Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Ο θάνατός μας, η ζωή τους

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Χάρη στους μοντέρνους πολέμους, πρώτα του Ιράκ, μετά της Γιουγκοσλαβίας, μετά πάλι του Ιράκ, μάθαμε τον περίφημο όρο «παράπλευρες απώλειες», αυτό δηλαδή που σημαδεύεις στρατόπεδα και εργοστάσια χημικών και πετυχαίνεις σχολεία, νοσοκομεία, παιδικές χαρές και γάμους. Τι να κάνουμε, μας έλεγαν, συμβαίνουν αυτά στους πολέμους, το μείζον είναι να σωθεί ο λαός από τους αιμοσταγείς δικτάτορες. Τώρα πως γίνεται να σώζεται ο λαός, δηλαδή οι άνθρωποι, μέσω του θανάτου ανθρώπων, δηλαδή του λαού, αυτό το μέγα μυστήριο μόνο οι μεγάλοι μύστες μπορούν να το λύσουν.

Συμβαίνουν αυτά στους πολέμους, όχι μόνο στους θερμούς, αλλά και στους ψυχρούς, τους οικονομικούς πολέμους, σαν αυτόν που μας έχουν κηρύξει εδώ και τρία χρόνια οι δανειστές μας και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους. Πόλεμος γεμάτος παράπλευρες απώλειες, όπως οι 1.245 συμπολίτες μας που αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την τριετία 2009-2011, διπλάσιοι από όσους είχαν αυτοκτονήσει την προηγούμενη τριετία. Και σκεφτείτε τι έχει γίνει το 12 και το 13 που η κρίση θέριεψε. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε, δείτε τις ειδήσεις, όχι των μεγάλων δελτίων, των μικρών σάιτ και εφημερίδων, που καταγράφουν τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες την ημέρα. Και να ήταν μόνο οι αυτοκτονίες. Είναι και η κατάθλιψη, το άγχος, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, συγγνώμη που σας μαυρίζουμε την καρδιά, αλλά καλύτερα να είναι μαύρη, παρά σταματημένη.

‘Όταν οι δανειστές και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους έθεσαν σε κίνηση την επιχείρηση εκκαθάρισης που ονομάζεται κατ΄ ευφημισμόν Μνημόνιο, γνώριζαν ακριβώς τι θα συμβεί. Είχαν υπόψη τους τις εκατοντάδες μελέτες ανεξάρτητων οργανισμών που έδειχναν ότι απ΄ όπου πέρασε το ΔΝΤ άφησε ξοπίσω του θανατικό. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Όταν ρίχνεις τους ανθρώπους στην απελπισία, την ασθένεια, την κατάθλιψη και ταυτοχρόνως τους διαλύεις το σύστημα υγείας, κλείνεις τα νοσοκομεία και τις ψυχιατρικές δομές, ο Χάρος περιμένει στη στροφή, όπως έγραφαν παλαιά οι εφημερίδες, για να περιγράψουν τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Κι αν δεν γνώριζαν από τις μελέτες, έμαθαν από την προσωπική τους εμπειρία. Από τον πρώτο, τον δεύτερο, τον τρίτο χρόνο του Μνημονίου, όπου έβλεπαν την ανθρωπιστική καταστροφή με τα μάτια τους, αλλά δεν έκαναν πίσω ούτε βήμα. Συνέχιζαν ακάθεκτοι την προέλασή τους, με τα κανάλια και τις εφημερίδες τους να μας βομβαρδίζουν από πάνω με τόνους προπαγάνδας, με τους Ψαριανούς και τους άλλους προθύμους να αποδίδουν τις αυτοκτονίες στην ερωτική απογοήτευση, με τις Athens Voice και τις Lifo, το τζάμπα χαρτομάνι των διαφημιστικών εταιρειών, να ραντίζουν τις πόλεις με πολύχρωμη αποβλάκωση. Ατέλειωτος χαρτοπόλεμος βλακείας από τις Σώτες, τους Χωμενίδηδες και τους Χειμωνάδες.

Μην τους αφήσουμε να μας αρρωστήσουν, να μας γονατίσουν, να μας σκοτώσουν. Να ζήσουμε, να δυναμώσουμε, να ανθίσουμε και μετά να τους στείλουμε στα τσακίδια.

Πηγή: avgi.gr

http://left.gr

Οι ΗΠΑ καταστρέφουν έξι τόνους ελεφαντόδοντο

Απόθεμα έξι τόνων ελεφαντόδοντου σκοπεύουν να καταστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μία κίνηση κατά του εμπορίου άγριων ζώων, δήλωσαν...
εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου.

Πιάσατε την Ιωάννα; Ντροπή!...

"Ντροπή, λέξη άγνωστη για τον κύριο Στουρνάρα και τους εφόρους του"...

«Είμαι άνεργη από το 2010 και μου ήρθε εφορία 254 ευρώ... γράψε κάτι».

Η φωνή, γνώριμη από τα παλαιά. Από...τα παιδιά του διαγωνισμού του 1998 του ΑΣΕΠ που πέτυχαν, αλλά δεν μπήκαν ποτέ στο Δημόσιο. Γίνεται αυτό; Οπως γίνεται να μην έχεις εισοδήματα τρία χρόνια και να πληρώνεις εφορία 254 ευρώ γιατί, λέει, έχεις στο όνομά σου σπίτι στις Σέρρες.

 «Από τις ελεημοσύνες των συγγενών ζω, πού θα τα βρω αυτά τα λεφτά;» ρωτάει με απελπισία η Ιωάννα, αγαπημένη του παππού, που της έγραψε το σπίτι στις Σέρρες, χτισμένο από το 1930, χωρίς να φαντάζεται ότι αυτή η προσφορά αγάπης θα της γίνει βρόχος το ταραγμένο 2013. Οταν οι παππούδες απαγορεύεται να αγαπάνε τα εγγόνια τους, αν αυτά είναι άνεργα.

Διότι το σπίτι, από το 1930, αποτελεί «τεκμαρτό» εισόδημα, για τον κ. έφορο. Που δεν ντρέπεται, διότι εντέλλεται από τον κ. Στουρνάρα να πιάσει τους φοροφυγάδες. Κι έπιασε την Ιωάννα. Χωρίς ντροπή, γιατί αυτό το συναίσθημα είναι λέξη άγνωστη και για τον κ. Στουρνάρα και για τους εφόρους του. Και κυρίως δεν «βγάζει» 254 ευρώ τεκμαρτό...

ΕΛ.ΔΕΛ.(enet.gr)

http://nonews-news.blogspot.gr/

Δέκα χρόνια αργότερα*

Γιάνης Βαρουφάκης

Ο μαζικός θάνατος αθώων στοιχειώνει τους ζωντανούς, τουλάχιστον έως ότου ο κάθε θάνατος αφηγηθεί, η κάθε τελευταία στιγμή καταγραφεί, όλες οι προσωπικές ιστορίες υφανθούν σε μια ενοποιητική, καθαρκτική εξιστόρηση. Στα δέκα χρόνια που πέρασαν, πολλά από τα φαντάσματα εξιλεώθηκαν μέσα από τις συγκλονιστικές αναπαραστάσεις των τελευταίων στιγμών, την απομαγνητοφώνηση των τελευταίων τηλεφωνημάτων, των απέλπιδων προσπαθειών απόδρασης από τους πύργους που έλιωναν, τις ηρωϊκές διασώσεις των πυροσβεστών, της σώμα-προς-σώμα πάλης μέσα στο καταδικασμένο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Πενσυλβάνια, την αλληλεγγύη μεταξύ των πανικοβλημένων μέσα στο σύννεφο σκόνης κοντά στο Ground Zero, τις γενναίες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις που ακολούθησαν όπου τα θύματα μηνούσαν στην εξουσία "όχι πόλεμο στο όνομά μου". Παρόλα αυτά, η κάθαρση δεν ήρθε.

Πολλοί αναφέρθηκαν στους πανηγυρισμούς νεαρών αμερικανών που ακολούθησαν την πρόσφατη είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, και της ρίψης του κουφαριού του στην θάλασσα, ως "κάθαρση". Ο βίαιος θάνατος του εχθρού πράγματι μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά, όπως δραματουργοί από τον Σοφοκλή ως τον Shakespeare γνώριζαν καλύτερα, ο ενθουσιασμός αυτός γρήγορα δίνει την θέση του σε μούδιασμα πριν συνειδητοποιήσουμε ότι η πληγή παραμένει εκεί, πιο αιμορραγούσα από ποτέ. Με το που κοπάζουν οι αλαλαγμοί χαράς, η πικρία επιστρέφει στο στόμα, το βάρος στην καρδιά. Μόνο η επιβεβαίωση μιας ηθικής νίκης μπορεί να βοηθήσει, να απαλύνει.

Η ενδεκάτη ενάτου του δύο χιλιάδες ένα συνέτριψε τις προσεκτικά κατασκευασμένες φαντασιώσεις πολλών. Συνέτριψε τον μύθο του "τέλους της ιστορίας" που έζησε στιγμές δόξας μετά την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου. Συνέτριψε την φαντασίωση του "παγκόσμιου χωριού" στο οποίο υποτίθεται είμαστε όλοι απλοί επιχειρηματίες (των οποίων η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από την ελκυστικότητα της πραμάτειας τους). Στιγμάτισε ακόμα και την εικόνα των διαδηλωτών εναντίον της παγκοσμιοποίησης ρίχνοντας σκιές στην φιλοδοξία τους να εισβάλουν βίαια στα καλά φρουρούμενα θέρετρα όπου συνωστίζονται οι κραταιοί και οι έχοντες. Μα πάνω από όλα, εκείνο που εμπόδισε έως σήμερα την πραγματική κάθαρση, ήταν η ευκολία με την οποία η Δύση απεμπόλησε τις ηθικές και νομικές της αρχές, κάνοντας ένα ανεκτίμητο δώρο στην Αλ Κάιντα κατά την μετά την 11/9 εποχή. Κάπως έτσι, ο Πόλεμος Εναντίον του Τρόμου (The War on Terror) μετέτρεψε μια τραγωδία σε καταστροφή.

“Η πρακτική της αμοιβαιότητας, του 'οφθαλμός αντί οφθαλμού', είναι μέρος της δικαιοσύνης, και εκείνος που ρίχνει την πρώτη πέτρα είναι ο άδικος.” Με αυτό το βιβλικό επιχείρημα, το οποίο ξεστόμισε μέσα από τις γνωστές του κασέτες, ο Μπιν Λάντεν προσπάθησε να "εξηγήσει" το αποτρόπαιο έγκλημα στην Μαδρίτη που πρόσθετε τις ζωές εκατόν ενενήντα ενός ανθρώπων σε εκείνες που χάθηκαν πριν δέκα χρόνια. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ο Μπιν Λάντεν νόμισε ότι απαλλάχθηκε από την ενοχή για εγκλήματα τα οποία κάποιοι διέπραξαν στο όνομά του θέτοντάς τα στην "σωστή" χρονική σειρά πάνω σε μια αλυσίδα εγκλημάτων της οποίας ο πρώτος κρίκος ήταν, κατά την γνώμη του, κάποιο έγκλημα δυτικών ιμπεριαλιστών.

Λες και ήθελαν να πριμοδοτήσουν, να νομιμοποιήσουν, αυτό το πρωτόγονο σκεπτικό, οι νεοσυντηρητικοί του Bush, με την πλήρη συνενοχή των Ευρωπαίων ηγετών, ενστερνίστηκαν ένα πανοιμοιότυπο εργαλειακό σκεπτικό, μια βιβλική λογική που δεν διαφέρει από το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" και από την πρακτική του μία-σου-και-μία-μου. Μόλις η Δύση έπεσε με το κεφάλι σε αυτή την παγίδα, ο Μπιν Λάντεν άδραξε της ευκαιρίας να αναρωτηθεί: "Σε ποια θρησκεία ή φιλοσοφία οι δικοί σας νεκροί είναι αθώοι όταν οι δικοί μας θεωρούνται εκ προοιμίου ένοχοι; Με ποια λογική το δικό σας αίμα μετρά ως πραγματικό ενώ το δικό μας ως άνευ αξίας;"

Υπό αυτό το πρίσμα, ο διαφημιζόμενος Πόλεμος Εναντίον του Τρόμου είχε ως υπ' αριθμό νούμερο ένα θύμα την αφήγηση που λέει η Δύση στον εαυτό της τα βράδια για να κοιμάται με ήσυχη την συνείδησή της. Αρχικά, ξέχασε την βασική αρχή του Kant που απαγορεύει την χρήση ανθρώπων ως μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού - όσο καλός κ' αγαθός κι αν είναι η σκοπός αυτός. Κατόπιν η ήττα της Δύσης ολοκληρώθηκε όταν δημιούργησε την νέα έννοια του Άνομου Μαχητή (Unlawful Combatant). Ακριβώς όπως το Τείχος του Βερολίνου δημιούργησε μια νεκρά ηθική ζώνη εντός της οποίας "δικαιολογούνταν" μια σειρά από αμαρτίες, και στις δύο μεριές του Τείχους - από τα υπόγεια της Stasi στο Στάδιο του Σαντιάγκο επί Pinochet στην Χιλή], έτσι και η απόφαση να δημιουργηθεί αυθαίρετα μια νέα νομική κατηγορία ανθρώπων για τους οποίους δεν ισχύει κανένα δίκαιο δημιούργησε ένα νέο ηθικό κενό στο οποίο έσπευσαν να "κατοικήσουν" οι συστηματικές διηπειρωτικές απαγωγές (renditions), οι "ενισχυμένες ανακρίσεις" (enhanced interrogations), τα κολαστήρια του Γκουαντάναμο και του Άμπου Γκράιμπ.

Οι νεοσυντηρητικοί του Bush σε καμία περίπτωση δεν εφηύραν την βιβλική εκδίκηση, τα βασανιστήρια, τις φαεινές ιδέες για επιδρομές σε ξένες χώρες. Ούτε η κα Thatcher είχε εφεύρει, κατά την πρωθυπουργία της, την απληστία ως αρετή, τους καταφερτζήδες ως παράδειγμα προς μίμηση, ή τους δημοσιοσχεσίτες ως ιδανικούς κυβερνήτες. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ακροδεξιάς νεοσυντήρησης ήταν το να καταστήσουν αδύνατον να σκεφτεί κανείς πως κάποια πράγματα (π.χ. τα βασανιστήρια ή το να καταδικάσεις εκατομμύρια στην ανεργία ως αντιπληθωριστικό μέτρο) απλά δεν πρέπει να γίνονται ανεξάρτητα από τα όποια οφέλη κρίνεις ότι θα προκύψουν για σένα, το σινάφι σου, την κοινωνική σου τάξη.

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που τα θύματα του φονταμενταλισμού ψάχνουν την αυθεντική κάθαρση. Αυτή η μελαγχολική αναζήτηση έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ στην Δύση, την ώρα που (τι ειρωνεία!) φαίνεται να γίνεται πιο εύκολη στην εξεγερμένη Μέση Ανατολή. Ο εξαιρετικός νέος δικηγόρος από το Chicago, του οποίου η ραγδαία άνοδος οφείλεται στις ρητορικές του εξάρσεις στο όνομα πανανθρώπινων αξιών, υπονόμευσε βίαια την αναζητούμενη κάθαρση όταν, με το που ήρθε στην εξουσία, αφέθηκε στην απατηλή σαγήνη των νεοσυντηρητικών επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία "το Γκουαντάναμο δεν μπορεί να κλείσει", "τα βασανιστήρια είναι απαραίτητα", το μάθημα που δίδαξε το Ισραήλ στην οικουμένη (δικάζοντας υποδειγματικά τον αιμοσταγή ή Eichmann) είναι "παρωχημένο"...

Και σαν να μην έφτανε αυτή η ηθική κατρακύλα, το Κραχ του 2008 στέρησε από τις Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές ελίτ το επιχείρημα ότι ό,τι ηθικά μεμπτό κάνουν το πράττουν για να εξασφαλίζουν στους λαούς της Δύσης, αλλά και της Οικουμένης ολόκληρης, την... Ανάπτυξη και την Ευημερία.

Με τις καρδιές μας ακόμα στοιχειωμένες από τον θρίαμβο των φονταμενταλιστών, που ξεκίνησε ανήμερα πριν δέκα χρόνια, και με τις σκέψεις μας να ταλανίζονται από τα νούμερα και τους αριθμούς της μετά το 2008 Κρίσης, είναι εύκολο να στραφούμε για έμπνευση προς ανατολάς: στους δρόμους της Τυνησίας, στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, στους άνεμους αλλαγής και ελευθερίας που πνέουν από την Λιβύη στην Υεμένη και από το Μπαχρέιν στα σοκάκια της Δαμασκού, στην επιταχυνόμενη ευημερία της Κίνας και της Ινδίας, στη Λατινική Αμερική που επί τέλους σηκώνει κεφάλι, στην Αφρική ακόμα. Κι όμως. Κάτι μέσα μου λέει ότι το κλειδί για την κάθαρση παραμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι δύσκολο να εξηγήσω την λογική της εσωτερικής αυτής φωνής. Αυτό που καταθέτω είναι ότι επαναλαμβάνει ασταμάτητα πως ο κόσμος μας έχει ανάγκη Αμερικανούς που θα ξαναδώσουν δύναμη στην ιδέα ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται έτσι. Χωρίς κανέναν λόγο. Μόνο και μόνο ότι αυτό είναι το σωστό και το πρέπον. Κι ότι κάποια άλλα δεν πρέπει να γίνονται ποτέ, όσο καλό και να θεωρούμε τον σκοπό που υπηρετούν.

(*) Μετάφραση από τα αγγλικά άρθρου που μου ζήτησε να συνεισφέρω ο εκδοτικός οίκος Palgrave Macmillan USA σε ένα ανθολόγιο απόψεων, το 9/11 FORUM (βλ. εδώ), με την ευκαιρία της δέκατης επετείου από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.

http://www.protagon.gr/

Μπάσκετ: Σκέφτεται την επιστροφή στην Εθνική ο Νοβίτσκι

Μία δήλωση που θα συζητηθεί, έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Espn» ο Γερμανός σούπερ σταρ, Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Εθνική ομάδα της χώρας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Για όσους το ΄χουν ξεχάσει, το 2011 ο σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς είχε αποφασίσει να αποσυρθεί

Ο λαός φταίει για όλα...

Προκλητικός ο Πάκης στην εκπομπή του Χατζηνικολάου (Real FM)...

Στο λαό τα φορτώνει όλα, ο ανεκδιήγητος, Πάκης. Μετά το παρ΄ όλίγον λιντσάρισμα, βγήκε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, για να υπερασπιστεί τον...
Κουρασμένο και την θητεία του, να τα φορτώσει όλα στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης Παπανδρέου, να φτάσει μέχρι τον μπάρμπα του Κουρασμένου και να πει το απίστευτο:  Φταίει και ο λαός, ο οποίος το ΄81 ψήφισε ΠΑΣΟΚ , ξεχνώντας τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στον τόπο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τεράστιες υπηρεσίες! Ιδιαίτερα στην δεκαετία του ΄ 60 που ψήφιζαν και τα δέντρα και βασίλευε το παρακράτος, το φακέλωμα και η αστυνομοκρατία. Η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία - είναι και καθηγητής,τρομάρα του, ο γεροχλεχλές- αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα.

Κι΄όταν αυτό γίνεται, για τα πάντα όλα, φταίει ο λαός.

Λυπούμεθα ιδιαιτέρως που ο κ.Χατζηνικολάου, τον άφησε να λέει ανενόχλητος, αυτές τις αηδίες (ασχέτως, βεβαίως, που η επαφή ήταν τηλεφωνική και δεν είχε την δυνατότητα να του πετάξει καμιά φιάλη με νερό, στο κεφάλι)...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Πώς γιόρτασε τα γενέθλιά του ο Μάρκος Σεφερλής και τα πόσα έκλεισε;;; (PHOTOS)

Δείτε στο Athens Magazine τα γενέθλια του Μάρκου Σεφερλή.Ο Μάρκος Σεφερλής γιόρτασε τα γενέθλιά του παρέα με φίλους και φυσικά τη γυναίκα του , Ελενα Τσαβαλιά στο Paragon. Ο γνωστός κωμικός έγινε ... 45!!! Δείτε τις φωτογραφίες:

Προχτές «εκτέλεσαν» το Δημητράκη

Του Πέτρου Κατσάκου

Στην Ελλάδα, η θανατική ποινή καταργήθηκε νομοθετικά τον Δεκέμβριο του 1993 (Νόμος 2172/1993, ΦΕΚ Α' 207), κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Και όμως είκοσι χρόνια μετά άνθρωποι στήνονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της απελπισίας και της απόγνωσης. Οδηγούνται στο θάνατο, καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών με συνοπτικές διαδικασίες από «έκτακτα λογιστικά στρατοδικεία». Πυροβολούνται στην ψυχή και στο σώμα και δέχονται την χαριστική βολή στο μυαλό. Δεκάδες τα «σκοπευτήρια» υποδέχονται καθημερινά τους καταδικασθέντες, με τα «εκτελεστικά αποσπάσματα» να εκτελούν απλά το καθήκον τους.

Στις μέρες μας οι «εκτελέσεις» καταγράφονται ως αυτοκτονίες και οι «εκτελεσθέντες» ως αυτόχειρες. Κάθε μέρα και μια εκτέλεση. Κάθε μέρα κι ένας απών από το προσκλητήριο της ζωής. Κάθε μέρα κι ένα σημείωμα, μία συγνώμη, ένα «δεν αντέχω άλλο». Χωρίς κανένα πλεόνασμα αντοχής, δίχως πλεόνασμα ελπίδας, ένας ένας εγκαταλείπουν τον αγώνα παραδομένοι μπροστά στις καπνισμένες κάνες του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τα άψυχα ονόματά τους χάνονται την άλλη μέρα σε ομαδικούς τάφους στατιστικών και σε κενοτάφια ποσοστών. Και ο σωρός με τους κάλυκες στο σκοπευτήριο όλο και να υψώνεται. Και οι φίλοι να μένουν παγωμένοι στο άκουσμα των πυροβολισμών. Και τα «αντίο» να γίνονται κι αυτά ένας πανύψηλος σωρός. Αντίο σε όσα δεν είδαμε στο άδειο του βλέμμα. Αντίο σε όσα δεν καταλάβαμε όσο καιρό συνεδρίαζαν τα στρατοδικεία. Αντίο σε όσα δεν προλάβαμε να πούμε μπας και προλάβουμε το κακό. Ο Δημητράκης πήρε πριν λίγες μέρες τηλέφωνο τον κολλητό του στο νησί. «Δεν το παλεύω άλλο φίλε» του είπε «κάηκαν όλα, κάηκε μαζί και η τελευταία μας ελπίδα» κι έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν περίμενε καν μια απάντηση, ούτε ένα «κουράγιο φίλε». Τίποτα. Κατέβασε το ακουστικό και πήρε το δρόμο χωρίς το σακίδιό του μαζί, χωρίς την φωτογραφική του μηχανή που ποτέ δεν αποχωριζόταν. Εκεί που θα πήγαινε δεν θα την χρειαζόταν και το ήξερε. Δεν κάπνιζε για να ζητήσει κι ένα τσιγάρο από τον επικεφαλής του αποσπάσματος. Ανέβηκε εκεί ψηλά στην Ακροναυπλία, εκεί που πήγαιναν κάποτε τους θανατοποινίτες. Εκεί τον εκτέλεσαν. Καλό σου ταξίδι μικρέ...

left.gr

Αλέξης Κούγιας: "Τυχερές οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ, αφού θα αποκλειστεί Βόλος ή Παναχαϊκή..."

Ντέρμπι κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός Βόλου-Παναχαϊκή την Κυριακή και οι δυο πρόεδροι, Καραγιάννης και Κούγιας δήλωσαν για το μεγάλο αυτό παιχνίδι.
Ένα σχόλιο για την κλήρωση;
Καραγιάννης: «Με την Παναχαϊκή μας χωρίζουν 90 λεπτά στο γήπεδο, όπως είχα πει και στην κλήρωση του πρωταθλήματος.
Η Παναχαϊκή θα τύχει της καλύτερης φιλοξενίας

Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, έχω μερικές απορίες

Σώτη Τριανταφύλλου

Μήπως η CIA είναι ανίκανη; Μήπως είναι μια συμμορία ηλιθίων; Μήπως πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που χαζολογάνε σε δαιδαλώδεις διαδρόμους παριστάνοντας τον Τζέιμς Μποντ; Θέλω να πω, αν δεν μπορούν να πληροφορηθούν για κάτι τόσο χοντρό, τι είδους υπηρεσία πληροφοριών είναι; Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έδειξε, μεταξύ άλλων, την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών της αμερικανικής υπερδύναμης: τη στιγμή που εχθρικά αεροπλάνα συντρίβονται στο World Trade Center ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται δημοτικό σχολείο και λέει μαζί με τα παιδάκια: Λό-λα, να έ-να μή-λο... Πα-πί, το παπί... Μια υπερδύναμη στην οποία έκαναν "μπουυυ" οι άνθρωποι των σπηλαίων και της ερήμου και τη βρήκαν με τις πιτζάμες...

Ποιες είναι οι αποδείξεις ότι η Αλ-Κάιντα οργάνωσε το τρομοκρατικό χτύπημα; Υπάρχουν αποδείξεις ότι θα ήθελε να το οργανώσει: ο φθόνος και το μίσος προς τις ΗΠΑ είναι μια πραγματικότητα και δεν αφορά μόνο τους φονταμενταλιστές του ισλάμ. Μέχρι και η παραδοσιακή αριστερά «χάρηκε» με την εκδίκηση των φτωχών του πλανήτη («Καλά να πάθουν!»), οι οποίοι τυχαίνει να είναι επίσης βάρβαροι. Όμως αυτό δεν τους κάνει υποχρεωτικά ικανούς για μια τέτοια επιχείρηση.

Γιατί αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο Τζορτζ Μπους είχε τη φαεινή ιδέα ότι “για όλα φταίει ο Σαντάμ”; Και γιατί, ενώ τελικά δεν έφταιγε ο Σαντάμ, τα αμερικανικά και νατοϊκά στρατεύματα περιφέρονται ασκόπως στο Ιράκ;

Πώς καταδέχονται οι ΗΠΑ να παίζουν τον ρόλο του ευάλωτου θύματος; Και γι’ αυτό να επιβάλλουν ανώφελα μέτρα (βασανιστήρια, Γουαντάναμο, αστυνόμευση στο εσωτερικό) στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού αγώνα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι εμπνέουν μια καινούργια γενιά τρομοκρατών;

Γιατί να κτιστεί τζαμί στην ευρύτερη περιοχή του Ground Zero;  Γιατί να κτίζονται τζαμιά και εκκλησίες και “τόποι λατρείας” οπουδήποτε; Θέλω να πω, είτε το θέλει η Αλ-Κάιντα και οι τρελοί του θεού, διανύουμε τον 21ο αιώνα: έχει συμβεί η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, οι μεγάλες επαναστάσεις του πνεύματος…Και τώρα, καταμεσής στο φαράγγι των ουρανοξυστών θα κτίσουμε τζαμί;;;

http://www.protagon.gr/

Μπιζίμ ΠΑΟΚ!

Του Θανάση Καρτερού

Μπιζίμ ΠΑΟΚ - ο δικός μας ΠΑΟΚ. Γιατί πολύ τον ευχαριστηθήκαμε τον κόκκινο από τις σφαλιάρες σβέρκο της Χρυσής Αυγής. Φιρί-φιρί το πάει πολύ καιρό ο Φύρερ κι ο γνωστός συρφετός που φορά μπλούζες Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ και χαιρετά ναζιστικά μέσα σε κάτι λαγκάδια και τραχανοπλαγιές - η φράση είναι από ανακοίνωση συνδέσμου οπαδών τoυ ΠΑΟΚ. Και δεν αφήνει περίπτωση μετανάστη που κατηγορείται για οτιδήποτε χωρίς να λάβει τη θέση βασιλικού επιτρόπου για να ζητήσει όχι μόνο τη δική του θανατική καταδίκη, αλλά την καταδίκη όλων των μεταναστών.

Ε, πήγε να τις κάνει τις χιτλερικές φιγούρες της και με τον νεαρό Αλβανό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, που εμφανίστηκε με μπλούζα του UCK σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Την έχωσε τη μούρη της κι εκεί, μπας και αρπάξει κανένα κομματάκι, καμιά ψήφο ή καμιά ψυχή. Οπαδοί, σου λέει, είναι, νεαροί οι περισσότεροι, μαύρες μπλούζες φοράνε, τα μυαλά στα κάγκελα τα έχουν, θυμωμένοι είναι με τους πάντες, όλο και κάτι θα τσιμπολογήσουμε κι εμείς. Σε τέτοιες αναμπουμπούλες οι λύκοι χαίρονται ή σε τέτοια πανηγύρια κονομάνε οι Κασιδιάρηδες πολιτική χαρτούρα.

Άρπαξε λοιπόν τις σφαλιάρες της η Χρυσή Αυγή από τη Θύρα 4 και δεκάδες άλλους συνδέσμους οπαδών του ΠΑΟΚ. Σωρηδόν, ηχηρώς και απροσδοκήτως - δεν το περίμενε. Δεν το περίμενε γιατί νόμιζε πως έχει να κάνει με τίποτα αδύναμες μάζες, αυτές δηλαδή που τσαμπουκαλεύεται με καμάρι. Δεν το περίμενε, διότι χαμπάρι δεν έχει τι γίνεται εκεί κάτω, ανάμεσα σε νέους που εύκολα τους θεωρούν κι αυτοί αλλά και άλλοι χαμένες ψυχές και άρα υποψήφια τσογλάνια του Μιχαλολιάκου. Και υποτίμησε κι αυτούς και τον σύλλογο και τη συλλογική μνήμη που κουβαλούν, ανεξάρτητα από το ποιος κουβαλάει τις μετοχές της ομάδας.

Και τους κόστισαν οι σφαλιάρες. Πολύ. Πιο πολύ από όλες τις ανακοινώσεις του συνταγματικού τόξου. Γιατί αποδείχτηκε ότι είναι καρπαζοεισπράκτορες των "παραπλανημένων" παιδιών της κερκίδας, ενώ μέχρι τώρα παρίσταναν τους εισπράκτορες της οργής τους. Ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να τους βλέπουν: Ασχοληθείτε με κάτι που είστε καλύτεροι, κοπανήστε κανέναν άπορο μετανάστη, εξαγοράστε με κανένα τσουβάλι πατάτες καμιά ψήφο. Έχετε δει πιο ευθύβολη και πιο περιφρονητική φράση από αυτή για τους νταήδες του Μιχαλολιάκου;

Πηγή: avgi.gr

http://left.gr/

Ανοίγει για το κοινό το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου

Το σπήλαιο Σον Ντόονγκ στο Βιετνάμ είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο με βάθος πάνω από 8,5 χιλιόμετρα, ενώ κρύβει μέσα του μία ζούγκλα και έναν ποταμό. Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πλέον και τουρίστες, αφού το σπήλαιο ανοίγει επίσημα για το κοινό.

Σαν τα μαθητούδια

photo: =_RoBeR_= @Flickr
Αύγουστος Κορτώ

Όχι, δεν νοσταλγώ την ολοκαίνουργια σάκα και την κασετίνα με τα τσίλικα γραφικά είδη, ούτε τη μυρωδιά των ατσάκιγων τετραδίων. Ούτε τον ενθουσιασμό – μαζί με μια δόση φόβου – της επαφής με τον έξω κόσμο, μ’ ένα σύμπαν άγνωστων παιδιών που μπορούν να γίνουν φίλοι ή αντίπαλοί σου. Και δεν τα νοσταλγώ όλα αυτά γιατί θυμάμαι πως τα ακολουθούν δώδεκα χρόνια μόχθου και άγχους που ολοένα μεγαλώνει, και που παρά τις χαρές (όπως η πρωτόγνωρη αίσθηση της αργίας, των διακοπών, της μέρας που το χιόνι σκεπάζει τους δρόμους και τα σχολεία μένουν κλειστά) μοιάζει ώρες-ώρες με φυλακή που ταλαιπωρεί το εύπλαστο, αεικίνητο μυαλό σου με προπαίδειες και συντακτικά κι ακατάληπτες ασκήσεις χημείας. Θυμάμαι την εφηβική μου φαντασίωση (να δραπετεύσω διά παντός από τον σχολικό κλοιό), καθώς και τα καψόνια που υπέστην ως υπέρβαρος διοπτροφόρος με πρόδηλη προτίμηση στο φύλο μου, και γι’ αυτό πολλές φορές λέω ότι δεν με πειράζει που η ζωή είναι μία κι άλλη δεν έχει, διότι δεν έχω καμία όρεξη να ξαναπεράσω απ’ το τρενάκι του τρόμου που λέγεται σχολείο, που μαζί με τη γνώση σου διδάσκει την υποταγή, τη σύμπλευση με κανόνες που μπορεί να σφίγγουν την ψυχή σου σαν τη μέγγενη.

Και οι κολλητοί; Και το παιχνίδι; Τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, η ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας; Δεν πλέκονται όλα αυτά με τα σχολικά χρόνια, δεν είναι χαραγμένα ανεξίτηλα στη μικρή καρδιά που μεγαλώνει και θεριεύει για να χωρέσει τον κόσμο; Σαφώς. Μόνο που κι αυτοί οι ψυχικοί θησαυροί δεν είναι δίκαια και ίσα μοιρασμένοι σ’ όλα τα παιδιά. Διότι πάντα υπάρχει το μαμμόθρεφτο αγοράκι που δειλιάζει μπρος στην επιβεβλημένη κοινωνικοποίηση της τάξης, που δεν γουστάρει τα ομαδικά παιχνίδια επειδή είναι δυσκίνητο και άχαρο και μοιάζει περισσότερο με την μπάλα παρά με τον μπαλαδόρο – κι όσο για την ξεγνοιασιά, ρωτήστε τα παιδιά που γυρνάνε σπίτι και δεν ξέρουν τι τα περιμένει, τι καυγά ή ένταση θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως πανικόβλητοι ειρηνοποιοί, ή τα παιδιά που κουβαλούν στους ασθενικούς τους ώμους έναν άρρωστο ή προβληματικό γονιό, κι εξαναγκάζονται σε μια πρόωρη, βεβιασμένη ενηλικίωση για να μην τα συνθλίψει το βάρος που τους έχει φορτωθεί σαν μαύρη μοίρα.

Μα καλά, θα με ρωτήσετε, δεν έχεις κρατήσει από όλα αυτά τα χρόνια, απ’ αυτή τη μαγική διαδρομή που σε μεταμορφώνει, καθώς περνάς απ’ τη μία σχολική αίθουσα στην επόμενη, σε ενήλικο; Μόνο που η ενηλικίωση δεν είναι ημερολογιακή συνθήκη. Κι όσα κι αν σου προσφέρει η δωδεκαετής μαθητεία, ποτέ δεν σε προετοιμάζει γι’ αυτό που συνιστά την ουσιαστική σου ένταξη στον κόσμο των μεγάλων – κοινώς, τον βιοπορισμό και τα αναρίθμητα άγχη του. Ακόμα και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο, που υποτίθεται ότι λειτουργούν ως προθάλαμος της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας, στην Ελλάδα τουλάχιστον λειτουργούν μάλλον ως παράταση της σχολικής ανεμελιάς: τέσσερα με έξι χρόνια χαβαλέ και περιστασιακής μελέτης στο πόδι (τουλάχιστον για μας που υπήρξαμε κωλοφοιτητές), κι από κει κι έπειτα επιβράβευση του νέου για την αντοχή και την υπομονή του, με μεθύσια, ταξίδια κι έρωτες. Ξεβράκωτους μας βρίσκει ο πρώτος λογαριασμός, το πρώτο νοίκι που θα πρέπει να πληρώσουμε.

Κι ωστόσο υπάρχει κάτι από τα χρόνια εκείνα που εξακολουθεί να κάνει την καρδιά μου να σκιρτά κάθε φορά που το θυμάμαι. Μια αίσθηση αποκομμένη απ’ τον χώρο και τον χρόνο, μια ευτυχία που η μνήμη της δεν λέει να ξεθωριάσει.

Είναι τα χέρια. Τα χέρια που έσκυβαν πάνω σου – το μεγάλο σώμα να προστατεύει πάντα το μικρό – για να σου δώσουν φροντίδα και παρηγοριά, αγάπη κι αδιάκοπη έγνοια. Τα χέρια του πατέρα μου όταν πρωί-πρωί με χτένιζε μπρος στον καθρέφτη με νερό, συμμορφώνοντας τα μαλλιά μου σε μια χωρίστρα ίδια με τη δική του, τα χέρια της μάνας μου γύρω απ’ το πρόσωπό μου όταν έσκυβε να με φιλήσει το πρώτο εκείνο σχολικό πρωινό (μα και τη μέρα της αποφοίτησής μου από το λύκειο, όταν πια δεν έσκυβε αλλά σηκωνόταν στις μύτες) τα χέρια που δούλευαν, χάιδευαν, μαγείρευαν, πλήρωναν κι έκρυβαν το σκοτάδι της ζωής να μην το δεις και τρομάξεις. Αυτό το ανεκτίμητο άγγιγμα μονάχα νοσταλγώ.

Και κάποιοι τυχεροί το απολαμβάνουμε ακόμα το δώρο αυτού του αγγίγματος, κι ας μεγαλώσαμε πια, κι ας κλοτσάει ο εγωισμός του τριανταπεντάρη όταν ο γκριζομάλλης μπαμπάς (που πάντα τον θυμάσαι νέο, όπως κι αυτός εσένα μωρό στον κόρφο του) ορμάει να σε αγκαλιάσει στο αεροδρόμιο, ή βάζει το χέρι στην τσέπη να σε βοηθήσει κι ας ξέρει ότι η τσέπη θα μείνει άδεια – ή, μες στον ύπνο που ζωντανεύει τους νεκρούς, το αέρινο χάδι της μάνας που η ψυχή επιμένει να πιστεύει πως από κάπου σε κοιτάει, σε στέργει, και ξορκίζει κάθε κακό.

Σαν τα μαθητούδια πλανιόμαστε στο περίφημο σχολείο της ζωής (που ουαί κι αλίμονο αν αποφοιτήσεις), και περιμένουμε, κι ελπίζουμε, τα χέρια αυτά να βρουν – σε φίλο, ταίρι, ή σε παιδί δικό μας – τον διάδοχό τους.

http://www.protagon.gr/

Ίκαρος: Ανακοίνωσε Παπανικολόπουλο για την Α1 εθνική μπάσκετ

Παίκτης του Ικάρου Χαλκίδας είναι και επίσημα ο Νίκος Παπανικολόπουλος, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του με την ομάδα και έκανε ντεμπούτο στο φιλικό με το Ρέθυμνο νωρίτερα σήμερα.
Η ανακοίνωση:
«Κάτοικος Χαλκίδας τη σεζόν 2013-14

Πάτρα: Κίνδυνος - θάνατος έξω από το ΤΕΙ - Παράσυρση φοιτήτριας από δίκυκλο - Στο σκοτάδι η κεντρική πύλη

Μια φοιτήτρια παρασύρθηκε από δίκυκλο χθες στις 8 μ.μ., από μοτοσυκλέτα, έξω από την κεντρική πύλη του ΤΕΙ Πάτρας, στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο. Η κοπέλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Γεγονότα", τραυματίστηκε σοβαρά και αρχικά μεταφέρθηκε στ νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και στην συνέχεια στο ΠΓΝΠ.

Υγεία: Δωρεάν φάρμακα για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας δίνει ο ΣΦΕΕ

Με την καθοριστική συμβολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ( ΣΦΕΕ) που προσφέρει δωρεάν φάρμακα...
ο ΙΣΑ και η εκκλησία θα διανέμουν φαρμακευτική αγωγή, σε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την προμήθεια τους.

Μπάσκετ: 3ο Πανελλήνιο Τουρνουά απο τον Χαρίλαο Τρικούπη Μεσολογγίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα μπάσκετ του Χαρίλαου Τρικούπη διοργανώνει τουρνουά με την συμμετοχή πολύ καλών ομάδων από τα πρωταθλήματα της Γ Εθνικής καθώς και της Α1-ΕΣΚΑΗ.
Φέτος εκτός του Χαρίλαου Τρικούπη στο τουρνουά θα αγωνιστούν οι ομάδες του Α.Ο.Αγρινίου, του Κεραυνού Αιγίου και του Έσπερου Πατρών.
Η διοργάνωση θα διεξαχθεί το προσεχές

«Μονοθεσίτες» της ΔT που βγάζουν μάτι...

Πριν λίγα 24ωρα δημοσιεύτηκαν επισήμως τα ονόματα των εποχικών-διμηνιτών προσληφθέντων στη λεγόμενη -και ανυπόστατη- “ΔΤ”.

 Αν ...θυμάστε στις σχετικές (πάλι επίσημες) προκηρύξεις για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, αλλά και από τα λεγόμενα σε άπειρες συνεντεύξεις του Παντελή Καψή, ένας όρος για την πρόσληψη ήταν η “μία θέση εργασίας”. Δηλαδή, το αμπαλαζ που είχε σκεφτεί για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους το επιτελείο του Μαξίμου και της Συγγρού ήταν να φανεί ο δήθεν “διαγωνισμός”, “κοινωνικά δίκαιος”, “διαφανής” και “ανοιχτός”, ώστε να μαζέψει πολλές συμμετοχές (αξιοποιώντας τα γνωστά κόλπα των υποσχέσεων) και να πείσει ότι η “ΔΤ” νομιμοποιείται στη συνείδηση του λαού, συνεπώς οι αγωνιζόμενοι της ΕΡΤ είναι “λίγοι” και “παράνομοι καταληψίες”.

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια. Στους προσληφθέντες “μονοθεσίτες” -με μια πρόχειρη ματιά- είδαμε έναν που στο σημερινό φύλλο του “φραουλοχώραφου” της οδού Μίνωοςυπογράφει το πρωτοσέλιδο θέμα, είδαμε έναν που υπογράφει χρόνια στο ΕΘΝΟΣ, έναν που δουλεύει και στο ΡΙΚ (Κύπρος), μία που εργάζεται στο συγκρότημα της REAL και άλλα πολλά που θα τα δημοσιεύσουμε όταν ολοκληρωθεί η σύνταξη της “Μαύρης Βίβλου” και θα δοθεί στον εισαγγελέα...
- dimosiografoiert

Πηγή: zoornalistas.blogspot.gr

http://nonews-news.blogspot.gr/

11 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ που μπορεί πραγματικά να ΣΩΣΟΥΝ τη ΖΩΗ σου...


Σήμα κινδύνου «εκπέμπουν» οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης για τις ολοένα επιδεινούμενες επιπτώσεις που έχει η αποτυχημένη στρατηγική της Ε.Ε. αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα και ζητούν να αναθεωρήσει τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές που δεν είναι βιώσιμες, καθώς η ενεργειακή της ασφάλεια δεν είναι πλέον διασφαλισμένη.

Γ΄ Εθνική: Στις 4μ.μ. η σέντρα την Κυριακή στην πρεμιέρα του κυπέλλου

Την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 16:00 θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για την 1η αγωνιστική του Κυπέλλου της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την ΕΠΟ.
Έτσι λοιπόν με κοινή ώρα έναρξης θα ξεκινήσουν όλοι οι αγώνες του 4ου ομίλου

11 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ που μπορεί πραγματικά να ΣΩΣΟΥΝ τη ΖΩΗ σου...

Αφιερώστε λίγη ώρα για να το διαβάσετε. Μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου...

Ο Τήνελλος επέστρεψε στο Λευκαντί

photo: diffendale@Flickr
Χρήστος Χωμενίδης

Την Κυριακή που μας πέρασε γεύτηκα μια από τις εντονότερες συγκινήσεις του συγγραφικού μου βίου: Η δόκτωρ Ειρήνη Λαιμού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με προσκάλεσε να συμμετάσχω στην εορταστική ανοιχτή παρουσίαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές στο Λευκαντί για την περίοδο 2003-2013. Δεν προσκάλεσε εμένα, στην πραγματικότητα, αλλά τον Τήνελλο. Τον Τήνελλο Ανθρωπίωνος Απολλωνιέα, για να είμαστε πιο επίσημοι. Εγώ αποτελώ, απλώς, τη φωνή του.

Ποιος είναι ο Τήνελλος; Ο Τήνελλος έζησε κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα. Γεννήθηκε σε έναν οικισμό της Ιωνίας και περιπλανήθηκε όπου μιλούσαν ελληνικά, στην ανατολική και στη δυτική όχθη του Αιγαίου. Ο Τήνελλος ήταν αοιδός. Έκρουε την πεταλόσχημη λύρα του και τραγουδούσε περιπέτειες ηρώων και έρωτες νυμφών σε κάθε περίσταση: Σε γάμους και σε κηδείες, σε παλλαϊκά πανηγύρια και σε ιδιωτικά πάρτι. Ο Τήνελλος, δραματικός κι ευτράπελος, αχόρταγος κι αλαφροΐσκιωτος, υπήρξε ο πρώτος ανεξάρτητος καλλιτέχνης -όχι στρατευμένος, όχι πειθήνιο μέλος μιας συντεχνίας-, στάθηκε ο πρώτος μπαγάσας αλανιάρης, ο πρώτος μποέμ της Ιστορίας. Ο Τήνελλος είναι φανταστικό -και άρα κατ’ εξοχήν αληθινό- πρόσωπο. Τον επινόησα και έστησα γύρω του το μυθιστόρημά μου «Λόγια Φτερά», που ήδη μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκδοθεί στην Αμερική. Όσο σχεδόν διαρκεί η πολυτάραχη καριέρα του, ο Τήνελλος ένα όνειρο τρέφει: Να αφήσει κάποτε τους δρόμους και τις ρούγες και να κατασταλάξει στο πλευρό της Λεάνειρας. Μιας μικροκαλοπαντρεμένης όμορφης, που ο γέρος άντρας της διαφεντεύει κοπάδια και αγρούς στο Λευκαντί.

Τι είναι το Λευκαντί; Το Λευκαντί επί χιλιετίες αποτέλεσε το πιο πολύτιμο και καλοφυλαγμένο ελληνικό μας μυστικό. Ανάμεσα στη σημερινή Ερέτρια και στη σημερινή Χαλκίδα, με θέα πανοραμική στο Ληλάντιο Πεδίο -τον σιτοβολώνα της Εύβοιας και της απέναντι Βοιωτίας- το Λευκαντί ακτινοβόλησε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο από το 1200 π.Χ. έως το 730 π.Χ., περίπου. Η Αθήνα, η Σπάρτη, οι πόλεις της Ιωνίας ήτανε -εκείνον τον καιρό- ασήμαντες κώμες μπροστά του. Θραύσματα αγγείων κατασκευασμένων στο Λευκαντί βρέθηκαν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο, στη Σαρδηνία και στην Ισπανία. Ένα ιδίως από αυτά τα όστρακα συγκλονίζει, καθώς η σημασία του υπερβαίνει παρασάγγας -όπως συγκινημένη επεσήμανε η δρ Ειρήνη Λαιμού- όχι το σημερινό ipad μα και τον ίδιο τον Γουτεμβέργιο: Πρόκειται για ένα θρύψαλο που πάνω του μπορεί κανείς να διακρίνει το γράμμα Ε και το γράμμα S! Πρόκειται για το αρχαιότερο μνημείο τού αρχικά ελληνικού και στη συνέχεια του λατινικού αλφαβήτου. Ο Όμηρος, ο Δάντης και ο Σαίξπηρ θα είχαν εξαφανιστεί από τη συλλογική μας μνήμη εάν δεν είχε συμβεί, σε κάποιο ακρογιάλι της Μεσογείου, η καταπληκτική εκείνη επινόηση, που μοναχά με την εφεύρεση του τροχού μπορείς ίσως να τη συγκρίνεις.

Το Λευκαντί ήκμασε για πέντε αιώνες και στη συνέχεια σαρώθηκε τόσο απ’ τον χάρτη όσο κι απ’ τη μνήμη. Αιτία; Κατά άλλους, ο Ληλάντιος Πόλεμος, που ο Θουκυδίδης τον συγκαταλέγει ανάμεσα στους τρεις σπουδαιότερους πριν από τον Πελοποννησιακό. Κατά άλλους, η μεταβολή στις κοινωνικοοικονομικές προσδοκίες – το γύρισμα, θα λέγαμε, της σελίδας. Τόσο απόλυτα σαρώθηκε το Λευκαντί, ώστε ούτε για το όνομά του δεν είμαστε σήμερα σίγουροι. Το αναφέρουμε συμβατικά πότε ως «Λευκαντί», η σύγχρονη ονομασία του χωριού, πότε ως «Ξερόπολη», ένα παλαιότερο μα όχι ακριβές τοπωνύμιο.

Το Λευκαντί αναδύθηκε από τη λήθη μόλις το 1960. Τότε, κάποιοι εμπνευσμένοι σκαπανείς της Βρετανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας πρωτοχτύπησαν τον λόφο πάνω από το χωριό. Χτύπησαν φλέβα. Κατά την πενηνταετία που ακολούθησε, ήρθαν στο φως εκατοντάδες μνήματα -με οστά και με πολύτιμα κτερίσματα-, μία απαράμιλλης ομορφιάς ζωγραφιά του Κενταύρου, καθώς επίσης και ένα μνημείο του δεκάτου π.Χ. αιώνα, που θα προκάλεσε ρίγος σε εκείνους που το ανακάλυψαν: Στο κέντρο ενός κτηρίου πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων, υπήρχαν δύο τάφοι: Στον έναν είχαν τοποθετηθεί έξι άλογα, με τα γκέμια τους. Στον άλλον, η τέφρα ενός πολεμιστή -μαζί με τα όπλα του- μέσα σε ένα μεταλλικό τσουκάλι και ο σκελετός της γυναίκας ή παλλακίδας ή σκλάβας του. Μίας κοπέλας εικοσιπέντε χρονών, που τη θυσίασαν στυγνά για να τον ακολουθήσει στον άλλο κόσμο, της φόρεσαν όμως πολύτιμα ενώτια και έναν χρυσό στηθόδεσμο, ένα σουτιέν αμύθητης αξίας που θα το ζήλευαν όλες οι σημερινές ροκ σταρ. Αυτή ανακηρύχθηκε -σε έκθεση που οργανώθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- «Πριγκίπισσα της Μεσογείου»…

Ακόμα συγκινητικότερα ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι τα σπίτια που έχουν ανασκαφεί στον λόφο του Λευκαντίου. Θεμέλια βλέπεις και ίχνη τοίχων. Φαντάζεσαι όμως -με τη βοήθεια των αρχαιολόγων- μια πρώιμη μητρόπολη της Μεσογείου.
Στα μέτρα ακριβώς του ανθρώπου, με το γλυκύτερο κλίμα της Γης, με το φίλιον ελληνικό φως να καταυγάζει τα πάντα και με το φεγγάρι να τα χαϊδεύει. Κορίτσια να κρυφομιλούν στα κατώφλια, αγόρια να ξεκινούν για ψάρεμα και να προετοιμάζουν υπερπόντια ταξίδια, γριές να κουτσομπολεύουν και γέρους να αμπελοφιλοσοφούν. Ό,τι αξίζει σε αυτόν εδώ τον κόσμο ήταν ήδη εν σπέρματι εκεί, στο Λευκαντί.

Φαντάζεσαι και σου έρχεται στον νου η επισήμανση του Κορνήλιου Καστοριάδη: «…Για τους Έλληνες, η μετά θάνατον ζωή είτε δεν υπήρχε είτε -αν υπήρχε- ήταν πολύ χειρότερη από την επίγεια.».

Κάποιος ξινός, πλην διαπρεπής φιλόλογος, κατέκρινε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, σχολιάζοντας πως οι ήρωές τους για άλλο δεν νοιάζονται παρά για να τρωγοπίνουν και να γλεντούν με άλλοθι τα ανδραγαθήματά τους και τη λατρεία των θεών, οι οποίοι αρκούνται να εισπνέουν την τσίκνα από τις θυσίες. Την περασμένη Κυριακή, ο Τήνελλος επέστρεψε στο Λευκαντί. Έφαγε και ήπιε και τραγούδησε τον τόπο -ψέματα!- τραγούδησε τον κόσμο των ονείρων του. Και όταν πήρα εγώ το ΚΤΕΛ για Αθήνα, εκείνος έμεινε στον λόφο πλάι στη θάλασσα.

http://www.protagon.gr/

Για όσους βλέπουν την ιστορία με τον στραβισμό του ψυχρού πολέμου

Δημήτρης Καζάκης

Καλό είναι να διαβάζουμε την ιστορία όπως ακριβώς είναι κι όχι όπως την θέλουμε παραποιημένη. Ο λόγος γι' αυτούς που ακόμη πιπλίζουν την καμαρέλα περί αναμέτρησης της "ελεύθερης δύσης" με το "σιδηρούν παραπέτασμα" στην Κορέα. Σταματήστε επιτέλους να είστε χάπατα και ψάξτε την ιστορία με πρωτογενή τρόπο.

Η Κορέα ανήκε ως αποικία στην Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας από το 1910 μέχρι το 1944. Το Αύγουστο του 1944 η Κορέα κατελήφθη από τις Αμερικανικές δυνάμεις (Νότος) και από τις Σοβιετικές δυνάμεις (Βορράς). Η προώθηση των σοβιετικών οφειλόταν σε απόφαση των Τριών (Τεχεράνη, Δεκέμβρης 1943) ώστε η ΕΣΣΔ να αναλάβει επιθετική πρωτοβουλία εναντίον των Ιαπώνων με μαζική απόβαση δυνάμεών της στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ιαπωνίας. 

Για τον σκοπό αυτό και με την σύμφωνη γνώμη των άλλων συμμάχων, η ΕΣΣΔ με κεραυνοβόλα επιχείρηση καταλαμβάνει την Μαντζουρία και την Κορέα. Ο φόβος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι με την προώθηση των σοβιετικών έχαναν την μονοκρατορία του ειρηνικού στην οποία στόχευαν από την αρχή του πολέμου, προβαίνουν σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, ώστε να σταματήσει η επιχείρηση κατάληψης της Ιαπωνίας από τα σοβιετικά στρατεύματα, αλλά και ως επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία επισήμως παραδίδεται στους συμμάχους και κυρίως στις ΗΠΑ λίγο μετά και τον Σεπτέμβριο του 1945, η αμερικανική κατοχική διοίκηση με το έτσι γουστάρω χωρίζει την Κορεάτικη χερσόνησο στην 38η παράλληλο. Η ΕΣΣΔ διαφωνεί, αλλά δεν κάνει τίποτε. Η πράξη των ΗΠΑ δεν ήταν ούτε τυχαία, ούτε ξαφνική. Από την εποχή που η Κορέα ήταν αποικία των Ιαπώνων υπήρχε ένα ισχυρό κορεάτικο κίνημα για την εθνική ανεξαρτησία.

Το κίνημα αυτό χρησιμοποιούσε ως βάσεις εφόρμησης την εθνικιστική Κίνα. Από το 1919 είχε συσταθεί στο έδαφος της εθνικιστικής Κίνας και μια προσωρινή Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας, η οποία με την βοήθεια της Εθνικιστικής Κυβέρνησης της Κίνας, διεύθυνε τον αντιαποικιακό αγώνα των Κορεατών εναντίον των Ιαπώνων μέχρι και το 1945.

Παρά τις προσπάθειες της εθνικιστικής Κίνας η εξόριστη κυβέρνηση της Κορέας δεν αναγνωρίζεται από τους μεγάλους συμμάχους, γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Κορέα ανεξάρτητη. Την θέλουν υπό καθεστώς mandate, δηλαδή ύπατης αρμοστείας, δηλαδή υπό αποικιοκρατικό ζυγό όπως συνέβη με τη Μέση Ανατολή μετά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.

Το 1940 δημιουργείται ο Απελευθερωτικός Στρατός της Κορέας από εθνικιστές και κομμουνιστές μαζί με κοινό στόχο ενιαία, αδιαίρετη και δημοκρατική Κορέα. Αυτός ο στρατός πολέμησε σε πολλά μέτωπα στην Κίνα και στην Κορέα. Το 1945 οι ΗΠΑ διαλύουν με την βία τον ΑΣΚ και εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον κομμουνιστών και εθνικιστών που επέμεναν στην ανεξάρτητη και ενιαία Κορέα.

Πρώτα είχαν διασπάσει το εθνικιστικό στρατόπεδο και είχαν εξαγοράσει μερικούς από τους ηγέτες του, οι οποίοι δέχτηκαν να συμμαχήσουν με τους εθνοπροδότες που είχαν συνεργαστεί με τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Αυτοί με πλήρη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ ανέλαβαν να εκκαθαρίσουν το πολιτικό τοπίο απ’ όσους ζητούσαν ενιαία και ανεξάρτητη Κορέα. Οι καταδιωκόμενοι βρήκαν καταφύγιο στο Βορρά, που κατείχε η ΕΣΣΔ και εκεί, όπως ήταν φυσικό το πάνω χέρι πήραν οι κομμουνιστές.

Οι ΗΠΑ όμως μετά το 1945 δεν μπορούσαν άλλο να κρατήσουν ικανές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κορέα. Αναγκάζονται να τις αποσύρουν κάτω από την πίεση στάσεων στρατιωτών που ζητούσαν αφού τελείωσε ο πόλεμος να γυρίσουν πίσω. Πριν φύγουν δημιουργούν την Κορεάτικη Εθνική Φρουρά από δυνάμεις πιστές στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα μια «Αγγλική Στρατιωτική Σχολή» για την εκπαίδευση κλάσεων από το Νότο. Κρατούν κλιμάκια «συμβούλων» για να ενισχύουν τους Νότιοκεάτες σεπαρατιστές. 

Οι διαδηλώσεις στο Νότο δίνουν και παίρνουν, ενώ παλλαϊκό είναι το αίτημα για ενιαία και ανεξάρτητη Κορέα. Το 1948 αποφασίζεται από τον ΟΗΕ να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές σ’ ολόκληρη την χερσόνησο της Κορέας, οι οποίες εξελίσσονται σε παρωδία και αντί για ένα ενιαίο κράτος δημιουργούνται δύο υπό καθεστώς εμφυλίου.

Το καθεστώς της Νότιας Κορέας ήταν υπό τη στυγνή δικτατορία του Σύνγκμαν Ρι, παλιός φιλομοναρχικός φύλαρχος και υστερικός αντικομμουνιστής που ηγήθηκε της πρώτης εξόριστης κυβέρνησης της Κορέας και κατόπιν εξαγοράστηκε από τις ΗΠΑ για να παίξει τον πρώτο κυβερνήτη βιτρίνα του Νότου. Ο τύπος αυτός μετά από πολλά που έκανε στο λαό του κατέληξε να πεθάνει εξόριστος στην Χονολουλού της Χαβάϊ υπό την προστασία των ΗΠΑ που δεν δέχθηκαν ποτέ να τον εκδώσουν πίσω στη Νότια Κορέα για να δικαστεί για αμέτρητα εγκλήματα. 

Ο τύπος αυτός το 1950 και με την διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι διαθέτει μια ισχυρή και καλά εκπαιδευμένη στρατιωτική δύναμη, αλλά και με την σιγουριά της άπλετης στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον σε υλικό και οπλισμό, άρχισε την προετοιμασία κατάληψης του Βορρά με πόλεμο. 

Στις 31 Οκτωβρίου 1949 πάνω στο κατάστρωμα του καταδρομικού Setpol του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ο Ρι δήλωσε ευθαρσώς ότι ο «διαχωρισμός Βορρά-Νότου θα πρέπει να εξαλειφθεί με πόλεμο. Μπορούμε να καταλάβουμε την βόρεια Κορέα και να πετύχουμε την ενοποίηση.» Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 1949 έγραφε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για εμάς να ξεκινήσουμε την επίθεση και να σαρώσουμε τα υπολείμματα της Πιονγιάνκ. Ο λαός μας διψά για μια εκστρατεία προς τον βορρά.» Τον Δεκέμβρη σε συνέντευξη δήλωνε ότι «τον επόμενο χρόνο θα προσπαθήσουμε ως ένας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος μας ... πρέπει να θυμόμαστε ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να ενοποιήσουμε τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα με τη δική μας δύναμη.» 

Την περίοδο 1949, αρχές τυο 1950 πάνω από 2.167 ένοπλες διεισδύσεις επιχειρήθηκαν στο έδαφος του Βορρά από τον Νότο με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι αμερικανοί ανταποκριτές να μιλούν για «χαμηλής έντασης πόλεμο». Επειδή όμως ο λαός του Νότου δεν ήθελε καθόλου τον πόλεμο και δεν είχε τις πολεμοχαρείς επιδιώξεις του δικτάτορα που του είχαν φορτώσει οι ΗΠΑ, ξέσπασε σε μαζικές διαδηλώσεις. Η απάντηση του καθεστώτος ήταν μια εκστρατεία δολοφονιών και καταστολής που στοίχισε μόνο τον Δεκέμβριο 1949 και τον Ιανουάριο του 1950 πάνω από 40.000 θύματα.

Η OSS (πρόγονος της CIA) εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Κορέα το 1947-49 την τακτική των Death Squads, που θα γίνουν διαβόητα για την δράση στις αμερικανοκίνητες χούντες της Λατινικής Αμερικής στις δεκαετίες του 1960 και 1970 κυρίως. Με την κάλυψη του Νόμου περί Εθνικής Ασφαλείας που πέρασε το 1948 για να κηρύξει το ΚΚ και οποιονδήποτε συνοδοιπόρο του εκτός νόμου, αλλά και να «να περιορίσει αντικρατικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την προστασία της ασφάλειας του έθνους και τη ζωή και την ελευθερία του λαού του», οι παρακρατικοί και οι δυνάμεις ασφαλείας έκαιγαν, βίαζαν, απήγαγαν και δολοφονούσαν μαζικά. Πάνω από 109 χιλιάδες τα θύματά τους το 1949. 

Τον Ιούνιο του 1950 ΗΠΑ ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, John Foster Dulles πέταξε στο Τόκιο για να συναντηθεί με τον Στρατηγό MacArthur, επικεφαλής της Επιτροπής Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Αμέσως μετά, ο Dulles πέταξε στη Νότια Κορέα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρι, επιθεώρησε τα αμερικανικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, και είπε στην Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας ότι «δεν είστε μόνοι στον αγώνα κατά των κομμουνιστών» και τους υποσχέθηκε ότι θα λάβουν ισχυρή «ηθική και υλική υποστήριξη» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Ρι παρακάλεσε τον Dulles να τους δώσει τη διαταγή προκειμένου να επιτεθούν στο Βορρά, και ο Dulles είπε στον Ρι: «δίνω μεγάλη σημασία για τον αποφασιστικό ρόλο που η χώρα σας μπορεί να παίξει στο μεγάλο δράμα που εκτυλίσσεται.» Μετά ο Dulles πέταξε πίσω στο Τόκιο, ενώ η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Νότιας Κορέας ανακάλεσε όλες τις άδειες και έθεσε τις δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας.

Στις 25 Ιουνίου 1950 – όπως θα διαπιστώσει οποιοσδήποτε δεν είναι αόματος και ανεγκέφαλος και ψάξει τις εφημερίδες της εποχής – δόθηκε η διαταγή στον στρατό της Νότιας Κορέας για επίθεση κατά μήκος ολόκληρου του 38ου παραλλήλου. Την ίδια ημέρα μετά από διάγγελμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες, κυρίως νεολαίοι, δηλώνουν εθελοντές στο νέο – όπως ονομάστηκε – εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Το καθεστώς Ρι τα βρήκε πολύ γρήγορα σκούρα και άρχισε να υποχωρεί κινδυνεύοντας να χάσει τα πάντα. Η επέμβαση των ΗΠΑ ήταν άμεση. 

Για να δικαιολογήσουν την επέμβαση περνούν, χωρίς την παρουσία της ΕΣΣΔ και της Κίνας, από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση που καταδικάζει «την ένοπλη επίθεση στην Δημοκρατία της Κορέας» και επιβάλει στα προτεκτοράτα της Ουάσινγκτον να στείλουν στρατό για σφαγή στην Κορέα. Από τους πρώτους που υπάκουσαν ήταν τα δουλικά της Αθήνας. Οι απώλειες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (εκ 1.000 ανδρών) ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Κι όλοι τους πέθαναν για το πορτοφόλι και τα συμφέροντα του Ανκλ Σαμ.


Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, που εύκολα μπορεί να την ελέγξει κανείς από τις ιστορικές πηγές. Κι αυτή η ιστορική αλήθεια δεν έχει καμιά σχέση με τι γνώμη μπορεί να έχει κάποιος για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Ένας αληθινός πατριώτης και δημοκράτης δεν μπορεί παρά να θέλει μια ενιαία και αδιαίρετη Κορέα, όπου ο λαός της δεν θα είναι υπεξούσιος σε κανένα δυνάστη, μαύρου ή κόκκινου χρώματος. Κι όσο για τους εθνοπροδότες που μια ζωή στην υπηρεσία των ξένων δυνάμεων ξεπουλούν αυτόν τον τόπο, ήρθε η ώρα να τους δείξουμε την πόρτα.

http://dimitriskazakis.blogspot.gr/

Τι απαντά το υπουργείο στην απόρριψη του ΠΔ για την αξιολόγηση

Σε καθαρά τυπικούς τεχνικούς λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας την απόρριψη του προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. 

Όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά αυτοί οι κύκλοι «με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών α’βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας».

Το όπιο του λαού

Photo: Κ. Τσακαλίδης @fosphotos.com
Νίκος Ορφανός

Ανήκουμε στο Βυζάντιο. Ούτε στην Ανατολή, ούτε στη Δύση. Στο Βυζάντιο και τον –ισμό του. Ανήκουμε στις παρακμές. Η ελευθερία της αρχαίας ελληνικής σκέψης δε μας αφορά. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε; Δεν υπήρχε στην αρχαιότητα η επινόηση της αμαρτίας. Της εκ γενετής, μάλιστα. Μεγάλη επινόηση. Η μεγαλύτερη του κόσμου. Ο τελευταίος κατευθύνεται από τις ενοχές του και τον φόβο. Που πρέπει διαρκώς να τροφοδοτούνται. Αν δεν το κάνουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες, το κάνει ο κομμουνισμός. Ίδια κι απαράλλαχτη η δομή του. Το παπαδοπαίδι Στάλιν, αντέγραψε τον δογματισμό και το σύστημα των ενοχών τέλεια. Και έκτοτε καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, άπαντες.

Η ελληνική εκπαίδευση έχει τιναχτεί στον αέρα, καιρό τώρα. Από όλες τις απόψεις, από την ποιότητα των βιβλίων, μέχρι τη μεταχείριση που έχουν οι εκπαιδευτικοί από το κράτος. Ό,τι και να γίνει όμως, δεν πρέπει να πειραχτούν τα θρησκευτικά. Δεν πρέπει να αλλάξει με τίποτα το μάθημα που πάντα θα μας θυμίζει πόσο ανίκανοι είμαστε να πειράξουμε την ακινησία μας και τους εθνικούς μας μύθους. Και πως ποτέ δε θα συζητήσουμε για την ουσία της εκπαίδευσης στο απαιτητικό σήμερα. Και αυτό το χρεώνω απόλυτα στους καθηγητές και τους δασκάλους, που παρ’ όλη την αυταπάρνηση αρκετών, δεν το απαιτούν.

Το μάθημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους κληρικούς. Εάν εξαιρέσουμε βέβαια την ντροπιαστική εικόνα να το διδάσκουν στο παρελθόν στα ελληνικά σχολεία ρασοφόροι. Είχα τέτοιον καθηγητή, ο οποίος δε βαθμολογούσε ποτέ τις γνώσεις μας, αλλά την πίστη μας, την οποία βεβαίως κάναμε πως είχαμε στον μέγιστο βαθμό, προκειμένου να πάρουμε άριστα. Η διδασκαλία τόσων χρόνων, σε συνδυασμό με τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, με έκαναν αλλεργικό σε κάθε θεία λειτουργία, όπως και χιλιάδες άλλους, με αποκορύφωμα, τον εκκλησιασμό που μας διέταξε αγροίκος λοχίας, στο στρατόπεδο Πεζικού Τριπόλεως στη θητεία μου, με απειλή κράτησης.

Τα θρησκευτικά διδάσκονται γιατί κάπου πρέπει να εργαστούν οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών. Γιατί πρέπει η Εκκλησία να έχει λόγο στην εκπαίδευση. Για να πουλάνε οι πολιτικοί, του Σαμαρά πρώτου, φτηνιάρικο και υποκριτικό εθνικισμό. Σε ένα σχολείο που δε σε εμπνέει σε τίποτα, παρά σε οδηγεί σε Σχολές και επαγγέλματα με υψηλό δείκτη ανεργίας.

Eίναι το μόνο μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις σχολικές χρονιές. Και μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, παγκοσμίως.

Οι αντίθετες φωνές πρέπει να δαιμονοποιούνται, έτοιμες οι ταμπέλες να πεταχτούν: Ανιστόρητοι, ανθέλληνες, κρυφοπροτεστάντες, αντίχριστοι, και πάει λέγοντας. Δυστυχώς όμως, πίσω από το όνομα της θρησκείας ταμπουρώνονται οι πλέον υποκριτές, που υπερασπίζονται πράγματα κενά περιεχομένου, αναγκαστικά επιβεβλημένα. Από τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια και τον στρατό, μέχρι την απαξίωση του θεσμού του πολιτικού γάμου και τον νόμιμο προσηλυτισμό της εκκλησίας.

Η Εκκλησία είναι μοιρασμένη δε, σε δύο σώματα, σαφώς διαχωρισμένα: Τους ιερείς και τον ανώτατο κλήρο. Οι πρώτοι καταπιέζονται από τους δεύτερους, έως τα όρια της ψυχαναλυτικής εξηγήσεως εκδίκησης, μόνο και μόνο γιατί ο πιστός τους συμπαθεί περισσότερο, τους νιώθει πιο κοντά του, και είναι άνθρωποι που ζουν πολύ πιο φυσιολογική ζωή, από τους Μητροπολίτες, που προέρχονται από τον μοναχισμό και κατόπιν διάγουν κοσμικό και εξουσιαστικό βίο. Ενδεικτικά, ενώ απαγορεύουν στους παπάδες να ξαναπαντρευτούν, ακόμη και σε περίπτωση χηρείας, δημιουργώντας ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και κάνοντας ανθρώπους να ζουν στη δυστυχία της ακούσιας μοναξιάς, την ομοφυλοφιλία που ενδημεί στον ανώτατο κλήρο, τη θεωρούν ανθρώπινη αδυναμία και τη συγχωρούν. Οποία υποκρισία. Οποία ανικανότης εξελίξεως. Οποία τύφλωσις οφθαλμών.

Το πλέον άστοχο που διάβασα εσχάτως, από γείτονα αρθρογράφο, περί του να μαθαίνουν οι μαθητές τα γραπτά των Αγίων Πατέρων στη δημόσια εκπαίδευση, το αντιπαρέρχομαι, με ένα απολαυστικό απόσπασμα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, περί θεάτρου και ηθοποιών, αλλά πριν πρέπει να πω και τούτο: Ο πολιτικός που επικαλείται συνεχώς τα θεία είναι καταστροφικός για τη χώρα του. Και το ορθόδοξο έθνος βαθιά υποκριτικό.

«Ρήματα αισχρά, και σχήματα αισχρότερα, και κουρά τοιαύτη, και βάδισις, και στολή, και φωνή, και μελών διάκλασις, και οφθαλμών εκστροφαί, και σύριγγες, και αυλοί, και δράματα, και υποθέσεις, και πάντα απλώς της εσχάτης ασελγείας ανάμεστα… και γάμων εκεί κλοπαί και γυναίκες εκεί πορνευόμεναι, άνδρες ηταιρηκότες, νέοι μαλακιζόμενοι, πάντα παρανομίας μεστά, πάντα τερατωδίας, πάντα αισχύνης…».

Βοήθειά μας.

http://www.protagon.gr/

Απόλλων: Kαι τουρνουά Παίδων θα γίνει στην Περιβόλα


Το είχαμε γράψει πριν μερικές ημέρες στο blog του ράδιο Γάμμα και θα ισχύσει. Ότι δηλαδή μαζί με το διεθνές τουρνουά της Περιβόλας θα γίνει και αντίστοιχο με ομάδες Παίδων και πιο συγκεκριμένα αυτών των Απολλωνιάδας, Ρεθύμνου, Ηρακλή Πύργου και Προμηθέα Πάτρας. 
Τα παιχνίδια θα γίνουν στην κεντρική σάλα της Περιβόλας αλλά και στα βοηθητικά κλειστά και θα έχουν

Αποκλειστικό: Το e-mail της τρόικας με το οποίο ζητά απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Του Βαγγέλη Τριάντη

Μείζον θέμα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγείρει το email της τρόικας το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το www.koutipandoras.gr. Πρόκειται για την αλληλογραφία μεταξύ του στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Niko Hobdari και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Παιδείας Αθηνάς Πλέσσας Παπαδάκη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, ζητά από την ελληνική πλευρά ούτε λίγο ούτε πολύ να άρει το προστατευτικό πλέγμα για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα βρισκόταν κάτω από την προστασία του νομοθετικού πλαισίου με ένα νόμο του 1977. Σύμφωνα με αυτόν, ένας εκπαιδευτικός δεν μπορούσε να απολυθεί στη μέση της σχολικής χρονιάς παρά μόνο εάν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι όπως για παράδειγμα πειθαρχικά παραπτώματα. Η λογική του νομοθέτη είχε να κάνει με το γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και επομένως το ίδιο το Σύνταγμα προστάτευε την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η τρόικα όμως είχε διαφορετική άποψη. Και για το λόγο αυτό ζήτησε με το συγκεκριμένο από την ελληνική πλευρά να άρει την κρατική προστασία πάνω στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το email φέρει ημερομηνία 5 Ιουλίου 2013. Λίγες μέρες μετά το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια εγκύκλιο κομμένη και ραμμένη στις επιταγές του ΔΝΤ και των ξένων δανειστών, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Όσα ζήτησε το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά τα εκτέλεσε πιστά.

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να εκτελεί ρητά τις εντολές των ξένων δανειστών σε βάρος των ελλήνων πολιτών και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η εκπαίδευση. Μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ παραθέτει αναλυτικά το HOT DOC που κυκλοφορεί την Πέμπτη 12/09/2013.

Αντισυνταγματική η εγκύκλιος

Η εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα προσέφυγαν στο ΣτΕ. Εκεί η Επιτροπή Αναστολών με απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και ανέστειλε την εκτέλεση εγκυκλίου, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως. Η εγκύκλιος έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική.

Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος:

«Το σύνταγμα μάς προβλέπει ρητά στο άρθρο 16 παράγραφος 8 ότι τα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ρυθμίζονται με ειδικό νόμο. Αυτό γίνεται γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση προστατεύεται ρητά ως δημόσιο αγαθό. Δεν επιτρέπεται, επομένως, να αντιμετωπίζονται τα ιδιωτικά σχολεία σαν απλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό και το Σύνταγμα το κατοχυρώνει και ο νόμος του 1977 ο οποίος, άλλωστε είναι νόμος της ΝΔ, Αυτός ο νόμος επιχειρήθηκε να καταργηθεί με απλή εγκύκλιο από το πραξικόπημα του καλοκαιριού, περιφρονώντας τόσο τη νομοθετική όσο και τη συνταγματική προστασία».

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον αδερφό του πρωθυπουργού

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν τόσο την κυβέρνηση όσο και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών και ο αδερφός του πρωθυπουργού και πρόεδρος του κολλεγίου Αθηνών, Αλέξανδρος Σαμαράς.

“Όπως αναφέρουν, συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών από το 2011 ζήτησε με σειρά υπομνημάτων από την τρόικα να παρέμβει και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας.

«Όσο και αν φαίνεται απίστευτο έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική συγκυρία αν και η τρόικα πράγματι καταδυναστεύει όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, και την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα. Έχουμε μια συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών η οποία ζήτησε από το 2011 με σειρά υπομνημάτων από την τρόικα να παρέμβει και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και βρήκε θερμό συμπαραστάτη μια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ας μη ξεχνάμε μέσα στην ομάδα των επιχειρηματιών ανήκει και ο αδερφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς ως πρόεδρος του κολλεγίου Αθηνών. Και η πολιτική ηγεσία σε πλήρη εναρμόνιση με τους ιδιοκτήτες συνεργάστηκε με την τρόικα στήνοντας ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αλλοιωθούν και να διαλυθούν οι εργασιακές μας σχέσεις. Δε ζήτησε τρόικα τίποτα και άλλωστε δεν θα μπορούσε να ζητήσει διότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα λέει το εξής: Ότι η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι κρατικά επιτηρούμενη. Είναι ρουσφέτι που ζήτησαν οι εργοδότες και το υπουργείο Παιδείας κατ εντολή του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά και των υπόλοιπων σχολαρχών. Χρησιμοποιούν την τρόικα ως άλλοθι τάχα μου ότι εμείς δεν θέλαμε να το κάνουμε αλλά μας το επιβάλλουν, το οποίο δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι έχουν επιλέξει να ασκήσουν αυτή την πολιτική», επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Δείτε το mail της τρόικας

http://www.koutipandoras.gr/

Γερμανία: Συνελήφθη δεξιός εξτρεμιστής που σχεδίαζε επίθεση

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός δεξιού εξτρεμιστή ηλικίας 23 ετών που φέρεται να σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, στην οποία θα... τοποθετούσε εκρηκτικά σε ένα αεροπλάνο-μινιατούρα.

Ο συλληφθείς φέρεται να υποκίνησε έναν άλλον άνδρα, 42 ετών, να κατασκευάσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και την εισαγγελία της Στουτγάρδης.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο

Με ρωσικό τριαξονικό, στον Ομπάμα...

Μιλήστε με τον κ.Πούτιν, λέει ο Άσαντ. Η Συρία έχει ...εξουσιοδοτήσει την Ρωσία, για ότι αφορά τη λύση του προβλήματος των χημικών.

Το ρωσικό σχέδιο, που φτάνει στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνει τρεις άξονες, μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός, από την Μόσχα.

Και συγκεκριμένα :
-τον διεθνή έλεγχο της Συρίας
-την σταδιακή καταστροφή των χημικών (στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν 75.000 άτομα)
-την ένταξη της Δαμασκού στη διεθνή συνθήκη για απαγόρευση των χημικών.

Οι Αμερικανοί τ΄ακούν όλα αυτά, έχοντας πάντα στο μυαλό τους την τιμωρία της Συρίας...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Θεωρητικά μιλώντας…

Τέσσερις οικονομολόγοι που άσκησαν εξουσία, βρέθηκαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας διαφορετικές απόψεις για την πορεία της οικονομίας, της χώρας και της Κεντροαριστεράς. 

Ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Βασίλης Ράπανος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Φίλιππος Σαχινίδης απέκλιναν ουσιαστικά στις εκτιμήσεις τους, δείχνοντας πόσο σκληρός, εξαντλητικός και επίπονος θα πρέπει να είναι ο διάλογος προκειμένου να κατατεθούν σοβαρές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Πιο λάβρος απ’ όλους, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ζήτησε μια συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε (χωρίς να κατονομάσει) την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ και το πρώτο μνημόνιο προκειμένου να ληφθούν σκληρά μέτρα, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη.

Πιο αισιόδοξος απ’ όλους υπήρξε ο Σαχινίδης – ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός από τους 4 – ο οποίος είπε ότι με προϋποθέσεις μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.

Πάντως η αναφορά του Τάσου Γιαννίτση, ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά αν προταχθούν οι μεγάλες ατζέντες, προκάλεσε αίσθηση…

http://www.topontiki.gr/

Σε 48ωρη απεργία 18 και 19 Σεπτεμβρίου προχωρά η ΑΔΕΔΥ

Αθήνα
Γενική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013, κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών που «απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων».

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε αγώνα διαρκείας σε όλο το δημόσιο τονίζοντας ότι:

Μερικά από τα καλύτερα κόλπα μαγειρικής!

Για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και το μαγείρεμα παιχνιδάκι, μαζέψαμε μερικά από τα καλύτερα κολπάκια μαγειρικής και όχι μόνο, και σας τα παρουσιάζουμε...
Ντοματοσαλάτα

Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.

Επίθεση στα γραφεία της ΧΑ στη Θεσσαλονίκη

Επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα seleo.gr στην επίθεση συμμετείχαν οπαδοί του ΠΑΟΚ οι οποίοι έχουν εκδώσει πρόσφατα αιχμηρές ανακοινώσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής με αφορμή το θέμα του ποδοσσφαιριστή Κάτσε που φωτογραφήθηκε με μπλούζα του UCK. 

Ποδόσφαιρο: Καφές και Αραμπατζής κατήγγειλαν την ΑΕΚ στη FIFA

Νέοι... πονοκέφαλοι για την διοίκηση της ΑΕΚ, καθώς οι Παντελής Καφές και Γιάννης Αραμπατζής κατέθεσαν καταγγελία με την οποία ζητούν τα δεδουλευμένα τους από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δύο παίκτες συντάχθηκαν με τη θεσμική καταγγελία που έχουν καταθέσει στην παγκόσμια ομοσπονδία και άλλοι Έλληνες

Εκπτώσεις και μειώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έφερε ο Σεπτέμβριος

Με νέες τιμολογιακές πολιτικές και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες στην προσπάθεια τους να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους και κατοχυρώσουν τα μερίδια τους στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Η προώθηση των νέων τιμολογιακών πολιτικών γίνεται κύρια από τα δίκτυα των πωλήσεων των συνεργατών τους και ποικίλουν με βάση την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Το τελευταίο «χαρτί» του κατεστημένου !!!

Του Κώστα Καπνίση

“ Το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο σύστημα της πολιτικής ελίτ, του «επιχειρηματικού» – τραπεζικού κατεστημένου και της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, δίνει «τη μητέρα των μαχών», προκειμένου να επιβιώσει και να συνεχίσει να…ζει παρασιτικά σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.  ”

Φόβος, τρόμος και κρύος ιδρώτας έχουν κυριεύσει την εθελόδουλη και λαομίσητη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς και όλα τα συστήματα της διαφθοράς που τη στηρίζουν, καθώς οι μυστικές δημοσκοπήσεις τις οποίες επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων δείχνουν κατάρρευση των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Το διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο σύστημα της πολιτικής ελίτ, του «επιχειρηματικού» – τραπεζικού κατεστημένου και της πτωχευμένης μιντιοκρατίας, δίνει «τη μητέρα των μαχών», προκειμένου να επιβιώσει και να συνεχίσει να ζει παρασιτικά σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Πόλεμος σε τρία μέτωπα

Η τραγική και υποταγμένη στην τρόικα και στα ντόπια συμφέροντα συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, παίζει κυριολεκτικά το τελευταίο της χαρτί. Έχει αποφασίσει πριν την πτώση της να τιμωρήσει τους Έλληνες και τη χώρα αφήνοντας κυριολεκτικά καμμένη γη. Η πίεση που δέχεται είναι πραγματικά αφόρητη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Από τη μια, η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί από τις λαϊκές κινητοποιήσεις των κοινωνικών ομάδων που βλέπουν ξεκάθαρα ότι αν δεν αντιδράσουν θα χάσουν τα πάντα. Ο κυβερνητικός θίασος των προσκυνημένων γνωρίζει ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, όσες αλχημείες και ψέματα αν μηχανευτεί. Η δημιουργική λογιστική δεν τους σώζει πια.

Η τραγική και υποταγμένη στην τρόικα και στα ντόπια συμφέροντα συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, παίζει κυριολεκτικά το τελευταίο της χαρτί. Έχει αποφασίσει πριν την πτώση της να τιμωρήσει τους Έλληνες και τη χώρα αφήνοντας κυριολεκτικά καμμένη γη. Η πίεση που δέχεται είναι πραγματικά αφόρητη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Από τη μια, η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί από τις λαϊκές κινητοποιήσεις των κοινωνικών ομάδων που βλέπουν ξεκάθαρα ότι αν δεν αντιδράσουν θα χάσουν τα πάντα. Ο κυβερνητικός θίασος των προσκυνημένων γνωρίζει ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, όσες αλχημείες και ψέματα αν μηχανευτεί. Η δημιουργική λογιστική δεν τους σώζει πια.

Από την άλλη, οι πιέσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από το εξωτερικό σφίγγουν τη μέγγενη για την κυβέρνηση. Ο διεθνής Τύπος παραθέτει καθημερινά στοιχεία, τα οποία εκθέτουν την όποια προσπάθεια διήγησης «success story» για την ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές εκλογές είναι πια πολύ κοντά και σύντομα θα αποδειχθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς δε θα έχει να περιμένει κάτι από τους Γερμανούς, οι οποίοι για αρκετό καιρό θα σιωπήσουν.

Το δεύτερο μέτωπο είναι το σκορποχώρι της «κεντροαριστεράς», το οποίο είναι σε «εφεδρεία», μετά την επίσημη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Ανεπίσημα βέβαια το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης και της συντήρησης του πολιτικού σκηνικού ως έχει. Ο Φώτης Κουβέλης, είναι το «κρυφό χαρτί» επιβίωσης( έστω μέχρι την άνοιξη του 2014). Έχει αναλάβει τον ρόλο του «παιδομαζώματος» των «ορφανών», της «εκσυγχρονιστικής» ομάδας Σημίτη, οι οποίοι αποχώρησαν μετά τη συντριβή του «ΠΑΣΟΚ» στις εκλογές του 2012 και απλώς περιμένουν την αποσύνθεση του εναπομείναντος «σοσιαλιστικού» κόμματος, προκειμένου να βγάλουν και επίσημα εκτός παιγνιδιού τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο ρόλος του Φώτη Κουβέλη όμως είναι διπλός. Πέρα από την οριστική διάλυση του «ΠΑΣΟΚ» που θα έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως του μοναδικού «αξιόπιστου» ηγέτη της «κεντροαριστεράς», ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, είναι έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δε μπορέσει να «βγάλει τον χειμώνα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο απομάκρυνσης Σαμαρά από την πρωθυπουργία και αντικατάστασής του από έναν δικαστικό, τύπου Πικραμένου ή ακόμα και από έναν τεχνοκράτη, δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα. Ακόμα και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς άλλωστε γνωρίζει ότι πολιτικά έχει τελειώσει και ο χρόνος για αυτόν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μετρά αντίστροφα.

Το τρίτο μέτωπο είναι η «επιχειρηματική ελίτ» και η πτωχευμένη μιντιοκρατία, οι οποίες πλέον δρουν ανεξέλεγκτα και απροκάλυπτα με στόχο να έχουν την ελληνική κοινωνία κάτω από το πέπλο της τρομοκράτησης και του απόλυτου ελέγχου μέσω της στοχευμένης παραπληροφόρησης και της πλήρους απόκρυψης της πραγματικότητας, βγάζοντας με αυτόν τον τρόπο όλη τη «βρώμικη» δουλειά και παίρνοντας ως αντάλλαγμα μερικά δάνεια από τις επίσης πτωχευμένες ελληνικές, πλην όμως συστημικές, τράπεζες.

Ο φόβος του συστήματος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα οργανωμένα συμφέροντα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε στιγμή κι αν στηθούν κάλπες στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά θα κερδίσει τις εκλογές αλλά πιθανότατα, σύμφωνα και με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχεία των κρυφών δημοσκοπήσεων, θα κερδίσει και την αυτοδυναμία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι θα συνεργαστεί με όλες εκείνες τις υγιείς, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει μια ώρα νωρίτερα από το τέλμα και το αδιέξοδο, έστω κι αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίσει εκλογικά ποσοστά πλήρους αυτοδυναμίας. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, αν αυτό συμβεί τότε το σύστημα γνωρίζει πως τα πάντα θα ξηλωθούν εκ βάθρων, στα πλαίσια εξυγίανσης και αλλαγής πορείας προς όφελος της χώρας.

Το παρασιτικό και διεφθαρμένο μόρφωμα που κυριάρχησε θα εξοβελιστεί μια και για πάντα από τη χώρα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα και είναι σίγουρο ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα «βρώμικα» μέσα για να ανακόψει τη νικηφόρα πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό, οι ξένοι επίσης γνωρίζουν ότι ο επόμενος συνομιλητής τους θα είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζονται πυρετωδώς για αυτό. Γνωρίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά εξάρτηση και θα υπηρετήσει τα ελληνικά συμφέροντα και μόνο. Το σχέδιο Μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού έλθει στην Ελλάδα η τρόικα για να ζητήσει και επισήμως τα κλειδιά της χώρας, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει το περίφημο «ατύχημα».

Η κυβέρνηση θα κάνει πως «αντιστέκεται» στις πιέσεις της τρόικα και κάποιοι (οι συνήθεις ύποπτοι) βουλευτές θα το ρίξουν στον «αντάρτικο» χορό. Επειδή όμως αυτό δε μπορεί να γίνει πια πιστευτό και πιθανότατα οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα φουντώσουν, η λύση αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά από την πρωθυπουργία, φαντάζει ως το πιο βολικό σενάριο – σχέδιο για το σύστημα. Οι λαϊκές αντιδράσεις πιθανότατα θα καμφθούν, καθώς αυτό θα θεωρηθεί μια νίκη, αλλά ουσιαστικά το σύστημα θα έχει κερδίσει χωρίς κόπο αλλά παμπόνηρα ακόμα λίγο ακόμα χρόνο παραμονής στην εξουσία, προκειμένου να ολοκληρώσει το «έργο» του, φέρνοντας και υπογράφοντας άλλο ένα Μνημόνιο, το οποίο θα είναι και η χαριστική βολή για τον ελληνικό λαό, τη χώρα και την οικονομία.

http://aienaristeyein.com/

Δημήτρης Κωστακιώτης: Υπό διάλυση το ΕΣΥ

Για τις κινητοποιήσεις των γιατρών μίλησε ο γιατρός Δημήτρης Κωστακιώτης στο Ράδιο Γάμμα και στον Γιώργο Αναστασόπουλο. Οπως τόνισε ο κ. Κωστακιώτης θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα. (Ακούστε τη συνέντευξη)

Ποδόσφαιρο: O Μέσι πάσχει από μορφή αυτισμού σύμφωνα με τον Ρομάριο

Μια δήλωση του πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου, Ρομάριο, μέσω του twitter, σύμφωνα με την οποία ο Μέσι πάσχει από μια ήπια μορφή αυτισμού, άναψε... φωτιές.
Ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος άσος αναπαρήγαγε ένα επιχείρημα που προέβαλε το περιοδικό

Κοινή επιτροή ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο

Τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι οποίες θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου που θα εφαρμοσθεί στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη μετά τη σχεδόν δίωρη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, την οποία αποτελούσαν ο πρόεδρός της Κώστας Ασκούνης, ο Γ.Γ. Απόστολος Κοιμήσης και ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ Κώστας Τζανακούλης.

Πήγε να την πνίξει με τα χέρια του. Συνέβη στη Ναύπακτο!

Συζυγικός καυγάς στη Ναύπακτο χθες τα ξημερώματα στις 05:00,λίγο έλειψε να στοιχίσει ακριβά στην 40χρονη γυναίκα που γλίτωσε σχεδόν την τελευταία στιγμή από τα χέρια του άνδρα της.
Σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση του Νafpaktianews.gr η γυναίκα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή έπειτα από τσακωμό που είχε με τον άνδρα της,κατάφερε να αποδράσει από το αυτοκίνητο που την είχε βάλει ο 4οχρονος άνδρας της,στην Παλαιοπαναγιά Nαυπάκτου,