Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

Σε γενική απεργία καλούν στην Ουκρανία - 100.000 διαδήλωσαν στο κέντρο του Κιέβου υπέρ της προσέγγισης με την Ε.Ε. [εικόνες]


Τουλάχιστον 100.000 φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, με την ουκρανική αντιπολίτευση να καλεί το πλήθος να αρχίσει από γενική απεργία με στόχο την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα.

«Θα παραμείνουμε εδώ, θα εγκαταστήσουμε σκηνές. Από σήμερα αρχίζει η γενική απεργία», τόνισε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Όλεγκ Τιανίμποχ, μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών, οι οποίοι σύμφωνα με εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέρχονταν σε τουλάχιστον 100.000.Οπως είπε, μέλη του κόμματός του κατάφεραν να εισέλθουν στο δημαρχείο του Κιέβου και κατέλαβαν τουλάχιστον ένα τμήμα του κτιρίου κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας ακόμα πολιτικός από το χώρο της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του να παραιτηθούν, κατηγορώντας τους ότι «έκλεψαν» το όνειρο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε..

«Έκλεψαν το όνειρο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να εκπληρώσει την επιθυμία του λαού, τότε δεν θα συνεχίσει να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, δεν θα συνεχίσει να υπάρχει ένας τέτοιος πρόεδρος. Θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση και ένας νέος πρόεδρος», υπογράμμισε επευφημούμενος από το πλήθος.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Κυριακή σε επεισόδια μπροστά από το κτίριο της προεδρίας, κατά την προσπάθεια ομάδας διαδηλωτών να εισβάλει στο κτίριο.

Σε ανακοίνωση της η αστυνομία αναφέρει ότι ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε από τρακτέρ που είχαν φέρει οι διαδηλωτές μπροστά από το κτίριο σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας γύρω από τα γραφεία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν μαζικές ταραχές.

«Μαζικές ταραχές; Η αστυνομία δεν μπορεί να μην αντιδράσει σε αυτό. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Λιβύης, της Τυνησίας; Αν υπάρξουν αιτήματα (από την αντιπολίτευση) για μαζικές ταραχές, τότε θα αντιδράσουμε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

Η σημερινή πορεία στο Κίεβο, με διαφορά η μεγαλύτερη που έχει δει η ουκρανική πρωτεύουσα από την Πορτοκαλί Επανάσταση πριν από εννέα χρόνια, έγινε μία ημέρα μετά την καταστολή από την αστυνομία συγκέντρωσης φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, κίνηση που επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα μετά την άρνηση του προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει την Παρασκευή μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Πηγή: Σε γενική απεργία καλούν στην Ουκρανία - 100.000 διαδήλωσαν στο κέντρο του Κιέβου υπέρ της προσέγγισης με την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/132950#ixzz2mFp2nTNN