατασκευή της ενοχής του από την κατασυκοφάντηση που οργάνωσε στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου, ο οποίος παραμένει στο πλευρό του μέχρι σήμερα».

Θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός«ακτιβιστής» του ναζισμού και σχεδόν καθόλου «πολιτικός»...

Ο «πληγωμένος»

Για την ακροδεξιά προίκα ενδιαφέρεται και κάποιος που πρόσφατα την έχασε: ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ιδρυτής και πρόεδρος του παρακμάζοντος ΛΑΟΣ, ο οποίος – μετά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου – έχασε την εκλογική του βάση, η οποία μετακόμισε στη Χ.Α. Σήμερα περιφέρεται πληγωμένος μεν, αλλά... «δικαιωμένος», με το σλόγκαν: «Δεν θέλατε εμένα, τώρα λουστείτε τους ναζί».
Τελευταία εμφανίζεται συχνά στα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία πρώτα τον «ξέπλυναν» μετατρέποντάς τον από καραμπινάτο ακροδεξιό σε θεσμικό παίκτη και ύστερα τον αποκαθήλωσαν θεωρώντας προδοσία την αποχώρησή του από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ κορυφαία στελέχη του, όπως οι Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης, έχουν βρει στέγη στη Ν.Δ.

Ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος μεν να «σφουγγαρίσει σκάλες» στο Μαξίμου, αν η Ν.Δ. απαρνηθεί το μνημόνιο, αλλά δεν συζητάει – ακόμη – το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Ν.Δ. Περιμένει τις εξελίξεις στην Ακροδεξιά και ονειρεύεται να αποδείξει ότι δεν είναι οριστικά καμένος.

Ο βετεράνος

Μύτη έσκασε στη δημοσιότητα και ο εκ των «πατριαρχών» του ελληνικού νεοφασισμού Κωνσταντίνος Πλεύρης. Δηλώνει ενάντιος στη Χρυσή Αυγή, στις βίαιες μεθόδους της και στην έλλειψη πολιτικών προτάσεων, την εγκαλεί επί ανανδρία («δεν μπορεί πέντε να δέρνουν έναν») και αποκαλεί «υπόκοσμο» τα στελέχη της. Ωστόσο αποκαλεί «κίνημα» τους ψηφοφόρους της Χ.Α. τον περασμένο Ιούνιο. Στο κόμμα του Κ. Πλεύρη, την «4η Αυγούστου», παρεπιδημούσε κάποτε και ο «φύρερ» Ν. Μιχαλολιάκος.

Κάποιοι τον βλέπουν ως επίδοξο «μνηστήρα», που ίσως θελήσει να πάρει μερίδιο από αυτό που ονομάζει «κίνημα». Άλλοι θεωρούν ότι είναι αρκετά μεγάλος για να διεκδικήσει προσωπικό ρόλο. Ο ίδιος, βέβαια, δεν έχει εκδηλώσει τέτοια διάθεση. Απλώς τον κρατάμε στα υπ’ όψιν για κάθε ενδεχόμενο.

Ο «αχυράνθρωπος»

Οι ίδιοι οι εναπομένοντες επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φάνηκε να γνωρίζουν, τις τελευταίες τουλάχιστον ημέρες, τι τους περιμένει, δεν στέκονται αμέτοχοι. Αντιθέτως, ακόμη και αν το μέλλον τούς επιφυλάσσει πολυετείς φυλακίσεις, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν ό,τι έφτιαξαν. Άλλωστε μια συμμορία μπορεί να διοικηθεί και από τη φυλακή, όπως έχουν δείξει τα παγκόσμια εγκληματικά χρονικά...

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επακριβώς τι σκέπτονται οι επικεφαλής χρυσαυγίτες. Ήδη, ωστόσο, το όνομα «Χρυσή Αυγή» έχει ηθικά και πολιτικά διασυρθεί και συνδεθεί με το ποινικό έγκλημα, χάνοντας κάθε «ηθικό» βάρος, κάτι που και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, θα επιδιώξουν να «επανιδρύσουν» το κόμμα, ενδεχομένως με επικεφαλής κάποιον «αχυράνθρωπο». Πιθανότατα με άλλο όνομα. Δύσκολα πράγματα, αλλά ας κρατήσουμε μια «πισινή».

Ο «μικρός»

Στη χορεία των πρωτοπαλίκαρων της Χ.Α. δεσπόζει ο – ακόμη ελεύθερος, αλλά με περιοριστικούς όρους – Ηλ. Κασιδιάρης. Πολλοί από όσους τον συναναστρέφονται ή ανήκουν στο περιβάλλον του κάνουν όνειρα να τον δουν επικεφαλής μιας «καλής Χρυσής Αυγής». Όμως το εις βάρος του κατηγορητήριο είναι βαρύ και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα τεκμηριωθεί ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, αυτή η φιλοδοξία δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει ανεκτή από τον «φύρερ» Μιχαλολιάκο, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα αφήσει το «μαγαζί» να φύγει τόσο εύκολα από τα χέρια του και να περάσει στον «μικρό». Ακόμη πιο αμφίβολο είναι αν ο ίδιος ο Κασιδιάρης μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα μεγαλεπήβολα όνειρα.
Οι «ξέμπαρκοι»

Η εμφάνιση του ΛΑΟΣ απενοχοποίησε την ακροδεξιά ψήφο, η οποία, μετά τη μεταπολίτευση, ήταν ηθικά και πολιτικά καταδικαστέα στον χώρο της κοινοβουλευτικής Δεξιάς. Εν συνεχεία, η άνοδος της Χ.Α. απενοχοποίησε όχι μόνο την ψήφο, αλλά και την ένταξη στην απεχθέστερη μορφή Ακροδεξιάς: τη ναζιστική.
Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε – παρατηρώντας τις δημοσκοπήσεις – ότι είναι αυξημένη η «κινητικότητα» ψηφοφόρων μεταξύ της δεξιάς Ν.Δ., των λαϊκοδεξιών ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χ.Α. Από τη δήλωση του τέως περιφερειάρχη Παν. Ψωμιάδη, τον Ιούνιο του 2012, ότι «Ν.Δ. και Χ.Α. είναι αδελφά κόμματα», δεν έχει περάσει πολύς καιρός.

Στο πλαίσιο της δικής του εκδοχής «λαϊκής Δεξιάς», όμως, κινούνται και άλλοι, όπως ο επίσης Βορειοελλαδίτης – πολιτικά περιφερόμενος εδώ και καιρό – πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Κων. Κιλτίδης, ο οποίος επί του παρόντος καλεί το δεξιό «κοινό του» σε «ειρηνική επανάσταση» περιμένοντας να δει αν θα συγκροτηθεί κάποιος νέος φορέας, ώστε να αποτολμήσει ένα ακόμη πολιτικό ρεσάλτο ύστερα από την περιοδεία του στη Ν.Δ., στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας και στον ΛΑΟΣ και κάποιο άκαρπο «φλερτ» με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Π. Καμμένο.

Πολλοί λένε ότι η αυξημένη κινητικότητα εντός της Ν.Δ. και ιδιαίτερα μεταξύ των «λαϊκοδεξιών» στελεχών της σύντομα θα αναδείξει κάμποσους πρόθυμους νυν νεοδημοκράτες, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν είτε σε έναν φιλοβασιλικό σχηματισμό είτε σε ένα «σοφτ» ακροδεξιό εγχείρημα. Οι φήμες αυτές συνδυάζουν την ίδρυση φιλοβασιλικού σχήματος με το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση ο «πρίγκηψ» Νικόλαος, υιός του Κοκού, ο οποίος ήδη «λουστράρει» το βιογραφικό του και «ανακαλύπτει» την... πολιτική.

ΑΝ.ΕΛΛ. και Νέα Μέρα

Μεταξύ των φιλοδοξούντων να συμμετάσχουν στο εκλογικό «σαφάρι» για τα κουρέλια της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνονται, αν και σιωπηρά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου και η διάσπασή τους, η Νέα Μέρα του Χρ. Ζώη. Αμφότεροι ελπίζουν ότι η Χ.Α. θα φυλλορροήσει εκλογικά και θα αποδιοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να τη λεηλατήσουν.

Η φιλοδοξία τους εδράζεται στο στοιχείο που προαναφέραμε: τη ρευστότητα και την κινητικότητα μεταξύ των δεξιών, λαϊκοδεξιών και ακροδεξιών σχημάτων. Πάντως οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ της πιθανότητας μιας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός ανοίγματος στην Ακροδεξιά. Και τα δύο αυτά καρπούζια δεν χωρούν κάτω από την ίδια μασχάλη.Ελπίδες και αντιφάσεις στη Ν.Δ.

Αυτή που περισσότερο επενδύει στην κατάρρευση της Χ.Α. είναι η Ν.Δ., η οποία ελπίζει να «επαναπατρίσει» μεγάλο μέρος από τους τέως ψηφοφόρους της που έχουν διαρρεύσει προς το ναζιστικό κόμμα. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που δείχνουν μεγάλη κάμψη της Χ.Α., δεν αφήνουν κέρδη στη Ν.Δ. Στην καλύτερη περίπτωση παρατηρείται, προς το παρόν τουλάχιστον, ανακοπή των διαρροών προς τη Χρυσή Αυγή.

Οι δημόσιες κινήσεις από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αφορούν την προσπάθεια τονισμού των εγκληματικών χαρακτηριστικών της Χ.Α., με στόχο την πλήρη ηθική απαξίωσή της, αλλά με μεγάλη προσοχή, ώστε σε καμιά περίπτωση να μη θιγούν οι ψηφοφόροι της, οι οποίοι άλλωστε είναι ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ.

Γνωρίζουν, άλλωστε, στη Συγγρού ότι όσοι εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. είναι δύσκολο να «επαναπατριστούν», καθώς η κύρια αιτία είναι η οικονομική δυσπραγία έως και καταστροφή των περισσότερων από αυτούς. Επιπλέον είναι προφανής η επιλογή των εν λόγω ψηφοφόρων να «εκδικηθούν» τη Ν.Δ., καθώς κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι ξαφνικά – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – ένα εκατομμύριο Έλληνες έγιναν ξαφνικά ναζί ή θιασώτες της εγκληματικής ανθρωποφαγίας της Χ.Α.
Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι για πολλά στελέχη, κάποια εκ των οποίων κοντά στον Σαμαρά, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή η ιδέα μιας «καλής» Ακροδεξιάς, απαλλαγμένης από τα εγκληματικά χαρακτηριστικά της Χ.Α., η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει και κυβερνητικό στήριγμα, αν το εύθραυστο ΠΑΣΟΚ αδυνατεί στο μέλλον να αθροίσει μαζί με τη Ν.Δ. μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η ΔΗΜΑΡ μείνει εκτός Βουλής ή «στρίψει» προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή, απλώς, διαλυθεί.

Βεβαίως, οι προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι δύο:

• Η Χρυσή Αυγή να καταποντιστεί πρώτα δημοσκοπικά και ύστερα εκλογικά, ώστε να αφήσει χώρο για την εκκίνηση ενός σχήματος χωρίς τα ναζιστικά και ποινικά βαρίδια της Χ.Α.

• Το πέρασμα της Χ.Α. από την κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη και αν αποδειχθεί βραχύβιο, να αφήσει πίσω του μια διαμορφωμένη και «βιώσιμη» Ακροδεξιά και να μην αποδειχθεί ο χώρος αυτός μια ακόμη «μόδα», από τις πολλές που απειλεί να καταπιεί και να ευτελίσει η θεμελιακή κρίση της χώρας.
Ίσως, πράγματι, είναι ακόμη νωρίς για να προδιαγράψει κάποιος την εξέλιξη του χώρου αυτού. Όμως το βέβαιο είναι ότι οι υποψήφιοι, πραγματικοί ή εικαζόμενοι, είναι αρκετοί. Και κάποιοι από αυτούς κάνουν όνειρα. Ελπίζουμε να μη βγουν αληθινά, αφού κάθε όνειρο σχετικό με τον φασισμό και τον ναζισμό είναι εφιάλτης για τη δημοκρατία.

Το προτιμότερο σενάριο για τη Ν.Δ. θα ήταν μάλλον η διατήρηση της σημερινής Χ.Α. ως «σκιάχτρου», η απορρόφηση του εκλογικού κοινού της, καταμετρημένου ή δυνάμει, και η πλήρης κατίσχυσή της εις βάρος κάθε προοπτικής σταθεροποίησης του ακροδεξιού χώρου.

Το κύριο μειονέκτημα της Ν.Δ., όμως, σήμερα είναι ότι δεν θυμίζει σε τίποτε το καραμανλικό κόμμα της μεταπολίτευσης, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά ικανό να υπηρετήσει τον, έστω ψευδή, «εθναρχικό» ρόλο που ονειρεύτηκε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον εαυτό του.

• Τότε η Ν.Δ. εμφανίστηκε ως σωτηρία από τη χούντα και απέδωσε στον εαυτό της τον ρόλο του θεμελιωτή της δημοκρατίας. Πέτυχε ακόμη να διαλύσει την εναπομείνασα Ακροδεξιά, να ενσωματώσει μεγάλο μέρος των τότε στελεχών της και να περιθωριοποιήσει τους λίγους «αμετανόητους».

• Σήμερα η Ν.Δ. φυλλορροεί βεβαρημένη από τον ρόλο του υπάκουου διεκπεραιωτή της γερμανικής εξοντωτικής πολιτικής και την πλήρη διάψευση όσων προσδοκιών η ίδια είχε δημιουργήσει.

Οι ρόλοι είναι αντίστροφοι και οι πολιτικές συνθήκες εντελώς διαφορετικές.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει εδώ και τώρα.

Όπως αναφέρει σε νέο του άρθρο, η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, προτρέποντας μάλιστα τους Έλληνες να "αγκαλιάσουν" εκείνο που φοβούνται. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για πραγματική χρεκοπία και όχι ως "διπλωματική μπλόφα", καλώντας μάλιστα να αντιληφθούν οι Έλληνες τη θετική πλευρά μιας χρεοκοπίας. 


Αναλυτικά το άρθρο του κ. Βαρουφάκη:

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα...
χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε...

Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο, αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας.

Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει. Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο. Πως αυτό; Επειδή οι έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων. Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!

Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος. Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ως πολίτες είμαστε ελάχιστα χρεωμένοι σε σχέση με πολλούς από τους επικριτές μας στις Λόνδρες, στα Παρίσια και στις Νέες Υόρκες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε λευκές περιστερές. Για δεκαετίες φορτώναμε το δημόσιο με τόσο μεγάλο χρέος που το βλέπουμε πλέον να βουλιάζει μπροστά στα μάτια μας.

Εδώ όμως που φτάσαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ακόμα και να αποφασίσουμε σύσσωμοι (ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, γιάπηδες και στελέχη του ΠΑΜΕ, αστοί των βορείων προαστίων και αναρχικοί της Πλατείας Εξαρχείων) να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στο κράτος, δεν αρκεί. Αν μάλιστα το παρακάνουμε στην αλληλεγγύη προς το δημόσιο, η ‘γενναιοδωρία' μας αυτή θα στεγνώσει την κυκλική ροή του πλούτου από το οποίο εξαρτάται το δημόσιο για τα έσοδά του το 2011, το 2012 κ.ο.κ.
Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός: Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι. Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους.

Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας. Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας.

Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί; Πράγματι, το κράτος θα στριμωχθεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ.

Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει. Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.

Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς:

• η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών

• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση

• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)

• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)

• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής.

Στάση πληρωμών λοιπόν!
Τώρα!
Με χαμόγελο και αισιοδοξία!

Γιώργο (Κουβαρά), μη μου το λες θα κλάψω...

Σόου για το πετρέλαιο θέρμανσης, με πρωταγωνιστή τον Χατζηνικολάου...

Ανάγκα και οι Θεοί - αντε και οι κυρίαρχοι των 8 - πείθονται. Τα ισχνά νούμερα τηλεθέασης, τους κάναν να ανεβάσουν τους τόνους στην παρουσίαση των θεμάτων , που φτάνουν μέχρι το σόου.
Εχουν ασπρίσει οι τροϊκανοί από το κακό τους (από την διεύρυνση των κριτηρίων που προτείνει η κυβέρνηση ) είπε ο Κουβαρας κι άναψε (?) ο Χατζηνικολαου.

"Μη...μου το λες γιατί θα κλάψω" .
Και ο Κουβαράς δεν του το ξανάπε...

http://nonews-news.blogspot.gr

Έρχεται η σοκολάτα που θα μειώνει τις ρυτίδες

Ο μαύρος «πειρασμός» εμπλουτίζεται με ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών ουσιών θωρακίζοντας την καρδιά, μειώνοντας τις ρυτίδες  και ακονίζοντας το μυαλό. 
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η ελβετική εταιρεία «Berry Callebaut» ανακοίνωσε ότι, σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει η πρώτη σοκολάτα που θα αυξάνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων.

Η πρόσκληση των 50 και οι Οικολόγοι Πράσινοι

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης/FosPhotos
Του Νίκου Ράπτη

Την τελευταία πενταετία οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) αποσυρθήκαμε σταδιακά από το πολιτικό προσκήνιο. Αντί να αξιοποιήσουμε την κρίση για να προβάλλουμε τις δικές μας λύσεις στην οικολογική, οικονομική και κοινωνική κρίση πουσαρώνει την πατρίδα μας, απορροφηθήκαμε σταδιακά στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο. 

Στο όνομα της υπεράσπισης των πληττόμενων από τα μνημόνια, συμπορευθήκαμε άκριτα με τον αντιμνημονιακό συρφετό -συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων του ancien régime και της σοβινιστικής ακροδεξιάς. Η θεματολογία μας -η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μη βία, η πρόκριση των δημοσίων αγαθών επί της ατομικής κατανάλωσης υπεστάλη, στο όνομα μιας κενής «αγωνιστικότητας».

Η πολιτική αυτή έχει συνέπειες: σήμερα οι ΟΠ είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην πελώρια ελκτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Απορροφώνται στο συνασπισμό της παραδοσιακής αριστεράς και των εκδιωγμένων προνομιούχων του πασοκικού παραδείσου. Εντάσσονται σε ένα στείρο αφήγημα που εξωραΐζει το παρελθόν, διεκτραγωδεί το παρόν και ούτε καν ψελλίζει κάτι θετικό για το μέλλον. Επιβιβάζονται σε μια περιπέτεια αδιέξοδη, που η -εγγεγραμμένη στο DNA της- αποτυχία της κινδυνεύει να συμπαρασύρει όχι μόνο ό,τι εποικοδομητικό στην κοινωνία, αλλά συνολικά την ίδια τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στο χώρο που συμβατικά μπορεί να ονομαστεί «μεταρρυθμιστικός», «κεντρώος» ή «προοδευτικός», η κρίσηπαράγει ριζικό αναστοχασμό, αίσθημα ευθύνης και επώδυνες αναθεωρήσεις. Η παράταξη των μεσαίων τάξεων και όλων όσοι προσδοκούν να ενταχθούν σε αυτές, επανιδρύεται. Είναι προφανές πως αυτή είναι η φυσιολογική ενδοχώρα για τους ΟΠ -όχι η σύμφυση νεοκομμουνιστικής αριστεράς, εκπεσούσας πασοκικής νομενκλατούρας και κόμματος της δραχμής.·

Ασφαλώς κι έχουμε διαφορές από τον «μεταρρυθμιστικό» χώρο: εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας –εκείνοι είναι απλά «ευρωπαϊστές»· εμείς θέλουμε θεσμική, νομική και δικαστική εκκαθάριση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος –εκείνοι απλά «ομαλότητα»· εμείς πρεσβεύουμε τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας –εκείνοι την «ανάπτυξη», χωρίς οικολογικό πρόσημο.

Όμως, αυτές οι διαφορές είναι η δύναμή μας. Παρά τις σημερινές αναιμικές του εκλογικές καταγραφές, ο πολιτικός χώρος που γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά και την άκρα αριστερά παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας συγκρότησης. Ο λόγος μας μπορεί να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια ρευστοποιημένη, υπό επαναδιαμόρφωση κεντρική παράταξη, παρά στους εμπεδωμένους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που επελαύνουν τυφλά προς την εξουσία. Θα είμαστε πιο χρήσιμοι ως αυτοτελής παράγοντας εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος, παρά ως απορροφημένες προσωπικότητες στα ψηφοδέλτια της παραδοσιακής αριστεράς.

Τα ακροατήριά μας του 2009 αναμένουν από εμάς να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους. Θέλουν Πράσινους πολιτικά υπεύθυνους, φορείς εποικοδομητικών λύσεων, Ευρωπαίους χωρίς αστερίσκους, αυθεντικούς πρεσβευτές μιας κουλτούρας διαλόγου. Αγωνιστές στις δικές τους επάλξεις -όπως στον αγώνα κατά των εξορύξεων- και όχι σε θολά μέτωπα νοσταλγίας και ιδιοτέλειας. Η πρόσκληση των «50», πρόταση διαλόγου -όχι απορρόφησης, απευθύνεται και σε μας. Αν την πετάξουμε στα σκουπίδια, θα έχουμε πετάξει μαζί και την ψυχή μας.

* Ο Νίκος Ράπτης είναι διαχειριστής της ppol.gr, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, εκ των συνυπογραφόντων τη «διακήρυξη των 50»

Μεταρρύθμιση

tvxs.gr

Πανεπιστήμιο Πατρών: Λουκέτο από την Τρίτη για τις 153 διαθεσιμότητες

Γενικό λουκέτο αναμένεται να βάλει από την ερχόμενη Τρίτη το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με εισήγηση που θα καταθέσει στην Σύγκλητο ο Πρύτανης κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, όπως δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με εκπροσώπους του Συμβουλίου Διοίκησης και των συλλόγων, για την διαθεσιμότητα 153 διοικητικών υπαλλήλων.

ΟΗΕ: Σκουλήκια και ακρίδες η απάντηση στο επισιτιστικό πρόβλημα

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και εντομολόγοι παρακινούν με τις δηλώσεις τους το καταναλωτικό κοινό να βάζει στο πιάτο του... έντομα προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος στον πλανήτη.
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Monde',  δεν είναι τυχαία η νέα τάση, σύμφωνα με την οποία «εντομοφαγικά» εστιατόρια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην ευρωπαϊκή ήπειρο: Αμστερνταμ, Λονδίνο, Βερολίνο,  Κοπεγχάγη και Παρίσι.

Μουντιάλ 2014: Η Βοσνία εμπλέκει την ΕΠΟ σε σενάριο… πριμοδότησης

Ανοιχτή παραμένει η πρώτη θέση στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ και στη Βοσνία γράφουν για… πριμοδότηση της Λιθουανίας από την ΕΠΟ για την κερδίσει. 
Αυτό το σενάριο υποστηρίζει μια βοσνιακή ιστοσελίδα (bhdragons.com), αναφέροντας

Πάτρα: Κωλυσιεργεί η αδειοδότηση των αστικών λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ/Παράρτημα Πάτρας με ανακοίνωσή του ζητά απαντήσεις από το Υπουργείο Μεταφορών για την κωλυσιεργία, επί δύο χρόνια, στην αδειοδότηση των αστικών λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες ειδικά τις ώρες αιχμής.

Φοιτητές πουλούσαν αναβολικά σε γυμναστήρια

Τα έξοδα για τις σπουδές τους σε σχολές της Φλώρινας εξασφάλιζαν δυο νεαροί φίλοι, ένας Έλληνας και ένας Κύπριος, διακινώντας απαγορευμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται για το ντοπάρισμα αθλητών.
Οργανωτής της διακίνησης ήταν ο 25χρονος Κύπριος για τον οποίο είχαν φτάσει πληροφορίες στους άνδρες της Ασφαλείας, οι οποίοι έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του.

Τουριστική συμφωνία θα υπογράψουν Ελλάδα και Ρωσία

Συμφωνία-πλαίσιο, μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για ζητήματα τουριστικής πολιτικής, θα υπογραφεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Αυτό αποφασίστηκε  κατά τη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, με αρμοδιότητα τον Τουρισμό Alla Manilova, σήμερα το μεσημέρι στη Μόσχα.

Το ποπκόρν και η τσίχλα είναι οι μεγαλύτεροι «εχθροί» των διαφημίσεων στο σινεμά

Οι διαφημιστικές εταιρίες και οι διαφημιζόμενοι θα έπρεπε μάλλον να πιέσουν ώστε να απαγορευτεί το... μασούλημα του ποπκόρν και της τσίχλας από τους θεατές στο σινεμά, γιατί αυτό υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων που παίζονται προτού αρχίσει η ταινία. 

Αυστραλία: Ο ομογενής Ποστέκογλου υποψήφιος προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου

Ο ομογενής τεχνικός της Βίκτορι Μελβούρνης, Άγγελος Ποστέκογλου, που έχει δουλέψει στο παρελθόν και στην Παναχαϊκή, είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση τού ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Αυστραλίας. 
Ο Γερμανός τεχνικός των Σόκερους, Χόλτζερ Οσιέκ, απολύθηκε μετά την ταπεινωτική ήττα της ομάδας του με 6-0 σε φιλικό αγώνα με τη Γαλλία. 
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα με αυτό

ΣΔΟΕ: Γνωστός τραγουδιστής «ξέχασε» να κόψει αποδείξεις 2,8 εκατ. ευρώ

«Χορό» αδήλωτων εκατομμυρίων ευρώ από δικηγόρους, γιατρούς, τραγουδιστές και δημοσίους υπαλλήλους, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Από τους ίδιους ελέγχους, κυρίως στην Αττική, προέκυψε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και από επιχειρήσεις που εξέδιδαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.

Ενδεικτικό είναι όπως προέκυψε από τους ελέγχους ότι γνωστός τραγουδιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία παροχής υπηρεσιών ύψους 2.793.955 ευρώ.

Κρύβουν την έκθεση τεκμηρίωσης…

Επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς το ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει στο προηγούμενο φύλλο του ''Ποντικιού'' με τίτλο «Λαθροχειρία με τον αλγόριθμο», η οποία έγινε προκειμένου να βγάλει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό στα ΑΕΙ και να τεθεί σε διαθεσιμότητα κατόπιν εντολών της τρόικας.

Όπως λένε πολλοί πανεπιστημιακοί, η αποδυνάμωση των ΑΕΙ είναι η πρόβα τζενεράλε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την αλλαγή και του αντίστοιχου άρθρου του Συντάγματος.

Στο υπουργείο Παιδείας, παρά το γεγονός ότι ορισμένα πανεπιστήμια (τρία από τα οκτώ) υπαναχώρησαν, βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, ειδικά μετά τη λαθροχειρία που έχει γίνει στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάζοντος προσωπικού. Το υπουργείο στην κυριολεξία κρύβει την έκθεση, παρά τη σχετική εισαγγελική εντολή, στα συρτάρια υψηλόβαθμου στελέχους και στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, εμπαίζοντας εργαζομένους και κοινή γνώμη.

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναγράφονται στην επιστολή που μας έστειλε, μετά το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Νάνσυ Μιχοπούλου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Σακκάτος.

Αφού στην επιστολή τους συγχαίρουν το «Π» για το «απόλυτα επιτυχημένο ρεπορτάζ με τίτλο ‘‘Η λαθροχειρία του αλγορίθμου και η αναστάτωση στα Πανεπιστήμια’’ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο (αρ. 1.780, 3.10.2013)» και την πληρέστατη ενημέρωση, μας αποστέλλουν υπογεγραμμένο κείμενο τριών μελών του συλλόγου, στο οποίο περιγράφεται το «οδοιπορικό» τους στα υπουργεία Μεταρρύθμισης και Παιδείας, αναζητώντας, με βάση την εισαγγελική προτροπή, στα συναρμόδια υπουργεία στις 26.9.2013 τις κανονιστικές διατάξεις και την έκθεση τεκμηρίωσης με βάση την οποία εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις.

Είναι ένα κείμενο με το οποίο τρεις εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνουν την εικόνα του πώς αντιμετωπίζονται από το υπουργείο όταν αναζητούν έγγραφα που αφορούν τη ζωή τους.

Δείτε την ανευθυνότητα που επικρατεί ή τη σκοπιμότητα προκειμένου να συγκαλύψουν την αλλοιωμένη έκθεση τεκμηρίωσης...

Διαβάζουμε λοιπόν στο κείμενο των εργαζομένων: «Οι υπογράφοντες διοικητικοί υπάλληλοι του Ε.Κ.Π.Α., Αναστασία Κακούρου, Ζώης Παναγόπουλος και Ευάγγελος Παπούλιας, επισκεφτήκαμε το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να παραλάβουμε την υπό στοιχείο 7 ειδική έκθεση τεκμηρίωσης-εισήγηση της υπ’ αριθμ. 135211/Β2/24.9.2013 Κ.Υ.Α., η οποία προβλέπει την κατάργηση 498 θέσεων του Ε.Κ.Π.Α. και την απόλυση αντίστοιχου προσωπικού την οποία είχε ζητήσει ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α., με την αρ. πρωτ. 48789/25.9.2013 εισαγγελική εντολή, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουμε σε δικαστική προσφυγή εναντίον της ως άνω Κ.Υ.Α. στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από το Τμήμα του Πρωτοκόλλου του Υπουργείου μας ενημέρωσαν ότι το συγκεκριμένο αίτημα είχε χρεωθεί στη Δ/νση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Πήγαμε στη Δ/νση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης και ζητήσαμε την Δ/ντρια κ. Κουρούπη. Οι υπάλληλοι του γραφείου της, κ. Ιντζόγλου και κ. Δημητροπούλου μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να μας δεχθεί και μας υπέδειξαν να απευθυνθούμε στην κ. Χατζηελευθερίου, διότι το έγγραφο είχε χρεωθεί σ’ αυτή.

Επισκεφθήκαμε το γραφείο της κ. Χατζηελευθερίου, η οποία απουσίαζε. Επιστρέψαμε στο γραφείο της κ. Κουρούπη και η υπάλληλος του γραφείου της κ. Κουρούπη, η κ. Δημητροπούλου, μας ενημέρωσε ότι πλέον το έγγραφο είχε χρεωθεί όχι στην κ. Χατζηελευθερίου, αλλά στη Δ/νση Στατιστικών Μελετών, και μας προέτρεψε να απευθυνθούμε στη συγκεκριμένη Δ/νση.

Επισκεφθήκαμε τη Δ/νση Στατιστικών Μελετών και εκεί μας ακολούθησε η κ. Δημητροπούλου, η οποία μας ενημέρωσε ότι το έγγραφο δεν ήταν χρεωμένο στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, αλλά οι απαντήσεις έχουν σταλεί στις Γραμματείς Διοικητικού του Πανεπιστημίου μας.

Μετά τη συγκεκριμένη ενημέρωση, ζητήσαμε τον αριθμό πρωτοκόλλου των εγγράφων που στάλθηκαν στις Γραμματείες Διοικητικού. Η κ. Δημητροπούλου, μετά από αυτό, αντί να μας δώσει τον αριθμό πρωτοκόλλου, μας ενημέρωσε ότι το έγγραφο τελικά επεστράφη στο πρωτόκολλο του Υπουργού.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πρωτόκολλο του Υπουργού και ρωτήσαμε. Στο πρωτόκολλο του Υπουργού παρατηρήθηκε η ίδια αμηχανία και μετά την επιμονή μας, μας ενημέρωσαν ότι έχουν χρεώσει την ίδια στιγμή, δηλαδή στις 12:00 το μεσημέρι, της 1.10.2013, το έγγραφο στη Δ/νση Διοικητικού Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, στη Δ/ντρια κ. Τριανταφυλλοπούλου και μας προέτρεψαν να την επισκεφτούμε, εφόσον ήταν επείγον για μας.

Επισκεφθήκαμε το γραφείο της κ. Τριανταφυλλοπούλου, η οποία πρόθυμη να μας εξυπηρετήσει μας ενημέρωσε ότι δεν είναι αρμόδια να απαντήσει και ότι το αίτημά μας δεν είχε καμία σχέση με τη Δ/νση.

Στη συνέχεια, μας ενημέρωσε ότι πιθανόν αυτό που ζητάμε να μην υπάρχει στις διοικητικές υπηρεσίες και μας έδωσε το τηλέφωνό της, για να επικοινωνήσουμε, όταν θα της το χρεώσουν.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Τριανταφυλλοπούλου στις 09:00 π.μ., της 2.10.2013, μας ενημέρωσε ότι το έγγραφο δεν χρεώθηκε στη Διεύθυνσή της, αλλά πάλι στην κ. Κουρούπη, στη Δ/νση Προσωπικού Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να το χειριστεί με την κ. Κανάκη, Γενική Δ/ντρια Διοικητικού, σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα.

Με δεδομένο ότι η προσφυγή μας στο ΣτΕ κατατίθεται σήμερα, 2.10.2013, και μετά την παραπάνω αναφερθείσα διαδικασία, δεν έχουμε δυνατότητα να το παραλάβουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας να βεβαιώσουμε τα παραπάνω και ενόρκως ενώπιον οποιασδήποτε αρχής».

http://www.topontiki.gr