Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Σκάκι: Το τοπικό πρωτάθλημα των παίδων

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το σκακιστικό πρωτάθλημα παίδων - κορασίδων της ΕΣΣΠ, το οποίο και θα ολοκληρωθεί σε πέντε Κυριακές. 
Ο τελικός νικητής θα προκριθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ενώ η τελική

Τα ανύπαρκτα «δύο άκρα» και οι υπαρκτές παράλληλες ευθείες

Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΟΥ *

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ως κοινωνία την πυρίτιδα! Για την ακρίβεια, το αιματοβαμμένο χέρι του φασίστα-εκτελεστή, που δέχεται εντολές άνωθεν και αρχίσαμε να ψάχνουμε τον ηθικό αυτουργό που εξοπλίζει το λοβοτομημένο μυαλό του ανεγκέφαλου, αναζητώντας υπό την ευγενική χορηγία των μεγαλοκαναλιών και υπό τους ήχους του παλαιού γνωστού ρεφρέν «τίνος είναι, ρε γυναίκα, τα παιδιά;», την πατρότητα του εγκλήματος.

Επειδή για την πατρότητα είδαμε τηλεοπτικώς πολλά «τεστ» να γίνονται, στη σημερινή μας ανάλυση θα περιοριστούμε σε «τεστ μητρότητας», διότι όπως είναι γνωστόν η βία εκτός από «μαμμή της ιστορίας» είναι και «μαμμή της εξουσίας».

Σε συνέντευξή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (15/4/2003, στον Σ. Ν. Κοδέλλα), ο σημαντικότερος εν ζωή ψυχολόγος Αλμπερτ Μπαντούρα (*), απαντώντας στο ερώτημα «γιατί οι άνθρωποι είναι επιθετικοί», σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν κοινωνίες που είναι ειρηνόφιλες και κοινωνίες που είναι επιθετικές. Ολες οι κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα και την προδιάθεση να γίνουν επιθετικές, αλλά το εάν θα το αναπτύξουν και θα γίνουν τελικά επιθετικές έχει περισσότερο σχέση με τις κοινωνικές συνθήκες που θα προωθήσουν ή θα καταπνίξουν αυτή την τάση».

Η ανθρώπινη επιθετικότητα επομένως είναι πρωτίστως προϊόν κοινωνικών συνθηκών.

Ποιες είναι όμως οι κοινωνικές συνθήκες που προάγουν την επιθετική συμπεριφορά των ατόμων; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο ισχυρός κοινωνικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στην εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών, είναι η ματαίωση. Στην Ελλάδα της κρίσης, η ματαίωση είναι κοινός τόπος.

Βάσει αυτής της θεωρίας, το άτομο διοχετεύει ψυχική ενέργεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προσωπικοί στόχοι που έχει θέσει και η επιθετικότητα εκδηλώνεται όταν κάποιος παράγοντας σταθεί εμπόδιο στην υλοποίησή τους.

Στην Ελλάδα των Μνημονίων, τα εμπόδια στην υλοποίηση των στόχων είναι κοινός παρονομαστής. Οταν η ψυχική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί παραμένει αδιάθετη, εκτονώνεται εναντίον του παράγοντα που προκάλεσε τη ματαίωση. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο για όλους να αντιληφθούν το συγκεκριμένο παράγοντα της ματαίωσης (διότι ως γνωστόν η διαφορά ανάμεσα στην ηλιθιότητα και στην ευφυΐα έγκειται στο ότι η δεύτερη σε αντίθεση με την πρώτη έχει τα όριά της), η επιθετικότητα μετατοπίζεται εναντίον κάποιου στόχου που ορίζεται ως «αποδιοπομπαίος τράγος».

Στην Ελλάδα της ύφεσης και της ανεργίας, που ο φασισμός έχει βγάλει ρίζες, «αποδιοπομπαίος τράγος» είναι κοινό μυστικό ότι θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος. Αυτός μπορεί να είναι ο αλλοδαπός (όχι βέβαια ο μαφιόζος που κυκλοφορεί τη νύχτα με πολυτελές αυτοκίνητο σε ακριβά στέκια, αλλά ο άλλος που κυκλοφορεί τη μέρα με το ποδήλατό του ψάχνοντας να βγάλει ένα μεροκάματο στις λαϊκές γειτονιές), ο αριστερός (που θεωρείται apriori εχθρός της πατρίδας), ο διαφορετικός (που θεωρείται παρίας από τα γεννοφάσκια του).

Και εδώ αρχίζει η δράση ομάδων της Χρυσής Αυγής, που εμπλέκεται όπως όλα δείχνουν με το παρακράτος και που κανείς δεν γνωρίζει πού αρχίζει η δράση του ενός και πού τελειώνει η δράση του άλλου, ου μην αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής της ομάδας!

Βέβαια, δεν αντιδρούν με βίαιο τρόπο όλα τα άτομα που έχουν υποστεί ματαίωση. Μία δεύτερη κατηγορία ατόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή παραίτηση. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εκατοντάδες αυτοκτονούντες αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες απογοητευμένων ψηφοφόρων, που ζουν με αντικαταθλιπτικά και έχουν μετατραπεί σε couch potatoes, ανίκανοι να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.

Υπάρχει όμως και μία τρίτη κατηγορία ατόμων σύμφωνα με τους ψυχολόγους, που είναι αυτοί που αντιδρούν στη ματαίωση προσπαθώντας να πετύχουν το στόχο τους. Εδώ ανήκουν, κατά κύριο λόγο, οι ψηφοφόροι της Αριστεράς οι οποίοι προσπαθούν να (ανα)συνθέσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στα άτομα να αρχίσουν (ξανά) να ονειρεύονται.

Οσοι μιλούν λοιπόν για τη θεωρία των δύο άκρων ας γνωρίζουν ότι είναι ανυπόστατη ως θεωρία όχι μόνο στην ψυχολογία, αλλά και στην επιστήμη των μαθηματικών! Διότι στα μαθηματικά δεν υπάρχει θεωρία των δύο άκρων. Αντιθέτως, υπάρχει θεωρία των παράλληλων ευθειών, που όσο και να τις προεκτείνουμε δεν συναντιούνται, παρά στο... άπειρο. Γιατί, απλούστατα, δεν έχουν κανένα κοινό σημείο.

(*) Βλ. και Bandura, Α. (1973) Aggression: Α social learning analysis. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall.

* καθηγήτριας, διδάκτορος Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

http://www.enet.gr

Σταγονίδια στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Νίκου Τσαγκρή

«Ο εθνικισμός βασιλεύει στο σύμπαν», έλεγε ο Μωρίς Μπαρρές. Και να που, στις μέρες μας, στο δικό μας «σύμπαν», συστεγάζεται με τον Αντώνη Σαμαρά στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Καθώς στην ελληνική Αστυνομία εξακολουθούν να ανιχνεύονται νεοναζιστικά σταγονίδια με το DNA της Χρυσής Αυγής, στο Μέγαρο Μαξίμου στεγάζεται ο εθνικισμός αυτοπροσώπως. Δύο εθνικιστικά σταγονίδια με ονοματεπώνυμο για να είμαστε ακριβείς, αν υποθέσουμε ότι, εν ώρα υπηρεσίας τουλάχιστον, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης (κατά το τεκμήριον του βίου και της πολιτείας τους, μεταμοντέρνοι εθνικιστές) συστεγάζονται με τον Αντώνη Σαμαρά στο πρωθυπουργικό μέγαρο.


Εάν τώρα συμφωνήσουμε ότι ο εθνικισμός είναι το ιδεοληπτικό υπόβαθρο της Χρυσής Αυγής, τότε προκύπτει η εκλεκτική συγγένεια του νεοναζιστικού μορφώματος με τη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Και της κυβέρνησης...


***


Ο εθνικισμός, λέξη σακάτικη από τη γέννησή της, – τέλος του 18ου αιώνα – χρησιμοποιείται πάντα υποτιμητικά, με την έννοια του σωβινισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Μόνο στα 1892 ο Μωρίς Μπαρρές την αποσπά από την άθλια ύπαρξη της για να την κάνει σύμβολο μιας θεωρίας και μιας πολιτικής που την αντιπαραθέτει στον «κοσμοπολιτισμό». Ωστόσο, ο εθνικισμός δεν υπήρξε ποτέ δημιουργικός. Επιχειρεί, απλά, να ανακτήσει και κυρίως να υπερασπίσει την «κληρονομιά», ενάντια σ’ αυτούς που προσπαθούν να αλλάξουν την τάξη των πραγμάτων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συνδέεται στην πολιτική ιστορία με την συντήρηση, την συντηρητική δεξιά και την ακροδεξιά1…


***


Μετά την πτώση του τείχους, στην περίοδο της «νέας pax americana» (περίοδο κατά την διάρκεια της οποίας ο όρος «παγκοσμιοποίηση» συνοδεύεται με το γκρέμισμα των εθνικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και εκλαμβάνεται –όχι άδικα– ως ο Δούρειος Ίππος του νέου ευρωαμερικανικού επεκτατισμού) ο εθνικισμός άρχισε να επανέρχεται αντανακλαστικά, σαν ένστικτο πολιτισμικής αυτοσυντήρησης. Αυτή τη φορά, μάλιστα, δεν συνδέθηκε προνομιακά μόνο με τη συντηρητική δεξιά, αλλά ευδοκίμησε, (εξακολουθεί να ευδοκιμεί) ατομικά ή και συλλογικά, σε κάθε γεωγραφικό, ταξικό και ιδεολογικό μήκος και πλάτος. Κοινός τόπος αυτού του ιδιότυπου, σύγχρονου, «εθνικισμού», η υπεράσπιση της «κληρονομιάς», η αντίθεση στο «άνοιγμα των συνόρων», την «παγκοσμιοποίηση», την «εισβολή των ξένων». Μαζί με τα παραδοσιακά παιδιά του, βέβαια, το σωβινισμό, και το ρατσισμό.


***


Τότε είναι που «ο πρωθυπουργικός σύμβουλος» Χρύσανθος Λαζαρίδης δημιούργησε το εθνικοπατριωτικό «Δίκτυο 21». Στόχος του, όπως διακήρυττε, «η δημιουργία ενός μετώπου κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό», και συγχρωτίσθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Σαρ. Καργάκο και τον Φ. Κρανιδιώτη. «Η παρέα του Αντώνη, που τον επηρεάζει αφάνταστα, οι Κρανιδιώτης και Λαζαρίδης…», λένε σήμερα όσοι γνωρίζουν καλά τα της Ν.Δ., χωρίς να απορούν πλέον για τις επιλογές του προέδρου»2 Τη… θεωρία των δύο άκρων, λέω εγώ. Και όλες εκείνες τις αρρωστημένες, γκεμπελικού τύπου, πατέντες που κινούνται στα όρια του φονικού πάθους για τον ΣΥΡΙΖΑ…


***


«Ο εθνικισμός βασιλεύει στο σύμπαν», έλεγε ο Μορίς Μπαρές. Και, πραγματικά, τα πάντα τον τρέφουν: η θρησκεία, η ποίηση, η αστική τάξη, το προλεταριάτο, οι καλλιτέχνες, οι διανοούμενοι. Είναι ικανός να διαλύσει τις Διεθνείς, να ξαναζωντανέψει χαμένες γλώσσες, να ξαναδώσει στους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους. Ή να τους μεταβάλει σε άγρια θηρία: σε πολιτικούς στρατηγούς της πυγμής, όταν κατέχουν την εξουσία. Σε φασιστικά τάγματα εφόδου, όταν επιχειρούν να την κατακτήσουν…1 Ο Ζαν – Μαρί Ντομνάς σε ανάλυσή του για τον Εθνικισμό (Μικρή Πολιτική Εγκυκλοπαίδεια)


2 Από το άρθρο του Φώτη Παπούλια στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο «Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο «γατούλης» που έγινε γεράκι»Πηγή: η σημερινή Εποχή
http://left.gr/

Ερευνα για blogs που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή

Σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα έρευνα για τους διαχειριστές blogs που υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα. H έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί ποιοι υιοθετούσαν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και προέβαλαν γεγονότα που αφορούσαν δολοφονίες αλλοδαπών.

«Κολλημένα μυαλά, στον καθρέφτη»

Photo: Proud Like a Peacock/Flickr
του Κώστα Λειβαδά

Στο μπαλκόνι, νύχτα. Δύο ζευγάρια, ηλικίας γύρω στα 60, ανηφορίζουν τον δρόμο μπροστά μου. Ακούω, θέλοντας και μη, μέσα στην αμείλικτη ησυχία. Λέει η λαχανιασμένη αντρική φωνή που έρχεται από τα αριστερά:

-Μα καλά, ξέρει πολύ καλά ο γιατρός ότι 3 χρόνια είμαι άνεργος πια και έχει τον χαβά του. Σαν να μην το ξέρει. Σαν να μην του το 'πα...
-Έλα βρε Γιάννη, η σύζυγος παρεμβαίνει. Δεν είδες ότι και η αδερφή σου όταν πήγαμε να βγάλουμε τα μισά χρήματα απ' τον «φάκελο», έβαλε τις φωνές και μας είπε να αφήσουμε τα χαζά και ότι προέχει να προσεχθεί η υγεία της μαμάς;
-Τέλος πάντων, ακούστηκε η φωνή του άντρα, πιο λαχανιασμένη τώρα.

Απ' την άλλη βέβαια, φαντάζομαι αυτός ο ίδιος κύριος θα τρελάθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω από 20 φορές για το πού να μεταφέρει τις λιγοστές οικονομίες του (ή περισσότερες) προκειμένου να μην τα χάσει όλα εν μία νυκτί...  Αναρωτήθηκε άραγε ποτέ ποιος στ' αλήθεια θρέφει τους πάσης φύσεως μαυραγορίτες; Η ανάγκη ε; Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Ίσως σε αυτόν τον ίδιο κύριο να μην μπορούσε κανείς να πει για χρόνια κουβέντα για τους αγαπημένους του βουλευτές. Ίσως ακόμα...

Μην μου λες μαλακίες, μου είπε ένας σοφότερος φίλος μου. Αν ακόμα είμαστε όρθιοι, το χρωστάμε στην μαύρη οικονομία και στην κίνησή της... Πάλι καλά να λες που είμαστε ακόμα έτσι...

Στη στάση, αιθέρια τριανταπεντάρα, ντυμένη ακόμα φοιτήτρια της ΑΣΟΕ, εμποτισμένη από τον εξωτισμό του ρακόμελου και μιας αστικής μαντινάδας που δεν καταλήγει πουθενά, φανερά κουρασμένη, έλεγε στη φίλη της:

-Ρε συ ναι το ξέρω, κάποτε θα πρέπει να πάμε στα Χανιά... Γαύδο, ναι με τρέλα. Όμως περιμένω 3-4 απαντήσεις για δουλειά και μου 'χουν σπάσει τα νεύρα... Ούτε κινητό έχω πληρώσει... Ο μπαμπάς έλεγε χθες ότι θα μείνουμε πάντα μαλακισμένα... Τι να του πεις τώρα; Έχει τα χάλια της η φάση. Δεν είναι να μένεις μαζί του πια. Δεν την παλεύω... Αυτός βέβαια καλά έζησε. Θα 'ρθεις για καφέ το απόγευμα;

*Ο Κώστας Λειβαδάς είναι τραγουδοποιός και κυκλοφόρησε πρόσφατα το «Γραμμένο με Κόκκινο», ανθολογία ποίησης, με φόντο την αιμορραγούσα πληγή στην καρδιά της πατρίδας.

http://www.protagon.gr

O γίγας...

Εξέπεμψε – λέει – το νέο Δημόσιο Ραδιόφωνο. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. 

Ποιός πιστεύει ότι έως τον Γενάρη θα έχει πάρει μπρος ο...«γίγας» του Ραδιομεγάρου; Ποιος πιστεύει ότι βαδίζοντας προς την κάλπη θα έχει ισχύ οτιδήποτε συνέβη μέχρι σήμερα; Ποιός εγγυάται ότι αυτό το πανηγύρι δεν θα «τραβήξει» έως την άνοιξη; Αλήθεια, πώς πάνε οι αξιολογήσεις;

Όσο για το ΣτΕ; Αποδείχθηκε πιο γρήγορο από ποτέ...

mediablog.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Για την ποινική δίωξη μιας εγκληματικής οργάνωσης

Του Βασίλη Παπαστεργίου

Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τους μνημονιακούς είναι πολύ καλύτερο να γίνεται με καθαρούς όρους, χωρίς την απειλητική παρουσία ενός ναζιστικού κόμματος στο 15%

1. Στη συζήτηση μεταξύ αριστερών νομικών για τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ήταν σχεδόν κοινός τόπος ότι δεν είναι δυνατή η απαγόρευση λειτουργίας της ΧΑ ως κόμματος, αλλά η ποινική δίωξη της ηγεσίας και των μελών της για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις και τη λειτουργία της ως εγκληματική οργάνωση. Από αυτή την αποψη, οι σημερινές εξελίξεις είναι απολύτως θετικές.

2. Η κριτική που πρέπει να γίνεται στην κυβέρνηση είναι ότι όλα αυτά γίνονται πολύ καθυστερημένα. Ο φόρος του αίματος έως σήμερα ήταν βαρύς (ιδίως μεταξύ των μεταναστών) και η αδράνεια των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών απαράδεκτη.

3. Δε βλέπω κάποιο κίνδυνο για τη δημοκρατία από το γεγονός ότι συλλαμβάνονται βουλευτές που μιλούν στο τηλέφωνο με φονιάδες, οπλοφορούν και πρωταγωνιστούν σε ξυλοδαρμούς μεταναστών. Είναι άλλο ζήτημα -και αυτό θέλει προσοχή- αν υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες στη συλλογή του αποδεικτικού υλικού (παράνομες υποκλοπές κλπ). Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σαφές. Και σίγουρα το αποδεικτικό υλικό για τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας σαφώς υπάρχει και είναι επαρκές.

4. Αφού κάνουμε κριτική στο κράτος (και σωστά) για το τέρας που ανέθρεψε και ανέχτηκε, ας κάνουμε και λίγο την αυτοκριτική μας για το πόσο αναποτελεσματικοί υπήρξαμε στο να συγκροτήσουμε ένα σοβαρό αντιφασιστικό μέτωπο βάζοντας συνεχώς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς κλπ κλπ.

5. Προφανώς ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε μια αστυνομία διαβρωμένη από το φασισμό, μια κυβέρνηση που συνεχίζει να διακινεί τη θεωρία των δύο άκρων, ένα φανατικό ακροδεξιό πρωθυπουργό που περιστοιχίζεται από μισότρελους συμβούλους, αλλά και μια κοινωνία που πριν δύο βδομάδες ήταν έτοιμη να δώσει στη ΧΑ 15%.

6. Ο χειρισμός των τελευταίων ημερών δείχνει να δίνει ένα πλεονέκτημα στη ΝΔ, καθώς αξιοποιεί το πλεονέκτημα του "μονοπώλιου της βίας" και είναι πιθανό στην πρώτη φάση να επαναπατρίσει ένα τμήμα της εκλογικής της βάσης, που είχε βρει στέγη στους ναζί. Αυτό δεν είναι λόγος για να μεμψιμοιρούμε ως Αριστερά. Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τους μνημονιακούς είναι πολύ καλύτερο να γίνεται με καθαρούς όρους, χωρίς την απειλητική παρουσία ενός ναζιστικού κομματος στο 15%. Δε θα χάσει η Αριστερά από αυτή την εξέλιξη.

(από σχόλιο στο facebook)

Ποδόσφαιρο: Χωρίς προπονητή η Αλκμάαρ πριν από τον ΠΑΟΚ!

Η διοίκηση της Αλκμααρ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα, Κυριακή, την απόλυση του Γκέρτγιαν Φερμπέεκ.
Μια ημέρα μετά τη μεγάλη νίκη με 2-1 επί της Αϊντχόφεν και λίγες ημέρες πριν

Άλλη μια δημοσκοπική παραπλάνηση...

Η Iskra αναδημοσιεύει από την “Real News” της Κυριακής (29/9) βασικά στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της MRB, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές περισσότερο συνιστούν ...πολιτική εκτίμηση ψήφου, η οποία μπορεί να υπακούει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, παρά προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική βάση.

 Και αυτό φαίνεται πολύ καθαρά, πέραν των πολλών άλλων που θα μπορούσαν να λεχθούν και από τον τρόπο που γίνεται η αναγωγή στην εκτίμηση ψήφου, αφού όσοι δεν εκφράζουν συγκεκριμένη πρόθεση ψήφου, επιμερίζονται περίπου αναλογικά στα διάφορα κόμματα, ενώ στην πλειοψηφία τους, μάλλον μεγάλη, δεν προέρχονται από την αριστερά, δυσφορούν με τη σημερινή κατάσταση και το πιθανότατο είναι πως θα κατευθυνθούν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια ευρήματα από τη νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News της Κυριακής (29/9):

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της MRB, ενώ και σε αυτήν τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τις συλλήψεις της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης, καταγράφεται πτώση της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη Real News τα ποσοστά, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή), διαμορφώνονται ως εξής: (σε παρένθεση τα ποσοστά από τις Τάσεις Ιουνίου 2013)

ΝΔ 22,2% (22%)

ΣΥΡΙΖΑ 21%(20,8)

ΠΑΣΟΚ 5,5%(6,1)

Αν.ΕΛ 5,3% (5,5%)

Χρυσή Αυγή 6,8% (9,1%)

ΔΗΜΑΡ 3,3% (3 %)

ΚΚΕ 5% (5,1%)

Οικ Πράσινοι 1,8% (2,1%)

Άλλο κόμμα 5,6% (4,6%)

Αποχή: 5,3%

Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ: 3,8%

Αναποφασιστοι: 10,8%

Λευκό/ Άκυρο: 3,6%

H εκτίμηση ψήφου διαμορώνεται ως εξής:

ΝΔ: 29,0%

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%

ΠΑΣΟΚ: 7,2%

ΑΝ. ΕΛΛ: 6,9%

ΧΡ. ΑΥΓΗ: 8,9%

ΔΗΜΑΡ: 4,3%

ΚΚΕ: 6,5%

ΟΙΚ.ΠΑΡΣΙΝΟΙ: 2,4%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 7,3%

iskra.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Ο πηλός φέρνει δημιουργία και πολιτισμό…

Προετοιμάζονται στη δημοτική εταιρία «Αμάρι Α.Ε.» στον πολυχώρο «Πάνακρον» της Σχολή Ασωμάτων για την πραγματοποίηση της 1ης Γιορτής Κεραμικής, στις 11,12 και 13 Οκτωβρίου. Οι διοργανωτές υπόσχονται «ένα γιορτινό τριήμερο» που θα περιλαμβάνει δράσεις με κατασκευές (καμίνι με χαρτί, καμίνι ρακού και καμίνι αρχαιοελληνικό), έκθεση- αφιέρωμα στην Ελευθερία Δροσάκη και Χριστόφορο Σκλαβενίτη, εργαστήρια για παιδιά, συμπόσιο με θέμα το περιβάλλον, τσικουδοβραδιά,  παραδοσιακή μουσική και ύμνος στον πηλό…

Η κουλτούρα τρόμου της ΧΑ, πολιτική σπέκουλα και μνημόνια

Ωραία. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ετοιμάζεται να φιλοξενηθεί στας ελληνικάς φυλακάς, έχοντας χαρακτηριστεί ως «εγκληματική οργάνωση». Πολλοί φωνάζουν ότι η στόχευση ήταν πολιτική και άλλοι ότι νομικά οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν στέκουν, διώκεται ένας ΚΥΠατζής διότι ίσως είναι συγγενής με Χρυσαυγίτη (μαζί και με άλλους έναν-δύο ικανότατους αξιωματικούς), ενώ άλλος δηλωμένος και… τεκμηριωμένος μένει ανέγγιχτος, να σώσει τον κλάδο συνδικαλιζόμενος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στην Ιταλία καταρρέει θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την Ευρωζώνη.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

«Του Κουτρούλη ο γάμος» που λέμε στην απλή ελληνική, αναμένοντας να διαπιστωθεί εάν ο «φύρερ» Μιχαλολιάκος θα έχει αρκετό χρόνο να συγγράψει το δικό του «Mein Kampf», ώστε να δώσει συνέχεια στην επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα, με όσα ακολούθησαν τα της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».

Το σημερινό σημείωμα σκοπίμως ξεκινά τόσο «χαοτικά». Κι αυτό διότι στόχος του είναι να τελειώσει εξίσου χαοτικά, καθώς χαοτική είναι η κατάσταση που ζούμε, με τις αναλύσεις – άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο σοβαρές – να… σφυρίζουν στον αέρα αδέσποτες, προσθέτοντας ολοένα και περισσότερα στοιχεία στην παράνοια που ζούμε.


Η συγκυρία βολεύει πολιτικά την κυβέρνηση, εντός κι εκτός της χώρας, υποστηρίζεται, υπονοώντας ότι όλα ήταν προσεκτικά επιλεγμένα και… διαβολικά σχεδιασμένα. Έστω ότι αυτό ισχύει, πότε υπήρξε κάποια κυβερνητική απόφαση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, όπου οι υπεύθυνοι στρατηγικής δεν επιχείρησαν να πετύχουν εσωτερική-εξωτερική νομιμοποίησή της, αλλά και να είναι συμβατή με το πολιτικό συμφέρον των κυβερνώντων;


Έλα όμως που υπάρχει μια δυσκολία στη συγκεκριμένη θεωρία. Εάν τα ανωτέρω ισχύουν, τότε θα πρέπει να δεχτούμε ότι το γεγονός που έθεσε σε κίνηση τις διαδικασίες, η δολοφονία δηλαδή του Παύλου Φύσσα, ήταν προσχεδιασμένη! Στην πολιτική υπάρχει όμως όπως και στη ζωή το «τυχαίο», ή εναλλακτικά, το μοιραίο λάθος που θα γίνει και θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το να υποστηριχτεί ότι η κυβέρνηση είχε διακρίνει ότι τα συμφέροντά της στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα εξυπηρετούνταν μια χαρά εάν μπορούσε εύσχημα να βουτήξει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και αν τη διαπομπεύσει, είναι απόλυτα λογικό. Το πρόσχημα όμως της το έδωσαν οι άλλοι.

Αυτό που συγκαλύπτεται όμως όταν υιοθετηθεί τέτοιος τρόπος σκέψης είναι η ουσία της δράσης της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια. Έχει σπείρει μια κουλτούρα τρόμου στην ελληνική κοινωνία, ακόμα και στη δημοσιογραφία. Γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις δημοσιογράφων που δεν τολμούσαν να υπογράψουν τα ρεπορτάζ ή/και τα σχόλια τους για την οργάνωση, υπό τον φόβο αντιποίνων.

Η ίδια λογική είχε καλλιεργηθεί εμμέσως και στον απλό καθημερινό Έλληνα πολίτη ο οποίος ανεξάρτητα από το πόσο υποφέρει από την οικονομική κρίση, φοβότανε να μιλήσει ανοικτά καταδικάζοντας την οργάνωση, αφού υπάρχουν πολλοί που αισθάνθηκαν ξαφνικά πανίσχυροι στο πλαίσιο της γνωστής ψυχολογίας του όχλου και όποιον δεν γούσταραν έψαχναν την αφορμή για να τον καρφώσουν ως «αριστερό εχθρό», ή ακόμα απλά να απειλήσουν ότι θα το κάνουν. Το αποτέλεσμα ήταν ίδια. Φόβος και τρόμος μήπως εμφανιστεί μια ομάδα των «ουγκ» από το πουθενά και επιχειρήσει να… λύσει με τα γνωστά ειρηνικά μέσα την «παρεξήγηση».

Όλα αυτά έχουν όμως ημερομηνία λήξεως. Σύμφωνα μάλιστα και με «ψιθύρους» που ακούστηκαν, η ετοιμότητα της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο να συμμετάσχει στην τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, σε συνδυασμό με αυτό που φέρεται να άκουσε ο δολοφόνος του από τον επικεφαλής του τοπικού γραφείο του κόμματος «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», δεν έκαναν και την καλύτερη εντύπωση στους οπαδούς, πολλοί εκ των οποίων σοκαρίστηκαν, θεωρώντας το «πούλημα».

Εν ολίγοις, τους βοήθησε να αντιληφθούν ότι είναι όλοι αναλώσιμοι, με πρόσχημα τον «μεγάλο σκοπό». Κάπως έτσι τα είπε στην παρέμβασή της και η κορούλα του «φύρερ» (κατά το κατηγορητήριο-πόρισμα των ερευνών) Μιχαλολιάκου, μιλώντας για ανώνυμους που δίνουν τα πάντα για τον αντικειμενικό σκοπό… Όσο «ουγκ» και να είσαι, όσο φανατισμένος, δεν μπορεί να μη σε ταράξει λίγο το να συνειδητοποιήσεις το πόσο αναλώσιμος είσαι, ένα πραγματικό ΤΙΠΟΤΑ.

Επίσης, όσο και να σε έχουν πείσει ότι το κάνεις για την πατρίδα (πολλοί οπαδοί είναι πραγματικά αγνοί πατριώτες… που ξέφυγαν από τη λογική και το μέτρο στην πορεία) δεν μπορεί παρά να αποζητάς κάτι περισσότερο ηρωικό. Ας πεθάνεις πολεμώντας τον εξωτερικό εχθρό, όχι να σαπίσει στη φυλακή εξυπηρετώντας κάτι νεφελώδες σε έναν ιδιότυπο εμφύλιο

Από τον σημερινό αχταρμά δεν θα μπορούσε να λείπει και λίγη «αντίσταση». Με ένα μουγκρητό πληγωμένου θηρίου, ο βουλευτής Παναγιώταρος φώναξε «το βράδυ να φάτε μνημόνιο», μάλλον προδίδοντας απογοήτευση για την κατάληξή του (κάπου αυτές τις μέρες παντρεύτηκε πριν ένα χρόνο, έχει και ένα μικρό αγγελούδι), αφού ήταν – ένας ακόμα – αγωνιστής κατά του μνημονίου των «τοκογλύφων» (αυτών που μας δίνουν χρήμα με 1,5% επιτόκιο ενώ στις αγορές το επιτόκιο που μας… προσφέρουν είναι διψήφιο).
Πόσοι δεν στήριξαν τον δικό τους αγώνα στο ίδιο επιχείρημα τα τελευταία ένα-δύο χρόνια. Αυτό το «αντιμνημονιακός» είναι για παράδειγμα η «γέφυρα» ανάμεσα στον προαναφερθέντα με την κατά τα άλλα ιδεολογικό εχθρό του, τη δημοσιογράφο – σοπράνο του ΣΚΑΪ τα απογεύματα που είναι σα να δουλεύει για τις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν παυσίπονα, χάπια και αναβράζοντα, για άμεση ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Κάπου εδώ γίνεται και το μεγάλο μπάχαλο. Στον ίδιο «κουβά» όλοι. Κάποιοι επιδιώκουν να μπουν στις λίστες των «αντιμνημονιακών κομμάτων» (βοά η «πιάτσα» για πολλούς, άλλους τους θέλουν κι άλλοι το παλεύουν…) και συναγωνίζονται σε κραυγές και αγανάκτηση, ώστε να καταξιωθούν στην κοινωνία που θα κληθεί να τους κάνει βουλευτές… Κάποιοι άλλοι έχουν τη λιγότερο ή περισσότερο πειστική εναλλακτική οικονομική συνταγή εξόδου από την κρίση.


Κοινός τόπος; Το ότι αυτή η τόσο ψεύτικη διαχωριστική γραμμή (μνημονιακοί vs. αντιμνημονιακοί), αφού θα πρέπει αν είσαι απλά χαζός για να συμφωνείς σε τόσο σκληρά μέτρα ή στην εξάρτησή σου από δανειστές – ελεγκτές, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι, με τον τρόπο που αναζητούν τα ατομικά τους «αντιμνημονιακά» διαπιστευτήρια, υπονοούν ότι υπάρχει τρόπος σχετικά «αναίμακτος» να βγούμε από την κρίση, αλλά οι «σαδιστές» που μας κυβερνούν αρέσκονται στην εξάρτηση από τη Μέρκελ.

Μπορέσαμε ποτέ ως κοινωνία να συμφωνήσουμε για το ποια μέτρα θα πρέπει αν λάβουμε από μόνοι μας για να βγούμε από την κρίση χωρίς να εξαρτιόμαστε από τον οποιονδήποτε; Όλοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές των αποδοχών τους, κανείς δεν μπαίνει όμως στον κόπο να αναρωτηθεί εάν τα χρήματα που έπαιρναν θα υπήρχαν για να τα εισπράττουν. Όλοι είναι έτοιμοι για «ανένδοτο», κανείς δεν είναι έτοιμος για θυσίες, σα να μην υπάρχει καν πρόβλημα. Συμφωνήσαμε ποτέ σε κάτι, ή ο ένας έλεγε Ανατολή και ο άλλος Δύση;

Όταν έχει χαθεί η κοινή λογική, δεν πρέπει να εκπλήσσει το ότι ο καθένας μπορεί να δηλώνει (και να το πιστεύει, αυτό είναι το χειρότερο) ότι αποτελεί τη σωτηρία για τον τόπο. Είτε έχει μοσχαροκεφαλή και μούσκουλα, είτε είναι κουφιοκεφαλάκης της άλλης άκρης που νομίζει ότι αν πάει εις τας Ευρώπας με τα επιχειρήματά του, η γης θα σείεται στο πέρασμά του και όλοι θα τρέχουν πανικόβλητοι να κρυφτούν.
Ας ελπίσουμε απλά ότι στην περίπτωση μας δεν ισχύει το γνωστό «μωραίνει Κύριος»…

Η κραυγή των οικονομολόγων

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΡΗ

«ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ του 2010, όταν τα πρώτα σημάδια της κρίσης της Ευρωζώνης έγιναν εμφανή, μια επιστολή υπογεγραμμένη από 300 οικονομολόγους επισήμανε τους εγγενείς κινδύνους των πολιτικών λιτότητας... Ωστόσο, αυτός ο συναγερμός παρέμεινε νεκρό γράμμα».
G7 (μπλε γραμμή) - Κόσμος (κόκκινη γραμμή)

Αυτό αναφέρει κείμενο υπογραφών-κραυγή κατά των περιοριστικών ευρωπολιτικών, που κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο, από σειρά αντινεοφιλελεύθερων οικονομολόγων, με τίτλο: «Η Προειδοποίηση των Οικονομολόγων» («The economists' warning»). Από τους πρώτους που υπέγραψαν, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και αρκετοί Ελληνες οικονομολόγοι.

Στηλιτεύουν τα αδιέξοδα της σχολής της «επεκτατικής λιτότητας» και μιλούν για τραγικά λάθη των ευρωηγεσιών, τα οποία διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της κρίσης, εφάμιλλης με εκείνη το 1930 που εξέθρεψε τους ναζί και έληξε με τη βαρβαρότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

19 εκατ. άνεργοι

Μερικά αποσπάσματα του κειμένου αναφέρουν:

«Η ευρωπαϊκή κρίση εξακολουθεί να καταστρέφει θέσεις εργασίας. Μέχρι το τέλος του 2013 θα υπάρχουν 19 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη και μόνο, πάνω από 7 εκατ. περισσότεροι από το 2008, μια αύξηση χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που θα ανεβεί περαιτέρω το 2014...

»Η ασυμμετρία (περιφέρειας και κέντρου στην Ευρωζώνη) είναι μία από τις αιτίες της σημερινής πολιτικής παράλυσης της Ευρώπης με τις αμήχανες και εξευτελιστικές, διαδοχικές συναντήσεις κορυφής να καταλήγουν σε μέτρα εξόφθαλμα ανίκανα να σταματήσουν τις διαδικασίες απόκλισης που βρίσκονται σε εξέλιξη...

»Οι ευρωπαϊκές αρχές προτίμησαν να υιοθετήσουν την ευφάνταστη επινόηση του δόγματος της "επεκτατικής λιτότητας"... Οπως αναγνωρίζει και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σήμερα ξέρουμε πως οι πολιτικές λιτότητας έχουν στην πραγματικότητα βαθύνει την κρίση, προκαλώντας κατάρρευση στα εισοδήματα...

»Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές κάνουν τώρα ένα νέο λάθος. Παρουσιάζονται να είναι πεπεισμένες ότι οι περιφερειακές χώρες-μέλη μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με την εφαρμογή "διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων"... Πρόκειται για ψευδαίσθηση.

»Ο Τζον Μέιναρντ Κέινς αντιτίθεται στη Συνθήκη των Βερσαλιών το 1919 με τις παρακάτω διορατικές λέξεις: "Εάν πάρουμε την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να διατηρηθεί στη φτώχεια και τα παιδιά της πεινασμένα και ανάπηρα [...] Εάν στοχεύουμε συνειδητά στην εξαθλίωση της Κεντρικής Ευρώπης, η εκδίκηση, τολμώ να προβλέψω, δεν θα αργήσει".

Ανοδος του ναζισμού

»Ακόμα κι αν οι θέσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες, με τις χώρες της περιφέρειας σε δεινή κατάσταση και τη Γερμανία σε συγκριτικά πλεονεκτική θέση, η τρέχουσα κρίση παρουσιάζει περισσότερες από μία ομοιότητες με την τρομερή ιστορική φάση (1930), η οποία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την άνοδο του ναζισμού και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...

»Η μυωπία είναι τελικά ο κύριος λόγος για τα κύματα του ανορθολογισμού που σαρώνουν σήμερα την Ευρώπη: από την αφελή προάσπιση των ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών, ως θεραπεία για όλα τα δεινά, έως τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις υπερεθνικιστικής και ξενοφοβικής προπαγάνδας.

»Κάτω από την απουσία προϋποθέσεων για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μιας νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που να καθιστά δυνατή την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την ανάκαμψη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων των εισοδημάτων και μεταξύ χωρών, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης στις περιφερειακές χώρες της Ενωσης, οι σχεδιαστές των πολιτικών αποφάσεων δεν θα έχουν τίποτε άλλο από την κρίσιμη επιλογή εναλλακτικών λύσεων έξω από το ευρώ».

** Δείτε όλο το κείμενο (στα αγγλικά) και υπογραφές: www.theeconomistswarning.com

Υφεση κερδοφορίας, «απεργία» επενδύσεων
ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από μαρξιστές οικονομολόγους συντάσσεται με την αντινεοφιλελεύθερη κριτική. Κάνουν, όμως, ένα βήμα παραπέρα. Προσθέτουν πως «το νέο σχέδιο επενδύσεων» δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, εάν ταυτόχρονα δεν πάρεις τον έλεγχο των κεφαλαίων μακριά από τα χέρια των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, που αρνούνται να επενδύουν υπό την ύφεση των κερδοφοριών (κέρδη/επενδύσεις).
Η προέλευση των κρίσεων βρίσκεται έξω από το τραπεζικό σύστημα, στον τρόπο που λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολό του, σημειώνουν.

Απέναντι σε μια τόσο δραματική κρίση του καπιταλισμού, η «αναδιάρθρωση του συστήματος», είτε απότομα μέσω της επιδείνωσης και το βάθεμα της ύφεσης, όπως θέλουν οι νεοφιλελεύθερες δοξασίες, είτε σταδιακά με «βιάγκρα» και ψυχολογική ανάταση, όπως υποστηρίζουν οι νεοκεϊνσιανές απόψεις, δεν φέρνουν λύση οριστική στην κρίση.

Κ. Σ.

http://www.enet.gr/

Ένα "πόρισμα" για ΧΑ που απλά ... δεν υπάρχει!

Μια τεράστια - ηθελημένη από την πλευρά της κυβέρνησης - παρανόηση έχει γίνει σε ότι αφορά το περίφημο δήθεν "πόρισμα" του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη που οδήγησε στην σύλληψη και την ποινική δίωξη των βουλευτών και στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή.
Κατ'αρχήν δεν υπάρχει "πόρισμα".  "Πόρισμα" σημαίνει ότι έχει διερευνηθεί μια υπόθεση σε βάθος και βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει εξάγεται ένα σαφές συμπέρασμα.
Κάτι τέτοιο όχι απλώς δεν συμβαίνει αλλά χρησιμοποιείται η φράση "πόρισμα" εξόχως παραπλανητικά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που ρίχνουν στις πλάτες του αντιεσαγγελεά ένα πολιτικό βάρος το οποίο δεν ανταποκρίνεται σε καμία νομική πραγματικότητα.
Ο αντεισαγγελέας το μόνο που έκανε ήταν μια τυπική παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης βάσει αυτών που του έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Με απλά λόγια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ εκ του νόμου να "αντιστοιχήσει" νομικά τις υποθέσεις που του έστειλαν με την σχετική νομολογία ειδικά από την στιγμή που του τις έστειλε ένας υπουργός.
Πήρε και μερικές καταθέσεις (των εκπροσώπων των κομμάτων!) όπως το τυπικό ορίζει και εν συνεχεία παρήγγειλε την άσκηση της ποινικής δίωξης βάσει των όσων του είχε παρουσιάσει ο Ν.Δένδιας.
Ούτε εξέδωσε "πόρισμα", ούτε είχε τέτοιο ρόλο.
Άλλωστε είναι σαφής και πολύ τυπικός μέσα στην παραγγελία του για άσκηση ποινικής δίωξης προς διερεύνηση των καταγγελομένων από τον Ν.Δένδια:
"Σε εκτέλεση της από 22.9.2013 παραγγελία σας για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ειδικότερα της προβλεπόμενης στο άρθρο 187ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης εκθέτουμε τα εξής:
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3342/19/09/2013 έγγραφό του μας διαβίβασε το υπ. Αριθμ Πρωτ. 4003/173/315661/19/09/2013 έγγραφο της Δ/νς κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και σειρά δημοσιευμάτων διαφόρων εφημερίδων που αφορούν τη δραστηριότητα μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» η οποία (δραστηριότητα) κατά την υπουργική ως άνω αναφορά εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και εσωτερική ασφάλεια της χώρας, εκθέτει τη δημοκρατική παράδοση και το νομικό της πολιτισμό, αλλά και τις απορρέουσες από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεσμεύσεις της.
Προκειμένου να προέλθουν στη διακρίβωση της βασιμότητας των αναφερομένων περιστατικών και συνακόλουθα στην ενδεχόμενη υπαγωγή τους στις προβλέψεις της προειρημένης ποινικής διατάξεως ενεργήσαμε ό,τι  κατά την κρίση μας θεωρήσαμε αναγκαίο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της προκείμενης διαδικασίας, η οποία εστιάζεται στη διαπίστωση των ενδείξεων εκείνων οι οποίες σε καταφατική περίπτωση δικαιολογούν την κίνηση του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού".
Απόλυτα συγκεκριμένος o αντεισαγγελέας: "...κατά την υπουργική ως άνω αναφορά".
Δηλαδή σε απλά λόγια "Αυτά μου είπε ο Δένδιας, ψάξτε να βρείτε αν είναι αλήθεια". Και εν συνεχεία παραθέτει απλά αυτά που του έστειλε ο υπουργός. Και μέχρι εκεί...

"Βόμβες" στις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Τεράστιες "μαύρες τρύπες" στα ασφαλιστικά ταμεία απειλούν κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η κατάσταση χειροτερεύει ότι οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν δεν αποδίσουν. Αυτή η κατάσταση σύμφωνα με πληροφορίες...προβηματίζει τους δανειστές.

Πάνω που σοβάρευε

Του Πιτσιρίκου

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και άλλα στελέχη της συμμορίας, με την κατηγορία πως η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση. Οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν έκπληξη γιατί η Χρυσή Αυγή είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρή.

Οι συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη που διαμαρτυρήθηκε έντονα επειδή οι χρυσαυγίτες της φέρονται με το σεις και με το σας, και δεν την έχουν μαχαιρώσει ποτέ.

Ο Άρειος Πάγος, η Ελληνική Δικαιοσύνη και η Ελληνική Αστυνομία δεν είχαν πάρει χαμπάρι τόσο χρόνια πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ιδέα δεν είχαν. Νόμιζαν πως είναι πρόσκοποι.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ που πρόβαλλαν διαρκώς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατελήφθησαν ξαφνικά από αντιφασιστικό οίστρο, ενώ οι δημοσιογράφοι που χαριεντίζονταν μέχρι χτες με τους χρυσαυγίτες -και τους έγλειφαν τ’ αρχίδια- έπαθαν αντιφασιστική υστερία, γιατί τους είπαν τα αφεντικά τους πως πλησιάζουν οι εκλογές και αλλάξανε τα πλάνα, οπότε τώρα θα πρέπει να την πέφτουν στην Χρυσή Αυγή για να ανεβούν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να γίνει κυβέρνηση κάνας ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι νταβατζήδες της διαπλοκής θα πρέπει να εξαγοράσουν και όλους τους συριζαίους.

Οι χρυσαυγίτες που συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις των άλλων μελών της συμμορίας ήταν καμιά διακοσαριά, αφού τόσοι είναι οι χρυσαυγίτες, αν και το Mega και ο ΣΚΑΪ τους παρουσιάζουν σαν εκατομμύρια.

Βέβαια, οι χρυσαυγίτες, όπως όλοι οι φασίστες, είναι χέστηδες -όταν δεν είναι πενήντα απέναντι σε έναν συφοριασμένο Πακιστανό-, οπότε τώρα θα εξαφανιστούν όλοι γιατί όλο και έχουν κάποιο μπλέξιμο με την Δικαιοσύνη, από μπραβιλίκια, εκβιασμούς και άλλες τέτοιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας της Οικονομικής Ελίτ, Νίκος Δένδιας-επειδή είναι και χαζός και δεν προσέχει τι λέει- είπε ουσιαστικά πως η δίωξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής γίνεται με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, αφού είναι γνωστό πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θέλει και τις εντολές της, γιατί μόνη της δεν μπορεί να παίρνει πρωτοβουλίες.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως η χώρα χρειάζεται Δικαιοσύνη -τρία χρόνια αυτό γράφω Αντώνη-, οπότε υποθέτω πως θα δώσει εντολή στον Άρειο Πάγο να κάνει μια έρευνα και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να τον μπουζουριάσουνε παρέα με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη.

Φτάσαμε στο σημείο -μετά από τρία χρόνια χρεοκοπίας και κατάλυσης της Δικαιοσύνης- να μιλάει για απονομή Δικαιοσύνης ο Σαμαράς.

Ο Σαμαράς που, με την προεκλογική του ατζέντα περί ανακατάληψης των πόλεων και άλλες ακροδεξιές ανοησίες, έβαλε στο παιχνίδι την Χρυσή Αυγή, τώρα κάνει τον εγγυητή της Δημοκρατίας και τον υπέρμαχο της Δικαιοσύνης.

Βέβαια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμάται όρθιος τρία χρόνια και δεν έχει κάνει σημαία του την Δικαιοσύνη και την κάθαρση -γιατί άραγε;-, λογικό είναι να μας κάνει και πλάκα ο Σαμαράς.

Κι όμως, αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι το τι θα κάνει με το Μνημόνιο, το οποίο δεν ήταν επιλογή και ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν έχει κυβερνήσει και δεν φέρει ευθύνη για την χρεοκοπία.

Αλλά, από στρατηγική, δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου.

Κι έρχεται τώρα ο Σαμαράς -πολιτικός της Νέας Δημοκρατίας από την δεκαετία του ’70-, να μιλήσει για Δικαιοσύνη.

Δηλαδή, ο Σαμαράς λέει, ουσιαστικά, πως το θέμα δεν είναι πια το Μνημόνιο αλλά η Δικαιοσύνη.

Λέει αυτό που θα έπρεπε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή. Και θα το έλεγε αν δεν ήταν τόσοι αριστεροί φωστήρες μαζεμένοι.
Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.

Όταν δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας και όταν η Δικαιοσύνη είναι διακοσμητική και δρα μόνο με κυβερνητικές εντολές, οι διώξεις σε βάρος των βουλευτών και των στελεχών της Χρυσής Αυγής μπορεί να φέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούν.
Ή μήπως επιθυμούν ακριβώς αυτό;

Σε κάθε περίπτωση, επειδή οι χρυσαυγίτες είναι εγκληματίες, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βενιζέλος είναι αθώος.
Αλλά η Δικαιοσύνη δεν ακουμπάει τους Βενιζέλους. Κι αυτό λειτουργεί υπέρ της Χρυσής Αυγής και υπέρ της εκτροπής.

Η ουσία είναι πως η Χρυσή Αυγή ήταν -μέχρι πριν από τρία χρόνια- ένα επικίνδυνο αλλά περιθωριακό και γραφικό μόρφωμα.
Με την χρεοκοπία της χώρας -και με το κατάλληλο σπρώξιμο από τα ΜΜΕ αλλά και με χρηματοδότηση από τους κατάλληλους ανθρώπους-, η Χρυσή Αυγή έγινε παίκτης στο πολιτικό σκηνικό.

Φυσικά, η Χρυσή Αυγή είχε ρόλο. Εξαιρετικά σχεδιασμένο.
Με την Χρυσή Αυγή δημιουργήθηκε ένας κίνδυνος, ένα νέο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία. Την κατάλληλη στιγμή.
Η Χρυσή Αυγή παγίδευσε στις τάξεις της λούμπεν προλετάριους και εμπόδισε την δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου που θα έφερνε την ανατροπή.

Παράλληλα, έκανε κύριο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας τον φασισμό και τον ρατσισμό, δημιουργώντας διαρκείς αντιπερισπασμούς.
Και τώρα, η Χρυσή Αυγή που δεν υπήρχε, διώκεται από την κυβέρνηση, κάνοντας την κυβέρνηση να μοιάζει δημοκρατική.

Δηλαδή, δημιούργησαν ένα πρόβλημα που, ουσιαστικά, δεν υπήρχε, την Χρυσή Αυγή, ώστε να την βγάλουν την κατάλληλη στιγμή από τη μέση, να βρεθεί η χώρα εκεί που ήταν και πριν -με όλους τους υπεύθυνους για την χρεοκοπία στις θέσεις τους- και αυτό να παρουσιάζεται σαν επιτυχία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Είναι σαν το ανέκδοτο με τον χότζα.
Το κόλπο ήταν τέλειο: το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η οικονομία, δεν είναι το σάπιο πολιτικό κατεστημένο αλλά ο φασισμός. Και θα εγγυηθούν την δημοκρατία -απέναντι στην Χρυσή Αυγή- ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ούτε η οικονομία, ούτε ο φασισμός.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απουσία της Δικαιοσύνης. Από εκεί ξεκινούν όλα τα άλλα προβλήματα.
Το τραγελαφικό είναι πως κάνει σήμερα σημαία τη Δικαιοσύνη ο Σαμαράς.

Δεν πείθει κανέναν αλλά, μόνο και μόνο που βγαίνει ο Σαμαράς να μιλήσει για Δικαιοσύνη, αποδεικνύει την γύμνια της αντιπολίτευσης αλλά, κυρίως, των πολιτών.
Οι πολίτες έπρεπε να έχουν κύριο αίτημα την Δικαιοσύνη.

Θα έπρεπε η Δικαιοσύνη να ήταν το κύριο αίτημα σε όλες τις διαδηλώσεις και σε όλες τις απεργίες.
Δεν ήταν. Και οι πολίτες τα χάνουν όλα. Όλα αυτά που διεκδικούν.
Αφού τα χάσουν όλα μα όλα, ίσως καταλάβουν πως το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η απουσία Δικαιοσύνης.
Εγώ το έγραψα άπειρες φορές. Τελικά, μόνο ο Σαμαράς με άκουσε.

Πηγή: Pitsirikos

tvxs.gr

Ο φασισμός των άλλων και η δική μας υποκρισία...

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…
Του Τάσου Πετρίδη


Συγκλονισμένη δείχνει ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία με το αυξανόμενο, όλο και περισσότερο, φαινόμενο του φασισμού και της βίας των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα το φόνο ενός αθώου νέου παιδιού…
…οι τηλεοράσεις, τα μέσα, τα κοινωνικά δίκτυα, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες, συντάχτηκαν άμεσα «στον αγώνα κατά του φασισμού» που λες και ξαφνικά ανακάλυψαν πως υπάρχει…
Γρήγορα, και για να μην κακοχαραχτηριστούν, έσπευσαν όλοι να πάρουν θέση, να τοποθετηθούν και να κρίνουν…τους «άλλους»…να καταδικάσουν τους εγκληματίες, ως συνήθως…
…εγκληματίες που προφανώς είναι και αυτοί δικά μας παιδιά…γεννημένα μέσα στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον με μας…με όλους…

Ας προσπαθήσουμε, για να μην τρελαθούμε, να δούμε όλο αυτό το θέμα από τη μεριά του ψύχραιμου και νηφάλιου παρατηρητή, χωρίς χαϊδέματα, χωρίς προσκολλήσεις και ταμπέλες, με τη ματιά αυτού που βιώνει καθημερινά στο πετσί του τις αντιφάσεις, τη βαθειά υποκρισία και τα ευτράπελα αυτής της κοινωνίας και ιδιαίτερα του πολιτικού της συστήματος, το οποίο μαζί με τα ισχυρά μέσα «ενημέρωσης» διαμορφώνουν σοβαρά συνειδήσεις και απόψεις πολιτών.

Ας δούμε αρχικά τι είναι αυτό το περίεργο «φρούτο» ο φασισμός, το έγκλημα και η βία που τον συνοδεύουν και το ποια είναι η σχέση όλων μας με αυτόν, όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά και ουσιαστικά χωρίς περαιτέρω κουραστικές ίσως αναλύσεις…
Να δούμε τι εννοούμε όταν λέμε φασισμός κι αν όλοι μας καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα…
Πολύ φοβάμαι πως όχι…

Ο φασισμός θα έλεγα είναι μια κορυφαία κοινωνική ασθένεια…
…είναι η επιβολή, η δύναμη του ισχυρού, η κατάργηση της ατομικής ελευθερίας, είναι η κάθε λογής διαμόρφωση και συμμόρφωση προς το πρότυπο κάποιου πέρα από τη δική μας θέληση…
…δεν είναι σε καμία περίπτωση ζήτημα συγκεκριμένων κοινωνικών και πολιτικών ομάδων…δεν είναι καν ζήτημα που αφορά μονάχα το πολιτικό σύστημα…
…αφορά ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας μας.
Η άγνοια, ο φόβος και οι ανισότητες είναι οι «γονείς» του φασισμού ενώ η βία είναι ο «αδερφός» του,
ο σπόρος της βίας μπορεί να γεννηθεί σε κάθε μας σχέση, με τα πάντα γύρω, την κάθε στιγμή…υπό κατάλληλες συνθήκες… και στο κατάλληλο περιβάλλον…

Ο φασισμός θα υπάρχει όσο ο κάθε άνθρωπος θα τον «βλέπει» μονάχα στους άλλους και ποτέ στο δικό του «καθρέφτη»…
…ο φασισμός θα υπάρχει για όσο η οπτική μας για τον κόσμο θα είναι διαιρεμένη λόγω άγνοιας, όσο ο ελεύθερος χώρος μέσα στα μυαλά μας θα στενεύει και θα λιγοστεύει…

…και σε ρωτάω φίλε, φίλε του προοδευτικού και δημοκρατικού ιδιαίτερα χώρου, αγανακτισμένε φίλε,
Πόσο διαιρεμένη και διαχωριστική είναι η δική σου οπτική και η αντίληψή σου για τον κόσμο και την κοινωνία μας??
Πόσο αληθινούς θεωρείς τους μεταξύ των ανθρώπων διαχωρισμούς??
Πόσο τολμάς να δεις και να κατανοήσεις τη δική σου βία και το δικό σου φασισμό μέσα στις σχέσεις σου…με όσους πιθανά τυχαίνει να διαφωνείς??
Τι θέση έχουν στη δική σου ζωή έννοιες όπως η συμβίωση με το διαφορετικό, η άνευ όρων αποδοχή και η ανεκτικότητα??
Πόσο καθαρή, κρυστάλλινη, ανιδιοτελή και ανεπηρέαστη ματιά μπορείς να έχεις απέναντι σε όλα όσα η ζωή σου φέρνει, απέναντι στα γεγονότα???
Δυστυχώς φίλε μου, πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορείς…

Για να έχεις καθαρή και ανεπηρέαστη ματιά χρειάζεται να μην ανήκεις κάπου, να μην ανήκεις πουθενά…για να μπορείς να έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις ολόκληρη την εικόνα και όχι τη μισή.

Τολμάς να μην ανήκεις πουθενά?
Τολμάς να έχεις πατρίδα σου τη γη κι αδέρφια σου όλους τους ανθρώπους??
ΟΛΟΥΣ!!!

Αν ανήκεις σε κάποιο συγκεκριμένο ιδεολογικό ή πολιτικό χώρο τότε έχεις μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις που μιλάω, καθώς η συνείδησή σου είναι «υποχρεωμένη» να βλέπει τη μισή αλήθεια, η δε ηθική σου να είναι επιλεκτική και σύμφωνη με τις προδιαγραφές του χώρου που ανήκεις…
Το μυαλό στενεύει έτσι αδερφέ…κι αυτή η διαδικασία δεν γίνεται και τόσο αντιληπτή… συμβαίνει αργά αργά και μηχανικά.. μέχρι που γίνεται συνήθεια, μέχρι που γίνεται το «φυσιολογικό»…
…κι όταν το μυαλό στενεύει…οι σπόροι του φασισμού αρχίζουν ν ανθίζουν…σιγά σιγά…λίγο λίγο και όλο και περισσότερο…

Μας λένε συνέχεια για εγκληματικές οργανώσεις…και πώς να ησυχάσω…
…και σε ρωτάω κι εσένα…
Δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις όλες οι κυβερνήσεις εκείνων των ισχυρών κρατών που επιτίθενται σε αδύναμες χώρες για τα προσωπικά τους συμφέροντα, καταστρέφοντας και σκοτώνοντας αθώους πολίτες και παιδιά??
Δεν είναι εγκληματική οργάνωση ο ΟΗΕ και όλοι όσοι ανέχονται και επιτρέπουν να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα σε βάρος αμάχων και αθώων??
Δεν είναι εγκληματική η Ευρωπαϊκή Ένωση που καταδικάζει στη φτώχεια, την ανεργία και τη στέρηση εκατομμύρια πολίτες της??
Δεν είναι εγκληματικές όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όλο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που αδικούν, καταπιέζουν και οδηγούν στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες??
Δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις όλες οι τράπεζες που παραπλανούν και μετά εκβιάζουν στυγνά πολίτες??
Δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις οι πολεμικές βιομηχανίες που με τα προϊόντα τους σκορπούν το θάνατο και τη δυστυχία για τα δικά τους κέρδη??
Δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που υπερτιμολογούν τα φάρμακα, που δεν επιτρέπουν τη θεραπεία σοβαρότατων ασθενειών με εναλλακτικές μεθόδους, για να έχουν αυτές τεράστια κέρδη??
Δεν είναι εγκληματικές οργανώσεις οι πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων που παρασκευάζουν βλαβερά και επικίνδυνα τρόφιμα σε βάρος του ανυποψίαστου πληθυσμού για λόγους πάλι κέρδους??
Έγκλημα θεωρείται μονάχα το αίμα και ο θάνατος??
Όλα αυτά δεν είναι βία και φασισμός σε βάρος της ανθρωπότητας??
Αυτή η αθλιότητα, αυτή η καθημερινή βία που τη συναντάς παντού δεν σχετίζεται νομίζεις με το φασισμό για τον οποίο μιλάμε??
Τι κάνεις για όλα αυτά αδερφέ??
Ποια είναι η θέση σου απέναντι σε όλα αυτά??
Πόσο, χωρίς να το καταλαβαίνεις ίσως, επιτρέπεις με τις επιλογές σου κάθε μέρα σε αυτή την αθλιότητα να εξακολουθεί να υπάρχει?

Ο φασισμός και η βία είναι φαινόμενα που τα συναντάς μονάχα απέναντι σε ανθρώπους?
Η ομαδική, για παράδειγμα, γενοκτονία ζώων για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους παράδοσης δεν είναι καθαρό φαινόμενο φασισμού??
Η ανυπολόγιστη καταστροφή δασών και οικοσυστημάτων, ειδών και αθώων πλασμάτων δεν είναι ανθρώπινος φασισμός??

Μήπως η ηθική μας αδερφέ είναι απολύτως επιλεκτική και πάντα σύμφωνη με το δικό μας παραμύθι??
Τολμάς να πάρεις θέση για όλα αυτά προοδευτικέ φίλε, υπερασπιστή της δημοκρατίας?
Πόσο ελεύθερος νομίζεις ότι είσαι??
Ποια δημοκρατία αλήθεια θέλεις να υπερασπιστείς??
Αν αυτό που εννοείς δημοκρατία περιέχει δικαιοσύνη, ειρήνη, συμβιωτικότητα, ισότητα και ατομικές ελευθερίες τότε…ονειρεύεσαι και δεν τόχεις καταλάβει…τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει!!
Η δημοκρατία σου, πέρα από μια δικιά σου δημιουργημένη προβολή, είναι μονάχα το «τυρί» που σου σερβίρουνε για να σε έχουνε συνέχεια μέσα στη «φάκα»…
Η «φάκα» είναι η κατεύθυνση, η χειραγώγηση, το τι θα λες, το τι θα κάνεις, το τι θα πιστεύεις, το τι θα σημαίνουν για σένα οι έννοιες, δημοκρατία, φασισμός…
Η «φάκα» είναι το κατεστημένο matrix μέσα στο οποίο ζεις και δεν τολμάς να αμφισβητήσεις.
Η «φάκα» είναι το γεγονός ότι το μοντέλο που κυβερνά ολόκληρο τον κόσμο μας είναι ο φασισμός των λίγων κι εσύ δεν μπορείς ούτε να το δεις, ούτε να το αμφισβητήσεις στο σύνολό του, στις ρίζες του, γιατί σ έχουν ευνουχίσει…και θεωρείς όλο αυτό…«φυσιολογικό».

Δεν σε κακίζω μ όλο αυτό αδερφέ, δεν σε κρίνω σαν κάτι εξυπνάκηδες, τον ίδιο αέρα αναπνέουμε, δίπλα ζούμε, στην ίδια πάντα γειτονιά, κάτω από τον ίδιο πάντα ουρανό, μέσα σ ένα θαυμαστό διαστημόπλοιο που αιωρείται στο χάος αυτού του σύμπαντος…
…μονάχα που ο κόσμος μας είναι μαθημένος στην υποκρισία και το ψέμα, στην απουσία ευθύνης, της ευθύνης που είναι πραγματική νοημοσύνη…και το ταξίδι μ όλα αυτά γίνεται πολύ κουραστικό και δεν έχει πια καθόλου πλάκα…

…για να δούμε που θα μας βγάλει όλο αυτό…


Πανγαία – Venus Project
t.petridis.vp@gmail.comΠηγή: Ο φασισμός των άλλων και η δική μας υποκρισία... - RAMNOUSIA

Δ.Ο.Ε.: Έδωσε το «Ok» για το «χειμερινό» Μουντιάλ

Η πιθανή διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ τον χειμώνα, δεν θα έχει αντίκτυπο του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του ίδιου έτους, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ από την Ολυμπία.
Ο Μπαχ, μιλώντας από την τελετή Αφής

Η Πόλυ Πάνου και η Πόλη της

Κώστας Λογαράς

Πριν κάμποσα χρόνια (Σεπτέμβρη  του 2002)  είχαμε οργανώσει με τον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη μια τιμητική βραδιά για την Πόλυ Πάνου στην Πόλη της, την Πάτρα, υπό την αιγίδα του Δήμου. Ο Πάνος είχε πάρει συνέντευξη από τη μεγάλη τραγουδίστρια «ζωντανά» μπροστά σ’ ένα πλήθος κόσμου κι ελόγου μου μίλησα για κείνην, για τη φωνή της και το ήθος της – ήθος λαϊκό- για το αποτύπωμα που άφησε στη μεταπολεμική δεκαετία ’50 και ’60.

Με αφορμή το θάνατό της, ξεσηκώνω κάποιες σκέψεις από κείνη τη βραδιά. Σαν τελευταίο αντίο στη μεγάλη ερμηνεύτρια. Γιατί «μεγάλοι» καλλιτέχνες είναι εκείνοι που εκφράζουν λίγο-πολύ τα χαρακτηριστικά μιας εποχής.

Και όσοι, στη δεκαετία τού '50 και μετά, μεγαλώσαμε στις παρυφές της Πάτρας και στις λαϊκές της γειτονιές, γαλουχηθήκαμε με το ύφος που αναδίδεται απ' τη φωνή της.

Μαζί της δέθηκε η έφηβη γενιά μου ακόμα πιο στενά -στα χρόνια τού ’60. Με μία σχέση συνωμοτική, σχεδόν, όταν αρχίσαμε συχνά-πυκνά να περνάμε απ’ τα ημίφωτα στενά της Φιλοποίμενος. Απ’ τις ορθάνοιχτες πόρτες των σπιτιών έφτανε στ’ αυτιά μας ένα ‘τραγούδι σπαραγμός’. Που μίλαγε για ιστορίες τραγικές σε καλντερίμια λιμανιών, για πληρωμένες αγκαλιές, για ανθρώπους που τα όνειρά τους έσβησαν στις φτωχογειτονιές και αναζητάνε τη διέξοδο στη λήθη.

Η λιτή φωνή που έφτανε στ' αυτιά μας είχε πάθος αλλά και συστολή μαζί. Συνδυασμός παράδοξος μα εντελώς ελκυστικός. Ήταν σκληρή φωνή γιατί είχε πόνο. Δεν είχε τρυφερότητα, ένιωθες όμως ότι την αναζητούσε. Έξυνε τις πληγές της και γι’ αυτό γινόταν ανυπόκριτα εξομολογητική. Ωστόσο, άφηνε να βγουν στην επιφάνεια τα απολύτως απαραίτητα• τα άλλα –πολύτιμα κι αυτά– τ’ αποσιωπούσε αξιοπρεπώς, δείχνοντας πως και η στέρηση κι η ένδεια μπορούν ενίοτε να μεταλλάσσονται σε πλούτο τής ψυχής.

Η φωνή τής Πόλυς Πάνου περιγράφει μ’ έναν τρόπο λαϊκού ανθρώπου που ξέρει να εκτιμάει τα ασήμαντα και να σέβεται τα ταπεινά• να αποδέχεται τα αβάσταχτα γιατί κι αυτά είναι μέρος της ζωής. Απ’ αυτήν την οπτική πηγάζει μάλλον η αξιοπρέπεια.
 
Η λιτότητα της ερμηνείας της σε καθηλώνει• η δίχως έπαρση μεγαλοσύνη, η χωρίς επίδειξη ή στόμφο, αναδεικνύει μια μεγαλοπρέπεια απόμακρη και μαζί οικεία. Απ’ τη φωνή της αναδίδεται μια θλίψη ανθρώπου που ψαύει τις πληγές του, ακουμπάει τις μνήμες του. Όχι για να προκαλέσει τον οίκτο κανενός, αλλά για να φτάσει στην πιο βαθιά του ρίζα. Κι εκεί ν’ αναζητήσει την προσωπική του αλήθεια. Αυτή η στέρεα και γήινη φωνή σε βεβαιώνει για μιαν αποφασιστικότητα που ξεπερνάει την πληγή και τη γιατρεύει.

Θαρρώ ότι η Πόλυ Πάνου οροθετεί ασύνειδα –όπως εξάλλου ο κάθε αυθεντικός, λαϊκός δημιουργός– την έννοια της προσωπικής υπερηφάνειας• αυτό που ονομάζουνε φιλότιμο και (ξεχασμένο πια) εγωισμό. Η φωνή της βγαίνει από στόφα ανθρώπου που, σε ώρες δύσκολες, συσπειρώνει γύρω του τούς κατατρεγμένους. Μαζεύονται κοντά του οι αδύναμοι να στηριχτούνε απάνω του και ν’ απαγκιάσουν.

Μέσα σ’ εκείνη την αβέβαιη λοιπόν μεταπολεμική περίοδο με τις διαψεύσεις και τις ήττες, τη σύγχυση και τις ανατροπές των αξιών, τις ματαιωμένες ελπίδες των ανθρώπων –των λαϊκών κυρίως τάξεων– έψαχνε ο καθένας από κάπου να πιαστεί. Να βρει ένα νόημα στο κενό του. Μια γλώσσα που να μην είναι ένα ακόμα ψέμα ή φενάκη. Κι έναν τρόπο για να δραπετεύει απ’ τις άθλιες συνθήκες. Μια φωνή να τις ξορκίζει.

Αυτήν την αίσθηση της στερεότητας έδινε τότε η φωνή της Πόλυς Πάνου. Το μέταλλο, ο ήχος, η υφή –πολύ περισσότερο και πολύ πιο πέρα από το λόγο– κατέγραφε τα αποτυπώματα που άφηνε το δράμα του οδυνηρού πολέμου πάνω στην ψυχή ενός κόσμου δίχως έρμα. Με ευαισθησία, χωρίς μιζέρια ή πεσιμισμό. Ό, τι ακριβώς είχε ανάγκη ένας κόσμος μετέωρος για να ξαναπιστέψει στη ζωή: απλές αξίες αλλά στέρεες.

Η Πόλυ Πάνου αποτελεί για πάμπολλους –και για μένα οπωσδήποτε– ένα πρόσωπο αναφοράς. Στην ερμηνεία και στο ύφος της πηγαίνει η σκέψη μου για να κατανοήσω τι σημαίνει αξιοπρέπεια και λαϊκή ψυχή. Για να ξεχωρίσω το αληθινό από το κάλπικο, το αυθεντικό από το ευτελές, την αίσθηση του μέτρου από την αηδιαστική σεμνοτυφία. Πότε ο λαϊκός άνθρωπος προβάλλεται με μεγαλείο και δεν εκπίπτει στο χυδαίο λαϊκισμό. Μιλώντας για την Πόλυ Πάνου, μιλώ συγχρόνως για τα χαρακτηριστικά, για την ταυτότητα μιας εποχής, για κάποιες από τις αυθεντικές αξίες της.

Άλλωστε,  αυτό που αγαπήσαμε στα νιάτα μας, το ανακυκλώνουμε συνέχεια στη ζωή μας• και πεισματικά επιστρέφουμε σ’ αυτό.

http://www.protagon.gr

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ! Δείτε τον ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ!!! (PHOTOS)

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση με τη ΧΑ

"Η οργή στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι που έβαλε φωτιά στα μπατζάκια της κυβέρνησης που μέχρι χθες έκανε πως δε καταλαβαίνει και έψαχνε στους νεοναζί για μελλοντικές συνεργασίες", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή και τη συλλήψη της ηγεσίας της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Όπως επισήμανε η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και τόνισε πως πρόκειται  "για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας και του αντιφασιστικού κινήματος". 

"Πίσω από τους αντιναζιστικούς λεονταρισμούς του ίδιου πρωθυπουργού, που μέχρι προχτές άλλα έλεγε, άλλα έκανε και πολλά ανεχόταν να είστε σίγουροι ότι είναι η δική σας οργή", ανέφερε και πρόσθεσε: "Αυτή η λαϊκή και διεθνής κατακραυγή, οδήγησε σε στροφή 180 μοιρών εκείνους που έβλεπαν το δέντρο της ταξικής και πολιτικής ιδιοτέλειας και δεν έβλεπαν το δάσος του εγκλήματος. Να είστε σίγουροι, δεν άλλαξε μυαλά ο κος Σαμαράς και οι συνεργάτες του. Αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση. Και αυτό όχι μόνο δε μας προβληματίζει αλλά το χαιρετίζουμε και το πανηγυρίζουμε. Είναι μια μεγάλη νίκη! Νίκη της δημοκρατίας, νίκη της του αντιφασιστικού κινήματος, νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης".

"Μια σοφή Κινέζικη παροιμία, λέει πως όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκεις. Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος, πρέπει να τον τσακίσουμε. Γιατί ξέρουμε, πιστεύουμε, διακηρύσσουμε μαζί με όλες τις νέες και τους νέους της Ελλάδας: Το μέλλον μας δεν είναι ο φασισμός. Το μέλλον μας δεν είναι η βαρβαρότητα και ο καπιταλισμός. Και σήμερα, εδώ και τώρα, το μέλλον μας δεν είναι τα μνημόνια, αλλά η ανατροπή τους", δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "μέχρι  χθες έκανε πως δεν καταλαβαίνει και έψαχνε στους νεοναζί για μελλοντικές συνεργασίες" και ότι αναγκάστηκε να κάνει "όσα αυτονόητα τόσο καιρό δεν είχε τη πολιτική βούληση να πράξει". 'Οπως είπε ήταν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που "με την πολιτική της ακραίας βαρβαρότητας των μνημονίων και με την ανοχή στις ακραίες βαρβαρότητες της συμμορίας, έριξαν το κατάλληλο λίπασμα για να θεριέψει το κακό και να διεισδύσει στο κράτος".

Σχολιάζοντας την κοινή γραμμή Βενιζέλου, Σαμαρά που απέκλεισαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανέφερε: "Έχουν φτάσει οι αυτουργοί του σημερινού καθεστώτος να θεωρούν τις εκλογές αντίπαλο, εχθρό, φόβητρο, για τη δικαιοσύνη και τη σταθερότητα. Να καταγγέλλουν δηλαδή ως εχθρό της δικαιοσύνης και της σταθερότητας τον Έλληνα πολίτη, την ελεύθερη βούλησή του, την ετυμηγορία του. Η δικαιοσύνη του κυρίου Σαμαρά αντέχει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Αντέχει τον περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αντέχει τον αυταρχισμό και την καταστολή, τα στρατόπεδα για μετανάστες, την ανοχή στους ναζί … Όλα τα αντέχει. Αλλά δεν αντέχει τις εκλογές.

Είναι, λένε τώρα τα παπαγαλάκια των τηλεοπτικών δελτίων, εχθρός της ομαλότητας και της σταθερότητας. Η δικαιοσύνη του κυρίου Σαμαρά και όσων εκπροσωπεί είναι με δυο λόγια η πιο μεγάλη, η πιο βάρβαρη, η πιο στυγνή αδικία εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και η σταθερότητά τους είναι η αστάθεια της κοινωνίας, η διάλυση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, το αδιέξοδο για τους νέους και τις νέες της Ελλάδας".

«Έχουμε ζητήσει να φύγει η κυβέρνησή σας αμέσως μόλις ποδοπατήσατε την λαϊκή εντολή και υπογράψατε το δεύτερο μνημόνιο. Και τώρα μας λέτε ότι επειδή απείλησε με επαναληπτικές εκλογές το φίδι του Ναζισμού, πρέπει εμείς να σας αφήσουμε ήσυχους να υπογράψετε και το τρίτο μνημόνιο που υποσχεθήκατε στους δανειστές και να ζητάμε από το λαό να σωπάσει. Ε λοιπόν όχι. Οι εκλογές σε μια δημοκρατία δεν είναι κατάρα είναι ευλογία», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να περιμένει να την κυβερνούν αυτοί που την οδήγησαν στην καταστροφή. "Είμαστε πολλοί. Γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότεροι. Μας εμπιστεύεται ο λαός όχι γιατί έγιναν όλοι ξαφνικά αριστεροί, αλλά γιατί δεν είμαστε σαν τους άλλους. Ψεύτες, υποκριτές, ιδιοτελείς. Γιατί πιστεύουμε στην πολιτική όχι ως επάγγελμα, αλλά ως μέσο για να αλλάξουμε τη μοίρα μας και τη μοίρα του τόπου. Γιατί ονειρευόμαστε μια πατρίδα ελευθερίας, με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική σταθερότητα, προοπτική και κύρος.

Γιατί ερχόμαστε από μακριά, κρατούν οι ρίζες μας από τους λόχους της ΕΠΟΝ, από τους εξεγερμένους, τους κυνηγημένους, τους ανυπότακτους. Από τους αποφασισμένους υπερασπιστές της δημοκρατίας σε χαλεπούς καιρούς. Γι' αυτό μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή, όπως λέει ο ποιητής. Έχουμε πατρίδα. Έχουμε ιδανικά. Έχουμε πείρα. Και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε", κατέληξε.


http://tvxs.gr

Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, του Χάρρυ Κλύνν

Όταν τα πολιτικά κατακάθια της συγκυβέρνησης κατάλαβαν πλέον ότι παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες της ακροδεξιάς Σαμαρικής καμαρίλας, της πάντα πρόθυμης πατσαβουροδημοσιογραφίας και τις συγκινητικές παρεμβάσεις του κυρίου Μπάμπη, το «μέγα» σχέδιο «σοβαροποίησης» της Χρυσής Αυγής ναυάγησε, το γύρισαν στο καλαματιανό.Επί τρία ολόκληρα χρόνια τα χρυσαύγουλα στην κυριολεξία γαμούσαν και έδερναν. Τρομοκρατούσαν, έδερναν, σκότωναν, προκαλούσαν, φτύνανε κατάμουτρα τη Δημοκρατία...

Τρία ολόκληρα χρόνια ύπνος βαθύς της συγκυβέρνησης των δωσίλογων και της ναρκωμένης από καιρό Δικαιοσύνης!
Τρία χρόνια ρεεε...
ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!


Κι αν δε έφευγε το παλικάρι, ο Παύλος Φύσσας από το μαχαίρι του φονιά, η Χρυσή Αυγή που είχε ήδη είχε αλώσει το σώμα της αστυνομίας και έβαλε πόδι και στο στρατό, θα ήταν τα κρατικό και το παρακρατικό κουμάντο σε μια χώρα φάντασμα, σ’ ένα θλιβερό προτεκτοράτο, σε μια αποικία χρέους.

Με το πιστόλι στον κρόταφο η συγκυβέρνηση των «δύο άκρων» βλέποντας να εξανεμίζονται ελπίδες και όνειρα για παραμονή στην εξουσία, αποφάσισε να στείλει στην καθεύδουσα Δικαιοσύνη τα κλειδαμπαρωμένα (γιατί άραγε;) στοιχεία εκείνα που όλη Ελλάδα γνώριζε, αλλά κανένα από τους διοικούντες δεν ενοχλούσαν, επιδιώκοντας την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ελπίζοντας έτσι στην επιστροφή στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ των πεπλανημένων και απογοητευμένων νεοδημοκρατών που ψήφισαν την Χρυσή Αυγή.

Σχέδιο αντιμετώπισης της ναζιστικής συμμορίας στο γόνατο, που φανερώνει ξεκάθαρα την έλλειψη πολιτικής φαντασίας, την ανικανότητα του κράτους και των κρατικών μηχανισμών.

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν πολεμιέται μ’ αυτόν τον αφελή και λίαν επικίνδυνο για τη Δημοκρατία τρόπο. Η συμμορία της Χρυσής Αυγής είναι γέννημα και θρέμμα της ανυπαρξίας του κράτους, της ανείπωτης φτώχειας και της εξαθλίωσης...

Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να εξαλείψουν την ασθένεια χωρίς θεραπεύσουν τις αιτίες που την γεννούν , πλανώνται πλάνην οικτράν...

Ίσως, λέω ίσως, να τεθεί νοκ άουτ η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση δεν πρόκειται να εξαφανιστούν... και στη θέση της ξεδοντιασμένης Χρυσής Αυγής θα ξεπηδήσουν εκατοντάδες ένοπλες συμμορίες σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικία...


Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)


Πηγή: Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, του Χάρρυ Κλύνν - RAMNOUSIA

Αργήσαμε 26 χρόνια...

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Γιάννης Παντελάκης

Το ξήλωμα του πουλόβερ της Χρυσής Αυγής άργησε κατά 26 χρόνια! Δεν είναι και λίγα, ένα τέταρτο του αιώνα και κάτι παραπάνω. Τόσα χρόνια εγκληματεί αυτή η οργάνωση. Τόσο χρειάζεται η μεταπολιτευτική δημοκρατία για ν’ αποφασίσει, να δράσει και ν' αντιμετωπίσει το πιο σκληρό ναζιστικό μόρφωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
     
Βέβαια, η σύλληψη του φυρερίσκου αρχηγού, μερικών ακόμα βουλευτών και περισσότερων στελεχών, δεν ισοδυναμεί με συνολικό ξήλωμα, αλλά σίγουρα έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή. Πρόκειται για τους κρίσιμους πόντους του πουλόβερ...
     
Μοιάζει μίζερο και μικρόψυχο σε μια τέτοια ημέρα, όπου συμβαίνει κάτι αναμφισβήτητα θεαματικά θετικό, να θυμίζουμε χρονοκαθυστερήσεις στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Και ιδιαίτερα εκείνες των τελευταίων λίγων χρόνων από τότε που το μόρφωμα άρχιζε να επηρεάζει ολοένα και περισσότερες συνειδήσεις και μυαλά, να εκπροσωπείται στη Βουλή και να αυξάνει την επιρροή του στην κοινωνία.
     
Ωστόσο, υπάρχουν δυο καλοί λόγοι για να θυμίζουμε ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Δυο καλοί λόγοι για να μη ξεχνιόμαστε. Ο ένας είναι πως το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε τις τύχες μας, έδειξε αφενός αδυναμία να αντιμετωπίσει την οργάνωση, αφετέρου -και αυτό είναι πιο σημαντικό- απροθυμία να το κάνει υπολογίζοντας πολιτικό κόστος και μικροπολιτικές τακτικές. Ο δεύτερος καλός λόγος, είναι πως το ναζιστικό αυτό μόρφωμα, έχει ήδη διεισδύσει σε φορείς αλλά και μυαλά και θέλει πολλή δουλειά για ν' αλλάξει αυτό.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης (η δικαιοσύνη "δένει" την οργάνωση με αυτό τον χαρακτηρισμό), έχει μεγάλο χρονικό παρελθόν. Και το παρελθόν αυτό, συνοδεύτηκε από πολύ αίμα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές το αίμα (από απόπειρες ή δολοφονίες), δεν ήταν Ελληνικό. Έτσι, γυρίσαμε τα μάτια μας αλλού. Εμείς, ο πολιτικός κόσμος, οι διωκτικές αρχές, οι κυβερνήσεις, τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Δεν συνέβαινε σ' εμάς, δεν αφορούσε εμάς. Γιατί να ασχοληθούμε; Ο Παύλος Φύσσας ήταν Έλληνας, η δολοφονία ήταν άγρια, άρα και να θέλαμε δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε πάλι τα μάτια μας αλλού.

Η επόμενη ημέρα, μας βρίσκει μάλλον αμήχανους. Δεν έχει ξανασυμβεί να συλλαμβάνονται βουλευτές, κοιτάμε όλοι στις οθόνες μας τα περασμένα στα χέρια τους βραχιολάκια, εντυπωσιαζόμαστε. Οι αναλυτές, αυτοί που έχουν άποψη για όλα, έχουν σκάσει μύτη ήδη στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όσοι είχαν εκφράσει ανοιχτά συμπάθεια για τους νοσταλγούς του Χίτλερ, άρχισαν να μαζεύονται. Και τα κόμματα, άρχισαν τους υπολογισμούς. Μας συμφέρει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Θα βγει κερδισμένος ο Σαμαράς από την ιστορία; Πώς θ' αντιδράσει η Αριστερά;
       
Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά όχι τόσο. Το μεγάλο στοίχημα της χώρας και της κοινωνίας, είναι να εξαφανίσει τους μικρούς Φύρερ της διπλανής πόρτας. Όχι μόνο τους μαυροντυμένους, αλλά και τους μαυρόψυχους... Ο φασισμός, έχει πολλές εκφράσεις...

http://www.protagon.gr/

Σοβαρή επιδείνωση από τα Δυτικά θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα, με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία καταιγίδες στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως 6 μποφόρ.

«Ε, όχι και εκλογές! Συλλαμβάνεστε!»

Ο Πρόδρομος Σεϊτανίδης κρατά μικρό –μα πολύ μικρό- καλάθι!

Και ξαφνικά χαρήκαμε. Είδαμε τους φονιάδες Χρυσαυγίτες να παρελαύνουν με βραχιόλια («Μα μ΄ αυτή την τσάντα; Με τέτοια παπούτσια, χρυσό μου;») και χυθήκαμε στο Twitter για τσάμπα αντιφασισμό. Χλευάσαμε την Ουρανία Μιχαλολιάκου επειδή είναι κοντή, χοντρή και άσκημη, εμείς που μας παρακάλαγαν να ποζάρουμε για πρότυπο της Αρίας Φυλής αλλά δεν γουστάραμε. Φυσικά και νομιμοποιούμαστε να καγχάζουμε με τον ξεπεσμό των νταβατζήδων που πούλαγαν Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια (και Προστασία σε λογικές τιμές), εξάλλου σύντομα θα έχουμε ακόμα πιο πιπεράτες και kinky αποκαλύψεις, εάν λάβουμε υπόψη μας την παλιά συνήθεια των ρουφιάνων να «δίνουν» ο ένας τον άλλο, όταν τύχει και μπλέξουν. Ωστόσο καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως αυτό που παρακολουθούμε με τόση ευφροσύνη δεν είναι παρά το αφεντικό που δέρνει το ροτβάιλερ επειδή έχεσε στο χαλί του.

Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο (του Σαμαρά) όχι επειδή πέρασε από την καρδιά του Παύλου Φύσσα (είχε διαπεράσει κι άλλες καρδούλες αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε) μα επειδή το μαντρόσκυλο άφησε να υπονοηθεί η κακιά λεξούλα που αρχίζει από «εκ-» και τελειώνει σε «-λογές». Ε, όχι κι έτσι! Θα μου πείτε «Μα, η ΕΥΠ τους παρακολουθούσε από καιρό». Όντως αλλά κι ο κυρ-Δένδιας μάζευε υποθέσεις στο συρτάρι του, παίζοντας τριανταμία, μέχρι που έφτασαν τις 32 και κάηκε η Χρυσή Αυγή. Φυσικά, πρέπει να παραδεχτούμε πως μέχρι στιγμής η κυβερνητική ντρίμπλα στη Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται εξαίρετη: οι Χρυσαυγίτες συνελήφθησαν στον ύπνο (τα ξημερώματα του υποτιθέμενου «e-πραξικοπήματος»), χωρίς να προλάβουν να βγάλουν στη φόρα τα διάφορα άπλυτα, που έχουν στα αρχεία τους. Κι άσε το Φαήλο να κορδώνεται στο Twitter «Τώρα έχετε και τον νεκρό που θέλατε αλλά εμείς "καθαρίσαμε". Οπότε τώρα δεν έχετε το alter ego σας.». Στις ίδιες γειτονιές με την ομάδα κρούσης της Χρυσής Αυγής μεγάλωσε και ξέρει καλά πρόσωπα, πράγματα και υπηρεσίες αλληλοϋποστήριξης κάτω από τη σκεπή της σκούρας μπλε παράγκας.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που δεν επιτρέπεται να παραβλέψουμε: Το πρώτο, φυσικά, είναι η αδιατάρακτη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής. Το δεύτερο είναι, βέβαια, η τριπλή κωλοτούμπα με ανοιχτά τα χέρια και μια μπάλα στη μύτη, την οποία έκαναν ορισμένα ΜΜΕ, που μέχρι πρότινος λιβάνιζαν τους Χρυσαυγίτες. Αυτά μην τα ξεχνάμε. Το τρίτο, είναι πως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία –μα καμία- σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Όποιος έχει περάσει από το 2οΓραφείο (Ασφάλεια, Πληροφορίες) παραμεθόριου τάγματος, έστω και για να φέρει καφέδες, γνωρίζει καλά πως η ανάκριση για μια χαμένη ξιφολόγχη διαρκεί μιαν εβδομάδα. Κι άμα χαθεί όπλο, η έρευνα παίρνει μήνες! Πώς διάβολο κατέληξαν στο βολικό συμπέρασμα μέσα σε δύο μόλις μέρες ότι κανένα από τις 35.000 αξιωματικούς και στελέχη των Ε.Δ. δεν έχει σχέση με τους αφορεσμένους; Έλεγξαν τα αρχεία τους για τυχόν ποινές για συμμετοχή σε ναζιστική οργάνωση, δεν βρήκαν καμία και ακολούθως συνέταξαν τη σχετική αναφορά, όπως η γάτα με το σκατό της; Αν ναι, θα πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αληθινή αναβίωση του διαβόητου λογικού βρόχου, που τόσο καλά περιγράφεται στο Catch 22. Κι αυτό, εξάλλου, στη στρατιωτική ζωή αναφέρεται. Ας ελπίσουμε, μόνο, να μην είναι εξίσου πρόχειρη και η δικογραφία.

Αλλά δεν είναι μόνο η αστραπιαία ταχύτητα της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, που δεν δικαιολογεί εφησυχασμούς. Μπορεί να συνελήφθησαν οι αρχιτραμπούκοι, κι αυτό είναι το τέταρτο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως το μικρόβιο έχει διαδοθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα. Ναι, μεν, το απόστημα έσπασε αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με εφηβικά σπυράκια. Δεν έχουμε να κάνουμε με ακμή αλλά με παρακμή, με καρκίνωμα. Και οι μεταστάσεις του είναι, πλέον, ομάδες, παρέες, συμμορίες και αγέλες σε όλη την επικράτεια. Νεαρά παιδιά, που (αν βλέπουν τηλεόραση) κουνάνε δύσπιστα το κεφάλι τους και βγαίνουν να δείρουν κάναν μαύρο, κάναν αριστερό. Ποσώς ενδιέφερε τον αριστερό, προχτές στους Μολάους, που του έσπασαν το κεφάλι κάτι χρυσαυγιτόπουλα, το εάν έχει συλληφθεί ή όχι ο Μιχαλολιάκος. Στα παλιά του τα παπούτσια (αν έχει) του ανώνυμου Πακιστανού, που θα βρεθεί μεθαύριο μαχαιρωμένος στο χαντάκι του Άργους, εάν ο Κασσιδιάρης κάνει ντους στη φυλακή με το σορτσάκι, μην του πέσει το σαπούνι. Οι λύκοι έχουν συλληφθεί αλλά κυκλοφορούν χιλιάδες λυκάκια που έχουν ήδη γευτεί το ανθρώπινο αίμα. Και κυνηγούν να γευτούν κι άλλο. Διότι «Δεν υπάρχει κυνήγι σαν κι αυτό του ανθρώπου», που αποδίδεται στο Χεμινγουέι, διακεκριμένο κυνηγό και μισάνθρωπο. Δεν το είπε έτσι, καθώς αυτή η φράση συνοδεύεται από μια εξήγηση, η οποία συνήθως παραλείπεται:«Και όσοι έχουν κυνηγήσει οπλισμένους ανθρώπους για αρκετό καιρό και τους άρεσε, ποτέ ξανά δεν θα ενδιαφερθούν για κάτι άλλο». Έγραψε, όμως, επίσης, στο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» έναν διάλογο στην Ισπανία του ’36 «Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί φασίστες στη χώρα σου [τις ΗΠΑ], ε;»« Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν ότι είναι φασίστες αλλά θα το ανακαλύψουν όταν έρθει η ώρα»

Με τέτοιες μαύρες σκέψεις, δεν είναι παράξενο που ο Χεμινγουέι προχώρησε στην τελική λύση της αυτοκτονίας, το μόνο κοινό του σημείο με το Χίτλερ. Εμείς, όμως, θέλουμε να ζήσουμε. Κι αυτό είναι το πέμπτο, που πρέπει να θυμόμαστε.

Αγγλία: Πήρε το «διπλό» η Νόριτς από την Στόουκ μετά το 1985!

Ένα μακρινό σουτ του Χάουσον στο 34΄ ήταν αυτό που έδωσε την νίκη στην Νόριτς με 1-0 επί της Στόουκ εκτός έδρας για την έκτη αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ.
Η Νόριτς έκανε το πρώτο της διπλό για φέτος ενώ αυτή είναι η δεύτερη νίκη της,

Πριν από όλα δική μου υπόθεση

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Στέλλα Αλαφούζου

Στην αρχή δικαίωση, χαρά σε υπερβολή «σαν να έπεσε η χούντα» όπως έγραψαν πολλοί στα social media. Ύστερα σκέψεις... 

Έχω μια εμμονή με τη νοοτροπία μας. Πιστεύω βαθιά πως ευθύνεται αν όχι για όλα σίγουρα για τα περισσότερα. Και δεν ξέρω αν αυτές οι εικόνες και το γεγονός της εξάρθρωσης αυτής της -όπως όλα δείχνουν- εγκληματικής οργάνωσης, αρκούν για το επόμενο πολύ προσωπικό μας βήμα. Αυτό που εγώ αναγνωρίζω ως βασικό και πρώτο χαρακτηριστικό μιας φασιστικής «τάσης», «ομάδας», «κίνησης» είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί συναλλάσσονται με τη βία κι αυτό από μόνο του προκαλεί αποστροφή. Η ΧΑ σήμερα δεν θα ήταν θέμα αν δεν είχε συγκεντρώσει αυτό το μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων. Συνεπώς η ιδεώδης δημοκρατία που θα ήθελα για τη χώρα μου είναι πριν από όλα δική μου υπόθεση.

http://www.protagon.gr/

Πάνω από 300 περιστατικά ρατσιστικής βίας την τελευταία διετία

Πάνω από 300 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχει καταγράψει από το φθινόπωρο του 2011 έως σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου... 

Κατάλυση του Συντάγματος - Απαγόρευσαν την είσοδο βουλευτών στην Βουλή

Η μνημονιακή χούντα Σαμαρά απέδειξε περίτρανα για μία ακόμα φορά ότι τη Δημοκρατία, της οποίας τη διαφύλαξη τόσο πολύ έχουν επικαλεστεί τελευταία, την αντιλαμβάνονται μόνο αλά καρτ.
Προ ολίγου, κατά παράβαση κάθε ψήγματος συνταγματικής νομιμότητας αλλά και του Κανονισμού
της Βουλής, απαγορεύθηκε η είσοδος στο κτίριο της Βουλής των βουλευτών Πολύβιου Ζησιμόπουλου και Νίκου Κούζηλου. Σημειωτέον ότι οι εν λόγω βουλευτές δεν αντιμετωπίζουν καμιά κατηγορία, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν, πάραυτα τελείως αδικαιολόγητα η αστυνομική φρουρά της βουλής τους αρνήθηκε. Προφανώς η απαγόρευση ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους βουλευτές του Κινήματος, ασχέτως αν σε αυτούς έχει αποδοθεί κάποια κατηγορία ή όχι. Η εντολή απαγόρευσης δόθηκε προφορικά από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που αυτομάτως ακυρώνει την ίδια την υπόσταση του κοινοβουλίου και της ανεξαρτησίας του θεσμού.

Ο πρόεδρος, ενεργώντας ως εντολοδόχος της κυβέρνησης και λειτουργώντας παράτυπα ως διωκτική αρχή, στερεί την κοινοβουλευτική παρουσία της Χρυσής Αυγής από το κοινοβούλιο. Το σάπιο καθεστώς τους πλέον απαξιεί να κρατήσει ακόμα και τα προσχήματα και μετά τις, πέρα από κάθε νομιμότητα και λογική πολιτικές διώξεις εις βάρος του Αρχηγού και 5 βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου, απαγορεύει την είσοδο σε νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή.

Το μνημονιακό κράτος προεξοφλεί το αποτέλεσμα της δίκης θέλοντας έτσι να φιμώσει την ελεύθερη φωνή των Ελλήνων, για να μην ακουστούν αλήθειες, αλλά και αδιάσειστα στοιχεία που θα αποδείξουν ξανά την προδοσία των κομμάτων εις βάρος των Ελλήνων, μιας και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ψήφιση νέα δυσβάσταχτα μέτρα.