Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Κάτι πολύ σπουδαίο προέκυψε

Πριν από μερικές μέρες, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics, εξομοίωσε σαφέστατα, και σύμφωνα πάντα με την προσφιλή του θεωρία των δύο άκρων την οποίαν με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία συντηρεί, τους πολίτες που διαφωνούν με τις πολιτικές του, με τους νεοναζί χρυσαυγίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την πολιτική πόλωση δηλ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής από τη μια πλευρά και από την άλλη μιας εξτρεμιστικής αντιπολίτευσης που ζητεί να βγούμε από το ΝΑΤΟ, το ευρώ, την Ευρώπη.

Προσωπικά νιώθοντας μεγάλη προσβολή και αγανάκτηση από αυτή την πρωθυπουργική δήλωση, έγραψα και έστειλα μέσω διαδικτυακών ιστολογίων και ΜΜΕ μιαν ανοικτή επιστολή στον κ. Σαμαρά

Σε πολύ λίγο χρόνο η επιστολή αυτή κυκλοφόρησε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, έτυχε σπουδαίας ανταπόκρισης από χιλιάδες Έλληνες πολίτες οι οποίοι προφανώς αισθάνθηκαν ομοίως με μένα μεγάλη προσβολή και αγανάκτηση από την πρωθυπουργική αυτή δήλωση, ένιωσαν δε ακόμη και ότι τους εκφράζει προσωπικά αυτή η παρέμβασή μου, την οικειοποιήθηκαν και την διέδωσαν σαν δική τους προσωπική επιστολή.

Εκτός αυτού του χαρμόσυνου και άκρως τιμητικού για μένα γεγονότος, έγινε και κάτι απίθανο. Δίχως να το μεθοδεύσω αλλά εντελώς αυθόρμητα, άρχισαν να μου έρχονται από διάφορους άγνωστους ανθρώπους μέηλ με μεταφράσεις της επιστολής σε διάφορες γλώσσες, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη των Ελλήνων πολιτών να διαδώσουν σε όλον τον κόσμο αυτό που ζούμε και να προκαλέσουν την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας για τις θεωρίες και τις τακτικές της ακροδεξιάς ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, εκτός όλων των άλλων, βαφτίζει ακραίο και κάθε πολίτη του που δεν συμφωνεί με τις ανάλγητες και εξοντωτικές πολιτικές της.

Μέχρι στιγμής λοιπόν η επιστολή μου προς τον κ. Σαμαρά έχει μεταφραστεί από άγνωστους σε μένα ανθρώπους στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα σουηδικά και έρχεται σε λίγες ώρες, όπως πληροφορήθηκα, και γερμανική μετάφραση

Οι μεταφράσεις της επιστολής έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιεύονται σε ΜΜΕ των ευρωπαϊκών χωρών και θα δημοσιεύσω τα λνικς εδώ μόλις τα παραλάβω.

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα από όλη αυτή την τεράστια διάδοση της επιστολής και από την συνεργασία και αλληλεγγύη αγνώστων μεταξύ μας ανθρώπων πάνω σε ένα στόχο που προέκυψε ξαφνικά και δίχως σχέδιο, είναι ότι οι χιλιάδες εμείς που τασσόμαστε ενάντια στις πολιτικές του φασιστικού καπιταλισμού, που έχουμε απόλυτη ανάγκη έκφρασης και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, μπορούμε ακόμη πάρα πολλά να πετύχουμε μέσα από τους κοινούς μας αγώνες.

Καλά να μαστε όλοι, δεν θα υποκύψουμε

http://yiannismakridakis.gr/

Δημοσκοπήσεις: Η θεωρία των άκρων καταρρέει, η Χρυσή Αυγή αντέχει

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Το κτήνος λαβώθηκε αλλά δεν πέθανε. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τις τρεις δημοσκοπήσεις, της VPRC, της Palmos και της Alco, που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο και συμπεριλαμβάνουν όλα τα πρόσφατα γεγονότα, τις συλλήψεις, τις αποκαλύψεις, την μη προφυλάκιση των τριών, την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και του Παππά. Το ευχάριστο είναι ότι η ξέφρενη προέλαση των ναζί ανακόπηκε, εκεί που πήγαιναν για το 15%, ίσως και παραπάνω, τώρα έχουν πέσει κάτω από το 10%. Το δυσάρεστο είναι ότι η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από το 8% έως το 9,7%.

Κι όμως, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μετά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Χ.Α. λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, ότι είναι ένας εσμός δολοφόνων, μπράβων, εκβιαστών, νταβατζήδων, μετά απ' όλα αυτά, υπάρχουν 600.000 συμπολίτες μας που δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν το ναζιστικό κτήνος. Κι όταν φτάνουμε στα ποιοτικά ευρήματα, η κατάσταση γίνεται πιο μαύρη και από το μακό του Μιχαλολιάκου: Στη δημοσκόπηση της VPRC, το 16% δηλώνει ότι η Χ.Α. δεν είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ ένα επιπλέον 14% δεν εκφέρει γνώμη. Στη δημοσκόπηση της Alco το 22% απαντά ότι η Χ.Α. δεν είναι εγκληματική οργάνωση και το 7% ότι δεν γνωρίζει, το 26% δεν τη θεωρεί επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και το 8% δεν γνωρίζει και, τέλος, το 24% ζητά να μην της κοπεί η κρατική χρηματοδότηση. Στη δημοσκόπηση της Palmos το 21% δεν συμφωνεί με τη σύλληψη των στελεχών της Χ.Α., το 20% δεν τη θεωρεί εγκληματική οργάνωση και το 10% δεν έχει γνώμη.

Τα ευρήματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα και αποκαλύπτουν ότι ένας σκληρός πυρήνας του 20%-25% δεν έχει πειστεί ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική συμμορία που πρέπει να εξαρθρωθεί. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δυστυχώς η Χ.Α. έχει διεισδύσει στην ελληνική κοινωνία και γι ΄ αυτό φταίει η κυβέρνηση που την άφησε να δρα ανενόχλητη για ενάμιση χρόνο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι δύσπιστα απέναντι σε οτιδήποτε τους λέει το καθεστώς και τα ΜΜΕ του. Έχοντας καεί στο χυλό, φυσάει ακόμη και το γιαούρτι του οφθαλμοφανούς.

Οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου δείχνουν και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Με το που άρχισε η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, η ακροδεξιά παρεούλα της Πολιτικής Άνοιξης που διευθύνει σήμερα τη Ν.Δ. ενεργοποίησε τη θεωρία των δύο άκρων, προκειμένου να επιτύχει αυτό που εν τη απέραντη ανοησία του αποκάλυψε ο Φαήλος Κρανιδιώτης: Να πάρει ψήφους και από την άκρα Δεξιά και από την άκρα, όπως την αποκαλεί, Αριστερά. Ε λοιπόν, η βρώμικη επιχείρηση κατέρρευσε εν τη γεννέση της. Η δημοσκόπηση της Palmos έδειξε ότι τη θεωρία των δύο άκρων την ασπάζεται μόνο το 13% του συνόλου των ψηφοφόρων και λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Το οποίον σημαίνει ότι η δημοσίως εκπεφρασμένη αντίρρηση κεντροδεξιών στελεχών, Γιαννάκου, Παυλόπουλος, Ντόρα, Σπηλιωτόπουλος, για την ακροδεξιά κατρακύλα του Σαμαρά, έχει σοβαρά, ίσως και πλειοψηφικά, ερείσματα και στη βάση της Ν.Δ.

Όσο για τη λεηλασία των δεξιών και αριστερών ψήφων που θα έφερνε τη Ν.Δ. μια ανάσα από την αυτοδυναμία, αυτή μάλλον παραπέμπεται για τις Ελληνικές Καλένδες. Η δημοσκόπηση της VPRC δείχνει ότι από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα η Ν.Δ. κέρδισε 1%, όσο ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται με 29,5%-28,5%. Στη δημοσκόπηση της Alco, που παραδοσιακά δίνει χαμηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ κέρδισε την τελευταία εβδομάδα 1,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,6%, με αποτέλεσμα η υπέρ της ΝΔ διαφορά να πέσει από το 1,2% στο 0,9%. Στην δημοσκόπηση της Palmos δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προηγείται με 2,2%, δηλαδή με 30% έναντι 27,8% της Ν.Δ.

Τι θα κάνει η Ν.Δ. μετά από το δημοσκοπικό φιάσκο; Θα επιμείνει στην ακροδεξιά στροφή και στη θεωρία των δύο άκρων; Η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιμείνει και γιατί αυτή είναι η πάστα της ηγετικής της ομάδας, αλλά και γιατί δεν έχει άλλο όπλο εκτός από τον ιδεολογικό τρόμο. Διαβάστε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 που δημοσιοποιείται σήμερα και θα καταλάβετε.

Πηγή: avgi.gr

Δύο χρυσαυγίτες μαθητές

Photo: Α. Παναγιώτου @fosphotos.com
Κώστας Λογαράς

 Ο Νικόλας και η Λένα (τα ονόματα δεν είναι πραγματικά) υπήρξαν περσινοί μαθητές. Ένθερμοι υποστηρικτές και οι δύο της Χρυσής Αυγής. Ο ένας πέτυχε Διοίκηση Επιχειρήσεων, η άλλη στη Νομική. Τα πορτραίτα τους είναι αντιπροσωπευτικά και βοηθάνε, νομίζω, να κατανοήσουμε τι στέλνει νεαρά παιδιά στις τάξεις των νεοναζί. 

Η Λένα δεν είναι τολμηρή. Είναι λιγομίλητη και ουσιαστική, όμως ούτε εσωστρεφής ούτε κρυψίνους. Το βλέμμα της, παρότι ερευνητικό και δύσπιστο, παραμένει καθαρό. Υποστηρίζει απόψεις της Χρυσής Αυγής, όχι πεισματικά αγκυλωμένη σε «θέσεις» κι «αντιλήψεις» – αλλά με οργή κατά του πολιτικού κόσμου. Ο λόγος της εκφέρεται συγκροτημένος και χωρίς φανατισμό: «η πολιτική διαφθορά... ένα κράτος που το κάνανε τσιφλίκι τους... η προώθηση της κομματικής τους πελατείας ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού...», λέει. Υπεύθυνη και συνεπής η ίδια, εκφράζεται ειρωνικά για τη βουλευτική ασυλία κι αναφέρεται στο κλείσιμο της Βουλής το 2007 για να παραγραφούν πολιτικά και ποινικά εγκλήματα υπουργών. (Παρ' όλα αυτά η Λένα και χιλιάδες περιπτώσεις σαν αυτήν μπορούν να κερδηθούν αν ποτέ λειτουργήσουν οι θεσμοί, αν τους θεσμούς υπηρετήσουν πρόσωπα που δεν συμπεριφέρονται σαν επιβήτορες της εξουσίας. Γιατί, πέραν της οικονομικής συγκυρίας, το τέρας της Χρυσής Αυγής εξέθρεψε κυρίως η αλαζονεία του πολιτικού κόσμου και η ασύγγνωστη ασυδοσία του. Πριν οι θεσμοί ευτελιστούν από τον Μιχαλολιάκο, είχαν κουρελιαστεί απ’ τους κρατούντες. Η Λένα έχει δίκιο. Γι’ αυτό και η εξάλειψη της νεοναζιστικής συμμορίας προϋποθέτει εξυγίανση θεσμών, ελεγκτικούς μηχανισμούς και εφαρμογή των νόμων. Αρχής γενομένης απ’ αυτούς που έχουν την εξουσία και τη δύναμη να τους παραβιάζουν. Αλλιώς, όλες οι Χρυσές Αυγές -κι οι τωρινές και οι μελλοντικές- θα βρίσκουν άλλοθι για να παρουσιάζονται σαν τιμητές και προστάτες του Δικαίου).

Ο Νίκος είναι άλλη περίπτωση. Όλα στο κεφάλι του ένας αχταρμάς, κοινοτοπίες και κλισέ (φαν «του μεγαλείου της Αρχαίας μας Ελλάδος» αλλά βγάζει σπυριά με τα Αρχαία Ελληνικά· τα γλωσσικά του ενδιαφέροντα εξαντλούνται στο λεξιλόγιο αθλητικής εφημερίδας– είναι οργανωμένος κάποιας «Θύρας» και  οι «μαύροι» τού κάθονται «να, εδώ», δείχνει το λαιμό του· τους μόνους μαύρους που ανέχεται είναι οι παίχτες της ομάδας του.

Η εμπλοκή του στη Χρυσή Αυγή (γραμμένος στα κιτάπια τους, κανονικά) είναι γι’ αυτόν ένα είδος life style, του δίνει γόητρο και κύρος. Ωστόσο, η μετέωρη βεβαιότητα, η αμήχανη σιγουριά του -το βλέπεις καθαρά- κρύβει μιαν ανασφάλεια στομωμένη κι επικίνδυνη, έτοιμη να βρει διέξοδο μέσα από μια δύναμη δοτή. Σαν τον φοβισμένο που φωνάζει δυνατά μες στα σκοτάδια για να παίρνει θάρρος από τη φωνή του. Είναι φανερό ότι ο Νίκος αναζητάει μια ταυτότητα, ψάχνει ένα στέγαστρο που να καλύπτει το ξυρισμένο του κεφάλι σα γουλί. (Μ’ αυτόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα, φοβάμαι. Χρειάζεται πολιτιστική αναδόμηση εκ βάθρων, και η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι. Όμως ο Νίκος και  δεκάδες χιλιάδες σαν αυτόν δεν είναι ουρανοκατέβατος. Τον βρήκαν έτοιμο ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης σαν ώριμο καρπό. Εκπαιδευμένο από νωρίς σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που του έκανε λοβοτομή. Γαλουχημένο σε τηλεοπτικά τοπία όπου Κωστόπουλοι, Αναστασιάδηδες, κλώνοι και μιμητές ανήγαγαν το τίποτα σε υπέρτατη αξία σκηνοθετώντας μια ψεύτικη ζωή και διαστρεβλώνοντας την πραγματική. Τέλος, εθισμένος στη γηπεδική βία μετέφερε με ευκολία τη μισαλλοδοξία και τη φανατική αντιπαλότητα από τα γήπεδα στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο (είναι τυχαίο ότι εδώ ο Παναγιώταρος στελέχωσε τη «Γαλάζια του Στρατιά»; απ’ το 2000 κιόλας).

Κοντολογίς, τις αιτίες για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, πέραν της ανεργίας και εξαθλίωσης των πολιτών, πρέπει να τις αναζητήσουμε στο τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό μας έλλειμμα – σ’ αυτό, προπάντων. Κι ας τολμήσουμε να κοιταχτούμε  στον καθρέφτη μας ως κοινωνία.

http://www.protagon.gr/

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΙΟΥΜΟΡ! Δείτε τις τρομερές ΑΤΑΚΕΣ που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου! (PHOTOS)

Δείτε στο Athens Magazine τα γραπτά που κάνουν το γύρο του διαδικτύου...

Σαν να έφυγε ένα μαύρο σύννεφο…

Η Λορέτα Μακόλεϊ, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. Μιλήσαμε μαζί της, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι σημαίνει για μια μετανάστρια η σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου, των άλλων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Στην απομαγνητοφώνηση, διατηρήσαμε την προφορικότητα του λόγου. Ευχαριστούμε πολύ τη Βασιλική Κατριβάνου που μίλησε με τη Λορέτα και τον Στέλιο Πόραβο, που έκανε την απομαγνητοφώνηση.


Πώς αισθάνθηκες όταν πρωτοέμαθες ότι συνέλαβαν τον Μιχαλολιάκο και τα άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής;

Αισθάνθηκα καλά, πολύ καλά. Και νιώθω ότιεκείνη η μέρα ήταν ιστορική για την Ελλάδα. Σαν να σηκώθηκε ένα μαύρο σύννεφο, που είχε κάτσει πάνω μας, και να έφυγε. Και έτσι μπορούμε και βλέπουμε τι γίνεται, αρχίζει να φαίνεται λίγο η δημοκρατία. Τώρα για το πώς θα εξελιχθεί… κρατάω μικρό καλάθι.

Ένιωσες μεγαλύτερη ασφάλεια να βγεις στο δρόμο;

Ναι. Νιώθω πιο μεγάλη ασφάλεια να βγαίνω στο δρόμο. Ήταν πολύ θετική κίνηση. Αλλά, όπως σου είπα, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.

Έχεις ακούσει τι λένε άλλοι μετανάστες;

Ναι, νιώθουν όπως κι εγώ. Σαν να τους πλάκωνε κάτι βαρύ, αυτό το μαύρο σύννεφο, και τώρα έχει φύγει. Να σου πω την αλήθεια, όλοι είδαμε θετική την κίνηση ότι τους συνέλαβαν. Αλλά δεν παύουμε να σκεφτόμαστε, περιμένουμε μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν όλα αυτά… Τόσο καιρό χτυπούσαν τους μετανάστες, τους μαχαιρώναν, και δεν γινόταν τίποτα. Τώρα τουλάχιστον νιώθουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Έλληνες.

Την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι ο Κασιδιάρης, ο Μίχος και ο Παναγιώταρος.

Το ξέρω, το είδα στις ειδήσεις. Όπως έλεγα και πριν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Το ότι τους άφησαν δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την κατηγορία πάνω τους. Και ο κόσμος πλέον έμαθε τι είναι αυτοί… Από την άλλη, να σου πω τη δική μου άποψη; Αρχίζω και αναρωτιέμαι: Με τόσο βαριά κατηγορία που έχουν, πώς κατάφεραν να τους αφήσουν ελεύθερους;

Ξανάρχεται ο φόβος τώρα που αυτοί είναι έξω;

Δεν ξανάρχεται ο φόβος, ξανάρχεται η αμφιβολία… Αναρωτιέμαι: ό,τι έγινε το Σάββατο έγινε στ’ αλήθεια ή έγινε για τις εντυπώσεις; Ξαναμπήκε στο μυαλό μου η αμφιβολία.

Και ο φόβος;

Αυτοί [οι Χρυσαυγίτες], τώρα, δεν έχουν ακόμα ανασυγκροτηθεί με τίποτα. Μετά δεν ξέρουμε τι θα γίνει… Αλλά τώρα είναι σε κατάσταση σοκ, γι’ αυτό και δεν φοβάμαι τούτη τη στιγμή. Με όσα έχουν υποστεί αυτές τις μέρες, έχουν χάσει πολλά. Μέχρι να τα μαζέψουνε, θα χρειαστεί χρόνος.

Τι άλλο θέλεις να πούμε, κλείνοντας;

Άμα θέλουν να ξεριζώσουν τη Χρυσή Αυγή στ’ αλήθεια, πρέπει να δώσουν δικαιώματα στους ανθρώπους. Να δώσουν τα δικαιώματα που πρέπει. Να μην αφήνουν τους μετανάστες στο περιθώριο. Γιατί αλλιώς, με όσα κάνει η κυβέρνηση, είναι σαν να τροφοδοτεί τη Χρυσή Αυγή και άλλες ρατσιστικές ομάδες… Γι’ αυτό, για το ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής, πρέπει να δώσουν δικαιώματα και η χώρα να αρχίσει να κινείται, να πάει μπροστά. Με την κρίση που υπάρχει, πάντως, δεν νομίζω ότι είναι η ώρα να πανηγυρίζουμε. Γιατί άμα ο κόσμος δεν είναι ασφαλισμένος, όταν ο κόσμος πεινάει, το σύννεφο θα εμφανιστεί και πάλι…

ΕΝΘΕΜΑΤΑ

http://tvxs.gr/

Αρχιλογιστής

Της Λώρης Κέζα

Στον αγιασμό της Βουλής σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας θα προσέλθει σαν ευγενής επισκέπτης παλαιότερης εποχής: «σας έφερα και μερικά φρουί γκλασέ». Αντί για κουτί με γλυκά, θα κρατά το ντοσιέ του προϋπολογισμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα, κέρασμα στο έθνος. Το προσχέδιο που θα καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ και έλλειμμα κάτω από το 3%. Αυτή είναι η γλύκα που παρέχεται. Στην καθημερινότητα όμως έρχεται πίκρα, που προκύπτει από τις μειωμένες δαπάνες στις κοινωνικές παροχές και τους αυξημένους φόρους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με τα νούμερα τα πάει καλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Όταν του λένε ότι ο κόσμος δεν πάει να πληρώσει τα χρωστούμενα, ότι επί παραδείγματι τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι σφύριζαν κλέφτικα (πάνω από 400 εκατ. ευρώ συσσωρεύτηκαν σε χρέη) ο Σταϊκούρας διαβεβαιώνει πως οι υστερήσεις ελέγχονται και η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις. Πώς εκτυλίσσεται όμως αυτό το αφήγημα της απόλυτης επιτυχίας;

Όταν κάποιος ζει μέσα στη χαρτούρα και τους αριθμούς είναι φυσικό να γίνεται δημιουργικός. Βλέπει δηλαδή σε μια ακρούλα του προϋπολογισμού να υπάρχει η τάδε παροχή κοινωνικής φύσης. Την περικόπτει. Κι άλλη μια παροχή, την κόβει κι αυτή. Κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη. Κόβοντας από εδώ κι από εκεί μαζεύονται 6,4 δισ. ευρώ από «κοινωνικές δαπάνες». Μαζεύονται 1,8 δισ. ευρώ από παροχές στο υπουργείο Εργασίας. Τι προκύπτει από αυτά; Το πλεόνασμα ως φρουί γκλασέ.

Το χαρούμενο ύφος του Χρήστου Σταϊκούρα είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικής περαίωσης των καθηκόντων του. Μείωσε τις δαπάνες. Θα ανέβει στο βήμα του Κοινοβουλίου και θα περιγράψει διεξοδικά τα μικρά θαύματα της λογιστικής του. Να, εκεί στο υπουργείο Εργασίας, πετσόκοψε κάμποσα, όπως αναφέρουμε άνωθεν. Είναι βεβαίως λαϊκισμός να αντιτείνουμε ότι αυτή η επιτυχία καταργεί τις πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Είναι ανάρμοστο να πει κάποιος στον επισκέπτη του «βρε μπαγάσα, το κουτί με τα γλυκά το πήρες από το ψυγείο μας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εφαρμόζει την πολιτική της ευκολίας. Τι βλέπουμε από τα φανερά; Τούτα περικόπτουμε. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία πρωτοβουλία για τα μεγάλα, τα ανέγγιχτα, όπως τα κεφάλαια που τριγυρνούν ανεξέλεγκτα, προσδοκώντας να επενδυθούν ας πούμε στη ναυτιλία χωρίς κανείς δεν τολμά τον έλεγχο της προέλευσής τους. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος σε εξαψήφιους τραπεζικούς λογαριασμούς, εντός και εκτός της χώρας. Κι όμως, γνωρίζουμε όλοι τους τομείς που ακόμη και σήμερα δίνουν τη δυνατότητα πλουτισμού επειδή οι κρατικοί λειτουργοί παριστάνουν τους αλλήθωρους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μια θλιβερή επιτυχία. Προκύπτει και πάλι από το υστέρημα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Προκύπτει από τις περικοπές στα εύκολα, στα δεδηλωμένα, τα ορατά. Αυτό που καταφέρνει λοιπόν ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι, πέρα των άλλων, να μας κάνει να μιλάμε σαν κουκουέδες, με αναφορές σε οικονομική ολιγαρχία και προλετάριους. Εκεί φτάσαμε στον 21ο αιώνα.

Πηγή: tovima.gr

http://left.gr/

Τα παθητικά κτίρια εξοικονομούν ενέργεια

Μια διεθνής τάση τεχνολογίας και αντίληψης, που στη χώρα μας κάνει με δυσκολία τα πρώτα της βήματα

Με τα σύννεφά μου σε ψυχίατρο

Photo: rohtas @flickr
Ρέα Βιτάλη

Ένα τεράστιο μανιασμένο σύννεφο τρέχει, τρέχει, τρέχει. Σκοτείνιασε ο τόπος όλος. Ξαφνικά καρφώνεται πάνω στον βράχο του Ξώμπουργου. Με ευστοχία οδοντογλυφίδας. Η ίδια ακριβώς εικόνα, εκείνη τη μέρα, δυο χρόνια πριν. Παίζει να ‘ταν το ίδιο σύννεφο! Κολυμπούσα και τότε στην ίδια θάλασσα.

Κι έτσι, σε μια στιγμή, (περίεργη στιγμή, εκείνη του καρφώματος του σύννεφου) λες κι είχα βγάλει ταξίδι τεράστιο και κοντοστάθηκα να ξαποστάσω, ενώθηκαν μέσα μου δυο θάλασσες. Μια της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας και ετούτη εδώ της... πώς την ορίζεις; Πες την... ενυπάρχουσα όλες τις ηλικίες μου. Στον τόπο που όρισα τόπο «μου». Στην «ειδική» των 50 έχεις αυτό το μπόνους από τη ζωή. Επιλέγεις τόπο, όχι καταγωγής, πες τον σκέτο αγωγής. Επιλέγεις συγγενείς, «αδέλφια», «ξαδέλφια», δεύτερη σειρά «γονείς». Επιλέγεις λώρους.
Ήταν η στιγμή λοιπόν που είπα, τώρα θα γράψω το βιβλίο που ήθελα.
Μετά επέλεξα να στείλω σε κείνη ένα προσχέδιο. Μια γνωστή μου άγνωστη. Μια γυναίκα που εκτιμώ. Περίμενα εναγώνια το τηλέφωνό της. «Πήγαινε, παιδί μου, σε έναν ψυχολόγο να βάλεις τάξη» μου είπε. Κουβέντα για το βιβλίο. Μου έκοψε φτερά και πόδια. Την έχω επιλέξει πρώτο βαθμό συγγένειας κι ας μη γνωρίζω πολλά για κείνη. Όσα μου στάζει δέκα χρόνια και ‘γω τα ρουφάω με τη μία, χωρίς να της κάνω ερωτήσεις.

Μετά επικοινώνησα με τη Φωτεινή. Ούτε και τη Φωτεινή τη γνωρίζω καλά. Συγγενής, ωστόσο. «Κατάλαβα ακριβώς τι θέλεις» μου είπε και μου πρότεινε το όνομά του. Κι άρχισε το ταξίδι. Ψυχολόγος; Όχι, πιο σκληρή λέξη. Περιέργως στα μαλακά με ταλαιπωρεί περισσότερο η καχυποψία μου. Με τα σκληρά τα πάω καλύτερα. Με φέρνουν αντιμέτωπη. Πώς λένε οι ραλίστες «φάτσα-κάρτα». Αυτό ακριβώς! Ψυχίατρος. Πετάξτε τις προκαταλήψεις. Δουλέψτε κομπρεσέρ σε στερεότυπα μπετόν. Αντιστρέψτε τις λέξεις εν ανάγκη. Βοηθάει. Πείτε γιατρός της ψυχής. Δεν σας ακούγεται σαν ευλογημένο λαδάκι που στάζουν οι γριές όταν σταυρώνουν μέτωπα για ξεμάτιασμα; Ξεμάτιασμα είναι. Εντάξει. Πονάει. Αξίζει να το αντέξεις. Αξίζει το ταξίδι με συνοδηγό έμπειρο, να διαβάζει «χάρτη» και να ρυθμίζει φωτισμό. Έχει άγνωστες, ζόρικες, νυχτερινές διαδρομές. Νομίζετε ότι ξέρετε τη διαδρομή της ζωής σας απέξω κι ανακατωτά; Ένα one way ticket παρηγοριάς και ευκολίας έχει ο καθένας μας. Ζόρικο το ξεβόλεμα. Αλλά ανακουφιστικό εν τέλει το «spa» του μυαλού. Κι ας το σπάει.

Έναν χρόνο μετά χαμογελάω ότι αενάως επένδυα σε σχέσεις. Τις πάλευα και τις παλεύω. Τις περπάτησα και τις περπατάω. Κοπίασα. Κοπιάσαμε. Τους ξέρω και με ξέρω περισσότερο. Μην το θεωρείτε απλό. Μπορεί να περάσει μια ζωή και να μη γνωριστούμε ούτε μ΄ αυτούς που μας γέννησαν. Κι όσους κατάργησα. Ήρεμα πια τους αποχαιρέτησα σαν να έφυγαν ταξίδι σ΄ άλλον τόπο από τον δικό μου. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συνταξιδέψουμε όλη τη διαδρομή οι άνθρωποι.

Έχω και άλλη τύχη, σας την προείπα. Κατάλληλη ηλικία. Η ευλογία των 50. Μια ζωή εναγώνια έψαχνα ανθρώπους να μου ανάβουν αίματα και στο μυαλό. Βρίσκω όλο και πιο πολλούς. Ήθελα να μεγαλώνω ωραία. Από μικρή να μεγαλώνω ήθελα. Εντάξει, για πολλά χρόνια μπέρδεψα ηλικίες. Πέρασα τα παιδικά χρόνια σαν έφηβη και τα εφηβικά μπορεί και σαν γριά. Για τη διαδρομή με εκτιμούσα ανέκαθεν. Ήρθε η ώρα να με χαϊδέψω. Στέριωσα χρόνο. Ενυπάρχουν μέσα μου όλες οι ηλικίες μου. Πότε πετάγεται η μια, πότε η άλλη. Μου κλείνουν το μάτι. Δικές μου όλες. Έχουν τη «δουλίτσα» τους, τα χρόνια.

Όταν πήρε στα χέρια της το βιβλίο, η κατ΄ επιλογήν «πρώτος βαθμός συγγένειας», μου είπε «τα κατάφερες». Με ένοιαζε ο λόγος της. Δεν με νοιάζουν όλων τα λόγια. Ησύχασα. Σήμερα, 3 μήνες μετά, θα της τηλεφωνήσω. Η δεύτερη έκδοση του «Κάποτε θα γράψω ένα βιβλίο» είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία. Τέλος η πρώτη! Ξέρω, θα χαρεί πολύ.

Και να φανταστείς όλα ξεκίνησαν από ένα σύννεφο που καρφώθηκε σε έναν τεράστιο βράχο στο Ξώμπουργο. Μετά, βέβαια, συνέχισε το ταξίδι του. Σύννεφα... Μα να μην ησυχάζουν σ΄ έναν ουρανό τόπο!

*Η Β έκδοση του πρώτου βιβλίου της Ρέας Βιτάλη ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

http://www.protagon.gr/

Οι ιππότες και οι κότες

Του Πέτρου Κατσάκου

Άλλη μία «πασιονάρια» του όψιμου αντιφασιστικού κινήματος άστραψε και βρόντηξε κατά των παιδιών με τις μαύρες μπλούζες. «Κότες τρίλιρες και μακροπουπουλάτες οι της Χρυσής Αυγής» έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη σε δημοσιογράφους του κοινοβουλετικού ρεπορτάζ αμέσως μετά την τελετή αγιασμού στη Βουλή.

Στο αντιφασιστικό κάδρο λοιπόν και η βουλευτής της ΝΔ που από τους ιππότες ανακάλυψε τις κότες της ΧΑ. Δεν πάει καιρός που η κ. Μπακογιάννη αναρωτιόταν σε επιτροπή της βουλής τι το επιλήψιμο βρίσκουν κάποιοι κακεντρεχείς στην συμπεριφορά των ναζιστών συναδέλφων της λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα μαζί τους αφού της φέρονται με το «σεις και με το σας».

Η φράση της μάλιστα είχε γίνει και λεζάντα που δημοσιεύτηκε στον τύπο με την Ντόρα Μπακογιάννη να χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο στον Ηλία Παναγιώταρο που έδειχνε να απολαμβάνει την φιλοφρόνηση. Ήταν η εποχή που ο κατηγορούμενος βουλευτής της ΧΑ δεν είχε βγάλει ακόμη λειρί και απολάμβανε την συμπάθεια της νεοδημοκράτισσας συναδέλφου του.

Η κ. Μπακογιάννη εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που γνώριζε την χαρακτηριστική ευγένεια που χαρακτηρίζει τους ιππότες του τάγματος της Χρυσής Αυγής. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ιπποτική υπόκλιση και το ευγενικό χειροφίλημα που φύρερ του τάγματος στην κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παλαιότερης συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο; Ήταν η εποχή που ο ευγενής Μιχαλολιάκος δεν είχε βγάλει ακόμα πούπουλα...

http://left.gr/

Μάνα λέει το παιδάκι, μάνα λέει κι ο Κασιδιάρης…

Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Καταλαβαίνω τη μητέρα του Φύσσα, αλλά έχουμε κι εμείς μάνες. Αυτή είναι η νέα δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος παραπονέθηκε σε συνέντευξή του γιατί η αντιτρομοκρατική υπέβαλε τη μητέρα του στη δοκιμασία να τον συλλάβει μπροστά στα μάτια της.

Ότι έχουν μάνες, έχουν -κι ο Κασιδιάρης, κι ο Παναγιώταρος, κι ο Παπάς, κι ο Μιχαλολιάκος, κι ο Ρουπακιάς. Ακόμα κι ο Χίτλερ είχε μάνα. Σ” αυτό λέει την αλήθεια ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής -δεν βγήκε από το αβγό της κότας ή του φιδιού κανένας τους. Μάνα τους γέννησε όλους και μάνα τους μεγάλωσε. Και είναι βέβαιο ότι καμιά μάνα δεν αισθάνεται ευτυχισμένη να βλέπει το γιο της με χειροπέδες και με εκατομμύρια ανθρώπους να ανατριχιάζουν όταν τον βλέπουν ή τον ακούνε. Έχει μάλιστα και το δικαίωμα να τον θεωρεί ήρωα, που τον μεγάλωσε σωστά, ή θύμα πολιτικής δίωξης που τον κυνηγούν λάθος. Και ότι άλλο θέλει -κανένας δεν μπορεί να την κατηγορήσει όσο άσχημα κι αν σκέφτεται για το γιο της, ή και για τον τρόπο που τον μεγάλωσε.

Αν αυτό είναι αυτονόητη αλήθεια, αλλά ο Ηλίας Κασιδιάρης λέει άλλο ένα ψέμα όταν μας πετάει στα μούτρα ότι καταλαβαίνει τη μητέρα του Φύσσα. Ούτε ένα χιλιοστό από μια ρυτίδα οποιασδήποτε μάνας -με εξαίρεση ίσως τη δική τους- δεν καταλαβαίνουν αυτός και οι σύντροφοί του. Απλώς έχουν κάνει το ψέμα, την καταγγελία, την κατά παραγγελία κλάψα, αναπόσπαστο κομμάτι της προπαγάνδας και της προσωπικότητάς τους. Μπορούν με μεγάλη άνεση να σακατεύουν αθώους και να δηλώνουν ότι είναι κατά της βίας. Να παθαίνουν οργασμούς μπροστά στην εικόνα του Χίτλερ και να δηλώνουν ότι δεν είναι χιτλερικοί. Να διαπράττουν εγκλήματα και μετά να τα καταδικάζουν. Να είναι ρατσιστές μέχρι την τελευταία τρίχα από τα μαλλιά τους και να δηλώνουν αντιρατσιστές. Να είναι φανατικοί ναζί και να δηλώνουν εθνικιστές. Να είναι ψεύτες και να δηλώνουν ιερείς της μόνης και μοναδικής αλήθειας.

Άλλο ένα ψέμα λοιπόν λέει ο Ηλίας της Βίας όταν δηλώνει ότι καταλαβαίνει τη μάνα ενός θύματος της οργάνωσής του. Γιατί αν καταλάβαιναν δεν θα στερούσαν τις μάνες από τα παιδιά τους, εν ονόματι της άγριας ιδεολογίας τους. Δεν θα υπέβαλαν τόσες και τόσες μάνες στο φριχτό μαρτύριο να βλέπουν τα παιδιά τους μαχαιρωμένα, σακατεμένα, κακοποιημένα από τα δικά τους μαχαίρια και ρόπαλα. Θα περνούσε από το ναζιστικό μυαλό τους ότι όλοι αυτοί οι μελαψοί, οι γκέι, οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί, οι Εβραίοι, τους οποίους θέλουν να ξεπαστρέψουν έχουν μάνες. Ότι χιλιάδες μάνες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όχι μόνο τους φοβούνται αλλά και τους καταριούνται για όσα έκαναν, ή όσα σχεδιάζουν -και το λένε!- να κάνουν στα παιδιά τους.

Διότι όταν ο ένας ακονίζει ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια, ο άλλος μιλάει και γράφει για «υπάνθρωπους» που πρέπει να εξοντωθούν, ο τρίτος κηρύσσει πόλεμο μέχρι θανάτου στους πεινασμένους και στους διαφορετικούς, και όλοι μαζί χύνουν αίμα με τη μεγαλύτερη άνεση, τότε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να πιάνουν στο στόμα τους τις μάνες των θυμάτων τους. Ο Κασιδιάρης μάλιστα είναι ο τελευταίος που μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί κάθε του δημόσια κίνηση εκπροσωπεί και εκφράζει εκείνο το μίσος κι εκείνη τη βία, που κάνει κάθε μάνα να απλώνει την ψυχή της έντρομη για να προστατέψει το παιδί της από τη μανία του.

Ας αφήσουν λοιπόν ήσυχες τις μάνες που έκαψαν και έχουν σκοπό να κάψουν με την αγριότητά τους. Και αν είχαν περισσότερο μυαλό και λιγότερη χιτλερίαση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με τις μάνες των θυμάτων και των υποψήφιων θυμάτων τους. Γιατί απ” αυτές θα το βρουν τελικά…

http://www.koutipandoras.gr/

Θα ντύσει κάποιος τους γυμνούς;

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com
Τάσος Μελετόπουλος

Φτάνει με τη Χρυσή Αυγή. Ό,τι ήταν να ειπωθεί γι' αυτούς από τα ΜΜΕ, ειπώθηκε. Το μήνυμα πέρασε στον κόσμο. Από 'δω και πέρα οποιαδήποτε επιμονή σ' αυτό το ζήτημα καταντά κουραστική αλλά και ύποπτη. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα να ασχοληθούμε πιο σοβαρά που, άμα δεν λυθούν, η Χρυσή Αυγή θα θυμίζει παιδικό παιχνίδι. Μιλώ για τα οικονομικά. Για την επιδρομή νέων άδικων φόρων και περικοπών. Την ανεργία που διαλύει τον κορμό της κοινωνίας.

Τη φτώχεια που κυριεύει το ένα σπίτι μετά το άλλο. Τον χειμώνα που έρχεται απειλητικός για γέρους και παιδιά και πάμφτωχες οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για θέρμανση. Τα ληξιπρόθεσμα κόκκινα δάνεια που μετατράπηκαν σε οπλισμένες χειροβομβίδες στα χέρια τραπεζών και δανειοληπτών και άλλα πολλά. Προβλήματα που δεν μπορεί κανείς να τα κρύψει κάτω από το χαλί, όση βαβούρα και να κάνουμε με τη Χρυσή Αυγή. Προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα που αφορούν το στομάχι του καθενός που δεν πρόκειται να γεμίσει με παχιά λόγια και υποσχέσεις.

Τώρα που η φασιστική οργάνωση μερικώς εξαρθρώθηκε, τα δωρεάν συσσίτια που διοργάνωνε για τους άπορους Έλληνες είτε θα κοπούν, είτε θα λιγοστέψουν. Καιρός είναι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να καταδεχθεί να κοιτάξει τους συγκεκριμένους πολίτες, που θα στερηθούν βασικά διατροφικά αγαθά και να οργανώσει δωρεάν διανομή τροφίμων προτού προλάβει και ανασυγκροτηθεί η Χρυσή Αυγή ώστε όλη αυτή η υπόθεση να μη γυρίσει μπούμερανγκ. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ παίρνουν από τον κρατικό κορβανά ποσά πολύ μεγάλα, που είναι οι νόμιμες επιχορηγήσεις τους.

Οι εγκέφαλοι της συγκυβέρνησης πρέπει να σκεφτούν επιτέλους λιγάκι πιο σοβαρά, λιγάκι πιο πέρα από τα στενά τους μονόχνοτα μυαλά που μας έφεραν ως εδώ. Να παραχωρήσουν ένα μικρό μέρος από τις επιχορηγήσεις αυτές σε συσσίτια και δωρεάν διανομή τροφίμων προς τους απεγνωσμένους πολίτες. Βέβαια, είναι μεγάλος πειρασμός η απόκτηση και η συσσώρευση πλούτου και δύσκολη απόφαση η διανομή του σε τρίτους. Εκεί όμως βρίσκεται η λύση. Το πολιτικό προσωπικό, έστω και αργά, οφείλει να θυμηθεί το πασιφανές: ότι η πολιτική δεν είναι business, αλλά λειτούργημα.

http://www.protagon.gr

Ζευγάρι εφήβων συνελήφθη στο Μαρόκο επειδή ανέβασαν στο Facebook φωτογραφία που φιλιούνται

Ένα ζευγάρι εφήβων συνελήφθη από την αστυνομία της Ναντόρ, στο βορειοανατολικό Μαρόκο, αφού ανέβασε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μια φωτογραφία που έδειχνε τους δύο νέους να φιλιούνται, όπως έγινε γνωστό από μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

Η ζωή δίκασε. Οι δικαστές;

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, καμιά πενηνταριά αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας με συνέλαβαν για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Σήμερα, παρακολουθώ τους ίδιους αστυνομικούς να προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την εγκληματική ομάδα που λέγεται Χρυσή Αυγή. Πριν από ένα χρόνο Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, ισχυρίζονταν πως η λίστα Λαγκάρντ την οποία παρέλαβαν, ήταν ένα ανεπίσημο ντοκουμέντο με βάση το οποίο δεν μπορούσαν να γίνουν έρευνες και άρα εγώ δεν ήμουν τίποτα άλλο από ένα δημοσιογράφο που έριξε στην αρένα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων.

Σήμερα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μπορεί να οδηγηθεί προς το Ειδικό Δικαστήριο γιατί απέκρυψε τη λίστα. Ο Βενιζέλος δεν έχει την ίδια ατυχία γιατί ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε ο Βενιζέλος και η σχέση τους δεν απαιτούσε όχι τόσο ειλικρίνεια όσο ανταλλάγματα.

Ακόμη και με την προσπάθεια που έγινε στην Προανακριτική της Βουλής να συγκαλυφθούν τα πράγματα, κάποια βγήκαν στην επιφάνεια. Εν ολίγοις, η ζωή έχει αποκαλύψει και έχει κρίνει είτε το ήθελαν, είτε όχι. Έκρυψαν τη λίστα και εμείς την αποκαλύψαμε, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα όλο το σύστημα της διαπλοκής που ήταν κρυμμένο. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και βέβαια, οι κρυφές offshore τους.

Στις 8 Οκτωβρίου, καλείται να κρίνει και το δικαστήριο για δεύτερη φορά, μετά από έφεση που άσκησε η Εισαγγελία, ύστερα από την αθώωσή μου. Δεν ξέρω αν αυτοί οι δικαστές θα κρίνουν διαφορετικά από τη ζωή. Αν δηλαδή, παρότι έχει αποδειχθεί πως αποκαλύψαμε ό,τι οι άλλοι παρανόμως ήθελαν να κρύψουν, αυτό σημαίνει ενοχή και όχι δημοσιογραφική λειτουργία. Δεν ξέρω αν αυτοί οι δικαστές που αμήχανοι είδαν πριν μερικές μέρες τις δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή στα χέρια τους, μετά την εγκληματική απάθεια χρόνων των Διωκτικών Αρχών και της κυβέρνησης, θα μπορέσουν να κάνουν το λογικό άλμα και να πουν πως σε αυτή την Ελλάδα της διαφθοράς και της εξωθεσμικής λειτουργίας, ένοχοι δεν είναι όσοι κρύβουν, αλλά οι δημοσιογράφοι που κάνουν τη δουλειά τους.

Η νομική ουσία της υπόθεσης είναι ξεκάθαρη και δεν δικαιολογεί καμιά καταδίκη. Αλλά η παραθεσμική λειτουργία και το παρακράτος (φαντάζομαι πως όλοι το έχουν δει να δρα μαζί με την Χρυσή Αυγή πια) θέλουν μια νίκη και περισσότερο έναν ενεργό εκφοβισμό για όσους τολμάνε.

Η αθώωση ή η καταδίκη μου, δεν θα αλλαξει κάτι στην άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο δημοσιογράφος κάνει αυτό που πρέπει να κάνει ανεξάρτητα από το κόστος. Θέλω να πω αυτό που ήδη έχω δηλώσει στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, γιατί μόνο αυτά ασχολούνται με την προσπάθεια «φίμωσης της δημοσιογραφίας», όπως την αποκαλούν: αν καταδικαστώ θα απαιτήσω να οδηγηθώ στη φυλακή, προκειμένου να γίνει γνωστό στον κόσμο πως στην Ελλάδα ως δημοσιογραφία νοείται η σχέση με τις Τράπεζες, τα δάνειά τους προς τα συγκροτήματα και οι διαφημίσεις της ομηρίας. Η πραγματική δημοσιογραφία είναι ποινικό αδίκημα.

ΥΓ Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όπως αποκαλύψαμε το σχέδιο εξόντωσης για το οποίο σήμερα υπάρχουν διώξεις (ούτε γι αυτό λένε τα ελληνικά ΜΜΕ) θα αποκαλύψουμε και το ποιοί ήθελαν οπωσδήποτε να συλληφθω και πολύ περισσότερο να καταδικασθώ με κάθε τρόπο.
Η δίκη θα γίνει στην αίθουσα 5 του κτιρίου 9

http://www.koutipandoras.gr

Στάση εργασίας στα τρόλεϊ 12:00 με 16:00 την Τρίτη

Με δυσκολία θα γίνουν αύριο οι μετακινήσεις για όσους πολίτες χρησιμοποιούν το τρόλεϊ, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων από τις 12:00 έως τις 16:00.

Ανοικτή Επιστολή στο Νίκο Δένδια

Κύριε ΔένδιαΔιαβάζοντας σήμερα τις δηλώσεις σας στοCNN-«Έχουμε διατάξει μεγάλης κλίμακας έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ελληνικής αστυνομίας. Επιτρέψτε μου να πω ότι θα είμαστε άτεγκτοι στον στόχο μας για την εκκαθάριση της ΕΛΑΣ» - καταλαβαίνω ότι είσαστε πολύ απασχολημένος αυτές τις μέρες. Ωστόσο το θέμα για το οποίο σας γράφω είναι σοβαρό.Πρόκειται για την τύχη του Ουαλίντ Τάλεπ. Κατά πάσα πιθανότητα το όνομά του δε σας θυμίζει τίποτα αν και έχουν περάσει μόνο έντεκα μήνες από τη στιγμή που όλοι, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, είδαμε τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στα ΜΜΕ μια φωτογραφία του. Ο Ουαλίντ Τάλεπ ήταν καθιστός με ακουμπισμένη την πλάτη του σε ένα δέντρο. Φορούσε ένα καφέ παντελόνι κι ένα πουλόβερ σκούρου πράσινου χρώματος. Γύρω του βρισκόταν τέσσερις άλλοι άνθρωποι, εκ των οποίων οι δύο φορούσαν πλαστικά γάντια μιας χρήσεων.Στη φωτογραφία δε φαίνονται τα πρόσωπά τους.Μόνο το πρόσωπο του Ουαλίντ διακρίνεται στο κέντρο. Είναι εμφανώς ταλαιπωρημένος από τον πολύωρο βασανισμό στον οποίον τον υπέβαλλαν ο επί ενάμισι χρόνο εργοδότης του, ιδιοκτήτης φούρνου στη Σαλαμίνα, ο γιος του και δυο φίλοι τους.Επειδή ίσως ακόμα και μετά από αυτές τις πληροφορίες που σας έδωσα παραπάνω, μπορεί να συνεχίζετε να μη θυμόσαστε την περίπτωση του Ουαλίντ Τάλεπ, θα προσθέσω μια λεπτομέρεια: είχε βρεθεί από περαστικούς δεμένος στο δέντρο με μια αλυσίδα στο λαιμό και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, χρειάστηκε ειδικό μηχάνημα για να κοπεί ώστε να απελευθερωθεί ο άνθρωπος. Ξέρω ότι κάνω κατάχρηση του πολύτιμου χρόνου σας, μα θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να παραθέσω ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη του Τάλεπ που δημοσιεύτηκε εκείνες τις μέρες στην Αυγή.“Αυτή θα είναι η τελευταία σου μέρα. Θα σε σκοτώσω, μου φωνάζει το αφεντικό...Στην αλυσίδα είχαν χώσει ένα ξύλο. Το έστριβαν σιγά-σιγά για να με πνίγει όλο και πιο πολύ. Συνέχιζαν να με βρίζουν και να με βαράνε με σανίδες και γκλοπ, ενώ κάποια στιγμή το αφεντικό βγάζει και όπλο. Μου λέει, θα σε θάψω εδώ. Σε έχω δέσει όπως δένουν τις καμήλες στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο τις δένετε και από τη μύτη. Σε λίγο θα φύγω να φέρω και μια αλυσίδα να την περάσω από τη μύτη σου...”Αφού έγινε γνωστό το γεγονός, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες της αποτρόπαιης αυτής πράξης αλλά η δικαιοσύνη δεν τους έκρινε προφυλακιστέους κι έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι. Μια ακόμα λεπτομέρεια της υπόθεσης, που όμως λόγω των ημερών που διανύουμε, κρίνω ότι είναι εξόχως επίκαιρη και μπαίνω στον πειρασμό να σας υπενθυμίσω: Σύμφωνα με μέλος της Αιγυπτιακής κοινότητας “όλοι οι υποστηριχτές και οι μάρτυρες” των θυτών ήταν από την εγκληματική οργάνωση της οποίας ο αρχηγός και κάποια ηγετικά στελέχη πολύ πρόσφατα προφυλακίστηκαν. Ο δε Τάλεπ, το θύμα, επειδή δεν είχε τα απαραίτητα έγραφα παραμονής στη χώρα μας, συνελήφθη και κινδύνεψε με απέλαση, η οποία προφανώς θα του στερούσε το δικαίωμα να παραβρεθεί στη δίκη των βασανιστών του.Δεν ξέρω αν έχοντας διαβάσει τότε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του βασανισμού, αποφασίσατε να προτείνετε “για ανθρωπιστικούς λόγους” να μην κινηθεί καμία διαδικασία απέλασης εις βάρος του υπηκόου Αιγύπτου”, ή αν αναγκαστήκατε να το κάνετε λόγω της έντονης αντίδρασης της Αιγυπτιακής Κοινότητας και της Πρεσβείας της Αιγύπτου καθώς και από την οργή της κοινής γνώμης. Ελπίζω βέβαια πως ήταν το πρώτο.Ο λόγος που σας γράφω  σήμερα είναι για να σας ενημερώσω ότι όπως πληροφορήθηκα, η άδεια παραμονής του Τάλεμπ στη χώρα μας αφαιρέθηκε πριν από μερικές μέρες και βγήκε η απόφαση απέλασής του με υπογραφές όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι -προφανώς από αμέλεια- δεν είχατε αποσαφηνίσει το διάστημα που θα είχε το δικαίωμα να παραμείνει στη χώρα μας, ή αν οι υφιαστάμενοί σας παράκουσαν τις σαφείς εντολές σας και με τις ενέργειές τους φτάσαμε σε αυτό το σημείο.Επειδή φαντάζομαι ότι οι “ανθρωπιστικοί λόγοι” που υπαγόρευσαν την απόφασή σας πέρυσι τον Νοέμβριο δεν εξέλειπαν και επειδή η κατάθεση του θύματος στη δίκη των βασανιστών του είναι απολύτως απαραίτητη, σας παρακαλώ θερμά να πράξετε άμεσα τα δέοντα σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους συναδέλφους υπουργούς σας Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ώστε να μην απελαθεί ο Ουαλίντ Τάλεπ.Μετά τιμήςΈποψ ο ΑττικόςΥΣ: Απέφυγα να περιλάβω στην επιστολή μου την φωτογραφία που περιέγραψα αναλυτικά πιο πάνω και προτίμησα μια άλλη του Τάλεπ γιατί μεταξύ των άλλων στη συνέντευξή του έλεγε: "Ξέρετε πόσο σκληρό είναι να σε βλέπουν στην τηλεόραση τα παιδιά σου χτυπημένο. Η μητέρα μου είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Έπαθε έμφραγμα μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό"

Τσαλαπετεινός

tvxs.gr

Θα γινόμουν κακός ανακριτής

Photo: DMCleveland @flickr
Οδυσσέας Ιωάννου 

Θα γινόμουν κάκιστος ανακριτής. Πιστεύω τα πάντα. Θεωρώ δυνατά τα πάντα και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω ακόμη και τη δικαίωση της ελάχιστης πιθανότητας. Δεν θεωρώ τίποτα κανονικό- όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους- παρά μόνο συνηθισμένο.

Το παράξενο και το αφύσικο του σήμερα είναι το συνηθισμένο του αύριο. Πιστεύω στον διαβολικό συντονισμό μιας στρατιάς συμπτώσεων, ακόμη και κόντρα σε κάθε «δεδηλωμένη» λογική και εφαρμοσμένη παραδοχή. Μπορεί να ενεργοποιηθεί το ένστικτό μου πως κάποιος με κοροϊδεύει, όμως δεν θα μπορέσω ποτέ να το αποδείξω εφόσον η λέξη «αποκλείεται» δεν υπάρχει εδώ και χρόνια στο λεξιλόγιό μου.

Πώς να σου το πω; Αν ο Παππάς μού έλεγε πως η φωτογραφία με τη ναζιστική στολή δίπλα στη σημαία με τη σβάστικα, ήταν στο πλαίσιο ενός ερωτικού παιχνιδιού γιατί μόνο έτσι φτιαχνόταν εκείνη η περιστασιακή του σύντροφος, δεν θα είχα κανέναν λόγο να το αποκλείσω. Θα μου πεις, θα φόραγες στολή των SS μόνο και μόνο για να πηδήσεις; Και θα σε έφτιαχνε μία γυναίκα που θα σου έκανε τέτοιο χουνέρι; Μάλλον όχι, αλλά και πάλι εξαρτάται από το μουτράκι της, τι να σου πω! Άλλος ντύνεται καμαριέρα, τέτοια θα λέμε τώρα;

Αν ο Κασιδιάρης μού έλεγε πως όντως εκείνη τη στιγμή κοίταξε με τόσο φορτωμένο από συμπαντική ενέργεια βλέμμα τον κάμεραμαν, που εκείνος δεν άντεξε και έπεσε κάτω, θα τον κοιτούσα στραβά αλλά και πάλι δεν θα πήγαινα κόντρα σε ένα μεταφυσικό φαινόμενο που δεν θα μπορούσα να εξηγήσω.
Αν μου έλεγες πως δεν υπάρχει καμία στρατιωτική εκπαίδευση και κανένα τάγμα εφόδου, αλλά σε εκείνα τα βίντεο έτυχε τριάντα τύποι να φορέσουν εκείνη τη μέρα ίδιο παντελόνι παραλλαγής και στη συγκεκριμένη στιγμή αποφάσισαν όλοι -δίχως κανένα παράγγελμα- να βαδίσουν ταυτόχρονα σαν χήνες, θα καταλάβαινα πως αυτό ξεφτιλίζει όλους τους νόμους των πιθανοτήτων, αλλά όχι και τη λογική μου. Ναι, θα μπορούσε. (Κάποιος είχε πει πως αν αφήσεις έναν πίθηκο να φτιάχνει συνέχεια συνδυασμούς γραμμάτων για εκατομμύρια χρόνια, μπορεί κάποια στιγμή να γράψει τον Άμλετ του Σαίξπηρ!)

Αν εκείνοι που επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα υποστήριζαν πως κάποια κνίτισσα είχε μείνει έγκυος από τη σχέση της με έναν χρυσαυγίτη, χωρίς να γνωρίζει το ποιόν του, και μόλις το έμαθε πήγε να ρίξει το παιδί κι επειδή οι Χρυσαυγίτες δεν γουστάρουν τις εκτρώσεις, γιατί είναι διαβολικά πράγματα, πήγαν να τη μεταπείσουν την ώρα που εκείνη κολλούσε αφίσες, θα έλεγα πως, εντάξει, μας περνάνε για πολύ μαλάκες, αλλά από την άλλη, κι εσύ, ρε κορίτσι μου, τόσο καιρό χαμπάρι δεν πήρες με ποιον είχες να κάνεις;

Θα γινόμουν κάκιστος ανακριτής. Ακόμη και όλα τα στοιχεία που θα έρχονταν να κουμπώσουν τις συγκεκριμένες πράξεις, δεν θα ήταν ικανά να αποκλείσουν εντελώς στο μυαλό μου το ενδεχόμενο της σατανικής ακολουθίας τυχαίων γεγονότων. Είναι μια τρέλα. Είμαι καχύποπτος με ορισμένους ανθρώπους, αλλά πιστεύω όλα όσα μπορούν να τους συμβούν. Θα μπορούσα να αθωώσω τον δολοφόνο μου αν υποστήριζε πως εκείνη τη στιγμή που μου έμπηγε το μαχαίρι, ήταν τέτοιος ο φωτισμός στον δρόμο που του φάνηκε πως ήμουν ένα πεινασμένο λιοντάρι έτοιμο να κατασπαράξει ένα μικρό παιδί στο απέναντι πεζοδρόμιο. Πολλές φορές το φως, σου παίζει παράξενα παιχνίδια. Όχι;

http://www.protagon.gr/

Ενώπιος ενωπίω...

...με - δημοσκοπικη- "Ανατροπή"...

Παλεύουν τα θηρία απόψε. Γύρω στις 11.30, Χατζηνικολαου και Ντερμπεντέρης δίνουν μάχη για την πρωτιά, με κύριο όπλο τις ...νεες δημοσκοπήσεις που 'χουν παραγγείλει για τις εκπομπές τους.

Ο Χατζηνικολάου εχει σαν ατού - ετσι νομίζει- την "ανάκριση" του Στουρνάρα.

Ο Ντερμπεντέρης είπε στο δελτίο, πως, δεν πιστεύει στα μάτια του με τα νούμερα της δημοσκόπησης που θα παρουσιάσει απόψε...

http://nonews-news.blogspot.gr

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ! Κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, τι θα συμβεί με τους 1380 εργαζόμενους;

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού Κώδικα κατέθεσε το Καζίνο Λουτρακίου η οποία...

Προμηθέας Πατρών: Γενική συνέλευση πραγματοποιεί μεθαύριο

Το Δ.Σ. του Α.Σ.Π. ΠΡΟΜΗΘΕΑ καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση τη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 στις 16.00 (4:00μμ) στο κλειστό του Δ.Τόφαλος με θέματα
1)Ενημέρωση για τη πορεία του Συλλόγου

Πρόταση για απευθείας εκλογή των αρχηγών της αστυνομίας από τους πολίτες


Την απευθείας εκλογή των αρχηγών της αστυνομίας από τους πολίτες, πρότεινε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου Αστυνομικών της Ρουμανίας (SNAP), Ιούλιαν Σουρουγκίου απορρίπτοντας σχέδιο που εκπονήθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Λιβίου Ντραγκνέα και προβλέπει τη μεταφορά της εποπτείας της αστυνομίας στους δήμους.

Όπου ακούς πολλούς προστάτες...

photo: Bearseye@Flickr
Γιούλα Ράπτη

Mood of the week (πρόβλεψη): «Συνδεόμαστε με την Ευελπίδων/με τη ΓΑΔΑ/ με τον Κορυδαλλό»... Εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή, αλλά και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
«Προστάτες»: Όταν λες ότι προστατεύεις έναν μάρτυρα, αλλά τα κανάλια λένε πού έχει φροντιστήριο η μητέρα του, πότε και πώς στρατολογήθηκε, τελικά τι κρατάς κρυφό; το ζώδιό του; Τη μια ξεχνάνε τα ονόματα στη δικογραφία, την άλλη φωτογραφίζουν τον μάρτυρα, λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε. Τώρα θυμήθηκα μια ρήση που λέει «όπου ακούς πολλούς προστάτες, θα ‘χει και πολλές πουτάνες»...
Ατάκα των ημερών: «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για ζωντανούς, ούτε για νεκρούς. Δεν σταματάνε να φέρνουν πτώματα». Η δήμαρχος του νησιού στην Ιταλία, για το πολύνεκρο ναυάγιο των μεταναστών. Από τις φωτογραφίες που όσο κι αν έχεις εθιστείς στη φρίκη, νιώθεις μια γροθιά στο στομάχι. Αν είσαι μαθηματικός τύπος να στο πω και με νούμερα: μόνο στα ανοιχτά της Σικελίας, τα τελευταία χρόνια έχουν πνιγεί 6.200 πρόσφυγες και θεωρήθηκαν αγνοούμενοι 4.790.
Προγραμματισμός: φθινοπωρινός, ο ίδιος κάθε φορά, από τα απλά (καλύτερη διατροφή, άθληση, κ.λπ.) μέχρι τα πιο σύνθετα (να βρω χρόνο για τα σημαντικά, να κόψω κακές συνήθειες, να αλλάξω αυτά που δεν τα θέλω, πια, στη ζωή μου). Ο Γιάννης Μπουτάρης στο TEDxAcademy μίλησε για κάτι που καθορίζει τη ζωή όλων μας, το πιο ισχυρό συναίσθημα: τον φόβο. Που σε κάνει ή να παραλύσεις ή να δράσεις. Εξομολογήθηκε με απόλυτη φυσικότητα πώς αντέδρασε εκείνος στις αδυναμίες και στα πάθη του, αλλά και στον φόβο που τα συνόδευαν. Και με τον δικό του τρόπο είπε αυτό που έχει πει και ο Luis Sepulveda, ότι «δεν υπάρχουν γενναίοι, υπάρχουν μόνο αυτοί που δέχονται να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τον φόβο». 
Από τον συμψηφισμό, στον συμψυχισμό: Ο όρος ανήκει στον Δημήτρη Πουλικάκο που θεωρεί ότι «με το αίμα κανείς δεν ξεδιψάει, αυτό που μπορεί να μας σώσει είναι ο πολιτισμός και η ανθρώπινη επαφή». Μιλώντας στην Αυγή, ο θείος Νώντας βλέπει ότι «έχει βρεθεί ένας “νομότυπος” τρόπος εξόντωσης των αδυνάτων: ο φτωχός φταίει για τη φτώχεια του, ο άρρωστος φταίει για την αρρώστια του, ένας λαός καταδικάζεται, με συνοπτικές και ανίερες διαδικασίες σε βίαιη πτώχευση... εν τέλει, σε αργό θάνατο».
Άστεγοι: για πρώτη φορά σε μια πολυκατοικία, στην οδό Μπουμπουλίνας 36, στο Μουσείο. Η πολυκατοικία, με ιδιωτική πρωτοβουλία, θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 15 οικογένειες αστέγων. Υπάρχει ανάγκη για οικιακό εξοπλισμό (κρεβάτια, πετσέτες, κουζινικά κ.λπ.), μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση. Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει με την κα Βέρα Μεσσήνη (6944 529624 και 210-6727250).

Προϋπολογισμένη αποτυχία

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ

Οπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Τα χρόνια προ Μνημονίου το προσχέδιο, πόσω δε μάλλον ο ίδιος ο προϋπολογισμός, δεν είχε καμία αξία. Ηταν ένα κείμενο που εθιμοτυπικά η κυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή, κανείς δεν το διάβαζε και κανείς δεν το έπαιρνε στα σοβαρά.

Αυτό συνέβαινε γιατί παραδοσιακά κανείς προϋπολογισμός δεν είχε εκτελεστεί βάσει των στόχων. Τα υπουργεία δήλωναν ένα ποσό δαπανών και ένα ποσό εσόδων κατ' εκτίμηση. Γνώριζαν τότε πολύ καλά ότι αν δεν τηρούσαν τους στόχους που είχαν θέσει, κανείς δεν θα τους ζητούσε τα ρέστα. Κυρίως οι υπουργοί γνώριζαν ότι όσα χρήματα και να ζητούσαν για δαπάνες, το υπουργείο Οικονομικών θα τους τα έδινε, για να μη στενοχωρηθούν οι ψηφοφόροι και τους ρίξουν μαύρο στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν ήταν αυτές.

Κυλούσαν τα χρόνια και πέρναγαν οι προϋπολογισμοί χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον. Φανταστείτε ότι όταν ο προϋπολογισμός άρχισε να κατατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή και ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε να παραδίδει ηλεκτρονικό στικάκι στον πρόεδρο της Βουλής, το στικάκι ήταν μεγαλύτερη είδηση από το περιεχόμενό του. Τέτοια μεγαλεία στην Ελλάδα της ανάπτυξης και του πολιτισμού των προηγούμενων ετών.

Μετά όμως ήρθαν χρόνια δίσεκτα, γιατί τότε που τα υπουργεία είχαν λεφτά με το τσουβάλι και οι Ευρωπαίοι μάς έδιναν το χρήμα τζάμπα, οι κυβερνήσεις αντί για επενδύσεις τα έκαναν δώρα στους ψηφοφόρους τους. Καμιά φορά βέβαια οι υπουργοί τα έκαναν δώρα και στις συζύγους τους ή τις γραμματείς τους.

Η χώρα λοιπόν μπήκε στη μέγκενη των Μνημονίων, της τρόικας, του δημοσιονομικού προγράμματος και των περικοπών, οριζόντιων, κάθετων και αν καμιά βόλευε, ακόμα και διαγώνιων. Απλώς να ήταν περικοπές. Ο προϋπολογισμός από εθιμοτυπική διαδικασία έγινε ευαγγέλιο του κάθε τεχνοκράτη που ξημεροβραδιάζεται κόβοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές δαπάνες, για να σώσει το ταμείο που δεν σταματά να αδειάζει.

Και κάπως έτσι περικοπή στην περικοπή, χαράτσι στο χαράτσι, φτάσαμε στον τέταρτο μνημονιακό προϋπολογισμό, που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση με στόχο να ανακόψει το σερί έξι χρόνων ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Οι προθέσεις και φέτος είναι πολύ καλές, η εκτέλεση όμως πάσχει και μάλιστα τρομακτικά.

Μια απλή ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, μένει πιστή στο δόγμα: φορολογική αφαίμαξη και παντελής απουσία αναπτυξιακού σχεδίου. Ρίχνει όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στους μικρομεσαίους μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφοροφυγάδες, ενώ αρνείται να θεσπίσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι το προσχέδιο δεν θα έχει καμία σχέση με το οριστικό κείμενο του προϋπολογισμού, καθώς η τρόικα δεν έχει καταλήξει στα νέα μέτρα του 2014, τότε θα καταλάβει ότι το φετινό στικάκι που θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών θα είναι πολύ βαρύ και θα κληθούν να το σηκώσουν 11.000.000 Ελληνες και κάποιοι από τους ξένους που συνεχίζει να κυνηγάει η Χρυσή Αυγή.

a.klossas@eleftherotypia.net

http://www.enet.gr/

Χάθηκε βέρα - Αναγνώστης ζητά βοήθεια

Χάθηκε μια βέρα στην περιοχή των Ιωαννίνων με χαραγμένη ημερομηνία στο εσωτερικό της...

Σερ Ουίνστον (Τσώρτσιλ) Ντερμπεντέρης...

Τον πατέρα της νίκης έβαλε μπροστά για να χτυπήσει τους οπαδούς της αντίπερα όχθης (ζήτω η νίκη).

"Θα ξεκινήσω με τον Τσωρτσιλ", ειπε, "δεν είναι το τελος. Ειναι το τελος της αρχής".
 Θα...ανοίξουν στόματα. Έρχονται νεες μαρτυρίες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Και πρόσθεσε πως η Χρυση Αυγη ηθελε μεχρι και την ανατροπή του πολιτεύματος.
Ακομη κι αν είναι ετσι, οταν τα λεει ο Ντερμπεντέρης, δεν έχουν καμία σημασία...

http://nonews-news.blogspot.gr/


ΝΑΤΟϊκή ενόχληση για την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Κίνας

Κοπεγχάγη, Δανία
Ενόχληση για την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι μεν εθνικό θέμα, αλλά η κίνηση της Άγκυρας αντιβαίνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και την καλεί να συμμορφωθεί προς αυτές.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε πως ανέμενε από την Τουρκία να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.

Κόλλυβα

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τις προάλλες δόθηκαν τα βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τα Αγγλικά, τα Ισπανικά, τα Γερμανικά. Είναι βέβαια περίεργο που δεν υπάρχει μέριμνα για μεταφράσεις απ' τα γειτονικά Ιταλικά και βέβαια από τις σκανδιναβικές και σλαβικές γλώσσες. Τα ρωσικά;
Ξέρω πως από τα Ιαπωνικά και τα Κινέζικα γίνονται μεταφράσεις από γλώσσες «προξενήτρες», κυρίως τα Αγγλικά.

Λείπουν μεταφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Ενώ εκεί γίνεται της κακομοίρας. Ιδιαίτερα στο αρχαίο δράμα, Τραγωδία και Κωμωδία, αλλά και το μοναδικό Σατυρικό, η μετάφραση από μεταφράσεις φιλολόγων-μεταφραστών και από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά και τα Γερμανικά χαλάνε κυριολεκτικά κόσμο.

Πράγματι, αν το κράτος είχε καθιερώσει και βραβείο από τις νεκρές κατά Ρεπούση γλώσσες και ήταν αυτοδίκαια υποψήφιες όλες οι κυκλοφορούσες και παλλόμενες θεατρικές μεταφράσεις και «μεταφράσεις», και οι ειδικευμένοι, φυσικώ τω λόγω, της επιτροπής απέκλειαν όσες εμφανέστατα κοπιάρουν, μιμούνται ή διασκευάζουν έγκυρες απ' το πρωτότυπο κείμενο μεταφράσεις ή πιάνονται να αγγλίζουν ή να γερμανίζουν (αδιάντροπα), θα ξέραμε ποιοι και πόσο κοροϊδεύουν και εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα δίκην κολλύβων του Αισχύλου.

Κολλυβογράμματα;

http://www.enet.gr/

Βόλεϊ: Στην δεύτερη θέση η Ολυμπιάδα στο τουρνουά της ΜΕΝΤ

Μια νίκη και μια ήττα ήταν ο απολογισμός της Ολυμπιάδας στο τουρνουά της ΜΕΝΤ στο βόλει και μια πολύ καλή ευκαιρία για να μετ΄ρησει τις δυνα΄μεις της. 
Το Σάββατο νίκησε 3-0 σετ την Ελπίδα Αμπελοκήπων και προκρίθηκε στον τελικό,

Πωλούσαν ναρκωτικά μέσα στο νοσοκομείο της Λάρισας

Συνελήφθησαν Παρασκευή πρωί στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου στεγάζεται ο...
Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), τρεις ημεδαποί και συγκεκριμένα δύο άντρες, ηλικίας 60 και 37 ετών και μία 39χρονη, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών δισκίων.
Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών για διακίνηση ναρκωτικών δισκίων στο προαναφερόμενο χώρο, οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης Υπηρεσίας μετέβησαν εκεί και εντόπισαν τους τρεις ημεδαπούς. Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν (38) ναρκωτικά δισκία.

Σε 4 χρόνια, έξω ο Ακης...

Το δικαστήριο εξάντλησε την αυστηρότητα του στον Ακη , είπε η Ερρικα Βαλλιάνου στον ΑΝΤ-1

Η ποινή που... του επιφύλαξε ήταν μεγαλύτερη κι από την πρόταση της εισαγγελέως.

Ο Ακης τιμωρήθηκε με την πιο βαρια ποινή (20 χρόνια), αλλά επειδή είναι πάνω από 70 ετών και σύμφωνα και με άλλες ειδικές διατάξεις θα εκτίσει το 1/5 της ποινής του.

Δηλαδή σε 4 χρόνια θα είναι εξω.
Αν , στο μεταξύ, αντέξει....

http://nonews-news.blogspot.gr/

Συμφωνία για την ενέργεια θα υπογράψουν Ελλάδα και Ισραήλ

Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει αύριο στο Ισραήλ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τα ρούχα του Φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αποτελεί τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα και πάντα βρισκόμαστε σε δίλημμα...
για το τι είναι πιο σωστό να φοράμε αφού πια δεν μπορούμε να ντυθούμε τελείως καλοκαιρινά αλλά ούτε και χειμωνιάτικα.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός:

1. Να δημιουργήσουμε layers με ελαφριά υφάσματα. Για παράδειγμα να φορέσετε ένα πιο μακρύ μπλουζάκι από μέσα, ένα πιο κοντό από πάνω και ένα τζιν μπουφάν ή γιλέκο.

Η Google προσαρμόζει τον Chrome στα Windows 8

Kίνηση ματ ετοιμάζει η Google, η οποία προετοιμάζει μία εκδοση του Chrome browser που θα εκμεταλλεύεται την ξεχωριστή φύση των Windows 8 μέσω της metro-mode έκδοσης, όπου έχουν εισαχθεί νέα στοιχεία.

Το κυριότερο όλων, είναι ότι η Google έχει μεγάλα σχέδια για τον browser της, τον οποίο θέλει απ' ότι φαίνεται να χρησιμοποιήσει σαν δούρειο ίππο για να εισάγει το Chrome OS στα Windows.

Το μεγάλο σκάνδαλο

Το μεγάλο σκάνδαλο συνεχίζεται. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα πολύ άνετο και προσοδοφόρο σπορ για τους έχοντες και κατέχοντες. Επειτα από τριάμισι χρόνια Μνηνονίων και σκληρής λιτότητας σε βάρος της πλειονότητας του πληθυσμού, οι έλεγχοι για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, ή τα βγάζουν αδήλωτα εδώ, είναι ανύπαρκτοι.

Οι επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού είναι απογοητευτικές. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα, που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες όσων έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, δεν ξεπερνούν εδώ και ένα χρόνο τους 300, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν τους 900 ελέγχους! Το ίδιο απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα στον τομέα των εισπράξεων. Από τα πρόστιμα ύψους 23 εκατ. ευρώ, που έχουν επιβληθεί μέσα στο 2013, έχουν εισπραχθεί μόλις τα 8-9 εκατ. ευρώ!

Δυστυχώς το ίδιο απογοητευτική είναι η εικόνα και στον τομέα των επιχειρήσεων, με 130 ελέγχους, έναντι στόχου 596 ελέγχων! Για την υστέρηση αυτή υπάρχει ασφαλώς πάντα δικαιολογία. Είναι η ελλιπής στελέχωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών; Η λευκή απεργία τους; Η έλλειψη μέσων;

Ολα τα χρόνια της κρίσης το πολιτικό προσωπικό διακήρυττε με έμφαση πως τα ψέματα τελείωσαν. Πως επιτέλους θα κληθούν να πληρώσουν και τα «ρετιρέ» το φόρο που τους αναλογεί. Γιατί είναι γεγονός ότι επί δεκαετίες τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα συμμετείχαν ελάχιστα στα κοινά βάρη.

Αλλοτε μέσω οφσόρ εταιρειών, άλλοτε μη κόβοντας αποδείξεις, άλλοτε βγάζοντας τα χρήματα στο εξωτερικό, άλλοτε με «μαύρα», η ελίτ της χώρας απέφευγε, με τις ευλογίες των κυβερνώντων, τη συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα. Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Και το πληρώνουμε όλοι.

Η δημιουργία αλλά και το βάρος της κάλυψης των μεγάλων δημοσιονομικών κενών πέφτει αποκλειστικά και διαχρονικά στα μεγάλα στρώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Οσες λίστες Λαγκάρντ και αν βρεθούν, δεν θα ελέγχθούν ποτέ. Το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τα χρωστούμενα. Οχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει.

Η απουσία πολιτικής βούλησης βαφτίζεται κατά καιρούς νομικό κώλυμα, γραφειοκρατία, έλλειψη προσωπικού. Η κατάσταση αυτή διαιωνίζει και διογκώνει μια τεράστια κοινωνική αδικία σε βάρος των πολλών. Των εκατομμυρίων ανέργων και όσων ακόμη εργάζονται σκληρά, αμείβονται λίγο και υποχρεώνονται να σηκώσουν στις πλάτες τους το δυσβάστακτο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αν δεν αλλάξει άμεσα αυτό, αν δεν αποκατασταθεί στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να «νομιμοποιηθεί» στα μάτια του λαού. Μέρος του οποίου θα στρέφεται προς έκνομες «λύσεις» διαμαρτυρίας.

http://www.enet.gr/

Ποδόσφαιρο: Στην Πάτρα έρχονται οι Ακαδημίες του Παναθηναϊκού!

Στην Πατρα θα βρεθουν οι ακαδημιες του Παναθηναικου την ερχόμενη Κυριακη  13-10-13 για φιλικο αγωνα μετα απο προσκληση του Πατραικου.
Οι αγωνες θα διεξαχθου στις εγκαταστασεις της Θυελλας Πατρων, αφου οι δυο ομαδες βρισκονται σε συνεργασια με κοινη συμμετοχη

Μακρακώμη: 20χρόνια φυλακή σε υπάλληλο του ΙΚΑ που έφαγε 1 εκατ. ευρώ!

Πρωτόδικα ο υπάλληλος του ΙΚΑ είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια ωστόσο το Εφετείο δέχθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας...
και έτσι "έσπασε" την ποινή των ισοβίων.
Όλα ήρθαν στο φως όταν κλιμάκιο επιθεωρητών από τα κεντρικά του ΙΚΑ, ήρθε στη Μακρακώμη για να κάνει έλεγχο, αφού διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα από τις εισφορές ξαφνικά είχαν κάνει βουτιά.
Ο υπάλληλος τότε για να αποφύγει την σύλληψη, αλλά και τους τοκογλύφους που τον απειλούσαν και τον κυνηγούσαν, έφυγε στην Κύπρο και τελικά μετά από τέσσερα χρόνια εντοπίστηκε και

Θλιβερός...

Χαρακτηρισμός για τον Ακη από το Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος επι προσθέτως εκανε και επιμέτρηση ποινών . 

Θα...φάει 20 χρόνια. Και έπεται η ιστορία των υποβρυχίων.
Σχόλιο, κοντά στην εξτρεμ ιδιοσυγκρασία του "αντιπάλου" του, κυρίου Ντερμπεντέρη ...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Πλατεία Μαβίλη τέσσερις παρά…

Πριν από μια και πλέον δεκαετία ο Κώστας Λειβαδάς, με αφορμή μια προσωπική του εμπειρία, γράφει το τραγούδι «Σα 'να μην πέρασε μια μέρα». Όλη η σκηνή που αναφέρεται στους στίχους συμβαίνει στην μικρή, μα πάντα ζωντανή, Πλατεία Μαβίλη επί της Β.Σοφίας.

Στο τραγούδι μεταφέρεται λίγο από την διαρκή πολυμορφία της Πλατείας Μαβίλη. Συνταξιούχοι και αργόσχολοι στα πρωινά καφενεία της, μοδάτοι νέοι στα βραδινά μπαρ, θολές ματιές και μπύρες στα «βρώμικα» της συνηθισμένης γωνιακής καντίνας. Με τα μικρά ταχυφαγία και τις στάσεις των λεωφορείων να κάνουν την Μαβίλη πέρασμα για όλη την πόλη.


Η ιστορία της Πλατείας Μαβίλη αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του '30. Τότε λαμβάνει το προσωνύμιο «Στέγη Πατρίδος» από τα γειτονικά οικήματα που είχε παραχωρήσει το ομώνυμο ίδρυμα σε άστεγους. Το 1938 ο Δήμος Αθηναίων αγοράζει μια από τις τέσσερις προτομές του ποιητή και βουλευτή Λορέντζου Μαβίλη που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Πέτρος Ρούμπος. Οι προτομές βρίσκονταν για χρόνια στα υπόγεια του γλύπτη. Ο ποιητής είχε ποζάρει στον καλλιτέχνη σε ηλικία 53 ετών όταν βρίσκονταν ακόμα στα Γιάννενα. Τελικά η πρωτεύουσα αποφασίζει να τον τιμήσεις 20 χρόνια μετά τον θάνατό του. Έτσι με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του η πλατεία που την φιλοξενεί ονοματοδοτείται ως Πλατεία Μαβίλη.


Στην προτομή ο ποιητής εικονίζεται ευαίσθητος και γενναίος. Στο βάθρο της, ο Μιλτιαδής Μαλακάσης ποιητής της γενιάς του '30, έγραψε το επίγραμμα:Μνήμη ιερή! Όσο ο θάνατος με τη ζωή παλεύει.

Τόσο λαμπρό σελάγιζε στον αξεθύμαστο ουρανό

Ψηλότερα στον έβδομο κανένας δε θ’ ανέβει.

Παρά όποιος απαρομοίαστος χάρισμα θεϊκό

Το στοχασμό του πρόσφερε σε θαυμασμό και χλεύη

Και το αίμα του για δυστυχών ανθρώπων λυτρωμό.Στην προσπάθεια του Μαβίλη στο αγώνα που έκανε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας σε μια αγόρευσή του στην Βουλή είχε τονίσει πως: «Δεν υπάρχει χυδαία γλώσσα, υπάρχουσι μόνον χυδαίοι άνθρωποι!». Αυτό ίσως είχε στο μυαλό του το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων το 1997. Όταν ομόφωνα αποφάσισε την τοποθέτηση του αγάλματος της Αλίκης Βουγιουκλάκη λίγα μόλις μέτρα από αυτό του Λορέντζου Μαβίλη. Η αιτιολογία που δόθηκε ανεπίσημα δικαιολογούσε την τοποθέτηση λόγω του πατρικού σπιτιού της Αλίκης Βουγιουκλάκη απέναντι ακριβώς από την Πλατεία Μαβίλη. Όμως τόσο η απεικόνιση της Βουγιουκλάκη στην σύνθεση, όσο και ο χώρος που τοποθετήθηκε η προτομή περισσότερο εξόργισαν παρά τίμησε την ίδια και το θέατρο. Σε μια πλατεία που είχε το προνόμια να φιλοξενεί έναν ποιητή η Βουγιουκλάκη χάνονταν και κρύβονταν πίσω από τα δέντρα της πασίγνωστης Πλατείας Μαβίλη. Έτσι μόλις μια μέρα μετά τα αποκαλυπτήρια από το δήμαρχο Δημ. Αβραμόπουλο, κάτοικοι της περιοχής είχαν αποκαθηλώσει το άγαλμα. Με την αιτιολογία της άμεσης αλλαγής της γλυπτικής σύνθεσης και της χωροθέτησής της μακριά από την Πλατεία Μαβίλη ως μη αρμόζουσα. Τελικά μετά από παρεμβάσεις του ιδίου του Δημάρχου και της οικογένειας της ηθοποιού έγιναν μερικές μικρές βελτιώσεις στην προτομή και έτσι επανήλθε στην Μαβίλη.


Στην αντίθετη γωνία της Πλατείας η περίφημη καντίνα συγκεντρώνει από τις απογευματινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα ξενύχτηδες αλλά και μεροκαματιάρηδες. Και οι δύο βρίσκουν με το πέρασμά τους εκεί φθηνό και γρήγορο φαγητό. Αυτό ίσως θα ήταν το σκεπτικό που δίπλα σχεδόν στην περιβόητη καντίνα στήθηκε το άγαλμα της«γυναίκας μετά το μόχθο» (έργο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου). Μια γυναικεία μορφή με εμφανή τα σημάδια της κούρασης στέκεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο για να ξαποστάσει. Όπως τόσοι και τόσοι ξαποσταίνουν καθημερινά στα διπλανά κάγκελα του πάρκου.


Το άγαλμα είναι δωρεά του Σοροπτιμιστικού Συλλόγου της Αθήνας στον Δήμο Αθηναίων. Τοποθετήθηκε το 2000 μετά την ανακαίνιση της Πλατείας Μαβίλης. Αυτή η τελευταία της μεταμόρφωση της πρόσθεσε ένα μεγάλο σιντριβάνι που δροσίζει όσους κάθονται στα καφέ. Αλλά και πολλές πυκνόφυλλές μουριές που χαρίζουν τον περιζήτητο ίσκιο στην καρδία της πόλης.


Ακόμα και το καλοκαίρι η Πλατεία Μαβίλη αποτελεί όλες τις ώρες της ημέρας μια ανάσα δροσιάς. Ένα στέκι μέσα στην πολύβουη Λεωφόρο για ξεκούραση ή διασκέδαση όπου αποζημιώνει με τα νερά και την ζωντάνια της εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά που την επισκέπτονται.
Σε είδα ξανά, ήσουν στα μαύρα ντυμένη Πλατεία Μαβίλη, τέσσερις παρά Μαζί μ' ένα ψώνιο κι οι δύο χαμένοι Τρώγατε σάντουιτς, θολή ματιά Περίμενα λίγο πίσω από μια στάση Φοβόμουνα βλέπεις μη μ' αντιληφθείς Αν κι ήσουν χλωμή, ξενυχτισμένη θεέ μου είχες μια λάμψη μαγική

Στίχοι: Κώστα Λειβαδάς
Μουσική: Δημήτρης Δημητριάδης

ΑΣΤΥρίες

tvxs.gr

Συνδικαλιστής ζητούσε «φακελάκι» για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία», συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, για εκβίαση και παράνομη κατοχή όπλων, καθώς και αντίσταση κατά της αρχής.

Πρόκειται για έναν 45χρονο, ο οποίος απαιτούσε και τελικά πήρε 50.000 ευρώ, εκβιάζοντας την διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να ακυρώσει τις αντιδράσεις του σωματείου, στην παραχώρηση οικήματος του νοσοκομείου, σε Ίδρυμα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ: “Ο χρόνος τρέχει”

Κίνα και Ρωσία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζοντας πως μέχρι τις 17 Οκτωβρίου θα έχει βρεθεί λύση για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα κηρυχθεί και επισήμως στάση πληρωμών, με δυνάμει καταστροφικές συνέπειες.

"Ο χρόνος τρέχει", προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουαντζιάο, ο οποίος κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας.

Νίκος Κουρμπανάς: «Έχουμε τεράστια ευθύνη προς τον κόσμο»

Ο τεχνικός του Παναιγιαλείου Νίκος Κουρμπανάς μετά τη νίκη επί του Βύζαντα με 2-0, τόνισε ότι δεν υπάρχουν κακές και καλές ομάδες, ενώ επανέλαβε ότι η ομάδα κοιτάει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.
Στις αδράνειες από τις οποίες προήρθαν τα γκολ

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 από το Καζίνο Λουτρακίου


Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικό Κώδικα κατέθεσε το Καζίνο Λουτρακίου η οποία αναμένεται να συζητηθεί...
την ερχόμενη Τετάρτη στο πολυμελές πρωτοδικείο Κορίνθου.


Η επιχείρηση αντιμετώπιζε δυσκολίες εδώ και καιρό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους εργαζόμενους, όσο και στο δημόσιο αλλά και τους ιδιώτες πιστωτές τους.
http://ysterografa.gr

Μπαίνει λουκέτο στα πολυϊατρεία

Μετά το εισιτήριο «φωτιά» των 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, από το 2014 έρχεται λουκέτο, με προσταγή τρόικας...
στις 400 υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπου προσφεύγουν μεταξύ άλλων χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία».

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει στα χέρια του το πρώτο πόρισμα της αρμόδιας στα θέματα υγείας Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Η συγκεκριμένη επιτροπή δεν καταπιάστηκε με το καυτό θέμα των πολυϊατρείων και με το εάν ο

Ακίνητα : Καπέλο φόρου στους ενοικιαστές!
Το φορολογικό αλαλούμ και η συνεχής αύξηση του βάρους από τους φόρους φαίνεται ότι έχει οδηγήσει εκτός λογικής πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά όσοι προσφέρουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση, όπου βλέπουν τους φόρους να τρέχουν και να μειώνουν σημαντικά το όποιο μίσθωμα εισπράττουν, έχουν οδηγηθεί σε πρακτικές, που δεν έχουν απαντηθεί ξανά στην αγορά.
Τι ακριβώς κάνουν ;
Ζητούν – πλέον του μισθώματος – και το φόρο, που τους αναλογεί για αυτά τους τα έσοδα ! Μάλιστα, καλά διαβάσατε !

Χιλιάδες ανήλικες «σκλάβες του σεξ» στην Τουρκία

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sefkat-Der για την πορνεία στη χώρα.
Πάνω από 100.000 γυναίκες, οι μισές από αυτές κάτω των 14 ετών, εργάζονται σαν «σκλάβες του σεξ».
Στα 55 από τα 81 διαμερίσματα της χώρας έχουν δηλωθεί μόλις 3.000 ιερόδουλες ενώ 15.000 γυναίκες εργάζονται υπό κυβερνητική επιτήρηση. Υπάρχουν όμως χιλιάδες γυναίκες οι οποίες είτε έχουν πέσει θύματα βιασμού από το στενό και όχι μόνο περιβάλλον τους , είτε είναι πνευματικώς καθυστερημένα κορίτσια, τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς καν να πληρώνονται αλλά και να ελέγχονται στην υγεία τους.

Το περπάτημα σώζει ζωές!

Το περπάτημα για 20 λεπτά την ημέρα θα μπορούσε να σώσει  δεκάδες χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με νέα έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. 
Σε έκθεση για το περπάτημα που δημοσίευσαν ο οργανισμός για τη βάδιση Ramblers και ο οργανισμός για τον καρκίνο Macmillan Cancer Support, αναφέρθηκε ότι το περπάτημα είναι μια δραστηριότητα ανέξοδη, η οποία μπορεί να μειώσει τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την εμφάνιση διαβήτη και τις εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. 

Ποδόσφαιρο: Η «χρυσή» πρόταση της Γιουνάιτεντ στον Γιανουζάι


Νέο συμβόλαιο με εβδομαδιαίες αποδοχές ύψους 70.000 ευρώ είναι έτοιμη να προσφέρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον Αντάν Γιανουζάι, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα. 
Ο 18χρονος με τις πολύ καλές του παρουσίες στους «κόκκινους διαβόλους» έχει δώσει δείγματα του μεγάλου του ταλέντου και αρκετές ομάδες ενδιαφέρονται

Με λένε Δημοκρατία και δεν είμαι καθόλου καλά…

Λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις συγκεκριμένου δημοσιογράφου περί «σοβαρότερης Χρυσής Αυγής», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων...
επικρίνει έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά άλλων συγκεκριμένων δημοσιογράφων, που σχολίασαν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς την δικαστική απόφαση για μη προφυλάκιση τριών εκ των κατηγορουμένων της «Χρυσής Αυγής». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός της χώρας, επηρεαζόμενος προφανώς από τις εμφυλιοπολεμικές σειρήνες στο περιβάλλον του, προβαίνει στις ΗΠΑ σε νέα πολωτική δήλωση: «Οι περιπτώσεις της Χρυσής Αυγής από τη μια