Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ντόρτμουντ: Δεν θα καταθέσει έφεση για την τιμωρία του Κλοπ

Ο Γιούργκεν Κλοπ αποδέχθηκε την ποινή αποκλεισμού δύο αγωνιστικών που του επέβαλε η UEFA για την αποβολή του στην αναμέτρηση με τη Νάπολι και δεν θα καταθέσει έφεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ντόρτμουντ.
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και αποδέχομαι την απόφαση με βαριά καρδιά»,

Σέρρες: Έκλεψε τις εισπράξεις από υπάλληλο πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ

Θύμα ληστείας έπεσε χθες το βράδυ στις 21.50 η υπάλληλος ενός πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στη Νέα Ζίχνη Σερρών.

Το ξεγύμνωμα των απατεώνων

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

«Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα». Αρχίζουμε με Ελύτη από το «Άξιον Εστί», επειδή αρέσει και στον πρωθυπουργός μας ή τέλος πάντων στους συνεργάτες του που έχουν επιφορτιστεί να διαβάζουν ποίηση εκ μέρους του, λαμβάνοντας επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Οφείλουμε ωστόσο να τον παραφράσουμε ελαφρώς το στίχο και να πούμε ότι περάσανε μέρες πολλές μέσα σε μία μέρα, τη χθεσινή μέρα, την 9η Οκτωβρίου του 2013, την αποφράδα ημέρα κατά την οποία τα ψέματα της κυβέρνησης χτυπήθηκε από τέσσερις πλευρές: Από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, επίσημος οργανισμός που τελεί υπό την εποπτεία της Βουλής, δημοσιοποίησε χθες έκθεση με την οποία λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές το 2014, ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η μόνη λύση είναι δραστικό κούρεμα, με παράλληλη αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος δήλωσε χθες στο Ρόιτερς ότι δεν είναι βέβαιη η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει ύφεση 2,5% το 2014, 0,5% το 2015 και η ανάπτυξη να εμφανιστεί το 2016 με 1%.

Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην τρόικα για μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κατά 15%. Αίτημα που αγνοούσε ο Στουρνάρας, διότι απ΄ ό, τι φαίνεται εκεί στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η δεξιά τους. Η απάντηση ήρθε εμμέσως πλην σαφώς από χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, της μιας από τις κεφαλές της τρόικας, που ζητάει να αυξηθεί κι άλλο η φορολογία στο πετρέλαιο, για να αποφευχθεί λέει το λαθρεμπόριο.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΔΝΤ, που λέει ότι το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, αν δεν κουρευτεί και ότι μέχρι το 2016 θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ, τα 2,9 εκ των οποίων πρέπει να ληφθούν εντός του 2014.

Πώς αντέδρασε το καθεστώς στο απόλυτο ξεγύμνωμα της προπαγάνδας του; Καταρχάς προσπάθησε να κρύψει τις αποκαλύψεις. Τα κανάλια μετέδωσαν τις σχετικές ειδήσεις, αλλά τις μετέδωσαν εκεί προς το τέλος, ανάμεσα στις αθλητικά και τη φιλανθρωπική δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Τα «Νέα» δεν είχαν ούτε μία λέξη για το θέμα στην πρώτη σελίδα τους, βρήκαν ωστόσο ένα ολόκληρο ζωνάρι για να μας ενημερώσουν ότι «εκτοξεύτηκε στα ύψη η μετοχή του Κώστα Μήτρογλου». Το «Έθνος» είχε μόνο ένα πολύ μικρό κουτάκι που έλεγε «Μέτρα 6,7 δις ζητάει το ΔΝΤ». Σε ένα κουτάκι που έλεγε «ΔΝΤ: Ανάγκη μέτρων 6,7 δις» περιορίσθηκε και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το κρύψανε όσο μπορέσανε, αλλά επειδή δεν μπορέσανε να το κρύψουνε εντελώς, βγάλανε γραμμή από την Συγγρού που έλεγε ότι οι δηλώσεις του Προβόπολου παρερμηνεύθηκαν και ότι η έκθεση του ΔΝΤ είναι παλιά και βγήκε τώρα στη δημοσιότητα, για να πιεσθούν η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να συμφωνήσουν στο κούρεμα του χρέους.

Αν το ξεγύμνωμά τους συνεχιστεί, θα συλλάβουν καμιά εκατοστή κατοίκους της Χαλκιδικής, για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, καμιά πενηνταριά μαθητές από τις καταλήψεις, για το αδίκημα της απειλής κατά της Δημοκρατίας και τον Θ. Πελεγρίνη, για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Πηγή: avgi.gr

Παναχαϊκή: Ο Ν. Ρούσσος-Μπεκερτζής σφυρίζει με τα Χανιά

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ΚΕΔ/ΕΠΟ, ο Νίκος Ρούσσος-Μπεκερτζής του συνδέσμου Πρέβεζας θα είναι ο διαιτητής της αναμέτρησης στο Παμπελοποννησιακό ανάμεσα στην Παναχαϊκή και τον ΑΟ Χανιά την Κυριακή

Ραδόνιο: Η αόρατη απειλή μέσα στο σπίτι μας!

Μπαίνει κρυφά στα σπίτια μας κυρίως όταν αυτά χτίζονται πάνω στις υπόγειες φωλιές του. Είναι άχρωμο,άοσμο, ραδιενεργό αέριο το οποίο μπορεί να γίνει και καρκινογόνο.

Περί εξτρεμισμού

Photo: midnightrose220/Flickr
Σώτη Τριανταφύλλου 

Ο εξτρεμισμός είναι εξωνυμικός όρος – άρα, προκαλεί αντιδράσεις από την ομάδα και τα άτομα που χαρακτηρίζονται “εξτρεμιστικά”. To αντίστοιχο ενδώνυμο είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, “ριζοσπαστικός”, που σημαίνει, αρχικά, εκείνον που φτάνει στη ρίζα των κοινωνικών προβλημάτων και, σε δεύτερο επίπεδο, εκείνον που προσπαθεί να τα λύσει με δραστικές μεθόδους. Υπό αυτή την έννοια, σπανίως συναντάμε πολιτικούς σχηματισμούς που να αυτοαποκαλούνται “ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα” ή “ακροαριστερό, εξτρεμιστικό κόμμα”: αντιθέτως, ο όρος “ριζοσπαστικός” απαντάται σε ποικίλα πολιτικά και κοινωνικά πεδία – ειδικά στην Ελλάδα προσδιορίζει παραδοσιακά κόμματα και δραστηριότητες όπως η ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις), ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) και η εφημερίδα του ΚΚΕ “Ριζοσπάστης”. Αν ερευνήσουμε τα μικρά κόμματα που υπολειτουργούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, θα συναντήσουμε τον όρο σε διάφορες εκδοχές επαναστατικών “μετώπων” και μεταρρυθμιστικών συσπειρώσεων.

Η πολιτική ταυτότητα «ultra» είχε ανέκαθεν κοινωνική αίγλη: οι μετριοπαθείς, οι κεντρώοι, οι κεντριστές θεωρούνταν συμβιβασίες, άνθρωποι χωρίς έντονα συναισθήματα, χωρίς άσπονδους εχθρούς – ίσως δειλοί, ίσως ασπόνδυλοι, ίσως «ξεπουλημένοι». Ο λενινισμός τον οποίον υιοθέτησαν τα κομμουνιστικά κόμματα και οι ομάδες της άκρας αριστεράς στον 20ό αιώνα υπαγόρευε την κατασκευή ασυμβίβαστων ακτιβιστών: όποιος τολμούσε να προτείνει πολιτικούς συμβιβασμούς θεωρούνταν αποστάτης και προδότης° τιμωρούνταν με αποπομπή και εξευτελισμό. Ο μπολσεβικισμός κατατρόπωσε τους εχθρούς του καταγγέλλοντας τις «δημοκρατικές» τάσεις οι οποίες απέκλιναν από τις «ριζοσπαστικές», δηλαδή από τον μαξιμαλισμό της σοσιαλιστικής επανάστασης. Το ανθρώπινο πρότυπο ήταν ηρωικό και φιλοπόλεμο με τάση για θανατολατρία, αιμοδιψία, κατεδάφιση του κοινωνικού οικοδομήματος. Κλασικό παράδειγμα αντίθεσης μεταξύ του μπολσεβικικού εξτρεμισμού και της σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης για την κοινωνική μεταρρύθμιση είναι η στάση του Κάουτσκυ, του Μπέμπελ και του Μπέρνσταϊν στα τέλη του 19ου αιώνα: αυτοί οι μεγάλοι σοσιαλδημοκράτες πίστευαν στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής αλλά επέμεναν στη νόμιμη πολιτική δράση, στην προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων και όχι στη βίαιη κοινωνική ανατροπή. Αντιθέτως, οι μπολσεβίκοι και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες της εποχής εκείνης (αναρχικοί, αριστεροί τρομοκράτες, ναρόντνικοι) υιοθετούσαν πιο «ριζοσπαστικές» μεθόδους χωρίς αποδοχή του κοινοβουλευτικού πλαισίου. H ρήξη ανάμεσα στον εξτρεμισμό και τη σοσιαλδημοκρατία (η οποία κατέληξε στο πολιτικό mainstream”) εικονογραφείται σε ένα, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτα ειρωνικό και φτηνό λιβελογράφημα του Λένιν, με τίτλο «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκυ»: το βιβλιαράκι αυτό, που κατηγορεί τον Κάουτσκυ ως πράκτορα του διεθνούς καπιταλισμού και της «κοινοβουλευτικής ηλιθιότητας», αποτελεί ένα από τα μανιφέστα του πολιτικού εξτρεμισμού στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η άκρα αριστερά οργανώθηκε, όπως η άκρα δεξιά, με εκκλησιαστική δομή στη βάση θρησκευτικών αξιών και μύθων: ο διάβολος (καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, «κεφάλαιο», ατομική ελευθερία), το επέκεινα (σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό σύστημα), η αμαρτία (παραβίαση της γραμμής του κόμματος), η εξομολόγηση (αυτοκριτική), η τιμωρία, η αυταπάρνηση και αυτοθυσία, η θυσία των άλλων για «καλό σκοπό», η υποταγή του ατόμου στο σύνολο και στην ιεραρχία, ο ασκητισμός, ο πουριτανισμός αποτελούν ακόμα στοιχεία της ιδεολογίας της. Πολλές από αυτές τις αξίες συνυφαίνονται με εκείνες της άκρας δεξιάς που συνιστά το αποτέλεσμα ριζοσπαστικοποίησης είτε της θρησκείας, είτε της παραδοσιακής λαϊκής δεξιάς, του κοινωνικού συντηρητισμού – είτε, σε πλείστες περιπτώσεις, των φυλετικών και εθνοτικών προκαταλήψεων.

Στην Ελλάδα, ο δημόσιος διάλογος σκοντάφτει σε μια σειρά από κληρονομημένες ιδέες με πρώτη απ’ όλες την αγιοποίηση της αριστεράς. Εξαιτίας της προσφοράς της στους κοινωνικούς αγώνες στη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα, η αριστερά συγχωρείται ξανά και ξανά για τη γοργή και ολοκληρωτική εγκατάλειψη των αρχών της: ακόμα και μετά τη σοβιετική εμπειρία –δηλαδή την τερατώδη αποτυχία της αριστερής κοσμοθεωρίας- ο σταλινισμός θεωρείται παραμόρφωση ή παρέκκλιση, ενώ οι σταλινικές ομάδες, όπως το ΚΚΕ, συνεχίζουν να τον προπαγανδίζουν αντισταθμίζοντας τη «δυτική προπαγάνδα». Οι σταλινικοί, όπως οι φιλοναζί και οι φασίστες, αποδίδουν εγκλήματα οικουμενικής κλίμακας είτε στην προπαγανδιστική ψευδολογία, είτε στην «ιστορική αναγκαιότητα». Ωστόσο, η επιστήμη της ιστορίας και η λογική καταλήγουν στο απλό και αδιαφιλονίκητο συμπέρασμα: ο ναζισμός, ο φασισμός και ο σοσιαλφασισμός είναι τρεις εκδοχές ολοκληρωτικών συστημάτων με χαρακτηριστικά έξαλλου μιλιταρισμού, αυταρχισμού, εθνολαϊκισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας. Εξυπακούεται ότι τα τρομοκρατικά αυτά καθεστώτα δεν ισοφαρίζονται μεταξύ τους αλλά αποτελούν ξεχωριστά εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Οι τρομοκρατικές ομάδες της άκρας δεξιάς παρουσιάζουν πλήθος ομοιοτήτων με τις τρομοκρατικές ομάδες της άκρας αριστεράς: κλασικά υποδείγματα μελέτης είναι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες και ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός (λιγότερο γνωστός στην Ελλάδα αλλά δραστήριος μέχρι το 1988). Η επίσημη αριστερά, αν και βλέπει με συμπάθεια την αριστερή τρομοκρατία και τις πράξεις βίας για τον προαναφερθέντα «καλό σκοπό», αποδίδει τη σύσταση εγκληματικών ομάδων σαν τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό στις αμερικανικές και εβραϊκές μυστικές υπηρεσίες. Η CIA και ο διεθνής σιωνισμός εμφανίζονται ως οι από μηχανής θεοί που προσφέρουν απαντήσεις σε σκοτεινά προβλήματα: ό,τι αμαυρώνει την εικόνα της αριστεράς φορτώνεται στα όργανα του ιμπεριαλισμού και της πλουτοκρατίας ώστε η αριστερά να αθωωθεί μαζί με τον «λαό». Ομοίως, στην καθημερινότητα, οποιαδήποτε πράξη βίας δεν μπορεί να ενταχθεί στον «καλό σκοπό» χαρακτηρίζεται προβοκάτσια και πάλι η αριστερά και ο «λαός» απαλλάσσονται.

Η άκρα αριστερά δεν αντέχει την ιδέα ότι μοιράζεται αξίες και μύθους με τη δεξιά. Κι όμως, το πολιτικό φάσμα είναι πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνεται: για παράδειγμα, αν αναλύσουμε το αμερικανικό Ελευθεριακό Κόμμα –που θεωρείται, και είναι, «δεξιό»- θα συναντήσουμε μια σειρά από παραδοσιακές αντιεξουσιαστικές ιδέες και μεθόδους. Εξάλλου, οι συγγένειες των άκρων του πολιτικού φάσματος αναπτύσσονται σε όλα τα επίπεδα: ιδεολογικό (ρητορεία εναντίον του «Κατεστημένου», πατριωτισμός, λαϊκισμός, συνωμοσιολογία), οικονομικό (κρατισμός, απομονωτισμός), ηθικό/μεθοδολογικό (βολονταρισμός, μαξιμαλισμός) και συχνά –αλλά όχι πάντα- επεκτείνονται στο επίπεδο της καθημερινής συμπεριφοράς και της εκφοράς του λόγου. Γενικά μιλώντας, στην καθημερινότητα, οι άνθρωποι που πρόσκεινται στην άκρα αριστερά προσπαθούν να είναι «καλοί», ενώ εκείνοι που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά αδιαφορούν για την απλή αξία της καλοσύνης° κινούνται σε μια και μοναδική τροχιά, εκείνη του μίσους (φυλετικού, εθνοτικού, συχνότατα ταξικού).

Όπως είναι φυσικό, τα πολιτικά άκρα συναντώνται με αποτροπιασμό κι από τις δύο πλευρές: δεν αποδέχονται τους κοινούς τους τόπους - τον αυταρχισμό, τον φονταμενταλισμό (την επιστροφή στις ρίζες και πλήρης υπακοή στο δόγμα) και τον φανατισμό - ούτε τις ομοιότητες που σχετίζονται με την απροθυμία για συμβιβασμούς, με την απόλυτη ιδεολογική βεβαιότητα, τη μονολιθικότητα, την έλλειψη ανοχής σε διαφορές απόψεων στο εσωτερικό τους. Επίσης, όπως είναι επίσης φυσικό, υπογραμμίζουν τις υπαρκτές διαφορές τους, όπως, για παράδειγμα, τη στάση τους έναντι των γυναικών, των μεταναστών, των αλλοθρήσκων και των σκουρόχρωμων. (Όπως προαναφέρθηκε, ο ακροδεξιός ρατσισμός είναι φυλετικός και κατευθύνεται εξίσου εναντίον των ισχυρών και των ανίσχυρων, ενώ ο αριστερός ρατσισμός είναι πολιτισμικός και κατευθύνεται αποκλειστικά εναντίον των ισχυρών). Έτσι κι αλλιώς, ο φασισμός όλων των αποχρώσεων είναι ιδεολογία και καθεστώς του μικρού ανθρώπου, του κομφορμιστή, του λούμπεν προλετάριου, του εξοργισμένου μικροαστού που μεταμορφώνεται σε εκδικητή.

Η αέναη επιστροφή του φασισμού δεν οφείλεται στις δυσάρεστες οικονομικές συνθήκες: μια τέτοια ανάλυση θα αποενοχοποιούσε τους οπαδούς των άκρων. Η επιστροφή του φασισμού ευνοείται από αρνητικές οικονομικές συγκυρίες αλλά οφείλεται στην ιστορία, στην πολιτική κουλτούρα, στο γενικό ήθος που χαρακτηρίζει την κάθε κοινωνία. Επίσης, οφείλεται σε μια συλλογική ψυχολογία: στην αναζήτηση μιας ταυτότητας εκ μέρους ατόμων και ομάδων με καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις οι οποίες καταλήγουν σε αισθήματα μνησικακίας και σε απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Συχνά, οι άνθρωποι που ενστερνίζονται εξτρεμιστικές ιδεολογίες – όπως π.χ. τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό – προέρχονται από τα βάθη του πολιτισμού, από εμπειρίες αμάθειας, καταπίεσης, ανασφάλειας, απόρριψης, απώλειας και οργής. Παρόμοιο είναι το ψυχικό πορτρέτο του εξτρεμιστή όλων των ποικιλιών: σκοτεινή αντίληψη του περιβάλλοντος κόσμου («ο κόσμος είναι κακός και άσχημος»), περιφρόνηση όχι μόνον προς τους νόμους αλλά και προς ό,τι χαρακτηρίζεται common moral standards, τάση για αυτοδικία (συμπεριφορά «vigilante”), δαιμονολογία, πλάνη σχετικά με τη δημοτικότητα των ιδεών του. Τόσο η άκρα δεξιά, όσο και η άκρα αριστερά τείνουν να πιστεύουν ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με τις απόψεις τους: η γνωστική αυτή πλάνη, που ονομάζεται και false-consensus effect, αυξάνει τεχνητά την αυτοεκτίμηση των εξτρεμιστικών ομάδων και δημιουργεί τη βάση για βίαιες πράξεις οι οποίες υποτίθεται πως το κοινό θα δικαιολογήσει ή θα επικροτήσει. Πρόκειται για μια ακόμα αντίφαση: οι εξτρεμιστές απολαμβάνουν το στάτους του ημι-έκνομου, του μειονοτικού που απεργάζεται ανατροπή, ξεσηκωμό, ανταρσία σε πείσμα του φιλήσυχου μικροαστού. Πλην όμως, αν ο μικροαστός είναι, όπως γράφει ο Ρολάν Μπαρτ, ο άνθρωπος που δεν μπορεί να φανταστεί τον Άλλον, το ίδιο ισχύει και για τον εξτρεμιστή: στη συνάντησή του με τον Άλλον, ο εξτρεμιστής τυφλώνεται και μεταμορφώνει τον Άλλον είτε σε αντίγραφο του εαυτού του, είτε σε θανάσιμο εχθρό του.

http://www.protagon.gr/

Γιαγιάδες μόνες ψάχνουν...

Του Πέτρου Κατσάκου

Τις τελευταίες ημέρες μία γυναίκα βρίσκεται συνέχεια στην άκρη του μυαλού μου. Η κυρία Ερωφίλη, αυτή η καλοκάγαθη γιαγιά από τη γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα που φοβόταν να περάσει μόνη το πεζοδρόμιο και να πάει ως την τράπεζα για να πάρει την σύνταξή της από το μηχάνημα. Είναι αυτή η συμπαθητική κυρία που το δράμα της έγινε θέμα στις εφημερίδες και στα κανάλια. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, μόνη και απροστάτευτη μέσα σε έναν κόσμο έγχρωμων εγκληματιών που καραδοκούσαν στη γωνία να την ληστέψουν.

Μια συνταξιούχος που τελικά επιβίωσε όχι χάρη στην γαλαντομία του Στουρνάρα αλλά χάρη στα στιβαρά μπράτσα των παιδιών με τις μαύρες μπλούζες. Βλέπεις η κυρία Ερωφίλη αναγκάσθηκε να προστρέξει για βοήθεια στους μελανοχίτωνες προσκόπους της γειτονιάς αφού ο γιος της δεν ευκαιρούσε να την συνοδεύσει ως την τράπεζα. Ο κανακάρης της Αλέξανδρος, ήταν απασχολημένος με το να κλωτσάει Πακιστανούς στις λαϊκές αγορές και να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους περιγράφοντας πως θα φτιάξει λαμπατέρ από δέρμα Εβραίων.

Έτσι λοιπόν τον τελευταίο χρόνο, η συμπαθής γιαγιά μαζί με τις φίλες της πήγαινε κάθε πρώτη και δεκαπέντε του μήνα στην τράπεζα συνοδεία «φουσκωτών», ενίοτε και δημοσιογράφων. Κι εκεί που οι γιαγιάδες του Αγίου Παντελεήμονα είχαν βρει την ησυχία τους από τα λαθραία αρπακτικά συντάξεων, ήρθε όλη αυτή η «σκευωρία» να αναστατώσει τη ζωή τους.

Τα παιδιά έβγαλαν τις μαύρες μπλούζες και εξαφανίστηκαν από τη γειτονιά, ο γιος της κυρίας Ερωφίλης κρύφτηκε κάπου στους φούρνους του Νταχάου και οι γιαγιάδες έμειναν απροστάτευτες και πάλι. Μόνες και απελπισμένες σε ένα παγκάκι της πλατείας του Άγιου Παντελεήμονα να μην μπορούν να πάνε με ασφάλεια ως το ΑΤΜ. Εξαφανίστηκαν από τα τηλεοπτικά παράθυρα οι αγανακτισμένοι κάτοικοι και ένας φόβος βασιλεύει πάλι στη γειτονιά.

Γιαγιάδες, μόνες ψάχνουν έναν ευγενικό χρυσαυγίτη να τις προστατεύσει. Και αφού χρυσαυγίτης ούτε για δείγμα πια στην πλατεία, ευκαιρία να εμφανιστεί κανένας δαιμόνιος ρεπόρτερ να κάνει την «καλή πράξη» της ημέρας.

http://left.gr/

Credit Suisse: πιο πλούσιοι οι Έλληνες το 2013

Αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζονται, ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται. Το 2013 βρέθηκε σε νέο σημείο ρεκόρ και ξεπέρασε τα 200 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Επιτέλους… διαφάνεια

Σόνια Μαγγίνα

Όσο διάφανο είναι το γυαλί που περιστοιχίζει το Κέντρο Επισκεπτών στο Δέλτα Φαλήρου, ανοιχτό εδώ και λίγες μέρες, τόσο διαφανή ήταν τα πρόσωπα των δύο φοιτητών Αρχιτεκτονικής που είδαν το σχέδιό τους να παίρνει σάρκα και οστά.

Με έκδηλη τη χαρά τους, οι νεαροί Άγις Μουρελάτος και Σπύρος Γιωτάκης στάθηκαν μπροστά στον διάφανο τοίχο του κτηρίου που σχεδίασαν, με φόντο το απέρα­ντο, αλλά καλοοργανωμένο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού που κατασκευάζει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου. Αυτή ακριβώς η διαφάνεια του κτηρίου, η ανάσα και η αίσθηση ελευθερίας που δίνει στον επισκέπτη, είναι το πρώτο πράγ­μα που προσέχεις. Το δεύτερο είναι το ίδιο το εργοτάξιο που πολλα­πλασιάζει τις προσδοκίες: θα είναι γεμάτο πράσινο σε λίγο καιρό, σε αυτήν τη γωνιά, προς την πόλη, θα στέκει η Εθνική Βιβλιοθήκη, θα περπατάς στην Αγορά για να φτάσεις στην πλευρά της θάλασσας και την Εθνική Λυρική Σκηνή…

Στο Κέντρο Επισκεπτών τέσσερις θεματικές γωνιές, «κύβοι» όπως τους αποκαλούν χαϊδευτικά οι άνθρωποι του Ιδρύματος, περιμένουν ενήλικες και παιδιά να εξερευνήσουν με την αφή, την ακοή, την όραση αλλά και διαδραστικά το εργοτάξιο όπως διαμορφώνεται, αλλά και τα σχέδια και τη μορφή που θα έχουν τελικά το πάρκο, η Βιβλιοθήκη και η ΕΛΣ. Η τεχνολογία βοηθά να υπάρχουν διαθέσιμα ήδη σε ηλεκτρονική μορφή δείγματα από σπάνια χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις της ΕΛΣ. Υπάρχει ειδική μέριμνα για οργανωμένα προγράμματα για παιδιά και σχολεία. Κι από ό,τι μαθαίνουμε, η ζήτηση, παρ’ ότι πάρκο και κτήρια είναι στα σπάργανα ακόμη, είναι τεράστια.

Ο κόσμος θέλει να δει το εργοτάξιο που υπόσχεται τόσα. Το Ίδρυμα Νιάρχου δείχνει ότι θα κάνει αυτές τις υποσχέσεις πραγματικότητα. Η αμφιβολία βαραί­νει το ελληνικό κράτος που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα πάντα…

http://www.topontiki.gr/

Ταε-Κβον-Ντο: Η ομάδα ΑΣ Ανδρεία προπονητικό διήμρο στον Βύρωνα

Στον Βύρωνα για μίνι προετοιμασία βρέθηκε το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου η αγωνιστική ομάδα τάε κβον ντο του Α.Σ. Ανδρεία. 
Οι αθλητές του πατρινού συλλόγου συμμετείχαν σε κοινές προπονήσεις με τις ομάδες Παλμό και Φωτιά. Η παρουσία των αθλητών του Α.Σ. Ανδρεία ήταν πολύ καλή και άπαντες απέσπασαν τα εύσημα από τους προπονητές των συλλόγων της Αθήνας. 
«Είμαι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες όλων των παιδιών που πραγματοποίησαν καλή παρουσία», τόνισε

Ποια είναι τα «μυστικά» των αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια καλμάρουν τις αισθήσεις, τονώνουν τη σωματική και πνευματική ευεξία και βελτιώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας και των μαλλιών σας.

Καταδικάζουμε τη Ν.Δ., απ’ όπου κι αν προέρχεται

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Ανελέητο χτύπημα δέχθηκε η βία από τα στελέχη της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης που σχημάτισαν προχθές ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Λευκό Πύργο. Ανελέητο χτύπημα δέχθηκε και ο Λευκός Πύργος, ο οποίος συνδέθηκε άπαξ και διαπαντός με τη βία. Έβλεπες δηλαδή τους νεοδημοκράτες να τον έχουνε περικυκλώσει τον Πύργο και σκεφτόσουν, δεν μπορεί, αυτοί κάτι θα ξέρουνε, μας φυλάνε για να μην ξεπηδήσει από μέσα το κακό. Μην βγούνε τα ζόμπι, τα βαμπίρ, ο Φρέντι Κρούγκερ, το κοριτσάκι του Ριγκού.

Ατυχής ήταν και η επιλογή της ανθρώπινης αλυσίδας. Καταρχάς, κι απ΄ όσα είδαμε στις φωτογραφίες, ήταν τόσο λίγοι οι νεοδημοκράτες που δεν έφταναν να περικυκλώσουν, όχι τον Πύργο τον Λευκό αλλά ούτε τον Πύργο του σκακιού. Αναγκάστηκαν λοιπόν να επιστρατεύσουν διά της βίας δύο κουλουρτζήδες, έναν παπατζή και έναν καστανά, που από εκεί που πάλευαν οι άνθρωποι να βγάλουν το ψωμί των παιδιών τους, βρέθηκαν ξαφνικά να κρατιούνται χέρι- χέρι με την Άννα Ευθυμίου και τον Μηνά Σαμαντζίδη, που καλύτερα να τους είχε πατήσει το τραμ, να είχαν έναν θάνατο αξιοπρεπή. Άσε που οι αλυσίδες παραπέμπουν πάντοτε στους προλετάριους και τον Μαρξ, αν και εν προκειμένω η έμπνευση προήλθε από το «Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες», που τραγουδούσε η Μαρινέλα επί Χούντας.

Ατυχές ήταν και το σύνθημα «Φτάνει πια!», διότι δεν προσδιόριζε τι ακριβώς φτάνει πια. Νομίζω δε ότι είναι κλεμμένο από τη «Δράση» και τον Καμίνη, που την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα φόρεσαν κατάλευκα και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Και σωστά έπραξαν, διότι εκεί στον κήπο βρίσκεται η ρίζα του κακού. Εκεί πήγαιναν οι χρυσαυγίτες μετά τις σφαγές, για να ακούσουν έναν Σοπέν, έναν Μότσαρτ, έναν Στράους, να ξαλεγράρουν. Ο αγαπημένος τους πάντως είναι ο Ντβόρζακ, το όνομα του οποίου παραπέμπει ευθέως σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Είχε όμως και τα καλά του το χάπενινγκ. Μάθαμε, ας πούμε, ότι βρίσκεται ακόμη εν ζωή ο υπουργός Μακ-Θρακ (Σκωτζέζος είναι;) Θ. Καράογλου, που είχαμε να τον δούμε και να τον ακούσουμε πάνω από έξι μήνες. Δεν παρέστη απλώς ο υπουργός, έκανε και δήλωση, μας ζήτησε να καταδικάσουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Προφανώς θα εννοεί και τη βία που άσκησε ο ισοβίτης δήμαρχος της Ν.Δ. Παπαγεωργόπουλος, αφού το να κλέβεις επί δέκα χρόνια τους συμπολίτες σου είναι κι αυτό μορφή βίας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο επίσης καταδικασθείς νομάρχης της Ν.Δ. -δύο στα δύο πέτυχαν στην Θεσσαλονίκη οι δεξιοί, τέτοια ρέντα ούτε ο Μήτρογλου- Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος είχε αποκαλέσει τη Χ.Α. αδελφό κόμμα. Εκτός κι αν την είχε αποκαλέσει αδολφό και εμείς οι κακεντρεχείς παρακούσαμε.

Πηγή: avgi.gr

http://left.gr/

Αντίο σε έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης

Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Ήταν πολυπράγμων και παραγωγικός. Ρηξικέλευθος και τολμηρός. Όχι μόνο στην τέχνη του. Αλλά και στη ζωή. Ο Πατρίς Σερό, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, είχε δηλώσει πολλές φορές πόσο του στοίχισε ο θάνατος από AIDS του θεατρικού συγγραφέα Μαρί Κολτές, τον οποίο είχε ανακαλύψει και συστήσει ο ίδιος.

Λένε πως η ζωή προηγείται της τέχνης. Και το σινεμά του Γάλλου δημιουργού ήταν αυθάδες και άμεσο. Ο Γάλλος σκηνοθέτης, που πέθανε από καρκίνο τη Δευτέρα στα 69 του χρόνια, ήταν ένας μάστορας της τέχνης, από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς. Κύκλωσε τις τέχνες με μαστοριά: από το σινεμά και το θέατρο μέχρι την όπερα. Η τελευταία του δουλειά ήταν η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Εξ-αν-Προβάνς.

Σκηνοθέτησε δώδεκα ταινίες, με πιο γνωστή τη «Βασίλισσα Μαργκό», που χάρισε στη Βίρνα Λίζι το βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994 και στην ταινία πέντε βραβεία Σεζάρ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός
κυρίως από την τολμηρή ταινία «Σαρκική εξάρτηση», που άρχιζε με μια σκηνή πεολειχίας - είχε βραβευτεί με τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου -, και από τις ταινίες «Ο αδελφός μου» και «Η υπόσχεση», η οποία τον είχε φέρει και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Γεννημένος το 1944 σε ένα μικρό χωριουδάκι, το Λεζινιέ, και μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον με καλλιτεχνικές ανησυχίες - ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και η μητέρα του είχε ασχοληθεί με το σχέδιο - από τα 16 του εντάχθηκε στον θεατρικό όμιλο του σχολείου του. Μόλις στα 2 2 του ανέλαβε τη διεύθυνση του θεάτρου στο Σατρουβίλ. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές θεσμικές επιτυχίες. Το 1969 συνεργάστηκε με το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου. Από το 1972 μέχρι το 1981 ήταν συνδιευθυντής του Εθνικού Λαϊκού Θεάτρου του Βιλερμπάν, κοντά στη Λιόν, όπου μεταξύ άλλων ανέβασε και το έργο «Πέερ Γκιντ» του Ίψεν. Στην αγαπημένη του όπερα ανέβασε έργα κλασικών συνθετών, όπως του Μότσαρτ και του Βάγκνερ.

Ο Σερό είχε ανακαλύψει τον δικό μας Δημήτρη Δημητριάδη. Είχε ανεβάσει στο Παρίσι το έργο του «Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά». Στην Ελλάδα είχαμε δει και μερικές από τις θεατρικές του δουλειές: «Αδερφοί Καραμαζόφ» και «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι και το «Μαυσωλείο των εραστών» του Ερβέ Γκιμπέ.

http://www.topontiki.gr/

Όταν τα έλεγε και ο Καβάφης

Νίκος Ορφανός

Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
-Αλεξάνδρεια, 1928-

(150 χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος, από τη γέννηση του μεγαλύτερου, ίσως, ποιητή του σύγχρονου κόσμου. Και ναι, η τέχνη και, κατά συνέπεια, και η ποίηση, είναι πάντα και πολιτική)

http://www.protagon.gr/

Ασφαλίστε το κινητό ή το tablet σας

Νέα υπηρεσία G-Insurance Τη δυνατότητα να ασφαλίσουν το νέο τους κινητό τηλέφωνο ή το tablet με καλύψεις πέραν αυτών της εγγύησης του κατασκευαστή, δίνει στους επισκέπτες του το Δίκτυο Καταστημάτων Γερμανός με την υπηρεσία G-Insurance.

Χρυσαυγίτης ή ντράμερ;...

Το photoshop -ως γνωστόν- κάνει θαύματα.

Εξαφανίζει ραγάδες, κάνει τα γερασμένα πρόσωπα να λάμπουν από νιάτα, μεγαλώνει και μικραίνει γυναικεία στήθη, σε δείχνει να...κάνεις ηλιοθεραπεία στις Μπαχάμες, ενώ εσύ φωτογραφίστηκες κάπου στη Λούτσα.

Το photoshop τα κατάφερε και με τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος τελικά πήρε τις …μπακέτες του και ξέσπασε με ένα σόλο οργής στα ντραμς όταν βγήκε από τη ΓΑΔΑ…

Η πειραγμένη φωτογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου που ροκάρει σε ρυθμούς Jailhouse rock και τα σπάει στο διαδίκτυο.

matrix24.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Απόλλων: Προπόνηση-διδασκαλία στις υποδομές της Ακράτας

Στην Ακράτα βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο 5 Οκτώβρη ο Τεχνικός Διευθυντής του ερασιτέχνη Απόλλωνα Τάκης Πετρόπουλος και ο προπονητής Γιάννης Μπαζίνας (είναι και στο προπονητικό τημ της ανδρικής ομάδας στην Α1), προκειμένου να διδάξουν στην Ακαδημία μπάσκετ

Η Τρόικα αγρίεψε και απαιτεί άμεσα 5.000 απολύσεις από το Δημόσιο

Οι δανειστές φαίνεται πως κουράστηκαν από τις συνεχείς καθυστερήσεις και τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και πλέον χτυπούν το χέρι στο τραπέζι και ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην απόλυση του 40% όσων βγαίνουν στη διαθεσιμότητα. Απαιτούν να στείλει η κυβέρνηση στην πόρτα εξόδου από το Δημόσιο 5.000 εργαζόμενους από τους 12.500 που θα βρεθούν στη διαθεσιμότητα ως το τέλος του έτους.

Εντοπίστηκε «μοναχικός» εξωηλιακός πλανήτης

Πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας, χωρίς να βρίσκεται σε τροχιά  γύρω από κάποιο αστέρι εντόπισαν οι αστρονόμοι. Ο πλανήτης ανήκει στη κατηγορία των «Αέριων Πλανητών», λόγω της αέριας σύστασης του και διαθέτει μάζα έξι φορές εκείνης του Δία και καθώς σχηματίστηκε πριν από 12 εκατομμύρια χρόνια, θεωρείται νεογέννητος μεταξύ των άλλων πλανητών. 

Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters. Ο εξωπλανήτης εντοπίστηκε από την αχνή φασματική υπογραφή του μέσω του τηλεσκοπίου Pan-STARRS 1 που βρίσκεται στη κορυφή του ηφαιστείου Χαλεακάλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης.

«Δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν έναν πλανήτη να πλέει ελεύθερα στο διάστημα και να μοιάζει με αυτόν. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των νεαρών πλανητών που έχουν βρεθεί γύρω από άλλα αστέρια, αλλά περιπλανάται εκεί έξω ολομόναχος. Συχνά είχα αναρωτηθεί αν υπάρχουν τέτοιο μοναχικοί πλανήτες και τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικλ Λιού του Ινστιτούτου Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Χαβάης στο Μανόα.

Ωστόσο τηλεσκόπια στη Χαβάη έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει παρόμοιες ιδιότητες με αυτές των «Αέριων Γιγάντων» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα. Ο πλανήτης PSO J318.5-22, όμως δεν “συνοδεύει” κάποιο άστρο.

Τη περασμένη δεκαετία οι ερευνητές εντόπισαν 1.000 εξωπλανήτες αλλά από αυτούς παρατηρήθηκαν ελάχιστοι λόγω του ότι οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από νεαρά άστρα μικρότερα των 200 εκατομμυρίων ετών και άρα υπερβολικά φωτεινά ώστε να η παρατήρηση τους να καταστεί δυνατή.

Σύμφωνα με τον Νάιολ Ντίκον του Ινστιτούτου Αστρονομίας Max Planck στη Γερμανία, ο πλανήτης PSO J318.5-22, «αναμένεται να μας προσφέρει μια υπέροχη οπτική των εσωτερικών διεργασιών των Αέριων Γιγάντων, όπως ο Δίας, λίγο μετά τη γέννηση τους».

http://tvxs.gr/

Κάνουν τους μάγκες στους αδύναμους

Της ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις που αναγκάστηκε κατόπιν εορτής να δώσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποκάλυψη της «Ε» για τις λίστες, εκείνο που αποδεικνύεται περίτρανα είναι άλλο: ότι το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να μην ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι υπουργοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον, αλλά οι δικαιολογίες και οι υπεκφυγές περισσεύουν. Στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ ακούσαμε για «στικάκι» που δεν παρελήφθη μέσω της υπηρεσιακής οδού, ότι τα στοιχεία που περιείχε αποτελούσαν προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αλλά και ένα σωρό παρόμοια προσκόμματα για να καταλήξουν οι «έρευνες», μέχρι και σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Είτε έχει την έρευνα το ΣΔΟΕ και δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό είτε τα κάνουν πάσα και τα «διασπείρουν» στις εφορίες για να χαθούν τα «ίχνη» των ερευνών, το συμπέρασμα είναι ένα: μηδενικά τα ευρήματα! Κι όλα αυτά, όταν υποτίθεται ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Αλλά και πριν από την έλευση της λίστας Λαγκάρντ, προ τριετίας, στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΣΔΟΕ προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τη λίστα Φαλσανί, που ήδη έφερνε χρήματα στα δημόσια ταμεία άλλων χωρών. Μπόρεσαν να τα αξιοποιήσουν στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και σε μια σειρά από άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα, τόσα χρόνια μετά, η τύχη τους αγνοείται.

Αλήθεια, πόσο μπορεί να πείσει οποιαδήποτε κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι κάνει τα πάντα για να βγει η χώρα από την κρίση, όταν με τη στάση της καλύπτει ηχηρά ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή, που περιλαμβάνονται σε αυτές τις λίστες; Με ποια ευκολία μπορούν να καλούν στην Εφορία για επανέλεγχο μισθωτούς που τυγχάνει να έχουν επιστροφή φόρου και την ίδια ώρα να κλείνουν τα μάτια στις μεγάλες υποθέσεις;

Προφανώς, βρίσκουν και τα κάνουν: ο βασικός ύποπτος σε αυτή τη χώρα είναι ο μισθοσυντήρητος, ο ελεύθερος επαγγελματίας (εντάξει, υπάρχουν και αυτοί που φοροδιαφεύγουν, αλλά ούτε αυτούς δεν μπορούν να πιάσουν και τους παίρνει όλους η μπάλα) και γενικότερα ο αδύναμος. Σε αυτούς κάνει το μάγκα ο υπουργός Οικονομικών, σε αυτούς κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο, σε αυτούς ξεσπάνε...

Οταν έρχονται στην επιφάνεια λίστες με ηχηρά ονόματα, τότε μοιάζουν να στέκονται ψαρωμένοι σαν νεοσύλλεκτοι φαντάροι. Αν δεν είναι έτσι, και πράγματι καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να τους ανακαλύψουν, αλλά δεν τους αρκεί το νομικό οπλοστάσιο και τα μέσα, τότε ας προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές. Εν μιά νυκτί έφεραν τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις, άλλαξαν τόσα και τόσα στο όνομα προαπαιτουμένων του Μνημονίου, αλλά για τους φοροφυγάδες απλώς «καταβάλλουν προσπάθειες». Το σίγουρο είναι ότι δεν πείθουν. Αλλά έρχονται να δικαιώσουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου: αλήθεια, τι αποτελέσματα έχουν να επιδείξουν οι διάδοχοί του;

p.koronaios@eleftherotypia.net

http://www.enet.gr/

Τα παράδοξα του Ντουμπάι – Πιγκουίνοι, χιόνι, εκατομμύρια λουλούδια και γήπεδα του γκολφ στην έρημο [εικόνες]

Τα μάτια τους κάνουν πουλάκια. Φλαμίνγκο και ερωδιούς συγκεκριμένα. Οχι μόνο. Τα μάτια του επισκέπτη της ερήμου στο Ντουμπάι «κάνουν» ακόμη πιγκουίνους, χιόνι και εκατομμύρια λουλούδια. Οχι, δεν είναι αντικατοπτρισμός, ούτε σύμπτωμα ηλίασης. Είναι απλά ο τρελός τρόπος που επενδύουν τα χρήματα στο Ντουμπάι, φτιάχνοντας στην έρημο εικόνες βγαλμένες από την πιο ζωηρή φαντασία.

Αντωνη μου, Γιάννη μου...

Ο Σαμαράς δίνει συνέντευξη στον άτυπο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Ντερμπεντέρη... 

Ο καλύτερος του! Του προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες κάθε βράδυ από το δελτίο του MEGA. Να μην του παραχωρήσει και μια συνεντευξούλα.

Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του Ντερμπεντέρη, Μυρτώ Λοβερδου (το γραψε στο Twitter , όπως διαβάζουμε στο enimerosi24.gr, αυτό θα γίνει στην "Ανατροπή", την 21η Οκτωβρίου .

Εκτός απροόπτου...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Ο.Δ.Κ.Ε.: Το "βαρύ πυροβολικό" των αξιολογημένων στην Αρχαία Ολυμπία

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του φετινού επιμορφωτικού σεμιναρίου διαιτησίας της ΟΔΚΕ ξεκίνησε από χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Αρχαία Ολυμπία.
Αυτή τη φορά το παρών δίνουν οι αξιολογημένοι ρέφερι Α1 και Α2 εθνικής που θα υποβληθούν σε γραπτά

Γιατί σε νοιάζει το μποζόνιο Χιγκς

photo: KiwiDandy@Flickr
του Σπύρου Κιτσινέλη

Και τι με νοιάζει εμένα το σωματίδιο (το λέμε και μποζόνιο) Χιγκς; Πώς με αφορά αυτή η ανακάλυψη; Άνετα μπορώ να φανταστώ κάποιους να αναρωτιούνται κάτι τέτοιο με αφορμή την ανακοίνωση του φετινού βραβείου νόμπελ φυσικής.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το όφελος μιας ανακάλυψης είναι ξεκάθαρο και άμεσο. Δες το φετινό νόμπελ χημείας, για παράδειγμα. Καθένας από εμάς καταλαβαίνει ότι το να μπορείς να προβλέπεις με υπολογιστικά μοντέλα πώς συμπεριφέρονται και πώς αντιδρούν μεγάλα μόρια όπως οι πρωτεϊνες μπορεί να οδηγήσει στον ευκολότερο σχεδιασμό φαρμάκων. Το ίδιο και με το φετινό νόμπελ ιατρικής. Το να γνωρίζουμε έναν μηχανισμό επικοινωνίας των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει γρηγορότερα σε θεραπείες διαφόρων ασθενειών.

Από την άλλη, μια ανακάλυψη στον τομέα της σωματιδιακής φυσικής μπορεί να είναι ύψιστης σημασίας διότι μας λέει πως το μοντέλο που έχουμε για τον κόσμο καλά κρατεί αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πού οδηγεί αυτό. Προς το παρόν μάθαμε ότι υπάρχει το μποζόνιο Χιγκς και άρα το πεδίο Χιγκς που δίνει μάζα σε κάποια άλλα σωματίδια όπως προβλέφθηκε πριν δεκαετίες. Δικαίως θα αναρωτηθεί κάποιος προς τι ο ντόρος. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι νέες ανακαλύψεις μπορεί να οδηγήσει αυτή η εξέλιξη. Πολλές φορές περνούν δεκαετίες μέχρι να δούμε τις δραματικές συνέπειες.

Για παράδειγμα, από αστρονομικές παρατηρήσεις φτάσαμε σε σημαντικές θεωρίες που περιγράφουν τη βαρύτητα των σωμάτων και αιώνες αργότερα στη σχετικότητα και πάνω σε αυτές τις γνώσεις χτίστηκαν πολλές δεκαετίες αργότερα οι τεχνολογίες που μας έδωσαν δορυφόρους, το GPS και το να μπορούμε να στέλνουμε επιστημονικά όργανα σε άλλους κόσμους. Φαντάζομαι και τότε κάποιους να αναρωτιούνται γιατί τόσος ντόρος για τους νόμους του Νεύτωνα και αργότερα για τις δημοσιεύσεις του Αϊνστάιν. Επίσης από ατομικές παρατηρήσεις φτάσαμε στην κβαντική θεωρία και πολλές δεκαετίες αργότερα είχαμε λέιζερ και υπολογιστές. Πώς να ξέρει όμως ο μη ειδικός σύγχρονος του Πλανκ πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά και που θα οδηγήσουν... ούτε οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν το μέγεθος των όσων ανακαλύπτουν συνήθως. Το μήνυμά μου είναι ότι δεν είναι ανάγκη το πρακτικό αποτέλεσμα να είναι άμεσο για να είναι σημαντική η ανακάλυψη. Οτιδήποτε μας αποκαλύπτει το πώς λειτουργεί ο κόσμος είναι σημαντικό και σε φιλοσοφικό και σε τεχνολογικό επίπεδο.

Αλλά για να μην αφήσω τον μη ειδικό αναγνώστη παραπονεμένο θα του πω το εξής κλείνοντας. Αν δεν ψάχναμε το μποζόνιο Χιγκς ίσως να μη διάβαζες τα ωραία σου τα άρθρα στο Protagon ούτε να σέρφαρες στο διαδίκτυο για να βρεις και να κάνεις τόσα πολλά μέσα στον κυβερνοχώρο. Διότι για να βρούμε αν το μποζόνιο αυτό υπάρχει χτίσαμε τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN... και εκεί αναπτύχθηκε το ίντερνετ.

* O Δρ Σπύρος Κιτσινέλης είναι φυσικοχημικός, ενώ παράλληλα έχει δραστηριότητα στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στη Βρετανία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελλάδα και Γαλλία. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας νικητής του διαγωνισμού της επικοινωνίας της επιστήμης Famelab. Περισσότερες πληροφορίες στο www.the-nightlab.com

http://www.protagon.gr/

Το σχέδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες θα συζητήσουν Στουρνάρας - Γεννηματά

Αθήνα
Το θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας θα τεθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά στο υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ρεκόρ θεαματικότητας στην ΕΡΤ

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει μετά το «λουκέτο» που επέβαλε η κυβέρνηση στη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ καταφέρνει όχι μόνο να παραμένει ανοιχτή, αλλά καταγράφει και ρεκόρ θεαματικότητας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ertopen.com, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

«Από την 11η του Ιούνη, οπότε κι έγινε η καταφανώς αποτυχημένη απόπειρα να μας «μαυρίσουν», η ΕΡΤ έχει αξιοποιήσει τις Νέες Τεχνολογίες και τα Διαδικτυακά Μέσα όσο ποτέ άλλοτε – κι ίσως, όσο ποτέ κανείς άλλος ενημερωτικός οργανισμός στην ιστορία της χώρας.

Ποσοτικά, τα στοιχεία είναι αμείλικτα για όσους δε μας θέλουν «όρθιους» και μαχόμενους: Ενδεικτικά μόνο, να αναφέρουμε ότι εντός του τετραμήνου είχαμε κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια «θεάσεις», που αντιστοιχούν σε περί τα 5,3 εκατομμύρια θεάσεις ανά μήνα, ή περί τις 167.640 θεάσεις την ημέρα – με «αιχμή του δόρατος», προφανώς, τα Δελτία Ειδήσεών στην Τηλεόραση μας και ανάλογες ενημερωτικές εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου, μαζί με τις επισκέψεις στον ιστότοπό μας απ’ όσους προτιμάνε να διαβάζουν τις ειδήσεις τους…

Ο συνολικός όγκος δεδομένων εικόνας, ήχου και (αμελητέου, βέβαια, μπροστά στ’ άλλα) κειμένου που διακινήθηκαν στο τετράμηνο φτάνει, κατά προσέγγιση και με τις σχετικές αναγωγές, ή και ξεπερνά, τα 2.180 Terabytes, ή περίπου 2,2 Petabytes – αριθμός τερατώδης για τα εγχώρια δεδομένα – κι αυτό, δίχως να υπολογίσουμε ό,τι μεταφορτώθηκε μέσω των Κοινωνικών Δικτύων και του «καναλιού» μας στο YouTube, όπου καταγράφονται δύο, σχεδόν, εκατομμύρια θεάσεων από τις 11 Ιουνίου και μετά – περισσότερα, όμως, γι’ αυτά σε λίγο.

Πάνω από 10 εκατομμύρια συνολικών ωρών (τηλε)θέασης, πάνω από πέντε (συντηρητικά) εκατομμύρια επισκέψεις και σχεδόν τρία εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες εντός του τετραμήνου, μας προσφέρουνε απλόχερα, πιστεύουμε, την αίσθηση της δικαίωσης του αγώνα που διεξάγουμε, τουλάχιστον εκεί που μετρά: στις συνειδήσεις του κοινού, των πολιτών που διψάνε για ανεξάρτητη, ποιοτική και Ανοιχτή ενημέρωση και ψυχαγωγία, ενώ βρίσκονται στη δίνη ενός αδυσώπητα επιφανειακού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που σπανίως μόνο κάνει κάτι περισσότερο απ’ το να συδαυλίζει τον καταναλωτισμό και την ανούσια σπατάλη – χρημάτων, αλλά κυρίως χρόνου κι εγκεφαλικών κυττάρων…

Αν και απολύτως ασφαλείς αναγωγές και συγκρίσεις με τις «παραδοσιακές» μορφές εκπομπής δεν μπορούν να γίνουνε ευθέως –κι αυτό το γνωρίζουν, μάλλον καλύτερα από εμάς, οι αρμόδιοι ρεπόρτερ και συντάκτες- πάντως, η γενική εικόνα που προκύπτει είναι εμφανώς και αισθητά καλύτερη από πάρα πολλά άλλα ηλεκτρονικά (με την έννοια του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης) Μέσα Ενημέρωσης, που συνηθίζουν να επαίρονται και να εκδίδουν θριαμβευτικά δελτία Τύπου για σοβαρώς υποδεέστερα αποτελέσματα σε τηλεθεάσεις και ακροαματικότητες.

Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύεται κι από ένα μη ποσοτικοποιήσιμο και ως εκ τούτου μη μετρήσιμο, αλλά ιδιαίτερα ενδεικτικό διαισθητικά μέγεθος: η αναπαραγωγή από ένα σωρό άλλα sites, ιστολόγια και προσωπικές σελίδες στα Κοινωνικά Δίκτυα, κάθε αναφοράς στην Ανοιχτή ΕΡΤ έχει ξεπεράσει σχεδόν κάθε ανάλογο προηγούμενο. Ενδεικτικά, κι εδώ, να αναφέρουμε ότι ο όρος αναζήτησης, το hash tag στην καθομιλουμένη, #ERT στο Twitter υπήρξε επί μακρόν το δημοφιλέστερο στη χώρα και επαναναδυόταν κάθε τόσο στη δεκάδα, αναλόγως των εξελίξεων.

Αναφερόμενοι, όμως, στα Κοινωνικά Δίκτυα, είναι ίσως σημαντικό να καταγραφεί πως, μόνο στο Twitter, σχεδόν 22 χιλιάδες άνθρωποι που μας ακολουθούν λαμβάνουν άμεσα και σε «πραγματικό χρόνο» ό,τι κι αν δημοσιεύουμε στο ERTOpen.com – χωρίς, βέβαια, να μπορούμε να καταμετρήσουμε τον παράγοντα διάδοσης κάθε ανάρτησής μας, καθώς οι ίδιοι επαναδημοσιεύουν και διακινούν στους κύκλους τους ό,τι θεωρούν αξιομνημόνευτο.

Στο YouTube το «κανάλι» της ΕΡΤ έχει σχεδόν 7,5 χιλιάδες εγγεγραμμένους «φίλους», εκ των οποίων οι 6.700 (και κάτι ψιλά) ενεγράφησαν μετά την 11 Ιουνίου – το νούμερο ίσως φαίνεται μικρό, αλλά αφορά μονάχα στους «πιστούς» μας, καθώς στη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν απαιτείται εγγραφή για να παρακολουθήσει κανείς κάποιο βίντεο. Γι’ αυτό, κιόλας, έχουμε καταγράψει σχεδόν δύο εκατομμύρια θεάσεις, με περίπου 140.320 συνολικές ώρες θέασης κοινού στο δίκτυο αυτό, που, φυσικά, δεν προέρχονται όλες αποκλειστικά από τους εγγεγραμμένους χρήστες μας.

Στον «περιφραγμένο κήπο» που είναι το Facebook έχουμε γύρω στις 53 χιλιάδες «Likes» που μας ακολουθούν και τακτικά ενημερώνονται από εμάς, με σχεδόν 650 χιλιάδες ζεύγη οφθαλμών, μόνο τον τελευταίο έναν μήνα, να βλέπουν στα χρονολόγιά τους κάθε πιθανή ανάρτησή μας – το ενδιαφέρον, όμως, εδώ είναι ότι περίπου 35 χιλιάδες απ’ αυτούς, ανέπτυξαν κάποιου είδους «διάδραση» με το περιεχόμενό μας, εκτός από το να το δουν απλώς, διαμοιράζοντάς το και διακινώντας το αλλού, σε δίκτυα και περιοχές αδύνατο να μετρηθούν με τα μέσα που διαθέτουμε. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι στην κορύφωση του Σεπτεμβρίου, όταν πρώτη η ERTOpen μετέδωσε μέσα στη νύχτα πως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν συμπλοκή οπαδών ή κάτι ανάλογο, αλλά ειδεχθές έγκλημα με κίνητρα πολιτικά, την ανάρτηση αυτή, στο Facebook και μόνο, είδαν πάνω από 180 χιλιάδες άνθρωποι – που, φυσικά, δεν την κράτησαν «για πάρτη τους» μονάχα…

Κάπως έτσι, άλλωστε, προκύπτει και η τεράστια ανταπόκριση που βρίσκουμε από την Διασπορά, κυρίως στις πολυπληθείς ελληνικές παροικίες (με φθίνουσα σειρά: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος προφανώς, ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Καναδάς, Ισπανία, κ.λπ.), αλλά και με περιπτωσιολογικές εκπλήξεις απ’ το… πουθενά, όπως τους ογδόντα έναν επισκέπτες απ’ τη Νέα Καληδονία, ή τους δέκα, μόνο, είν’ η αλήθεια, από το Νεπάλ, τους τρεις απ’ το Μπουρούντι και από έναν απ’ το κρατίδιο του Μπουτάν, τα Νησιά Μάρσαλ και το Πράσινο Ακρωτήριο, όπου έφτασε η χάρη μας! Κι όταν, βέβαια, δε μιλάμε για το Σάο Τομέ ε Πρίνσιπε, οι πάρα πολλοί εξ αυτών δεν αρκούνται μοναχά να μας διαβάζουν και να μας παρακολουθούν, αλλά στέλνουνε μηνύματα εκφράζοντας τη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη τους και, συχνότατα, ρωτώντας πώς μπορούν να βοηθήσουνε εμπράκτως…

Εν κατακλείδι, χωρίς να το πολύ-συνειδητοποιήσουμε και άνευ ιδιαίτερου σχεδίου οργανωμένου, βρεθήκαμε, αναγκαστήκαμε ίσως, να είμαστε, τρόπον τινά, πρωτοπορία και σ’ αυτό• εκτός απ’ την αυτοδιαχείριση, συλλογικότητα κι «εργατικό έλεγχο από κάτω», η ΕΡΤ μπορεί πια να επαίρεται ότι χαράσσει νέους δρόμους κι εκεί όπου όλα μοιάζουν νέα: σε τόπους του Διαδικτύου εικονικούς, όπου, όμως, οι ζωές μας όλων πλέον εξελίσσονται, δίνουμε το καλό παράδειγμα. Και αν, καμιά φορά, αποτυγχάνουμε ή μοιάζει να μεροληπτούμε, να είστε σίγουροι όλοι πια, αυτό μονάχα γίνεται υπέρ των… κολασμένων, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση που μας έγραψε εχθές, ως σχόλιο στο Facebook, ένας απ’ τους πολλούς συμπαραστάτες μας…

Για το ERTOpen.com
Σωτήρης Δαματόπουλος

http://www.koutipandoras.gr/

Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Πασχαλίδης/Τριγκώνης στην ιστιοπλοΐα

Αθήνα
Το χρυσό μετάλλιο, για τρίτη φορά στην καριέρα τους, κατέκτησαν οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας, της κατηγορίας Tornado, που διεξήχθη στην Ίμπιζα της Ισπανίας.

Το ελληνικό δίδυμο, στις 10 κούρσες που έγιναν, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση έξι φορές, τρεις φορές την δεύτερη και μία φορά την τρίτη, συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς ποινής έναντι 24 του μικτού πληρώματος της Γερμανίας που ήρθε δεύτερο.

Τεκμήρια ιστορίας

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμη, έστω και σε νάρκη, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Παλαιότερα είχε υποστηρίξει ή και εμπνεύσει σπουδαία έργα. Είχε χρηματοδοτήσει έρευνες για τη συμβολή της Νεολαίας π.χ. στην Κατοχή, είχε διοχετεύσει στην εκπαίδευση μουσικό υλικό ακόμη και μελοποιημένα χορικά Αρχαίου Δράματος.

Αν λοιπόν σήμερα θέλει να δικαιώσει την ύπαρξή της ή να αναστηθεί από το λήθαργο, ιδού στάδιο δόξης λαμπρό: Υπάρχουν έξοχα και τεκμηριωμένα ντοκιμαντέρ μεγάλων ξένων δημιουργών, που με ατράνταχτα ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζουν το Ναζισμό και το Φασισμό στην Ευρώπη.

Την οργάνωση, την ιδεολογία του, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα κρεματόρια, αλλά και τον εκμαυλισμό της νεολαίας.

Υπάρχουν όμως και ελληνικά φιλμ με υπόθεση, όπως π.χ. το «Μπλόκο» του Αδώνιδος Κύρου, που με λιτό και συνταρακτικό τρόπο αφηγείται το Μπλόκο της Κοκκινιάς με τις εκτελέσεις στην πλατεία της συνοικίας και τους κουκουλοφόρους προδότες-καταδότες.

Τι λέτε, καιρός δεν είναι να πάνε στα σχολεία μας και να ενταχθούν σε επίσημες υποχρεωτικές ώρες προγράμματος αυτές οι μαρτυρίες του ναζιστικού εγκλήματος;

Και μόνο η εικόνα του αξύριστου Χίτλερ πριν από την πτώση να στέλνει στο μακελειό παιδάκια 11 χρόνων δεν είναι μέγα μάθημα ιστορίας;

http://www.enet.gr/

Επαφή Μελισσανίδη - Κατσουράνη


Μετά το μεγάλο στοίχημα του γηπέδου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έθεσε ως στόχο του το... χτίσιμο της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η απόκτηση σπουδαίων ποδοσφαιριστών, που στο παρελθόν έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, είναι προϋπόθεση και γι'αυτό ο "Τίγρης" έχει έρθει σε επαφές με τον Κώστα Κατσουράνη

Όπως αναφέρει η Sportday, ο ίδιος ο διεθνής ποδοσφαιριστής, του οποίου το συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι, επιθυμεί την επιστροφή του στην Ένωση.

Για τη «φουκαριάρα» τη μάνα του...

Τρόφιμα και ρούχα, για την μητέρα του υπουργού Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα, η οποία σύμφωνα με δήλωση του γιου της, ζει με 500 ευρώ το μήνα.

Ακούγοντας τον Στουρνάρα να μιλάει για το πενιχρό εισόδημα της μητέρας του -"Ενικος" στο STAR- πολίτες του Ηρακλείου που ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες (έμποροι, δικηγόροι, βιοτέχνες κτλ) αποφάσισαν, συμφωνα με το irakliolive.gr, να  ετοιμάσουν ένα δέμα για να στηρίξουν την μητέρα του υπουργού.

Ήδη, όπως είπαν -μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη από όπου απηύθυναν έκκληση και σε άλλους Ηρακλειώτες να στηρίξουν αυτή τους την πρωτοβουλία- έχουν μαζέψει τα πρώτα υλικά αγαθά (ρύζι, μακαρόνια) ακόμα και ένα παλτό μεταχειρισμένο για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Αύριο Παρασκευή θα αποστείλουν το δέμα στο υπουργείο Οικονομικών και μαζί με αυτό και μια επιστολή όπου θα περιγράφουν τις δικές τους δυσκολίες με τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις.

http://nonews-news.blogspot.gr/

Η διατροφή για άριστη απόδοση στα μαθήματα!

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες, παρουσιάζουν δεδομένα, που ενισχύουν τη σημασία της σωστής διατροφής στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στην πνευματική απόδοση. Αν αυτή συνδυαστεί με συστηματικό και οργανωμένο διάβασμα, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και καλό και ήρεμο ύπνο, τότε έχουμε το τρίπτυχο της πετυχημένης σχολικής χρονιάς: Διατροφή – Μελέτη – Ύπνος.

Η Τροχαία, ο Δίας και ο Μέρφυ

Γιούλα Ράπτη

Πρωινό στο Χίλτον! Υπάρχουν μέρες που υποψιάζεσαι ότι θα πάνε στραβά από την αρχή. Ότι όχι ο νόμος, ο ίδιος ο Μέρφυ, σου έχει κάνει επίσκεψη. Η κλήση της Τροχαίας στο μηχανάκι μου, εκτός από το πρόστιμο που ήταν ευανάγνωστο, είχε στο τέλος και μια σημείωση που ήταν αδύνατον να καταλάβω τι έγραφε. Πήγα στη διπλανή φαρμακοποιό (παλιά οι φαρμακοποιοί έβγαζαν τα ορνιθοσκαλίσματα των γιατρών, τώρα με τα πληκτρολόγια δεν βγάζω πολλές φορές ούτε τα δικά μου γράμματα), αλλά ούτε εκείνη καταλάβαινε. Αποφάσισα να πληρώσω το πρόστιμο και να μείνω με την απορία. Ωραία αρχίσαμε...

Δεκατιανό στο Κάραβελ! Ας πάω μέχρι το παλιό σπίτι που έχω αφήσει το αυτοκίνητο. Δύο κλήσεις από την Τροχαία, γιατί κλείνω πάρκινγκ, το οποίο τόσο καιρό ήταν υπό κατασκευή και στις δύο μέρες που έλειψα λειτούργησε κανονικά. Τρεις κλήσεις σε τρεις ώρες δεν τις θέλει ούτε ο ίδιος ο Διοικητής της Τροχαίας... Ευτυχώς, τρίτο μέσο δεν έχω. Αν είχα ποδήλατο θα ήταν η μέρα που θα μου το έκλεβαν, πάω στοίχημα.

Γεύμα στη Μεγάλη Βρετάνια: Μετά την ψυχρολουσία με τα ροζ χαρτάκια στο πορτοφόλι, περνάω από τη ΔΕΗ και καταθέτω και κει ό,τι μου απέμεινε. Η ΕΥΔΑΠ να με συγχωρέσει, όπως και ο ΟΤΕ αλλά θα περιμένουν μια άλλη μέρα, δεν θα μπορέσω σήμερα.

Απογευματινός σκέτος καφές: προβλήματα ταυτοχρόνως σε ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, μια βρύση που τρέχει στο μπαλκόνι, κάτι διακοπές στο κομπιούτερ, με βάζουν σε βαθιά περισυλλογή. Ηλεκτρολόγο ή υδραυλικό; Αυτό κι αν είναι δίλημμα.

Σουβλάκι στα Εξάρχεια: Ας βγω να χαλαρώσω, δύσκολη μέρα. Και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει όσο το 15νθήμερο ενός νεοπροσλαμβανόμενου, δηλαδή όλων μας. Νιώθω σαν τον Βέγγο στην ταινία «Βασίλισσα θα σε κάνω», που ό,τι και να του έλεγες είχε ενα μπλοκάκι στο μυαλό, τόσο επί τόσες μέρες τον μήνα, μας κάνει τόσο, επί τόσους μήνες τον χρόνο, μας κάνει τόσο... Και κει που τρώμε με φίλους ένα σουβλάκι σε πεζόδρομο της πλατείας, μια ομάδα Δίας, πάνω στις μοτοσυκλέτες τους, με τα κράνη τους, με όλα τους, περνάνε βολίδα ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Στην πλατεία εκείνη την ώρα επικρατούσε ηρεμία, παιδιά, σκυλιά, μεγάλοι, μικροί και κάποιοι στα καφέ και στα μαγαζιά του πεζόδρομου που τους βλέπαμε να τρέχουν ανάμεσά μας! Το κάνουν συχνά, μας λέει ο ιδιοκτήτης, και καλά να περνάνε για να δούνε τι γίνεται, αλλά με τις μηχανές ανάμεσα στα τραπέζια...

Αγαπητέ Μέρφυ, εντάξει. Ήταν η μέρα σου. Ο,τι ήταν να πάει στραβά, πήγε. Από την Τροχαία, μέχρι την ομάδα Δίας με τίμησαν. Να προλάβω να στείλω την Ατζέντα στο protagon πριν κοπεί κανένα ρεύμα. Και να προλάβω να πω σε όσους τη διαβάζουν ότι η στήλη λέγεται η Ατζέντα της Γιούλας. Αν περιμένουν ότι εδώ θα αποκαλύψω τα μεγάλα σκάνδαλα του αιώνα, ότι οι πηγές μου είναι τρομερές, ότι έχω απαντήσεις για όλα και κυρίως ότι έχω λύσεις για να βγει όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση, θα τους απογοητεύσω. Και το καταλαβαίνω. Μακάρι να μπορούσα.

Αύριο είναι μια άλλη μέρα, λέω σαν άλλη Σκάρλετ Ο΄Χάρα και καλού-κακού λέω να αγοράσω κι ένα λαχείο!

http://www.protagon.gr/

Oλυμπιακός: Μια ομάδα με 18 συνολικά εν ενεργεία διεθνείς

Η ποιότητα στο ρόστερ του Ολυμπιακού είναι δεδομένη, Το καλοκαίρι έγιναν πολλές μεταγραφές με παίκτες που έδωσαν ποιότητα και βάθος στην ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πειραιώτες όταν παίζουν οι εθνικές ομάδες έχουν 13-18 διεθνείς

Πάνω από το 50% των χρηστών Android δε χρησιμοποιούν πρόγραμμα ασφαλείας

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, πάνω από το 50% των κατόχων Android smartphones και tablets στην Ευρώπη, δε χρησιμοποιούν λογισμικό ασφαλείας για την προστασία των συσκευών τους.

Το Android αποτελεί εδώ και καιρό την πιο δημοφιλή πλατφόρμα για τους απλούς χρήστες αλλά και τους ψηφιακούς εγκληματίες, που χρησιμοποιούν malware για να κλέψουν τα πολύτιμα στοιχεία των πρώτων.

Μουντιάλ 2014: Χωρίς Χάμσικ η Σλοβακία αύριο βράδυ με Ελλάδα

Η απουσία του σούπερ σταρ των Σλοβάκων, Μάρεκ Χάμσικ, από την αυριανή αναμέτρηση με την Ελλάδα, είναι η «καλή είδηση» για τον Φερνάντο Σάντος και τους διεθνείς.
Ο άσος της Νάπολι αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και αποκλείστηκε

Φοροτεχνικοί...

Οι σχολιαστές του MEGA, εκτός από συνταγματολόγοι, ποινικολόγοι, καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης και δικαστές, είναι και διακεκριμένοι φοροτεχνικοί. 

Και αφού αμέλησαν - χωρίς να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα- ποιος ιδιοκτήτης χωραφιού , οικοπέδου , σε αγροτική ή αστική περιοχή , θα πληρώσει λιγότερο ή περισσότερο , η Σπυράκη μετέφερε απ' το Μαξίμου οτι στόχος είναι να πληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι , κατά το όσον δυνατόν λιγότερα.

Στο καπάκι, ο Ντερμπεντέρης είδε φως στο βάθος του τούνελ . Ειδε να αναδιπλώνεται η Λαγκαρντ και η Κομισιόν στην επιβολή νέων φόρων .

Κυβερνητικό κανάλι με τα όλα του...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Το “νησί”της F1 στο Αμπού Ντάμπι

O πιο trendy προορισμός ψυχαγωγίας, 30 λεπτά μακρυά από την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπού Ντάμπι, είναι το νησί Yas, που φιλοξενεί το αριστοτεχνικά φτιαγμένο Yas Marina Circuit, στο οποίο διοργανώνεται το ετήσιο Grand Prix της Φόρμουλα 1, το Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix.

Ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε άλλο ένα βήμα προς την ανακήρυξή του ως υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η σοσιαλιστική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.
Η υποψηφιότητα του Σουλτς, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής από το 1994 και προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις αρχές του 2012, εγκρίθηκε χθες το βράδυ από τη σοσιαλιστική ομάδα, τη δεύτερη σε μέγεθος πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.

Ετοιμοπόλεμος ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος τέθηκε τελικά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης προπονήθηκε κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα.

Συνεπώς, αν ο Παπασταθόπουλος παίξει κανονικά, θα πάρει φανέλα βασικού και πιθανότατα, τη θέση του Σιόβα στην ενδεκάδα. Ο Μανωλάς θα τον πλαισιώσει στα στόπερ. Αριστερά θα βρίσκεται ο Τζαβέλλας και δεξιά ο Τοροσίδης.

Όταν ο Τζίτζικας συνάντησε τον Μέρμηγκα

Της Ιωάννας Μπαλάφα

Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας. Ένα εκπαιδευτικό παραμύθι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις απόψεις περί ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και τη διαχείριση των προβλημάτων. Κάποιες φορές αναρωτιέσαι εάν όλα τα παιδάκια όντας μέσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι οι μελλοντικοί ενήλικες Μέρμηγκες που οφείλουν να είναι πιστοί στο στόχο και στο καθήκον, να εργάζονται νυχθημερόν για μερικά ψίχουλα του χειμώνα, να δουλεύουν χωρίς σταματημό κάτω από τον καύσωνα, χωρίς να κοιτάνε δεξιά αριστερά και φυσικά να απαξιώνουν τον οποιοδήποτε αποφασίζει να ζήσει διαφορετικά. Ακόμη και εάν το διαφορετικό, όπως η ζωή του Τζίτζικα, προσφέρει χαρά και μελωδικούς σκοπούς στους γύρω του, είναι ένοχο γιατί παρεκκλίνει και φυσικά δεν υπάρχουν περιθώρια συγχώρησης ακόμη κι αν ο τάδε Τζίτζικας συνειδητοποιήσει πως ίσως έσφαλε και θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο ακόμη και την τελευταία στιγμή. Όχι. Του κλείνουμε την πόρτα στα μούτρα και τον αφήνουμε να πεθάνει.

Έτσι, για να μάθει να φέρεται ο αλήτης.  Τελικά, ο ελληνικός τρόπος εκπαίδευσης προετοιμάζει με υπόγειο τρόπο την ένταξη των ανυποψίαστων παιδιών σε μια ενήλικη κρεατομηχανή, που κερδίζει ο κουτοπόνηρος, ο ρατσιστής και το ο,τιδήποτε διαφορετικό πάει περίπατο μέσα από δογματικές ψευτοηθικές διδασκαλίες;

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονομάζουν «απάθεια του θεατή», την κατάσταση όπου κάποιος δεν επεμβαίνει για να προσφέρει βοήθεια, καθώς ελπίζει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει κι έτσι ο ίδιος θα αποφύγει τυχόν αρνητικές συνέπειες. Μία κατάσταση που στην Ελλάδα τουλάχιστον, καλλιεργείται από τα πρώτα σχολικά χρόνια. Το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα: Ευθυνοφοβία και άρνηση εμπλοκής στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό το είδος της απάθειας συναντάται συχνά στα σχολεία όπου ο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης ενός απόμακρου μαθητή για παράδειγμα, είναι η πλήρης αδιαφορία από την πλευρά του δάσκαλου/καθηγητή, γιατί «πού να μπλέκεις τώρα, δεν υπάρχει και ψυχολόγος στο σχολείο».

Καταρχάς, η εκπαίδευση είναι μια  συγκεκριμένη διαδικασία που το πλαίσιο και το περιεχόμενο καθορίζεται από το κράτος και περιλαμβάνει πολύ περιορισμένους στόχους.  Αντίθετα, όταν κάνουμε λόγο για παιδεία, εννοούμε την ακατάπαυστη διαδικασία της μάθησης και μάλλον εδώ είναι όλη η προβληματική, το ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν οριοθετημένους και συντηρητικούς μαθησιακούς στόχους.

Οι θεματικές που θα έπρεπε να επιβάλλονται σε έναν εκπαιδευτικό χώρο είναι ανεξάντλητες. Η περιβόητη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η σωστή οδηγική συμπεριφορά,  η δικαιοσύνη, όχι ως έννοια αλλά ως μια ρεαλιστική καθημερινή κατάσταση που καλείσαι να εφαρμόζεις σε όλο το φάσμα της ζωής, όπως και η κουλτούρα της διαφωνίας (τέχνη υψηλοτάτων προδιαγραφών) και το δικαίωμα στη διαφορά ως το πιο βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η συνειδητοποίηση ότι η παρέκκλιση δεν είναι απαραίτητα εγκληματική. Ότι το αυθεντικό πρέπει να αναγνωρίζεται, είτε μιλάμε για μορφές πολιτισμού, για σεξουαλικές πρακτικές, για τέχνη, για τρόπους ζωής. Η εκμάθηση της διαχείρισης της ματαίωσης, της ασθένειας, της απώλειας. Η αποδοχή και η προσφορά δεύτερων ευκαιριών μέσω της  αναγνώρισης των όποιων λαθών.

Τα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια σε γενικές γραμμές λειτουργούν ως μικρά κλειστά συστήματα που κάποτε θα πρέπει να ανοίξουν. Στον ελλαδικό χώρο, η εκπαίδευση στα πανεπιστήμια είναι δεμένη με τα επαγγελματικά αδιέξοδα των διδασκόντων και την προσφορά του μέλλοντος των φοιτητών στα κόμματα με συνέπεια την κατάπνιξη της δημιουργικότητας. Σε ένα τέτοιο καθεστώς  για ποια εκπαίδευση να συζητάμε;  Η εκμάθηση, η εκπαίδευση, είναι δρόμοι που οδηγούν στην επίτευξη αυτού που ονομάζουμε παιδεία. Παιδεία του ατόμου, παιδεία της κοινωνίας. Δεν φτάνει να υπάρχει το σύστημα γενικώς και αορίστως αλλά ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω του οποίου ο καθένας θα μαθαίνει ότι είναι ατομικά υπεύθυνος να αντιλαμβάνεται τη γνώση που του παρέχεται στη διάρκεια της ζωής του.  Αυτό που σίγουρα απουσιάζει είναι εκπαιδευτικοί «ερωτευμένοι» με το αντικείμενο που διδάσκουν, όπου μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να αποκτούν τη δύναμη και την ικανότητα όχι μόνο να μεταδίδουν γνώσεις αλλά και να εμπνέουν.

Μέσω της εκπαίδευσης, χτίζονται συγκεκριμένα μοντέλα σκέψης, τα οποία είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο που οι αντιληπτικές μας ικανότητες και προτιμήσεις δεν μας επιτρέπουν να συνειδητοποιούμε αυτά που αρνούμαστε να γνωρίσουμε. Έτσι καταλήγεις να αποδέχεσαι μια συγκεκριμένη πραγματικότητα ως αληθινή γιατί η αντιληπτικότητά σου δεν έχει εκπαιδευτεί να δεχτεί κάποια άλλη.  Για να δεχτείς να μάθεις όλα εκείνα που αρνείσαι, χιλιάδες καταστάσεις πρέπει να διευθετηθούν μέσω της αυτογνωσίας και της αλλαγής που συνυπάρχει με λεπτές ψυχικές ισορροπίες και δυστυχώς αβέβαια αποτελέσματα.

Μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση εφοδιάζει κάποιον με την ικανότητα να διακρίνει τις πραγματικές μορφές της βίας, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, τις κρυμμένες της μορφές μέσα στη θνητή μας καθημερινότητα. Τι ειρωνεία όταν ακόμη στα σχολεία  οι μαθητές καλούνται να αποστηθίζουν τιμημένα ποιήματα για την πατρίδα και να κάνουν την προσευχή τους ως γνήσια τέκνα αυτής της πατρίδας όπου ενίοτε κάποιοι δάσκαλοι  βαφτίζουν αυτοβούλως με ελληνικά ονόματα τους μαθητές που έρχονται από άλλες χώρες. Κάτι απαράδεκτο, βίαιο και προσβλητικό στο μέγιστο βαθμό για αυτούς τους μαθητές και τις ιστορίες των γονιών τους που κρύβει όλη τη ξενοφοβία και το ρατσισμό αυτού του τόπου. Το να τιμάς και να μνημονεύεις αγώνες και έργα σπουδαίων ανθρώπων είναι τελείως διαφορετικό από τη σπουδή της πλύσης εγκεφάλου.

Αίτημα λοιπόν, μια εκπαίδευση που θα μας διδάξει πώς να μαθαίνουμε ακατάπαυστα. Να μαθαίνουμε ότι αποτελούμε μια στιγμή, ένα κομμάτι της ιστορίας όπου δεν χρειάζεται να διεκδικούμε ως τρόπαιο κακής εκμετάλλευσης το παρελθόν και προπαντός το μέλλον. Την ιστορία όμως για να την αντιληφθείς, πρέπει να είσαι έξυπνος και για να γίνεις κομμάτι της πρέπει να της αξίζεις, ακόμη κι αν πολλές φορές επιβάλλεται να δρας ως μονάδα, καθώς όπως η ίδια η ιστορία μας απέδειξε, οι συλλογικοί στόχοι μπορούν να είναι και παράλογοι και ανέφικτοι. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά μοντέλα όπου ο δείκτης νοημοσύνης δεν θα είναι αφορμή για ειδικά και μη ειδικά σχολεία.  Μια μορφή εκπαίδευσης, όπου παιδιά από όλα τα είδη οικογένειας θα μπορούν να συνυπάρχουν χωρίς να δείχνουν υποτιμητικά το ένα το άλλο.  Παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά ορφανά, παιδιά διαφορετικά, παιδιά με γονείς του ίδιου φύλου.  Όμως αυτά που καλλιεργούνται σήμερα, είναι προφανώς αντιπροσωπευτικά της οικογένειας και της κοινωνίας,  γι’ αυτό άλλωστε όταν ένας εκπαιδευτικός καινοτομεί, κυκλοφορεί ως είδηση, πάντοτε στο διαδίκτυο και ποτέ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση, συζητιούνται απαγορευτικά πολλά χρόνια. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν όπου το να έχουν οι μαθητές βιβλία αποτελεί πολυτέλεια. Τελικά, όλη αυτή η ατελείωτη επανάληψη των προβλημάτων και των λύσεων που ποτέ δεν έρχονται κι όταν έρχονται δεν προβάλλονται, θυμίζει εκείνο το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.  Για να την πιάσει πρέπει ή να πάθει εξάρθρωση ή να μακρύνει η ουρά. Το ένα είναι επίπονο, το άλλο αδύνατο. Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι, το γκρέμισμα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων μέσω της εκπαίδευσης είναι μια δύσκολη υπόθεση για γερούς μαθητές και ακόμη πιο δυνατούς εκπαιδευτές.

Ένας μαθητής χρειάζεται κίνητρο και πάθος. Λίγο από το κίνητρο του Μέρμηγκα για τη φροντίδα του μέλλοντος, λίγο από το πάθος του Τζίτζικα για τη χαρά και την απόλαυση της ζωής. Ίσως έτσι στην ενήλικη ζωή του θα είναι σε ετοιμότητα να ανακαλύπτει εκ νέου τα κίνητρα και το πάθος για το καινούριο και για το παλιό, την ενέργεια να μεταδίδει αυτά που γνωρίζει ακόμη κι αν δεν είναι πολλά ή τόσο σπουδαία για τις προσδοκίες των άλλων, ενάντια στο ψέμα του ιδανικού, μαθαίνοντας την κατανόηση όλων των ερεθισμάτων.

Όμως, οι κοινωνικές καταστάσεις δεν διευκολύνουν καθόλου έναν τέτοιο συνδυασμό.   Όταν οι προσπάθειές σου συνολικά δεν κάνουν τον κόσμο καλύτερο, όταν οι αδικίες γίνονται μπροστά στα μάτια σου κι αν επιχειρήσεις να τις σταματήσεις οι πιθανότητες να σου ρίξουν ένα χέρι ξύλο αυξάνονται, όσο τα κράτη αναπολούν τον ολοκληρωτισμό με πιο δεξιοτεχνικούς τρόπους όπου βέβαια όλα αυτά αποτελούν καταστάσεις ορατές στα παιδιά, τότε όλοι χωρίς καμία εξαίρεση οφείλουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για μια εκπαίδευση ισορροπημένη και πάνω απ’ όλα ρεαλιστική.  Η ελληνική εκπαίδευση στην τωρινή της μορφή, αποθαρρύνει και τελικά διώχνει. Δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά μοντέλα πρότυπα γιατί δεν υπάρχουν κοινωνίες πρότυπα.  Και ούτε χρειάζεται.  Αλλά υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα που μπορούν να εμπνεύσουν και να προσαρμοστούν στις εξελίξεις.  Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας μπορούν να γίνουν φίλοι.

tvxs.gr

Στίβος: Την Παρασκευή η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του Run Greece της Πάτρας

Η Δημόσια Τηλεόραση θα μεταδώσει την Παρασκευή στις 12.45 το μεσημέρι, τον αγώνα Run Greece της Πάτρας. 
Πρόκειται για τον 4ο αγώνα της σειράς, ο οποίος έγινε την περασμένη Κυριακή

Νέα έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την θεραπεία Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Ως «ιστορική καμπή» χαρακτηρίζουν Βρετανοί ερευνητές μια νέα ανακάλυψη, η οποία μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που θα θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον.
Οι ερευνητές της Μονάδας Τοξικολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) της Βρετανίας, ανακάλυψαν μια χημική ουσία που λαμβάνεται από το στόμα, η οποία φθάνει στον εγκέφαλο και φαίνεται να σταματά πλήρως μια νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η ΕΕ ενισχύει τα θαλάσσια σύνορά της

Μία εβδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στη Λαμπεντούζα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα την έγκρισή του για την εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του EUROSUR, ενός συστήματος ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Μεσογείου, με στόχο να προβλέπονται οι μετακινήσεις των μεταναστών. 
Η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις,  Σεσίλια Μάλστρεμ σε ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του προγράμματος "θα κοστίσει χρήματα", αλλά υπογράμμισε την πλευρά της πρόληψης, καθώς το EUROSUR θα επιτρέψει να "αποφευχθούν τραγωδίες, όπως αυτή  στα ανοικτά του ιταλικού νησιού. 

Νέα πιστοποιητικά υγείας για εγγραφή στα σχολεία

Με το Ατομικό Δελτίο μαθητή αντικαθίστανται οι εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις για την εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και την Α' Δημοτικού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Το Ατομικό Δελτίο (ΑΔΥΜ) μαθητή θα χορηγείται από γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας - παιδιάτρους, γενικούς γιατρούς και παθολόγους – και σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός, θα υπάρχει εύκολη προσβασιμότητα για τους μαθητές και τις οικογενειές τους.

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Θεολόγος Αλεξανδράτος

Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι γνωστή και εύκολη: ο Χριστόφορος Κολόμβος. Πόσο σίγουρο είναι όμως αυτό; Το νέο βιβλίο του ιστορικού Γκάβιν Μένζις έρχεται να αμφισβητήσει έντονα την εκδοχή αυτή και να προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στην διεθνή ιστορική κοινότητα.

0 76χρονος Βρετανός συγγραφέας, στο νέο του πόνημα που κυκλοφόρησε την Τρίτη, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να υποστηρίξει με στοιχεία ότι ο πρώτος μη ιθαγενής που πάτησε στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής ήταν ο Κινέζος στρατηγός Ζενγκ Χε.

Ο Μένζις βασίζει το βιβλίο ολόκληρο και την άποψή του σε χάρτη του 18ου αιώνα που ανακαλύφθηκε σε βιβλιοπωλείο και απεικονίζει με λεπτομέρειες την Αμερική το 1418, 70 ολόκληρα χρόνια πριν το ταξίδι του Ιταλού θαλασσοπόρου.
«Η παραδοσιακή ιστορία ότι ο Κολόμβος ανακάλυψε το νέο κόσμο είναι παραμύθια» υποστηρίζει ο Μένζις που τονίζει ότι τον χάρτη του Χε χρησιμοποίησε ο Κολόμβος για να σχεδιάσει το ταξίδι του.

Ο Ζενγκ Χε, Μουσουλμάνος ευνούχος, ήταν ο πιο διάσημος Κινέζος εξερευνητής. Οδήγησε πολλές αυτοκρατορικές αποστολές στη Μέση Ανατολή αι την Αφρική, έκανε ανακαλύψεις και επηρέασε τόσο πολύ τον τρόπο σκέψης των Ασιατών που σε ορισμένα μέρη της Ινδονησίας λατρεύεται σαν Θεός, ακόμη και σήμερα.

Ο Μένζις υποστηρίζει ακόμη ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που διέσχισαν τον Ειρηνικό ωκεανό ακολουθώντας απλά τα ρεύματα της θάλασσας.

Εκτιμητής του οίκου «Κρίστυ’ς» εξέτασε τον χάρτη και τον βρήκε αυθεντικό αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι βασίστηκε όντως σε ανακαλύψεις που έγιναν το 1400. Σύμφωνα πάντως με τον συγγραφέα κάποιες παρατηρήσεις στο περιθώριο του χάρτη, ειδικά περιγραφές κοινοτήτων και μνημείων του Περού, επιβεβαιώνουν την παλαιότητα του.

Πολλοί ιστορικοί αμφισβητούν όχι μόνο το νέο βιβλίο αλλά και γενικά τις θεωρίες του Βρετανού. Τον χαρακτηρίζουν «ψευδο-ιστορικό» που βασίζεται σε εικασίες και φαντασιώσεις και τονίζουν ότι δεν έχει κανένα πτυχίο σχετικό, ούτε ανάλογη εκπαίδευση.

Σβήσιμο Τατουάζ: ποιες μέθοδοι υπάρχουν ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κάποια στιγμή να θελήσετε να σβήσετε κάποιο τατουάζ σας, είτε για να το τροποποιήσετε είτε για να το απομακρύνετε τελείως. Πριν το κάνετε θα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαθέσιμες μεθόδους και ποια ταιριάζει καλύτερα σε εσάς!

Πινγκ-Πονγκ: Ξεκινάει το Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ανδρών

Έναρξη έχουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στο διασυλλογικό πρωτάθλημα πινγκ-πονγκ της Β΄Εθνικής Ανδρών Δυτικής Ελλάδας.  
Στο φετινό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης έχουν δηλώσει συμμετοχή 18 ομάδες από όλη τη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτές και δύο νέα σωματεία,

10 αμερικανικές εταιρείες απολύουν... 75.000 υπαλλήλους !Σε περικοπές συνολικά 75.000 θέσεων εργασίας θα προχωρήσουν ή έχουν ήδη προχωρήσει μ'εσα στο 2013 δέκα αμερικανικές εταιρείες, αντιδρώντας είτε στη μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους, είτε στην αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ή απλά για να περιοριστούν οι οικονομικές απώλειες.
Το blog 24/7 Wall Street καταγράφει σε άρθρο τους τις δέκα εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τις περισσότερες απολύσεις, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν τις επιχειρήσεις αυτές στην απόφασή τους.

Α2 ΕΣΚΑ-Η: Πρεμιέρα με φυσιολογικά αποτελέσματα...


Ολοκληρώθηκε χθες η 1η αγωνιστική στην Α2 ΕΣΚΑ-Η με νίκες για τα φαβορί που στοχεύουν στην άνοδο και αναλυτικότερα στα σημαντικότερα θεσινά παιχνίδια οι λεπτομέρειες ήταν:
- ΑΧΑΓΙΑ'82–ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ 69-52
Τα 10λεπτα: 21-21, 15-08, 16-11, 17-12.