Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Στίβος: Απειλείται με αποκλεισμό η Τζαμάικα από την Διεθνή Ομοσπονδία

Η διεθνής ομοσπονδία αντί - ντόπινγκ απειλεί με αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και από τα παγκόσμια πρωταθλήματα την Τζαμάικα, εάν συνεχίσει να μην εφαρμόζει ελέγχους.
Τα πολλαπλά κρούσματα ντόπινγκ Τζαμαϊκανών αθλητών, με κορυφαίο παράδειγμα τον Ασάφα Πάουελ, καθώς

Εν αναμονή των προτάσεων για επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία

Οι σύμβουλοι ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συνεδριάσουν στο Σαββατοκύριακο στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τις επιλογές δράσης των ΗΠΑ στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, μετά την πρόσφατη επίθεση με χημικά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Δήλωσε επίσης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι δεν περιμένει να ληφθεί άμεσα η τελική απόφαση, ενώ όπως είπε είναι πιθανό στη συνεδρίαση να συμμετέχει και ο Ομπάμα.

Νερό με το ATM

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Siemens, General Electric και Goldman Sachs εισέρχονται στο νέο πόλεμο του νερού. Τα συμφέροντα και οι καταστροφικές επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε κάποιο χωριό της Ινδίας ένα παιδί περιμένει αυτή τη στιγμή υπομονετικά μπροστά σε ένα μηχάνημα που θυμίζει αρκετά τα ATM μιας τράπεζας. Με τη διάφορα ότι το μηχάνημα δεν δίνει χρήματα αλλά παίρνει λεφτά για να δώσει μικρές ποσότητες νερού. Για το βρετανικό περιοδικό Economist η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί ένα θαύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλία, η οποία προσφέρει πόσιμο νερό σε περιοχές που για χρόνια αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ύδρευσης. Για δεκάδες οργανώσεις και ερευνητές όμως είναι μια εικόνα από το μέλλον ενός πλανήτη όπου το νερό θα έχει πάψει οριστικά να αποτελεί δημόσιο αγαθό και η τελευταία σταγόνα του θα ελέγχεται από μια χούφτα πολυεθνικών.

Ήδη, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal, ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλλά και μερικά από τα γνωστότερα «αρπακτικά» της Γουόλ Στριτ επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας δίκτυα ύδρευσης ή τεράστιες ποσότητες νερού για ύδρευση και άρδευση. Αναμεσά τους συναντά κανείς ονόματα όπως της General Electric στις ΗΠΑ και της Siemens στην Ευρώπη ενώ τους τελευταίους μήνες αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs.

Πριν από δυο χρόνια αναλυτές της Citigroup ανέφεραν ότι πολύ σύντομα το νερό θα αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση σε φυσικά προϊόντα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το πετρέλαιο, τον χαλκό, τα αγροτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα. Ρόλο κλειδί στην προσπάθεια ελέγχου των παγκόσμιων αποθεμάτων νερού θα παίξουν ιδρύματα ερευνών όπως το Aqueduct Alliance το οποίο έχει αναλάβει την «χαρτογράφηση» του νερού προκειμένου να προσφέρει στους πελάτες του (ανάμεσά τους και η Goldman Sachs) πληροφορίες για τις περιοχές του πλανήτη που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης τις επόμενες δεκαετίες.

Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το χάρτη μιας νέας σταυροφορίας για τον έλεγχο των πλούσιων σε νερό περιοχών του πλανήτη – μια διαδικασία που συνήθως μετριέται σε πολιτική αστάθεια, πραξικοπήματα αλλά ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης πάντως εξακολουθούν να βρίσκονται τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και των δικτύων ύδρευσης, τα οποία ήδη έχουν δείξει καταστροφικα αποτελέσματα για τι τσέπες εκατο μυρίων καταναλωτών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τις προηγούμενες δεκαετίες η διαδικασία ξεπουλήματος προωθούνταν κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου υπό τις ασφυκτικές πιέσεις οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σε αρκετές περιπτώσεις ξένοι πιστωτές χρησιμοποιήσαν τους συγκεκριμένους οργανισμούς για να παραβιάσουν το σύνταγμα και τους νόμους χωρών και να προωθήσουν ιδιωτικοποιήσεις και τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σε πρόσφατη έκθεσή τους με τίτλο «Υδατικοί πόροι, υποδομές και υπηρεσίες νερού» ομάδα ερευνητών από το ΕΜΠ κατέγραψε ένα προς ένα τα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο τα οποία, όπως προκύπτει από την έρευνα, συνδυάζονται πάντα με σκανδαλώδη ποσοστά κέρδους για τους ιδιώτες, άνιση πρόσβαση στο νερό των φτωχότερων στρωμάτων, αθέτηση υποσχέσεων ανάπτυξης του δικτύου και εκτεταμένα κρούσματα διαφθοράς.

Αν και το πλέον συνηθισμένο παράδειγμα για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης είναι αυτό της Βολιβίας, όπου οι εταιρείες επιχείρησαν να ελέγξουν ακόμη και το νερό της βροχής, δεκάδες άλλα παραδείγματα, από την Τανζανία μέχρι την Αργεντινή και από τον Καναδά μέχρι τη Γαλλία αποδεικνύουν ότι η μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο έχει πάντα καταστροφικές συνέπειες.

Για εκατοντάδες οικογένειες στις φτωχότερες περιοχές της Νικαράγουας οι αυξήσεις στην τιμή του νερού κατά 30%, που επέβαλε το ΔΝΤ σήμαιναν πρακτικά ότι έπρεπε να διακόψουν την εκπαίδευση των παιδιών τους προκειμένου να βρίσκουν τα χρήματα για τους λογαριασμούς ύδρευσης. Παρά το γεγονός ότι η χώρα καλύπτεται κατά 10% από νερό η πολιτική του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οδήγησε έναν στους τρείς κατοίκους να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Ενώ η δράση των πολυεθνικών του νερού έχει συνήθως πιο εξόφθαλμα αποτελέσματα σε χώρες του τρίτου κόσμου, εταιρείες όπως η γαλλική Veolia και η Suez κατηγορούνται συχνά για τη δυσλειτουργία του συστήματος και τις τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του νερού ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτό του Παρισιού όπου οι τιμές αυξήθηκαν έως και κατά 200% από τη στιγμή που ο Ζακ Σιράκ, παρέδωσε τη ύδρευση της πόλης στις δυο πολυεθνικές. Να σημειωθεί ότι η δράση των συγκεκριμένων εταιρειών έχει συνδεθεί πολλές φορές με έντονο πολιτικό παρασκήνιο ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη της Ελλάδας, όπου στελέχη των γαλλικών κολοσσών τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά δημόσιων εταιρειών ύδρευσης πριν αυτές πάρουν το δρόμο του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος.

Το Παρίσι όμως αποτέλεσε και ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα επανεθνικοποίησης (για την ακρίβεια επαναδημοτικοποιήσης) του δικτύου ύδρευσης χάρη στην οποία μειώθηκε αισθητά το κόστος για του καταναλωτές ενώ τεράστιοι πόροι κατευθύνθηκαν στην συντήρηση και ανανέωση του δικτύου. Παρόλα αυτά το νερό στη Γαλλία ελέγχεται σήμερα κατά 70% από ιδιωτικές εταιρείες.

Παρά το γεγονός ότι σε όλη τη δυτική Ευρώπη επικράτησαν τα τελευταία χρόνια τάσεις επιστροφής των δικτύων ύδρευσης σε δημόσιο ή δημοτικό έλεγχο η γενική εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας της μετατροπής της ίδιας της Κομισιόν σε ένα μηχανισμό προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η Ε.Ε αδιαφόρησε για το δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες απέρριψαν την ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό πάνω από 90%, είναι ενδεικτικό των αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων που χρησιμοποιούνται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο προς όφελος συγκεκριμένων εταιρειών.

Σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως λόγου χάρη στην Ινδία, η παράδοση του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό, περνά πρώτα μέσα από τα λεγόμενα ΣΔΙΤ (συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) στα οποία, από τη μια οι δημόσιες επιχειρήσεις αρχίζουν να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος και από την άλλη οι ιδιωτικές βρίσκουν μια κερκόπορτα για να καταλάβουν την αγορά, εκμεταλλευόμενες τα δίκτυα ύδρευσης για τα οποία έχουν πληρώσει γενιές φορολογούμενων. Η διατήρηση της συντήρησης των δικτύων στο δημόσιο αποτελεί κανόνα στα περισσότερα προγράμματα ιδιωτικοποίησης όπου το σύνολο των κερδών περνά στους ιδιώτες ενώ οι ζημιές μένουν στους φορολογούμενους. Σε άλλες περιπτώσεις η επανεθνικοποιήση αποτελεί απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα, στο οποίο το κράτος αναλαμβάνει να συντηρήσει και να αναπτύξει το δίκτυο προκειμένου να το παραδώσει και πάλι κερδοφόρο στους ιδιώτες.

Η διεθνής εμπειρία πάντως εκτός από παραδείγματα ολοκληρωτικής καταστροφής, που ακολούθησαν τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, έχει να επιδείξει και δεκάδες περιστατικά όπου οι τοπικές κοινωνίες κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο του νερού σε δημόσιο έλεγχο ή ακόμη και αν αντιστρέψουν τη διαδικασία εκποίησης αυτού του δημόσιου αγαθού.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ Αύγουστος 2013

Ε.Π.Σ. Αχαϊας.: Αλλαγή προπονητών στις Μικτές ομάδες (τέλος ο Κυριακόπουλος)

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Α. αποφάσισε χρέη Ενωσιακών Προπονητών για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 θα ασκούν ο Παρασκευόπουλος Γεράσιμος και ο καινούργιος προπονητής Σχοινάς Φίλιππος.
Το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Α. ευχαριστεί θερμά τον Κυριακόπουλο Παναγιώτη (δεξιά) για την προσφορά του τα προηγούμενα χρόνια στις Μικτές ομάδες τόσο για τον εξαιρετικό του

Πώς τα τσουνάμι άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία
Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν ίχνη ενός τεράστιου τσουνάμι, το οποίο ήταν ένα από τα δύο που έπληξαν και μεταμόρφωσαν την κοινωνία των ιθαγενών Μαορί το 15ο αιώνα. Το καταστροφικό κύμα κατέστρεψε τους παράκτιους οικισμούς και την παραγωγή τροφίμων και οδήγησε σε κοινωνικές αλλαγές, όπως την κατασκευή οχυρών και τη μεταστροφή προς μια κοινωνία πολεμιστών.

"Ήταν μια ενστικτώδης αντίδραση για να προστατευτούν οι εναπομείναντες πόροι. Εν τέλει, η κοινωνία τους απέκτησε πολεμικό χαρακτήρα", λέει ο Τζέιμς Γκοφ, γεωλόγος τσουνάμι σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Είμαστε όλοι διανοούμενοι

της Ιωάννας Βακάλη

Η κάθε χώρα δεν έχει μόνο τους πολιτικούς που της αξίζουν αλλά και τους διανοούμενους που της αξίζουν. Αν υποτεθεί ότι κάθε κράτος πέρα από τους πολιτικούς της ηγέτες χρειάζεται και κάποιους πνευματικούς ταγούς, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι είναι οι διανοούμενοι της σημερινής Ελλάδας.

Σε αυτήν την ερώτηση οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι είναι όσοι κατέχουν μία θέση εξουσίας στα πολιτικά πράγματα, είναι λ.χ. πρόεδροι ή στελέχη σε μεγάλους κρατικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, είναι καθηγητές Πανεπιστημίου και συγγραφείς με σοβαρό και μεγάλο συγγραφικό έργο.

Πόσοι, όμως, από αυτούς που κατέχουν τις θέσεις κρατικής πολιτιστικής ισχύος δεν αναρριχήθηκαν βάσει γνωριμιών, προμηθειών και πάσης λογής «διευκολύνσεων», επίσης πόσοι από τους καθηγητές πανεπιστημίου προσλήφθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια και ποιοι είναι αυτοί που θα ορίσουν αν το έργο ενός συγγραφέα είναι όντως μεγάλο και σοβαρό ή αν απλώς δεν έτυχε μίας αμφιβόλου ηθικής υποστήριξης και χορηγίας;

Αν θέλουμε να ορίσουμε ως ελληνική διανόηση το σύνολο των ανθρώπων που θεσμοθετημένα κατέχουν θέσεις στο σύγχρονο πολιτιστικό σκηνικό θα πρέπει να συμφωνήσουμε με το καθεστώς αυτής της θεσμοθέτησης.

Η άλλη περίπτωση είναι να αμφισβητήσουμε εν γένει τη θεσμοθέτηση της διανόησης και ο καθένας μας/κάθε ομάδα να ορίζει κατά περίπτωση αυτόν/ή που θα θεωρεί διανοούμενο ή πνευματικό άνθρωπο της χώρας μας.

Όπως και να έχει, όμως, η Ιστορία θα μας κρίνει σαν σύνολο. Το ίδιο και τους πολιτικούς μας και τους πνευματικούς μας ανθρώπους. Το πόσο δηλαδή αυτοί που εμείς αξιολογήσαμε ως πνευματικούς ανθρώπους μπόρεσαν ή κατάφεραν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη δράση μας προς μία κατεύθυνση που θα κριθεί στο μέλλον ως σωστή ή λανθασμένη αντίστοιχα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο για παράδειγμα το γεγονός ότι την περίοδο της μεταπολίτευσης συνειδητά παραγκωνίστηκαν φωνές πνευματικών ανθρώπων -σε σημείο να μη θεωρούνται καν πνευματικοί- όπως αυτές του Νικόλα Άσιμου, του Ηλία Πετρόπουλου, του Νίκου Νικολαΐδη, της Κατερίνας Γώγου και άλλων πολλών, ενώ αντίθετα πρόβαλαν και προώθησαν «διανοούμενους» συμβατούς με τις πολιτικές διαθέσεις της εποχής, πολιτικές δηλαδή της αρπαχτής, της εμπλοκής, της διαφθοράς, του εύκολου πλουτισμού, του καταναλωτισμού, της μικροαστικότητας, της ξενομανίας και για να μη μακρηγορώ όλης της ηθικής και αισθητικής που κυριάρχησε εκείνη την περίοδο.

Σε αυτήν ακριβώς την αισθητική αντετίθεντο οι προαναφερθέντες πνευματικοί και εξού και ο λόγος της απομάκρυνσής τους και -θα τολμήσω να το πω- σε κάποιες περιπτώσεις συνειδητής εξόντωσής τους από το σύστημα.

Προικισμένοι, ευφυείς, μεγαλόψυχοι, σοβαροί, ταλαντούχοι άνθρωποι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Είναι στο χέρι το δικό μας ως λαός να τους αναγνωρίζουμε, να τους εκτιμούμε ανάλογα και να δεχόμαστε με μάτι ανοιχτό και κριτικό τη σκέψη τους.

Οι πνευματικοί μας άνθρωποι είμαστε εμείς.

Γιατί αν δεν μπορούμε να τους δούμε και να τους ακούσουμε εμείς, αυτοί απλώς δεν υπάρχουν. Και αν αντίστοιχα αγνοήσουμε ή αμφισβητήσουμε αυτούς που ανήθικα, αριβιστικά, ανέντιμα μας επιβάλλονται από το όποιο καθεστώς ως πνευματικοί, παρομοίως θα εξαφανιστούν από τη σύγχρονη εθνική πραγματικότητα και από την πολιτιστική και πολιτική μας ιστορία, για την οποία -ας το καταλάβουμε- μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι.

*Η Ιωάννα Βακάλη είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η μαμά ή μανιφέστο μιας παρ’ ολίγον πουτάνας» εκδόσεις Bookstars - Γιωγγαράς.

http://www.protagon.gr/

«Όλα μαύρα – μέχρι να ξαναδούμε άσπρη μέρα!»

Ο Πέτρος αγόρασε πρόσφατα για πρώτη φορά ένα κιλό παράνομο, χύμα καπνό. Ευρώ είκοσι δύο. Θα στρίψει με αυτό ίσως και χίλια τσιγάρα και θα περάσει πάνω από ένα μήνα. Τα έβαλε κάτω : για το αντίστοιχο διάστημα αγοράζοντας πακέτα θα έδινε εκατόν εβδομήντα ευρώ. Εκατόν πενήντα ευρώ μηνιαία εξοικονόμηση για έναν άνεργο με παιδί, που επιδοτείται από τον πεθερό του για να τα βγάλει πέρα, είναι λογαριασμός. Πέρασε λοιπόν, μέχρι νεωτέρας, για να ικανοποιήσει τη συνήθειά του στο χώρο της παραοικονομίας. Βάσει της φορολόγησης που επιβλήθηκε από το Πολύνομοσχέδιο, στα χίλια νόμιμα τσιγάρα το Δημόσιο εισπράττει κατ’ ελάχιστο εκατόν δεκαπέντε ευρώ.

Η Λίνα είναι τραπεζοϋπάλληλος που έχει υποστεί σημαντικές μισθολογικές περικοπές. Μέσης ηλικίας, διαζευγμένη χωρίς παιδιά, με έφεση στην προσεγμένη εμφάνιση. Τις προάλλες, περνώντας έξω από μια ακριβή μπουτίκ, αντίκρυσε στη βιτρίνα ένα δερμάτινο μπουφάν που τής άρεσε πολύ. Τιμή: εξακόσια ευρώ. Δεινή αγοράστρια, μπήκε μέσα με αδιάφορο ύφος και κοιτώντας στην αρχή κάτι άλλο ζήτησε τελικά να το δοκιμάσει. Αφού βρήκε το μέγεθός της, άρχισε το «παζάρι».

Περίοδος εκπτώσεων γαρ, πλήρωνε τοις μετρητοίς, εύκολα απέσπασε έκπτωση 50%. Ενώ ο έμπορος ανέμενε, τον ρώτησε : «Χωρίς απόδειξη; Γλυτώνεις το ΦΠΑ, εβδομήντα ευρώ». Κι ενώ εκείνος έκανε τους υπολογισμούς του στο κομπιουτεράκι, «ξαναχτύπησε»: «γλυτώνεις και το φόρο εισοδήματος άμα δεν κόψουμε απόδειξη».

Έτσι η Λίνα βγήκε με προφυλάξεις από το κατάστημα, κρατώντας τη σακκούλα παραμάσχαλα, έχοντας τελικά δώσει διακόσια ευρώ, κατευχαριστημένη. Αφήνοντας πίσω της έναν εξίσου ευχαριστημένο έμπορο.

Όπως λένε, σε μια συναλλαγή είναι παρόντες τρεις : ο πωλητής, ο αγοραστής κι ο Θεός.

Και ο Ύψιστος δεν αναμειγνύεται σε φορολογικές παραβάσεις. Σε εκατό εκατομμύρια εκτιμούνται οι διενεργούμενες καθημερινά συναλλαγές στη χώρα. Κανένας μηχανισμός δεν είναι εφικτό να τις παρακολουθήσει όλες.

Μόνο από δύο συναλλαγές, του Πέτρου και της Λίνας, με την ακλόνητη πεποίθηση ότι κάθε φορολογία που επιβάλλει είναι και νόμιμη και ηθική, το Δημόσιο θεωρεί ότι έχασε 250 ευρώ φορολογικά έσοδα. Ιδίως παραβάσεις σε συναλλαγές που αφορούν ικανοποίηση αναγκών όπως αυτές που περιγράψαμε, θεωρείται ότι οφείλουν να πατάσσονται αμείλικτα, επειδή νοούνται «παρασιτικές» καθώς δεν αναφέρονται σε ζωτικές βιοτικές ανάγκες όπως το φαγητό. Μήπως να απαγορεύαμε δια νόμου στις γυναίκες να ικανοποιούν την επιθυμία τους να αρέσουν;

Η λειτουργία της Οικονομίας υπήρξε ιστορικά, ακριβώς, η ικανοποίηση πρωτευουσών και δευτερευουσών αναγκών, ορθολογικών ή ανορθολογικών πρακτικών, ανθρωπίνων έξεων και παθών. Άλλωστε φορολόγηση του πάθους συνιστούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καπνικών & αλκοολούχων προϊόντων και ο νόμιμος τζόγος με στοιχηματισμό, λαχεία και συναφή.

Και αν η φορολόγηση μιας βλαπτικής συνήθειας όπως το κάπνισμα έχει βάση στο ότι αύριο ενδέχεται η κοινωνία να καταβάλει έξοδα περίθαλψης για έναν καπνιστή, ας απαντηθεί γιατί κάποιος, ο οποίος επιθυμεί να αγοράσει με ήδη φορολογηθέν εισόδημα ένα ρούχο που έχει κατασκευαστεί με ήδη φορολογηθείσα διαδικασία, οφείλει να καταβάλει επιπλέον στο Δημόσιο το 23% της τιμής του.

Αυτό που συνέβη είναι ότι οι σκληρές φορολογικές επιβαρύνσεις μαζί με τον δραματικό περιορισμό του διαθεσίμου εισοδήματος έφεραν το τέλος σε ένα υπολογίσιμο τμήμα της «λευκής» οικονομίας, διευρύνοντας αντίστοιχα την αθέατη. Ένα σύνθημα που απηχεί οικονομική συμπεριφορά μοιάζει να έχει ήδη εξαπλωθεί στην κοινωνία με ταχύτητα φωτιάς σε πευκοδάσος : «όλα μαύρα – μέχρι να ξαναδούμε άσπρη μέρα».

Αυτοαπασχολούμενοι έκλεισαν γραφεία, μικροεπιχειρήσεις και καταστήματα για να αποφύγουν ενοίκια, τακτική & έκτακτη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, δουλεύοντας όποτε, όπως και όπου μπορούν.

Δικηγόροι γράφουν δικόγραφα για συναδέλφους τους που ακόμα διατηρούν γραφεία ανοιχτά. Μισθωτοί απολύθηκαν σε συνεννόηση με τον εργοδότη, γράφτηκαν στην ανεργία και συνεχίζουν να εργάζονται «μαύρα» – 4 στους 10 πλέον δουλεύουν ανασφάλιστα. Επαγγελματίες της οικοδομής κάνουν εργασίες χωρίς τιμολόγηση, επισκευαστές αυτοκινήτων κάνουν service σε πυλωτές πολυκατοικιών, κομμώτριες και μανικιουρίστες καλλωπίζουν κατ’ οίκον.

Προϊόντα διατροφής διακινούνται χέρι-χέρι. Καπνός καλλιεργείται χωρίς άδεια και διοχετεύεται στην αγορά χύμα, η ανάγκη υπερισχύει του ρίσκου. Τα ιδιαίτερα φροντιστήρια, ο τουρισμός και η νυχτερινή διασκέδαση δεν υπήρξαν ποτέ «λευκά» για να γίνουν τώρα.

Αλλά αν το «μαύρο» χρήμα, σε άλλες περιοχές, μένει στη χώρα και ανακυκλώνεται, προκαλώντας υστέρηση φορολογικών εσόδων αλλά όχι αφαίμαξη ρευστότητας, από τις παραμεθόριες κατευθύνεται στις γειτονικές χώρες.

Μια εύκολη προσέγγιση του φαινομένου εκπορεύεται σήμερα σε ένα βαθμό από την επίσημη ρητορική του Υπουργείου Οικονομικών και έχει στοιχεία ηθικολογίας. Είτε για 5 ευρώ από ένα τοστ είτε για 500 εκατομμύρια ευρώ από λαθρεμπόριο καυσίμων είσαι φοροφυγάς. Είναι έτσι;

Η φορολογία ή η έλλειψή της είναι το κατεξοχήν εργαλείο κατανομής του εισοδήματος σε μια κοινωνία. Και δεδομένου ότι τα ανθρώπινα όντα μάχονται αδιάκοπα για κατανομή των διαθέσιμων πόρων, είναι το απόλυτο πεδίο κοινωνικής διαμάχης. Οι κοινωνίες προοδεύουν όταν από την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική δεν δημιουργείται διάχυτη αίσθηση κοινωνικής αδικίας και το αντίστροφο. Όπως επίσης μια κοινωνία είναι «διατηρήσιμη» όταν όλοι νοιώθουν μέρος ενός όλου.

Η διάσταση της ισότιμης συμμετοχής σε ένα “κοινό” έχει διαρραγεί λόγω της τεράστιας ανισοκατανομής των εισοδημάτων. Οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις τα τελευταία τριάντα χρόνια δημιούργησαν δυο ακραίως άνισα κοινωνικοοικονομικά και αριθμητικά στρατόπεδα.

Από τη μια, μία «υπερτάξη» εξόχως προνομιούχων, οι οποίοι πλούτισαν ασύλληπτα από την καταλήστευση –και καταχρέωση-του Κράτους, δηλαδή του κοινού ταμείου, είτε ως πολιτικοί παράγοντες είτε ως κρατικοί αξιωματούχοι είτε ως προμηθευτές του Δημοσίου. Όλοι αυτοί, ατιμώρητοι άπαντες πλην ελαχίστων, μαζί με μεσαίας εμβέλειας παρατρεχάμενους, μαζί με αυτόνομους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, αριθμούν κάπου το 1-2%. Στις ποιοτικές μετρήσεις των δημοσκοπήσεων ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση και ότι προσδοκά «καλύτερο μέλλον».

Από την άλλη, ένα συντριπτικό ποσοστό, μέχρι πρότινος σχετικά ευημερούντων, μεσαίων στρωμάτων, μέρος των οποίων έβαλε ωσαύτως λίγο το χέρι «στο γλυκό», που σήμερα κινούνται σε κλίμακες από την εισοδηματική συμπίεση μέχρι την ανέχεια, υπόκεινται σε διαρκώς και βαρύτερη φορολογία και διαπιστώνουν διαρκή υποβάθμιση της δυνατότητάς τους να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις που τους αφορούν.

Εδώ ακριβώς έρχεται στο νου το γενεσιουργό αίτιο της Αμερικανικής Επανάστασης : Taxation without Representation, φορολόγηση δίχως εκπροσώπηση.

Πλησιάζουμε στο σημείο όπου η συλλογή φόρων θα έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση του μέσου πολίτη. Ακόμα και σε αυτούς, είναι πολλοί, που υπήρξαν και εξακολουθούν φορολογικά νομοταγείς. Η απάντηση στο ερώτημα, ιδίως των ξένων, «γιατί δεν εξεγείρονται οι Έλληνες με όλα αυτά που τους επιβάλλουν;», εκτός από τον λόγω ευμάρειας εκφυλισμό του μαχητικού φρονήματος, είναι ότι οι Έλληνες, μαθημένοι ιστορικά να ελίσσονται, διοχέτευσαν την οικονομική δραστηριοποίησή τους σε παράπλευρα κανάλια με σκοπό την επιβίωση.

Υπό το πρίσμα αυτό η γκρίζα οικονομία, καθώς ως «μαύρη» λογίζουμε τις εγκληματικές δραστηριότητες, δεν είναι φοροδιαφυγή. Είναι αυτοάμυνα.

Με την προϋπόθεση ότι ο απασχολούμενος σε φορολογικά αδήλωτη εργασία καλύπτει με το εισόδημα πιεστικές βιοτικές ανάγκες και δεν δημιουργεί παράνομο πλουτισμό. Μπορεί να χαρακτηριστεί φοροφυγάς ένας -υπαρκτή περίπτωση- μεσήλικας, απολυμένος, με δυο παιδιά στην εφηβεία, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή επιδοματική στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό, και βρήκε μια αδήλωτη απασχόληση η οποία του αποφέρει οκτακόσια ευρώ μηνιαίως – όταν το όριο φτώχειας για τετραμελή οικογένεια χωρίς ιδιόκτητη κατοικία είναι χίλια πεντακόσια ευρώ; Και όταν το Δημόσιο υποβίβασε το αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα από τις 12.000 ευρώ στα 5.000; Τι έπρεπε να κάνει, να γίνει Μήδεια;

Μια συνηγορία για αυτή την «βλάσφημη» κατά το Υπουργείο Οικονομικών αντίληψη εδράζεται στο επίπεδο τιμών. Μεγάλο ποσοστό της διάχυτης απόγνωσης δεν οφείλεται τόσο στην μείωση των εισοδημάτων όσο στην αυξανόμενη ακρίβεια για τα βασικά είδη διαβίωσης, ιδίως στους ανελαστικούς τομείς : διατροφή, ενέργεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και η ακρίβεια δεν οφείλεται στα «κλειστά επαγγέλματα», στις αμοιβές λ.χ. των συμβολαιογράφων, αλλά στο ότι η πολιτικοοικονομική ελίτ με τις επιλογές της οδήγησε στην ολιγοπωλιακη διάρθρωση της αγοράς, στο σχηματισμό εμφανών και αθέατων καρτέλ τα οποία ουδέποτε θα μειώσουν τις τιμές καθώς βλέπουν τους καταναλωτές σαν ζώα προς σφαγή και όχι ως συν-πολίτες. Ενώ τα είδη σούπερ-μάρκετ ελέγχονται κατά 80-90% από μια ολιγομελή ομάδα ξένων πολυεθνικών που φοροδιαφεύγουν με ενδοομιλικές συναλλαγές.

Υπάρχει άλλη μία κρισιμότατη διάσταση στη φοροδιαφυγή, που άπτεται του πλέον συζητούμενου θέματος της εποχής : ανάπτυξη. Ό,τι βλέπετε ακόμα γύρω σας να κινείται στην Οικονομία χρηματοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από τη γκρίζα οικονομία. Είναι αυτή που μειώνει κάπως τις κοινωνικές επιπτώσεις της διάχυτης οικονομικής δυσπραγίας.

Τα φορολογούμενα εισοδήματα κατευθύνονται κυρίως σε φόρους, δάνεια και λογαριασμούς. Οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις. Επί πλέον η Τρόικα απαγόρευσε την χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που θεωρεί “ριψοκίνδυνες”, διότι φοβάται ότι θα δημιουργήσουν νέα “κόκκινα” δάνεια και επισφάλειες, στραγγαλίζοντας έτσι οριστικά την αγορά. Οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται μόνο να πουλάνε πανάκριβα, προϊόντα που τούς έχουν κοστίσει φτηνότατα, όπως η Apple πουλάει 700 ευρώ ένα iPhone που κοστίζει 70 ευρώ, γι’ αυτό έστειλαν την παραγωγή στα “ιδρωτομάγαζα” της Ασίας.

Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν απαγορευτεί από το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού.

Από που λοιπόν θα προέλθει η ανάπτυξη και οι πολυπόθητες θέσεις εργασίας; Από τη συγκέντρωση μιας κρίσιμης ποσότητας χρήματος από την γκρίζα οικονομία, η οποία θα περάσει στη σφαίρα της νόμιμης οικονομίας. Αυτή η θεώρηση, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, όπου η παραοικονομία εκτιμάται σήμερα σε 43 δις ευρώ ή 24% του ΑΕΠ, αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου πάνω από 2 τρις δολλάρια ή πάνω από 15% του ΑΕΠ κινούνται στη σφαίρα της παραοικονομίας, ενώ και εκεί, πέρα από τους χρηματιστηριακούς δείκτες που αφορούν τις μεγάλες εταιρείες, επικρατεί οικονομική καχεξία.

Από τις ΗΠΑ έρχεται πάλι η επιβεβαίωση της διαχρονικής αντιμετώπισης του ρευστού χρήματος, το οποίο οι εγχώριοι ταλιμπάν θέλουν να εξοβελίσουν από τις συναλλαγές σαν το κατεξοχήν όργανο του Διαβόλου, της φοροδιαφυγής. Μην νοιώθετε ένοχοι αν έχετε κρύψει κάπου λίγα ευρώ για ώρα ανάγκης. Και οι Αμερικανοί επίσης, κρατούν μεγάλα ποσά στα χέρια τους. Παρά τις αμέτρητες καμπάνιες με “κατάρες” κατά των μετρητών, που χρηματοδοτούνται συνήθως από τις εταιρείες πιστωτικών καρτών, οι οποίες επίσης εξαγοράζουν πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους για να εξαπολύουν μύδρους κατά των συναλλαγών με μετρητά.

Οφείλει εδώ να σημειωθεί ότι έλεγχος σε παρόμοιο βαθμό της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, παρακολούθηση δηλαδή κάθε οικονομικής κίνησης, στην ουσία όλης τους τής ζωής, όπως αυτός που προωθείται, ιστορικά δεν επιδιώχθηκε ούτε από τα αυταρχικότερα, υποτίθεται, καθεστώτα. Για την περίπτωση λοιπόν ο κατά τα άλλα αμφιλεγόμενος Μπέπε Γκρίλο έχει δίκιο: «τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο διαψεύδουν για μία ακόμη φορά αυτά που υποστηρίζουν οι τράπεζες και οι δημοσιογράφοι, που μιλούν άσκοπα για καταπολέμηση του ρευστού χρήματος, σαν να πρόκειται για υπεράσπιση του πολιτισμού. Πρόκειται για ψεύδη, διότι κανένα άλλο μέσο πληρωμής δεν προσφέρει ίδια προστασία και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διάθεσης όπως το ρευστό χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε στην Κύπρο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε χαρτονομίσματα, όχι σε πιστωτικές κάρτες».

Προφήτης

http://aienaristeyein.com/

Δύο συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

Ακόμα δύο περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, εξιχνιάστηκαν από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δράστες είχαν έρθει σε επικοινωνία με ανήλικους μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και τους είχαν πείσει να καταγράψουν βίντεο και φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ξεχωριστές περιπτώσεις σε βάρος δύο ανήλικων ημεδαπών, μιας 17χρονης και ενός 15χρονου, όπου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί δράστες, ένας 25χρονος και ένας 28χρονος, στη Μεσσηνία και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Απόλλων: Ξεκινούν το Σαββατοκύριακο 31/8-1/9/13 οι εγγραφές στις ακαδημίες

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την έναρξη της νέας αθλητικής περιόδου για τις Ακαδημίες Μπάσκετ & Βόλεϊ του Απόλλωνα.
Οι τεχνικοί διευθυντές κος Τάκης Πετρόπουλος (μπάσκετ) και Παναγιώτης Παπαδόπουλος (βόλεϊ) πλαισιωμένοι από έμπειρους και καταρτησμένους προπονητές

Σκότωσε τον αδελφό του, με μαχαιριά στο πόδι!

Ένας έντονος οικογενειακός καυγάς στο χωριό Δάφνη Πυλίας στη Μεσσηνία βάφτηκε με αίμα και κατέληξε σε τραγωδία.

Το βράδυ της Παρασκευής, ένας 50χρονος, μετά από αντιπαράθεση με τον αδελφό του, του κατάφερε χτύπημα με μαχαίρι στο πόδι με αποτέλεσμα να του κόψει την κεντρική αρτηρία!

Τα δυο αδέλφια διαπληκτίστηκαν για άγνωστη αιτία έξω από το σπίτι τους, γύρω στις 20:00 και σύμφωνα με μαρτυρίες, συνεπλάκησαν. Όταν ο 37χρονος τραυματίστηκε, προσπάθησε να φτάσει αιμόφυρτος ως το αυτοκίνητό του, αλλά έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος όπου ξεψύχησε από την ακατάσχετη αιμορραγία πριν προλάβει κάποιος να τον βοηθήσει.

Δουλειές υπάρχουν

Photo: Α. Κατσής @fosphotos.com
Κώστας Γιαννακίδης

Μια ιδέα πλανιέται προβοκατόρικα πάνω από τον ευλογημένο τούτο τόπο. Λένε ότι η χώρα μαστίζεται από ανεργία και δεν γεννά πλέον ευκαιρίες, όσο και αν ποτίζεται από τον ιδρώτα και τα δάκρυα του δοκιμαζόμενου λαού. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Διότι από χθες έχουν ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, πιθανότατα οι καλύτερες στη χώρα. Η κυβέρνηση ψάχνει διευθύνοντα σύμβολο και διοικητικό συμβούλιο για τη ΝΕΡΙΤ. Περνάω απευθείας στο ψητό, που μου μυρίζει και ωραία.

Εξ όσων πληροφορούμαι, ο διευθύνων σύμβουλος θα βάζει στην τσέπη περί τα πέντε χιλιάρικα, μικτά. Ακούγεται καλό ποσό στις μέρες μας αν και, μεταξύ μας, αυτό χρέωνε κάθε μήνα στην κάρτα του ένα στέλεχος μεγάλου βεληνεκούς. Όμως επειδή με δέκα χιλιάρικα παίρνεις πια Καγιέν, δέχομαι το ποσό ως καλό κίνητρο που διατηρεί το ενδιαφέρον μου, πιστεύω και το δικό σας.

Τι προσόντα πρέπει να διαθέτει ο τύπος;

Αποδεδειγμένη πείρα κατά προτίμηση στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών, διαδικτυακών ή οπτικοακουστικών υπηρεσιών και σε τομείς συναφείς προς αυτόν, ή και γενικότερα στους τομείς της οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.
Χμ. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες στελέχη με εμπειρία στα ραδιοτηλεοπτικά. Στελεχάρες με χίλια κουτιά Cohiba στα πνευμόνια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ιδιότητα δεν συμβαδίζει με την οργάνωση και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Κοινώς η στελεχάρα, όπως έχει αποδειχθεί, σου διαλύει την επιχείρηση. Ο συνδυασμός γνώσης και διοικητικής ικανότητας φέρνει προς δελτίο τζόκερ.

Ικανότητα να αναπτύσσουν και να μεταδίδουν ένα όραμα για τη λειτουργία της Εταιρείας, να αντιλαμβάνονται σφαιρικά τα συστήματα και τις διαδικασίες και να προτείνουν συγκεκριμένες συστάσεις και πρακτικές λύσεις.
Εδώ, δεν το συζητώ, ο αριθμός των υποψηφίων αυξάνεται όπως τα τριγλυκερίδια μετά το δεύτερο χάμπουργκερ. Μόνο όραμα; Και διπλά τα βλέπουν αν θέλεις.

Ηγετικές ικανότητες για τη διοίκηση της Εταιρείας, ιδίως ικανότητα να διευθύνουν.
Εύκολο και αυτό. Θα πάει ο άλλος με μία φωτογραφία πάνω στο σκάφος. Και βίντεο που το δένει με καιρό.

Να έχουν επαρκή επαγγελματική εμπειρία ανάλογη του τίτλου σπουδών τους μετά τη λήψη του ή και επαρκή διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Ενασχόληση και εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό πλαίσιο θα θεωρηθεί πλεονέκτημα.
Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κάποιον, ειδικά τους υπουργούς, το παραπάνω καλύπτει και barman στις Κυκλάδες. Θέση ευθύνης, πολυπολιτισμικό, πολυγλωσσικό πλαίσιο, συν η νύχτα που θέτει αυξημένες απαιτήσεις.

Να διαθέτουν τίτλους σπουδών ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού επίπεδου στους τομείς της οικονομίας ή νομικής ή διοίκησης ή έρευνας και λήψης αποφάσεων ή ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού ή άλλου τομέα συναφούς προς το αντικείμενο εργασιών της Εταιρείας θα θεωρηθεί πλεονέκτημα.
Απ' ό,τι βλέπετε δεν απαιτείται η γνησιότητα των τίτλων. Και μη μου πείτε ότι είναι αυτονόητη γιατί μέχρι σήμερα για τις προσλήψεις στο δημόσιο δεν ήταν. Σου ζητούσαν τίτλους σπουδών. Η γνησιότητα ήταν κάτι που σήκωνε συζήτηση. Σηκώνει και σήμερα.

Προσπερνώ τα γνωστά για τις ξένες γλώσσες -αν και οι Έλληνες μάνατζερ στα media μιλάνε με τα μάτια- και σταματώ σε ένα κριτήριο επιλεξιμότητας: «Να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.». Αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ένωσης η προκήρυξη θα ήταν η καλύτερη που βγήκε ποτέ.

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε, eposy@minpress.gr μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, δηλαδή προλαβαίνετε, μην κάθεστε και φτιάχνετε CV μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ρε, λες να στείλω;

http://www.protagon.gr

Βρέθηκε πετρέλαιο αξίας 5 τρισ. δολαρίων μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου

Τεράστια φλέβα μαύρου χρυσού μεταξύ του Καστελλόριζου και της Νότιας Ρόδου

Του Στέλιου Βραδέλη

«Στην περιοχή μεταξύ του Καστελλόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή και δεν..επιδέχονται αμφισβητήσεων.

Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών». Την αποκάλυψη αυτή, ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, την έχει αναλύσει εδώ και καιρό στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, του ζητήθηκε να συναντήσει στο Μαξίμου τον Έλληνα πρωθυπουργό και να τον ενημερώσει για το μέγεθος των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος. Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκωλου, το οποίο υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και για το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και για το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελλόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσά ικανά να προκαλέσουν ίλιγγο σε κάθε κυβέρνηση και ισχυρές εντάσεις στην περιοχή. Το κοίτασμα του Καστελλόριζου βρίσκεται στα όρια της περιοχής που ορίζεται από την ελληνική ΑΟΖ, αλλά διεκδικείται με ένταση και από την τουρκική πλευρά.

Συμφώνησαν πως… διαφωνούν για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην ημίωρη συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν επετράπη μόνο η παρουσία ενός Έλληνα επιχειρηματία της Πόλης, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα. Οι δύο ηγέτες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν πως… διαφωνούν για το ποιος θα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο μια επανάληψη της ιστορίας της ΑΟΖ με την Κύπρο και, από την άλλη, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί θιασώτες της κυπριακής πολιτικής και πιέζουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των Γάλλων η Αθήνα να το κάνει όπως και η Λευκωσία.

Το «προξενιό» για τη συνάντηση των τριών επιστημόνων- ερευνητών με τον Αντώνη Σαμαρά το έκανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτος, που γνώριζε από την πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο του κ. Φώσκολου και πως δεν επρόκειτο για κάποιο… χθεσινό που αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη στιγμή και να πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τον είχαν λοιδορήσει

Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι διαπιστώσεις του, που γι’ αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, με τον Γιάννη Μανιάτη επικεφαλής, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς

Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordic Εxplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Petroleum GeoServices(PGS). Η εταιρεία PGS πλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Βόρειο Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».

«Να μην πουληθεί η ΔΕΠΑ»

«Η ύπαρξη των υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο είχε επιβεβαιωθεί με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων του Πρίνου, του φυσικού αερίου στα νότια της Θάσου, του φυσικού αερίου στην Επανομή και του πετρελαίου στο Κατάκολο, αλλά και των επιφανειακών εμφανίσεων στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά, η πολιτική επιλογή ήταν να μην αναζητήσουμε τα κοιτάσματα αυτά για χρόνια», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος. Στον πρωθυπουργό μετέφερε και τις υποψίες του εξαιτίας ποιων επί τόσα χρόνια η Ελλάδα καθόταν πάνω σε ένα θησαυρό χωρίς να κάνει τίποτα. «Τώρα θα είναι έγκλημα να πουληθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους, που με την ανακάλυψη των ελληνικών κοιτασμάτων βλέπουν πως μπορούν να χάσουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δύναμης, γιατί με αυτά τα αποθέματα η Ελλάδα πια θα μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη για δεκάδες χρόνια. Η ΔΕΠΑ μπορεί να γίνει η νέα GAΖPROM και ακόμη μεγαλύτερη», αποκαλύπτει ο άνθρωπος που συνέδεσε την επιστημονική δουλειά του με αυτό που σήμερα θεωρείται πια πραγματικότητα και όχι παιχνίδι φαντασίας.

Πηγή

Ξανά στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο ο Σαμαράς - Θα δει τον Μπάιντεν

Δεν έχασε ευκαιρία ο Αντώνης Σαμαράς και κανόνισε να επωφεληθεί από την νέα του επίσκεψη στις ΗΠΑ, όταν θα συνοδεύσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρωθυπουργός, στο νέο ταξίδι του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον Σεπτέμβριο, σχεδιάζει να προσφωνήσει τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, δε μένει εκεί, καθώς, μέσω του επιτελείου του, προγραμμάτισε συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ανάμεσα στους δύο άνδρες καλλιεργήθηκε θερμό κλίμα, μετά τις υποστηρικτικές δηλώσεις Μπάιντεν για την Ελλάδα.

Το μήνυμα Πούτιν

Τάσος Τέλλογλου 

Αιφνιδιάσθηκε η επίσημη Αθήνα από τη «διαρροή» των λεγόμενων του Πούτιν στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας είπε ότι «είναι μία προβληματική χώρα για επενδύσεις…». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τη διαπίστωση αυτή δεν κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Αλλά το ερώτημα είναι γιατί το διαπιστώνει τώρα ενώ μέχρι πριν από ένα τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας του ήθελε να επενδύσει 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας αγοράζοντας τη ΔΕΠΑ.

Μία εξήγηση είναι ότι το «ναυάγιο της ΔΕΠΑ» άφησε τραύματα στους Ρώσους. Αλλά μάλλον είναι επιφανειακή. Η άλλη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε μια αζέρικη από μια ρωσική εταιρεία για να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ δίνοντας ένα σαφές «σήμα» ότι η Ελλάδα ενεργειακά ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές της Δύσης. Φυσικά αυτό δεν άρεσε στον Πούτιν που θα ‘θελε η χώρα μας να εξακολουθήσει να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το σύστημα Gazprom. Υπάρχει και μία άλλη σημειολογικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τις δηλώσεις του: Έγιναν στην εκλογική περιφέρεια του Ιβάν Σαββίδη την εμπιστοσύνη του οποίου προς την Ελλάδα έδειξε να μην καταλαβαίνει. Για την Αθήνα το επεισόδιο αυτό θα ήταν καλό να μείνει σε όσα ήδη ειπώθηκαν. Και επειδή στη Ρωσία «διαρροές» δεν γίνονται τυχαία, οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου μάλλον στοχεύουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Ποιο θα είναι το μέλλον; Μα μια επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας.

Πάντως από την πλευρά του Σαββίδη έλεγαν ότι οι δηλώσεις Πούτιν δεν έκρυβαν κάποια μομφή προς τον επιχειρηματία, αλλά προς τη διοίκηση της περιφέρειας. «Ήθελε να τους πει ότι οι επενδυτές προτιμούν άλλες περιοχές, όπως την Ελλάδα, αφού δεν βρίσκουν γόνιμο περιβάλλον εκεί».

http://www.protagon.gr/

Ν.Ε. Πατρών: Ανανέωσε τη συνεργασία με τον προπονητή Βασίλη Λαμπάτο

Η ΝΕΠ ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με τον προπονητή των τμημάτων υποδομών πόλο, Βασίλη Λαμπάτο. 
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΝΕΠ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Βασίλη Λαμπάτο. 
Ο έμπειρος προπονητής πόλο θα έχει και τη νέα αγωνιστική περίοδο τα ηνία στα τμήματα υποδομών των «δελφινιών», συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα παραγωγής ταλαντούχων παικτών. 
Ηδη, ο Λαμπάτος σχεδιάζει τα πλάνα του

Γιατί απορούν?...

Απορούσαν χθες ορισμένοι στο μέγαρο Μαξίμου από πού διέρρευσαν τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες όσον αφορά τα...κριτήρια των πλειστηριασμών, δεδομένου, όπως έλεγαν, ότι τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Ας μην απορούν. Ας ψαχτούν με τους υπουργούς τους και με τον κυβερνητικό εταίρο. Αφού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτιάξουν ένα συγκροτημένο σύστημα προπαγάνδας, για να κάνουν κεντρικά αναλυτική ενημέρωση και διαρροές, γιατί απορούν;

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που παρατηρούνται τέτοιες αρρυθμίες και μετά τρέχουν για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Β.ΣΑΜ.

"Πολιτικά Παρασκήνια" (enet.gr)

http://nonews-news.blogspot.gr/

Χωρίς επικουρική σύνταξη θα μείνουν 500.000 ασφαλισμένοι

Έκτακτος οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές διατάχθηκε σε 35 επικουρικά ταμεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Εργασίας και με απόφαση της διοίκησης του ΕΤΕΑ, καθώς από έρευνα που έγινε στα οικονομικά τους στοιχεία, εν όψει των αλλαγών για την εφαρμογή των ατομικών λογαριασμών με τις εισφορές που πραγματικά έχει καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος, αποκαλύφθηκε ότι αγνοούνται οι εισφορές 500.000 ασφαλισμένων και οι επικουρικές τους συντάξεις είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Τι παθαίνουν τον Αύγουστο;

Άλκης Γαλδαδάς

Νομίζω πως εκεί στο τέλος του Ιουλίου και σίγουρα όσο διαρκεί ο Αύγουστος οι πολιτικοί της Αριστεράς τρελαίνονται και αντιδρούν αλλόκοτα. Είχα παρατηρήσει τη χρονιά με το κίνημα των οργισμένων στο Σύνταγμα ότι τους παράτησαν μόλις μπήκε για καλά το καλοκαίρι, είχαμε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο «τα μπάνια του πολιτικού» ενώ τον λαό τον έλουζε ο κρύος ιδρώτας για την τύχη του. Αυτή τη χρονιά πάλι βλέπω «αριστερούς» πολιτικούς να ρετάρουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Πρώτος στη σειρά ο κ. Μπουτάρης. Του έδωσε το γνωστό ακροδεξιό και βάλε κόμμα, που είναι και στη Βουλή, 5.000 Ευρώ για τις αρκούδες. Τα πήρε και μετά τα γύρισε πίσω γιατί λειτουργώντας προφανώς με… χρονοκαθυστέρηση σκέφθηκε ότι τελικά δεν έπρεπε να τα πάρει επειδή αυτοί που τα έδωσαν είναι Ναζί. Δεν του πέρασε από το μυαλό άραγε ότι έτσι τους έκανε πολύ μεγαλύτερη διαφήμιση με τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για περισσότερες από δυο ημέρες και μάλιστα δωρεάν, αφού πήραν πίσω και τα χρήματά τους; Τείνω να πιστέψω ότι μερικοί πολιτικοί δεν το αντέχουν να αφήνουν μερικά πράγματα να περάσουν έτσι γιατί ξέρουν ότι αν συγκρουστούν με τους ανθρώπους με τα μαύρα θα γίνει τόση φασαρία που θα γλείψουν κι εκείνοι λίγο από το γλυκό όταν αυτό θα σερβίρεται το βράδυ από τα ανερμάτιστα κανάλια.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε επίσης ότι από το Κ.Κ.Ε. θα τα έπαιρνε. Χωρίς να μπορεί να δώσει μια πειστική εξήγηση. Εγώ στη θέση του δεν θα τα έπαιρνα και από το Κ.Κ.Ε., αλλά για άλλο λόγο. Διότι σ’ αυτούς του Περισσού θα τους έλεγα: τόσα λεφτά πήρατε, ρε σύντροφοι, πουλώντας τον εξοπλισμό και όχι τη συχνότητα όπως ισχυρίζεστε, μόνο πέντε χιλιάδες δίνετε για την έρημη την αρκούδα;

Και έρχομαι και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που μερικές φορές σκέπτομαι μήπως, για το αν θα πουν ναι ή όχι σε κάτι, απλά τραβάνε κλήρο. Λέω πρώτα ότι αν μου τηλεφωνούσαν εμένα ξαφνικά πως θέλει να μου πει κάτι σοβαρό ο Σόιμπλε, ο Άσμουσεν ή ακόμη και η κα Κατερίνα Στανίση λίγο πριν βγει στη σκηνή, θα έτρεχα με χίλια να τους συναντήσω χωρίς να σκεφτώ μήπως έπρεπε να πω όχι γιατί δεν μπορούν να μου το κάνουν εμένα αυτό, τελευταία στιγμή να με φωνάζουν και θα τους γυρίσω κι εγώ τα οπίσθιά μου. Δεν θα το έκανα λοιπόν αυτό. Και καταλαβαίνετε το γιατί. Αφού θα σκεπτόμουν κάθε φορά όχι την υπόληψή μου, αλλά τον αναγνώστη μου. Αν κάποιος από αυτούς είχε να μου πει κάτι σημαντικό; Που εγώ ενεργώντας έτσι δεν θα το είχαν την άλλη ώρα οι αναγνώστες μου στο πιάτο; Πόσο κακός επαγγελματίας θα ήμουν. Έτσι λοιπόν, ζαλίζομαι όταν ο κ. Σκουρλέτης λέει σε τηλεοπτική εκπομπή (Άλφα) τα εξής θαυμασίως ασυνάρτητα:

«-Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του κ. Άσμουσεν;
Το μόνο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είναι εθιμοτυπική. Και αν, όπως επισημάνατε κι εσείς, είναι ένα πρόσωπο που ενδεχομένως παίζει και κάποιο σοβαρό ρόλο στα οικονομικά της Γερμανίας, θεωρώ ότι η επίσκεψή του είναι αρκετά σημαντική, συνδυάζοντας αυτήν την επίσκεψη και με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, σε σχέση με ένα νέο τρίτο πακέτο "βοήθειας".

- Πιθανολογείτε ότι θα μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει και τα ζητήματα του χρέους;
Προφανώς, πρόκειται για μια ουσιαστική διερευνητική συζήτηση που θα κάνει με διαφόρους ο κ. Άσμουσεν. Βέβαια, εδώ το ερώτημα είναι τι θα ειπωθεί από ελληνικής πλευράς και προφανώς από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, θα τεθεί στον κ. Άσμουσεν, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανήκει στο βασικό επιτελείο της ΕΚΤ αυτό το οποίο κάποια στιγμή είχε ειπωθεί: αν η ΕΚΤ επιστρέψει ένα μέρος από τους τόκους που κερδίζει από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή στη δευτερογενή αγορά; Θα το θέσει αυτό το θέμα ή για άλλη μια φορά θα είναι η ελληνική κυβερνητική πλευρά σε έναν ρόλο παθητικού αποδέκτη των όποιων προβληματισμών του κ. Άσμουσεν;

- Αληθεύει ότι ο κ. Άσμουσεν ζήτησε να συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Ναι. Ζήτησε. Ο κ. Τσίπρας είναι στην Κέρκυρα για περιοδεία. Του απαντήσαμε ότι προφανώς θα μπορούσαμε να τον δούμε. Άλλωστε, όπως σας είπα, ο κ. Άσμουσεν έχει μια θεσμική ιδιότητα και ειπώθηκε ότι μπορεί να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον.

-Απλώς ήταν μια καλή ευκαιρία...
Βεβαίως, είναι μια καλή ευκαιρία, όπως και ότι θα δοθούν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες».

Δηλαδή μας λες, άνθρωπέ μου, εκπρόσωπε του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι η επίσκεψη είναι σημαντική, η κυβερνητική πλευρά δεν θα βάλει τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν αλλά μόνο θα πάρει εντολές και το Κόμμα σου, που θα μπορούσε να τα θέσει δεν μπορεί να τον δει; Κανένας δεν προσφέρεται; Είτε γιατί κάνετε ναζάκια που άργησαν να σας ειδοποιήσουν είτε γιατί ο αρχηγός έχει να παίξει με το κύμα στους Παξούς και δεν θέλει να χάσει αυτή την ευτυχία ή μήπως γιατί βαριέται να έρχεται και να ξαναφεύγει για την Κέρκυρα;

Λοιπόν, αριστερέ πολιτικέ, συνδικαλιστή κ.λπ. μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις. Η Ο.Λ.Μ.Ε. δεν δεχόταν να συμμετέχει στους διαλόγους και να πού φθάσαμε, οι συνδικαλιστές της Δ.Ε.Η. δεν συζητούσαν για το μέλλον κάνοντας μπούκες και τώρα πληρώνουμε το ρεύμα καραβίσιο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας λέει «θα δοθούν κι άλλες ευκαιρίες». Ναι, ρε σεις, η θάλασσα της ζωής είναι γεμάτη ευκαιρίες αλλά εμείς πνιγόμαστε ΤΩΡΑ. Κι εσείς τι ωραίο χρώμα που θα έχετε στην κηδεία μας!

http://www.protagon.gr/

Βρετανία: Πλήρωσαν 29.000 ευρώ για να μάθουν την ...ώρα

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης πλήρωσε τηλεφωνικό λογαριασμό 29.000 ευρώ για κλήσεις που έγιναν προς τον αριθμό «123» των τηλεπληροφοριών...
που ανακοινώνει την ώρα, μολονότι είχε απαγορευτεί στους υπαλλήλους να καλούν την υπηρεσία αυτή. 

Γιατί δεν θα μάθουμε ποτέ τι έγινε στη Συρία την 21η ΑυγούστουΟ Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έκανε σήμερα μια δήλωση που - αν και φαίνεται κυνική μπροστά στο παγκόσμιο σοκ από τις φρικτές εικόνες των τελευταίων ημερών- είναι ίσως η πιο ψύχραιμη και αντικειμενική.  
"Η Γαλλία τάσσεται υπέρ μίας δυναμικής αντίδρασης,  εάν πρώτα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη χθεσινή σφαγή με χημικά όπλα στη Συρία" είπε ο  Λοράν Φαμπιούς. Αυτό το "εάν" σημαίνει πολλά, και κυρίως ότι η κατάσταση στη Συρία και η μη πρόσβαση στη χώρα διεθνών παρατηρητών, πιθανότατα θα αφήσουν για πάντα στο σκοτάδι την πραγματική αλήθεια πίσω από την επίθεση.

Κολύμβηση: Στο Ντουμπάι για το Παγκόσμιο Εφήβων/Νεανίδων οι διεθνείς μας

Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο συγκεκριμένα την πόλη του Ντουμπάι, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων (26-31/8), αναχώρησε σήμερα η Εθνική μας ομάδα, αποτελούμενη από τρεις κολυμβητές και μία κολυμβήτρια.
Στην αποστολή μετέχουν οι εξής: Απόστολος Χρήστου (50, 100, 200μ. ύπτιο), Φώτης Μυλωνάς (50, 100μ. ελεύθερο), Μιχάλης Κοντιζάς (50, 100, 200μ. ύπτιο),

Διπλωματικό success story ...

Τώρα που...αποδίδουν καρπούς οι ελληνορωσικές σχέσεις και ο Πούτιν παροτρύνει τους συμπατριώτες του να μην επενδύουν στην Ελλάδα, αξίζει να θυμήθουμε το σανό που...
προσπαθούσαν να μας ταϊσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του ΒΗΜΑτος με ημερομηνία......25 Ιανουαρίου του 2012:

Γέφυρες με τη Ρωσία, θυμίζοντας άλλες εποχές που ήταν ισχυρή η ελληνορωσική φιλία, στήνει ο κ. Αντ. Σαμαράς με την επίσκεψη που ξεκινάει σήμερα στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει και τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, λέγοντας δημόσια ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με σαφή στρατηγική να αναθερμάνει τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας που πάγωσαν επί πρωθυπουργίας του κ. Γ. Παπανδρέου, τη διετία 2009-2011, ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει ένα καλό σύμμαχο στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το 'πε και το 'κανε...

parapolitiki.com

  http://nonews-news.blogspot.gr/

Υπογραφή δίμηνης σύμβασης στη Δ.Τ.: «Αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας... τα δικαιώματά μου»

του Νίκου Μιχαλίτση, «μεταρρυθμισμένου» Τεχνικού Διευθυντή της ΕΡΤ

Θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζομένου που απολύεται με παράνομο τρόπο είναι να διεκδικήσει δικαστικά τη δικαίωσή του, αποδεικνύοντας το «παράνομο» και «άκυρο» της απόλυσής του. Τα (σημαντικά) οφέλη μετά από μια θετική έκβαση είναι η καταβολή των μισθών υπερημερίας από τον εργοδότη, αλλά και η επαναπρόσληψη (με το ίδιο είδος σύμβασης) στον διάδοχο φορέα, εφόσον έχει υπάρξει τέτοιος.

Στην περίπτωση των εργαζομένων αορίστου χρόνου της ΕΡΤ, που κατά την κυβέρνηση απολύθηκαν (μαζικά) στις 11/06/2013, όλοι οι καθηγητές εργατικού δικαίου, οι νομικοί και οι εργατολόγοι, συμφωνούν ότι οι απολύσεις είναι παράνομες, για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Συμφωνούν -επίσης όλοι- ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να ασκήσουν αγωγέςέως τις 11/09/2013. Η συντριπτική πλειονότητα πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό.

Μια «διαμάχη» που υπήρξε αρχικώς μεταξύ των εργατολόγων που ανέλαβαν τις αγωγές, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε και στους κόλπους των εργαζομένων της ΕΡΤ, ήταν ως προς το αν η υπογραφή της δίμηνης σύμβασης στο μεταβατικό στάδιο εξασθενεί ή όχι τα επιχειρήματα των εργαζομένων στις αγωγές τους και βεβαίως αν σημαίνει αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής της σύμβασής τους από αορίστου χρόνου σε δίμηνης διάρκειας.

Αρκετοί συνάδελφοι έκαναν αίτηση δηλώνοντας ότι θα περιμένουν να δουν το κείμενο της σύμβασης για να αποφασίσουν.

Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε (ανεπισήμως) το κείμενο της δίμηνης σύμβασης που προτείνεται από τον ειδικό διαχειριστή να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έχουν υποβάλει αίτηση για το ενδιάμεσο στάδιο.

Τα κυριότερα σημεία της σύμβασης αυτής είναι:

Η αποδοχή (με τη μέθοδο «έλαβα υπόψη και συμφωνώ») της ΚΥΑ αριθ. ΟΙΚ. 02/11.06.2013 (σ.σ. με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ και λύθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων). Είναι χαρακτηριστική η «κουτοπονηριά» του συντάκτη της σύμβασης, ο οποίος μόνον στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκ των τριών «έλαβα υπόψη» που υπάρχουν, δεν επεξηγεί σε τι αναφέρεται αυτή η ΚΥΑ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεγελάσει κάποιους, που δεν θα καταλάβουν ότι υπογράφουν την αποδοχή της απόλυσής τους. Η ίδια «κουτοπονηριά» εφαρμόζεται με την … απόσταση που υπάρχει στο κείμενο της σύμβασης, μεταξύ του έλαβα υπόψη (την απόλυσή μου) που υπάρχει στην αρχή και του «αυτά συμφώνησαν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, σε απόδειξη των οποίων συντάχθηκε αυτή η σύμβαση…» που υπάρχει στο τέλος της σύμβασης, αμέσως πριν από την υπογραφή. Μια υπογραφή, με την οποία ο εργαζόμενος της ΕΡΤ ματαιώνει κάθε δυνατότητα να επιτύχει δικαστικώς το άκυρο και παράνομο της απόλυσής του, αφού ο ίδιος την έχει αποδεχθεί.

Η αποδοχή ότι η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου και μάλιστα δίμηνη και ότι: «Η εργασιακή σχέση λύεται με την παρέλευση του συμφωνηθέντος χρόνου, χωρίς καμία άλλη διατύπωση από τα συμβαλλόμενα μέρη». Εδώ, ο εργαζόμενος της ΕΡΤ αναγνωρίζει ενυπογράφως την αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής της σύμβασής του (από αορίστου χρόνου σε δίμηνη).

Η αποδοχή ότι η σύμβαση συνάπτεται λόγω κατεπειγουσών αναγκών (βλέπε Ν. 2738/1999) και επομένως δεν μπορεί να ανανεωθεί εντός 12μήνου με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η αποδοχή ότι εργοδότης σου δεν είναι κάποιος φορέας, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ο ειδικός διαχειριστής. Κατά σύμπτωση δε, αυτός είναι ο κ. Γκίκας Μάναλης, ο τελευταίος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, στον οποίο πρέπει να δηλώσεις εμπιστοσύνη και υποταγή με την υπογραφή σου, ξεχνώντας ότι ήρθε στην ΕΡΤ με αποστολή να την κλείσει (εξαπατώντας ακόμη και το Κοινοβούλιο όπου έλεγε τα αντίθετα). Νομιμοποιείς δηλαδή έναν από τους «δήμιούς» σου και μάλιστα αυτόν που έχει ως αποστολή να σε κάνει να υπογράψεις την παραγραφή του «εγκλήματος της εκτέλεσής σου» στις 11 Ιουνίου.

Ένα πρώτο ερώτημα είναι πόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου της ΕΡΤ που θα αποδεχθούν να υπογράψουν την παραίτησή τους από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τα οποία μπορούν (με πολύ μεγάλη πιθανότητα) να τους αποφέρουν απείρως μεγαλύτερο όφελος από το αντάλλαγμα μιας δίμηνης σύμβασης. Πόσοι, δηλαδή, θα υποκύψουν στον φόβο και θα πιστέψουν τις ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις, που ανέξοδα μοιράζουν οι δήμιοί τους.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν, εκείνοι οι δικηγόροι που ωθούσαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να υποβάλουν αίτηση, θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση, ότι δεν θα επιτρέψουν στους πελάτες τους να υπογράψουν, αν δεν διατυπώσουν έγγραφη επιφύλαξη επί της σύμβασης ή επί αποδεδειγμένα συνοδευτικού εγγράφου της σύμβασης (π.χ. επί υπεύθυνης δήλωσης που δίδεται προς υπογραφή υποχρεωτικά από τον εργοδότη και αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης και όχι, βεβαίως, με μονομερή κατάθεση εξώδικης ή υπεύθυνης δήλωσης, που δεν σημαίνει τίποτα για την άλλη πλευρά).
Σύντομα θα γνωρίζουμε τις απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε, ιδιαιτέρως αν υπάρξει αλλαγή στάσης από τους δικηγόρους που αναφέρουμε στο δεύτερο ερώτημα. Γιατί, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδεικνύεται ότι δεν επρόκειτο για νομική άποψη, όπως ισχυρίζονταν τότε. Οι νομικές απόψεις δεν αλλάζουν από τις «κουτοπονηριές» του αντιδίκου σου. Το αντίθετο, θα έλεγα!

Πηγή: ertopen.com

http://left.gr/

Χτύπησε κόκκινο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας: Ξεπέρασε τα 321 δισεκατομμύρια ευρώ

Τα 321 δισ. ευρώ ξεπέρασε το δημόσιο χρέος στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, χρέος μεγαλύτερο κι από αυτό που είχε η Ελλάδα το 2009 πριν ξεσπάσει η κρίση.

Ποιος "Ακης" ηταν μπλεγμένος σε μίζες μεταξυ των ετών 2002-2007?...

Έρευνα της εισαγγελίας της Βρεμης...

Πολύ ενδιαφέρον. Στην Γερμανία αποκαλύφθηκε - όπως κάπως ετσι εγινε και με τη SIEMENS- πως δυο εταιρείες έδωσαν μίζες 18 εκατομμυρίων ευρώ , από το 2002 έως το 2007 , σε Έλληνες μέσω - προσέξτε αυτή την λεπτομέρεια!- μιας... βρετανικής εταιρείας, που ιδιοκτήτης της είναι Ελληνας.

Στην Γερμανία έχουν αρχίσει τα δημοσιεύματα και γίνεται της κακομοίρας. Η υπόθεση "Ακη" φαίνεται πως έχει συνέχειες...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Αυτό που φοβάμαι

Photo: mediasmash @flickr
Δημήτρης Καμπουράκης

Παλιότερα, πεταγόμουν κάθιδρος από τον ύπνο μου διότι κοπάδια από ανθρωποφάγα καβούρια έτρεχαν ξωπίσω μου προσπαθώντας να φάνε τα πόδια μου. Άλλες φορές ξυπνούσα διότι ένα σύννεφο από ακρίδες μεγάλες σαν αστακοί Σποράδων έπεφταν με ορμή πάνω στο τζάμι της κρεβατοκάμαράς μου, προσπαθώντας να το σπάσουν για να εισβάλλουν μέσα. Κάποιες νύχτες τέλος, άνοιγα διάπλατα τα μάτια μου στο βαθύ ύπουλο σκοτάδι κι έμενα ακίνητος διότι πίστευα ακράδαντα πως το πάτωμα, οι τοίχοι και το ταβάνι του δωματίου ήταν σκεπασμένα με κατσαρίδες.

Κανένας ειδήμων, απ’ όσους κατέφυγα, δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει αυτές τις αλλόκοτες διαδρομές του ασυνείδητού μου. Η μετάλλαξη κάθε φόβου, άγχους και αγωνίας μου σε θωρακισμένο ζωύφιο με κεραίες και δαγκάνες, στάθηκε ένα επιστημονικό μυστήριο για τους επίδοξους θεραπευτές μου. Ένας μονάχα απ’ αυτούς είχε κάνει κάποιο ουσιώδες υποβοηθητικό βήμα. Μου εξήγησε ότι η χρόνια σταθερή επανεμφάνιση των κερασφόρων ζωυφίων στον ύπνο μου, καταδεικνύει μια ταραχώδη μεν αλλά όχι επίφοβη ψυχική κατάσταση. «Αν όμως οι εφιάλτες σου αλλάξουν μορφή, τότε πρέπει να το κοιτάξουμε. Διότι αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι τους ξεπερνάς ή ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και θα χρειαστείς βοήθεια.».

Επί χρόνια κινήθηκα πάνω στην ετοιμόρροπη σιγουριά αυτής της αμφίσημης συμβουλής. Ώσπου από το τέλος αυτής της άνοιξης, διέκρινα τα πρώτα σημάδια μεταμόρφωσης των εφιαλτών μου. Η αλλαγή ήρθε σιγά-σιγά αλλά μέχρι τον δεκαπενταύγουστο η μετάλλαξη είχε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι πολύ πιο τρομακτικό από ανθρωποφάγο καβούρι, πολύ πιο σιχαμερό από μια κατσαρίδα τέρας, πολύ πιο παραλυτικό από μια γιγαντιαία ακρίδα. Είναι όλα μαζί, σε ένα. Και δεν έρχεται πια στον ύπνο μου. Κρύβεται πίσω από όλες τις κλειστές επιφάνειες του σπιτιού μου. Παραμονεύει παντού, όλη μέρα.

Μόλις πάω ν’ ανοίξω την τηλεόραση να δω ταινία, την ντουλάπα για να πάρω σώβρακο, το ψυγείο για να πάρω γραβιέρα, το ντουλαπάκι της βιβλιοθήκης να πάρω μαρκαδόρο, το ντουλάπι του μπάνιου να πάρω αφρό ξυρίσματος, το παράθυρο να πάρω αέρα… ένας αταβιστικός φόβος πετρώνει το χέρι μου και παραλύει ολοκληρωτικά το κορμί μου. Διότι είμαι σίγουρος ότι μόλις τα ανοίξω, θα πεταχτεί από μέσα ο τύπος και θ’ αρχίσει να μου πουλά την «έξυπνη σίτα».

http://www.protagon.gr

Δείτε το πρώτο εξώφυλλο του Playboy που κυκλοφόρησε το 1953 [εικόνα]

Το διάσημο Playboy, είναι ίσως το μακροβιότερο ανδρικό περιοδικό στον κόσμο, κάνοντας το ντεμπούτο του το 1953, ωστόσο παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων του ανδρικού πληθυσμού. Ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή και ας δούμε το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού με την ξανθιά σεξοβόμβα Μέριλιν Μονρόε που αποτελούσε φαντασίωση πολλών ανδρών της εποχής.

Αμέρικα Αμέρικα...

Θηλυκός "Χρύσανθος", η Σπυράκη...

Με ενθουσιασμό και ζέση συμβούλου Μαξίμου, αλά Λαζαρίζη, η ρεπόρτερ του MEGA (ξανα)πληροφόρησε τους τηλεθεατές του καναλιού, πως, το... 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα.

"Αυτό είναι το κλειδί", είπε με ύφος, που δεν σήκωνε αντιρρήσεις,για να προσθέσει το ηρωικό "ή τώρα, ή ποτέ".

Φυσικά, δεν παρέλειψε να μας πει, πως, "ο πρωθυπουργός, μετά τις γερμανικές εκλογές, θα κάνει αλλεπάλληλες πολιτικές κινήσεις. Θα δει τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την κυρία Κριστίν Λαγκαρντ ".

Αμερικα Αμερικα. Κι έχει ο Θεός...

http://nonews-news.blogspot.gr/

Τίμος Καβακάς: "Μεταγραφή θα γίνει μόνο αν βρεθεί το καλύτερο..."

Κουβέντα μπορεί να γίνεται εδώ και λίγο καιρό για μια ακόμη προσθήκη στην φετινή πολύ «γεμάτη» Παναχαϊκή που να αφορά την κάλυψη κενού στην οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας, όμως ακόμη κάτι σίγουρο δεν υπάρχει.
Κι αυτό καθώς οι παίκτες που έχουν προταθεί από διάφορους μάνατζερ δεν έχουν να κάνουν με το 10άρι που αναζητούν οι «κοκκινόμαυροι» οπότε και εξέλιξη

Πετάει το ΔΝΤ; Βρε πετάει

Toυ Θανάση Καρτερού

Ορίστε, το ΔΝΤ βρήκε τη βαθύτερη αιτία για τη βαθύτερη από ό,τι υπολόγιζε ύφεση στην Ελλάδα. Σε πολυσέλιδη έκθεσή τους οι τεχνοκράτες του Ταμείου (καλή δουλειά και εισόδημα μεγάλο) εξομολογούνται ότι υπήρξαν υπεραισιόδοξοι για την ανάπτυξη. Και για την υποεκτίμηση (γαμάτη λέξη, ε;) της ύφεσης δεν φταίει ο λάθος πολλαπλασιαστής, αλλά μια σειρά άλλοι παράγοντες. Που, για να μη βασανιζόμαστε πολύ με τα σανσκριτικά του Τόμσεν, είναι οι εξής δύο: η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Αυτή κι αν είναι απόδειξη της γνωστής ρήσης: Θεέ μου φύλαγέ με από την κριτική γιατί από την αυτοκριτική φυλάγομαι μόνος μου. Διότι τι κάνουν οι σοφοί τεχνοκράτες που μπαινοβγαίνουν τόσον καιρό στα υπουργεία, εντέλλονται, αποφασίζουν, διατάζουν, κόβουν, μαχαιρώνουν και απαγχονίζουν; Φορτώνουν τη δυστυχία μας σ' εμάς τους ίδιους! Φταίνε βέβαια κι αυτοί, αλλά φταίνε που δεν πρόβλεψαν πόσο απρόθυμοι θα ήμασταν να δεχτούμε περικοπές, απολύσεις, διάλυση του εργασιακού καθεστώτος, καταβύθιση στη φτώχεια, πρωτοφανή ανεργία, ανθρωποθυσίες και εν γένει τα μέτρα αφανισμού που επέβαλαν ομού με τους δικούς τους -ναι, ναι, τους δικούς τους- στην Αθήνα.

Χίλια πράγματα μπορεί να πει κανείς για την επιστημονική κουρελαρία, το ανεκδιήγητο ήθος, την ταξική ωμότητα και την υποτίμηση ενός λαού που αποπνέει ακόμα και η μυρωδιά αυτής της έκθεσης. Υπάρχει ωστόσο ένα συμπέρασμα, που λες κι έσπασε ο διάολος το ποδάρι του, είναι το συμπέρασμα του Σίμου, των επιφανών αναλυτών της Alpha Bank, και φυσικά του Σαμαρά: Αυτά παθαίνουμε όταν δεν καθόμαστε καλά. Όταν δεν παίρνουμε το φάρμακό μας, δεν χειροκροτούμε τον Κυριάκο με τις μετακινήσεις του, ρίχνουμε καφέδες στον Υγείας Άδωνη, κορυβαντιούμε για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, μαζευόμαστε στην ΕΡΤ, κλείνουμε τα σχολεία. Κι από πάνω βγάζουμε αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι να σου κάνει και το ΔΝΤ μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση; Τέτοιες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις; Ως εκ τούτου ας φροντίσουμε τουλάχιστον στο μέλλον να είμεθα πιο προσεκτικοί. Διότι το μεν ΔΝΤ δεν πρόκειται άλλη φορά να υποεκτιμήσει (γαμάτη λέξη, ε;) τις αντιδράσεις μας. Αλλά κι εμείς ας μην υποεκτιμούμε τη ζημιά που κάνουμε αντιδρώντας. Πετάει το ΔΝΤ; Βρε πετάει, να μην έχουμε και χειρότερα...

Πηγή: Αυγή, 24/8/2013

Σαν τηλεπαιχνίδι...

...με πλούσια δώρα (αυτοκίνητα, πλυντήρια, σκούπες , φριτέζες, κ.λπ.) η συλλογή των αποδείξεων για την εφορία... 

Γέλαγαν στον ΑΝΤ-1, η παρουσιάστρια και ο οικονομικός συντάκτης, με τα καραγκιοζιλίκια του υπουργείου Οικονομικών.

Στο τέλος του κάθε χρόνου θα μαθαίνουν οι φορολογούμενοι, αν... θα τους είναι χρήσιμες οι αποδείξεις.

"Αυτό μοιάζει με τηλεπαιχνίδι, με το "Ραντεβου στα τυφλα"", είπε η Μαρία Χουκλη."Δεν ξέρω ποιο σαΐνι του υπουργείου Οικονομικών το σκέφτηκε αυτό", είπε ο Ρογκάκος.

Ποιο? Το σαΐνι, των σαϊνιών, ο Στουρνάρας...

http://nonews-news.blogspot.gr/

ΣΥΡΙΖΑ: Διαλύονται και οι τελευταίες ελπίδες για θαύμα

«Η ψευδο -αυτοκριτική εκ μέρους του ΔΝΤ που δεν θίγει τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής και οι δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου μνημονίου, έρχονται να διαλύσουν και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης Σαμαρά για ένα θαύμα μετά τις γερμανικές εκλογές», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ , σχολιάζοντας τη νέα παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ για λάθος εκτίμηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

Δάκρυα Ερντογάν μπροστά στην κάμερα

Αφωνους άφησε εκατομμύρια Τούρκους τηλεθεατές ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής το βράδυ της Πέμπτης δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ακούγοντας το συγκινητικό γράμμα που απηύθυνε ένας Αιγύπτιος προς τη νεκρή κόρη του.

Στίβος: Στις 8 Σεπτεμβρίου ο ημιμαραθώνιος στον Μαραθώνα

Αγώνας ημιμαραθωνίου θα διεξαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου στην περιοχή του Μαραθώνα Τον αγώνα διοργανώνει ο τοπικός δήμος, με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Τελμησσός» υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.
Παράλληλα με τον ημιμαραθώνιο θα διεξαχθεί αγώνας 4 χλμ. και 1 χλμ. για μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων

Σαφάρι της τροχαίας για παράνομο παρκάρισμα-Βροχή οι κλήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της τροχαίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την αποτροπή των παράνομων σταθμεύσεων και τη βεβαίωση αντίστοιχων παραβάσεων.

Δύο παιδιά που έκαναν ποδήλατο ανακάλυψαν το τεμαχισμένο πτώμα της γυναίκας στη Ραφήνα

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες της αποκάλυψης του φρικιαστικού εγκλήματος στην Ραφήνα και τον τεμαχισμό μιας γυναίκας τα μέλη της οποίας βρέθηκαν μέσα σε τρεις σακούλες σκουπιδιών.

Ντόρτμουντ (ποδόσφαιρο): Ρεκόρ εσόδων με 42% αύξηση!

Η καλύτερη οικονομική χρονιά ήταν για την Μπορούσια Ντόρτμουντ αυτή που «έκλεισε» στις 30 Ιουνίου 2013, αφού η ομάδα της Βεστφαλίας έκανε ρεκόρ τζίρου με 305 εκατ. ευρώ και 42% αύξηση σε σχέση με το 2012!
Μπορεί η Ντόρτμουντ να μην κατέκτησε κάποιο τρόπαιο στην περυσινή σεζόν, ωστόσο κατέγραψε τα καλύτερα οικονομικά

Μπάσκετ: Τελικά μόνο το Γερμανία-Ελλάδα στην TV αύριο

Ενα παιχνίδι της Εθνικής ομάδας μπάσκετ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά τελικά από το τουρνουά προετοιμασίας στο Ουλμ τη Γερμανίας εν όψει του Ευρωμπάσκετ.
Ο ΟΤΕ TV διαπίστωσε ότι τα δικαιώματα είχαν πωληθεί, χωρίς όμως να υπάρχει παραγωγή από τους Γερμανούς διοργανωτές με αποτέλεσμα να ακυρωθούν

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό για τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Πάτρα

Ενας 40χρονος και ένας 59χρονος συνελήφθησαν σε Ρόδο και Πάτρα αντίστοιχα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τις φωτιές που ξέσπασαν στις 12 και 13 Αυγούστου στο νησί και στις 21 Αυγούστου στην Πελοπόννησο.

Νέο mea culpa από το ΔΝΤ

Η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και οι αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν από την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα είναι οι βασικές αιτίες για τις λανθασμένες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ελλάδα που έγιναν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -και οδήγησαν τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση- και όχι ο... περίφημος πολλαπλασιαστής.

Παναχαϊκή: Εκκρεμεί η απάντηση Παναιτωλικού για το φιλικό στην Πάτρα

Για το φιλικό με τον Παναιτωλικό ούτε και χθες υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση-απάντηση του τελευταίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παναχαϊκή έχει ζητήσει μαζί του φιλικό στην Πάτρα την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, υπάρχει όμως και ανάλογο αίτημα του... Παναιγιάλειου για μεταξύ τους τεστ λίγο αργότερα και πιο

Η φορολογική ατζέντα του Γιάννη Στουρνάρα - Οι «καυτές» πατάτες εν όψει τρόικα

Βαριά και ασήκωτη είναι η φορολογική ατζέντα του υπουργού Οικονομικών περίπου έναν μήνα πριν επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάθε λόγο να... πονοκεφαλιάζει, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν καταστήσει σαφές ότι η επόμενη αξιολόγηση θα κριθεί εν πολλοίς και από τις επιδόσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Η κτηνωδία και η κριτική της..

Οι άνθρωποι έχουν μεγάλη ιδέα για τις ιδέες τους ακόμα κι αν αυτές είναι τα αχνά αποτυπώματα τής ογδοηκοστής απήχησης τής διακοσιοστής αντανάκλασης της πεντηκοστής ομοίωσης κάποιων συνεκτικών ιδεών για τις αληθινές ιδέες.

Όσο μεγαλώνει η κλίμακα της απόστασης ανάμεσα σε αυτό το κάτι που κάτι λέει με τις ελεεινές απηχήσεις του τόσο ο φορέας αυτής τής φήμης ό,τι έχει κάτι που είναι αλήθεια φουσκώνει από σιγουριά και επιμονή. Μεταβιβάζει στα παιδιά του το μεγαλείο της ιδέας του για τον εαυτό του και τις ιδέες του π'ανάθεμα κι αν είναι ιδέες.

Οπότε ας μην ασχολούμεθα με ιδέες. Είναι χαμένη υπόθεση. Ας ασχοληθούμε με την καταστροφή των υπαρχουσών ιδεών περί τής ιδέας και με την συντριβή του εγωϊσμού των φορέων τους.

Τότε, όταν απομονώσουμε τον χαρακτήρα των πιό επίμονων και ξεροκέφαλων ανθρώπων, όταν προσέξουμε με επιμονή αυτό τον κόσμο αδιάλλακτων ηλιθίων και επιθετικών και ύπουλων χαρακτήρων, παρουσιάζεται μπρός μας "μεταφορικά" ένας ανήθικος και μάλλον ζωώδης κόσμος κακών κυρίως ζώων, όπου ο "άνθρωπος"-κροκόδειλος, ο "άνθρωπος"-ύαινα, ο "άνθρωπος"-σκουλήκι εμφανίζονται ως αυτό που επιμένει πως είναι ανώτερο γρυλίζοντας και έρποντας, αλυχτώντας και σερνόμενο. Σερνόμενο, όπως ο χαφιεδάκος που είναι δίπλα σου. Χαφιεδάκος φασιστάκος ή θρησκόληπτο κτήνος. Ο ένας εναντίον του άλλου σε μια κόλαση κτηνωδίας και παραφυλάγματος. Να πέσει ο ένας να τον φάει ο άλλος, είτε ο ένας είναι ισχυρός είτε όχι. Η καχυποψία πρός το ανθρώπινο τότε μπορεί να μετατραπεί σε μισανθρωπισμό, πράγμα που σε ωθεί και αυτό στην κτηνωδία.

Θα έλεγα πως χρειαζόμαστε μετά από καιρό "απελευθέρωσης" των ορμών μια κριτική της κτηνωδίας για να την προσθέσουμε στην κριτική του πολιτισμού ως μετουσιωμένης κτηνωδίας. Η βία που υποκρύπτεται στην κοινωνία των ανθρώπων είναι μεγάλης ισχύος. Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ισχυρή, χωρίς αυταπάτες και φρούδες ελπίδες πως με κάποια μορφή "κράτους" ή "εκπαίδευσης" θα την χαλιναγωγήσουμε ή πατάξουμε μιά για πάντα, αν και δεν μπορεί κανείς αναρχικός ή κομμουνιστής ή ακόμα και φασίστας (δεν τους ταυτίζω, για να μη παρεξηγηθούμε) να μας πει πως χωρίς κράτος δικαίου και τιμωρίας είναι δυνατόν να βάλουμε φρένο στα μεγαλύτερα κτήνη.

Δεν μπορούμε να πούμε μόνον πως η κτηνώδης βία έχει ιστορικο-πολιτισμικές ή κοινωνικο-οικονομικές ρίζες. Η αγνή κακία βλακεία πολλών συνανθρώπων μας χρήζει αναλύσεως. Και η "φυσικότητα" επίσης, ειδικά όταν ενδύεται τον μανδύα της προβατίσιας ιδεοληψίας και όχι μόνον όταν έχει ως ουσία έναν συνηθισμένο αρπακτικό εκπρόσωπο, όπως το λιοντάρι το λύκο το καρχαρία κλπ . Η κριτική ανάλυση δεν μπορεί παρά να είναι ως ένα σημείο κριτική της ζωής ως φαινομένου έπαρσης και βίας, ενστικτικής τυφλότητας και απροσδιοριστίας. Ο βιταλισμός, τον οποίο εκτιμώ πολύ, πρέπει να είναι και ένας μη-ζωϊκός καθρέφτης της ζωής. Για να ξέρουμε που πατάμε.

Υπο αυτή την έννοια η ιστορία των ιδεών δεν μπορεί να μην είναι μια ιστορία της ζωολογίας και των μεταφορών της, όπου όμως δεν είναι αληθινή ως ιστορία αν δεν σημαίνει μιά κριτική και οντολογική απόσταση από το Ζώο ως αξία. Αρκεί αυτή η απόσταση να είναι αληθινή..

Ι. Τζανάκος

Αυτοκαθορισμός

http://tvxs.gr