Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Στίβος: Με μεγάλη επιτυχία το RUN GREECE στην Πάτρα!

Η Πάτρα ηταν έτοιμη και ο προτελευταίος αγώνας της σειράς Run Greece που προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 2.500 δρομέων αγώνας τα πήγε περίφημα οργανωτικά και αγωνιστικά.
Αγώνας που είχε και κοινωνικό αντίκτυπο καθώς κάθε δρομέας που συμμετείχε

Φασίνα στους φασίστες

Του Νίκου Σαραντάκου

Στη φωτογραφία γραμματόσημο του Γ΄ Ράιχ: "Δύο λαοί, ένας αγώνας"

Πέρα από τις όποιες, πολλές και επιβεβλημένες, επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν χωράει αμφιβολία ότι όλοι απολαύσαμε το θέαμα των αρχηγών της νεοναζιστικής συμμορίας να οδηγούνται με χειροπέδες στον ανακριτή –κι ακόμα περισσότερο το χάρηκαν οι κυνηγημένοι, οι μετανάστες που φοβούνταν να βγουν από τα σπίτια τους. Η χαρά βέβαια μάς βγήκε λιγάκι ξινή όταν, πριν λαλήσει καλά-καλά ο παροιμιακός κόκορας, ορισμένοι από την ηγεσία της συμμορίας, για την οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εξ Αμερικής ότι «βρίσκεται στη φυλακή» αποφυλακίζονταν μοιράζοντας βρισιές, απειλές και χαστούκια –ευτυχώς, όχι ο φυρερίσκος. Οπότε, η στήλη δεν θα μπορούσε να έχει θέμα διαφορετικό από τα λεξιλογικά της ναζιστικής συμμορίας.

Η λέξη «ναζί» είναι δάνειο βέβαια στα ελληνικά, σύντμηση του Nationalsozialist, εθνικοσοσιαλιστής, μόνο που εμείς το πήραμε από τα γαλλικά, γι’ αυτό και το προφέρουμε έτσι – η γερμανική προφορά είναι «νάτσι». Το ίδιο το ναζιστικό καθεστώς απέφευγε τη σύντμηση και προτιμούσε ολόκληρο τον όρο – η διάδοση του όρου στο εξωτερικό έγινε από εξόριστους διαφωνούντες· σύμφωνα με κάποιες πηγές, μάλιστα, τη σύντμηση Nazi την προώθησαν αρχικά οι αντίπαλοι του εθνικοσοσιαλισμού, επειδή κατά σύμπτωση «νάτσι» ήταν το υποκοριστικό του ονόματος Ignatz, Ιγνάτιος, συχνού στη νότια Γερμανία και Αυστρία, που είχε πάρει τη σημασία «χαζούλης, αδέξιος».

Στα ελληνικά η λέξη απέκτησε και προσαρμοσμένο πληθυντικό, οι ναζήδες, χρησιμοποιήθηκε πολύ τον καιρό εκείνο και αναβίωσε με την εμφάνιση της νεοναζιστικής συμμορίας, αν και ένας από τους επιφανείς εξωραϊστές της Χρυσαβγής, ο ακραιοφιλελεύθερος κ. Τάκης Μίχας, αποδίδει αυτή τη νεότερη χρήση του όρου «ναζί» αντί του «εθνικοσοσιαλιστές» στον… ασφυκτικό έλεγχο «που ασκεί η εθνικομπολσεβίκικη Αριστερά στην πνευματική ζωή της χώρας»!

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι στη Σοβιετική Ένωση αποφευγόταν η χρήση των όρων «Ναζί» και «εθνικοσοσιαλιστές», ίσως για να μη μιαίνεται η λέξη «σοσιαλισμός», κι έτσι όλος ο τιτάνιος αγώνας που έδωσε ο σοβιετικός λαός για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας ονομάστηκε αντιφασιστικός –τους φασίστες πολεμούσαν οι σοβιετικοί.

Ο φασισμός βέβαια εμφανίστηκε νωρίτερα, στην Ιταλία, αλλά σήμερα έχει αποσυνδεθεί από τις ρίζες του, ενώ ο ναζισμός είναι λέξη δεμένη με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία· ο φασισμός είναι λέξη που χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα -ο ναζισμός θεωρείται κάπως σαν υποσύνολο του φασισμού. Ναζιστική καταγγέλλουμε τη χρυσαβγίτικη συμμορία, αλλά σε αντιφασιστικές εκδηλώσεις συμμετέχουμε καταγγέλλοντάς την.

Ο φασισμός ετυμολογικά ανάγεται στον λατινικό όρο fascis, που θα πει δέσμη, και ειδικότερα fasces (πληθυντικός) ήταν ένα ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, πιθανώς ετρουσκικής προέλευσης, που απαρτιζόταν από δέσμη ράβδων με έναν πέλεκυ στο μέσο. Στην Ιταλία, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το όνομα fascio ή στον πληθυντικό fasci, σύνδεσμοι θα λέγαμε, το πήραν διάφορες ριζοσπαστικές οργανώσεις, θέλοντας να υπογραμμίσουν με το έμβλημα αυτό ότι η ισχύς βρίσκεται στην ένωση των καταπιεσμένων. Όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι διαγράφτηκε το 1914 από το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα επειδή ήταν υπέρ του πολέμου, ίδρυσε τους Fasci di Azione Rivoluzionaria (Συνδέσμους επαναστατικής δράσης) και με το τέλος του πολέμου, όταν πια είχε απομακρυνθεί εντελώς και οριστικά από τον σοσιαλισμό, μετονόμασε την κίνησή του σε Fasci Italiani de combattimento (Ιταλικοί σύνδεσμοι μάχης), και στη συνέχεια ίδρυσε το 1921 το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Partito Nazionale Fascista).

Στα ελληνικά ο όρος μεταφέρθηκε αμέσως και στις πρώτες εμφανίσεις του, στις αρχές της δεκαετίας του 1920 καμιά φορά διατηρείται ο ιταλοπρεπής πληθυντικός «οι φασίστι», αν και η λέξη εξελληνίστηκε πολύ γρήγορα, είτε στο παλιότερο «φασιστής» είτε στο «φασίστας» που τελικά επικράτησε.

Κατά σύμπτωση, ράβδο είχαν και οι πρώτοι Έλληνες φασίστες, αλλά την κρατούσαν στο χέρι. Όπως γράφει ο Άριστος Καμπάνης, ηγετική πνευματική μορφή του ελληνικού φασισμού, στην εφημερίδα Πρωτεύουσα το 1922, «ο Έλλην πολίτης ο οποίος αγρυπνεί διά την ασφάλειάν του με την ράβδον του και εν ανάγκη με το όπλον του. Ο πολίτης αυτός είναι ο φασιστής». Η ίδια εφημερίδα μάλιστα κυκλοφόρησε και φυλλάδιο με τίτλο «Ο φασίστας ή η φιλοσοφία της Κερασιάς»· με τη λέξη «κερασιά» ή «κερασέα» εννοούσαν τις χοντρές και σκληρές μαγκούρες από ξύλο κερασιάς, που είχαν μαζί τους οι φασίστες της εποχής, τάχα εξάρτημα της αμφίεσης αλλά στην πραγματικότητα φονικό όργανο, με τις οποίες άνοιγαν τα κεφάλια βενιζελικών, αριστερών ή προσφύγων τις εποχές που είχαν το πάνω χέρι, είτε τον καιρό της επιστρατικής τρομοκρατίας το 1916-17, είτε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920.

Γύρω στα 1927 ιδρύθηκε και μια βραχύβια Ένωσις Ελλήνων Φασιστών, με επικεφαλής κάποιον Θεόδωρο Υψηλάντη, αποσπόρι της μεγάλης οικογένειας, αλλά οι καθαυτό φασίστες είχαν τη χάρη χωρίς το όνομα: οι αντισημίτες της οργάνωσης ΕΕΕ, που έκαψαν τη συνοικία Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, οι τεταρταυγουστιανοί, οι ταγματασφαλίτες και οι χίτες, οι παρακρατικοί που σκότωσαν τον Λαμπράκη, οι βασανιστές της χούντας και οι χρυσαβγίτες.

Ετυμολογικά πάντως η λέξη «φασισμός» έχει ξαδερφάκια στη γλώσσα μας, αφού από το ίδιο το λατινικό fascis ή μάλλον από το ιταλικό fascia (ταινία, λωρίδα) έχουμε τη φάσα, τη λωρίδα που βάζουμε στα ρούχα, τις φασκιές των μωρών, αλλά και τη φασίνα, επειδή αρχικά οι σκούπες φτιάχνονταν με δεμάτια από ξερόκλαδα. Οπότε το σύνθημα «φασίνα στους φασίστες», πέρα από πολιτικά είναι και ετυμολογικά εύστοχο. Πρέπει βέβαια να βρεθούν άξια χέρια να κρατήσουν τη σκούπα…

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι συγγραφέας, μεταφραστής και κατοικοεδρεύει στα sarantakos.wordpress.com και στo http://www.sarantakos.com

Πηγή: enthemata

Καιρός για ζέστη

photo: bensheldon@flickr
Σπύρος Σεραφείμ

Ο καιρός στέλνει παγωμένες ριπές στην πόλη, φοράς παραπάνω ρούχα και το μυαλό σου αρχίζει να επεξεργάζεται το έργο παρακάτω: Τι θα γίνει με το πετρέλαιο φέτος;

Ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά, φθινοπώριασε και, οσονούπω, θα αρχίζει και να χειμωνιάζει. Παλιά, όταν πήγαινες σχολείο, αυτό ήταν μέσα στα “Sos” θέματα για Έκθεση, με θέμα την προετοιμασία για τον χειμώνα. Τώρα, όμως, δεν πας σχολείο, είσαι στο Πανεπιστήμιο της ζωής και δεν μπορείς να αναφέρεις το παράδειγμα του μέρμηγκα που όλο το καλοκαίρι δεν πήγε στη Μύκονο, αλλά έμεινε στον τόπο του για να μαζέψει εφόδια για τον χειμώνα. Άλλωστε, από πού να σου μείνουν χρήματα για να τα μαζέψεις; Από πού μπορείς, πια, να εξοικονομήσεις τόσα λεφτά και να πεις «αυτά τα αφήνω στην άκρη για να μπορέσω να βάλω πετρέλαιο φέτος;».

Στην Ελλάδα κάνει κρύο, σε αρκετές περιοχές ήδη κάνει πολύ κρύο και άναψαν καλοριφέρ, τζάκια, εν γένει θερμαντικά σώματα. Στην Αθήνα, την ώρα που γράφω το κείμενο, βράδυ Σαββάτου, στις 21:00, κάνει κρύο, αλλά ακόμα δεν είναι για θέρμανση. Καλά, μεταξύ μας, αν ήταν άλλες εποχές θα είχαμε ανάψει το καλοριφέρ, αλλά η κρίση μάς έκανε να αντέχουμε λίγο παραπάνω τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Στα κοινωνικά δίκτυα, ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και στην αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε το καζίνο Λουτρακίου, με όλα τα πιθανά και απίθανα σχόλια, το θέμα των στάτους ή των τουίτς απασχολεί το κρύο. Η Ελλάδα κρυώνει, είναι φανερό, το νιώθεις στο πετσί σου, βλέπεις τη λαχτάρα για ζέστη στα λάικς που μαζεύει κάποια παλιότερη φωτογραφία που απεικονίζει ένα αναμμένο τζάκι, το διαπιστώνεις στα ριτουίτς. Και μετά από όλα αυτά, τι;

Το μυαλό συνεχίζει να επεξεργάζεται το πώς θα βγει και αυτός ο χειμώνας, δεν είσαι μόνος σου σε αυτές τις σκέψεις, αλλά με τις ομαδικές συνεδρίες-brain storming κανείς δε ζεστάθηκε, εκτός κι αν αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί. Ναι, η θέρμανση, απασχολεί τους πάντες. Αν βάλεις στο google τις λέξεις «πετρέλαιο θέρμανσης 2013», θα σου εμφανίσει περίπου 3.040.000 αποτελέσματα, μέσα σε 0,21 δευτερόλεπτα. Όλοι ψάχνουν και γράφουν για το φετινό επίδομα θέρμανσης, για το πότε ξεκινά η διανομή του πετρελαίου, αναζητούν για εναλλακτικές -και, βασικά, οικονομικές- πηγές που παράγουν ζέστη, ο καημός όλων μας είναι κοινός: πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα; Η απάντηση αναζητείται, ποιος μπορεί να σου δώσει μια πρακτική, ζεστή λύση;

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, για παράδειγμα, μπορεί να σου πει λόγια ζεστά, από καρδιάς, που τα ακούς και αφαιρείς από πάνω σου μια ζακέτα, ένα μπουφανάκι, θες να τα χτυπήσεις τατού στην πλάτη. Ο κ. Σαμαράς θα κοιτάξει στα μάτια τον φακό της κάμερας και θα σου πει με λύπη στο βλέμμα ότι «θα είναι άλλος ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά θα τα καταφέρουμε», λες και περνάτε τις ίδιες δυσκολίες, λες και θα κρυώνετε μαζί κάθε βράδυ. Θα κλείσεις με νεύρα την τηλεόραση, θα κουρνιάσεις πιο πολύ στην κουβερτούλα σου, το ψύχος στο σαλόνι σου δεν μπορεί να κερδηθεί με ψυχολογικό ντοπάρισμα.

Αλλά μέχρι τότε, για τα χοντρά κρύα, έχουμε(;) καιρό. Τώρα είναι σαββατοκύριακο, είναι μόνο 6 Οκτωβρίου, ήδη κάνει light κρύο και ήδη σκάνε διάφορες ειδήσεις που λένε ότι φέτος ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός, έτσι, για να σου κάνουν την καρδιά ερειπωμένο θερμοκήπιο. Θες να σκεφτείς διάφορα τροπικά μέρη που κάνει ζέστη, στο μυαλό σου περνούν εικόνες από Κούβα, χορεύεις μαζί με κορμιά σε μια παραλία, αλλά έπειτα προσγειώνεσαι και πάλι στην πραγματικότητα. Στην Ελλάδα που κάνει ήδη κρύο και που έρχεται η 15η Οκτωβρίου, η πρώτη ημέρα διανομής του πετρελαίου θέρμανσης. Το οποίο και φέτος, αδυνατείς να βάλεις.

Την ίδια ώρα μαθαίνεις ότι ο κ. Σαμαράς κάνει δηλώσεις για την 39η επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, άλλη μια είδηση που την αντιμετωπίζεις αδιάφορα. Και για να είμαστε στο ύφος του κειμένου που μόλις διάβασες, σε αφήνει παγερά αδιάφορο...

http://www.protagon.gr

Μητσοτάκης: Οποιος φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, η πόρτα εξόδου της ΝΔ είναι ανοιχτή

Την πόρτα της εξόδου από τη Νέα Δημοκρατία «έδειξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους «φλερτάρουν» με τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με την ακροδεξιά.

Στην πρώτη σελίδα των κυριακάτικων New York Times το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

"Οι Γερμανοί πιέζουν για Λιτότητα, ενώ οι Έλληνες πιέζουν για τις διεκδικήσεις από τη Ναζιστική εποχή"

άρθρο της Suzanne Daley

Καθώς προχωρούσαν μέσα στα εγκαταλειμμένα χωριά της περιοχής, σκοτώνοντας συστηματικά άντρες σαν αντίποινα για μια επίθεση που είχε δεχθεί προωθημένη ομάδα τους, Γερμανοί στρατιώτες έσυραν τον πατέρα του Γιάννη Συγγελάκη από το σπίτι του και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Μέσα σε δυο μέρες, πάνω από 400 άντρες είχαν σκοτωθεί ενώ οι γυναίκες που έμειναν πίσω πάλευαν να θάψουν τόσα πτώματα.

Ο κύριος Συγγελάκης, - στην φωτογραφία του άρθρου - που ήταν τότε 7 ετών, θέλει να πληρώσουν οι Γερμανοί γι αυτό που έκαναν και υποστηρίζει το αίτημα για τις Γερμανικές επανορθώσεις. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα, που πυροδοτείται όχι μόνο από τα ιστορικά γεγονότα αλλά και από βαθειά δυσαρέσκεια για τη Γερμανία που μονίμως υπαγορεύει λιτότητα στην οικονομικά ανάπηρη ελληνική κυβέρνηση.

Η Γερμανία μπορεί σήμερα να παίζει το ρόλο του αυστηρού τραπεζίτη προς την Ελλάδα, λένε αυτοί που διεκδικούν τις επανορθώσεις, αλλά πριν προχωρήσει περισσότερο πρέπει να εξοφλήσει τα δικά της οφειλόμενα προς την Ελλάδα.

«Ίσως κάποιοι από εμάς τους Έλληνες να μην πλήρωναν τους φόρους [που έπρεπε]» λέει ο κύριος Συγγελάκης, ενώ στέκεται κάτω από μια ελιά, στο ίδιο σημείο όπου σκοτώθηκε ο πατέρας του πριν 70 χρόνια. «Όμως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ εκείνο που μας έκαναν οι Γερμανοί».

Δεν είναι μόνο τα - μεγάλης ηλικίας πια - θύματα της Ναζιστικής κατοχής που απαιτούν την πλήρη αποζημίωση. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει καταρτίσει μια 80-σέλιδη αναφορά πάνω στις επανορθώσεις και ένα τεράστιο, και τόσα χρόνια απλήρωτο, δάνειο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει υπό τη ναζιστική κατοχή από το 1941 ως το 1945.

Ο κύριος Σαμαράς έχει στείλει την αναφορά αυτή στο Συμβούλιο Επικρατείας, στον θεσμό δηλαδή που είτε θα προωθήσει την υπόθεση νομικά είτε θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις. Όμως δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση θα πιέσει τη Γερμανία για το ζήτημα αυτό Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να πιέσει τους Γερμανούς οι οποίοι έχουν προσφέρει για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Άλλοι όμως πιστεύουν ότι οι διεκδικήσεις - ειδικά αυτές που αφορούν το αναγκαστικό δάνειο – θα μπορούσαν να είναι σημαντική συνεισφορά στις διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα, καθώς η Ελλάδα και οι δανειστές της αναμένεται να συζητήσουν τους τρόπους ελάφρυνσης του τεράστιου βάρους που δημιουργεί το χρέος.

Λίγοι στην Ελλάδα θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι η 80-σέλιδη αναφορά διέρρευσε στην εφημερίδα Real News στις 22 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα που οι Γερμανοί, δια των εκλογών τους, έδιναν τη νίκη στην σκληρή Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Ένας υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος (ο οποίος δεν επιθυμεί να δημοσιευθεί το όνομά του επειδή δεν είναι εντεταλμένος να μιλά δημοσίως για το θέμα) είπε: Θεωρώ πιθανό να δυσκολευτούν οι Γερμανοί να πάρουν την πολιτική απόφαση για να απαλύνουν τους όρους αποπληρωμής του χρέους.
Θα μπορούσαν έτσι να αποφασίσουν να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο. Ίσως με αυτό τον τρόπο να είναι ευκολότερο να περάσουν το θέμα στη Γερμανική κοινή γνώμη.

Έως τώρα, οι Γερμανοί έχουν δώσει λίγες ενδείξεις ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Στη διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Αθήνα τον Ιούλιο, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schauble, είπε: «πρέπει να εξετάσουμε τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα [στην κατοχή]». Επέμενε όμως ότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της.

Το κάλεσμα για τις επανορθώσεις έχει αφυπνίσει ένα συναισθηματικό ξέσπασμα στην Ελλάδα όπου έξι χρόνια άγριας ύφεσης και σκληρής λιτότητας έχουν κάνει τους Έλληνες εχθρικούς προς τη Γερμανία. Κάθε εβδομάδα σχεδόν εμφανίζεται μια αναφορά στις ειδήσεις για το «Τι μας χρωστάει η Γερμανία», όπως ήταν ο τίτλος μιας εφημερίδας.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει επίσης αναλάβει να προωθήσει το ζήτημα αυτό, με τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα, να περιοδεύει τη χώρα και να εισπράττει ενθουσιώδες χειροκρότημα, υποσχόμενος δράση για την πληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων Οι υπολογισμοί για το εκτιμώμενο ποσό των αποζημιώσεων ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Η κυβερνητική αναφορά δεν κάνει οριστικό υπολογισμό. Συχνά αναφέρεται το ποσό των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτίμηση που αφορά μόνο την καταστροφή στις υποδομές, όπως έχει αναδείξει ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής του Κοινοβουλίου και πρώην αγωνιστής της Αντίστασης που πιέζει για τις επανορθώσεις. Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με περίπου το μισό του χρέους της Ελλάδας.

Ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, μιλούν για πάνω από 677 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αφορά το κόστος από κλεμμένους θησαυρούς, τη φθορά της οικονομίας και των υποδομών, το αναγκαστικό δάνειο και τις ατομικές διεκδικήσεις.

Υπάρχει διένεξη ακόμα και για τα ποσά που αφορούν το κατοχικό δάνειο, που έγινε σε ελληνικές δραχμές, πριν 70 χρόνια και σε εποχή υπερπληθωρισμού. Η ισοτιμία του σε σημερινό συνάλλαγμα είναι δύσκολη. Επιπροσθέτως υπάρχει το ζήτημα του πόσο επιτόκιο πρέπει να υπολογιστεί. Ένας συντηρητικός υπολογισμός που έγινε από πρώην υπουργό οικονομικών φέρνει το χρέος από το δάνειο σε 24 δις δολάρια.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το θέμα ασκεί τέτοια έλξη σε πολλούς Έλληνες. Προσφέρει, αν μη τι άλλο, την ευκαιρία να βάλουν τη Γερμανία στη θέση της. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν χτυπήσει σκληρά την Ελληνική περηφάνια και ορισμένοι στην Ελλάδα αισθάνονται ότι οι αξιωματούχοι της χώρας είναι απλά μαριονέτες, που επιβάλλουν τις όποιες λύσεις σκαρφίζονται οι δανειστές της χώρας – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ειδικοί λένε πως η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ήταν κτηνώδης.

Οι Γερμανοί επέταξαν τα τρόφιμα ενώ οι έλληνες πεινούσαν.

Στο τέλος του πολέμου, περίπου 300.000 είχαν πεθάνει από την πείνα.

Η Ελλάδα είχε ένα σημαντικό αντιστασιακό κίνημα οι δραστηριότητες του οποίου επέφερε συχνά και φρικαλέα αντίποινα όπως αυτό που συνέβη εδώ στον Αμιρά, ένα μικρό χωριό στην Κρήτη. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι 1500 χωριά χτυπήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα σε αντίποινα.

Μετά τον πόλεμο λένε οι ειδικοί, η Ελλάδα πήρε λίγα για πολεμικές επανορθώσεις. Έτσι κι αλλιώς λίγες χώρες έλαβαν αποζημιώσεις.

Οι Σύμμαχοι επικεντρώθηκαν στο να ξαναστήσουν τη Γερμανία στα πόδια της.

Δεν επιθυμούσαν να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις που είχαν επιβάλλει μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία, θεωρώντας ότι αυτή η απαίτηση ήταν από τις αιτίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εξέταση των περισσότερων διεκδικήσεων αναβλήθηκε έως ότου Ανατολική και Δυτική Γερμανία επανενώνονταν.

Όταν ήρθε αυτή η ώρα, ο παγκόσμιος χάρτης είχε αλλάξει σημαντικά.

Υπήρχε πια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία συνεισέφερε περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ένωσης απ’ όσο ελάμβανε, και, όπως λένε κάποιοι ειδικοί, «τα βιβλία είχαν κλείσει». (Η Γερμανία έχει πληρώσει τεράστιες επανορθώσεις στο Ισραήλ στο όνομα των Εβραίων γενικά, και η Γερμανική κυβέρνηση, Γερμανικές εταιρείες και ένας αριθμός ιδρυμάτων θέσπισαν ένα ταμείο εκατοντάδων εκατομμυρίων για την αποζημίωση εκείνων που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.)

Εδώ και χρόνια κάποιοι νιώθουν ότι η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει θύματα όπως ο κύριος Συγγελάκης. Και άλλοι, αναλογιζόμενοι το παρελθόν, πιστεύουν ότι η Γερμανία απαλλάχτηκε από τις υποχρεώσεις που είχε μετά τον πόλεμο και θα έπρεπε σήμερα να είναι πιο γενναιόδωρη προς την Ελλάδα στην ώρα της ανάγκης της.

Ορισμένες ατομικές υποθέσεις έχουν φτάσει στα ελληνικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανόμενης της υπόθεσης των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου που έγινε το 1944. Όπως καταγράφουν οι μάρτυρες της σφαγής, οι Γερμανοί προέλαυναν στο χωριό ξεκοιλιάζοντας έγκυες γυναίκες, σφάζοντας μωρά, καίγοντας σπίτια. Η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου ήταν για αποζημίωση 38 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε την άδεια να προχωρήσει το θέμα σε διεκδίκηση γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα σαν μέθοδο πληρωμής της οφειλής.

Η Χριστίνα Σταμούλη, της οποίας ο πατέρας ήταν δικηγόρος της υπόθεσης του Διστόμου, είπε ότι πολλοί Έλληνες μεγάλης ηλικίας μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να μιλούν γι αυτά που συνέβησαν στον πόλεμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συνέβη επειδή ηλικιωμένοι Γερμανοί ήρθαν στα ελληνικά χωριά με τα εγγόνια τους, ζητώντας συγχώρεση.

«Εντάξει, ζητείστε συγχώρεση, αλλά περιμένουμε και πράξεις» είπε η κυρία Σταμούλη.

Ειδικοί λένε ότι η Γερμανία είναι μάλλον απίθανο να ξανανοίξει το θέμα των αποζημιώσεων με την Ελλάδα, με το φόβο ότι και άλλες χώρες θα προωθήσουν αντίστοιχα θέματα [αποζημιώσεων]. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει πιθανότητες να αποζημιωθεί για το κατοχικό δάνειο.

«Το ασυνήθιστο με αυτό το δάνειο είναι ότι αποτελεί μια γραπτή συμφωνία» είπε η Κατερίνα Κράλοβα, η συγγραφέας του βιβλίου Στη σκιά της Κατοχής: οι Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις την περίοδο 1940-2010. «Σε άλλες χώρες οι Γερμανοί απλώς πήραν τα χρήματα».

Αξιωματούχοι του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκαν για την 80-σέλιδη αναφορά, απάντησαν ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να ανακατέψει τις πολεμικές διεκδικήσεις με την παρούσα οικονομική κατάσταση. Όμως οι διεκδικήσεις για τις αποζημιώσεις ισχύουν, όπως μας είπαν. «Το ζήτημα έχει έρθει στην επιφάνεια επανειλημμένα, σε σχέση με τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου, σε πολιτικό και το διπλωματικό επίπεδο, σε διμερές επίπεδο, με άμεσο και απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, ανάμεσα σε συντρόφους, φίλους και συμμάχους», δήλωσε ένας αξιωματούχος που κρατάει την ανωνυμία του όπως είναι η συνήθης πρακτική εδώ [στην Ελλάδα].

Σ’ αυτούς που επέζησαν της σφαγής στον Αμιρά, επιφυλάσσονταν μια εξοντωτική φτώχεια. Ο κύριος Συγγελάκης είπε πως η μητέρα του επαιτούσε για λίγα χόρτα ώστε να ταΐσει τα παιδιά της. Ο ίδιος ήταν ξυπόλητος μέχρι που έγινε έφηβος.

«Τότε μας κατέστρεψαν με τα όπλα» λέει ο κύριος Συγγελάκης, με έκδηλο θυμό, «τώρα μας καταστρέφουν οικονομικά».

* Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στην έντυπη εφημερίδα New York Times, στις 6 Οκτωβρίου 2013, στη σελίδα Α1 με τον τίτλο “As Germans Push Austerity, Greeks Press Back”.

Μετάφραση: Λη Σαράφη

Πηγή: nytimes.com (για τη μετάφραση: kinisienergoipolites.blogspot.gr)
http://left.gr/

Μπάσκετ: Υπουργική παρέμβαση για την έδρα του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ

Η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και της διοίκησης του ΟΑΚΑ, λύθηκε με παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα".
Η διοίκηση του σταδίου της Καλογρέζας,

Τα «λάθη» πληρώνονται

photo: Philippos Messinis@fosphotos.com
Τάκης Καραγιάννης

Αυτό εδώ είναι μέρος της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ακριβώς μια εβδομάδα πριν, κι αυτό μέρος της τελετής παράδοσής της, χθες. Το συνηθισμένο «δρομολόγιο». Πρώτα Πελοπόννησος, μετά Αθήνα κι από εκεί στην άλλη άκρη της ηπείρου, του κόσμου, όπου είναι τέλος πάντων η επόμενη διοργάνωση των Αγώνων. Κι αν όσο περνούν τα χρόνια ο κόσμος είναι όλο και πιο κορεσμένος από τα μαζικά θεάματα και στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, το ενδιαφέρον των πόλεων για τη φιλοξενία τους παραμένει ακόρεστο. Όχι χωρίς λόγο.

Αφενός υπάρχει η οικονομία, αφετέρου η πολιτική και μερικές φορές και η ...πολεοδομία, όπως στους πρόσφατους Αγώνες του Λονδίνου, όπου όλη η ανατολική πλευρά της πόλης άλλαξε όψη και κοινωνικό status. Στην ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2020, πριν λίγες ημέρες, το Τόκιο άφησε πίσω του τις αντίπαλες υποψηφιότητες από Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη και με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ολυμπιακούς Ομοσπονδίας η υποστήριξη και συμφωνία του κόσμου της πόλης ήταν 70% στην πρώτη περίπτωση (Ιαπωνία), 76% στη δεύτερη (Ισπανία) και 83% στην τρίτη (Τουρκία). Λογικά, θα θυμάστε πως και στα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα, όσοι στην Ελλάδα μιλούσαν κατά της διεξαγωγής των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα ήταν μειοψηφία. Η γκλαμουριά και η προοπτική του επικέντρου του κόσμου για ένα καλοκαίρι ήταν αρκούντως ικανές δυνάμεις για να ρίξουν πέπλο πάνω σε αυτές τις φωνές.

Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει ακριβό σπορ. Τόσο ακριβό που οι περισσότερες πόλεις «μπαίνουν μέσα» για πολλά χρόνια. Το 1948 το κόστος τους ήταν 30 εκατ. δολάρια σε σημερινή αξία. Σαράντα χρόνια μετά, το αντίστοιχο ποσό άγγιξε τα 40. Δισεκατομμύρια όμως. Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολλαπλά. Βλέπετε, η Κίνα κατάφερε να στείλει μηνύματα ηγεμονίας μέσα από τη διοργάνωση στο Πεκίνο, η Ελλάδα να δείξει πως ακόμη και την τελευταία στιγμή ήταν έτοιμη και η Ιαπωνία ελπίζει πως θα ξαναμπεί στο γήπεδο όπου παίζουν μπάλα οι «μεγάλοι».

Από όλες τις τελευταίες διοργανώσεις, στην Ελλάδα πρέπει να ζήσαμε τη μοναδική που έμεινε τόσο εσωστρεφής και με αρνητικό πρόσημο μετά το πέρας τους. Κρατήσαμε το μετρό και ορισμένες οδικές αρτηρίες και αφήσαμε όλα τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Και, απλώς, περιμένουμε την επόμενη φορά που μεταξύ συγγενών και φίλων θα γίνει μια τελετή στην Αρχαία Ολυμπία και στο Καλλιμάρμαρο. Ακόμη κι αυτό το έχουμε καταντήσει ένα κιτς θέαμα.

http://www.protagon.gr/

Τρόπαια και θύματα στον πόλεμο των smartphone

Σύμφωνα με την Euronews, για τη Samsung κανένας καταναλωτής δεν περισσεύει. Η σειρά Galaxy απευθύνεται σε όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά για τα προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας.

Ναι, μωρέ, τραγουδάγαμε και κάναν Βάγκνερ πάνω στο τσακίρ κέφι, αυτό είναι όλο

Γράφουν: Τσέκερης Άγγελος | Κυρίτσης Γιώργος

Καταδίκασε τη βία και τον ναζισμό ο Μιχαλολιάκος. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ απομένει πλέον στα άκρα.

Άσε που δεν είναι και το ίδιο. Άλλο να σφάζεις κάναν μαύρο για να διασκεδάσεις και άλλο να θέλεις να βγάλεις ολόκληρη χώρα από το ευρώ και το ΝΑΤΟ.

Είναι ενάντια σε βασικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στον πάτο έχουμε καταντήσει. Σε λίγο θα μας κάνει άνοιγμα και ο Μπαλτάκος για συνεργασία.

Επείγουσες αντιφασιστικές διατάξεις προωθεί η κυβέρνηση.

Έχουν πλακωθεί ο Άδωνις και ο Βορίδης και γράφουν σαν τρελοί. Μετά θα γράψουν και το αντιρατσιστικό.

Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που την παρακαλάγαμε την προηγούμενη βδομάδα να κάνει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και δεν ήθελε.

Μια παλαιά ιστορία: Ο καλός μάγος

Δημήτρης Καμπουράκης

Τις εποχές που τα λόγια διέθεταν ακόμα μία κάποια αξία, είχα ακούσει τη Μαριάνθη, γιαγιά εκ του πατρός μου, να διηγείται μια από κείνες τις αλλόκοτες ιστορίες που ανάσερνε ξάφνου και δίχως ορατή αφορμή από τα κατάβαθα της προαιώνιας μνήμης της. Οι ιστορίες αυτές, καταστάλαγμα της συλλογικής εμπειρίας των μικρών αγροτικών οικισμών του νότου, απόσταγμα σκοτεινών διαλόγων στα έγκατα περίκλειστων κοινωνιών, έχουν καταχωνιαστεί στα βαθύτερα στρώματα της συνείδησης μου ως ομιχλώδης παιδική ανάμνηση.

Κατά καιρούς όμως, κάποια απ’ αυτές τις μισοξεχασμένες διηγήσεις αποκολλάται αιφνιδίως από τους βυθούς μου και παίρνει την ανιούσα. Αναδύεται σαν βουτηχτής που κρατά την αναπνοή του και φθάνοντας στην επιφάνεια συνταράζει την κρούστα του προσωπικού μου ασυνείδητου, αναζητώντας πιεστικά διέξοδο. Τότε είναι που καταλαβαίνω ότι έφθασε ο καιρός να αποκαλυφθεί επιτέλους η κρυμμένη αλληγορία της ιστορίας, να κλείσει ο ημιτελής κύκλος της παλαιάς διήγησης, ν’ αποκτήσει νόημα η προγονική παραμυθία που έφθασε ως εμένα.

Μεταφέρω με δικά μου λόγια την ιστορία της Μαριάνθης, η οποία ειρήσθω εν’ παρόδω είχε γεννηθεί τη δεκαετία του 1880:

«Τα πολύ παλιά χρόνια, πολύ πριν τον καιρό της προγιαγιάς και του προπάππου μου, υπήρχαν καλοί και κακοί μάγοι. Οι κακοί μάγοι έβλαφταν τους ανθρώπους, οι καλοί δεν έκαναν τίποτα. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον απλό φτωχό κόσμο, όμως ποτέ δεν το αποφάσιζαν διότι το πρώτο πράγμα που μάθαινε ένας ενάρετος μάγος ήταν ότι δεν υπάρχει καλή μαγεία. Όπως εξηγούσαν, ο άνθρωπος που ανεξαρτήτως σκοπού καταφεύγει έστω μια φορά στη ζωή του σε απόκοσμες δυνάμεις, δε μπορεί πια να κάνει δίχως τη βοήθεια τους. Αυτό το εκ’ γεννετοίς ελάττωμα της μαγείας ενθυλάκωνε στο εσωτερικό της το σπέρμα του κακού, άρα η καταφυγή των απλών ανθρώπων σ’ αυτήν αποτελούσε αυτόχρημα λανθασμένη και απευκταία επιλογή.

Όμως η χρόνια απραξία των καλοκάγαθων μάγων, σε συνδυασμό με την υπερδραστηριότητα των κακών συναδέλφων τους, είχαν οδηγήσει τον κλάδο σε κοινωνική απαξία. Ο βασανισμένος κόσμος, ανήμπορος να αμυνθεί στα συνεχή χτυπήματα των σκοτεινών μαγικών δυνάμεων, άρχισε να μην πιστεύει στους καλούς μάγους. Η συνειδητή αποχή από την τέχνη τους εκλαμβανόταν απ’ τους απλούς ανθρώπους ως ανικανότητα και η πίστη τους στην ανθρώπινη αυτενέργεια ως αδυναμία. Κάποιος τέτοιος καλοσυνάτος μάγος λοιπόν, μη αντέχοντας πλέον τη χλεύη του κοινωνικού του περίγυρου, σε μια στιγμή αδυναμίας ενέδωσε στον πειρασμό της επίδειξης.

Βαδίζοντας νύχτα σε μια ερημική τοποθεσία, αποφάσισε εκνευρισμένος να δώσει ένα μάθημα στον συνοδοιπόρο του, όταν αυτός αμφισβήτησε όχι μόνο τις ικανότητες των καλών μάγων αλλά και αυτή καθ’ αυτή την ύπαρξη τους.  «Ονομάτισε μου το πιο αγαπημένο ζευγάρι του χωριού σου» του είπε. Ο συνταξιδιώτης, δίχως να αναλογιστεί τις πιθανές συνέπειες της μαρτυρίας του,  εκστόμισε τα ονόματα δυο νιόπαντρων παιδιών του οικισμού του, των οποίων ο έρωτας ήταν πανθομολογούμενος. Τότε ο μάγος βγήκε φουριόζος από το μονοπάτι, βρήκε μια πικροδάφνη σε μια λόχμη, άρπαξε ένα τρυφερό κλαδάκι της και σχημάτισε μ’ αυτό έναν κόμπο. «Κοίτα τώρα πως θα καταντήσουν» είπε εκνευρισμένος και συνέχισε τον δρόμο του.

Πράγματι, μόλις το ανύποπτο νεαρό ζευγάρι «δέθηκε» μέσα στον κόμπο,  κεραυνοβολήθηκε. Ο έρωτας του εξατμίστηκε διαμιάς, η αγάπη του ξεράθηκε σαν θερμόπληκτο δενδρύλλιο. Οι δυο νέοι άρχισαν να τρώγονται σαν τα σκυλιά. Από το σπίτι τους ακούγονταν πλέον μόνο φιλονικίες και ύβρεις, κλάματα και κατάρες. Ζήλεια και μίσος αντικατέστησαν την ζηλευτή αγάπη τους. Σύντομα έγιναν η ντροπή της γειτονιάς, το χειρότερο ζευγάρι του χωριού. Φίλοι και συγγενείς έτριβαν τα μάτια τους απ’ αυτή την αναπάντεχη αλλαγή των πάλαι ποτέ ερωτευμένων νέων. Μόνο ο συνοδοιπόρος του μάγου κατάλαβε τι είχε συμβεί  και έτρεξε αναστατωμένος να τον βρει. «Ζητώ συγνώμη για τα λόγια μου» είπε, «πιστεύω στη δύναμη σου, αλλά τώρα λύσε τα μάγια. Είναι κρίμα.»

Ακούγοντας τα μαντάτα, ο αγαθός μάγος συνειδητοποίησε αμέσως το τερατώδες σφάλμα του. Το επόμενο κιόλας πρωί ξεκίνησε για να λύσει τα μάγια, όμως η επιχείρηση αποδείχτηκε ανέφικτη. Το μέρος ήταν απόμακρο, το μονοπάτι αόρατο, η λόχμη χαμένη μέσα στις χαράδρες, η πικροδάφνη σκεπασμένη από άλλους θάμνους, η μέρα τόσο διαφορετική από τη νύχτα. Με μια φρικτή αγωνία να του σφίγγει την ψυχή, ο καλός μάγος άρχισε να ψάχνει ασθμαίνοντας μέσα στα δάση και τα ρουμάνια για να βρει το σημείο όπου είχε προβεί στην φρικτή του πράξη. Έψαχνε μήνες και μήνες χωρίς σταματημό, ενώ τα νέα που έφταναν από το «δεμένο» ζευγάρι όλο και χειροτέρευαν. Οι καυγάδες τους ήταν τόσο σφοδροί και το μίσος τους τόσο φονικό, που ο μετανιωμένος μάγος φοβόταν πριν βρει το δενδρύλλιο ο ένας θα είχε σκοτώσει τον άλλον.

Ανήμπορος να σηκώσει τέτοιο βάρος στην ψυχή του, κατέληξε εκεί όπου δεν καταφεύγει ποτέ ένας μάγος, είτε καλός είτε κακός. Στον Θεό. Προσευχήθηκε, ζητώντας από τον Πανάγαθο να του φανερώσει τον χαμένο θάμνο. Το αντάλλαγμα σε τέτοια συναλλαγή ήταν εκ’ των προτέρων γνωστό. Ο Θεός ικανοποιώντας την επιθυμία του, αφαιρούσε αυτομάτως από τον ικέτη τη μαγική του τέχνη καθώς οι θεϊκές στρατιές και τα πλήθη των μάγων είχαν αδυσώπητο ανταγωνισμό. Όμως η μετάνοια του άνδρα ήταν τόσο συντριπτική, που προκειμένου ν’ απαλλαγεί από το άγος της πράξης του αποδεχόταν την αποποίηση της ιδιότητας του. Το μεταφυσικό παζάρι ευοδώθηκε και η θεϊκή βούληση αποκάλυψε το κρυμμένο μονοπάτι που οδηγούσε στην πικροδάφνη. Με τρεμάμενο χέρι ο καλός μάγος βρήκε τον κόμπο πάνω στο κλαδί και προσπάθησε να τον λύσει, κάνοντας την τελευταία πράξη μαγείας της ζωής του πριν μεταβληθεί σε κοινό θνητό.

Πλην τα τρία χρόνια που είχαν περάσει, είχαν μετατρέψει το κομποδεμένο τρυφερό βλαστάρι της πικροδάφνης, σε χοντρό και σκληρό κλαδί. Ο άνδρας προσπάθησε να το λύσει, όμως ήταν αδύνατο. Ξαναπροσπάθησε, βάζοντας όλη τη δύναμη των χεριών του. Το χοντρό κλαδί έτριξε και μ’ έναν ανατριχιαστικό θόρυβο έσπασε στα δυο, λύνοντας επιτέλους τον κόμπο. Το «δεμένο» απ’ την κατάρα ζεύγος απελευθερώθηκε, όμως ο άνδρας αντί να ανακουφιστεί,  μελέτησε συνοφρυωμένος το σπασμένο κλαδί. Μετά γονάτισε κι άρχισε να κλαίει με λυγμούς, καθώς διαπίστωσε ότι από την πληγή της τσακισμένης πικροδάφνης είχαν τρέξει στο χώμα δυο σταγόνες υγρό. Κι αυτός έκλαιγε πικρά, γιατί ήξερε πως αυτές οι δυο σταγόνες, ήταν δυο παιδιά που εξ’ αιτίας του δεν είχαν γεννηθεί, καθώς το ανόητο πείσμα του και η εγκληματική επιπολαιότητα του είχαν διαλύσει αυτό τον γάμο. Κι όταν κάποιος αποτρέπει τη γέννηση ενός παιδιού, στην πραγματικότητα το σκοτώνει πριν καν αυτό υπάρξει.»

Αυτή ήταν η αλλόκοτη ιστορία της Μαριάνθης. Μην περιμένετε βέβαια να σας εξηγήσω τους προσωπικούς λόγους για τους οποίους αναδύθηκε τώρα από τα εσώτερα μου, ούτε να αποκαλύψω τη σύνδεση της με το δικό μου σήμερα. Θα ήταν αχαρακτήριστο εκ’ μέρους μου, καθότι οι προγονικοί μύθοι αποκτούν ουσιώδες νόημα μόνο λαμβάνοντας το καλούπι του δέκτη τους, σαν τα υγρά που παραμένουν χρήσιμα μόνο όσο διαθέτουν το σχήμα των δοχείων όπου καταλήγουν. Αλλιώς χύνονται και χάνονται. Έχω όμως μια παράλληλη υποψία. Δεν αποκλείεται η ξαφνική εσωτερική μου ανάγκη να βγάλω αυτή τη δήθεν απλοϊκή ιστορία από την ανυπαρξία και να τη μεταδώσω σε άλλα μάτια και μυαλά, να οφείλεται σε κάποιον κρυμμένο σχεδιασμό που συνδέει τις γενιές. Οι επάλληλες αλληγορίες, οι αλληλοσυμπληρούμενες παραβολές και οι αλληλοαναιρούμενοι συμβολισμοί της παλαιάς διήγησης, φωνάζουν από μακριά ότι δεν είναι προϊόντα της τύχης.

Λέω λοιπόν πως ίσως…

…σε μια κοινωνία που βρίθει από λογής-λογής ακατανόμαστους μάγους, σε μια διαδικτυακή κόλαση που στεγάζει εύκολους αμφισβητίες και εγκληματικούς επιδειξίες, σε μια εποχή κομποδεμένων μυαλών και φυλακισμένων ερώτων, σε μια περίοδο ανίερων παζαριών ανάμεσα σε κάλπικους Θεούς και θλιβερούς κομπογιαννίτες, σε μια χώρα γεμάτη κρυφούς φονιάδες παιδιών κάθε ηλικίας, σ’ έναν γαλαξία αξεδιάλυτης ώσμωσης του καλού και του κακού, σ’ ένα σύμπαν όπου οι σκέψεις δολοφονούνται πριν καν γεννηθούν, σαν τις σταγόνες της τραυματισμένης πικροδάφνης…

…μια τόσο στέρεα αρχαϊκή σπουδή πάνω στα κόστη των σκέψεων και των πράξεων, δε μπορεί να είναι ανώφελη.

http://www.protagon.gr/

Οι πλατείες και το αυγό του φιδιού

Tης Αφροδίτης Τζιαντζή

Μαζί με το «είμαστε όλοι αντιναζί» των μέχρι χθες ανυποψίαστων ΜΜΕ και πολιτικών, μια όχι και τόσο νέα φιλολογία επανήλθε: Το αυγό του φιδιού εξέθρεψαν οι πλατείες και το κίνημα των αγανακτισμένων του 2011. Οι μούτζες στη Βουλή ακόνισαν τις ξιφολόγχες των ταγμάτων εφόδου, τα γιαούρτια σε πολιτικούς είναι στην ίδια ευθεία με τα πογκρόμ σε μετανάστες και η αντιμνημονιακή ρητορική είναι το άλλο άκρο του ρατσιστικού μίσους.

Αυτή η φιλολογία εκφράζεται, με διαφορετικούς τρόπους, από όλο το συγκυβερνητικό τόξο: Από τον Άδωνι Γεωργιάδη («το κρίσιμο σημείο ανόδου της Χρυσής Αυγής ήταν η πλατεία των αγανακτισμένων»), ως το ΠΑΣΟΚ («το αυγό του φιδιού της Χρυσής Αυγής εκκολάφτηκε από το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων). Από τον Γιώργο Καμίνη («να βγούμε από το ψευδοδίλημμα Μνημόνιο – αντιμνημόνιο») ως το δεκάλογο της νεοφιλελεύθερης Κατερίνας Παναγοπούλου στην Athens Voice που καταλήγει πως «όταν λες βία είναι τα μνημόνια, να περιμένεις έκρηξη πραγματικής βίας». Δηλαδή, μη μιλάς, μη διαμαρτύρεσαι, εκτός και αν φοράς λευκά και κρατάς ρεσό, κυρίως όμως μην αντιστέκεσαι στη βία των ισχυρών, γιατί γίνεσαι «άλλο άκρο» και ό,τι πεις, κάνεις, σκεφθείς θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Μια πιο σοβαρή κριτική ασκεί ο Ριζοσπάστης στο άρθρο «όταν στις πλατείες ζεσταινόταν το αυγο του φιδιού» (29/9). Χρησιμοποιώντας κάποια σωστά επιχειρήματα, όπως ότι στο πάνω μέρος της πλατείας συναντούσε κανείς «ανθρώπους σκοτεινών μηχανισμών και θυλάκων, γνωστούς εθνικιστές, μέλη ειδικών ομάδων φιλάθλων», καταλήγει στο ότι για όλα αυτά φταίνε εξίσου «οι δυνάμεις του οπορτουνισμού» της κάτω πλατείας και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πράγματι παίζονταν παιχνίδια «να κερδηθούν συνειδήσεις». Αυτό δεν σημαίνει πως οι δυνάμεις με κομμουνιστική αναφορά έπρεπε είτε να απέχουν και να καταγγέλουν, είτε να συντάσσονται αλόγιστα με το «αυθόρμητο». Αριστερές δυνάμεις και ανένταχτοι αγωνιστές συμμετείχαν στα κινήματα των πλατειών, με όποια λάθη και παραλείψεις, έδωσαν τη μάχη «να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο», επανήλθαν το φθινόπωρο, συμμετείχαν στις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, προσπάθησαν να μεταφέρουν την πάλη σε χώρους εργασίας. Σ’ αυτό το πολύμορφο κίνημα, το νεοναζιστικό κόμμα όχι μόνο ήταν απόν, αλλά κατάγγελλε τις πλατείες ως «πανηγυράκι της δημοκρατίας». Εκ των υστέρων, κεφαλαιοποίησε τη θολή αντιμνημονιακή ρητορεία της «πάνω πλατείας», όπου οι γαλανόλευκες συνυπήρχαν με το σύνθημα «δεν υπάρχει Δεξιά, δεν υπάρχει Αριστερά, μόνο κόκκαλα Ελλήνων ιερά».

Αν σε κάτι έχει ευθύνες η Aριστερά που συμμετείχε στις πλατείες, είναι ότι είτε υποτίμησε τα πρωτο-φασιστικά στοιχεία που ήταν παρόντα στον Άγνωστο Στρατιώτη, είτε απομονώθηκε σε ένα αυτάρεσκο βερμπαλισμό στη μικρή Βουλή της κάτω πλατείας και κυρίως δεν κατάφερε να διαχύσει το αίτημα για «πραγματική δημοκρατία» στα μικρά Άουσβιτς του ιδιωτικού τομέα και στην απελπισμένη λαοθάλασσα των ανέργων. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έπρεπε να είναι εκεί. Το ότι αυτή η μάχη δεν κερδήθηκε τότε, δεν σημαίνει ότι δεν θα κερδηθεί αύριο, αν δε μετουσιωθούν τα λάθη σε εμπειρία. Στους δρόμους γεννιούνται οι συνειδήσεις και το αυθόρμητο ως στιγμή του συνειδητού, δεν είναι εχθρός του οργανωμένου κομμουνιστικού κινήματος.

Πηγή: Πριν

Τρόπαια και θύματα στον πόλεμο των smartphone

Ο ηθοποιός Μάνος Ιωάννου μίλησε στον Θανάση Αναγνωστόπουλο και την εκπομπή JOY για τον έρωτα στη ζωή του, τις γυναίκες, την καριέρα του, αλλά και το θάνατο του Τόμας Πρωτόπαπα, με τον οποίο ήταν φίλοι.

"Τώρα οι Φαήλοι κυβερνούν τη χώρα..."...

Aπόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη στο Έθνος της Κυριακής:

-Υπάρχουν στη ΝΔ κάποιοι που...φλέρταραν ή φλερτάρουν με την ακροδεξιά;

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της ακροδεξιάς σε όλες της τις εκφάνσεις είναι ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη. Αν κάποιοι φλερτάρουν στα σοβαρά με τέτοιες ιδέες, η πόρτα της εξόδου είναι ορθάνοιχτη.

Βρισκόμαστε απέναντι σε όλους όσοι αμφισβητούν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Βρισκόμαστε απέναντι στα «άκρα». Ειδικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, που δεν αποτελεί «άκρο», αλλά ένα εγκληματικό μόρφωμα έξω από το πολιτικό μας σύστημα.

Σχόλιο  : Πρόκειται σίγουρα για μια σημαντική δήλωση με υψηλό εσωκομματικό αναβρασμό σε μια Νέα Δημοκρατία που παίρνει γραμμή από το ακροδεξιό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά.

Παρ' όλα αυτά, η ανοχή που έχει απολαύσει ο Σαμαράς τα τελευταία χρόνια από τον παραδοσιακό κεντροδεξιό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστια και το κακό πια έχει ήδη γίνει. Τώρα οι Φαήλοι κυβερνούν τη χώρα...

parapolitiki.com

http://nonews-news.blogspot.gr/

Υπάρχει πρόβλημα...

Photo: Konstantinos Tsakalidis / Fosphotos.com
Γιάννης Παντελάκης

Δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν άνθρωπο, διερευνάται η συμμετοχή τους σε άλλες δολοφονίες, εμπλέκονται σε εκατοντάδες αιματηρές επιθέσεις, χαρακτηρίστηκαν με δικαστική σφραγίδα ως εγκληματική οργάνωση, ομνύουν στον ναζισμό και τον Χίτλερ, λειτουργούν ως παραστρατιωτική οργάνωση, εμπλέκονται σε δυσώδεις υποθέσεις της νύχτας, ο αρχηγός, ο υπαρχηγός, ένας βουλευτής και αρκετά στελέχη τους είναι ήδη προφυλακισμένα και πρέπει να έχουν παραβιάσει σχεδόν το σύνολο των άρθρων του ποινικού κώδικα.

Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρώνουν την προτίμηση τουλάχιστον του 6,4% του Ελληνικού λαού! Ή για να το δούμε και διαφορετικά, περίπου 400.000 άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα, δεν πτοούνται από την απόλυτη αποκάλυψη του χαρακτήρα της νεοναζιστικής οργάνωσης και τους προτιμούν σαν πολιτική επιλογή. Δεν ξέρω πόσα θαυμαστικά χωράνε σ' αυτή την διαπίστωση.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το ναζιστικό αυτό μόρφωμα συγκέντρωσε ποσοστό 6,92%. Αυτό σημαίνει πως 425.981 ψηφοφόροι τους τίμησαν! Πολλοί, προσπάθησαν τότε να δικαιολογήσουν αυτό το πρωτοφανές για τη χώρα ποσοστό σε μια τέτοια οργάνωση, λέγοντας πως "δεν γνώριζαν οι ψηφοφόροι για τον χαρακτήρα της". Η γνωστή και πολυειπωμένη φράση περι "παραπλανημένων πολιτών". Η οποία ωστόσο, αποδεικνύεται πως δεν έχει καμμία βάση. Παραπλανημένοι δεν υπάρχουν σ' αυτή την ιστορία. Πρόκειται για απόλυτα συνειδητοποιημένους ανθρώπους, οι οποίοι κάνουν μια συγκεκριμένη επιλογή, όσο αποτρόπαια και αν είναι.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, είχαν ήδη αποκαλυφθεί τα περισσότερα από τα σημεία και τέρατα αυτής της οργάνωσης. Και δεν μπορεί κανένας να πει ότι κάποιοι σ' αυτή την χώρα δεν τα πληροφορήθηκαν. Όλα τα κανάλια, όλα τα ραδιόφωνα, όλα τα έντυπα, ολόκληρο το διαδίκτυο καταγράφουν καθημερινά τις αποκαλύψεις που προκύπτουν για την ναζιστική οργάνωση. Σε όλα τα καφενεία, αυτό συζητάνε. Κι όμως, σε μια δημοσκόπηση (της V-PRC) τρεις μόλις ημέρες πριν, η "Χρυσή Αυγή" συγκέντρωσε ποσοστό 8,5% (που σημαίνει περισσότερο απο 500.000 ψηφοφόροι), ενώ σε μια δεύτερη μέτρηση που δημοσιοποιείται σημερα (της ALCO), συγκεντρώνουν στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 6,4 %!

Είναι αλήθεια, πως μια σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν με δημοσκοπήσεις των ίδιων εταιρειών και με τις ίδιες παραμέτρους, τα ποσοστά επιρροής της ναζιστικής οργάνωσης στην Ελληνική κοινωνία, έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ας μην ξεχνάμε τα διψήφια νούμερα που έφταναν αρκετά ψηλά και μας άφηναν με ανοιχτό το στόμα. Αλήθεια όμως ειναι και κάτι άλλο. Πως το μόρφωμα αυτό, παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για την δράση του, εξακολουθεί να συγκεντρώνει ένα ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό αποδοχής. Ας μην στρουθοκαμηλίσουμε πάλι, ας μην κοιτάμε την μισή αλήθεια και ας μην βάλουμε πάλι το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Υπάρχει πρόβλημα. Και είναι σοβαρό...

http://www.protagon.gr/

Εθνική ομοψυχία; Όχι ευχαριστώ

Του Βασίλη Μουλόπουλου

Αυτό το "οι εκλογές που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφικές για τη χώρα" πολύ με διασκεδάζει. Και γι' αυτούς που το λένε και για το περιεχόμενο που δίνουν στην έννοια της "καταστροφής" και της "χώρας".

Μπορεί να είμαι καχύποπτος, αλλά, όταν η Δεξιά και οι μεσοσιαλιστικές συνιστώσες της κόπτονται για τη σωτηρία της πατρίδας, με ζώνουν τα φίδια. Και όταν οι οργανικοί διανοούμενοι του νεοφιλελευθερισμού, ιδίως αυτοί με αριστερό παρελθόν στις αποσκευές τους, μου εξηγούν ότι πρέπει αυτή η κυβέρνηση να πετύχει για το καλό των φτωχών και αδύναμων, με πιάνει φαγούρα εκεί που δεν πιάνει η μελάνη. Και με πείθουν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει πριν πετύχει το έργο της.

Γιατί το έργο της είναι η καμένη γη σε εργασία, κοινωνικό κράτος, Υγεία, Παιδεία, δημόσια αγαθά, δημόσιο πλούτο, περιβάλλον. Γιατί έργο της είναι να τα δώσει όλα στις αγορές.

Όχι γιατί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είναι κακοί άνθρωποι, αλλά γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους, αυτό είναι το πολιτικό τους πιστεύω. Άλλωστε ποτέ δεν το έκρυβαν πως είναι νεοφιλελεύθεροι, οπαδοί της αγοράς. Το έχουν πει, το έχουν γράψει στα προγράμματά τους, το υποστηρίζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν.

Το ίδιο ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες και με τη μετασοσιαλιστική συνιστώσα της κυβέρνησης. Μόνο που αυτοί φορούσαν σοσιαλιστικό φερετζέ.

Γι' αυτό θα συνιστούσα στους image makes της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν να πλασάρουν (όπως κάνουν τελευταία) τον κ. Σαμαρά στον ρόλο του προέδρου Μάο και τον κ. Βενιζέλο στον ρόλο της Ρόζας Λούξεμπουργκ (ας με συγχωρέσουν ο Μεγάλος Τιμονιέρης και η Κόκκινη Ρόζα) γιατί γελοιοποιούνται.

Αυτοί είναι, αυτά πιστεύουν, αυτά πράττουν οι κυβερνώντες μας και γι' αυτό εγώ θέλω (και θα κάνω ό,τι μπορώ) να αποτύχουν. Και, για να προλάβω τους χαρακτηρισμούς από τους αριστεροδεξιούς οργανικούς διανοουμένους του Μνημονίου, δηλώνω λαϊκιστής, πρωτόγονος ιδεολογικά, αγροίκος πολιτικά.

Γιατί πιστεύω ότι οι διαχωριστικές γραμμές Αριστερά - Δεξιά δεν είναι αυτές που χωρίζουν όσους συχνάζουν σε gourmet εστιατόρια από εκείνους που συχνάζουν σε ρακάδικα ούτε ότι η μόνη δυνατή επανάσταση που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο είναι αυτή της πληροφορικής.

Άσε που εμείς οι αναχρονιστές αριστεροί υποφέρουμε από μια βαριά ψυχασθένεια που την κολλήσαμε στα νιάτα μας: το σύνδρομο του "ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος". Ασθένεια την οποία δεν κατάφερε να γιατρέψει η εντατική θεραπεία με ισχυρές δόσεις αριστερού και δεξιού εκσυγχρονισμού που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Δυστυχώς για τους πολιτικούς, πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους των δελτίων των οκτώ, το συναινετικό κλίμα που προσπαθούν να πουλήσουν για να σωθεί η χώρα από την οικονομική, θεσμική και πολιτική καταστροφή δεν πουλάει.

Ο λαός της Αριστεράς παραμένει αθεράπευτα αιρετικός και επιμένει στις παλιές διαχωριστικές γραμμές. Δυστυχώς, κύριοι, πιστεύουμε ότι η δική σας πατρίδα που θέλετε να σώσετε δεν είναι η πατρίδα των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων.

Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε "εθνική ομοψυχία", δεν πάμε θα "όλοι μαζί", γιατί αλλού θέλετε να πάτε εσείς και αλλού εμείς.

Πηγή: avgi.gr

ΕΣΑΚΕ: Προς Κυριακή βαδίζει το τζάμπολ Απόλλων-Ηλυσιακού

Μπορεί στο επίσημο πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ το παιχνίδι Απόλλωνα-Ηλυσιακού στην πρεμιέρα της Α1 εθνικής μπάσκετ να είναι προγραμματισμένο για το ερχόμενο Σάββατο στις 6μ.μ., κάτι τέτοιο όμως δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα γίνει.
Κι αυτό αφού την Πέμπτη το βράδυ

Μόλις 26 ετών η νέα δήμαρχος των Αγράφων

Μια μικρή ανακατάταξη στη λίστα των δημάρχων της χώρας ήταν ικανή να φέρει ευρωπαϊκή... πρωτιά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η μόλις 26 ετών Βασιλική Φεγγούλη είναι πλέον η νέα δήμαρχος στην περιοχή των Αγράφων και η νεότερη σε όλη τη χώρα όπως και στην Ευρώπη, μετά την αργία στην οποία τέθηκε ο μέχρι πρόσφατα δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης και την αντικατάστασή του από την νεαρή Βασιλική.

Η Ουρανία, η Χιονάτη και οι επτά μικροι χρυσαυγίτες...

Φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» δείχνει την Ουρανία Μιχαλολιάκου ντυμένη... Χιονάτη! 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φωτογραφία έφτασε στην εφημερίδα από άγνωστο αποστολέα και οι πληροφορίες που...μας παρείχε ελέγχθηκαν για την εγκυρότητά τους. Επίσης έγινε τεχνικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι η φωτογραφία δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Η κόρη του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου, που δεν έχει κανέναν απολύτως θεσμικό ρόλο, καλεί τους οπαδούς να σταθούν «βράχοι στη Χρυσή Αυγή» και μιλάει εκ μέρους των βουλευτών του κόμματος του... μπαμπά, απειλώντας ότι «θα παραιτηθούμε όποτε γουστάρουμε». Στον ελεύθερο χρόνο της αναρτά κείμενα τόνωσης του ηθικού των θαυμαστών του αρχηγού και δηλώνει γνώστης του βαρέως επωνύμου που φέρει!

Άγρια, μαχητική, με κατασταλαγμένες τις ναζιστικές της θέσεις και με μια σχετική υστερία, μπαίνει μπροστά, καλώντας τα μέλη της Χρυσής Αυγής όχι μόνο να μη λυγίσουν... στα δύσκολα, αλλά να θυσιαστούν και να πεθάνουν αν χρειαστεί για την οργάνωση.

πηγή ΕΘΝΟΣ

crimenet.gr

Οι Ταλιμπάν είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον πρίγκιπα Χάρη!

Στόχος φανατικών ισλαμιστών ήταν ο πρίγκιπας Χάρι κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψε ο υπαρχηγός της οργάνωσης Κάρι Νασρούλα.

Σε μια κρυφή συνέντευξη που έδωσε από το Αφγανιστάν στη βρετανική εφημερίδα «The Daily Mirror», ο Νασρούλα είπε ότι για τους μουτζαχεντίν ο πρίγκιπας Χάρι ήταν απλά άλλος ένας στρατιώτης που πολεμούσε για χάρη της Αμερικής.

Εδώ κοριός, εκεί κοριός

Το καταπληκτικό στην ιστορία των «κοριών» και των κοριών είναι ότι έρχονται ξαφνικά στη ζωή μας και είναι πάντα απρόσκλητοι. Επίσης, και οι δύο δεν πηγαίνουν μόνο στο... κρεβάτι, αλλά παντού

Με τον ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Επειδή η φύση προηγείται της τεχνολογίας, πριν από το comeback των «κοριών» εμφανίστηκαν μαζικά κρούσματα κοριών σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς η εξάπλωση του είδους -είτε έτσι είτε αλλιώς- δεν γνωρίζει σύνορα...

Το καταπληκτικό στην ιστορία των «κοριών» και των κοριών είναι ότι έρχονται ξαφνικά στη ζωή μας και είναι πάντα απρόσκλητοι. Επίσης, και οι δύο δεν πηγαίνουν μόνο στο... κρεβάτι (cimex leatularius), αλλά παντού. Αν μιλάς χωρίς επεξηγήσεις ή άλλες διευκρινίσεις για τον έναν (τον φυσικό) είναι σαν να μιλάς για τον άλλο (τον «μηχανικό») και τούμπαλιν.

Ποικίλες οι περιγραφές. Ιδού: «Οι κοριοί είναι ειδικοί στην απόκρυψη. Αναζητούν κρησφύγετα σε ένα μεγάλο εύρος καταφυγίων: σε ανασηκωμένες ταπετσαρίες, κάτω από τα δάπεδα, στα στρώματα, σε κουμπιά, σε κλινοσκεπάσματα, σε κεφαλάρια, σε γραφεία, κομοδίνα, κάδρα, καναπέδες και αλλού». Οι κοριοί «έχουν τη δυνατότητα-ικανότητα να "πέφτουν" σε διάπαυση: μια κατάσταση λήθαργου διάρκειας έως ενός έτους ή και περισσότερο, εάν η πηγή τροφής τους έχει αφαιρεθεί. Εάν ένα δωμάτιο, στο οποίο εντοπίστηκαν κοριοί, μείνει για ένα διάστημα κενό, τότε οι κοριοί θα πέσουν σε λήθαργο ή θα μεταναστεύσουν σε άλλο δωμάτιο, λόγω έλλειψης τροφής».

Μετανάστευση

Κοριών συνέχεια: «Είναι κατανοητό και αναμενόμενο ότι στα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν καθημερινά συνάνθρωποί μας υπάρχουν κοριοί σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Η χρήση των μέσων αυτών μας φέρνει σε επαφή με έμμεσο τρόπο με τους κοριούς και οι πιθανότητες μετακινήσεώς τους μαζί μας είναι πολλές». Παραμένει «άγνωστο, γιατί οι κοριοί εμφανίζονται σε τόσα αμερικανικά σπίτια, ανεξαρτήτως του πόσο καθαρά είναι. Η εξάπλωσή τους, πάντως, την τελευταία δεκαετία έχει επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100%-500%. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα πολυκατοικιών και διαμερισμάτων».

Οι κοριοί «μπορούν να πλήξουν τον καθένα. Είναι εύκολο να τους αντιμετωπίσετε, αν τους εντοπίσετε εγκαίρως. Γι' αυτό, μάθετε να αναγνωρίζετε τα ίχνη τους. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί μια από κοινού προσπάθεια των ενοίκων και της διαχείρισης του κτηρίου. Μερικοί μεταφέρουν άθελά τους κοριούς (και) στα θέατρα και τα μαγαζιά. Είναι βέβαιο ότι όσοι λειτουργούμε μέσα σε χώρους, θα τους βρίσκουμε μπροστά μας. Μείωσε τις κρυψώνες τους σφραγίζοντας τις ρωγμές και τις χαραμάδες σε τοίχους και τοιχώματα. Η έλλειψη καθαριότητας από μόνη της δεν τραβάει τους κοριούς».

Τα διεθνή ταξίδια θεωρούνται «μία από τις κύριες αιτίες της νέας έξαρσης των κοριών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων». «Αναζητούνται αποτελεσματικοί τρόποι εξόντωσης των κοριών που αναδεικνύονται μέχρι στιγμής πολύ ισχυροί και έγιναν διάσημοι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Για να προστατευτείτε από τους απρόσκλητους (κοριούς), προσοχή, διότι η εξάπλωσή τους δεν περιορίζεται, όταν ημιμαθείς (όπως λένε οι ειδικοί) τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Συνεχίζουν δηλαδή να χρησιμοποιούν για την καταπολέμησή τους μεθόδους χωρίς διάγνωση ή προεργασία.

Μάστιγα

Χρειάζεται συνεπώς «μια ολοκληρωμένη υποστήριξη διαχείρισης των παρασίτων και μια προσφορά στην ανθρώπινη ευαισθησία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Ακόμη μία προσφορά: Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν είναι η μείωση του πληθυσμού των εισβολέων και ο περιορισμός του προβλήματος, αλλά η καθολική και διαχρονική απουσία τους. Οι κοριοί «αποτελούν παγκόσμια μάστιγα». Ακόμη «και στους πολύ παγωμένους χειμώνες, συνεχίζουν να διαβιούν σε όλα τα μέρη. Κοριοί μπορεί να εντοπιστούν σε κάθε χώρα και περιοχή». Και σε κάθε απίθανο σημείο: «Πτυχώσεις και ζάρες υφασμάτων, στριφώματα, πιέτες κ.λπ.».

Μοιάζουν με κινούμενο κόκκο φακής «και τους βρίσκουμε τόσο σε ένα πανάκριβο πολυτελές ξενοδοχείο όσο και σε ένα στρατόπεδο». Αρκετά συχνά το θύμα δεν συνειδητοποιεί ότι τον τσιμπά κοριός (λόγω έκκρισης κάποιων ουσιών στην πληγή)». Μόνο «επαγγελματίες επιστήμονες πρέπει να έχουν το λόγο, ώστε να μπορούν να αναζητούν τα σημάδια, προκειμένου να εντοπίσουν ουσίες κοριών και να διασφαλίσουν (συνάμα) ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα, από τη στιγμή που θα εντοπιστεί».

Ανθεκτικότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι «οι κοριοί χρησιμοποιούν μια ευρεία γκάμα μεθόδων για να καταστήσουν άχρηστα τα "όπλα" που θα τους απειλήσουν». Δεκατέσσερα γονίδια τους καθιστούν πιο ανθεκτικούς: π.χ. σκλήρωση του δέρματός τους σταματά τη διείσδυση των χημικών ουσιών, μεταλλάξεις που εμποδίζουν τις τοξίνες να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό τους σύστημα και δυνατότητα μεταβολισμού των χημικών, γενικώς. Ακόμη και «ασήμαντος» να είσαι στον κόσμο των μεγάλων θα σε βρουν: Ειδικοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ μέσω μικροσκοπικού συστήματος (μεγέθους ενός χιλιοστού που τοποθετείται στο σώμα των μυρμηγκιών) θα παρακολουθήσουν πενήντα εκατομμύρια μέσα στις φωλιές τους στο εθνικό πάρκο Ντερμπισάιρ.

«Στις ΗΠΑ ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες που μιλάνε για χρήση ιπτάμενων περίεργων μικροσκοπικών εντόμων, που μοιάζουν να στέκονται στον αέρα και να παρακολουθούν! Επισήμως, οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν παραδεχθεί τη χρήση τέτοιων κατασκοπευτικών μηχανών». Πολλές «ιδιωτικές εταιρείες συνεργάζονται με κυβερνητικές υπηρεσίες» και έχουν αναφέρει ότι «προσπαθούν να αναπτύξουν τέτοιας μορφής τεχνολογία».

Οι κοριοί μπορούν να κρύβονται και στο σώμα μας. Στην Ινδία πάντως λένε ότι έχουν βρει το μυστικό με το λιάσιμο. Η αύξηση της θερμοκρασίας στους 30-35 βαθμούς Κελσίου είναι ο «εχθρός» τους. Στρώματα, ρούχα κ.λπ., εάν εκτεθούν στον ήλιο απαλλάσσονται από τους κοριούς. Αλλοι μιλούν για 55 βαθμούς Κελσίου. Κοντολογίς, η ζέστη τούς πεθαίνει. Προσοχή, όμως, γιατί μπορούν να κάνουν τον ψευτοκοριό και να συνεχίσουν να πίνουν αίμα...

Ερχεται κρύο, καιρός για δύο


http://www.enet.gr/

Οι «ξένοι» ξανάρχονται

Επιστρέφουν σταδιακά οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάνοντας  έντονη την παρουσία τους στις συναλλαγές του τελευταίου διημέρου. Το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για το Χ.Α. και η μεταφορά του στις αναδυόμενες αγορές, οδηγεί κεφάλαια μεγάλων fund, με μεσο-μακροπρόθεσμο προσανατολισμό, σε μαζικές αγορές τραπεζικών μετοχών, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.α.  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε σε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών, παρά τη διόρθωση των διεθνών αγορών, ποντάροντας, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Πανιώνιος: Στη διάθεση της διοίκησης η παραίτηση του Παντελή

Δεν κρύφθηκε μετά την εντός έδρας ήττα με τον Άρη (1-2) ο Νίκος Παντελής, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την εμφάνιση και το αποτέλεσμα.
Ο Πανιώνιος αν και προηγήθηκε, δέχτηκε άμεσα την ισοφάριση, ενώ με παίκτη παραπάνω για μισή ώρα δεν μπόρεσε

Παναγιωτόπουλος: Προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις ο αγώνας για επιστροφή των Μαρμάρων

Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δικαιώθηκε η Μιλένα Αποστολάκη για το δημοσίευμα περί «συνταξιοδότησής» της από την Ολυμπιακή

Πέρασαν τρία χρόνια, αλλά η Μιλένα Αποστολάκη δικαιώθηκε στο δικαστήριο. Πρόκειται για την υπόθεση δημοσιεύματος που ήθελε την πρώην βουλευτή Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, να έχει συνταξιοδοτηθεί από την Ολυμπιακή.

Ο μαύρος φάκελος ...

Εκτός από τις φωτογραφίες στο σπίτι του Παππά, βρέθηκε κι ένας μαύρος φάκελος μέσα στον οποίο υπήρχε ένα αποκαλυπτικό έγγραφο, για τη δομή της Χρυσής Αυγής, αλλά και μια "σκιώδη κυβέρνηση" όπως... την έβλεπαν οι "Θεωρητικοί" της οργάνωσης.

Το έγγραφο που έδωσε η αστυνομία στην Καραμητρου (η αποκάλυψη, που λέγαμε), περιείχε έγγραφες σημειώσεις όπου τα υπουργεία χαρακτηρίζονταν ... εφορίες.
Το υπουργείο μάλιστα Δημόσιας Τάξης  είχε τον τίτλο "εφορία επιβολής".
Στις σημειώσεις αυτές υπήρχε και η περιγραφή της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής.
Στην κορυφή ο αρχηγός (Γενική Γραμματεία) . Και από κάτω οι Διοικητές, οι Πυρινάρχες, οι Φαλαγγίτες, τα δόκιμα μέλη .

Τα λεγε η Καραμητρου και τα επαναλάμβανε συνεχώς ο Στραβελακης, για να τα εμπεδώσουμε ...

http://nonews-news.blogspot.gr
Αίγυπτος: Στρατοδικείο καταδίκασε δημοσιογράφο για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Ενα αιγυπτιακό στρατοδικείο καταδίκασε σήμερα έναν δημοσιογράφο σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή κρίνοντάς τον ένοχο για την δημοσίευση αναληθών πληροφοριών για τις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων εναντίον ανταρτών στη Χερσόνησο του Σινά, ανακοίνωσαν ακτιβιστές οι οποίοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποια επαγγέλματα φλερτάρουν με την κατάθλιψη;

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως η μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία έρχεται όταν κανείς καταφέρει να ακολουθήσει ένα επάγγελμα, το οποίο...

Run Greece στην Πατρα - Φωτο & Βιντεο

Σε εξέλιξη βρισκόταν από τις 10.00 το πρωί της Κυριακής, ο λαϊκός αγώνας δρόμου Run Greece στο κέντρο της Πάτρας, στον οποίο έχει γίνει ρεκόρ συμμετοχών με σχεδόν 3.000 δρομείς! Παρά τον βροχερό καιρό, οι Πατρινοί κατέβηκαν στο κέντρο με τις φόρμες και αθλητικά παπούτσια και έτρεξαν για καλό σκοπό. Μάλιστα οι περισσότεροι βρήκαν τον καιρό, τον καλύτερο δυνατό για αγώνα δρόμου καθώς τα σύννεφα δημιουργούσαν ιδανικές συνθήκες.

Απόλλων: Διάστρεμμα ο Τέιλορ, από Πέμπτη στις προπονήσεις

Ο Αμερικάνος φόργουορντ Τέιλορ που στην πρώτη του εμφάνιση με τα «μελανόλευκα» του Απόλλωνα στο ματς κυπέλλου με τον Ηλυσιακό δεν μπορεί να κριθεί με απόλυτη ακρίβεια, πήρε επιθετικές προσπάθειες ακόμη και στο τρίποντο, αμυντικά όμως αν και μαχητικός έδειξε αδυναμίες

Η παχυσαρκία μειώνει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Μειωμένες επιδόσεις στο σχολείο παρουσιάζουν τα παιδιά με παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία.

Λίστα αναμονής, που σκοτώνει

Σε λίστα αναμονής «σκοντάφτουν» τα περισσότερα ραντεβού των ασθενών της Δυτικής Ελλάδας. Τυχεροί όσοι προλάβουν να εξεταστούν έως τα τέλη του έτους. Οι άτυχοι όμως θα επισκεφθούν τον γιατρό τους στις αρχές της άνοιξης του 2014! Φυσικά, για όποιον επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες να κλείσει ραντεβού, δεν αποκλείεται η αναμονή στη λίστα να έχει φτάσει για το Πάσχα!

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 παρουσιάζει αύριο ο Χρ. Σταϊκούρας

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 θα παρουσιάσει αύριο στις 12.00 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να καταθέτει αύριο το μεσημέρι στη Βουλή και θα προβλέπει θετικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της τάξης του 0,6% για το 2014 και ύφεση της τάξης του 4% για το 2013.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Υποτιμήσαμε συγκεκριμένους παράγοντες, αλλά…»

Αθήνα
Στην παραδοχή ότι το ΔΝΤ υποτίμησε «συγκεκριμένους παράγοντες» στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως η επίδραση του πολλαπλασιαστή, προχωρά η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle, προσθέτει όμως ότι ακόμη και με τον αναθεωρημένο πολλαπλασιαστή, «θα σχεδιάζαμε το πρόγραμμα για την οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Μόρας: «Δεν με εμπιστεύεται πλέον ο Σάντος»

Δεν βρίσκεται στα πλάνα του Φερνάντο Σάντος ο Βαγγέλης Μόρας, με τον έμπειρο αμυντικό να τονίζει πως ο Πορτογάλος δεν τον εμπιστεύεται.
Ο 32χρονος στόπερ κάνει καλές εμφανίσεις με την Ελλάς Βερόνα στην Serie A και μιλώντας στον NovaΣπορ FM 94,6 εξέφρασε την πικρία του για την απουσία του

Παγκόσμια διακυβέρνηση: αναγκαιότητα και ουτοπία

Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗ- ΓΟΥΙΤΛΟΚ καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης - Πολιτικής Επικοινωνίας, ΑΠΘ

Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί αναντίστρεπτο καθεστώς. Ιδιαίτερα στους «άυλους» τομείς της οικονομίας, οι επιδράσεις των ισχυρών παγκόσμιων παικτών είναι διαβρωτικές. Ατομα και κοινωνίες βιώνουν τις επιπτώσεις χωρίς να προλαβαίνουν να αντιδράσουν έγκαιρα.
Πολλαπλές ενέργειες των χρηματοπιστωτικών αγορών αποβαίνουν υλικά επιζήμιες και ζωτικά επικίνδυνες για μεγάλους πληθυσμούς αδαών, ενώ οι επιπτώσεις προκύπτουν είτε ως άμεσες είτε ως παράπλευρες απώλειες από τις «αστραπιαίες» κινήσεις επιχειρηματικών κολοσσών ή «των αγορών» γενικότερα.

Απότοκα τέτοιων δράσεων είναι η υπερχρέωση και ο αποκλεισμός της Ελλάδας και της Κύπρου από δανειοδότηση, ή οι αιφνίδιες μεταφορές κεφαλαίων και πόρων σε άλλα μέρη του πλανήτη. Οι πρόσφατες εμπειρίες της Ευρωζώνης και, εσχάτως, των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) είναι αποκαλυπτικές. Είτε στρατηγικά στοχευμένες είτε παράπλευρες, τέτοιες επιπτώσεις έχουν ιδιάζοντα «πολεμικό» χαρακτήρα. Επιφέρουν βλάβες, συχνά ισοδύναμες με τις επιπτώσεις πολέμου.

Η πύκνωση παρόμοιων εξελίξεων σημαίνει συναγερμό για πολιτική εγρήγορση και ανακατατάξεις, αφού για την αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον είναι απαραίτητη η συγκρότηση καταλληλότερων (από τον ΟΗΕ) δομών/διαδικασιών πραγματικά ευέλικτης «Παγκόσμιας Διακυβέρνησης». Ειδεμή, δεδομένου ότι πολλαπλές εξελίξεις υπερβαίνουν εθνικά γεωπολιτικά όρια και αντίστοιχες δικαιοδοσίες, η διαχείριση καταστάσεων ή η επίλυση προβλημάτων παγκόσμιου βεληνεκούς θα παραμένουν απροσπέλαστες, πολλαπλασιάζοντας τα αδιέξοδα.

Τι θα έκανε, λοιπόν, μια «παγκόσμια διακυβέρνηση»; θα ρωτήσουν δύσπιστα κάποιοι εθνοκεντρικά προσανατολισμένοι πολίτες. Θα μπορούσε να επιβάλει, όντως, το «φόρο Tobin» στις συναλλαγματικές συναλλαγές. Κάτι που όφειλε να είχε γίνει, ήδη από το 1983, όταν επιταχύνθηκαν η στοχευμένη απορρύθμιση και παγκοσμιοποίηση «των αγορών» από τους R. Reagan και Μ. Thatcher. Ο νομπελίστας οικονομίας του 1981, Αμερικανός καθηγητής James Tobin, είχε προτείνει, διορατικά, ποσοστό 0,5% φόρου επί των συναλλαγματικών τραπεζικών συναλλαγών, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της σπέκουλας και τη βιωσιμότητα των αγορών. Προτάθηκε ακόμη τα αντλούμενα έσοδα να διατίθενται στις υπερχρεωμένες χώρες του τρίτου κόσμου. Πιθανολογείται βάσιμα, επομένως, πως εάν η διεθνής κοινότητα είχε υιοθετήσει τότε το μέτρο, θα περιορίζονταν οι επόμενες χρηματιστηριακές κρίσεις, όπως η «κατάρρευση» του 2008 και οι αλυσιδωτές έκτοτε κρίσεις εθνικών οικονομιών.

Οι κρίσεις θα είχαν προληφθεί, πρώτον και κυριότερο διότι η εισαγωγή του φόρου Tobin, αυτοδικαίως, θα διασφάλιζε ανεπανάληπτη όσο και απαραίτητη παγκόσμια διαφάνεια στις διακρατικές τραπεζικές συναλλαγές. Ipso facto, θα παγιωνόταν η κρίσιμη λειτουργία ελέγχου των διεθνών και εξωχώριων συναλλαγών.

Σήμερα όλοι κατανοούν, πλέον, ότι μείζον πρόβλημα στην παγκοσμιοποιημένη χρηματοπιστωτική αγορά είναι η μαύρη, πυκνή αδιαφάνεια και η ανεξέλεγκτη δράση των κολοσσών της, με βλάβη του δημόσιου συμφέροντος. Με βλάβη επίσης της πολιτικής, καθώς η δύναμή τους μεταφράζεται συχνά σε εκβιασμούς κυβερνήσεων. Δεύτερον, με αμελητέα επιβάρυνση των συναλλασσομένων, θα συλλέγονταν πολύτιμα έσοδα, επιτρέποντας αναδιανεμητική ή επενδυτική δημόσια πολιτική.

Η αναγκαιότητα/αξία της «παγκόσμιας εκτελεστικής εξουσίας» είναι πρόδηλη σε σωρεία άλλων πεδίων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Μόνον ισχυρά αρμόδια όργανα «παγκόσμιας διακυβέρνησης» μπορούν να προλάβουν περιβαλλοντικές διακινδυνεύσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές, και να προασπίσουν τα «παγκόσμια δημόσια αγαθά» (global public goods). Κρίσιμα ζητήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιομηχανική/πυρηνική ρύπανση, η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν, παρά μόνο σε υπερεθνικό επίπεδο παραγωγής πολιτικής με διαφάνεια, πολυμερή συναίνεση/συμφωνία και πυγμή.

Θλιβερά επίκαιρος είναι ο ρόλος της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε «ειρηνευτικές διαδικασίες», που προϋποθέτουν σύννομη, όμως, αποσόβηση ενδοκρατικών ή διεθνών διενέξεων, όπως οι διαμάχες στο Ιράκ και, τώρα, στη Συρία.

Αλλος τομέας που χρήζει υπόλογης παγκόσμιας διακυβέρνησης με αυστηρή στοχοπροσήλωση και αποτελεσματικότητα είναι η θεραπεία των αριθμητικά αυξανόμενων δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Παρόμοιες κρίσεις, απότοκες του καπιταλισμού casino, πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και ανθρωπιστικά. «Υπεύθυνη διακυβέρνηση» συνεπάγεται λογοδοσία και τιμωρία στο ενδεχόμενο λήψης επιβλαβών μέτρων. Σημαίνει κυρώσεις για λανθασμένες επιλογές που ζημιώνουν εμπλεκόμενους τρίτους, αναίτια. Σε τέτοιο πλαίσιο αρχών, είναι αδιανόητο το καθεστώς «εξουσίας χωρίς ευθύνη».

Στο διεθνή στίβο όμως ασκείται, κυρίως, εξουσία χωρίς ευθύνη. Δημόσιοι φορείς, όπως το ΔΝΤ ή η ΕΚΤ, ενώ δρουν ως οιονεί μηχανισμοί υπερεθνικής διακυβέρνησης, εν τούτοις δεν είναι όντως υπόλογοι. Ούτε τιμωρούνται για ομολογημένα τραγικά λάθη τους. Εν κατακλείδι, παρά την αναγκαιότητα «παγκόσμιας διακυβέρνησης», η δυνατότητά της φαντάζει ουτοπική. Θα ήταν ασύγγνωστη αφέλεια να πιστέψουμε ότι είναι υλοποιήσιμη στο προβλεπτό μέλλον. Ετσι, στο διεθνή στίβο, η δημόσια πολιτική θα παραμένει ως «τέχνη του ανέφικτου», προς όφελος ιδιοτελών δυνάμεων που παράγουν και λυμαίνονται τις κρίσεις.

http://www.enet.gr

Ιράκ: Επίθεση αυτοκτονίας σε δημοτικό σχολείο

Δεκατέσσερις μαθητές και ένας δάσκαλος έχασαν τη ζωή τους όταν άντρας οδήγησε σήμερα το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του στον προαύλιο χώρο δημοτικού σχολείου στην πόλη Τελ Αφάρ, όπως βεβαίωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

ΥΠΑΝ: Εξοικονόμηση 900 χιλ. ευρώ ετησίως από τη συστέγαση υπηρεσιών

Ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας από τα γραφεία της οδού Μεσογείων 119, στο κτήριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος. Οι υπηρεσίες της γ.γ. Βιομηχανίας θα συστεγάζονται με τις γραμματείες Εμπορίου και Καταναλωτή.

Που πας ρε (ταξίαρχε) Καραμήτρο...

Η Καραμήτρου έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ για τον χρυσαυγίτη Παππά που τον αποκαλούσαν "ταξίαρχο".

Αλλά, δεν... μας το είπε αμέσως για να έχει η υπόθεση σασπένς. "Μίνα θα μας τα πεις σε λίγο", της ειπε ο Στραβελάκης, για να προκαλέσει την αγωνία του φιλοθεαμονος κοινού, στην συνέχεια της "χρυσαυγιάδας", κατά την εκδοχή του MEGA

http://nonews-news.blogspot.gr/

ΠΑΤΡΑ: "Σκάλωσε" στις συμβάσεις ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια στον Πατραϊκό και το Κατάκολο

Ο διαγωνισμός για τις τρεις περιοχές, σε Πάτρα, Ιωάννινα και Κατάκολο, που κατέληξε φέτος τον Ιούλιο σε αποτέλεσμα, έχει σκαλώσει στην υπογραφή των συμβάσεων. Πρόκειται για διαγωνισμό που αφορά απολήψιμα κοιτάσματα πιθανής αξίας περί τα 25 δισ. δολάρια σε Πάτρα και Ιωάννινα και μπορεί να αποφέρει σε βάθος 25 ετών μέχρι και 11 δισ. ευρώ έσοδα στο Δημόσιο, από φόρους και δικαιώματα.

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ για τη διαθεσιμότητα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ ζητώντας να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα κριτήρια της διαθεσιμότητας, όπως και να ακυρωθούν 25 κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καταργούνται πλέον των 6.000 οργανικών θέσεων σε διάφορα υπουργεία, οργανισμούς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ

Οδηγούμε το νέο Mitsubishi Space Star

Στη Mitsubishi εξέλιξαν έναν άξιο διάδοχο του Colt. Μπορεί να πρόκειται για παγκόσμιο αυτοκίνητο, η κατασκευή και το στήσιμό του δείχνουν όμως ότι είναι… ευρωπαϊκό.

«Αυτό που ζητώ από τους Έλληνες είναι να δοκιμάσουν το Space Star. Δεν λέω να το αγοράσουν, απλά να το οδηγήσουν και να διαπιστώσουν από μόνοι τους την ευρυχωρία και τις επιδόσεις που προσφέρει», είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του C+S ο αντιπρόεδρος της Mitsubishi Motors, Χιρόσι Χαρουνάρι. Αν θεωρήσουμε τα λόγια αυτά ενδεικτικά της εμπιστοσύνης που έχουν στην ιαπωνική εταιρεία στο νέο τους αυτοκίνητο πόλης, δεν θα έχουμε κάνει λάθος.

Βόλεϊ: Εκτός Παγκοσμίου πρωταθλήματος η εθνική Γυναικών


Το όνειρο της συμμετοχής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014 «έσβησε» για την εθνική Γυναικών βόλεϊ μετά την ήττα της με 3-1 (20-25, 25-21, 30-28, 25-23) σετ από το Ισραήλ. 
Η αναμέτρηση έγινε στην πόλη Ραανανά του Ισραήλ, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του προκριματικού ομίλου

Μικρή η συγκέντρωση εφέδρων στο Σύνταγμα

Αθήνα
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής έφεδροι, μετά από κάλεσμα του «διοικητή» της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) Ιωάννης Τζιάκης, μέσω της σελίδας του στο Facebοok.

Τα 90+1 κακουργήματα της «εγκληματικής οργάνωσης» ΠΑΣΟΚ!

Κακουργήματα παντός είδους έχει διαπράξει το ΠΑΣΟΚ από τότε που ιδρύθηκε -και πολύ περισσότερο από το 1981 που άρχισε να κυβερνά- μέχρι σήμερα εις βάρος της πατρίδας μας και των Ελλήνων πολιτών. Σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και ποινικό επίπεδο οι 

φάκελοι είναι δεκάδες και ως εκ τούτου το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και σήμερα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το τελευταίο που μπορεί να κουνά το δάχτυλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και να μιλά για «εγκληματική οργάνωση». Πρώτα θα έπρεπε να αναγνωρίσει τον εαυτό του στη θέση του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα και τις συμφορές που έχει προκαλέσει και που σε καμία περίπτωση δεν παραγράφονται!

Οσο κι αν θεωρούνται ξεχασμένες πολλές από τις υποθέσεις αυτές, στις οποίες πρωταγωνίστησαν είτε ηγετικές φιγούρες είτε γκρίζα πρόσωπα που εκτελούσαν εντολές, ήρθε η ώρα να βγουν από το συρτάρι (τουλάχιστον) της Ιστορίας και να ανοίξει πάλι η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών. Οι 90+1 φάκελοι, που επιγραμματικά παρουσιάζει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα της «ογκώδους δικογραφίας». Από τις μεγάλες υπεξαιρέσεις και το σκάνδαλο Κοσκωτά της δεκαετίας του 1980, την προδοσία των Ιμίων, την απάτη του Χρηματιστηρίου και το «πάρτι» των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την περίοδο Σημίτη, την εθνική λεηλασία με το Μνημόνιο και την προσφυγή στο ΔΝΤ επί Γιώργου Παπανδρέου και τη «λίστα Λαγκάρντ» του Ευάγγελου Βενιζέλου, το υλικό που προκύπτει είναι καταλυτικό και το κατηγορητήριο αδυσώπητο.

Το πάρτι της δεκαετίας του ’80 με το δημόσιο χρήμα και τις κρατικές προμήθειες

1. Το περίφημο σκάνδαλο «καλαμποκιού» ήταν από τα πιο ηχηρά της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, με λαθραία εισαγωγή χιλιάδων τόνων γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού από κρατική εταιρία και εξαγωγή του ακολούθως σε ευρωπαϊκές χώρες ως ελληνικό. Τα κέρδη υπερέβησαν τα 1.500.000 δολάρια, ενώ στα παραστατικά εμφανίστηκε μόνο 1.000.000 δρχ.!

2. Σκάνδαλο 1,5 δισ. ει βάρος της ΕΤΒΑ και δύο θυγατρικών ναυτιλιακών εταιριών της, με την αγορά πλοίων από άγνωστες κυπριακές εταιρίες, οι οποίες εμφανίζονταν χωρίς κεφάλαια και χωρίς μετόχους.

3. Διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην Αγροτική Ασφαλιστική. Πέρα από τις άλλες παρανομίες, εξασφάλιζε στα διευθυντικά στελέχη της μισθούς από 25.000.000 33.000.000 δρχ. μηνιαίως.

4. Σκάνδαλο πλαστογραφίας στο υπουργικό συμβούλιο, με παράνομη παράταση νομικών συμβούλων της Τραπέζης της Ελλάδος.

5. Στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων «πράσινο» στέλεχος ζήτησε από ιδιώτη 15.000.000 δραχμές για να συμπεριληφθεί το οικόπεδό του στους σχεδιασμούς του οργανισμού.

6. ΠΡΟΜΕΤ 1: Ενώ η επίσημη τιμή του εισαγόμενου καφέ ανά τόνο ήταν 1500 δολάρια, η κρατική ΠΡΟΜΕΤ τον εισήγε λαθραία, υπερτιμολογώντας στα 2.000 δολάρια τον τόνο.

7. ΠΡΟΜΕΤ 2: Αγόρασε από φιλανδική εταιρία εξαγωγών ξυλείας ποσότητες καυσόξυλων αντί του ποσού των 250.000.000 δρχ., τα οποία μάλιστα κρίθηκαν ακατάλληλα από τους Ελληνες ξυλουργούς και τελικά σάπισαν στο λιμάνι της Ελευσίνας.

8. Σειρά από υπεξαιρέσεις Αγροτικών Εξαγωγών στην ΑΓΡΕΞ.

9. Στην Εθνική Τράπεζα σκάνδαλο κατάχρησης 47.000.000 δρχ.

10. Στα τέλη του 1985 ξέσπασε το σκάνδαλο με τον εκδότη φιλοπασοκικών εφημερίδων Αθανάσιο Πόπωτα, που οδηγήθηκε στη φυλακή για κατάχρηση 57.000.000 δρχ. από την Εθνική Τράπεζα. Οι ηθικοί αυτουργοί όμως δεν τιμωρήθηκαν…

11. Πυρκάλ 1: Πουλούσε στο Ιράκ 112 δολάρια την οβίδα και στον Ελληνικό Στρατό 201 δολάρια!

12. Πυρκάλ 2: Αγόρασε το άχρηστο ναυπηγείο πλαστικών σκαφών στο Λαύριο αντί 370.000.000 δρχ.

13. Στη ΔΕΗ δύο υποθέσεις είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πρώτη αφορούσε υπεξαίρεση 500.000.000 δρχ. και η δεύτερη συμφωνία για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αλβανία, προκαλώντας ζημιά 120.000.000 δρχ. στη ΔΕΗ.

14. Η αγορά των προβληματικών αεροσκαφών MIRAGE. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όρισε υπεύθυνο για την αγορά τους τον Γιώργο Λούβαρη. Το κόστος τους ήταν διπλάσιο από τις τρέχουσες τιμές.

15. ΚΥΔΕΠ: «Το σκάνδαλο του σταριού». Ζημίωσε τους Ελληνες αγρότες 910.000.000 δρχ. Χρησιμοποιήθηκαν δύο εταιρίες, ως μεσάζοντες, για το ξεπούλημα των προϊόντων της, με αποτέλεσμα να κερδίσουν δισεκατομμύρια οι εταιρίες αυτές εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

16. Η υπόθεση «Μιχάλης Σταματελάτος». Υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας -φίλος ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ- υπεξαίρεσε 230.000.000 δρχ. και βρέθηκε στη φυλακή.

17. Στον ΟΠΑΠ σημειώθηκαν σκάνδαλα και απάτες με ανάμειξη μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ.

18. «Σκάνδαλο Κοσκωτά»: Το σχέδιο για την οικονομική επικράτηση «νέων τζακιών», προσαρμοσμένων στις πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, με πολιτικές, οικονομικές και ποινικές προεκτάσεις.

19 Ελληνική Βιομηχανία Οπλων: Ο ίδιος ο τότε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στάθης Γιώτας, προτού παραιτηθεί, υπέβαλε μηνυτήριες αναφορές για επιζήμιες πράξεις και παραλείψεις και για μίζες δισεκατομμυρίων μέσω εταιριών «φαντασμάτων».

20. Η εμπλοκή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ -του τότε δημάρχου Χαλκηδόνας Χρήστου Παπαδόπουλου- ακόμη και στην «εταιρία δολοφόνων».

Η ληστεία με το Χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά και το 1.000.000 μάρκα του στρατηγού Τσουκάτου

1. Χρηματιστήριο: η πιο άγρια λεηλασία 1.500.000 μικροεπενδυτών μετά τις προτροπές υπουργών και του ίδιου του Κώστα Σημίτη.

2. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποδείχθηκαν από εθνικό όραμα ένα μεγάλο σκάνδαλο. Οι καθυστερήσεις ανάθεσης των έργων από τους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη οδηγούσαν σε απευθείας «τυφλές» αναθέσεις με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες και τελικά πολύ μεγάλες υπερβάσεις.

3 TOR-M1 (ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα): ένας από τους λόγους που βρίσκεται στο εδώλιο ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Κανείς άλλος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη.

4. Τα άρματα μάχης Λέοπαρντ, τα οποία η κυβέρνηση Σημίτη αγόρασε επτά φορές ακριβότερα απ’ ό,τι η Τουρκία (2 δισ. δραχμές).

5. Τα προβληματικά γερμανικά υποβρύχια κόστους 750 δισ. δρχ., τιμή πενταπλάσια του πραγματικού κόστους. Και στην περίπτωση αυτή κατηγορείται (μόνο!) ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

6. Τα περίφημα διπλά βιβλία του ΠΑΣΟΚ. Οι δαπάνες για την άμυνα δεν εμφανίζονταν ποτέ στα κρατικά έξοδα αλλά εγγράφονταν μόνο σε ειδικούς λογαριασμούς της Τραπέζης της Ελλάδος.

7. Προμήθειες στα νοσοκομεία: εικονικές τιμολογήσεις και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικών υλικών και εργαλείων από 300% έως 1.500%.

8. Σκάνδαλο 1 δισ. € στην ΕΑΒ: οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να «στρογγυλοποιήσουν» τα τεράστια ελλείμματα της εταιρίας αλλά κυρίως για να τα κρύψουν κάτω από το χαλί τα έβαζαν σε ειδικό λογαριασμό «αναπόσβεστων εξόδων ιδρύσεως της εταιρίας»!

9. Το 2001 το ΠΑΣΟΚ για να καλύψει ένα χρέος 2,8 δισ. «σκαρφίστηκε» το πράσινο δομημένο ομόλογο του 2001 με τις 18 τράμπες (swaps). Το οφειλόμενο ποσόν από τους λάθος χειρισμούς ανήλθε στα 54 δισ. ευρώ.

10. Καταστροφή των Ταμείων. Το 2002-2003 χάθηκαν μόνο μέσω της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής και μέσω ομολόγων 5.500.000 €. Συνολικά χάθηκαν πάνω από 3,5 δισ. € (1,3 τρισ. δρχ.) μόνο από το 1999-2002.

11. Το 2003 ο Μισέλ Ζοσεράν, πρόεδρος της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας THALES, κατήγγειλε για δωροδοκία μέλος της ελληνικής κυβέρνησης για να αναλάβει η εταιρία του την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

12. Σκάνδαλο Αριάδνη: Το 2000 το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 650.000.000 € από την offshore εταιρία ARIADNE S. A. με έδρα το Λουξεμβούργο, βάζοντας υποθήκη ως το 2013 τα έσοδα των λαχείων. Οι προμήθειες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 7.500.000 €.

13. Ολυμπιακή Αεροπορία: τον Οκτώβριο του 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στράφηκε κατά της Ελλάδας και την έστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις της Ολυμπιακής από την κυβέρνηση Σημίτη. Κόστιζε 1.500.000 ευρώ ημερησίως στους φορολογουμένους, δηλαδή 550.000.000 ευρώ τον χρόνο!

14. Η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έναντι του ποσού των 11.000.000 €, όταν τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά τη συναλλαγή, διεθνής εταιρία παροχής συμβουλών υπολόγισε την αγοραία αξία των Μεταλλείων στα 408.000.000

15. Το σκάνδαλο με τον παράνομο τζόγο και τα φρουτάκια στα οποία ενεπλάκη και το όνομα του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Χρυσανθακόπουλου.

16. Για τέσσερα κακουργήματα ασκήθηκε δίωξη κατά πρώην γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και χρηματιστηριακής εταιρίας για υπόθεση με ομόλογα.

17. Σε μεγάλο ξενοδοχείο η δεξίωση που παραχώρησε ο Κώστας Σημίτης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σύνοδο κορυφής φέρεται ότι κόστισε περί τα 100.000.000 δραχμές.

18. Οι αμαρτωλές «δουλειές» με τη Μονή Τοπλού στην Κρήτη, στην οποία δεσμεύτηκαν 26.000 στρέμματα με σκοπό να περάσουν στην εκμετάλλευση ξένης εταιρίας.

19. Το κορυφαίο σκάνδαλο Siemens για το οποίο εκτός από τις άλλες πτυχές του υπάρχει η ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου ότι 1.000.000 μάρκα μεταφέρθηκε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

20. Τον Ιανουάριο του 2004 εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογία, που αποτέλεσε το σκάνδαλο Πάχτα για το Πόρτο Καρράς και έδωσε τη δυνατότητα σε κατασκευαστική εταιρία να χτίσει χιλιάδες τουριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική.

Κορυφαίο όλων το ΔΝΤ
Η προσφυγή στο ΔΝΤ και στα Μνημόνια που ακολούθησαν υπήρξε το μεγαλύτερο από τα «σύγχρονα κακουργήματα» του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου. Από το 2010 έως σήμερα, εξαιτίας αυτής της επιλογής, φτωχοποιήθηκε η ελληνική κοινωνία, σημειώθηκαν χιλιάδες αυτοκτονίες, χρεοκόπησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βγήκε στο σφυρί ο εθνικός πλούτος και καταδικάστηκαν οι επόμενες γενιές.
Τα Ιμια, το «ευχαριστώ στους Αμερικανούς» και άλλα 49 καταστροφικά λάθη

Εγκλήματα πολλαπλών διαστάσεων, που βαρύνουν το ΠΑΣΟΚ, είναι κι αυτά:

1. Η υπερχρέωση της χώρας και η διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις 29%. Τότε μπήκαν οι «βάσεις» για τη σημερινή καταστροφή.

2. Υπέρογκα δάνεια, υπανάπτυξη, εκτόξευση πληθωρισμού την περίοδο ’81-’89.

3. «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»: Το γνωστό καταστροφικό σύνθημα.

4. Αποβιομηχάνιση της χώρας, ως απόρροια των «συνδικαλιστικών κεκτημένων».

5. Ανεξέλεγκτοι διορισμοί στο Δημόσιο. Οι Ελληνες επέλεγαν την ασφάλεια του Δημοσίου, «μια θέση στον ήλιο», κρατώντας την «πράσινη» κομματική ταυτότητα.

6. Εκμετάλλευση προς ίδιον όφελος των κρατικών και κοινοτικών πόρων. Μετά το 1985 το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε τα τεράστια ποσά των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία θα έπρεπε να είχε μεταμορφωθεί η Ελλάδα.

7. Τα περίφημα μπλε και λευκά ψηφοδέλτια, ώστε να εξασφαλιστεί η εκλογή Σαρτζετάκη στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

8. Στην οκταετία 1981-1989 ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες διώξεις στην ελεύθερη ραδιοφωνία.

9. Ψέματα του τύπου «Ο Μητσοτάκης είναι συνεργάτης των ναζί» για τον διχασμό των Ελλήνων.

10. Η σημαία στα ελληνικά εμπορικά πλοία: Το 1981 η πλειονότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, φοβούμενη τον «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό» και τα «πενταετή προγράμματα» του Παπανδρέου, άλλαξε σημαία στα πλοία της.

11. Η διατήρηση των χαμηλών αμοιβών διατήρησε το χαμηλό εργασιακό κόστος. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, 1981-2004, μειώθηκε κατά 30% και οι πραγματικοί μισθοί κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα το 1998 με εκείνα του 1982.

12. Ανεργία: Μετά το ’81 άρχισε να αυξάνεται, ενώ το 1998 ξεπέρασε τον μέσο κοινοτικό όρο, παρά τη διόγκωση του δημόσιου τομέα και τους διορισμούς κολλητών και φίλων.

13. Θεοφάνης Τόμπρας: Παρακολουθήσεις και καταγραφές συνομιλιών στον ΟΤΕ και στην ΚΥΠ.

14. Το καλοκαίρι του 1985 ο Δ. Χαλικιάς, διοικητής τότε της Τραπέζας της Ελλάδος, διαπίστωσε ότι έχει στο ταμείο του μόνο 200.000 δολάρια και το ισοζύγιο πληρωμών έκλεινε με έλλειμμα 3,5 δισ.!

15. Τα Ιμια και το «ευχαριστώ» του Κώστα Σημίτη στους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής.

16. Οι κακοτεχνίες σε σχεδόν όλα τα δημόσια έργα. Κατασκεύαζαν δρόμους-καρμανιόλες με φτηνά υλικά, τεράστιο κόστος και αντίστοιχα κέρδη για τους εργολάβους.

17. «Δημιουργική λογιστική» από την κυβέρνηση Σημίτη για την είσοδο στην ΟΝΕ με πειραγμένα στοιχεία.

18. Χειραγώγηση του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου με τα ταμεία των ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κρατικών Αξιών) και των ασφαλιστικών ταμείων.

19. Βάσει των στοιχείων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «πράσινο στέλεχος» είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές 1.5000.000 ευρώ στο Χρηματιστήριο (όταν αυτό ήταν στις δόξες του) σε μικρό χρονικό διάστημα.

20. Αμυντικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300. Η τουρκική κυβέρνηση απείλησε την Κύπρο να μην τους εγκαταστήσει στη Λευκωσία. Ο κ. Σημίτης ανάγκασε τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον κ. Κληρίδη, να υποκύψει στις τουρκικές απειλές. Τελικά οδηγήθηκαν προς αποθήκευση στην Κρήτη.

21. Εθνικό Κτηματολόγιο, επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη. Παρά τα ουκ ολίγα ευρωπαϊκά κονδύλια, το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Αποτέλεσμα, να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα.

22. ΑΣΕΠ: Κάτω από τους νόμους Πεπονή κατασκεύασαν τις περίφημες «αποκαταστατικές» διατάξεις που το καταργούσαν. Ο δημόσιος τομέας ΠΑΣΟΚοκρατείται, αφού επί 20 χρόνια είχαν διοριστεί πάνω από 1.000.000 «πράσινα» παιδιά.

23. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης έγιναν μεταξύ Δεκεμβρίου 2000 και Δεκεμβρίου 2003! Το καλοκαίρι του 2003 μόνο τα οπωρολαχανικά αυξήθηκαν κατά 36%!

24. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: Ενα νομικό κατασκεύασμα που εμπεριέχει ολόκληρη την κουλτούρα ατιμωρησίας και αποφυγής ευθυνών του «πανελλήνιου σοσιαλισμού».

25. Οι συμβασιούχοι: Κατά την τριετία 2001-2004 το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στον διορισμό 250.000 συμβασιούχων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

26. Παράδοση του δημόσιου πλούτου στους κρατικοδίαιτους «βαρόνους» των κατεστημένων συμφερόντων.

27. Αποτυχία εξάλειψης της γραφειοκρατίας. Στην πραγματικότητα, το «μεγάλο κράτος» και οι χιλιάδες διορισμένοι και βολεμένοι επαύξησαν τον κρατισμό, τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία.

28. Οταν κινδύνευε να χάσει εκλογές, το ΠΑΣΟΚ κατέφευγε σε εκλογικά συστήματα δήθεν αναλογικής για τη δημιουργία πολιτικής αστάθειας, ώστε να επιστρέψει γρήγορα στην εξουσία με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης.

29. Συμφωνία της Μαδρίτης. Παραχωρήθηκαν για πρώτη φορά δικαιώματα «συνιδιοκτησίας» της Αγκυρας στο Αιγαίο.

30. Η παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.

31. Η «νίκη του Ελσίνκι» που παρουσιάστηκε ως επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής Σημίτη, ενώ ποτέ δεν εξήγησαν στους Ελληνες ποιες ήταν οι πραγματικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας.

32. Συναίνεση Σημίτη – Παπανδρέου στον βομβαρδισμό Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου, στον βομβαρδισμό δηλαδή ευρωπαϊκής (βαλκανικής) χώρας, με ορατό τον κίνδυνο μεταβολής συνόρων στη γειτονιά μας.

33. Εξοπλιστικά προγράμματα 20 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Σημίτη. Τα προβληματικά μαχητικά κόστισαν τη ζωή πολλών αεροπόρων. Ο μόνος που δεν επωφελήθηκε ήταν το ελληνικό κράτος.

34. Ο Προϋπολογισμός του 2003 προέβλεπε έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ και τελικά έφτασε το 5,7%.

35. Εγκληματική υποτίμηση δραχμής πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

36. Φόροι: Παρά την «πράσινη» υποσχεσιολογία, από το 1993 έως το 2003 παρατηρείται αύξηση φόρων κατά 122,5%.

37. Αγροτικό ζήτημα: Δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τρισεκατομμύρια για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας. Οι επιδοτήσεις όμως χρησιμοποιήθηκαν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

38. Στον τομέα της ασφάλειας. Υπόθεση «Πάσσαρης»: Δολοφόνησε δύο αστυνομικούς κατά τη διάρκεια απόδρασής του από το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, διαφεύγοντας της σύλληψης.

39. Ναυάγιο «Σαμίνα» επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή.

40. Η είσοδος των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1995 επί υπουργίας Σήφη Βαλυράκη. Χρειάστηκαν 20 κλούβες για να μεταφέρουν τους 472 συλληφθέντες, εκ των οποίων οι 140 ήταν ανήλικοι.

41. Εκποίηση 20 τόνων χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος: Την αποφάσισαν τον Αύγουστο του 2003 ο Κώστας Σημίτης και ο Νίκος Γκαργκάνας, με πλήρη μυστικότητα.

42. Μόνο για τόκους από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ μία τετραμελής οικογένεια πληρώνει 4.000 ευρώ τον χρόνο.

43. Η επιβολή υποχρεωτικής διόρθωσης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πέντε φορές!

44. Το περίφημο «άρθρο 4» που κήρυξε «παράνομες» τις απεργίες με το πρόσχημα της εργασιακής ειρήνης για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

45. Το φιάσκο της οδού Νιόβης τον Σεπτέμβριο του 1998, με τον Σορίν Ματέι που με μια χειροβομβίδα απέδειξε την πλήρη ανεπάρκεια της Αστυνομίας.

46. Καθύβριση δικαστών μόλις τολμούσαν να αγγίξουν υποθέσεις διαφθοράς – διαπλοκής. Η Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την «πράσινη» λογική, έπρεπε να λειτουργεί «αλά καρτ».

47. Βιομηχανία παράνομων ελληνοποιήσεων με χορήγηση ελληνικής ταυτότητας και εκλογικού βιβλιαρίου ακόμη και σε σεσημασμένους κακοποιούς από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

48. Φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, με 2.500.000 Ελληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τη Eurostat, και δημιουργία νεόπτωχης τάξης.

49. Η «ομερτά» μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου για τη μαύρη τρύπα των 110.000.000 ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, που επιβαρύνθηκαν οι φορολογούμενοι.

50. Η «λίστα Λαγκάρντ» αποτελεί το πιο πρόσφατο κακούργημα του ΠΑΣΟΚ. Η απόκρυψή της, μαζί με τη στέρηση τεράστιων ποσών από φόρους την ώρα που ξεζουμίζονταν οι απλοί πολίτες, έστειλε μεν στο Ειδικό Δικαστήριο τον Γ. Παπακωνταντίνου, αλλά ο έτερος υπεύθυνος Ευ. Βενιζέλος δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ