Μεταφερθήκαμε στο www.radiogamma.gr

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ικανοποίηση για την απόφαση της Ελλάδας «να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει» εκφράζεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου...
Στο κείμενο υπάρχουν δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση, εφεξής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι αναφορές που υπάρχουν για την Ιρλανδία, αλλά και για την Πορτογαλία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, ο οποίος θα διαθέτει πόρους 500 δισ. ευρώ και θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα, του οποίου οι πόροι ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με αυτόν τον μηχανισμό, οι αρχηγοί της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι θα ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, αλλά και την ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων που κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών υπάρχουν επίσης δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Σε ό,τι αφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα και ότι στην αγορά της εργασίας θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη λεγόμενη «ευελιξία με ασφάλεια». Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των κρατών-μελών καθώς και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορολογικών πολιτικών.

Σε ό,τι αφορά στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

Στα τελικά συμπεράσματα του συμβουλίου επισημαίνεται ότι η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Σημειώνονται, επίσης, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην περίπτωση που μία χώρα της ζώνης του ευρώ φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι θα ακολουθούνται οι ίδιες αρχές που ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ RADIO GAMMA

ΠΤΩΣΗ 5,2% ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ


Με πτώση 5,2% "άνοιξε" το 2011 για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών, που επηρεάζει σημαντικά και την απασχόληση, μειώθηκε κατά 4,5%. Σύμφωνα με την...
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2010, παρουσίασε μείωση 5,2% έναντι μείωσης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
α. Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων- λατομείων κατά 0,1%.
β. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4,5%. Ειδικότερα, στην πτώση αυτή συνέβαλε, κυρίως, η μείωση της παραγωγής στους κλάδους δερμάτων - ειδών υπόδησης (-32,71%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (-14,3%), μηχανοκίνητων οχημάτων- ρυμουλκουμένων- ημιρυμουλκουμένων (-37,1%) και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων (-30,9%). Μεγάλη, επίσης, ήταν η μείωση της παραγωγής, κλωστοϋφαντουργικών υλών (-19,9%), ειδών ένδυσης (-11,1%), ξύλου και φελλού (-16,2%) και επίπλων (-10,1%).
γ. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 8,2%, και
δ. Στη μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 4,8%.

Τούρκοι συνέλαβαν Έλληνα πράκτορα


Η τουρκική ΜΙΤ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, διατείνεται ότι εξάρθρωσε κύκλωμα Ελλήνων πρακτόρων και πρακτόρων που δούλευαν για την ΕΥΠ.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Γεώργιος Αμουτζόπουλος και η Τουρκάλα σύζυγός του Μπιρντέμ Τσετίνκαγια ήταν από τα βασικά μέλη του κυκλώματος το οποίο δρούσε για λογαριασμό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Αμουτζόπουλος, βάσει του δημοσιεύματος, εξασφάλιζε με τη ...
βοήθεια της συζύγου του διάφορες στρατιωτικές πληροφορίες, ενώ από το κύκλωμα δόθηκαν στη χώρα μας σχέδια ανάπτυξης οπλικών συστημάτων από τις στρατιωτικές βιομηχανίες ASELSAN και HAVESAN.

Στο κύκλωμα, όπως σημειώνεται, εμπλέκονται και Τούρκοι, με το δημοσίευμα να αναφέρει τα ονόματα δύο υπαλλήλων του Ιδρύματος Ερευνών της Τουρκίας (TUTIBAK) που έδιναν τις πληροφορίες στην Μπιρντέμ Τσετίνκαγια, σύζυγο του Αμουτζόπουλου.

Η ΜΙΤ, όπως αναφέρεται, άρχισε σκόπιμα να διαρρέει πληροφορίες από το Μάιο του 2009, ύστερα από καταγγελία του Ιδρύματος Ερευνών της Τουρκίας, για να διαπιστώσει πώς παρέχονται οι στρατιωτικές πληροφορίες προς την Ελλάδα.

Οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά από το 2012


Οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά από το 2012
Από 1η Ιανουαρίου 2012 θα αρχίσουν να ισχύουν οι αλλαγές του υπουργείου Εργασίας, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Στις κατηγορίες εργαζομένων που θα εξαιρεθούν από τη λίστα, θα επέλθουν δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, στους μισθούς και τις συντάξεις.
Το υπουργείο Εργασίας κάλεσε σε διάλογο για το θέμα αυτό, τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Ιόνια πάει για... Αιώνια!


Ενδιαφέρουσες μαρτυρίες στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά....
Με αφορμή την άρνηση πληρωμής των διοδίων από τα κινήματα «Δεν πληρώνω», ο δημοσιογράφος Α. Παπαχελάς στην εκπομπή «Φάκελοι» του Σκάι έκανε και ένα εκτενές ρεπορτάζ στα έργα της Ιόνιας Οδού όπου μίλησε με τους υπεύθυνους της... κατασκευάστριας εταιρίας.

Το αποτέλεσμα της έρευνας του δημοσιογράφου ήταν το γνωστό: Τα έργα σκοντάφτουν στην μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, στα δίκτυα της ΔΕΗ και στις αρχαιολογικές ανασκαφές που υπολογίζονταν στους 4 μήνες, πράγμα που τελικά φάνηκε αδύνατο. Οι απαλλοτριούμενες εκτάσεις θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί στην κοινοπραξία «καθαρές» μέχρι το Δεκέμβριο του 2008. Μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο όμως οι εταιρίες πήραν στα χέρια τους λίγες και όχι συνεχόμενες, με αποτέλεσμα να διακόπτεται το έργο.

Παράλληλα όμως το γεγονός ότι το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να ξεκινήσει και τα 5 μεγάλα έργα αυτοκινητόδρομων ταυτόχρονα, καθιστά αδύνατη την αποζημίωση όλων αυτών των εκτάσεων και τα αποτελέσματα φάνηκαν. Άλλωστε και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων είναι η γνωστή Ελληνική που καθυστερεί λόγω και των προσφυγών των ιδιοκτητών για να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά. Μάλιστα αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη στην περιοχή που κατασκευάζεται ο δρόμος Μεταμόρφωση –Σκάρφεια, τον οποίο εκμεταλλεύεται η ίδια εταιρία, και ο οποίος περιμένει την αποζημίωσή του εδώ και 10 χρόνια από ένα τμήμα του ακινήτου του που πέρασε ήδη ο δρόμος, ενώ σήμερα του ζητούν να δώσει και ένα άλλο κομμάτι για να συνεχιστεί το έργο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να το παραχωρήσει αρκεί να αποζημιωθεί, τόσο για το προηγούμενο όσο και για το συγκεκριμένο που βρίσκεται στη στροφή της Υλίκης. Επειδή όμως αυτό δεν έχει συμβεί κατέφυγε στα δικαστήρια και έχει μπλοκάρει το έργο.

Το σκεπτικό του ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως, όταν έδινε υπόσχεση για ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, προφανώς ήταν ότι αφού η διαδικασία αυτή λειτούργησε με τα ακίνητα για τους Ολυμπιακούς αγώνες, θα λειτουργούσε και για τους αυτοκινητόδρομους, δεδομένου ότι οι συμβάσεις υπογράφηκαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς. Αν και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε ο λεγόμενος Ολυμπιακός νόμος για τις επιτάξεις, κανείς ακόμα δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που πρέπει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στις απαλλοτριώσεις και για τα 5 έργα. Αρχικά είχε υπολογιστεί στα 400 εκ. ευρώ. Στο σύνολό του όμως, όταν καταβληθεί το ποσό θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός υποδομών Γ. Μαγκριώτης, δεν είχε προβλεφθεί σε κανένα προϋπολογισμό, πράγμα που χαρακτηρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ακόμα και στη γέφυρα του Ευήνου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αμμοληψίες, με τους κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν ότι έγινε υπερβολική εξόρυξη, αλλάζοντας ακόμα και την κατεύθυνση του ποταμού, κάτι βέβαια που η εταιρία αρνήθηκε. Για το λόγο αυτό έγιναν έλεγχοι από τους αρμοδίους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το σταμάτημα πάντως του έργου είναι γεγονός, ενώ ακόμα και σε έργα που θεωρούνται ολοκληρωμένα έχει εντοπιστεί ένα πλήθος παραλείψεων, όπως ηχοπετάσματα, αντιολισθητικός ασφαλτοτάπητας, σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης κ.λπ.

ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS