Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ποδόσφαιρο: Ο Πελέ στη μεγάλη οθόνη!

Στη μεγάλη οθόνη μεταφέρεται η ζωή του Πελέ.
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στο Ρίο

Ήπια μια σούμα με το μέλλον

Χτες το βράδυ κατέβηκα στην πόλη της Χίου και πήγα σε ένα ουζερί (αν και δεν πίνω αλκοόλ, ούτε τρώω μεζέδες!). Σε ένα γωνιακό τραπεζάκι καθόταν τρεις άνθρωποι, ο ένας με μπερέ, καλλιτεχνική φυσιογνωμία, 65άρης, ωραία φάτσα, μια γυναίκα γύρω στα 50 κι ένας νεαρός. Καθώς πέρασα από δίπλα τους, άκουσα να μιλούν τουρκικά και σκίρτησα, όπως μου συμβαίνει πάντα όταν ακούω αυτή τη γλώσσα, την οποίαν κάποτε είχα μάθει αρκετά καλά, αλλά αρχίζω να την ξεχνάω. 

Τους κέρασα μια σούμα και με κάλεσαν στο τραπέζι τους, κάθισα λίγο κοντά τους, είπα ευκαιρία να κάνω λίγη εξάσκηση, κι εκεί έμαθα την ιστορία τους, η οποία μπορεί να γίνει και δική μου και όλων των κατά Σαμαρά εξτρεμιστών της χώρας μας:
Ο 65άρης Γιουσούφ, γεννημένος στην Σμύρνη, ζούσε εκεί μέχρι πριν από 25 χρόνια, όταν αναγκάστηκε να φύγει ως πολιτικός πρόσφυγας επειδή ήταν ενεργό μέλος του κομουνιστικού κόμματος Τουρκίας, και να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, τώρα ζει στην Γαλλία, στο Μονπελιέ, είναι ντεκορατέρ κι έχει δύο παιδιά, με την κυρία που καθόταν μαζί του. Ο νεαρός ήταν ο γιος του, γεννημένος στην Γαλλία, από πατέρα πολιτικό πρόσφυγα, δίχως δικαίωμα να πάει στην πατρίδα του την Τουρκία, όπως όλη η οικογένεια, κι όλοι μαζί λοιπόν, πλην της μικρής του αδερφής, ήρθαν στη Χίο διότι ο πατέρας ο Γιουσούφ κανόνισε μετά από 25 χρόνια να δει τον αδερφό του, ο οποίος, 60 ετών, μόλις φέτος κατάφερε να έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά και την βίζα ώστε να περάσει από την Σμύρνη στη Χίο και να ξανανταμώσει ύστερα από τόσα χρόνια για μερικές μέρες με τον Γιουσούφ, να γνωρίσει την σύζυγο και τον γιο του αδερφού του, να αγκαλιαστούν, να φιληθούν σαν άνθρωποι κι αδέρφια, να κάνουν μαζί λίγες βόλτες, λίγα μπάνια, λίγες σούμες να πιουν και να χωρίσουν πάλι, να πάει ο ένας πίσω στη Σμύρνη κι οι άλλοι πάλι αυτοεξόριστοι στην Εσπερία.
Κι αμέσως σκέφτηκα τι έρχεται για μας και τι μας μέλει με τους ακροδεξιούς που μας κυβερνούν. Πήρα το μέηλ και την κάρτα του Γιουσούφ, ποτέ δεν ξέρεις, αν και αυτοί ξέραν καλά, είχανε ακουστά για την κατάντια της χώρας μας την πολιτική και δεν νιώσανε καμία έκπληξη όταν τους είπα ότι κι εμείς πολιτικοί πρόσφυγες θα γίνουμε σε λίγο, μόνο ένα πικρό χαμόγελο βγήκε από τα χείλη του Γιουσούφ και σκοτείνιασε το μάτι του καθώς γύρισε πίσω..

http://yiannismakridakis.gr/

Ο μοναδικός τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας μας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η σημερινή βιωσιμότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι δεν εξαρτάται πια από την ικανότητα του επιχειρηματία, αλλά από την πολιτεία, που συνεχώς παρεμβαίνει με τραγικό τρόπο στην αγορά προσπαθώντας να δώσει γη και ύδωρ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού ή και σε κάποιους Ελληνικούς ομίλους. Νομίζουν ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, πιστεύουν ότι μειώνοντας τον αριθμό των μικρομεσαίων θα έρθουν μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες θα αποδίδουν καλύτερα στην ελεύθερη αγορά.

Μιχαλολιάκος: Μια "αθώα περιστερά" που αποκήρυξε τον χρυσαυγιτισμό

Το παρελθόν του στο σύνολό του αποκήρυξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην απολογία του στον ανακριτή, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, στην πολύωρη απολογία του, αποτάσσεται τον ναζισμό και τα κείμενα της νιότης του. Μετά από πέντε ώρες πάντως, ξημερώματα της Πέμπτης, ανακριτές και εισαγγελείς δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του. Στη διάταξή τους αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής του και ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων.

Ολόκληρο το περιεχόμενο της απολογίας τού Ν. Μιχαλολιάκου ενώπιον των ανακριτών με την παρουσία και των εισαγγελέων, αποκαλύπτει το «Βήμα». Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής δηλώνει ότι δεν ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας και αρνείται ότι γνώριζε για ταγμάτων εφόδου. Παράλληλα σήμερα δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με τα κείμενα της νιότης του, πριν από 35 χρόνια δηλαδή, στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής.

«Καταγγέλλω κάθε πράξη βίας…»

Στην αρχή της απολογίας του όταν ερωτάται για τις πράξεις που του αποδίδουν οι μαρτυρικές καταθέσεις δηλώνει:

«Αρνούμαι κατηγορηματικά την αποδιδόμενη σε εμέ πράξη, διότι ουδέν αποδεικτικό στοιχείο με συνδέει με αυτήν αμέσως ή εμμέσως και επιφυλάσσομαι να απαντήσω με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο αλλά και να απαντήσω επί μέρους στα ερωτήματά σας…».

Ερωτάται για το επίμαχο καταστατικό με τον τίτλο Πρωτεσίλαος, το οποίο προσκομίστηκε από μάρτυρα στον αντεισαγγελέα κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη και το οποίο αποτελεί ισχυρή βάση του κατηγορητηρίου και απαντάει:

«Ουδεμία σχέση έχει αυτό το έγγραφο με το πραγματικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής. Τα δύο ψευδεπίγραφα έγγραφα (σ.σ. βρίσκονται στη δικογραφία) απηχούν ακραιφνείς εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, η οποία υπερασπίζεται αρχές και θέσεις του ελληνικού εθνικισμού».

Ερωτάται στη συνέχεια για την αρθρογραφία του υπέρ του Χίτλερ στο περιοδικό της Χρυσής Αυγής:
«Τότε, πριν από 35 χρόνια, υπήρξε αυτή η αρθρογραφία της οποίας το περιεχόμενο δεν αποδέχομαι σήμερα. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου, εκφράζεται μόνο από το εθνικιστικό κίνημα. Γι αυτό ουδέποτε υιοθέτησε εθνικοσοσιαλιστικά σύμβολα, το σύμβολο μας είναι ο αρχαιοελληνικός μαίανδρος…».

Στην ερώτηση: «Πώς σχολιάζετε το σημείο του καταστατικού που αναγνωρίζει την αρχή του αρχηγού, συμφωνείτε;».

«Κατηγορηματικά απαντώ όχι», είπε. «Το κείμενο αυτό είναι ψευδεπίγραφο. Δεν ξέρω γερμανικά αλλά πληροφορούμαι ότι η λέξη Φύρερ είναι γραμμένη λάθος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το καταστατικό είναι ψεύτικο αφού κανένας πραγματικός θιασώτης της ιδεολογίας αυτής δεν θα έκανε λάθος…».

Σε ερώτηση για την εσωτερική διάρθρωση της οργάνωσης απάντησε ότι υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, που είναι κυρίαρχο όργανο και εκλέγει 80 μέλη από τους οπαδούς του κόμματος. Αυτό το όργανο, είπε εκλέγει τον γενικό γραμματέα του κόμματος. «Πυρήνες» τόνισε «υπάρχουν μόνο στα μικρά μέρη». Πρόσθεσε ότι «σε πολλές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος δεν επικράτησε η γνώμη του».

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι στρατός, καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές και την αμφίεση, αλλά και τον συγκεκριμένο βηματισμό δεν τον υιοθετώ, όπως έχω πει και σε τηλεοπτική μου εμφάνιση. Γενικώς έχω καταγγείλει μέσα και έξω από τη βουλή κάθε πράξη βίας… Καταδικάζω όλα τα επεισόδια καταστρατήγησης του νόμου».

Για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

«Η μόνη πηγή χρηματοδότηση είναι η κρατική επιχορήγηση», επέμενε. «Οχι μόνο δεν χρωστάμε, αλλά έχουμε και 400.000 στην τράπεζα».

Για τα τάγματα εφόδου είπε ότι είναι συκοφαντικά όσα λέγονται και πρόσθεσε ότι, όταν έλεγε «θα κατεβούμε στους δρόμους» εννοούσε τις νόμιμες συναθροίσεις, όπου θα καταγγέλλονται οι αντιδημοκρατική συμπεριφορά των κομμάτων εξουσίας εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Για το πρωινό μετά τη δολοφονία Φύσσα παραδέχεται ότι μίλησε με τον Γιάννη Λαγό για 45 δευτερόλεπτα, αλλά ισχυρίστηκε πως η συνομιλία ήταν μόνο για την επόμενη εκδήλωσή του. Είπε ότι είχε παραδώσει επτά συνδέσεις που του είχαν δοθεί, στο κόμμα.

Πηγή: koutipandoras.gr

Το πρόγραμμα «Filaostavro» αντικαθιστά τη «Διαύγεια»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δείχνει τη λειτουργία του προγράμματος που θα αντικατασττήσει τη «Διαφάνεια»
Νίκος Ζαχαριάδης

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάσισε να εφαρμόσει ένα ακόμα πιο σύγχρονο πρόγραμμα ελέγχου των δαπανών: Πλέον, αντί για δημοσίευση στο διαδίκτυο, ο συντάκτης μιας διοικητικής πράξης θα πρέπει να «φιλάει σταυρό»!

Σε κακοπιστία και διάθεση στείρας αντιπολίτευσης αποδίδουν κυβερνητικές πηγές τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος «Διαφάνεια», που καθιστούσε υποχρεωτική την ανάρτηση των κρατικών δαπανών και προμηθειών στο διαδίκτυο.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το πρόγραμμα πρόκειται να αναβαθμιστεί, καθώς για κάθε δαπάνη, διορισμό ή προμήθεια, ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα πρέπει να «φιλάει σταυρό» μπροστά σε εικόνισμα!

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ακόμα περισσότερο ο έλεγχος, αφού ο Ύψιστος ως Πανταχού Παρών, θα ελέγχει με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δαπάνες. Μάλιστα, για να μην υπάρξει καμιά παρερμηνεία, οι κρατικοί λειτουργοί θα υποχρεώνονται να φιλάνε σταυρό και να δίνουν τον προσκοπικό όρκο.

Μάλιστα, για να διασφαλιστεί ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια, θα προσληφθούν ειδικοί υπάλληλοι που θα ελέγχουν αν ο κάθε κρατικός λειτουργός έχει σταυρωμένα δάχτυλα πίσω από την πλάτη του, ενώ οι φωτογραφίες από την τελετή θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να τις δει ο καθένας!

Η νέα ρύθμιση, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, που προβλέπει τη συνολικότερη αντικατάσταση του «Opengov» που τόσα δεινά έχει επιφέρει στις σχέσεις κράτους – κρατικοδίαιτων, με το πρόγραμμα «Godsavethegov».

Έτσι, οι δημόσιες δαπάνες θα περάσουν στον έλεγχο του Θεού που όχι μόνο τον σέβονται όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο αλλά επιπλέον έχει αναλάβει προσωπικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

http://www.protagon.gr/

Α1 Πόλο Ανδρών: Νηρέας αντί Χανιών με απόφαση της ΚΟΕ

Ο Νηρέας Λαμίας θα αντικαταστήσει στη φετινή Α1 Πόλο των Ανδρών τα Χανιά, τα οποία δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα, όπως ανακοίνωσε η Κολυμβητική Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Η ανακοίνωση της ΚΟΕ:
«Το ΔΣ της ΚΟΕ, αφού έλαβε υπόψη του

Είναι πολλά τα λεφτά πατριώτη

Του Πέτρου Κατσάκου

Δεν θα ήθελα να ήμουν ένας από αυτούς που κατά καιρούς στήθηκαν στην ουρά του συσσιτίου για ένα κιλό πατάτες κι ένα πεπόνι και να κοιτάζω σήμερα με απορία τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα συρτάρια των μελών του ελεήμονος λαικού συνδέσμου. Φτωχός, άνεργος, απελπισμένος κι εξαθλιωμένος που έτρεξα να σιτιστώ από τους αγνούς πατριώτες, με τα αγνά αισθήματα και τα αγνά πορτοφόλια. Μου έλεγαν τότε πως τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, τα ευρώ της κρατικής επιχορήγησης, επιστρέφουν σε μένα με τη μορφή της πατάτας κι ενός ξεχειλωμένου πουλόβερ.

Την ίδια ώρα ο «αρχηγός» μου έδειχνε με περηφάνια την φορολογική του δήλωση για να με πείσει πως κι αυτός είναι ένας σαν κι εμένα. Η κοινή φορολογική δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, δείχνει ότι πέρισυ είχαν μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.652 ευρώ καθώς η μεν κ. Ζαρούλια δεν εμφάνισε ούτε ευρώ πραγματικό εισόδημα αλλά μόνο τεκμαρτό από δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων, ο δε Μιχαλολιάκος δήλωσε φορολογητέο εισόδημα από έκδοση εντύπων ύψους 23.000 ευρώ, από το οποίο αν αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος «έμειναν στην τσέπη του» 19.827 ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας ήταν 1.652 ευρώ.

Μια μέση ελληνική οικογένεια σαν τη δική μου που έπρεπε να τα βγάλει πέρα με λογαριασμούς και έξοδα αλλά την ίδια ώρα είχε και 43.000 ευρώ στο συρτάρι για τις ανάγκες του σαββατοκύριακου. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου ξημερώσει σε αυτή τη χώρα. Μπορεί ακόμα και να σου ζητηθεί εγγύηση 50.000 ευρώ από κανένα δικαστήριο. Να μην έχεις κάτι στην άκρη για να γλυτώσεις τη «μπουζού»; Γιατί ξέρεις τι σημαίνει να είσαι μια «αγανακτισμένη» πατριώτισσα που πολεμάει μέρα νύχτα για να ξεβρωμίσει τον Άγιο Παντελεήμονα από τα «σκουπίδια» της Αφρικής και της Ασίας, να έχεις τα ψυχολογικά σου προβλήματα - και μάλιστα με χαρτί πατριώτη ψυχίατρου - και να σε σέρνουν ένα πρωί στα αστυνομικά τμήματα; Ποιά, εσένα που ήσουν στην πρώτη γραμμή των συσιτίων; Ε, να μην έχεις κι εσύ 143.000 ευρώ για την κακιά την ώρα; Αυτά βλέπεις σήμερα και σκέφτεσαι μήπως τόσο καιρό ήσουν στη λάθος πλευρά του συσσιτίου. Μήπως από την άλλη πλευρά ήταν καλύτερα; Γιατί από την άλλη πλευρά ήταν πολλά τα λεφτά πατριώτη...

Η αγριότητα των αναγκαστικών αμβλώσεων στην Κίνα

Στις 4 το πρωί την περασμένη Παρασκευή, είκοσι αστυνομικοί της Επιτροπής Οικογενειακού Προγραμματισμού της επαρχίας Shandong της Κίνας εισέβαλαν στο σπίτι του Zhou Guoqiang και της Liu Xinwen.Έσπασαν την πόρτα, κάποιοι ακινητοποίησαν τον Zhou ενώ οι υπόλοιποι πήραν σηκωτή τη γυναίκα του από το κρεβάτι.

Έγκλημα και κράτος δικαίου

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Τάσος Τέλλογλου

Η νομοθεσία για τη σύσταση εγκληματικής ομάδας προϋποθέτει ενιαία βούληση, ομάδα άνω των 3 ατόμων και πάνω από δύο κακουργήματα που να αποτελούν έκφραση αυτής της βούλησης και τη δομή της οργάνωσης. Τη δομή της οργάνωσης η Αστυνομία δεν τη γνώριζε μέχρι ο Δημήτρης Ψαρράς από τον ΙΟ να τους παραδώσει το πραγματικό καταστατικό της «Χρυσής Αυγής». Από τις 10 πράξεις της Χρυσής Αυγής -κακουργήματα που έστειλε ο αρεοπαγίτης Χ. Βουρλιώτης στον ανακριτή- δικαστικές πηγές λένε ότι προκύπτουν τουλάχιστον «δυσκολίες σύνδεσής τους» με τη Χρυσή Αυγή προφανώς διότι οι υπάλληλοι των προανακριτικών Αρχών δεν αναζητούσαν -για δικούς τους και, πιθανά, διαφορετικούς κάθε φορά λόγους- αυτή τη σύνδεση.

Για να το πούμε αλλιώς, η 17Ν δήλωνε ότι σκότωνε ως αποτέλεσμα της βούλησής της και ότι το αποτέλεσμα αυτής της βούλησης είχε σχέση με την επιχείρηση που οργάνωνε κάθε φορά. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής οι Αρχές πρέπει να βρουν τις ενδείξεις, αυτές χρειάζονται τώρα, για να αχνοφανεί το περίγραμμα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Για αυτό ίσως ήταν μονόδρομος οι κατ' οίκον έρευνες χωρίς προηγούμενη άρση της ασυλίας από τη Βουλή. Αυτές οι έρευνες δεν απέδωσαν σημαντικά ευρήματα ως προς την εγκληματική οργάνωση. Η κυβέρνηση αποφάσισε πολιτικά μετά τη δολοφονία του Φύσσα να τελειώνει με το «μόρφωμα», αλλά φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες ή ασχολήθηκε με κάποιες πλευρές που δεν απαντούσαν σε όλα τα ερωτήματα. Ήταν μία πολιτική απόφαση.

Το Σάββατο, σαν σε χορωδία, τα ΜΜΕ άρχισαν να αλαλάζουν ότι οι θεσμοί λειτούργησαν. Πέντε μέρες αργότερα φαίνεται ότι οι θεσμοί πάντα δεν λειτουργούν. Η δικογραφία έγινε φύλλο και φτερό στα ΜΜΕ με νομίμως υποκλαπείσες συνομιλίες να γίνονται «κοινές τοις πάσι», με μία δικογραφία που επωλείτο και με ανακριτή και εισαγγελέα να προσπαθούν να αποφασίσουν κατά συνείδηση. Όταν το έκαναν αντιμετώπισαν την καταιγίδα ΜΜΕ που είχαν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους. Η πολιτική πρέπει να αντιληφθεί ότι η δικαιοσύνη δεν είναι υπηρέτριά της και ότι η ατζέντα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ατζέντα της δικαιοσύνης όταν μάλιστα ο πυρήνας της εκτελεστικής εξουσίας εμφανίζεται διχασμένος ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή.

http://www.protagon.gr

Μήπως όλα είναι μια συνωμοσία;

Του Χρήστου Λάσκου

Είναι γνωστό πως η αποκάλυψη συνωμοσιών είναι ένα εξαιρετικά προσφιλές παιχνίδι. Σκαμπρόζικο και πικάντικο, δίνει ένα άλλο άρωμα σε όσα μας συμβαίνουν. Ποια ταξική πάλη τώρα και ποιοι κοινωνικοπολιτικοί συσχετισμοί; Το βασικό είναι να αποκαλυφθεί το συνειδητό σχέδιο της «Λέσχης»: Μπίλντενμεργκ, Σοφοί της Σιών ή κάποια εδώδιμη αντίστοιχη, το θέμα είναι να βρούμε τους σχεδιασμούς της. Να μην πιαστούμε κορόιδα. Και η σίγουρη μέθοδος προκειμένου γι’ αυτό είναι να ακολουθήσουμε το «στοιχειώδες» κατά τη μέθοδο του Χολμς: ποιος ευνοείται; 

Είναι πολύ πρόσφατη η περίπτωση του Γ. Δελαστίκ, ο οποίος ακολουθώντας μεθοδικά αυτόν τον δρόμο έδωσε μεγάλη χαρά στη Χρυσή Αυγή, ενώ ο Τ. Φωτόπουλος ήδη είχε στο βάθος εντοπίσει τη γαμψή σκιά της εβραϊκής συνωμοσίας. Βέβαια, στην περίπτωση τους πρόκειται για πρακτική δοκιμασμένη στη χρόνο. Ειδικά ο πρώτος έχει παρεισδύσει σε πολλά άβατα: από την αποκάλυψη για το αμερικάνικο σχέδιο ανατροπής του Καραμανλή(!) για σοβαρότατους γεωπολιτικά πετρελαϊκούς λόγους μέχρι το ρεπορτάζ (;) του περσινού καλοκαιριού που έβγαζε φόρα παρτίδα πως ο ΣΕΒ είχε φροντίσει να αναλάβει την κοινοβουλευτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι έτσι πληροφορήθηκε σύμπας ο ελληνικός λαός πως η ένταξη του Τσακαλώτου στην πιο αριστερή, κομμουνιστική, τάση του ΣΥΝ, δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια, για να κάνουν τη δουλειά τους οι βιομήχανοι και οι εφοπλισταί.

Το γεγονός πως το τελευταίο άρθρο του Δελαστίκ αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του «Αριστερού Ρεύματος», την Ίσκρα, έστω κι αν αργότερα αποσύρθηκε, δείχνει πως η συγκεκριμένη τροπή ενός ορισμένου «αριστερού» σκέπτεσθαι είναι περισσότερο διαδεδομένη, από ό,τι θα άφηνε να υποθέσουμε η περίπτωση των δύο ή μερικών ακόμη.

Κι αυτό είναι πρόβλημα. Όχι γιατί δεν εξυφαίνονται συνωμοσίες. Ούτε γιατί δεν υπάρχουν λέσχες και «μον πελερέν». Και συνωμοσίες οργανώνονται και «καθάρματα δουλεύουνε μαζί» στο σκοτάδι. Και, κάποιες φορές, και δραστικότητα επιδεικνύουν και αποτελέσματα επιτυγχάνουν.

Η συνωμοσιολογία είναι πρόβλημα για τους αριστερούς γιατί, ακόμη κι όταν ισχύουν τα παραπάνω δεδομένα, υπάρχουν πάντοτε άλλα στοιχεία που είναι σημαντικότερα.

Ο χώρος δεν επιτρέπει κάποια βαθιά θεωρητική προσέγγιση. Δεν πειράζει, ωστόσο. Γι’ αυτό που θέλω να πω αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα. Ας το δούμε.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην ελληνική κοινή γνώμη και στα αντιφασιστικά ιδιωτικά ΜΜΕ από την απόφαση για την αποφυλάκιση Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου. Μήπως κάτι «παίχτηκε»; Δεδομένης της αποφασιστικότητας του Σαμαρά να «καθαρίσει με το μόρφωμα», ποιοι είναι αυτοί που θέτουν εμπόδια; Τι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ, που θa 'λεγε κι ο Σαββόπουλος;

Ε, λοιπόν, ας ειπωθεί απερίφραστα! Καμιά συνωμοσία δεν χρειάζεται για τέτοιου είδους συμβάντα. Αυτό που στ’ αλήθεια συμβαίνει εδώ είναι κάτι διαρκές και δομικό. Είναι η δεδομένη «κλίση» των μηχανισμών καταστολής «προς τα δεξιά». Η θεσμική τους «δεξιοσύνη».

Αυτό εξηγεί το γεγονός πως δεν προφυλακίζονται οι τρεις ναζιστές την ίδια στιγμή που είναι χιλιάδες, αυτοί που προφυλακίστηκαν –και κάποιοι κρατήθηκαν χωρίς δίκη, για πολύ περισσότερο από 18 μήνες- συγκριτικά για «ψύλλου πήδημα». Εξηγεί γιατί απελευθερώνονται οι πρώτοι και κρατούνται μέσα κάτοικοι των Σκουριών Χαλκιδικής– κι ας μη μιλήσουμε για τη διαφορά στις συνθήκες σύλληψης.

Θέλω να πω, πως δεν απαιτείται καμιά συνειδητή και οργανωμένη συνωμοσία. Όταν η απόφαση είναι αναγκαστικά υποκειμενική τότε δεν χρειάζεται καμιά συστηματική ανεντιμότητα. Αρκεί το «ένστικτο», η «κλίση» για την προφανή μεροληψία. Γι΄ αυτό οι μαρξιστές μιλούν για αστική δικαιοσύνη, τμήμα του κατασταλτικού μηχανισμού του καπιταλιστικού κράτους, σε αυτή την πολύ βαθιά δομή αναφέρεται ο Πουλαντζάς, όταν μιλάει για τη «θεσμική υλικότητα» των κρατικών μηχανισμών, η οποία παράγει μεροληπτικότατα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τις εμφανείς προθέσεις των φορέων τους.

Κι αν είναι έτσι, ακόμη και οι εντιμότεροι των ανθρώπων μπορούν να μεροληπτούν κι, επομένως, η πληθωριστική χρήση του κλισέ «έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη» δεν βλέπω να έχει άλλη εξήγηση από το πραγματικό γεγονός πως κάνει ομοιοκαταληξία.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπουζουριαστούν τελικά οι ναζιστές. Ακόμη κι έτσι, όμως, τα προηγούμενα δεν αναιρούνται. Γιατί, ακριβώς, δεν πρόκειται για συνωμοσία.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών

left.gr

Ομιχλώδη και παραπειστικά

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ v.papavasiliou@eleftherotypia.net
Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Εντάξει. Το θέμα έγινε θέαμα και η πλησμονή χτύπησε κόκκινο. Αλλά αφ' ης στιγμής εγκαταστάθηκε δυναστικά στη ζωή της χώρας η Χρυσή Αυγή, δεν μπορεί να αγνοηθεί ως πρωτοφανές και κινδυνώδες φαινόμενο. Πόσω μάλλον τώρα που βρίσκεται στο δόκανο της Δικαιοσύνης... Εν είδει υπομνηματικής σύνοψης το σημερινό σημείωμα με αφορμή ποικίλα ζητήματα περί τη Χ.Α. και την αντιμετώπισή της.

* Ναζί: Σε αντίθεση με όμαιμα, ακροδεξιά κόμματα της λοιπής Ευρώπης, που κρύβουν επιμελώς τον ναζιστικό τους χαρακτήρα, τον αντισημιτισμό και τη ρατσιστική τους ιδεολογία, η Χρυσή Αυγή βγήκε στην αγορά με σημαία της τον Χίτλερ και όλα τα ανατριχιαστικά συμπαρομαρτούντα. Ως κόμμα με υψηλό ποσοστό περιόρισε τις απροκάλυπτες αναφορές στον «αιώνιο αρχηγό» της και κατά καιρούς προσπάθησε να αποσείσει τις σχετικές, τεκμηριωμένες αιτιάσεις. Αλλά ήταν αργά. Η βαθμιαία ρητορική εγκατάλειψη αναφορών στο credo του ναζισμού κανέναν δεν ξεγελάει. Είναι ναζί μέχρι το κόκαλο. Με ντύμα τον πατριωτισμό και όχημα την εκμεταλλεύσιμη αντίθεση στο Μνημόνιο και στη συμβατική πολιτική... Καμιά προβιά δεν μπορεί να κρύψει το εθνοφυλετικό τους πρόσημο, την ιδεολογικώς εγγενή ροπή στη θανάσιμη βία και την απέχθεια προς τη Δημοκρατία...

Προχθές, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να ταυτίζουν το κόμμα της με τη Χρυσή Αυγή. Αποκηρυγμένοι και από τα γαλλικά ξαδέλφια τους, οι χρυσαυγίτες δεν θα μπορέσουν μελλοντικά να εξελιχθούν -παραπειστικά και για το θεαθήναι- ούτε καν σε Λεπενιστές. Παρ' ότι θα το επιχειρήσουν...

* Συνεργασίες: Επεσαν στο κενό οι ανοησίες για ενδεχόμενη συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τη Ν.Δ. Οι κατά καιρούς επιθέσεις φιλίας από στελέχη της Ν.Δ. αφορούσαν τους ψηφοφόρους της Χ.Α., όπερ θεμιτό και αυτονόητο. Εξάλλου, η Χ.Α. δεν είναι ΛΑΟΣ. Πιστεύοντας ότι μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα -ναι, το είχαν πιστέψει οι πεφυσιωμένοι ναζί- η Χ.Α. εχθρεύεται τη Ν.Δ., όσο και τα υπόλοιπα κόμματα.

* Ψηφοφόροι: Ανοηταίνουσα και ρηχή αποδεικνύεται και η άποψη ότι όλος ο κόσμος που ψήφισε Χ.Α. εγκολπώνεται τις φρικώδεις φασιστικές θέσεις τους. Ο Σάββας Μιχαήλ, μονίμως στο στόχαστρο των εγχώριων ναζί, υψώνοντας περίοπτο εκείνο που περιφρονούν κάποιοι προοδευτικοί, σημείωσε τα εξής: «Δεν συμφωνώ να καταδικάσουμε συλλήβδην όλους όσοι για διάφορους λόγους ψήφισαν Χ.Α., δίχως να είναι φασίστες. Υπάρχει εκεί κόσμος που παρασύρθηκε, κόσμος που μπορεί και πρέπει να τον ξανακερδίσει η Αριστερά» (Lifo - 26.9.2013).

* Μήντια: Υπήρξαν εισηγήσεις για αποκλεισμό της Χ.Α. από τα μήντια ή για ελαχιστοποίηση της προβολής της. Αφέλειες πρώτου μεγέθους. Κανένας δεν μπορεί με αποκλεισμούς να αναχαιτίσει οτιδήποτε διαθέτει δυναμική ως φαινόμενο. Εξάλλου, τα πολλαπλά κρούσματα βίας, η ωμότης λόγου και θέσεων και η εν γένει συμπεριφορά του γιγαντωμένου τέρατος βρίσκονταν μονίμως στην επικαιρότητα... Εξίσου αφελές και άστοχο τυγχάνει το επιχείρημα ότι τα μήντια «επώασαν τον ναζισμό», επειδή έδιναν βήμα στα στελέχη της Χ.Α. ή έγιναν βιτρίνα του ναζιστικού λάιφ στάιλ. Μα το ίδιο δεν έκαναν και με το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ετύγχανε ιδιαίτερης (υπερ)προβολής από διαύλους και έντυπα, αλλά βαθμηδόν έφθινε και εν τέλει εκμηδενίστηκε πολιτικά;

* Ταυτίσεις: Περίσσεψαν οι δολερές ευκολίες αυτές τις μέρες. Οι πρωθιερείς της ρηχότητος ανακάλυπταν συγγένειες ανάμεσα στη Χ.Α. και την Αριστερά, σπίλωναν την αντιμνημονιακή δυναμική επειδή και η Χ.Α. ρητορεύει αντιμνημονιακά και ξιφουλκούσαν εναντίον των εννοιών του έθνους και της πατρίδος, επειδή τις έχει στην πρώτη γραμμή το φαιό εξάμβλωμα... Κακόγουστες, φτηνές κατασκευές από σεσημασμένους εργολάβους της ευκολίας...

Ο χώρος δεν επαρκεί για πρόσθετες αναφορές. Ανεξάντλητο θέμα η παρουσία της Χ.Α., δικαίως απασχολεί τα μήντια. Αλλά η μετατροπή του θέματος σε καταναλώσιμο θέαμα, έστω και στην αρνητική για τη Χ.Α. εκδοχή, εγκυμονεί κινδύνους. Περί αυτών, προσεχώς...

http://www.enet.gr/

Διάγνωση μπροστά στην οθόνη – Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες αντικαθιστούν το γιατρό με τον υπολογιστή

Πλέον δεν στέκονται απέναντι σε ένα γιατρό απαριθμώντας τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν. Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες προτιμούν να τα πληκτρολογούν, αναζητώντας μόνοι τους διάγνωση και θεραπεία. Αυξητική τάση που ενέχει τεράστιους κινδύνους.

Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όσο στο ΙΚΑ

Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com
Ανδρέας Πετρουλάκης

Το «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» πρέπει να είναι το πιο ξοδεμένο κλισέ του δημόσιου λόγου. Λέγεται πάντα με τόσο καθηλωτική βεβαιότητα λες και τους δικαστικούς, με το που διορίζονται Πρωτοδίκες, τους πετάνε στη μαρμίτα με το αλάνθαστο φίλτρο. Και χάνουν τα κουσούρια που έχει η υπόλοιπη κοινωνία κρατώντας μόνο τις αρετές της. Σαν να καθαγιάζονται. Για αυτό ο Πρωθυπουργός το «έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» το λέει με το ίδιο τέμπο που λέει «έχω εμπιστοσύνη στην Παναγιά».

Κι εγώ έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Όσο έχω και στους άλλους τομείς του δημοσίου. Όσο έχω στο ελληνικό ΙΚΑ, ας πούμε. Στελεχώνονται και τα δύο από έλληνες πολίτες, φιλότιμους, μορφωμένους, έντιμους, εργατικούς, διεφθαρμένους, ανεπαρκείς, αδιάφορους, συμπλεγματικούς και οκνηρούς, σε αναλογία περίπου, φαντάζομαι, του γενικού πληθυσμού. Και των δύο η ηγεσία διορίζεται από την κυβέρνηση και για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση χρειάζεται περίπου όσο για να βγει μια σύνταξη. Πάντως πάνω τους ακουμπούν δύο θεμελιώδους σημασίας γρανάζια, ζωτικά για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Το Κράτος Δικαίου και το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Προσωπικά, εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη όσο εμπιστεύομαι το ελληνικό ΕΣΥ, την ελληνική Αστυνομία, το ελληνικό Λιμενικό, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, την ελληνική Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Εφορία, Δασολογική υπηρεσία, υπηρεσία Φάρων και όλες αυτές τις εξουσίες, ιδρύματα, υπηρεσίες και οργανισμούς που λειτουργούν υπό την αιγίδα του κράτους, τροφοδοτούνται με προσωπικό και νοοτροπία από την κοινωνία μας και ασφαλώς την καθρεφτίζουν. Για αυτό, όπως και στους υπόλοιπους θεσμούς, έτσι και στη Δικαιοσύνη και λάθη γίνονται και ακατανόητες αποφάσεις λαμβάνονται αλλά και γενναίες και ανυποχώρητες στους επηρεασμούς συμπεριφορές συναντάμε.

Καταντά ρατσισμός στους υπόλοιπους έλληνες δημοσίους υπαλλήλους αυτή η χρόνια διάκριση. Σχεδόν όλους τους άλλους τομείς οι πολιτικοί κατά καιρούς τους έχουν στιγματίσει ως σπάταλους, γραφειοκρατικούς, διεφθαρμένους, πολυάνθρωπους, αντιπαραγωγικούς, ανεπαρκείς, συντεχνιακούς κ.λπ. Δικαίως, πολλές φορές. Αλλά το ερώτημα είναι, γιατί οι δικαστές είναι πάντα στο απυρόβλητο. Πόσω μάλλον που έχουν στο ιστορικό τους δύο παραδικαστικά.

Ποτέ δεν λένε οι πολιτικοί έχω εμπιστοσύνη στο ελληνικό ΕΣΥ, συνήθως δε, νοσηλεύονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ποτέ δεν λένε έχω εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, στο οποίο άλλωστε δεν εμπιστεύονται ούτε τα παιδιά τους. Θα μου πείτε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι υπηρεσία, είναι εξουσία. Μα τους χειρότερους χαρακτηρισμούς τους επιφυλάσσουν για τις άλλες δύο εξουσίες, την Κυβέρνηση και τη Νομοθετική, όταν δεν είναι του κόμματός τους.

Πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Σε μία ώριμη Δημοκρατία οι πάντες κρίνονται. Και ακόμα περισσότερο. Αξιολογούνται. Όπως υπάρχει η δίκαιη απαίτηση να αξιολογούνται επιτέλους οι δημόσιοι υπάλληλοι και σε κάποιες περιπτώσεις η αξιολόγηση έχει ήδη αρχίσει, πρέπει να συμβεί το ίδιο και με τους δικαστικούς. Γιατί ουδείς το έχει ζητήσει; Αν είναι όντως αλάνθαστοι τόσο το καλύτερο για αυτούς.

http://www.protagon.gr/

Απογοήτευση για την... πολυκοσμία

Δεν κρυβόταν το μεσημέρι του Σαββάτου η απογοήτευση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, βλέποντας αυτό το σκορποχώρι από χολερικούς νεοναζί που είχανε μαζευτεί έξω από τη ΓΑΔΑ για συμπαράσταση στον φυρερίσκο και δεν ξεπερνούσαν τους 250! 

Το μήνυμα του κρατούμενου αρχηγού «ηθικό ακμαίο, ψηλά τις σημαίες» που μετέφεραν οι νομικοί του σύμβουλοι έπεσε στο κενό. Ούτε καν σημαίες – μοιράστηκαν πολύ αργότερα… – δεν είχαν!

Φρούδες οι ελπίδες για… μαζική κινητοποίηση, εξ ου και τα νεύρα μεταξύ τους, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν χειροδικίες…

http://www.topontiki.gr/

Εθνική Ελπίδων: Η αποστολή για τα ματς με Τουρκία και Μάλτα

Τα ονόματα των παικτών που υπολογίζονται για τις επικείμενες αναμετρήσεις των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με Τουρκία Μάλτα γνωστοποίησε σήμερα το πρωί ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Τσάνας.
Η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει

Θύελλα στην Ευρώπη

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Εντυπωσιάζει η εικόνα της Ευρώπης μετά τον εκλογικό «θρίαμβο» της Μέρκελ και την εξουδετέρωση του πολιτικού «καρκινώματος» στην Αθήνα. Ο διεθνής Τύπος προαναγγέλλει: «Πολιτική θύελλα στον ευρωπαϊκό Νότο απειλεί εκ νέου τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, με κίνδυνο να καταστρέψει την ανάκαμψη που μόλις αρχίζει».

Το «μερκελικό» κεντροδεξιό κυβερνητικό κόμμα της Πορτογαλίας, αμείλικτος προαγωγός της λιτότητος, υπέστη πανωλεθρία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με ποσοστό μόλις 16%. Υπουργοί έχουν ήδη υποβάλει παραιτήσεις, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακυρώνει πολλά μέτρα τής εκεί τρόικας ως αντισυνταγματικά. Οι Πορτογάλοι κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους με τα ευρωπαϊκά προγράμματα λιτότητος, διαπιστώνει η γαλλική «Μοντ». «Εάν δεν είναι τόσο θορυβώδεις όσο οι Ελληνες, ούτε τόσο τόσο αγανακτισμένοι όσο οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι είναι εξ ίσου εξαγριωμένοι με την κυβέρνησή τους και τις Βρυξέλλες».

Στην Ιταλία, οι ομαδικές παραιτήσεις υπουργών του Μπερλουσκόνι πυροδοτούν κυβερνητική και πολιτική κρίση. Τα επιτόκια δανεισμού στο 4,73%, υπό συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού και μάλιστα αποπληθωρισμού, ακυρώνουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο διεθνής Τύπος, με την εξουδετέρωση της ακροδεξιάς απειλής δεν κατισχύει η σταθερότητα, αλλά επανέρχεται η χρόνια πολιτική αστάθεια. «Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βυθίζονται και πάλι στο χάος», εκτιμά η εφημερίδα. «Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο της Ευρωζώνης οξύνεται, με συνέπεια το φάντασμα της κρίσης να απειλεί σήμερα εκ νέου το ευρώ».

Στην ουσία, ο κίνδυνος για το ευρώ αποδίδεται στην αδυναμία των χωρών του Νότου να αναμορφωθούν σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα. Ωστόσο, ο κίνδυνος αναδύεται όχι μόνον από το Νότο, αλλά και από τις χώρες του ευρωπαϊκού κεντρικού πυρήνα. Στη Γερμανία οι αντι-ευρωπαϊκές ψήφοι, παρ' όλο που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου, αυξήθηκαν, όπως επίσης στην Ολλανδία και την Αυστρία. Σε κάθε περίπτωση, για το ευρώ τίθεται το δίλημμα είτε να διαρραγεί είτε να αποδεχθεί τις αποκλίνουσες πραγματικότητες μεταξύ των χωρών-μελών του. Εν τούτοις, εάν το κοινό νόμισμα αποτύχει, η ευθύνη αποδίδεται εκ προοιμίου στις «απείθαρχες» χώρες, παρά στις εξωπραγματικές αξιώσεις του Βορρά.

Θα ήλπιζε κάποιος ότι με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του «καρκινώματος» που δηλητηρίαζε την ελληνική πολιτική ζωή, η τελευταία θα εξομαλυνόταν, ώστε ο δημοκρατικός διάλογος να επικεντρωθεί στα βασικά ζητήματα και όχι στα παρεπόμενα. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν διόλου εξασφαλισμένο. Υπό μία έννοια, το απερίγραπτο και απαράδεκτο μόρφωμα δεν ήταν η νόσος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά το θλιβερό και ανατριχιαστικό σύμπτωμα της νόσου που είναι όχι μόνον η γενικευμένη κρίση και κατάρρευση, αλλά εξ ίσου η αναξιόπιστη διαχείρισή της, όπως επίσης και όχι λιγότερο το έλλειμμα επαρκούς κοινωνικής αξιοπιστίας των προτεινόμενων εναλλακτικών πολιτικών.

Είτε το «καρκίνωμα» εξαρθρώνεται είτε όχι, η εφιαλτική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας θα παραμένει. Φρικτός κίνδυνος ο ναζισμός, όμως ακόμη πιο φρικτός η εξολόθρευση της κοινωνίας με τις άνωθεν επιβαλλόμενες συνταγές, που εκτρέφουν γόνιμο έδαφος για τα σημερινά άνθη του κακού. Ασφαλώς ήταν επείγον να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας από εγκληματικές συμπεριφορές. Ωστόσο παραμένει ακόμη πιο επείγον να εξέλθει η ελληνική κοινωνία από την «κόλαση» στην οποια έχει καθηλωθεί από τους δανειστές και εταίρους της.

Με την εξουδετέρωση του «καρκινώματος» η κοινωνία ανακουφίζεται, ωστόσο το πολιτικό σκηνικό δεν αποκαθίσταται, ως ώφειλε, αλλά εμφανίζει συμπτώματα αποσυμπίεσης, δυσφορίας και αμηχανίας. Δεν αφομοιώνει την αναπάντεχη έκλειψη του νοσηρού συμπτώματος, αφού στην ύπαρξη και συντήρησή του επένδυαν μέχρι χθες όλες οι πλευρές του. Η κυβέρνηση το διακινούσε ως φόβητρο, προκειμένου η ίδια να εμφανίζεται ως η «αναγκαία και λιγότερο κακή» επιλογή, ενώ η αντιπολίτευση το διακινούσε επίσης όχι λιγότερο εμμονικά ως φόβητρο, προκειμένου να εκθέτει το δικομματικό κυβερνητικό σχήμα.

Η κοινή γνώμη, ενώ σκανδαλίζεται με την εμφάνιση του «καρκινώματος», δεν δείχνει ακόμη παρόμοια αποφασιστικότητα όσον αφορά τις αιτίες που το έχουν τροφοδοτήσει. Το πρόβλημα κοινωνικής αξιοπιστίας της πολιτικής, είτε στη διαχείριση της κρίσης είτε στη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων, είχε περιέλθει εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα. Εξ ου και η μακροχρόνια δημοσκοπική ακινησία του πολιτικού αστερισμού. Σήμερα, με την έκλειψη του μορφώματος, το πολιτικό σκηνικό, αντί να σταθεροποιείται και να ενισχύεται, παραμένει σε συνθήκες ρευστότητος, με έλλειμμα κοινωνικής αξιοπιστίας.

Ο ευρωπαϊκός Τύπος επισημαίνει σήμερα πολιτικό κίνδυνο μεγαλύτερο από τον οικονομικό: την αδυναμία των κυβερνήσεων του Νότου να πείσουν τους πολίτες για τα μέτρα λιτότητος και «μεταρρυθμίσεων», που μονόπλευρα εφαρμόζουν. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαλείται έμμεσα ως υπόλογος έναντι της Ευρώπης, τόσο επειδή χρησιμοποιούσε την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος, προκειμένου να δικαιολογεί τις αποτυχίες της σε σχέση με τους «στόχους», όσο και επειδή, με τη σημερινή πτώση του, αποκαλύπτεται καίριο έλλειμμα κοινωνικής αξιοπιστίας της για την επιτυχία των μέτρων που της έχουν ανατεθεί. Σε συνθήκες ομαλότητος και δημοκρατικής νομιμότητος η αποπροσανατολιστική στρατηγική τής έντασης εκπίπτει και το έλλειμμα κοινωνικής συναίνεσης συγκαλύπτεται δυσκολότερα.

kvergo@gmail.com

http://www.enet.gr/

Η Πόπη Τσαπανίδου με την κόρη της, εξίσου εντυπωσιακή με εκείνη [εικόνες]

Στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Πόπη Τσαπανίδου. Η δημοφιλής παρουσιάστρια δεν βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα μόνη καθώς είχε στο πλευρό της την μια από τις τρεις κόρες της. Ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού Hello εντόπισε την ...άρτι αφιχθείσα στο κανάλι του Star δημοσιογράφο, να συζητά με στενό της συνεργάτη σε καφετέρια της πόλης, ντυμένη απλά με ένα κομψό αθλητικό φόρεμα και κίτρινο φουλάρι.

Εικόνα σου είναι, κοινωνία…

Photo: Μ. Μυρίλλας @fosphotos.com
Γιώργος Λακόπουλος

Πίσω από τον καταιγισμό των εξελίξεων που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες γύρω από την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, υπάρχει ένα στοιχείο που μάλλον δεν αναδείχθηκε: το στοιχείο της... ανυπαρξίας της Χρυσής Αυγής. 

Τα τελευταία χρόνια, διάφορα μέσα ενημέρωσης, που τώρα παριστάνουν τους πυλώνες της Δημοκρατίας, μας καλλιεργούσαν εμμέσως την εντύπωση ότι πρόκειται για μια πανίσχυρη οργάνωση, με χιλιάδες μέλη, αποφασισμένα για όλα. Περνούσαν αμέσως ένα αίσθημα φόβου, απέναντι σε έναν φοβερό και τρομερό μηχανισμό με τον οποίο καλό θα ήταν να μην τα βάλει κανείς.

Ήταν μια εικόνα συμβατή με τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι μαχαιροβγάλτες του Μιχαλολιάκου, κατά τους οποίους, αν τους αγγίξει κανείς θα «ανοίξουν οι πύλες της κόλασης».

Τελικά αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά κάποιες ορδές από μαχαλόμαγκες που έκαναν τον τσαμπουκά σε ανυπεράσπιστους μετανάστες, παρίσταναν τους πρόσκοπους σε γριούλες, και κοκορεύονταν για δυνατότητες που δεν είχαν.

Αν είχαν, θα τις είχαν δείξει αυτές τις ημέρες. Τρεις φορές επιχείρησαν να οργανώσουν συγκεντρώσεις. Τη μια την ακύρωσαν και τις άλλες δυο ήταν τρεις κι ο κούκος. Μερικές δεκάδες μόνο έχουν ανταποκριθεί στα επίσημα καλέσματα για «λαϊκή εξέγερση». Ούτε καν εκείνοι που μπαινόβγαιναν στα γραφεία τους.

Αυτό δείχνει ότι από οργανωτικής πλευράς η Χρυσή Αυγή ήταν μια φούσκα. Μπορεί να μάζευαν διάφορους αλαφροΐσκιωτους και τους έβαζαν να παριστάνουν τους αρχαίους Έλληνες. Ή κάποιους λούμπεν, ή θαμώνες του υποκόσμου και τους εφοδίαζαν με ρόπαλα, στολές και ασπίδες για εφόδους στις γειτονιές. Αλλά πραγματικές οργανωτικές δυνατότητες δεν είχαν. Απόδειξη η αδυναμία τους να υπάρχουν αυτές τις ήμερες. Άλλωστε, ένα «ντου» έκανε η Δικαιοσύνη και τους σκόρπισε στα εξ ων συνετέθησαν.

Αυτό σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή δεν ήταν απειλή για τη Δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς; Κάθε άλλο. Ήταν απειλή και είναι ακόμη. Αλλά για άλλους λόγους. Όχι τους οργανωμένους με το κοντοκουρεμένο μαλλί, τα κοντάρια και τους τραμπουκισμούς. Ούτε για τις ακρότητες που προπαγάνδιζαν μεταξύ τους, καταναλώνοντας ναζιστικό σανό, ή υμνώντας τον Μιχαλολιάκο ως φύρερ... Αυτοί όσοι κι αν ήταν ήδη σκόρπισαν. Και όσοι μένουν θα τους μαζέψει η κλούβα.

Η απειλή προερχόταν και προέρχεται από εκείνους που τους ψήφισαν και όσους είχαν πρόθεση να τους ψηφίσουν. Από εκείνους που τους έδιναν στις δημοσκοπήσεις διψήφια νούμερα. Και που παρέμεναν αόρατοι. Τους ψήφιζαν, αλλά δεν τους υποστήριζαν.

Τους έστειλαν στη Βουλή, αλλά δεν αναλάμβαναν την ευθύνη να δηλώσουν ευθέως οπαδοί τους. Και αυτοί ήταν πολλοί. Πάνω από 420.000 στις τελευταίες εκλογές. Ίσως και ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις.

Η σημερινή Χρυσή Αυγή ήταν εικόνα της κοινωνίας. Δημιούργημά της. Από μια μικρή περιθωριακή ομάδα νεοναζί, μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα με παρουσία στη Βουλή και πολιτική δύναμη με ισχύ, με τη βούληση του «κυρίαρχου λαού». Χάρη στο νερό που έριξαν ανεύθυνα στον μύλο της κάποιοι που βρίσκονται δίπλα μας και αυτές τις ημέρες κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε για το έγκλημα.

Ακόμη και μετά το πραγματικό έγκλημα του χρυσαυγίτη στην Αμφιάλη, στις δημοσκοπήσεις καταγράφηκε ένας όγκος πολιτών που δηλώνουν ακόμη ψηφοφόροι τους. Αλλά δεν εμφανίζονται να το πουν δημόσια. Σαν να πετάει κάποιος ψόφιες γάτες στο πηγάδι και την επομένη κάνει τον ανήξερο για τις δηλητηριάσεις. Αυτό δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο, ως κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Δημοκρατία και την κοινωνία δεν είναι ο Κασιδιάρης, ο Μιχαλολιάκος και ο Παναγιώταρος. Έχει ράμματα για τη γούνα τους η δημοκρατική τάξη. Είναι εκείνοι που τους ψήφισαν, εκείνοι που ήθελαν να τους ψηφίσουν ακόμη και μετά τις αθλιότητες που διέπρατταν στη Βουλή, και όσοι προτίθενται να τους ψηφίσουν ακόμη και σήμερα.

Όποιος δεν μπορεί να δει τα πράγματα από αυτή τη σκοπιά δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Πού πρέπει να πέσει το βάρος για την απόκρουση του νεοναζιστικού καρκινώματος που απειλεί τη χώρα. Και όσο δεν το αντιλαμβάνονται κυρίως η πολιτική τάξη, τα μέσα ενημέρωσης και όσοι εκπροσωπούν τους θεσμούς, δεν έχουμε ξεμπλέξει με το τέρας.

Αν υπάρχουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας που τους θέλουν- ακόμη- έτσι όπως εμφανίζονται, τότε η Χρυσή Αυγή θα αποδειχθεί λερναία Ύδρα. Και πρέπει να κοπούν όλα τα πλοκάμια για να απαλλαγεί η Δημοκρατία από τον βραχνά της. Κυρίως πρέπει να εξαλειφθεί στην κοινωνία – με την εξάλειψη των αιτίων που την εκτρέφουν. Γιατί στον κοινοβουλευτισμό, όλα κρίνονται στην κάλπη.

http://www.protagon.gr/

Ουτοπία;;

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πόσο αλήθεια θα κοστίσει μια επιθετική πολιτιστική πολιτική με στόχο την ενημέρωση του ευρωπαϊκού -και όχι μόνο- κοινού στο Νεοελληνικό Πολιτισμό;Ρίχνω την ιδέα και ας την πάρει το ποτάμι. Δεν θα μπορούσε άραγε να οργανωθεί ο θεσμός, ετήσιος ή διετής, μηνός Ελληνικού Πολιτισμού στις μεγάλες πρωτεύουσες εν πρώτοις των 27 εταίρων μας στην Ε.Ε.;

Η Πινακοθήκη είναι προς το παρόν κλειστή λόγω της επέκτασης, Πινακοθήκη που σέρνεται, πριν ετοιμαστεί το ΦΙΞ υπολειτουργεί, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Καμεράτα, οι απολυμένοι των χορωδιών και των ορχηστρών της ΕΡΤ είναι διαθέσιμοι, μοντέρνες ομάδες χορού, του Παπαϊωάνου, της Σπυράτου, του Ρήγα, της Παπαδαμάκη, της Στελλάτου κ.λπ., το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ με ευέλικτα κλιμάκιά τους και με παραγωγές αρχαίου δράματος για κλειστούς χώρους, οι μεγάλοι συνθέτες μας με μελοποιημένη ελληνική ποίηση (μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη) θα συγκροτούσαν ένα αποκαλυπτικό για τους Ευρωπαίους σύνολο σύγχρονης πολιτισμικής παρουσίας.

Ελληνες ποιητές, από τον Σολωμό και τον Κάλβο έως τον Παλαμά, τον Σικελιανό, τον Καβάφη και τον Καρυωτάκη και έως τους σύγχρονούς μας μεταπολεμικούς και νεότερους έως τη Δημουλά, έχουν μεταφραστεί στις μεγάλες γλώσσες. Πόσο άραγε θα κόστιζε πρώτα στα γαλλικά και στα ισπανικά (για να φτάσει στη Ν. Αμερική) μια ανθολογία δύο αιώνων νεοελληνικής ποίησης;

Ολα αυτά πακέτο σε ένα μηνιαίο πρόγραμμα προβολής του Ν.Ε. Πολιτισμού. Λείπουν οι χορηγοί; Και ο ΟΠΑΠ; Πόσο θα κοστίσει στο κράτος το γήπεδο ομάδας που προγραμματίζεται;

http://www.enet.gr

Με ποιους άνδρες προτιμούν να απατούν τους συντρόφους τους οι γυναίκες [λίστα]

Τους άνδρες που επιλέγουν ή καλύτερα τους χώρους από όπου... ψαρεύουν τα αρσενικά με τα οποία προτιμούν να απατούν τους συζύγους τους ή συντρόφους τους οι γυναίκες αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα ιστοσελίδας που βοηθά δεσμευμένους να βρουν το επόμενο φλερτ τους.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Στην Ακρόπολη απόψε θα "μείνει" η Φλόγα

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα παραδοθεί αύριο η Φλόγα, προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014».
Απόψε η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη, οπότε και θα ολοκληρωθεί

Σκληρή ανακοίνωση της Θάνου για μερίδα των ΜΜΕ

Η κριτική και τα σχόλια μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο έργο των ανακριτών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής Σπ. Γεωργουλά και Χ. Παπακώστα οδήγησε την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αρεοπαγίτη, Βασιλική Θάνου στην έκδοση μιας σκληρής ανακοίνωσης.

Στην ανακοίνωση της η κ. Θάνου επικρίνει «έντονα την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανώτατους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω δικαστών και εισαγγελέων, σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της “Χρυσής Αυγής” (όπως πχ απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ)».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΔΕ, οι συμπεριφορές αυτές, «όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των δικαστικών λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα».

Είναι προφανές, συνεχίζει η αρεοπαγίτης, ότι «με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακόμη, θεωρεί ότι «από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες, δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλώ όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης (δικαστές και εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, καθηγητές των Νομικών Σχολών), να επαγρυπνούμε για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρο 87) και να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε εάν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν».

«Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους», τονίζει η δικαστική λειτουργός.

Τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει την υποστήριξή της στους κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα, οι οποίοι «ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης, και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι δικαστές (τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους δύο εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο και Μαυροπούλου)».

http://www.koutipandoras.gr

Ετσι θα ήταν η τέλεια γυναίκα - Θα είχε τα καλύτερα σημεία των μεγάλων σταρ [εικόνες]

Tην τέλεια γυναίκα σχεδίασε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδυάζοντας χαρακτηριστικά σταρ του Χόλιγουντ που ξεχωρίζουν. Το ιδανικό θυλυκό, αν υπήρχε, λοιπόν, θα είχε τα πόδια της Τζένιφερ Ανιστον, το χαμόγελο της Κέιτ Μίντλετον, τα φρύδια της Μέγκαν Φοξ, τα μάτια της Ζόε Ντεσανέλ, τη μύτη της Σκάρλετ Γιόχανσον, τη γυμασμένη κοιλιά της Γκουέν Στεφάνι και τις μπούκλες της Σοφία Βεργκάρα.

Kαι ποιος θα κόβει απόδειξη;

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com
Σπύρος Σεραφείμ

Αποσύρθηκε, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή επιτόπιου προστίμου ύψους 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη που είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, εφοριακοί και αστυνομικοί θα μπορούσαν να βεβαιώνουν επιτόπια φορολογικές παραβάσεις και να επιβάλουν πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ, σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής.

Πολλές επαγγελματικές κατηγορίες είχαν ταχθεί κατά αυτής της διάταξης και πολλοί έκαναν λόγο για καθαρά εισπρακτικό μέτρο, το οποίο δε θα έφερνε -όπως διακήρυτταν σε κάθε κατεύθυνση- κανένα αποτέλεσμα και ήταν υπερβολικό για την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση η οποία πλήττεται από την ύφεση και την έλλειψη χρήματος.

Σωστά αυτά που λένε, ως έναν βαθμό, οι άνθρωποι που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με την κρίση. Από την άλλη, όμως, σε πολλές περιπτώσεις, ανοίγει ο δρόμος για τη μη έκδοση αποδείξεων από πολλούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα, τα οποία θα επωφελούνται οι παραβάτες, ενώ όλο αυτό θα πέφτει στις πλάτες των καταναλωτών - μη λέμε ξανά τα ίδια. Ταυτόχρονα, αυτή η κίνηση δηλώνει ατολμία στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εδώ ο καθένας μπορεί να προσθέσει όποιον χαρακτηρισμό επιθυμεί.

Αλλά, βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν το ‘χει με τις αποδείξεις κι αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι υπάρχει δυστοκία στο κυβερνητικό έργο, «τρανή», ίσως τη χαρακτηρίσουν κάποιοι - και δεν μπορείς να τους καταλογίσεις άδικο. Δες, για παράδειγμα, τι έχει πράξει η κυβέρνηση και πώς έχει χειριστεί το θέμα με τους άλλους, που είναι φασίστες-ναζί. Και, μάλιστα, με αποδείξεις...

http://www.protagon.gr/

Ο σκλήρος Χρυσαυγίτης που έκλαιγε με αναφιλητά

Μπορει τα μέλη της Χρυσής Αυγής και ειδικά μπροστά στις κάμερες να παρουσιάζουν το προφίλ του δήθεν σκληρού Χρυσαυγίτη, ωστόσο η πραγματικότητα ίσως είναι λίγο διαφορετική. Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη ΓΑΔΑ κατά τις πρώτες ώρες των συλλήψεων των μελώντης Χρυσής Αυγής, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Τα Νέα”, ξεπερνούν κάθε φαντασία. Το “σκληρό” στέλεχος της Χρυσής Αυγής έκλαιγε διαρκώς με αναφιλητά, και ρωτούσε ανήσυχος τους αξιωματικούς της ΓΑΔΑ, τι θα τον κάνουν, τι τον περιμένει, ότι αυτός είναι καλό παιδί και άλλα τέτοια.

«Μου είπαν ότι ήταν έτοιμος να «ξεράσει» (τυπικός όρος στη γλώσσα των αστυνομικών για κρατούμενο ο οποίος είναι ψυχολογικά πιεσμένος και έτοιμος να μιλήσει για τον ίδιο και τους συν αυτώ). Αλλά είναι ένα μυστήριο ότι τελικά δεν είπε τίποτε. Συνέβη κάτι κατά την κράτησή του στη ΓΑΔΑ; Μετέφεραν κάποιοι κάπου την κατάστασή του και επέστρεψαν με κάποιο μήνυμα προς αυτόν «να το βουλώσει»; Αγνωστο. Αλλά το έχω δει να συμβαίνει στα έργα”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.

Είπαμε όμως, μπροστά στις κάμερες, η αντρίλα και η σκληρότητα ξεχειλίζουν.

http://www.koutipandoras.gr

Ρουσόπουλος και Ζαχαρέα κυκλοφορούν και πάλι τα βράδια – Το στέκι που μοιράζονται με την Ελένη Μενεγάκη

Τέλος στην μακρά αποχή από τη δημόσια ζωή του Θοδωρή Ρουσόπουλου και της Μάρας Ζαχαρέα μπαίνει μετά την επιστροφή της δημοσιογράφου στο δελτίο ειδήσεων του Star. Το ζεύγος κυκλοφορεί συχνά πια τα βράδια, με μεγάλη παρέα, ενώ έχει αδυναμία στην ιαπωνική κουζίνα γνωστού εστιατορίου στην Κηφισιά, όπου συχνάζει και η Ελένη Μενεγάκη.

Εντός των προβλέψεων ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ καθησυχάζει ο Σπυρόπουλος

Αθήνα
Διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες παρέχει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθησυχάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σύμφωνα με τις προβλέψεις.

«Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα (με τις συντάξεις), αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα» λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων. 

Χαντ-μπολ: Στα πρπώτυπα των ανδρών και το γυναικείο Τσάμπινς Λιγκ...

Στα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών θα διεξάγεται από την επόμενη σεζόν

Μόνη ελπίδα, η αλλαγή

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη κρίσιμων οικονομικών δεικτών στο άμεσο μέλλον είναι δραματικές. Η ανεργία στη χώρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή έως το 2016, θα εκτιναχθεί στο αδιανόητο ποσοστό του 34%, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερους από 2.000.000 ανέργους!

Τα εφιαλτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατά παράδοση επίσημη έκθεση που γίνεται για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και αποτελούν τη χαριστική βολή για το «success story», που τόσο περίτεχνα και επικοινωνιακά καλλιεργούν η κυβέρνηση και οι απολογητές τής μνημονιακής πολιτικής.

Ηδη η ανεργία στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, κινείται στο 27,9% και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου. Η τραγική αυτή κατάσταση σημαίνει ότι από το 2008, τη χρονιά που ξέσπασε η διεθνής κρίση, έχουν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι, με αυτά τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας, η κατάσταση είναι αβίωτη στην κοινωνία. Η άγρια λιτότητα, η συνεχής φορολογική επιβάρυνση, οι αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση και τους πολίτες σε απόγνωση.

Πολλοί αναγνωρίζουν -και δικαίως- στον οικονομικό και κοινωνικό αυτό Αρμαγεδδώνα τις βαθύτερες αιτίες της εκτίναξης των φασιστικών φαινομένων τύπου Χρυσής Αυγής, που αναπτύσσονται σαν γάγγραινα πάνω στον κορμό της κοινωνίας και απειλούν ευθέως την ομαλότητα και τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχει καμία ελπίδα εάν συνεχισθεί η σημερινή πολιτική από κυβέρνηση και τρόικα. Οπως αναφέρεται, αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια. Μοναδική ίσως διέξοδος, ένα μέγα αναπτυξιακό πρόγραμμα τύπου «Μάρσαλ», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που μπορεί να φέρει την οικονομία σε ρυθμό ανάκαμψης.

Αλλά τέτοια προοπτική, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το αντίθετο. Οι δικομματικοί εταίροι διατυμπανίζουν την επερχόμενη επιτυχία του προγράμματος, πανηγυρίζουν για την επίτευξη ενός πλαστού πλεονάσματος και περιμένουν το «πράσινο φως» από τους εταίρους τους για ένα νέο αμφίβολο έως τώρα «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να πάρει ανάσα η καταβαραθρωμένη ελληνική οικονομία!

Με άλλα λόγια, συνεχίζουν ακάθεκτοι, αμετανόητοι την πορεία προς την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Κι ας ξέρουν ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η αλλαγή κατεύθυνσης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο χρόνος έχει περάσει προ πολλού.

http://www.enet.gr/

ΣΟΚ: 43 χρονος αποπλανούσε ανήλικες και κατέγραφε τις ερωτικές σκηνές

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η αστυνομία, μετά από εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία του 43χρονου που συνελήφθη στις 11 Οκτωβρίου πέρυσι στην Ορεστιάδα, με την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκων. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, ο...
43χρονος το 2011 είχε σεξουαλικές σχέσεις με τέσσερις ανήλικες, μεταξύ 12 και 15 ετών, τις οποίες μάλιστα κατέγραφε με κάμερα και τις περνούσε στον υπολογιστή του...

Πρόκειται για τον Γεώργιο Ν. Πιντίδη, ο οποίος γεννήθηκε το 1970 στη Γερμανία και κατοικούσε στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.

Συστατικά

Ξεκινάει λοιπόν από σήμερα η συνεργασία μου με το ΤΡΡ, αν και δεν είναι ίδιον του χαρακτήρα μου οι σταθερές και προγραμματισμένες συνεργασίες γραφής, όχι ότι εδώ θα είναι σταθερή βέβαια, ασταθέστατη προδιαγράφεται, αλλά θα έχει μια κάποια διάρκεια τουλάχιστον, αν όλα βαίνουν καλώς βεβαίως και είναι διαρκής ο βίος μου και με «σώας τας φρένας».

Κατανοώ ότι ίσως σε αυτό το σημείο κάποιοι θα χασκογέλασαν ειρωνικά διότι δυστυχώς έχουμε πλέον, εδώ και δεκαετίες, μεταλλαχθεί κατά τρόπο τέτοιον ώστε τους μεν γηραιούς και άρα σοφούς ανθρώπους να ονομάζουμε ναυάγια του βίου, μη έχοντας αυτούς σε καμία υπόληψη, τους δε σε ηλικία «παραγωγική» αρνητές του χρηματοοικονομικού συστήματος, αυτούς που βγήκαν, ή μπήκαν, από μόνοι τους στο περιθώριο της χρηματοοικονομικής κοινωνίας και, κυρίως, εργασίας, να τους ονομάζουμε τρελούς, λοξούς ή ιδιόρρυθμους, κάποιοι ακόμα και τυχερούς, λησμονώντας ή μη λαβαίνοντας διόλου υπόψιν ότι η τύχη δεν έπαιξε ρόλο καθόλου σε αυτή την επιλογή συστημικής άρνησης, επιλογή η οποία βεβαίως έχει, όπως κάθε τι, το τίμημά της.

Ξεκινάει λοιπόν έτσι, κι από ’δω, μια ιδιόρρυθμη, λοξή συνεργασία με το ΤΡΡ, συνεργασία δίχως χρηματική αμοιβή, όχι επειδή κάποιος από τα δύο συνεργαζόμενα μέρη είναι υπεράνω ή κατά του χρήματος αλλά, κι εδώ μιλώ για τον εαυτόν μου για τον οποίον και μόνον δικαιούμαι να ομιλώ, επειδή προφανώς για όλους αυτούς τους λοξούς ανθρώπους οι συμβολισμοί έχουν μεγαλύτερη αξία από κάποια ευτελή χαρτονομίσματα, τα οποία, παρόλα αυτά, με την έννοια του χρήματος αποτελούν μια από τις ευφυέστερες συλλήψεις του ανθρώπινου νου, μιας και είναι το πλέον εύχρηστο μέσον ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και την ικανοποίηση των αναγκών ζωής των ανθρώπων-μελών τους.

Παρόλον όμως το τόσον ευφυές της σύλληψης, η χρήση αυτής, που επακολούθησε, και η θεώρηση που αναπτύχθηκε επ’ αυτού του μέσου οικονομίας στην πορεία ζωής της ανθρωπότητας, μονάχα ευφυής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και μονάχα αρμόζουσα σε φυσικό ον που αυτοαποκαλείται, προφανώς βαυκαλιζόμενο, ως το ευφυέστερο και λογικότερο από τα πλάσματα της φύσης. Εξ ων, της χρήσης και της κοσμοθεώρησης λοιπόν, φτάσαμε πάλι, πολύ σύντομα, σε άλλη μια κρίση του συστήματος. Στην κρίση ενός χρηματοοικονομικού μοντέλου, το οποίο φουσκώσαμε τόσο πολύ δίνοντάς του ενέχυρο ολόκληρες τις ζωές μας ολοένα και περισσότεροι πρώην άνθρωποι, νυν καταναλωτές στον πλανήτη, ώστε να τείνει αυτό να υποκαταστήσει τη φύση αλλά και να σκάσει παίρνοντας μαζί του και τη ζωή στη γη.

Γι’ αυτά τα ζητήματα των αξιών αλλά και της ευτέλειας, των φυσικών πόρων αλλά και του υποκατάστατου αυτών ως μοναδικού πλέον στη συνείδηση του καταναλωτή φυσικού πόρου, της «ζωής» αλλά και της Ζωής, του οικοσυστήματος αλλά και του χρηματοοικονομικού συστήματος, του έμβιου όντος ανθρώπου αλλά και του μεταλλαγμένου «ιδιώτη καταναλωτή», της βίαιης και ανίερης «ανάπτυξης» του γιγαντισμού αλλά και της αργής φυσικής ανάπτυξης, της αποανάπτυξης ως μοναδικής πλέον πρότασης ζωής και ανάπτυξης, ακόμα και «ανάπτυξης» με τους στρεβλούς όρους του παρελθόντος, το οποίο είναι ακόμα παρόν και εκπνέει, θα λέμε από αυτή τη στήλη της λοξής πορείας, κι είπα να σας τα γράψω εξαρχής εδώ τα συστατικά της, για να ’μαστε ξηγημένοι, διότι πρέπει να ξέρετε «τι τρώτε», έτσι λένε οι νομοθεσίες των συσκευασιών, κι έτσι κατάλαβα πρόσφατα, όταν είδα, μέσα σε αεροπλάνο καθώς ερχόμουν στην Αθήνα, όλους τους επιβάτες να λαμβάνουν το συσκευασμένο κρουασάν ή σάντουιτς, να ανοίγουν με τις ίδιες κινήσεις και τους ίδιους ήχους το σακουλάκι του, να τρώνε το περιεχόμενο και ταυτόχρονα, όλοι μαζί, να διαβάζουν, μασουλώντας, τι τρώνε, τα συστατικά δηλαδή αυτού του προϊόντος διατροφής, που κάποιος άγνωστος έφτιαξε μαζικά, με υλικά άγνωστης προέλευσης ακόμα και άγνωστα ως υλικά, παρόλα αυτά να μασουλούν οι άνθρωποι ανέμελοι και να τα βάζουν εντός τους, δίχως καμία ενοχή και φόβο, επειδή το σύστημα, που και οι ίδιοι λένε σάπιο και ανήθικο, τους εγγυάται πως όλα είναι ελεγμένα, τρομάρα μας, τρέχα γύρευε, κι έμεινα ενεός από την ολοκληρωτική παραίτηση αυτού του ευφυούς και γεμάτου ζωή πλάσματος…

Γιάννης Μακριδάκης

Δημοσιεύτηκε στο ThePressProject.gr στις 3 Οκτ. 2013

http://www.thepressproject.gr/article/47667/Sustatika

http://yiannismakridakis.gr/

Ρέγκλινγκ: Πιθανό ένα τρίτο πακέτο

Πιθανό θεωρεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αρκετά σαφές ότι δεν θα μπορεί την επόμενη χρονιά να αναχρηματοδοτηθεί στις αγορές με δικά της ομόλογα». 
Διευκρινίζει, πάντως, ότι τα γερμανικά δισεκατομμύρια της ευρωδιάσωσης δεν έχουν χαθεί και ότι ως τώρα δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κόστος για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Καψής: Βούληση της κυβέρνησης να δώσει τέλος στον ναζισμό

“Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο του ναζισμού που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και είναι προσβολή για τον πολιτισμό μας” τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του...
ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής.

“Το φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί δεν φτάνει μόνο να υπάρξει ο νόμος. Είναι αναγκαίος, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή για να το αντιμετωπίσουμε. Κυρίως όμως πρέπει να δείξουμε σε όσους για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποστηρίξει αυτό το κόμμα ότι δεν μπορούμε να

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κουφή

Αντώνης Δελλατόλας

Η προφυλάκιση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου άλλαξε κάπως το σκηνικό, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την Τετάρτη, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι από τον ανακριτή οι τρεις κατηγορούμενοι βουλευτές του ναζιστικού κόμματος.

Κάποιοι είπαν, ότι ο δικαστής διόρθωσε το «λάθος» του, αφού το κυβερνητικό στρατόπεδο - σε αυτό εντάσσονται και τα ΜΜΕ που στηρίζουν άκριτα την κυβέρνηση - έδειξε αιφνιδιασμένο και αποσταθεροποιημένο από την απόφαση για μη προφυλάκιση του Κασιδιάρη και των ομοίων του.

Την επομένη, με την απόφαση των δικαστών να στείλουν στον Κορυδαλλό τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του, που κατηγορούνται ότι είτε ήξεραν, είτε κάλυψαν τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, αποκαταστάθηκε η...τάξη στην κυβέρνηση και επήλθε ηρεμία.

Τι σηματοδοτούν όμως αυτές οι δύο «διαφορετικές» αποφάσεις του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού;

1) Ότι οι «γραμμές» στην Δικαιοσύνη δεν είναι εύκολο να περάσουν, όσο και αν το επιθυμεί το πολιτικό και πολλές φορές μιντιακό σύστημα. Ο ίδιος δικαστής, έκρινε την μία μέρα έτσι για κάποιους και την επομένη αλλιώς για κάποιους άλλους. Είχε στοιχεία, έτσι έκρινε.

2) Ότι οι δηλώσεις πολιτικών  του τύπου," η Δικαιοσύνη να αφεθεί ελεύθερη να κάνει την δουλειά της" είναι υποκριτικές και χωρίς αξία,αφού  ο καθένας θέλει την όποια απόφαση να εντάσσεται στην στρατηγική του.

3) Ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συνέταξε το κατηγορητήριο, με αυτή του ανακριτή και φάνηκε  αυτό στις αποφάσεις του.

4) Ότι με τον Μιχαλολιάκο προφυλακισμένο, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του ναζιστικού μορφώματος, με τους Κασιδιάριδες να παίρνουν το «μαγαζί» άπω την οικογένεια Μιχαλολιάκου.

5) Ότι στην πορεία της ανάκρισης, μπορεί έχουμε νέα στοιχεία που να πάρουν και άλλοι βουλευτές της Χ.Α τον δρόμο που πήρε ο αρχηγός τους.
Και κάτι τέτοιο ενδέχεται να απομακρύνει πολλούς από τους  πολίτες που στήριξαν τους ναζιστές στις εκλογές.

Πολλά μπορείς να πεις για όλες αυτές τις εξελίξεις των τελευταίων ημέρων. Για νομικά κενά, για πιέσεις, για τις φασιστικές συμπεριφορές των κατσαπλιάδων της Χρυσής Αυγής, για τις ενστάσεις από νομικούς για την διαδικασία, για την αντίφαση να είναι στην βουλή κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κλπ, κλπ.

Δυο πράγματα όμως λέω με σιγουριά.
Πρώτο, ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι η πολιτεία για πρώτη φορά συγκρούεται, οργανωμένα με την ακροδεξιά και μάλιστα με την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή της.

Και δεύτερο, ότι το φασιστικό ρεύμα δεν το ανακόπτεις παρά μόνο με σύγκρουση μαζί του, χωρίς αστερίσκους, με μέτωπο που θα συγκροτήσει η κοινωνία, μαζί με το πολιτικό σύστημα.

Γιατί οι φασίστες δεν βρίσκονται μόνο σε κάποια έδρανα της Βουλής...

http://www.topontiki.gr/

Πώς να αποτρέψετε το παιδί σας από το κάπνισμα

Το να πείσουμε τα παιδιά μας να μην καπνίζουν αποτελεί μία ακόμα «μάχη» στην ανατροφή τους, καθώς το κάπνισμα εκτός από βλαβερό είναι πράξη κοινωνική που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους γύρω μας. Και ειδικά αυτή τη μάχη αξίζει, όσο λίγες, να την κερδίσουμε.


Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Του Πιτσιρίκου

Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι Έλληνες φοβούνται πάρα πολύ -για την ακρίβεια τα έχουν κάνει πάνω τους- αλλά αυτό είναι περίεργο γιατί οι περισσότεροι Έλληνες υποστηρίζουν πως είμαστε ένα έθνος ηρώων, είμαστε οι καλύτεροι και δεν μασάμε τον κώλο μας.

Το 91,7% των ερωτηθέντων εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης -αργήσατε να το πάρετε χαμπάρι παιδιά γιατί σας έφαγε ο φόβος μη χάσετε τα ευρώ που χάσατε-, οπότε καταλαβαίνουμε πως το υπόλοιπο 8,3% έχει λερωμένη την φωλιά του, και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή δεν τους έχει μπουζουριάσει ακόμα.

Είναι κάπως περίεργο αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες να είναι η έλλειψη δικαιοσύνης αλλά να μην έχει βρεθεί ένα κόμμα να κάνει την Δικαιοσύνη πρώτο θέμα στην πολιτική του ατζέντα.

Επίσης, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είπε πριν από μερικές ημέρες πως η χώρα χρειάζεται Δικαιοσύνη -ο βιαστής καταγγέλλει τον βιασμό-, και αντιλαμβανόμαστε πού οφείλεται η ερασιτεχνική και τσαπατσούλικη δίωξη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη μετά από κυβερνητική εντολή.

Αμέσως μετά την έλλειψη δικαιοσύνης, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες είναι η ανεργία αλλά, επειδή η ανεργία θα αυξάνεται διαρκώς στη χώρα μας και στις άλλες χώρες -αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι και πολύ αναγκαίοι στον καπιταλισμό της ελεύθερης αγοράς -, καλό θα ήταν να συνηθίσουν στην ιδέα πως μπορεί να μείνουν άνεργοι και να μη φοβούνται τόσο πολύ που θα πάψουν να είναι σκλάβοι.

Το 83,6% των ερωτηθέντων φοβάται την φτώχεια αλλά εγώ τρέμω τα πλούτη γιατί μπορεί να με χαλάσουν και να πάψω να είμαι ο ηθικός, έντιμος και ακέραιος άνθρωπος που είμαι σήμερα.

Το ενδιαφέρον είναι πως πολλοί από αυτό το 83,6% -που φοβάται την φτώχεια- είναι ήδη φτωχοί αλλά δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα. Νομίζουν πως είναι ζάπλουτοι. Πάντα, οι προλετάριοι ήταν μέσα στις αυταπάτες, και γι’ αυτό απεχθάνονταν τα κομμουνιστικά κόμματα: τους θύμιζαν την πραγματική τους ιδιότητα.

Το 82,6% φοβάται την εγκληματικότητα, και καλά κάνει, γιατί, όταν η ανεργία κοντεύει να φτάσει το 30%, κι ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής μπορεί να σου πει πως στους δρόμους θα γίνεται πόλεμος και δεν θα ξέρεις αν θα επιστρέψεις ζωντανός στο σπίτι σου, αφού η ανεργία και η εγκληματικότητα ανεβαίνουν παρεούλα, ενώ η σχέση πληθωρισμού και ανεργίας είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογη, οπότε δεν είναι κακό να έχει μια χώρα λίγο πληθωρισμό παραπάνω για να μειωθεί η ανεργία, αλλά μη σας μπερδέψω τώρα με τέτοια, γιατί μπορεί να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα αλλά, στην πραγματικότητα, είστε και γαμώ τους άσχετους.

Το 81,4% των ερωτηθέντων φοβάται την αρρώστια, αν και η αρρώστια είναι ένας ωραίος τρόπος για να πάψεις να φοβάσαι για την έλλειψη δικαιοσύνης, την ανεργία και την φτώχεια, αφού, αν τα τινάξεις, δεν φοβάσαι τίποτα πια. Είσαι ατρόμητος.

Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η υγεία του επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, οπότε καταλαβαίνουμε πως δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως δεν είναι κρίση αλλά μια μόνιμη κατάσταση που θα χειροτερεύει διαρκώς.

Όποιος θέλει να βελτιωθεί η υγεία του, ας το πάρει απόφαση πως δεν είναι μια κρίση και δεν θα περάσει ποτέ.

Από την άλλη, αν έχεις κολλήσει καμιά σύφιλη, δεν φταίει η κρίση που δεν είναι κρίση αλλά το γεγονός ότι δεν προσέχεις πού βάζεις το τσουτσούνι σου. Δεν φταίει για όλα ο καπιταλισμός. Να είμαστε δίκαιοι.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ενημερώνονται για θέματα υγείας από το διαδίκτυο, και μάλιστα κάνουν και αυτοδιάγνωση από το διαδίκτυο.

Βέβαια, για να μην κάνω τον έξυπνο και τον υπεράνω, πριν από δυο μήνες, ξύπνησα με ένα φοβερό πόνο στη μέση -που δεν δικαιολογείτο από τα 70 μπάνια που είχα κάνει στη θάλασσα-, και μπήκα στο Διαδίκτυο, όπου, μεταξύ άλλων, έμαθα πως ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται και σε καρκίνο.

Η κυρία του σπιτιού στο οποίο ήμουν φιλοξενούμενος ήταν γιατρός και, χωρίς να με εξετάσει, διέγνωσε πως από το κρεβάτι στο οποίο κοιμόμουν έλειπαν δυο τάβλες, και δεν πρόκειται να πεθάνω αμέσως.

Pitsirikos.net

tvxs.gr

Μπάσκετ: Έτοιμος για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός

Έτοιμος να βάλει τις βάσεις για να κατακτήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος στις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) αντιμετωπίζει την Πινιέιρος στον πρώτο τελικό του θεσμού.
Η προετοιμασία των παικτών της ελληνικής ομάδας ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ

Ραγκούσης: Η εθνικιστική παρέα του Σαμαρά πότισε το σπόρο της Χ.Α...

... δεν υπήρχαν αυτά επί Καραμανλή...

Καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη ήταν σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με αφορμή το θέμα που...προέκυψε με την πιθανή κατάργηση της Διαύγειας.

Προσωπικά, δεν ξεχωρίζω τόσο την εξαιρετικά εύστοχη τοποθέτηση του για το συγκεκριμένο θέμα, όσο το σχόλιο του για το θέμα της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς ρητορικής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παρόλο λοιπόν που ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ανέλαβαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της εποχής Καραμανλή, σήμερα επισήμανε κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι παρά τις τεράστιες ευθύνες του για την καταστροφή της χώρας, ο Καραμανλής δεν έστριψε δεξιά τη συντηρητική παράταξη κι ήταν ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που έφερε την εθνικιστική του παρέα (με τον Φαήλο Κρανιδιώτη κ.α) η οποία τελικά πότισε τον σπόρο της Χρυσής Αυγής.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα περίπου μετά το 30:00 του παρακάτω video:


parapolitiki.com

http://nonews-news.blogspot.gr/

Νίκη-πρόκριση για την Εθνική Παίδων

Χάρη στο γκολ του Σταθόπουλου στο 79ο λεπτό, η Εθνική Παίδων νίκησε 1-0 την Ανδόρα και εξασφάλισε την πρόκριση στην elite round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2014 από τον δεύτερο αγώνα της στον 6ο προκριματικό όμιλο. Η ελληνική ομάδα ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του ματς και έχασε πολλές ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα τέρματα.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης Θόρβαλτουρ Άρνασον από την Ισλανδία παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τουςβιγιαγκράσα, Αλαέζ, Τεξέιρα, Γκονζάλεζ, Ναζάρο, Καράκουτη.

Εσύ μπορείς να κάνεις το τεστ του δεξιού ποδιού; Δοκίμασε το! Δες πως...

Και όμως αυτή η “τέλεια” μηχανή που έχουμε όλη μας, ο εγκέφαλος, είναι τόσο εύκολο να μπερδευτεί που δεν θα μπορείτε να το πιστέψετε. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε το τεστ του δεξιού ποδιού:


1) Καθίστε σε μια καρέκλα, σηκώστε το πόδι σας και κάντε κύκλους δεξιόστροφα όπως οι δείκτες του ρολογιού.
2) Με το δεξί σας χέρι την ίδια στιγμή σχεδιάστε τον αριθμό έξι στον αέρα.

Δείτε τώρα τι κίνηση κάνει το πόδι σας. Σίγουρα χωρίς να το καταλάβετε άρχισε να κινείται αριστερόστροφα!

Πρόβλημα στο multitasking του εγκεφάλου!

Πότε κάνει πρεμιέρα το «Στην υγειά μας ρε παιδιά»;

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην τηλεόραση, μέσα από τη συχνότητα του Alpha. Το «Στην υγειά μας ρε παιδιά», όπως είναι πλέον ο τίτλος της εκπομπής, ξεκινάει τη δέκατη χρονιά του με ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και με εκλεκτούς καλεσμένους από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου: Νέο πρόσωπο ο πατρινός Ανδρέας Σάμαρης

Ο Ανδρέας Σάμαρης του Ολυμπιακού αποτελεί το νέο πρόσωπο στην εθνική ομάδα ενόψει των αγώνων των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 με Σλοβακία και Λιχτενστάιν στο γήπεδο Καραϊσκάκη.
Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Φερνάντο Σάντος

Οι επικίνδυνες όψεις της πολιτικής μικροψυχίας

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

Για μια ακόμα φορά, τα επιπόλαια και θυμικά αντανακλαστικά μας μάς άφησαν έκθετους, σαν κανονικούς χάνους, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ποδοσφαιρική λογική. Μέσα από μια ακραία λογική άσπρου - μαύρου αρνούμεθα χαρακτηριστικά την ψυχραιμία, την καθαρή σκέψη, εμφορούμενοι κυρίως από εμφυλιοπολεμική διάθεση. Για μια ακόμα φορά, αποδειχτήκαμε δραματικά κατώτεροι των περιστάσεων στο να παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία τα γεγονότα της επικαιρότητας – επενδύοντας στις ευκαιριακές εντυπώσεις και τους εντυπωσιασμούς που εξυπηρετούν την κομματική μας τύφλα και το ιδεολογικό μας παραλήρημα.

Κάθε τόσο αποδεικνυόμαστε ανίκανοι να λυπηθούμε και να χαρούμε σαν να βρισκόμαστε εκτός ζωής, εκτός καθημερινότητας. Ζούμε μέσα σ’ ένα φλεγόμενο φαντασιακό, πολύ μακριά από τη δική μας πραγματικότητα – πόσω μάλλον από τη δημοκρατική αντίληψή της.

Πόσο δύσκολο είναι για μερικούς να παραδεχτούν αυτό που βγάζει μάτι, ότι δηλαδή η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία επιτέλους κατάφερε ένα ακαριαίο και καίριο πλήγμα στο ναζιστικό εγκληματικό μόρφωμα πού απειλούσε ευθέως την κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα;

Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσουν κάποιοι «προοδευτικοί» τις ανόητες και παρωχημένες ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και να ομολογήσουν ξεκάθαρα – δίχως «ναι μεν, αλλά», «όμως», «επειδή» – ότι η ελληνική πολιτεία προστάτεψε με αποτελεσματικότητα (έστω και με παραδεδεγμένες από όλους καθυστερήσεις) την ελληνική κοινωνία, το πολιτευμένα, την καθημερινότητά μας, τις ανθρώπινες ζωές μας, τη δημοκρατική εθνική αξιοπρέπειά μας;

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι εξελίξεις υπήρξαν καταιγιστικές, τόσο στις εναλλασσόμενες εντυπώσεις όσο και στην ουσία των πραγμάτων.

Όλα πλέον είναι διαφορετικά από εκείνη την αποφράδα νύχτα που οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής δολοφόνησαν με το χέρι του Ρουπακιά τον άτυχο νεαρό.

Ό,τι ακολούθησε, ωστόσο, ήταν πρωτόγνωρο, υπεράνω των περιορισμένων προσδοκιών μας – λόγω αλλεπάλληλων απογοητεύσεων – και αιφνιδίασε φίλους και εχθρούς της κυβέρνησης. Γιατί η κυβέρνηση έδρασε κάτω από τη «λαϊκή πίεση», θα ισχυριστούν οι γνωστοί έξυπνοι. Ναι, ωστόσο πολύ περισσότερο από ό,τι θα έλπιζε ακόμα κι ο πιο αισιόδοξος. Πριν απ’ όλα, συνελήφθη ο δολοφόνος επ’ αυτοφώρω ενώ σχεδόν την επομένη κι από τις ευθύνες που προέκυψαν, ξηλώθηκαν περί τους οχτώ υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας· μεταξύ αυτών και δυο στρατηγοί.

Από τότε και ώς σήμερα έχουν εξεταστεί πάνω από 300 αστυνομικοί, έχουν προσαχθεί πάνω από 40 και έχουν συλληφθεί 8 από αυτούς με τεκμηριωμένες κατηγορίες. Και έπεται συνέχεια με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως προκύπτουν και θα προκύπτουν από τις έρευνες.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά προσήχθη η ηγεσία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος στο σύνολό της ενώπιον των ανακριτικών αρχών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν άμεσα στη φυλακή τρεις βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κόμματος και άλλοι τρεις να είναι κατηγορούμενοι ενώπιον της Δικαιοσύνης με την κατηγορία της συστάσεως και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, συνεχίζονται σαρωτικές οι προσαγωγές και οι συλλήψεις μελών του ναζιστικού κόμματος για σωρεία έκνομων ενεργειών.

…Και έπεται συνέχεια· όλα δείχνουν ότι δεν θα πλήξουμε το επόμενο διάστημα…

Παρά τα προφανή ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εντυπωσιακή διαπλοκή αστυνομικών με το ναζιστικό μόρφωμα, παρά τις καθυστερήσεις και την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών αρχών, οι ευθύνες αποδόθηκαν και αποδίδονται, πράγμα που δεν συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση της Μαρφίν (για να μην ξεχνιόμαστε), ούτε στην περίπτωση του γνωστού Μαζιώτη και της συντρόφου του… που οι δικαστικές αρχές ξέχασαν να τους δικάσουν και μετά το δεκαοχτάμηνο μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε! Ας σκεφτούν οι ευαίσθητες προοδευτικές ψυχές τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε με τον Μιχαλολιάκο, ας πούμε (του οποίου τα συνταγματικά και βουλευτικά δικαιώματα έσπευσαν με περισσή φροντίδα να μας θυμίσουν ευσχήμως): να ξεχάσουν να τον δικάσουν και να αφεθεί ελεύθερος!...

Έτσι όπως περίτρανα αποδεικνύεται από πλήθος κραυγαλέων περιπτώσεων και από την… άλλη μεριά του φεγγαριού, δεν έχουμε να κάνουμε τόσο με σκοτεινές συνωμοσίες και θεοσκότεινες δυνάμεις της αντίδρασης όσο με έναν κρατικό μηχανισμό που θυμίζει περισσότερο παιδική χαρά παρά οργανωμένη και σοβαρή πολιτεία.

Η πολιτική δεν ασκείται αποκλειστικά στο φαντασιακό, πολύ δε περισσότερο με το θυμικό, όπως εσφαλμένα θεωρούν αρκετοί σε αυτόν τον τόπο, άλλα μέσα από πράξεις συγκεκριμένες, με επίσης συγκεκριμένα (αλλά και συγκρινόμενα με άλλα πρωθύστερα…) απτά αποτελέσματα.

Το να αρνείται κανείς προφανείς επιτυχίες στον πολιτικό του αντίπαλο είναι σαν να συμπράττει σε απάτη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, μια και βλάπτει έντονα τα συμφέροντά του. Επίσης, η μη αναγνώριση μιας προφανούς επιτυχίας που έχει πάνδημη απήχηση συντελεί στην καταστροφική διατήρηση της καχυποψίας ως αυτοσκοπού που δεν συντείνει στην πρόοδο και την εξέλιξη της κοινωνίας παρά μόνο την κρατά δέσμια στο τέλμα και τη μεμψιμοιρία, η όποια δεν είναι πολιτική πράξη, άλλα ψυχολογική ανεπάρκεια και μαρτυρά πολιτική ανωριμότητα.

Η αναγνώριση μιας επιτυχίας – η οποία ξεπερνά κατά πολύ τη στενόμυαλη και καταστροφική κομματική λογική –, όταν μέσα από αυτήν εξολοθρεύεται ένας εθνικός κίνδυνος, αποτελεί προοδευτική πράξη η όποια έχει ουσία και αποτέλεσμα, πράγμα που είναι η αποστολή της πολιτικής την όποια πρέπει να υπηρετεί απαρεγκλίτως. Η πολιτική μεμψιμοιρία στο προφανές, έκτος από κομματική μικροψυχία, δείλια και ατολμία, αποδεικνύει και μια βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία επικίνδυνη στην ουσία της. Δεν γίνεται να αντιπολιτεύεσαι μόνο με τον ψόγο. Ενίοτε και η παραδοχή μιας επιτυχίας στον αντίπαλο σε καθιστά συμμέτοχο της επιτυχίας.

http://www.topontiki.gr/