Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

ΕΑ Πατρών: Τιμάει την μνήμη Σφαέλου με τουρνουά βόλεϊ

Η ΕΑΠ θα τιμήσει τη μνήμη του παράγοντα και ακούραστου εργάτη του συλλόγου "Κώτσου Σφαέλλου", για τη 60χρόνη προσφορά του σε ένα πολύ ενδιαφέρον τουρνουά βόλεϊ που θα διοργανώσει με την συμμετοχή των ομάδων Ε.Α.Π., Καλαμάτα '80, Ολυμπιάδας και Ερμή Πατρών.
Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 για την «κωμικοτραγική ενέργεια της κυβέρνησης»

Για «παράνομη, καταχρηστική και κωμικοτραγική ενέργεια της κυβέρνησης» κάνουν λόγο ο εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφερόμενη στην εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στα κτίρια της διοίκησης της ΕΡΤ3 και του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58FM. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων.

 «Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 καταγγέλλουμε την σημερινή παράνομη, καταχρηστική και κωμικοτραγική ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει αστυνομικές δυνάμεις για να καταλάβουν τα κτίρια της διοίκησης της ΕΡΤ3 και του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58FM.

Επίσης, στα κτίρια εισήλθαν και στη συνέχεια, οχυρώθηκαν μέσα, κυριολεκτικά σαν κλέφτες, άγνωστα άτομα. Παράλληλα, στο κτίριο της Διοίκησης, (Αγγελάκη 2), είχαν κληθεί τηλεφωνικά όσοι είχαν πάρει μέρος στον διάτρητο διαγωνισμό για την ΔΤ, οι οποίοι εισέρχονταν δηλώνοντας την ταυτότητά τους σε ιδιωτικούς φύλακες και όχι στους αστυνομικούς που δήλωναν άγνοια για την ιδιότητα όσων βρίσκονταν μέσα στο κτίριο καθώς και για την δουλειά την οποία διεκπεραίωναν.

Οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εργαζομένων, δύο βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (Δ. Χαραλαμπίδου, Γ. Αμανατίδη) και μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΣΠΕΡΤ προς τα αγνώστου ιδιότητας και ταυτότητας πρόσωπα εντός του κτιρίου της Διοίκησης, να δεχθούν μία αντιπροσωπεία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Ούτε ένας δεν τόλμησε να βγει και να εξηγήσει τι ακριβώς έκαναν στο εσωτερικό των δύο κτιρίων και ποιών εντολές εκτελούσαν. Η καταγέλαστη συμπεριφορά τους ολοκληρώθηκε όταν κάλεσαν μία από όσους ήθελαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους να μπει …από την πίσω πόρτα.   Κατόπιν αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επικοινωνιών των βουλευτών, «διευκρινίστηκε» ότι στο κτίριο της διοίκησης βρίσκονταν υπάλληλος/οι (;) του υπουργείου Οικονομικών!!! που δρούσαν κατόπιν εντολών του κ. Στουρνάρα. Κι όμως ούτε ένα έγγραφο δεν παρουσιάστηκε που να δικαιολογεί τα παραπάνω.

Σημειώνεται ότι στο κτίριο της διοίκησης φυλάσσονται αρχεία και φάκελοι του προσωπικού που απελύθη πραξικοπηματικά την 11η Ιουνίου. Φάκελοι με προσωπικά δεδομένα που κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν, παραποιηθούν, προσαρμοστούν στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών του κ. Μάναλη. Ανάγκες που υπαγορεύουν την κατασυκοφάντηση της ΕΡΤ και την δικαιολόγηση των ακραία αναξιοκρατικών και αυθαίρετων διαδικασιών συγκρότησης και προσλήψεων της ΔΤ.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 παραμένουμε στους χώρους εργασίας και παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος αποδεικνύοντας ότι υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία και την πραγματικά δημόσια Ραδιοτηλεόραση, απορρίπτοντας το «πλουσιοπάροχο» και ασφαλές μέλλον που υπόσχονται. Επιπλέον, μένουμε στους χώρους εργασίας, για να διαφυλάξουμε την δημόσια περιουσία.

Καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους – και θα λάβουμε άμεσα κάθε νομικό μέτρο - τον κύριο Στουρνάρα καθώς και κάθε κυβερνητικό στέλεχος που διέταξε τις σημερινές καταλήψεις για όποια ζημιά, καταστροφή ή κλοπή συμβεί στους χώρους της Διοίκησης ή στα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις του 9.58 FM.   Ευχαριστούμε τέλος, για άλλη μια φορά, τους αλληλέγγυους πολίτες οι οποίοι προσέτρεξαν για να μας συνδράμουν και οι οποίοι δηλώνουν την συνεχή παρουσία τους στα κτίρια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, στις εκδηλώσεις μας και στον τρίμηνο αγώνα μας.

Μας εμψυχώνουν και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε στα κτίρια της ΕΡΤ3 μέχρι την τελική μας δικαίωση, μέχρι την νίκη της Δημοκρατίας την οποία υπερασπίζονται μαζί μας.   Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 παραμένουν ζωντανά και σε πλήρη λειτουργία.   Κινήσεις σαν την σημερινή θα πέσουν στο κενό που οι ίδιοι οι εμπνευστές του έχουν δημιουργήσει».

tvxs.gr

Εδώ Χανιά: Φεύγοντας

Photo: Elpida Kontogianni (Hope DiKappa)/Flickr
Ελευθερία Παναγιωτοπούλου

Όταν φεύγεις από έναν τόπο που έμεινες και αγάπησες, σκέφτεσαι ποια μέρη να αποχαιρετήσεις. Ειδικά όταν αυτός ο τόπος είναι η Κρήτη και δη τα Χανιά, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Πού να πρωτοπάω... στο αγαπημένο καφέ στο λιμάνι με το φρέσκο κέικ να συντροφεύει κάθε γουλιά, στην αγαπημένη ταβερνούλα με τα παραδοσιακά φαγητά ή στα μοναδικά ενετικά σοκάκια της παλιάς πόλης που θυμίζουν Φλωρεντία του '70… Τα παλιομοδίτικα βιβλιοπωλεία με συλλεκτικά λευκώματα και σκοτεινούς καπουτσίνους από ψημένο ηφαιστειακό πηλό είναι μια εικόνα που δύσκολα θα σβήσει από τη μνήμη.
Το χάζι στα μαγαζιά με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, αραδιασμένα ρακόμελα σε αυτοσχέδια μπουκαλάκια, τσικουδιά με άρωμα γλυκάνισου, μέλι από τα Λευκά Όρη με χρώμα και γεύση από βουνίσιο αέρα ανάκατο με θαλασσινές μνήμες από ζωντανά σφουγγάρια και σαπούνια με άρωμα νησιώτικο είναι η πορεία της βόλτας αυτής.

Ο φάρος απέναντί μου στο παλιό ενετικό λιμάνι μου γνέφει έναν χαιρετισμό αλλά όχι... σα να μου λέει ''θα σε ξαναδώ. Το αντίο είναι για πάντα ΜΑ εσύ θα ξανάρχεσαι εδώ γιατί εδώ αγάπησες και έζησες τόσα πολλά''. Πόσο δίκιο έχει αυτός ο φάρος...

Και επειδή η ατμόσφαιρα βαραίνει, θα σας αφήσω από τα Χανιά με μια συνταγή που δοκίμασα και έμαθα η ίδια να κάνω και θα κουβαλήσω μαζί μου στην Πάτρα να μου θυμίζει τα λόγια του ποιητή: ακόμα κι αν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Κι αυτό η Κρήτη το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους....

Σουπιές με ελιές
Υλικά
1 1/2 κιλό σουπιές καθαρισμένες
2 μάτσα μάραθο χονδροκομμένο
3 μεγάλα κρεμμύδια
1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί
2-3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές.
2/3 νεροπότηρου λάδι
αλάτι, πιπέρι

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μην είναι πολύ αλμυρές. Πλένουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε τεμάχια (~ 2 cm). Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, τις σουπιές και το σκόρδο. Αφήνουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας. Αφού ροδίσουν, προσθέτουμε το κρασί και στη συνέχεια 3 φλιτζάνια νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Μέχρι να βράσουν οι σουπιές, σε μία άλλη κατσαρόλα, βράζουμε λίγο τον μάραθο, το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στις σουπιές μαζί με τις ελιές, τις οποίες έχουμε σουρώσει, επίσης. Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να είναι μαλακές οι σουπιές ν’ απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

http://www.protagon.gr/

Οι διαθεσιμότητες των υπαλλήλων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ -Ποιοι και από που φεύγουν

Το σύνολο των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων των πιθανών εξαιρούμενων από τον νόμο όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά.) των οκτώ πανεπιστημίων από τα 36 ΑΕΙ και ΤΕΙ αξιολογήθηκαν και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οργισμένες αντιδράσεις από πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος»

Το Πρώτο Θέμα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο φωτογραφία του Παύλου Φύσσα να ξεψυχά στα χέρια της κοπέλας του, στο σημείο της δολοφονίας, και με τίτλο «Δεν ξεχνώ τον φασισμό», προκαλώντας την αντίδραση της οικογένειας του Π. Φύσσα, της ΕΣΗΕΑ, αλλά και μέσων ενημέρωσης και της διαδικτυακής κοινότητας.

Η οικογένεια στην ανακοίνωσή της με αποδέκτη την ΕΣΗΕΑ και κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Κατ' ασφαλείας πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κάταφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού. Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου.

Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σας επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα.  Άλλωστε η δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

Στο twitter έχει δημιουργηθεί hashtag με κάλεσμα για μποϊκοτάρισμα του Πρώτου Θέματος, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τονίζοντας πως πρόκειται για «κατάφωρη προσβολή των κανόνων δεοντολογίας και των πανανθρώπινων αξιών». Ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κόκκινο" σε μια συμβολική κίνηση ανακοίνωσε πως «αφαιρεί για πάντα από το σώμα των εφημερίδων προς ενημέρωση ή μετάδοση το Πρώτο Θέμα».

Ο Δημήτρης Τρίμης πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τόνισε: «Αυτοί που έστησαν με τα δημοσιεύματά τους το προφίλ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, τώρα, σε μια τραγική στιγμή, "πουλάνε" αναίσχυντα το αίμα του νεκρού». Πολλοί χρήστες στο Twitter, μέσα από τα μηνύματά τους, υπενθυμίζουν τα πρωτοσέλιδα του Πρώτου Θέματος που διαφήμιζε τη Χρυσή Αυγή μέσα από lifestyle άρθρα.http://tvxs.gr/

Εκτός από φασίστες είναι και γελοίοι

Το χρυσαυγίτικης κοπής site «Defencenet.gr», συνέχισε και σήμερα, μαζί με άλλες ιστοσελίδες του ίδιου χώρου, να διατηρεί την προβοκατόρικη ανάρτηση ότι ο δολοφόνος του 34χρονου στο Κερατσίνι, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ πριν πάει στη Χρυσή Αυγή. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ διέψευσε ακαριαία το προβοκατόρικο κατασκεύασμα, υποχρεώνοντας άλλα site και τηλεοπτικούς σταθμούς που το αναμετέδωσαν να επανορθώσουν ή να κατεβάσουν εντελώς την ανάρτηση. 

Στα φασιστο-site, όμως, όπως είναι το «Defencenet» και άλλα, δεν ιδρώνει το αυτί τους. Γιατί; Επειδή οι φασίστες που τα διαχειρίζονται ή τους διοχετεύουν τις αναρτήσεις, θέλουν να δώσουν άλλοθι στο δολοφόνο και τη Χρυσή Αυγή, σαν φασιστική οργάνωση που στοχοποιεί και χτυπάει εργάτες και πρωτοπόρους αγωνιστές. Γι' αυτό το «Defencenet» φτάνει να ισχυρίζεται ακόμα και σήμερα ότι η σχέση του φονιά με τη Χρυσή Αυγή ήταν μόνο «οικονομική», ότι «όντως υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης φτωχών και απόρων έναντι προσφοράς εργασίας στο κόμμα» και ότι «από την αρχή το defencenet.gr είχε σημειώσει ότι επρόκειτο για ποδοσφαιρική διαμάχη θύτη (Ολυμπιακός) και θύματος (Παναθηναϊκός) - χάθηκε ένας άνθρωπος και με το αίμα αυτού του ανθρώπου κάποιοι σπεκουλάρουν πολιτικά».

Εκτός από φασίστες και προβοκάτορες, είναι και γελοίοι.

Πηγή: 902.gr

Ε.Π.Ο.: Κράτησε τις "δυνάμεις" της στον πίνακα των διεθνών δαιτητών-βοηθών

Καμία αλλαγή δεν έκανε η εκτελεστική γραμματεία της ΕΠΟ στη λίστα με τους διεθνείς διαιτητές, παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο πίνακας παραμένει ίδιος, ενώ

Συμπλοκές στη Λεωφόρο...

Πέταξαν μολότοφ σε βαν τηλεοπτικού συνεργείου, ενώ υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ...

Μετά την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ, ενώ υπήρξε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από το ρεπορτάζ απορρέει ότι όλα ξεκίνησαν όταν έφυγε μολότοφ σε βαν τηλεοπτικού συνεργείου.

Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να επέμβει η Αστυνομία, με τρεις διμοιρίες να κάνουν χρήση χημικών κατά των οπαδών του Παναθηναϊκού.

woop.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Χλωρίνη στο μαύρο

Photo: hollisd09/Flickr
Τάσος Μελετόπουλος

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τη στυγερή δολοφονία ανέβαζαν τη Χρυσή Αυγή σε ποσοστά πάνω από 12%. Ο Αντώνης, που είναι μεταφορέας και ανήκει πολιτικά στο Κ.Κ.Ε, πιστεύει ότι μετά το φονικό θα κατρακυλήσει το ποσοστό της φασιστικής οργάνωσης πολύ κάτω από το 10. Μπορεί να έχει δίκιο. Εγώ από τη μεριά μου εύχομαι κάτι παραπάνω. Στις επόμενες γενικές εκλογές το ναζιστικό κόμμα να μείνει εκτός Βουλής. Δύσκολο, γιατί μέχρι και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας διαλέγουν τη Χρυσή Αυγή για να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο. Όπως υπογράμμισε και ο φίλος μου ο Αντώνης, «ο κόσμος περιμένει από τους Χρυσαυγίτες να ρίξουν τα χαστούκια στη διεφθαρμένη εξουσία που ευθύνεται για την οικονομική εξαθλίωση». Πού ήταν τα τελευταία χρόνια οι οραματιστές πολιτικοί του Δημοκρατικού τόξου όταν η Χρυσή Αυγή έκτιζε το μεγάλο της κάστρο και προσκαλούσε νεαρούς «μαχητές» θολώνοντας το μυαλό τους και οπλίζοντάς τους με μίσος;

Η Χρυσή Αυγή είναι προϊόν της λαθρομετανάστευσης, της ανεργίας, αλλά και της ατιμωρησίας όλων εκείνων - πολιτικών και επιχειρηματιών - που ασκούσαν και ασκούν ακόμη εξουσία και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Το πολιτικό σύστημα και η επιχειρηματική ελίτ πιστεύουν ότι αν καταφέρουν και καλύψουν τις βρωμιές τους και τις βρωμιές ορισμένων «συναδέλφων» ο κόσμος θα ξεχάσει και εκείνοι θα επιβιώσουν βγαίνοντας μάλιστα και κερδισμένοι. Έκανε όμως λάθος εκτίμηση η πολιτική εξουσία και το μείγμα ανεργία, φτώχεια και συγκάλυψη πρόσθεσε οργή και κατέληξε σε φονικό. Η κυβέρνηση δυστυχώς επιμένει να ποντάρει στους ίδιους επιχειρηματίες που συνέβαλαν στη διαφθορά του συστήματος αντί να ενεργοποιήσει νέες, υγιείς και άφθαρτες οικονομικές δυνάμεις. Κι ενώ το Δημόσιο χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την ευρύτερη κοινωνία, αποζημιώνει στο ακέραιο τους μεγαλοεργολάβους και συνεχώς μεταφέρει δημόσιο πλούτο στα ίδια λογιστήρια που μας έριξαν στα βράχια. Αν καταφέρουμε να σωθούμε – που είναι δύσκολο – ο πλούτος της χώρας θα είναι συγκεντρωμένος στα χέρια πέντε-έξι οικογενειών. Αυτές οι σχεδόν «ολιγαρχικές» συμπεριφορές στα πλαίσια μιας κοινωνίας που συνθλίβεται από τους απανωτούς φόρους, τα χαράτσια και την ανεργία, συνέβαλαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, στην καλλιέργεια του μίσους. Μέσα σ' αυτό το κλίμα το περιβόητο αβγό του φιδιού άρχισε ήδη να γεννάει εκτρώματα και φτάσαμε στον φόνο του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα αλλά και στις ακραίες εκδηλώσεις μίσους και θυμού των μελών της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση και οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της κοινωνίας μας, που μαζί διοικούν τη χώρα, πρέπει νομίζω να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να επικεντρωθούν στην ουσία του προβλήματος που αν δεν λυθεί έχει τη δυναμική να καταλύσει τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Να συνειδητοποιήσουν οι υγιείς δυνάμεις ότι κανένα άτομο, καμία οργάνωση και καμιά επιχείρηση δεν είναι ούτε too big, ούτε too dirty to fail! Χρειάζεται όμως τόλμη για την κάθαρση που θα συντελέσει αποτελεσματικά στον εξευμενισμό του πλήθους και ταυτόχρονα στην εξουδετέρωση του φασιστικού μορφώματος. Υπάρχει κανείς τολμηρός;

http://www.protagon.gr/

Η Ελλάς δεν… πεθαίνει!

του Στέλιου Συρμόγλου
Είμαι βέβαιος ότι το λαικό φρόνημα έχει ακόμη αποθέματα αντιδραστικής ρώμης. Αυτό είναι βέβαιο, αρκεί η καχεκτική αυτοπραξία του κοινωνικού συνόλου να υπερβεί τις αδυναμίες της αυτοσυνειδησίας της. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι...

Απειλεί κι αυτούς το θηρίο που έθρεψαν

Η προπαγάνδα περί των "δύο άκρων" γυρνάει τη χώρα στην προδικτατορική περίοδο και συνιστά έμπρακτη αμφισβήτηση του αντιφασιστικού κεκτημένου της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Πάνω σ' αυτό οικοδομήθηκε η πιο μακρά περίοδος δημοκρατικού βίου της χώρας και συνομολογήθηκε το κοινωνικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη και τη νέα διεθνή παρουσία της χώρας. Η προπαγάνδα περί των "δύο άκρων" αντιμετωπίζει τα περίπου 40 χρόνια μεταπολίτευσης ως παρένθεση...

Τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση τα χρόνια του Μνημονίου, που το δικομματικό πολιτικό σύστημα καταρρέει, τα πρώην κόμματα κυβερνητικής αυτοδυναμίας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψαν την Ακροδεξιά και τη μετέτρεψαν μάλιστα, στην περίπτωση του ΛΑΟΣ, σε κυβερνητικό συνεταίρο. Μέσα στην κοινωνική απόγνωση που προκαλεί η ακραία λιτότητα του Μνημονίου εκκολάφθηκε η Ακροδεξιά, όχι πλέον ως σύμπτωμα πολιτικής κορυφής, αλλά ως φαινόμενο με διασυνδέσεις μέσα στην κοινωνία. Τηρουμένων των αναλογιών, με χαρακτηριστικά ναζιστικού κινήματος.

Σαμαράς και Βενιζέλος πίστεψαν ότι με τη γραμμή του κατευνασμού και την υιοθέτηση της πολιτικής ατζέντας της Χ.Α. θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τις διαρροές ψηφοφόρων τους. Η τακτική αυτή όμως ήταν μέρος της στρατηγικής της έντασης που είχαν εκπονήσει επιχειρώντας να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινωνικά κινήματα και να εμποδίσουν τη νίκη της Αριστεράς στις εκλογές. Χρησιμοποίησαν, δηλαδή, Σαμαράς και Βενιζέλος στον πολιτικό σχεδιασμό τους τη Χ.Α. ως αιχμή του δόρατος κατά της Αριστεράς, μετατρέποντας τον διμέτωπο κατά των δύο άκρων ουσιαστικά σε μονομέτωπο.

Τον τελευταίο καιρό διαπίστωσαν ότι το θηρίο της Χ.Α. δεν εξημερώνεται και απειλεί να τους καταπιεί. Επί ένα χρόνο είχαν αφήσει ατιμώρητους τους εγκληματίες της Χ.Α. Τώρα ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα, πιεζόμενοι και από τη διεθνή κατακραυγή.

Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να μεταθέσουν στην κοινωνία τις δικές τους πολιτικές ευθύνες για τη γιγάντωση της Χ.Α. Φταίνε οι πλατείες των Αγανακτισμένων, λέει το χθεσινό non paper του Βενιζέλου. Ξεχνά ότι η Χ.Α. είχε καταγγείλει τις πλατείες, ασφυκτιούσε σε αυτές. Αντιμέτωποι με την πολιτική χρεωκοπία, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αμφισβητούνται τόσο από το εσωτερικό του κόμματός τους όσο και από μέρος των διεθνών πατρώνων τους. Και καταφεύγουν στη στρατηγική της έντασης για να εκβιάσουν τα κόμματά τους και να αποπροσανατολίσουν ή και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Παραμένει άγνωστο σε ποιο σημείο πολιτικού τυχοδιωκτισμού θα φτάσουν για να περισώσουν ό,τι απέμεινε από την κομματική δύναμή τους.

Τα μικροκομματικά παιχνίδια με αιχμή τη Χ.Α. και με στόχο την Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα αποδεικνύονται επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Βυθίζουν όμως και τους εμπνευστές τους στην πολιτική ανυποληψία και τη διάλυση. Ας το 'χουν υπόψη τους!

Πηγή: avgi.gr

Κύπελλο μπάσκετ: Αντίο με ηρωική εμφάνιση του Κόροιβου (63-71)

Πάλεψε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε καθώς ο Κόροιβος Αμαλιάδας το απόγευμα ηττήθηκε από τον Κολοσσό με 71-63 και αποκλειστηκε από τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδας με ψηλά το κεφάλι.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά παίρνοντας

Και η Εκκλησία στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 50.000 ανέργους...

Με ποια κριτήρια θα προσλάβει...

Εγκύκλιο εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις της Ελλάδος με τις οποίες τους καλεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, να δηλώσουν πόσους άνεργους επιθυμούν να απασχολήσουν.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο...
πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 50.000 ανέργους, που συμμετέχει η Εκκλησία προκειμένου να εξασφαλίσει θέση εργασίας σε άνεργους άνω των 25 ετών με αμοιβή 490 ευρώ και 427 ευρώ για κάτω των 25 ετών νέους. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι εκατοντάδες και θα διαρκέσουν ένα πεντάμηνο, ενώ τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν θα είναι τα εξής:

1.Η διάρκεια της ανεργίας

2.Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα (ατομικό ή οικογενειακό) έτους 2012

3.Η ηλικία

4.Η οικογενειακή κατάσταση

5.Το εκπαιδευτικό επίπεδο (όπου απαιτείται)

Αναλυτικά η εγκύκλιος της Ι. Συνόδου:

Γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι τήν 17.9.2013 δημοσιεύτηκε ἡ ὑπ’ ἀριθμ. ΑΔΑ: ΒΛ9ΓΧ-ΝΨ2 ἀπόφαση τῆς Ὑπουργοῦ Διοικητικῆς Μεταρρύθμισης καί Ἠλεκτρονικῆς Διακυβέρνησης, κ. Π. Χριστοφιλοπούλου, σχετικά μέ τήν προώθηση τῆς ἀπασχολήσεως ἀνέργων σέ προγράμματα κοινωφελοῦς χαρακτήρα, στήν ὁποία συμπεριλαμβάνονται ὡς ἐπωφελούμενοι φορεῖς καί οἱ Ἱερές Μητροπόλεις.

Μέσῳ αὐτοῦ τοῦ ἐπιδοτούμενου προγράμματος παρέχεται ἡ δυνατότητα νά ἀνακουφισθοῦν οἱ ἄνεργοι, γιά τούς ὁποίους ἐξασφαλίζεται πεντάμηνη ἐργασία, ἐνῶ παράλληλα νά βοηθηθοῦν οἱ Ἱερές Μητροπόλεις στό κοινωνικό, διοικητικό καί φιλανθρωπικό τους ἔργο καί στήν ἐν γένει προσφορά τους πρός τόν λαό.

Ὡς ἐκ τούτου, καί κατόπιν συνεννοήσεως μέ τίς ἁρμόδιες Ὑπηρεσίες, σᾶς ἀποστέλλουμε σχετικό πίνακα, τόν ὁποῖο παρακαλοῦμε ὅπως συμπληρώσετε (ἀριθμό ἀτόμων πού θά ἀπασχοληθοῦν ἀνά βαθμίδα ἐκπαίδευσης καί εἰδικότητα, ὅπου χρειάζεται) καί ἐπιστρέψετε στήν Ἱερά Σύνοδο τό ἀργότερο μέχρι τίς 25 Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου τά συνολικά αἰτήματα τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων νά διαβιβασθοῦν ἁρμοδίως.

Γιά σχετικές πληροφορίες μπορεῖτε νά ἐπικοινωνεῖτε μέ τό Γραφεῖο Προσωπικοῦ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου (Ἀρχιμ. κ. Χερουβείμ Βελέτζας, τηλ. 210.72.72.219) ἤ μέ τή Συνοδική Ἐπιτροπή Κοινωνικῆς Προνοίας καί Εὐποιίας (Ἀρχιμ. κ. Τιμόθεος Ἄνθης, τηλ. 210.72.72.274)...

koolnews.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

Μια άκρως πολιτικού χαρακτήρα αστική δίκη

Την προηγούμενη άνοιξη έλαβε χώρα μια πολιτική αντιπαράθεση σε Δημοτικό Συμβούλιο που είχε αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη της περιοχής που κατοικώ μόνιμα, δηλ. της ΒΔ Χίου. Μια αντιπαράθεση, την οποίαν για οικονομία του παρόντος κειμένου δεν ξαναθέτω, μιας και μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στα δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης. Την αντιπαράθεση αυτή ακολούθησε μικρής κλίμακας αρθρογραφία στις τοπικές εφημερίδες, με κατάληξη ένα πλήρες ψευδών και προσβολών προς στο πρόσωπό μου άρθρο του κ Ευάγγελου Φαφαλιού, άρθρο το οποίο παραθέτω αμέσως, όχι στο σύνολό του, αλλά μόνο το δεύτερο μέρος του, με τίτλο «Ο άλλος Βολισσιανός, ο επώνυμος», επειδή αυτό με  αφορά:

«Ήρθε στη Βολισσό προ (3) τριών ετών περίπου, αγόρασε σπίτι, εξοχικό, χωράφια, βλέπετε οι δουλειές, όλες οι δουλειές πάνε καλά. Τον αγκαλιάσαμε και μας βρίζει όταν είναι φτιαγμένος, κουρασμένος, στεναχωρημένος (η μοναξιά δεν είναι μικρή υπόθεση) δεν είναι νηφάλιος, δεν συμφωνείς μαζί του, δεν σου λέει καλημέρα ή γεια, στο δρόμο, αν σε βλέπει, γιατί οδηγεί προσεκτικά.

Δεν έρχεται σε συλλογικές μαζώξεις, όπως οι πρόσφατες, Πώς να τον καταλάβουν τέτοια διάνοια (15) δεκαπέντε “αμόρφωτοι”, αλλά ήρωες πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων της Αμανής;; Νομίζει ότι όλοι του χρωστάμε ή είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβόμαστε, να τον ξέρουμε. Φαίνεται δε ότι δεν μπορεί να μου συγχωρέσει το γεγονός, ότι όταν ήλθε στη Βολισσό και μου ζήτησε να αγοράσει σπίτι και οικόπεδο, πραγματικά δεν τον ήξερα και τον ρώτησα ποιος είναι. Μου έκανε εντύπωση η αντίδρασή του, αλλά και η απάντησή του. Μου είπε το όνομά του και δήλωσε επάγγελμα τεμπέλης, Ρώτησα και έμαθα. Είχε δίκιο. Πήρα και διάβασα σταδιακά όλα του τα βιβλία. Μου άρεσε περισσότερο απ΄ όλα το πρώτο με τον γαζοντενεκέ και του το είπα σε ανύποπτο χρόνο. Του πάει γάντι, τα όμοια έλκονται.

Ξέρετε καμιά φορά φυτρώνει στα σκέλια μας ένα καλάμι, το κουβαλάμε και επειδή είναι αυτοφυές, δεν το ξεκαβαλικεύουμε, ούτε στον ύπνο μας. Ας είναι…

Εκείνο όμως που δεν θα του επιτρέψουμε είναι να μας βρίζει, να μας καθοδηγεί, να μας σνομπάρει, να είναι αρνητικός σε όλα, μα σε όλα. Διεκδικούμε να διατηρούμε τις απόψεις μας, έστω και αν αυτές ενίοτε δεν του αρέσουν και δεν θα του επιτρέψουμε την ασέβεια σε θεσμούς, σε θεσμικούς, σε απλούς ανθρώπους, με το να σκυλοβρίζει ασύστολα, άδικα και προκλητικά. Ποιος νομίζει ότι είναι;;

Μπορεί να σχολιάζει καυστικά μεν, ευγενικά δε, με την άνεση του πλούσιου συγγραφέα και επιχορηγούμενου. Μέχρι εκεί. Είναι απών από την αγορά της Βολισσού καθημερινά, χωμένος στα στέκια του. Και να μην ξεχνά το λάθος που έκανε προ ετών, όταν θύμωσε πάλι και προέτρεπε τον εκτός ΧΙΟΥ κόσμο, να μην ξαναπατήσει το πόδι του ξανά στη Χίο. Και τότε τον κατεχηρίασα… και τα μάζεψε, αλλά μυαλό δεν έβαλε.

Μαζεύοντας στα ελάχιστα όρια τον εγωισμό μου, θα του έκανα την τιμή για μια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στα χιακά ΜΜΕ επί των θεμάτων της ΑΜΑΝΗΣ, αλλά και εν γένει, έτσι χωρίς πρόγραμμα εφ΄ όλης της ύλης, αφού επιδιώκει μανιωδώς τη δημοσιότητα. Αντέχει; Αναμένω, έτσι ήρεμα και απλά, χωρίς σκυλοκραυγές. Αλλά θα έρθει νηφάλιος.

Και θα ήθελα να ξέρω προηγουμένως, τι έχει κάνει συγκεκριμένα ο ίδιος, μέχρι σήμερα για τη Βολισσό. Για τη Βολισσό, ρε γαμώτο!

Α! Ξέχασα! Τι συμβολίζει η σκούρα κόκκινη σημαία, που φαίνεται στο site του κρεμασμένη, γιατί την Ελληνική ή την Ευρωπαϊκή δεν μπόρεσα να την διακρίνω.

Του θυμίζω δε, ότι τα παραδοσιακά καφενεία είναι κέντρα συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, ιδεών, προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αγοραπωλησιών προϊόντων, κ.λπ. Οι δε καφετζήδες Εθνικοί ή μη είναι ήρωες που προσφέρουν κοινωνικό έργο και υψηλή κοινωνική δράση. Αυτό άλλωστε, το αναγνωρίζει και η Ε.Ε. γι΄αυτό υπάρχουν και ειδικά προγράμματα, για την ίδρυσή τους. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να είχαμε και έναν κουλτουριάρη καφετζή.

Επίσης, άκουσα ότι ετοιμάζεσαι για Δήμαρχος. Οι Χιώτες δεν είναι πρόβατα για να χρειάζονται βοσκούς…»Μετά την δημοσίευση αυτού του κειμένου κατέθεσα αγωγή εναντίον του κ. Ευάγγελου Φαφαλιού και εναντίον των ΜΜΕ που το δημοσίευσαν, αγωγή η οποία μετά από μία αναβολή, εκδικάζεται την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πρωτοδικείο Χίου.

Χτες η δικηγόρος του κ. Ευάγγελου Φαφαλιού με ενημέρωσε ότι ο πελάτης της θα χρησιμοποιήσει ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις κάποιων προσώπων, οι οποίες θα δοθούν και θα υπογραφούν σε συμβολαιογραφείο της πόλης μας και θα προσκομισθούν κατόπιν προς υπεράσπισή του στο δικαστήριο.

Πήγα λοιπόν στο συμβολαιογραφείο και όπως ακριβώς περίμενα έπεσα πάνω στα πρόσωπα τα οποία μαρτυρούν υπέρ του κ. Ευάγγελου Φαφαλιού και εναντίον εμένα και δεν είναι άλλοι από τον Αντιδήμαρχο Χίου υπεύθυνο για την περιοχή μας, κ. Γεώργιο Χρίτη, τον Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κωνσταντίνο Γανιάρη (ο τελευταίος λόγω απουσίας καταθέτει την Δευτέρα 23 Σεπτ. στο Ειρηνοδικείο)

Το τι αναφέρουν στις ένορκες καταθέσεις τους για το πρόσωπό μου, ώστε να υποστηρίξουν τον κ Ευάγγελο Φαφαλιό δεν θα το γράψω εδώ ακόμη, αλλά μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το μόνο που θα γράψω τώρα, είναι το εξής προφανές. Η αγωγή μου ενάντια στον κ. Ευάγγελο Φαφαλιό και τα τοπικά ΜΜΕ που δημοσίευσαν την πλήρη ψευδών και προσβολών για το πρόσωπό μου επιστολή του, αποκτά πλέον εμφανώς πολιτικό χαρακτήρα, αφού εκδικάζεται με την ενεργό συμμετοχή υπέρ αυτού και εναντίον εμού του συνόλου των θεσμικών, κομματικών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου, οι οποίοι προφανώς στηρίζουν και αποδέχονται όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς που μου προσάπτει ο εν λόγω κύριος. Όλα αυτά, καλό είναι να τα γνωρίζουν έτσι ώστε να προβούν κατά συνείδηση σε πράξεις πολιτικές, όσοι πολίτες νιώθουν την ουσία και το βάρος αυτής της υπόθεσης.

Για το τέλος άφησα το πρώτο μέρος του άρθρου του κ. Ευάγγελου Φαφαλιού, με τίτλο «Ο ένας Βολισσιανός…», στο οποίο κατά κάποιον τρόπο αυτοβιογραφείται:

«Γεννήθηκε στη Βολισσό το 1946 όπου μεγάλωσε και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Βολισσού.
Έφυγε το 1964 αναγκαστικά σαν εσωτερικός μετανάστης για τον Πειραιά, όπου σπούδασε δουλεύοντας, ερχόμενος ανελλιπώς κάθε χρόνο το ΠΑΣΧΑ και το καλοκαίρι τουλάχιστον, με την οικογένειά του και τους φίλους του.
Υπηρέτησε 30 μήνες στο Λιμενικό. Δούλεψε στο Υπουργείο Πρόνοιας στο γραφείο του αείμνηστου τέως Υπουργού της Ένωσης Κέντρου ΝΙΚΟΥ ΖΟΡΜΠΑ.
Όταν πήρε σύνταξη, αποφάσισε με την γυναίκα του το 2008 να εγκατασταθεί ΜΟΝΙΜΑ στη Βολισσό, παρόλο ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του είναι στην ΑΘΗΝΑ, χωρίς να επιδιώξει θέσεις, τίτλους, και οφίτσια, παρόλο που πιεστικά του προσφέρθηκαν. Διατήρησε και διατηρεί μόνο τον τίτλο του ενεργού πολίτη και πρόσφατα του φτωχοποιημένου συνταξιούχου.
Όσο ήταν στην ενεργό υπηρεσία, τοποθέτησε και διατήρησε το ΑΤΜ στην Βολισσό, δώρισε, σαν αρμόδιος Διευθυντής, δύο αυτοκινητοτράπεζες στη Χίο και πληθώρα επίπλων σε δεκάδες συλλόγους και οργανισμούς της Χίου, από όπου του εζητείτο. Διόρισε δεκάδες Χιωτάκια σε δουλειές του ιδιωτικού ή ευρύτερα ιδιωτικού τομέα.
Ίδρυσε το 1996 το πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ο ΟΜΗΡΟΣ», συλλέγοντας εκατοντάδες βιβλία παλιά και νέα και παλιά αντικείμενα, για την πολιτιστική ανάδειξη της Βολισσού. Επίσης, πήρε εξόδοις του πολύωρες συνεντεύξεις από (40) σαράντα υπέργηρους Βολισσιανούς, ώστε να διασωθούν ιστορίες, γεγονότα, δράσεις, εμπειρίες ζωής, κ.λπ. ανεβάζοντας τα προσεχώς σε σελίδα του internetγια την προβολή της Βολισσού.
Συμβάλει συνεχώς με άρθρα του τοπικού ή υπερτοπικού ενδιαφέροντος.
Έχει δωρίσει, γραπτώς, ένα οικογενειακό ακίνητο 2 στρέμματα οικοδομήσιμο, στον Δήμο Αμανής για ανέγερση Δημαρχείου, χωρίς να πάρει ποτέ θετική απάντηση.
Έχει ιδρύσει η γυναίκα του το café Ammos στη Λήμνο Βολισσού, για να ανεβάσει την ποιότητα και να κρατήσει χαμηλά τις τιμές για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες, εκδίδοντας ταμειακές αποδείξεις και για 0,50 ευρώ, αποδίδοντας ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, εισφορές στο ΙΚΑ και εργασία σε νέους άνεργους, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς όχληση των περιοίκων.
Έχει διαθέσει οικόπεδο ιδιοκτησίας του, για δωρεάν καλοκαιρινό πάρκινγκ.
Μαζεύει, μετά από κάθε Νοτιά, όλο το χρόνο, τα σκουπίδια από την παραλία της Λήμνου, οικιοθελώς.
Ανεβοκατεβαίνει αθόρυβα στη Χίο από Βολισσό, θορυβωδώς όμως, όπου απευθύνεται για την επίλυση θεμάτων της περιοχής.
Δεν ντρέπεται κανέναν και για τίποτα.
Δανείσθηκε (1) ένα εκατομμύριο ΕΥΡΩ και τα επένδυσε στη Βολισσό, σε ακίνητα ΕΝΤΟΣ σχεδίου, με την συμβολή για ήπια ανάπτυξη της Βολισσού.
Πούλησε (6) έξι ακίνητα σε νοικοκυραίους ΧΙΩΤΕΣ, οι οποίοι έρχονται και μένουν συνεχώς με τις οικογένειές του και τους φίλους τους.
Έχει συμβάλλει με τον μηχανικό υιό του, στο ξεμπλοκάρισμα του λιμανιού των Λιμνιών και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Έχει συμβάλλει με τον μηχανικό υιό του, ξεμπλοκάροντας το πενταετές μπλοκάρισμα (2003 – 2008) των σχεδίων πόλης των παραλιακών οικισμών της Βολισσού.
Έχει συμβάλλει στην γραμμογράφηση του δρόμου Βολισσός – Λιμνιά – Αγ. Μαρκέλλα, στην τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης, καθρεπτών και προστατευτικών, την βελτίωση σημαντικού τμήματος του οδικού δικτύου υποδεικνύοντας στην Περιφέρεια τις ανάγκες και τις ελλείψεις.
Έχει υποδείξει εμπράκτως τον δρόμο επίλυσης του προβλήματος με τον Δασάρχη.
Έχει συμβάλλει στην διόρθωση των αντικειμενικών αξιών όλης της ΧΙΟΥ προς τα κάτω, για μείωση στο ½ του ΕΤΑΚ.
Έχει βοηθήσει αφιλοκερδώς δεκάδες χωριανούς του, για αξιοποίηση της περιουσίας τους.
 «Ζαλίζει» καθημερινά τον Αντιδήμαρχο Αμανής για ειδικότερα θέματα της περιοχής και ουδέποτε έχει ζητήσει μία προσωπική εξυπηρέτηση.
Και άλλα πολλά, που δεν γράφονται…
Από πότε λοιπόν, το ενδιαφέρον για τον τόπο σου, η επιχειρηματικότητα, οι ιδέες, το realestate, ο πολιτισμός, οι χριστιανικές αρχές και πρακτικές, η εντιμότητα, η εργατικότητα, η επιτυχία, η σεμνότητα, το χρέος, η κοινωνική προσφορά είναι κατακριτέες και ποινικά κολάσιμες;;; Έχει τρελαθεί εντελώς ή παίρνει ληγμένα; Στην κρίση σας…

Τώρα όσον αφορά ποιον αντιπροσώπευσα μαζί με τον κο. Γεωργούλη Νίκο, σαν εισηγητής. Τον κόσμο που ήρθε μαζί με τους (15) δεκαπέντε Προέδρους των χωριών της Αμανής τις δύο προηγούμενες Κυριακές στο Δημαρχείο Βολισσού και που εσείς δεν καταδεχθήκατε να είσαστε. Έτσι απλά και διακριτικά».

http://yiannismakridakis.gr/

"Ολυμπία Οδός": Φως στο κομμάτι Πάτρα - Πύργος μέσω του νέου ΕΣΠΑ - Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Υποδομών

Να ξεκινήσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος, συνολικού μήκους 87 χιλιομέτρων, το 2014 με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.

Ποδόσφαιρο: Ακυρο το εισιτήριο στο Europa League για τις φιναλίστ των Κυπέλλων...

Στο συνέδριο της στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, η UEFA ανήγγειλε ότι οι φιναλίστ των τελικών στα εθνική Κύπελλα δεν θα κερδίζουν πλέον ένα εισιτήριο για το Europa League, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα ο χαμένος, εφόσον έπαιζε

"Είσαι μα......κας". "Εσύ είναι μα......κας". Άγρια κόντρα Καραθανασόπουλου στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΠΕ - Απειλήθηκε επεισόδιο

Με εκατέρωθεν βρισιές που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε συμπλοκές έληξαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΠΕ το βράδυ της Παρασκευής. 

Ευ. Βενιζέλος: Ο Μέγας Τροφοδότης του φασισμού

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Αν η Χρυσή Αυγή έχει γιγαντωθεί εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας, της απελπισίας, αλλά και εξαιτίας της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, της διαπλοκής, της διαφθοράς, τότε ένας από τους βασικούς της αιμοδότες είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Από πού να αρχίσω. Από τη φτώχεια ή από την διαφθορά; Ας αρχίσω από τη διαφθορά.

Ο Βενιζέλος είναι ο εμπνευστής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, χάρη στον οποίο παραγράφονται τα οικονομικά σκάνδαλα των πολιτικών και αμνηστεύονται οι ένοχοι. Είναι αυτός που ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχη για να μην παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης. Ο Βενιζέλος είναι ο υπουργός των σκανδάλων της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτός που επόπτευσε το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι αυτός που φρόντισε να δοθεί παράνομη οικοδομική άδεια στο The Mall, άδεια που προ μηνός βγήκε άκυρη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτός που πούλησε έναντι πινακίου φακής το Ακροπόλ στον Μπατατούδη που λίγο καιρό αργότερα κατέφυγε στη Λιβύη του Καντάφι για να μην τον βρούνε και τον δικάσουνε. Αυτός που έφτιαξε ειδικό νόμο για να σώσει τον Λαυρεντιάδη που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. Αυτός που χάρισε τα χρέη στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Ο Βενιζέλος που, ό,τι κι αν πουν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια του, θα μείνει στην ιστορία ως άνθρωπος που κράτησε στο συρτάρι του τη λίστα Λαγκάρντ, καλύπτοντας τους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες για τον Βαγγέλη, το αγαπημένο παιδί της διαπλοκής. Της διαπλοκής που το 2007 προσπάθησε να τον κάνει αρχηγό -μέχρι και δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο θα έπαιρνε 46% παρουσίασε το Mega-, αλλά της τα χάλασε ο καφές του Ρέλλου. Ο Βενιζέλος όμως δεν είναι μόνο διαπλεκόμενος, είναι και μνημονιακός, είναι ο πολιτικός που έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την πορεία προς την καταστροφή. Τη διέτρεξε όλη την πορεία ο Βαγγέλης, ως υπουργός Άμυνας, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του Παπανδρέου, ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος του Παπαδήμου, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Σαμαρά.

Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός που έβαλε το χαράτσι της ΔΕΗ, αναγκάζοντας χιλιάδες νοικοκυριά να ζουν καθημερινά με τον τρόμο της διακοπής του ρεύματος, ο υπουργός που διεκπεραίωσε το PSI, διαλύοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, που φρόντισε να εξανεμιστούν μέσα σε μια νύχτα οι αποταμιεύσεις των μικροομολογιούχων. Ο άνθρωπος που υπέγραψε τα Μνημόνια, που πάλεψε για να εφαρμοστούν τα Μνημόνια, που το καλοκαίρι έσωσε τη μνημονιακή κυβέρνηση, παραμένοντας σε αυτήν όταν αποχώρησε ο Κουβέλης.

Αν η διαφθορά και η απόγνωση θρέφουν τον φασισμό, τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ο Μέγας Τροφοδότης.

Πηγή: avgi.gr

Το μίσος των παιδικών μου χρόνων

Photo: Menelaos Myrillas / Fosphotos.com
του Ανδρέα Ζαμπούκα

Κρατάω μια φράση από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή: «Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν», «γεννήθηκα για ν΄ αγαπώ κι όχι για να μισώ». Οι μαθητές κι οι δάσκαλοί το προσπερνούν συνήθως, γιατί προφανώς, ακούγεται μελό… Άλλωστε, ποιος θα κάτσει τώρα, να ασχοληθεί με την αγάπη και το μίσος, να τα συνδέσει με τον αγώνα, την προσπάθεια, τη διεκδίκηση, την κοινωνικοποίηση των νέων και να μεταφέρει τον Σοφοκλή στις σύγχρονες εφηβικές παρέες.

Σε ποιες σχολικές τάξεις μπήκε ο Μπουσκάλια, ο Νίτσε, ο Καστοριάδης, ο Βίλχελμ Ράιχ, ο Ράμφος κι άλλοι πολλοί, ν΄ ανοίξουν θέματα για τα ένστικτα των ανθρώπων, τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και τις παρορμήσεις τους; Κάποτε ήταν στην ύλη της λογοτεχνίας «Ο τελευταίος σταθμός» του Σεφέρη, κι ο περίφημος στίχος «ο άνθρωπος είναι μαλακός σαν το χόρτο». Ο ποιητής έγραψε το ποίημα, σ΄ ένα λιμάνι της Ιταλίας πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, το ΄44. Όλοι πανηγύριζαν για το τέλος της κατοχής αλλά εκείνος έβλεπε το κακό του εμφυλίου να έρχεται. Ήξερε πως το μίσος των «ηρώων» θα ξεσπούσε γρήγορα κι ας νόμιζαν όλοι ότι λυτρώθηκαν.

Στην Ιστορία, οι εμφύλιοι των επαναστατικών χρόνων και του 1945 είναι εκτός ύλης, στα πλαίσια του δόγματος «κρύβω την κακή μνήμη, μη σπείρω δαιμόνια…»! Οι μαθητές έπρεπε να μαθαίνουν πως το αίμα των ανθρώπων που χύνεται, τα κεφάλια που κόβονται από κονσερβοκούτια, τα στήθη των γυναικών που σφάζονται ζωντανά και τα μωρά που εκσφενδονίζονται στους τοίχους στους εμφύλιους, φτιάχνουν εικόνες πολύ πιο αποκρουστικές από τις σφαγές των Γερμανών και των Τούρκων. To Δίστομο και τα Καλάβρυτα είναι πολύ λίγα, μπροστά στη φρίκη των εγκλημάτων του δικού μας αδελφοκτόνου πολέμου. Κι υπάρχουν πολλές, ατελείωτες ιστορίες μίσους. Ανθρώπων, όχι ιδεών και πολιτικών θέσεων! Σιχαμερά «ερπετά» που βγάζουν από μέσα τους όλο τον φθόνο που συσσώρευαν μια ολόκληρη ζωή για τον γείτονά τους, τον εργοδότη τους, τον συγχωριανό τους, τον ίδιο τους τον αδερφό. Κάποιος έπρεπε να μιλάει συχνά στα σχολεία, για το μίσος κι όχι απλά, να θεωρεί μελό την αγάπη.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μισούν από μικρά, χωρίς να αισθάνονται τη μόλυνση μέσα τους. Ψάχνουν τη δύναμη και κανείς δεν τους βοηθάει να τη βρουν στην αγάπη. Μόνο η λέξη προφέρεται, με καρδούλες και ροζ συννεφάκια. Το μίσος γεννιέται μέσα μας γιατί βαριόμαστε φρικτά, χωρίς ρόλο και έκθεση στην ιδιαιτερότητα. Ο νέος μεγαλώνει στην Ελλάδα, μέσα σε κοινωνίες μισαλλόδοξων, θρήσκων, ρατσιστών, κομπλεξικών και απαίδευτων ανθρώπων που δεν επιθυμούν ούτε θέλουν να γίνουν ποτέ ιδιαίτεροι. Μισούν πολύ τον εαυτό τους γιατί δεν έχουν διέξοδο να δημιουργήσουν και να εκτονώσουν την καταπιεσμένη τους libido. Μόνοι στο σχολείο, μόνοι σε οτιδήποτε θα όπλιζε τη συνείδησή τους με την αγάπη της γνώσης, της δημιουργίας, του ρόλου και της ευθύνης. Μόνοι και απέναντι στην απύθμενη, αστείρευτη και «εντέχνως διαχέουσα» βλακεία των τηλεοράσεων, που καλλιεργούν την απέχθεια και την «αγοραία» κατινιά του επαρχιωτισμού.

Οι ιστορίες των παιδικών μας χρόνων ξεδιπλώνονται μέσα στην ανάμνηση του ξιπασμού και του σνομπισμού, απέναντι στο διαφορετικό. Μαθαίνουμε να απορρίπτουμε κάθετα και χωρίς επεξεργασία ό,τι δεν ταιριάζει με το γούστο μας. Ακούμε στον δρόμο τη μαμά να λέει «τι θέλει ο μαλάκας...», όταν την πλησιάζει αυτοκίνητο. Δεν μας συνηθίζει κανείς να λέμε τον καλό λόγο και να ενθουσιαζόμαστε με την επιτυχία του άλλου. Είμαστε πάντα «συγκρατημένοι» να μην του δώσουμε θάρρος! Μας μιλάει κάποιος και «γυμνάζουμε» τους μυς του προσώπου να μη χαμογελάσουμε. Διασταυρώνονται τα βλέμματά μας και γυρνάμε το κεφάλι αλλού. Μισούμε τους οπαδούς των ομάδων, τους Αριστερούς, τους Δεξιούς, τους φιλελεύθερους, τις αδερφές, τους ψηλούς, όλους όσοι δεν μπορούν να μπουν στο κάδρο της δικής μας «κοσμάρας», με τα τείχη της τα απόρθητα. Είμαστε κομπλεξικοί και βουτηγμένοι στον φόβο της έκθεσης. Κρυβόμαστε στη σκιά μας από τρόμο μη δουν οι άλλοι την «αδυναμία» μας, να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε. Δε λέμε εύκολα ναι. Λέμε όχι και αντιδρούμε, γιατί είναι μαγκιά να υπάρχεις δια μέσου της απόρριψης.

Και το σχολείο, όπως πάντα, αδιαφορεί και ετοιμάζει «Ελληναράδες»! Βαθμοθηρία, άρρωστος ανταγωνισμός, μοναξιά, αντικοινωνικότητα, απέχθεια για τις ομάδες, καταστολή της φύσης, άγνοια για τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα, υποκρισία, ταμπού οι συζητήσεις για εξωστρέφεια και απολύτως καμία ενημέρωση για την αισθητική του μίσους που αναπαράγεται στο εξωσχολικό περιβάλλον.
Ίσως τα χρόνια μας είναι οριακά, πριν από το μεγάλο κακό. Είμαστε η μοναδική κοινωνία στην Ευρώπη που βρίσκει τον τρόπο να φορτώνει τις γενιές της με μίσος και να αλληλοσπαράσσεται με περιοδική συχνότητα. Ίσως γιατί το μίσος προς τον εαυτό μας, δεν αντέχεται και ξεχειλίζει, στοχεύοντας με προσποίηση τους άλλους. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει τίποτα πάνω του αλλά όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Έχουν έτοιμα τα μαχαίρια και περιμένουν την επανάσταση. Κι αφού η ρημάδα δεν έρχεται, σκοτώνονται μεταξύ τους.

http://www.protagon.gr/

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις διαρρήξεων αυτοκινήτων

Πέντε περιπτώσεις διαρρήξεων που διέπραξαν δύο νεαροί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πλατείας Δημοκρατίας.

Metron: Πτώση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής
Οριακή παραμένει η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα του δεύτερου, σε μια ακόμη δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Metron – Analysis για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ωστόσο αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι η πτώση Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ.Ρουπακιά.

 Ειδικότερα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6% έναντι 19,8% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 4,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,3%, η Χρυσή Αυγή 7,8%. Η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει ποσοστό 3,2% και το ΚΚΕ 4,6%.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό πρώτος με 32% έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς και ακολουθεί με 15% ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκεντρώνει 3%, ο Πάνος Καμμένος 2%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος 2% και ο Φώτης Κουβέλης 3%.

http://tvxs.gr/

Eυθύνες και λάθη

Photo: Alexandros Katsis / Fosphotos.com
του Αντώνη Ρουπακιώτη

Την εκλογική δύναμη και τη δημοσκοπική καταγραφή της Χρυσής Αυγής πρέπει να προσεγγίσουμε κατά τη γνώμη μου σε παραπάνω από ένα επίπεδα.

1. Η ελληνική κοινωνία διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική, θεσμική και πολιτιστική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Το μέγεθος της ανεργίας, οι δεινές οικονομικές επιβαρύνσεις και η γενικότερη ανασφάλεια προσδιορίζουν τη στάση μεγάλου μέρους των ελλήνων πολιτών σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι η κυρίαρχη πολιτική που ασκείται δεν πείθει, ότι αναζητεί αποτελεσματική λύση. Αντίστοιχα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να υπάρχει σε διαφορετικό βαθμό στο καθένα κρίση εμπιστοσύνης.

Οι εξηγήσεις για τις αιτίες της κρίσης και οι εξαγγελίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στον μέλλοντα χρόνο δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Έτσι, είτε ως αδιέξοδη πολιτική επιλογή, είτε από θυμό ή εκδίκηση προς τα πολιτικά κόμματα αναζητείται η Χ.Α.

Ωστόσο για τους κατοίκους αστικών κέντρων κυρίως δεν πρέπει να αρνηθούμε, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα με τις διαστάσεις που έχει λάβει και την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του, προσφέρεται ως πεδίο δράσης στη Χρυσή Αυγή για την ανάπτυξη εχθρικής στάσης προς τους μετανάστες και να στρέψει την αντίθεση κατοίκων διαφόρων περιοχών προς τα πολιτικά κόμματα.

2. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή με αποκλειστική ευθύνη των κυρίαρχων σήμερα κύκλων της Νέας Δημοκρατίας, έτσι στέρησαν τη δυνατότητα από τις πολιτικές δυνάμεις να εκπέμψουν ισχυρό μήνυμα προς τους έλληνες πολίτες, ότι η Χ.Α με τη δράση της συνιστά κίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για όσους βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας. Αποτελεί κίνδυνο η Χ.Α για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα.

3. Η μείωση της αξιοπιστίας των θεσμικών λειτουργιών του κράτους και ιδίως του Κοινοβουλίου οφείλεται σε σειρά επιλογών της Κυβέρνησης, όπως με την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων την τελευταία, είτε, κατά σύστημα, με τη μορφή των Π.Ν.Π, παρ’ ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 44 Σ ή υπερβαίνει τα όρια υπηρέτησης του «δικαίου της ανάγκης».

Ωστόσο ευθύνη έχουν και τα κόμματα εκείνα, τα οποία σε ιστορική ασυγχρονία κάνουν λόγο για κυβέρνηση χούντας ή συνθήκες κατοχής και άλλα παρόμοια, πλέον δε και η δημιουργία σκληρότατων αντιπαραθέσεων, προσφέροντας έδαφος στη Χρυσή Αυγή να εκτραχύνει ακόμη περισσότερο την τακτική των βουλευτών της εντός του Κοινοβουλίου με ευτελιστικές συμπεριφορές.

3. Η πολιτική διαχείριση της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας γίνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα με όρους εκλογικής σκοπιμότητας.

Μετράνε δηλαδή το κόμμα της Χ.Α ανάλογα με το αν χάνουν ή κερδίζουν ψήφους για τη διαμόρφωση της τακτικής τους προς αυτό.

Πέραν τούτου εκτιμώ ως ολέθρια την πολιτική σύλληψης της θεωρίας περί δύο άκρων, τα οποία ορίζουν μάλιστα μεταξύ του κόμματος της Χ.Α και του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης – τον ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να ενδιαφέρονται, ότι έτσι βλάπτουν το κοινοβουλευτικό μας σύστημα και τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος διαχωρίζουν δε και την κοινωνία.

Ως προς αυτό τα κόμματα της Βουλής οφείλουν έμπρακτα να αποδοκιμάσουν την αντίληψη περί δύο άκρων, γιατί θα επιφέρει δεινές συνέπειες στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων με τη δημιουργία διπόλου στην πολιτική εξουσία, με πρόσθετη συνέπεια να βλάπτονται και τα ίδια τα κόμματα και την παρεμπόδιση ανάπτυξης συνθηκών πολυπολισμικής πολιτικής δράσης.

4. Τελευταία παρατήρηση!

Πέρα από τις ενδογενείς αιτίες που συνδέονται με τη Χ.Α έχει ιδιαίτερη σημασία νομίζω να αναζητηθούν και οι αιτίες αύξησης των δυνάμεων της ακροδεξιάς σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρ’ ότι οι κοινωνίες τους δεν βρίσκονται στις διαστάσεις τουλάχιστον της ελληνικής κρίσης.

*Ο Αντώνης Ρουπακιώτης είναι δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

http://www.protagon.gr/

Ποδόσφαιρο: Ο Μουρίνιο το ρίξε... στο μπάσκετ και το χάντμπολ!


Η περίοδος χάριτος για τον Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι έληξε μετά την ήττα από την Βασιλεία που έκανε τον Ρομάν Αμπραμόβιτς έξαλλο. 
Ωστόσο ο Πορτογάλος τεχνικός δεν φαίνεται να πιέζεται ιδιαίτερα παρά το κακό ξεκίνημα της ομάδας του.

Ο Μουρίνιο επιμένει πως το σύστημα

Ρωγμές στον Τύπο για τα "δύο άκρα"

Η θεωρία των δύο άκρων δέχεται ισχυρά πλήγματα και από ορισμένα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Με ανοιχτό το μνήμα του νεαρού ράπερ, η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει πολιτικό αντιπερισπασμό και να εξομοιώσει τα κινήματα, την Αριστερά και την κοινωνική ανυπακοή με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Επί έναν χρόνο, άλλωστε, η κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος, με τη βοήθεια προθύμων προπαγανδιστών των κυρίαρχων μίντια. Από χθες, η θεωρία των δύο άκρων δέχεται ισχυρά πλήγματα και από ορισμένα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Το παραλήρημα Λαζαρίδη κατά του ΣΥΡΙΖΑ ερέθισε. Και οι αποκαλύψεις για τα δίκτυα υποκόσμου, με τα οποία οικοδομεί την πολιτική της "δραστηριότητα" η Χρυσή Αυγή, αφυπνίζουν. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας "Έθνος" με τίτλο "Ολισθηρή η θεωρία των δύο άκρων" και το ρεπορτάζ με τίτλο "Φάλτσο Λαζαρίδη ρίχνει λάδι στη φωτιά".

Στην "Καθημερινή", ο αρθρογράφος Κ. Ιορδανίδης σημειώνει: "Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση εκήρυξε διμέτωπο αγώνα και είναι αμφίβολο αν έχει πρακτικώς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει σε σύντομο διάστημα μία πρόκληση αυτών των διαστάσεων". Ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στη δράση της Χρυσής Αυγής, προειδοποιεί ότι "ο κίνδυνος να τεθεί η Ελλάς στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συστήματος είναι ορατός και είναι εξίσου σοβαρός, αν όχι σοβαρότερος, από το ενδεχόμενο της αμέσου πτωχεύσεώς της".

Ακόμη και αρθρογράφοι των "Νέων" αναγκάζονται να πάρουν αποστάσεις. Ο Μιχ. Μητσός καταλαβαίνει τώρα ότι "η θεωρία των δύο άκρων ήταν από την αρχή μια επικίνδυνη μπαρούφα". Βέβαια, ο Πρετεντέρης γράφει για τους "πυρομανείς που πρέπει να απομονωθούν πολιτικά", τσουβαλιάζοντας τεχνηέντως τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Ολύμπιος Δαφέρμος, αγωνιστής του δημοκρατικού αγώνα, απευθύνεται στον Χρ. Λαζαρίδη, λέγοντάς του, μεταξύ άλλων: "Βρέθηκες στην εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μην θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε εσένα. Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη, σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις".

Α.Ω.

Πηγή: avgi.gr

Τριάντα δύο νεκροί στον Νίγηρα

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώνονται από... τις αρχές Αυγούστου στον Νίγηρα, ενώ οι πληγέντες ανέρχονται επίσης σε 135.943, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Tώρα είναι η σειρά σου, τι δεν καταλαβαίνεις;

Photo: Μ. Μυρίλλας @fosphotos.com
Δημήτρης Κυριακόπουλος

Πρώτα σπάσαμε στο ξύλο τον Πακιστανό που περπατούσε μόνος, μετά χαστουκίσαμε την Κανέλλη για να δείτε ότι δεν μασάμε πουθενά, η θεατρική παράσταση που δεν μας άρεσε κατέβηκε (ας τολμούσε να κάνει κι αλλιώς), τώρα σφάξαμε όπως ο βοσκός το αρνί ένα καθίκι που συνέχεια μας προκαλούσε. Βάλε μυαλό γιατί δεν σε βλέπω καλά… Σε σένα μιλάω, εθελοντή της ΜΚΟ, που ταΐζεις τους βρωμιάρηδες τους μετανάστες και δίνεις σύριγγες στα πρεζάκια. Όσο για εσένα, δημοσιογράφε, αρθρογράφε, συγγραφέα και καλλιτέχνη της πλάκας, που γράφεις μαλακίες και συχνάζεις στα Εξάρχεια, ένα σου λέω, θα σε βρούμε, δεν θα γλιτώσεις…

Αφού βουλώσουμε και αυτά τα στοματάκια λοιπόν μετά θα έρθει η σειρά του φλώρου του πολιτικού που λέει ότι είμαστε Ναζί και κάτι τέτοια, όλους θα σας τσακίσουμε, έναν-έναν…

Και όταν τελειώσουμε με εσάς τους λίγους, τους και καλά σκληρούς και έχει απλωθεί παντού ο φόβος, θα αρχίσουμε με τα ωραία και τα εύκολα. Θα τσακίσουμε τους πούστηδες, τους γύφτους, τους Εβραίους, τους άθεους, τους μουσουλμάνους, την αδελφή σου τη φοιτήτρια της φιλοσοφικής, που ακόμα δεν έβαλε μυαλό όπως τα άλλα κορίτσια που γράφτηκαν στην οργάνωση και όποιον άλλο τολμά να διαφέρει ή να μας αμφισβητεί. Ακόμα και αν το έχεις βουλωμένο όπως θέλουμε αλλά δεν μας ψηφίζεις θα τιμωρηθείς σκληρά και εσύ και η οικογένειά σου. Αν, φυσικά, αυτή η αναίδεια συνεχιστεί, να τις ξεχάσεις τις εκλογές. Αφού δεν ψηφίζεις αυτό που θέλουμε απλά δεν θα ψηφίζεις.

Το ξέρεις, όλα θα γίνουν όπως πρέπει σιγά-σιγά και όπως ακριβώς θέλουμε εμείς, άλλωστε πώς να μας σταματήσεις; Τόσα χρόνια διέλυσες τη Δικαιοσύνη, οι μόνοι μπάτσοι που σε ακούνε ακόμα είναι οι γαλονάδες που διψάνε για προαγωγή, οι περισσότεροι από αυτούς που εκτελούν τις εντολές στον δρόμο είναι στελέχη μας, άσε που αύριο θα έχουν γίνει αυτοί γαλονάδες και δεν θα σε ακούει πια κανείς…

Τι δεν καταλαβαίνεις; Εσύ είσαι ο επόμενος…

http://www.protagon.gr/

Απόλλων: "Νοσοκομείο" η ομάδα, χτύπησε στη μέση και ο Τρεπάλοβατς!

Νοσοκομείο σε επικίνδυνο βαθμό λίγο πριν το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς, με το Ψυχικό το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα είναι ο Απόλλωνας.
Κι αυτό αφού μετά τους ήδη τραυματίες Μπολντς και Ντάνιελ, το κακό τρίτωσε με την προσθήκη του Κροάτη σέντερ Τρεπάλοβατς που στη σημερινή

Έλληνες πολιτικοί σταματήστε να φοβάστε τους Τούρκους και ανακηρύξτε ΑΟΖ – Θα απειλήσουν και μετά θα σκάσουν και θα το βουλώσουν

του Μιχάλη Ιγνατίου

Τις τελευταίες ημέρες, και εντελώς ξαφνικά θα έλεγα, οι Έλληνες ανακάλυψαν τη Στρογγύλη. Προσωπικά άκουσα για τη σημασία του συγκεκριμένου νησιού από τον μακαρίτη Τάσο Παπαδόπουλο το 2003, όταν ολοκλήρωνε τους σχεδιασμούς του για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Λίγα κατάλαβα τότε, αλλά αρκούσε ότι εκείνος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε μελετήσει τη νομική πλευρά του θέματος και ήταν βέβαιος πως η Κύπρος «άγγιζε» τη Μητέρα Πατρίδα.

Η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή και μερικοί αυτοαποκαλούμενοι εθνικιστές έχουν αναπτύξει μια απέραντη φιλολογία για όσα συμβαίνουν –και ΔΕΝ συμβαίνουν- στη Στρογγύλη, το τελευταίο νησί της Ελλάδας στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου. Μιλώντας με ειδικούς περί την ΑΟΖ και σοβαρούς επιστήμονες, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν απλή σύμπτωση η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ανακοίνωσε την ανακήρυξη ολόκληρης της Στρογγύλης σε αρχαιολογικό χώρο, την ίδια μέρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλούσε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο για την ΑΟΖ.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παναγιωτόπουλος να δώσουν εξηγήσεις διότι δεν έκαναν το αυτονόητο. Να συνεννοηθούν μεταξύ τους, όπως κάνουν όλοι οι υπουργοί σε όλο τον κόσμο και, μάλιστα, για ήσσονος σημασίας θέματα. Πόσο μάλλον για το εθνικό ζήτημα της ΑΟΖ, που θα μπορούσε να επιλύσει προς όφελος της Ελλάδας πολλά από τα ανύπαρκτα θέματα που θέτει η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το φόβο –άλλοι θα χρησιμοποιούσαν τη λέξη δουλοπρέπεια- των Ελλήνων πολιτικών.

Εκείνη ακριβώς την ημέρα της «προδοσίας», είχε ήδη «καθαρίσει» ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου που δήλωσε τα εξής: «Κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες ενοχληθούν, τη στιγμή που η συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας ενισχύεται σταδιακά».

Οι οπαδοί των συνωμοσιών δεν κατάλαβαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός αναφερόταν στη Στρογγύλη… Αυτό το νησί είναι το κλειδί. Είναι νησί-χρυσάφι, είναι «όλα τα λεφτά», όπως λέμε στη νεοελληνικήν… Εκείνη την ημέρα, ο Ναμπίλ Φάχμι συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο στο Κάιρο μια διαδικασία καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, τονίζοντας στον Ελληνα υπουργό ότι στη διαδικασία αυτή πρέπει να εμπλακεί και η Κύπρος.

Κανείς από αυτούς τους «εθνικιστές» της δεκάρας δεν κατάλαβε τη σημαντική αντιτουρκική θέση που πήρε ο Αιγύπτιος υπουργός; Όταν κάποιος αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, υπογραμμίζει ότι αναγνωρίζει τα πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ στη Στρογγύλη.

Λέει αυτό ακριβώς: Οτι η Αίγυπτος δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία. Και ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο. Το γεγονός και μόνο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να συζητήσουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μας δίνει ελπίδες για καλύτερες μέρες…

Βεβαίως, η Αθήνα πρέπει να ομιλεί όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρέπει να φωνάζει για τα δίκαια και τα δικαιώματά της, και να εκμεταλλεύεται παρόμοιες δηλώσεις από μία χώρα, η οποία πριν μερικούς μήνες είχε καταστεί δορυφόρος της ισλαμικής Τουρκίας, και τώρα διορθώνει τα λάθη της υποταγμένης, στον Ερντογάν, εξωτερικής της πολιτικής.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή η Προεδρία θα είναι η πιο κρίσιμη από τότε που η χώρα ηγήθηκε της Ευρώπης, για πρώτη φορά, το 1983 επί κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Η προτεραιότητα του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική. Πρέπει να προχωρήσουν, άμεσα, σε τριεθνή οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Που φτάσαμε…

Να μας παρακαλάνε άλλες χώρες να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα. Αυτή η συμφωνία θα έχει μεγαλύτερη ισχύ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας από δύο διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα τρία κράτη. Η Τουρκία, αναμφίβολα θα αντιδράσει σε μια τέτοια οριοθέτηση, αλλά έφτασε η στιγμή και πρέπει να απαλλαγούν από το «φοβικό σύνδρομο» που κατατρέχει τους Έλληνες πολιτικούς.

Δεν λέω… Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια προκλητική αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας. Διότι το πρώτο πράγμα που αναμένω από την «πνιγμένη» στα προβλήματα Τουρκία θα είναι η αποστολή ερευνητικών πλοίων, που θα κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή που καλύπτεται από το τρίγωνο Καστελόριζου, Κύπρου και Κρήτης και, σίγουρα, θα συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Η Λευκωσία, επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν τους φοβήθηκε. Και, μάλιστα, δεν είχε προλάβει να συμφωνήσει τότε με τους Ισραηλινούς, για να έχει αεροπορική κάλυψη… Οι Τούρκοι φώναξαν, απείλησαν και στο τέλος έσκασαν.

Είναι και μία ευκαιρία για να φανεί το είδος της υποστήριξης εκ μέρους της ΕΕ, διότι η Τουρκία, αμφισβητώντας την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και (θέλοντας να μειώσει την ΑΟΖ των δύο κρατών), ουσιαστικά επιχειρεί να μειώσει και την ΑΟΖ της ΕΕ.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παρέμβαση των Βρυξελλών σ’ αυτό το θέμα. Δεν αναμένω ότι θα αντιδράσει και θα παρέμβει, ούτε θα αντιπαρατεθεί στην Τουρκία και να της τονίσει ότι το Καστελόριζο και η Στρογγύλη δεν είναι μόνο νησιά της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ.

Ας είναι, κάποτε γίνονται και θαύματα… Σκεφτήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε στον Πρόεδρο της Αμερικής, στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα ανάμεσα στη Φλόριδα και στην Κούβα, και η Ουάσιγκτον ανακοινώσει ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα; Πολιτικός σεισμός το ελάχιστον.

Εδώ και τρεις μήνες συμβαίνει κάτι παράξενο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποιεί ως κύριο σύμβουλό του στα θέματα ΑΟΖ έναν πρέσβη που δεν πιστεύει στη δύναμή της. Την ίδια στιγμή αγνοεί τους πλέον ειδικούς. Πρέπει να το ξανασκεφθεί…

Τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει. Όπως ειπώθηκε σε κλειστή ενημέρωση στο Atlantic Council, το πραξικόπημα εναντίον του Μόρσι και η αντιτουρκική στάση των στρατιωτικών, ανέδειξε τις δυνάμεις που θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις της Αιγύπτου με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ακούσαμε ότι εάν προχωρήσει ομαλά η συνεργασία, η Μεσόγειος θα ελέγχεται από τις παραπάνω χώρες, που έχουν την τύχη να διαθέτουν στις θάλασσες τους φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Το κλειδί, όπως είπαμε, είναι η Στρογγύλη. Φοβάμαι πως τα γεγονότα θα ξεπεράσουν τους όποιους σχεδιασμούς της Αθήνας, η οποία κυριαρχημένη από το «φοβικό της σύνδρομο», θα χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για να εξέλθει από τη βαθύτατη οικονομική κρίση και να επιτύχει ένα λαμπρό μέλλον για τα παιδιά της. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο πολύτιμο χρόνο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι επιτακτική ανάγκη.

Αιχμή

http://aienaristeyein.com/

Σενάρια του αέρα

Του Παντελή Μπουκάλα

Το σενάριο της Φονικής Αυγής, πως τάχα ουδεμία σχέση έχει με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, δεν άντεξε ούτε μισή ώρα. Γνωριμότατος ήταν στις τάξεις μιας συμμορίας που δρα κοινοβουλευτικά μασκαρεμένη. Και στις κατασκηνώσεις της στη Νέδα συμμετείχε, όπου ποιος ξέρει πόσους αριστερούς και Εβραίους έτρωγαν κάθε βράδυ στις κουβέντες τους, ώστε να δουν ηρωικά όνειρα. Και στα γραφεία των ναζιστών πήγαινε συχνά. Και το σπίτι του ήταν γεμάτο προπαγανδιστικό υλικό. Και Αγιοβασίλης ντύθηκε για να μοιράσει τρόφιμα σε «συσσίτια μόνο για Ελληνες». Και δίπλα σε χρυσαυγίτες βουλευτές πόζαρε. Δεν είναι λοιπόν Αρειανός. Τρόφιμός τους ήταν. Υλικά και ιδεολογικά.

Το σενάριο της αστυνομίας, πως τάχα έφτασε κατόπιν φόνου, άντεξε κάπως περισσότερο: μισή μέρα. Ωσπου έπεσαν απανωτές οι μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι, με το ονοματεπώνυμό τους, βεβαιώνουν πως οι αστυνομικοί έφτασαν όταν θα μπορούσαν να αποτρέψουν το φονικό. Αλλά οι εκλεκτικές συγγένειες έχουν μετατρέψει τμήμα της αστυνομίας σε παράρτημα της Χ.Α. Μιας αστυνομίας που ξέδωσε στο Κερατσίνι γεμίζοντας τραυματίες το Τζάνειο. Εκκαθάριση της συμμορίας χωρίς κάθαρση της αστυνομίας δεν νοείται. Διάτρητο είναι και το σενάριο που διακινούν κάποιες κεφαλές της δημοσιογραφίας, ότι τάχα αυτοί προειδοποίησαν έγκαιρα, αλλά μάταια. Ποιοι άραγε; Αυτοί που εξίσωναν και συνεχίζουν να εξισώνουν τα «δύο άκρα», από κοινού με την κυβέρνηση, αθωώνοντας έτσι επί της ουσίας τους χρυσαυγίτες; Τους χρυσαυγίτες που δεν πρωτοσκότωσαν τώρα, μόνο που, όταν τα θύματα ήταν μετανάστες, οι σπουδαίοι των μίντια δεν χαράμιζαν το ενδιαφέρον τους, αλλού στραμμένο.

Τέλος, το σενάριο του κ. Λαζαρίδη, πρωτόγονα απλοϊκό για τον δεσπόσαντα κάποτε στη Β΄ Πανελλαδική. Και μόνο που αναμασάει σαν μείζον επιχείρημά του τη φράση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα γουναράδικα, που τάχα φανερώνει πως η Κουμουνδούρου τροχίζει ήδη κονσερβοκούτια, δείχνει πόσο έξω πέρασε από την Αριστερά. Αλλιώς δεν μπορεί, θα θυμόταν ότι πολύ προ Βελουχιώτη, όταν ακόμα ο λαός συμπύκνωνε τη σοφία του σε παροιμίες, το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» το έλεγαν τα θύματα. Ποτέ οι «εκδοροσφαγείς», όπως διαστρεβλωτικά διαδίδει ο σοφός σύμβουλος. Ας συμβουλευτεί, παρά τη σοφία του, τον Νικόλαο Πολίτη: «Παροιμίαι», 1910, τόμ. Β΄, σελ. 318-20.

Πηγή: kathimerini.gr

http://left.gr/

Γιατί φοράς μαύρα;

Σπύρος Σεραφείμ

Πας να πάρεις την κόρη σου από το σχολείο της -φορώντας μαύρο μπλουζάκι και έχοντας σχεδόν ξυρισμένο κεφάλι- και δυο τύποι σου κάνουν face control…

Αν μου το έλεγε κάποιος άλλος και δε συνέβαινε σε μένα, μπορεί να θεωρούσα ότι υπερβάλλει. Όμως είναι αλήθεια, συνέβη σε μένα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Πήγαινα να πάρω την κόρη μου, η οποία σε πολύ λίγο θα τελείωνε το μάθημά της, με μια τυπική εμφάνιση για μένα - και όσους με ξέρουν: Μαύρα παπούτσια, σχεδόν μποτάκια -αφού στο μπάσκετ έχω «βγάλει» πολλές φορές τους αστραγάλους μου και πρέπει να προσέχω- τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και μια μαύρη μπλούζα. Το κεφάλι μου είναι μονίμως κοντοκουρεμένο-ξυρισμένο, αφού κάνουμε χρόνια τώρα παρέα με την τριχόπτωση. Να συμπληρώσω ότι φορούσα και μαύρα γυαλιά ηλίου ή το θεωρείτε περιττό;

Περπατώ με γοργό βηματισμό, σε λίγο το πρωτάκι μου θα σχολάσει και ο μπαμπάς έπρεπε να βρίσκεται ήδη εκεί, και από το απέναντι πεζοδρόμιο ακούγεται μια βροντερή φωνή: «Επππ. Έλα εδώ, ρεεεε».
Προτού προλάβω να καταλάβω ποιος είναι και σε ποιον απευθύνεται φωνάζοντας, δυο τύποι, γύρω στα 35, έχουν διασχίσει τον δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα και έχουν βρεθεί μπροστά μου, κόβοντας το διάβα μου.
-Τι έγινε, ρε παιδιά; τους ρωτάω με αμήχανο χαμόγελο και χωρίς να έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλουν από εμένα.
«Γιατί φοράς μαύρα, ρε; Γιατί έχεις ξυρισμένο κεφάλι; Είσαι φασίστας; Είσαι χρυσαυγίτης, ρε; εεε;», με ρωτάει με ολόκληρα κομμάτια ευγένειας ο ένας εκ των δύο, ο πιο κοντός, ενώ ο έτερος της παρέας -και πιο σωματώδης- ετοιμάζεται να με κάνει «επ’ ώμου, παρουσιάστε αρμ».
«Πέθανε ο πατέρας μου προχτές, ρε παιδιά, τι να φορέσω;», τους λέω την καλύτερη δυνατή δικαιολογία που θα μπορούσα να σκεφτώ εκείνη τη στιγμή, με μια ερμηνεία που ήταν για Όσκαρ και θα έκανε και τον πιο σκληρό άνθρωπο του κόσμου να λυγίσει και να δακρύσει.
Την ίδια στιγμή, μου ζητούν «συγγνώμη, ρε φίλε» και μου λένε να ζήσω να τον θυμάμαι, με ύφος παιδιού που μόλις το μάλωσαν, παραμερίζουν και φεύγω δίχως άλλες συζητήσεις, το θέμα έληξε εκεί – φιου!

Δε χρειάζεται να υπεραναλύσουμε το εν λόγω συμβάν. Ζούμε σε μια εποχή που από τη μία οι φασίστες προβαίνουν σε λογής τραμπουκισμούς -ενίοτε και μαχαιρώματα- ενώ από την άλλη μεριά μπορεί να γίνει δίκη προθέσεων και ποινικοποίηση των μαύρων ρούχων και των ξυρισμένων κεφαλιών που, φευ, μπορεί να ανήκουν και σε δημοκρατικούς πολίτες. Και όπως καταλαβαίνετε, στις δίκες αυτές δεν υπάρχει κανένα δικαστήριο, πουθενά οι ένορκοι, οι υποθέσεις εκδικάζονται στους δρόμους, βλέπε Άγρια Δύση.

Ζούμε παράξενες ημέρες, όπου όλα γύρω μας φαίνονται ύποπτα, καχύποπτα, όλοι πρέπει να ανήκουν κάπου, «ή είσαι μαζί μας ή είσαι εναντίον μας» κι εσύ συχνά πρέπει να επιλέξεις με ποιους είσαι. Κουράγιο και καθαρό μυαλό να ευχηθώ για τη στιγμή που θα κληθείς να απαντήσεις και, τελικά, να ψελλίσεις «ρε μάγκες, δεν είμαι με τους άλλους», για να ακούσεις το «εμείς, όμως, είμαστε οι άλλοι».

Ψυχραιμία χρειάζεται από όλους μας για να μην καταλήξουμε να γίνουμε κι εμείς σαν το άλλο άκρο που πολεμάμε - όχι με στιλέτα και μπουνιές, αλλά δια των λόγων μας. Τα «δύο άκρα» πρέπει να μην υφίστανται, ούτε καν ως θεωρία.
Ψυχραιμία, επίσης, επειδή ούτε μπορώ να αφήσω, πια, μπούκλες, ούτε να βγάλω τα μαύρα ρούχα από πάνω μου -κι ας είναι ζωντανός ο πατέρας μου- ούτε και θέλω, κιόλας.

http://www.protagon.gr/

Προφυλακιστέος ο Ρουπακιάς: Ημουν σε αυτοάμυνα -Δεν επιτέθηκα σε κανένα

Ολοκληρώθηκε η απολογία του δράστη της δολοφονίας στο Κερατσίνι. Ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς έμεινε στο γραφείο του ανακριτή για λιγότερο από τρεις ώρες, αφού στις 11:40 ολοκληρώθηκε η απολογία του για το αιματηρό επεισόδιο στο Κερατσίνι που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 34χρονος Παύλος Φύσσας.

Ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν χθες οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των στελεχών του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Μoody's. Αύριο, ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα με πρώτο στόχο να διασφαλιστεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.

Α1 μπάσκετ: Πρόωρο τέλος με Χάτσερ με Ηλυσιακό...

Ο Ηλυσιακός βρίσκεται σε αναζήτηση Αμερικανού γκαρντ, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» δεν ενεργοποίησαν την συμφωνία τους με τον Ουίλιαμ Χάτσερ.
Η διοίκηση του Ηλυσιακού δεν προχώρησαν στην ενεργοποίηση, καθώς κάποιες

Στα αζήτητα η νέα ρύθμιση για τα στεγαστικά

Ούτε 1.000 οι αιτήσεις υπαγωγής. Εμπόδιο οι προϋποθέσεις, αλλά και οι ρυθμίσεις των τραπεζών.Η απήχηση του νόμου για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ήταν περιορισμένη μέχρι σήμερα, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων δεν υπερβαίνει προς το παρόν τις χίλιες. Το υπ. Ανάπτυξης περιμένει την πλήρη εφαρμογή του νόμου εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση που θα έχει στην ανακούφιση των νοικοκυριών, και αποδίδει τον μικρό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες στη θερινή ραστώνη.

Μέρα με ήλιο θα φύγετε καθάρματα

Της Δάφνης Σφέτσα

1

Ο Παύλος δολοφονήθηκε. Αντί για σιγή, επιτρέψτε μου για ένα λεπτό να κλάψω, ένα λεπτό να φοβηθώ. Μονάχα ένα λεπτό. Πού φτάσαμε και πού οδεύουμε κύριοι; Ένα λεπτό, μια αιωνιότητα, ένας αιώνας αγώνων, κόκκινων κατακτήσεων, κόκκινων από το αίμα των νεκρών, “ναι σε όλα” και ένας αιώνας σβήνεται από το χάρτη. Ενός λεπτού σιγή για τον αιώνα που πέθανε, για τον αιώνα που πια δεν ζει.

Μέρα με τη μέρα νικάνε οι κακοί. Κι απέναντί τους ένα διαιρεμένο εμείς να ξεσκίζει τις σάρκες του. Οι φτωχοί τους πιο φτωχούς, οι πιο φτωχοί τους περισσότερο, πάτος στη φτώχεια δεν υπάρχει, ούτε στην εξαθλίωση. “Ως πού θα φτάσει αυτή η ιστορία;” το ερώτημα γυρίζει από στόμα σε στόμα μα αυτή η ιστορία προορισμό δεν έχει, το ταξίδι είναι που μετράει και το ταξίδι αυτό δεν έχει τέλος. Θα συνεχίζει όσο οι επιβάτες παρακαλάνε τα στοιχειά της φύσης για να βρουν απάνεμο λιμάνι. Όσο τις σάρκες μας ξεσκίζουμε, προσδοκώντας ανάσταση νεκρών και ζωή αιώνια αμήν. Μα αυτή η ζωή μας έλαχε κι αν δεν την κερδίσουμε μόνο από πόνο θα καταλάβουμε.

2

Ουαί υποκριτές. “Να τεθεί εκτός νόμου”. Ποιου νόμου; Μήπως καλύτερα να τεθεί εκτός πράξης νομοθετικού περιεχομένου; Σε ένα άρθρο φέρτε το κι αυτό αλήτες φαρισαίοι. Τάχα δεν υπάρχουν οι νόμοι που απαγορεύουν να δέρνεις, να ληστεύεις, να πουλάς προστασία, να πουλάς ναρκωτικά, να μαχαιρώνεις, να σκοτώνεις, να συστήνεις εγκληματική οργάνωση που τα κάνει όλα και συμφέρει -εσάς συμφέρει, το κράτος έκτακτης ανάγκης σας, τα σάπια οράματά σας... Ειρωνία ο νόμος δεν γουστάρει ανθρωποκτονία και μέχρι στιγμής ακόμη ανθρώπους θεωρεί και τους μη Έλληνες. Μην πω: ανθρώπους θεωρεί ακόμη μέχρι τώρα τους φτωχούς. Μα ποιος θα τον εφαρμόσει; Ποιος θα βρεθεί να τους δικάσει;

Γελοία υποκείμενα. Τόσες μαρτυρίες, τόσα βίντεο και φωτογραφίες, τόσα περιστατικά που κολαούζο δεν θέλουν για τη συνεργασία αστυνομίας και χρυσής αβγής, ένοπλο τμήμα της έχουν καταντήσει τα πρωτοπαλίκαρά σας με τα μηχανάκια, με τη δική σας ανοχή, με τις δικές σας ευλογίες. Οι γιατροί τώρα ακούστηκαν, έστω μια φωνούλα, τόσα χρόνια όμως φωνάζουν για τις επιθέσεις, την “προπόνηση” για την δολοφονία του Παύλου στα σκουρόχρωμα κορμιά των ξένων. Ξένιος Δίας η απάντησή σας και τώρα έρχεστε να μιλήσετε για νόμο.

Για ποιο συνταγματικό τόξο μιλάτε ρε; Του Συντάγματος που σαν όρνια βάλατε κάτω και ξεσκίσατε; Επιστρατεύσατε ακόμη και τα δέντρα που αναζητούσαν λίγο ουρανό και τώρα τάχα παραδίνετε μαθήματα δημοκρατίας; Για ποια δημοκρατία τολμάτε και μιλάτε; Τη Δημοκρατία που ο πρωθυπουργός λογαριασμό δεν δίνει παρά μονάχα στους φίλους, Έλληνες και ξένους (ναι εδώ δεν έχει ρατσισμό και ελληνική ανωτερότητα), εφοπλιστές, κατασκευαστές, πετρελαιάδες, καναλάρχες, ομαδάρχες. Για ποια Δημοκρατία; Των κρατικών απαγωγών σε βάρος πολιτών μέσα στο μαύρο της νύχτας στην Χαλκιδική για ένα κομμάτι χρυσό στα χέρια κατασκευαστών, καναλαρχών, του άρχοντα των διοδίων; Για ποια Δημοκρατία τολμάτε να μιλάτε; Τη Δημοκρατία που κλείνει πανεπιστήμια και νοσοκομεία, ορχήστρες, ραδιόφωνα και σχολεία και στη θέση τους ανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους δικούς μας μαύρους, στις δικές μας φυτείες, στο δικό μας Νότο με τους δικούς μας λευκούς κουκουλοφόρους; Τη Δημοκρατία της διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών; Τη Δημοκρατία της αυτοκτονίας, της ανεργίας, της μετανάστευσης, τη Δημοκρατία της μαζικής απόγνωσης, των συσσιτίων μόνο για τους εξαθλιωμένους έλληνες που εσείς εξαθλιώσατε και για φταίχτη δείξατε αυτόν που στην τσέπη έχει ακόμα πιο λίγα;

Ο μόνος νόμος που γνωρίζετε είναι της ζούγκλας και σεις δεν είστε παρά λαθροκυνηγοί, σκοτώνετε ψυχές και τις κορνιζάρετε να στολίζουν τα γραφεία σας. Τώρα λέτε θα θέσετε εκτός νόμου τις καραμπίνες σας και περιμένετε από μας πιστοποιητικό φρονημάτων. Να καούμε στην κόλαση καλύτερα χίλιες φορές.

3

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βία από τη βία της φτώχειας. Κι αυτήν την έχει εργολαβία το κράτος, συμφωνώ κυρ φαήλε, μάνα και πατέρας της βίας είστε, της πιο σκληρής και αδυσώπητης, της βίας στα κορμιά μας, στις ψυχές μας, στο δρόμο που δέρνετε ανάπηρους που διαμαρτύρονται γιατί στον καιάδα τους πετάτε ως σπαρτιατολάγνοι που στε, στο σπίτι που δεν έχει το ρεύμα να πληρώσει και το κόβετε, στο παιδί που αφήνετε στο πεζοδρόμιο να τρυπιέται γιατί το σχολείο του έκλεισε τις πόρτες, στη γειτονιά που ένα στέκι έχει να αντιστέκεται στο φασισμό και το κλειδαμπαρώνετε, το κάνετε σημαία στη μάχη για την επιβολή της νομιμότητας αποδεικνύοντας ακριβώς τι εννοείτε: για σας νομιμότητα είναι ο Καιάδας όπως ανά τους αιώνες ντύνεται, βία είναι ο Σπάρτακος, όπως ανά τους αιώνες αντιστέκεται.

Πέφτετε από τα σύννεφα τάχα μου για τους επιγόνους των Ναζί, δικοί σας βουλευτές όμως δεν ψήφιζαν για άρση ασυλίας του κατσαρίδα κι εκεί δεν είδα την πυγμή του ηγέτη. Διαγράφετε με μια κίνηση του χεριού όποιον δεν υπακούει στις εντολές των “δανειστών”, στις εντολές ελλήνων και ξένων με φράγκα αλλά όσοι κλείνουν το μάτι στους επιγόνους, το “αδερφό σας κόμμα” που έλεγε ο εγκληματίας των βορείων, υπεύθυνος του κόμματός σας, με το οποίο συνεργασία αποζητά ο στρατηγός άνεμος, γι αυτούς δεν έχει αρχηγικές μαγκιές του μονόφθαλμου. Τη δουλειά τους (σας) κάνουν κι αυτοί, γεμίσαμε λαγούς με πετραχήλια. Σας προβληματίζουν οι Ναζί μόνο για τα ποσοστά που σας παίρνουν, ψηφοθηρία στα σανατόρια, ψάχνετε ψηφαλάκια μέσα σε φούρνους, ανάμεσα από σαπούνια.

Το σάπιο φρούτο δεν ωριμάζει, πιστέψτε το πια που να με πάρει ο διάολος.

4

Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς, λένε μα δεν απαντούν: αν όλοι οι δρόμοι πάνε στην κόλαση, εσύ πού να κοιτάς; Μεγαλοστομίες, ταρατατζούμ και φληναφήματα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Έτσι είναι η κατάσταση, τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Περπάτα στα σκοτεινά σοκάκια του ρεαλισμού. Και οι μαύροι ακόμη στις φυτείες μαστιγώνονται, στα παζάρια εξαγοράζονται, στις στάσεις των λεωφορείων απαγορεύεται να καθίσουν -ελπίζω να έχουν εισιτήριο. Μάταιο να σηκώσουν κεφάλι, τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Και οι γυναίκες απ το σπίτι απαγορεύεται να βγουν, απαγορεύεται να μιλήσουν, να ντυθούν, να ψηφίσουν, να εκλεγούν, να ανασάνουν. Μάταιο να σηκώσουν κεφάλι, τα πράγματα δεν αλλάζουν.

Και στις εξορίες ακόμη πέτρες κουβαλάνε, οι λεπροί στέλνουν φιλιά από τη Σπιναλόγκα, τα βιβλία παραδίνονται στις φλόγες, η εφημερίδα κρύβεται πίσω από το μανίκι, το παιδί πεθαίνει μετά από 48 ώρες δουλείας.

Περπάτα στα σκοτεινά σοκάκια της πρόσφατης ιστορίας του ανθρώπου. Πριν δώσει το αίμα του για ένα οχτάωρο, μία αργία, για μια ισότητα, για μια ελευθερία, το κεφάλι του σήκωσε και είδε: όλοι οι δρόμοι στην κόλαση οδηγούν. Η πυξίδα δείχνει μονάχα την πυρά, έτσι ήταν πάντα, ας είμαστε ρεαλιστές.

Μια ηλιαχτίδα τρύπωσε και ο Παύλος ανά τους αιώνες δεν έδωσε το αίμα του για το τίποτα.

Πηγή: Barikat

«Χυδαία προσβολή της μνήμης»

Μεγάλες αντιδράσεις στο δημοσιογραφικό κόσμο και στα κοινωνικά δίκτυα έχει προκαλέσει η δημοσίευση, από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, της φωτογραφίας του Παύλου Φύσσα, λίγο πριν ξεψυχύσει, ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά της συντρόφου του. Η εφημερίδα εμφανίζει τη φωτογραφία ολοσέλιδη, με μήνυμα κατά του φασισμού, ενώ από πάνω δημοσιεύονται οι γνωστές προσφορές, τα κουπόνια του σούπερ μάρκετ και το DVD. Η δημοσίευση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας Φύσσα που επιφυλάσσεται για μέτρα κατά της εφημερίδας, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τη δημοσίευση. Παράλληλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανοίξει έντονες συζητήσεις, επικριτικές στην πλειοψηφία τους, ενώ αρκετοί υπενθυμίζουν την προνομιακή προβολή που είχε η Χρυσή Αυγή από τη συγκεκριμένη εφημερίδα. 

Η ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα:
«Κατ’ ασφαλείς πληροφορίες μας, στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2013 της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» πρόκειται να δημοσιευτούν φωτογραφίες του δολοφονημένου παιδιού μας που ελήφθησαν από άγνωστο φωτογράφο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2013.
Επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών συνιστά κατάφωρη και χυδαία προσβολή μνήμης νεκρού.
Επειδή ως οικογένεια απαιτούμε να σεβαστούν όλοι το βαρύτατο πένθος μας και να μας αφήσουν επιτέλους να βιώσουμε με σιωπή και αξιοπρέπεια το χαμό του Παύλου.
Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που το δημοσιογραφικό καθήκον σας επιτάσσει για την προάσπιση της μνήμης του Παύλου Φύσσα και την ασφάλεια και ηρεμία των οικείων του που απεικονίζονται επίσης στα σχετικά δημοσιεύματα.»
Άλλωστε η Δικαιοσύνη στην οποία έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη έχει πλέον το πρώτο και τον τελευταίο λόγο.»

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», φωτογραφίας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει.Η δημοσίευση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες.Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).Η δημοσιογραφία για να δικαιώνει το ρόλο της οφείλει να μην υποκύπτει στην ευκολία και στον εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αποκαλυπτική και να ξεσκεπάζει τους σκοτεινούς κύκλους και τα σχέδια που εξυφαίνουν. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όπου κι αν εργάζονται, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και οι ίδιοι, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οφείλουν με νηφαλιότητα να ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία. Να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό το πραγματικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής», καθώς και ότι παραμένει μία ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ενδυθεί τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους να μην φοβηθούν τις απειλές αλλά να δικαιώσουν την αποστολή τους και το ρόλο τους, εμμένοντας σθεναρά στις επάλξεις της ελευθεροτυπίας.»

http://www.protagon.gr/

Δεν φεύγει από την Ελλάδα η Mercedes-Benz

Διαψεύδει με ανακοίνωσή της, τα περί αποχώρησής της από την Ελλάδα, η Mercedes-Benz. «Σε τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονται στον τύπο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη αποχώρηση της ''Mercedes-Benz Ελλάς'' από την Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα πως «για μία ακόμη φορά η 'Mercedes-Benz Ελλάς Α.Ε.Ε διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά ως παντελώς ανυπόστατα και ψευδή».

Ο άντρας που πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο με... σπαθί και τόξο

Το να πας στη μάχη οπλισμένος με ένα σπαθί, ένα τόξο και μια φαρέτρα γεμάτη με βέλη ήταν αναμενόμενο αν πολεμούσες στον... εκατονταετή πόλεμο.
Όμως για την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αυτό ακούγεται κάπως... αλλόκοτο.
Ένα σπαθί ή ένα ξίφος δεν είναι ο καταλληλότερος εξοπλισμός για να αντιμετωπίσεις επιθέσεις από... τουφέκια και άρματα μάχης.

Ή μήπως είναι;

Η Ελλάς δεν…πεθαίνει!

του Στέλιου Συρμόγλου

Είμαι βέβαιος ότι το λαικό φρόνημα έχει ακόμη αποθέματα αντιδραστικής ρώμης. Αυτό είναι βέβαιο, αρκεί η καχεκτική αυτοπραξία του κοινωνικού συνόλου να υπερβεί τις αδυναμίες της αυτοσυνειδησίας της. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι ο λαός δεν γνωρίζει. Με μια εκτρωματική κυβέρνηση, με ταυτότητα “Homo Passocus Neodimocraticus”. Δύο πρώην “πολυσυλλεκτικά” κόμματα μεν, μια “ιδεολογία” δε και με κοινή θεώρηση των πολιτικών πραγμάτων ενώπιον του κινδύνου αφανισμού τους. Και επ’ εσχάτοις σχεδόν ταυτόσημη. Κι ας εγείρονται διαφωνίες. Κι ας εκδηλώνονται επιφατικές ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, που μόνο πρόσφορο πεδίο για κοινωνιολογική έρευνα δημιουργούν…

Δύο κόμματα, μια “λειτουργία” ατελεύτητης πολιτικής φλυαρίας και κοροιδίας, παραπλάνησης και εξαπάτησης των πολιτών, εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ελπίδων του λαού συνάμα. Ο λαός ακούει σπασμωδικές φωνές, ενώ αμετροέπεια και βερμπαλισμός προσλαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας εν μέσω μάλιστα φθινοπώρου…Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πορεύονται χωρίς “πυξίδα”, χρησιμοποιώντας ενίοτε γλωσσικούς κώδικες, που δημιουργούν κρυπτικό και αδιαφανές λεξιλόγιο.

Ο λαός βλέπει πολιτικούς που “αιματοδοτήθηκαν” από κάποια ανάπηρη ιδεολογία και που συμπαρατάχθηκαν με…γραβατωμένους αγίους. Βλέπει πολιτικούς να σηματοδοτούν την παρουσία τους με εύκαμπτη σπονδυλική στήλη, ώστε να ανταποκρίνονται στις επικύψεις που επιβάλλει η διαπλοκή και το “σύμπλεγμα” των δανειστών…

Στα σημερινά της Ελλάδας πράγματα, πίπτουν ως ώριμος καρπός, στην υγιά ελληνική συνείδηση, οι εξής διαπιστώσεις:

Διαπίστωση πρώτη: Η ανθρώπινη ψυχή, και επί του προκειμένου η ψυχή του σημερινού Ελληνα, πάσχει από απάθεια. Είναι η απώλεια της ταυτότητάς του, λόγω της κακής παιδείας, σε τέτοιο σημείο ώστε, με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου από την κυβέρνηση των μνημονίων, να ζει, δίκην αόμματου, κωφάλαλου και παραλυτικού, στον κόσμο του πολιτικού παράλογου.

Διαπίστωση δεύτερη: Η πολιτική και πνευματική σήψη, η εξάρθρωση της κρατικής μηχανής, η έλλειψη αισθητικής στην πολιτική, η αντιπαιδεία και η αγλωσσία, η αποκοπή από τις ρίζες, η αδιέξοδη οικονομική κρίση με όσα συνεπάγεται, τα ανεκδιήγητα οικονομικά σκάνδαλα και η εκμηδένιση του εθνικού γοήτρου, έδεσαν και σύρουν την Ελλάδα με το άρμα της πολιτικής σκοπιμότητας σε συμφορές, άνευ προηγουμένου, με ένα ανάπηρο, στην πράξη πολίτευμα, που λέγεται “δημοκρατία”. Μια “δημοκρατία”, όπως την αντιλαμβάνονται οι κρατούντες…

Διαπίστωση τρίτη: Η απάθεια της ελληνικής ψυχής, οδηγεί στον εκφυλισμό της δημοκρατίας, σε σημείο ώστε: Πολιτεία, κόμματα, παιδεία, θεσμοί να εναντιώνονται όλοι εναντίον όλων, σ’ ένα κλίμα φοβίας και ανσφάλειας ταυτόχρονα…

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα πάσχει. Παραβιάζεται πανταχόθεν. Ομως, δεν πρέπει να λησμονείται ότι εκδικείται. Στο ένα του χέρι κρατά τον δαυλό της ελευθερίας, αλλά στο άλλο του το σχοινί της αγχόνης…Και εν πάση περιπτώσει, η Ελλάς δεν…πεθαίνει.

Αλλά το πολιτειακό μας και η παθολογία της ελληνικής ψυχής, όπως έχουν σήμερα, αποδίδονται άριστα με έναν ταυλανδέζικο μύθο, που αξίζει να μνημονευθεί εδώ, εν περιλήψει, ως ακολούθως:

” Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας στοργικός πατέρας, τον οποίον ούτε η σύζυγος, ούτε τα υπερφίαλα παιδιά του τον εκτιμούσαν ιδιαιτέρως. Κάθε προσπάθειά του για το καλό τους, εθεωρείτο ότι ήταν χρέος του και τίποτα περισσότερο. Και οι συμβουλές του ακόμη εξελαμβάνοντο ως καταπίεση. Ο άνθρωπος, κάποια μέρα, μετά από μια ζωή γεμάτη κόπους και στερήσεις, πέθανε καταπικραμένος, αλλά μετεμψυχώθηκε σε χρυσό κύκνο και ζούσε ευτυχής στον ουρανό… Εντούτοις, δεν μπορούσε να λησμονήσει την οικογένειά του, που , εν τω μεταξύ, δυστυχούσε. Γι’ αυτό επέστρεψε μια μέρα στο σπίτι του κααι αφού φανέρωσες ποιος ήταν,τους επέτρψε να του αφαιρούν κάθε μέρα ένα χρυσό φτερό και να το πωλούν, για να ζούν. Ομως, ήταν άπληστοι!..Εκριναν ότι έπρεπε να αρπάξουν όλα τα χρυσά φτερά και σε μια μέρα να γίνουν πάμπλουτοι. Ετσι, επιχείρησαν το “μάδημα” και με αγριότητα πρωτοφανή. Η τιμωρία, φυσικά, ήλθε αμέσως. Τα χρυσά φτερά του “καταμαδημένου” κύκνου μετεβλήθησαν ξαφνικά σε “πούπουλα”, που δεν είχαν καμία αξία…”

Ποιά, λοιπόν, είναι η συνάφεια του μύθου με την πολιτική μας πραγματικότητα; Ο χρυσός κύκνος είναι το δημοκρατικό μας πολίτευμα, του οποίου η ύπαρξη και ο σεβασμός του εξασφαλίζουν την ευημερία και την ομαλή διαβίωση όλων μας. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται το τραγικό της επικαιρότητας του ταυλανδικού μύθου πρός τα, άνευ προηγουμένου, συμβαίνοντα γύρω μας. Ολα τα πολιτικά μας πράγματα πείθουν ότι χρησιμοποιείται το δημοκρατικό μας πολίτευμα κατά τρόπον ανάλογον πρός εκείνον του “καταμαδηθέντος” κύκνου, όταν η εποχή μας είναι εποχή της συλλογικής και ομαδικής καπηλείας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Γι’ αυτό και ενώπιον μας προβάλλεται το ερώτημα, το οποίον, ως συμπερασματική τρόπον τινα, απορία, διατυπώνεται όχι ως ” Γιατί” και “Πως”, αλλά ως “Μήπως”.

Μήπως οδηγούμαστε στην αυτοκτονία των δημοκρατικών μας αξιών;

Μήπως με τους σημερινούς Ελληνες συμβαίνει ό,τι και με τους Αθηναίους του πλέον επικίνδυνου δημαγωγού Στρατοκλή, ο οποίος τους παρεπλάνησε με τα καταστροφικά για τους Αθηναίους αποτελέσματα της ναυμαχίας της Αμοργού, με τους Μακεδόνες, και διασκέδαζαν και με “κρεοδαισία”, όπως συνήθιζαν, μέχρις ότου κατέφτασαν τα τραγικά υπολείμματα του αθηναικού στόλου με το μήνυμα της καταστροφής; Ο δε αναίσχυντος Στρατοκλής, αντί να κρυπτεί από “προσώπου Αττικής γης”, ανήλθε στο βήμα, όπως κάνουν και οι σύγχρονοί του δημαγωγοί, και ατάραχος είπε στους Αθηναίους: ” Τι κακό πάθατε; Εξαιτίας μου περάσατε μερικές ακόμη καλύτερες μέρες”.

Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει η αντίδραση του Στρατοκλή…Το “success story” του Σαμαρά; Τις “Καλύτερες μέρες” του κραταιού τότε ΠΑΣΟΚ; Και πόσες άλλες “αρλούμπες” για τους αείποτε μωρούς αυτού του τόπου…

Μήπως τέλος αρμόζει να υπενθυμίζεται, εκείνο, που ως λογοπαίγνιο, είπε ο δεινός ρήτωρ Δημοσθένης για τον αντίπαλό του Αισχίνη;

“Αισχίνη…ούκ αισχύνη”.

freepen.gr

http://aienaristeyein.com/